Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Robotfűnyíró telepítése: hasznos tanácsok lépésről-lépésre a megfelelő beüzemeléshez

Sokan csak azért nem vásárolnak maguknak robotfűnyírót, mert tartanak a bonyolult telepítési és beüzemelési folyamatoktól. Mi segítünk, hogy mindez könnyebben menjen!

A legtöbben azért szeretnének robotfűnyírót a kertjükbe, hogy levegye a vállukról a fáradtságos fűnyírás terhét, de legalábbis annak egy jelentős részét. 

Bár a gyártók alapvető törekvése, hogy ezeket az eszközöket könnyen beüzemelhessük, a robotfűnyíró telepítése azonban még mindig sokaknak okoz fejtörést, illetve előzetes félelmeket, ami gyakran még a vásárlástól is eltántorítja az embereket.

Mivel tapasztalataink szerint egy jobb robotfűnyíró telepítése nem túl összetett folyamat, sőt a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egyszerűségre, a felhasználóbarát megoldásokra, ezért úgy döntöttünk, hogy egy cikkben összefoglaljuk lépésről-lépésre azokat a hasznos tanácsokat, amelyek megkönnyíthetik a beüzemelést.

Ha tehát sikerült már kiválasztanunk a számunkra legjobb robotfűnyírót, az alábbi tippek és trükkök garantáltan megkönnyíthetik az első használatot.

Kapcsolódó kutatásunk:

Robotfűnyíró – mutatjuk 2024 legjobbjait

Mindig kövessük a használati útmutatót

Még mielőtt azonban elvesznénk a robotfűnyíró telepítés szövevényes világában, a leghasznosabb tanácsunk a következő: 

A gyártók többsége nagy figyelmet fordít arra, hogy eszközeiket megfelelő használati útmutatóval lássa el.

Ebben természetesen telepítési segédlet is található, amit érdemes követni, megnézni hozzá a kapcsolódó útmutatókat, hiszen ezzel is rengeteg időt nyerhetünk és megannyi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

A telepítésre nagyon fontos időt szakítani, hiszen kezdőknek akár több óráig is eltarthat, de egyszer kell jól elvégezni ahhoz, hogy utána évekig élvezhessük a robotfűnyíró működéséből fakadó előnyöket.

A telepítés előtt gondoskodjunk a kert előkészítéséről

Még mielőtt belemerülnénk a telepítési hely kiválasztásának vagy a huzalok elvezetésének problematikájában, nagyon fontos megjegyezni, hogy a beüzemelés alapja a megfelelő felszín. 

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kertünket is fel kell készíteni a robotfűnyíró fogadására!

Érdemes elhordani például a vakondtúrásokat, gondoskodni a talajlazításról, gyepszőnyegezés előtt pedig biztosítani, hogy megfelelően egyenletes terület álljon a robotfűnyíró rendelkezésére.

A termékkategória ugyanis óriási fejlődésen ment keresztül, így ma már nem igényel tökéletesen sík felületet, azonban a levelek, ágak, egyéb nyesedékek és akadályok eltakarítása elengedhetetlen a beüzemelés előtt.

Az első teendő, hogy kijelöljük a bázisállomás helyét

A robotfűnyíró telepítésének legfontosabb gyakorlati eleme a bázisállomás helyének kijelölése. Minden termékhez tartozik egy ilyen dokkoló, ami nemcsak biztonságos tárolásáról, hanem az eszköz automatikus töltéséről is gondoskodik.

A bázisállomásnak minden esetben sík terepen kell elhelyezkednie, lehetőleg olyan közegben, ahol részleges vagy teljes védelmet kap a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, de elengedhetetlen, hogy legyen a közelében áramforrás, sőt az sem árt, ha automata öntözőrendszer esetén a vízsugár területén kívül eső helyen van.

Érdemes hosszabb távon egy kis „garázst” építeni vagy vásárolni a kis robot számára, különösen akkor, ha hosszabb távra tervezünk vele, bár egyre több eszköz kínál teljes vízállóságot, ami ebben a tekintetben fontos.

Következhetnek a huzalok

Nagyon sok robotfűnyíró működésének alapját a huzalok adják. Ezeket jellemzően megtaláljuk a csomagolásban, a mi feladatunk a megfelelő elhelyezés és rögzítés.

A határoló huzalok egyfajta kerítésként azt a célt szolgálják, hogy kijelölhessük általuk azt a helyet, ahol a robotfűnyíró dolgozhat. 

A legnehezebb feladat, hogy a huzaloknak a dokkolótól kell indulniuk és oda is kell visszaérkezniük, hiszen csak így tud egy nagy rendszerré válni az egész.

A huzalokkal lehetőségünk nyílik kijelölni a robotfűnyírónak olyan helyeket – például ágyásokat – ahol nem szabad dolgoznia. Ez talán sokáig tart, de az így elérhető kényelem később meghálálja magát.

A határolóhuzal futhat a talaj felszínén és a felszín alatt egyaránt. Vannak gyártók, akik mindkét módszert támogatják, mások azonban jellemzően csak előbbit. 

Ha a felszínen vezetjük, a telepítéshez jellemzően kapunk műanyag rögzítő szegeket, amelyek biztosítják az egyszerű rögzíthetőséget. A földbe ásható huzalok esetében ilyesmire nem lesz szükség, ellenben ügyelni kell rá, hogy a vezetékeket legfeljebb 20 centiméter mélyre ássuk, és legalább 1-2 centiméterrel a felszín alá kerüljenek.

Bizonyos modellek vezetőhuzallal is rendelkeznek. Ezek telepítése komplikáltabb, hiszen ilyenkor a határolókon belül a robotfűnyírónak folyamatos vezetékes kapcsolatban kell lennie a bázisállomással, ami a telepíthetőség szempontjából okozhat fejtörést.

Éppen emiatt ajánlott azok közül a típusok közül válogatni, amelyek vezetékmentesen tudnak közlekedni a határoló huzalok között.

A jobb robotfűnyírókhoz már nem kellenek huzalok

Fontosnak tartjuk itt megemlíteni azokat a robotfűnyírókat, amelyek a robotporszívók mintájára saját szenzorokkal rendelkeznek, ezáltal nem igényelnek sem határoló-, sem vezetőhuzalokat a munkavégzéshez.

Képesek maguktól feltérképezni a területet, és megfelelő hálózati lefedettség esetén telefonos applikáción keresztül lehet kijelölni számukra a fűnyírás területeit vagy a tiltott zónákat.

Következhet a programozás és a fűnyírás

A robotfűnyíró telepítésének utolsó lépése minden esetben a programozás lesz. Ha a huzalok a helyükre kerültek – huzalmentes változat esetén a dokkoló telepítése után rögtön ez a pont következik –, nincs más teendőnk, mint áram alá helyezni a dokkolót és a fűnyírót, majd elvégezni a szükséges beállításokat.

Ehhez a legtöbb gyártó ma már egy nagyon jó telefonos alkalmazást biztosít a vásárlók számára. 

Az applikációban a fűnyírás gyakoriságát, irányát, erősségét, sőt a vágásmagasságot és még egy sor más egyéb tulajdonságot is beállíthatunk.

Általában még az angol nyelvű applikációk is könnyen kezelhetők, így néhány perc alatt minden fontos beállítást megadhatunk a fűnyírónak, amit a fentiek után csak el kell indítani – érdemes a telepítés közben tölteni –, majd élvezni az automatizált fűnyírás jövőjét, figyelve az esetleges finomhangolások igényére.