Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Samsung Galaxy S24 összehasonlítás: melyik modellt válasszuk a három közül?

A Samsung Galaxy S24 a gyártó legújabb csúcsmodelljeként három különböző típusban kínálja tudását a vásárlóknak. Hogy melyiket válasszuk a triumvirátusból? Segítünk dönteni!

Amint az a legjobb Samsung okostelefonokat tömörítő kutatásunkból is kiderült már, a gyártó évek óta úgy tervezi zászlóshajóit, hogy azokból többféle modell is a vásárlók rendelkezésére álljon. Azon túl, hogy ez egy nagyszerű megoldás, sok embert inkább csak összezavar.

Nincs ez másként a közelmúltban bemutatott Samsung Galaxy S24 esetében sem. A termékcsaládot három típusban tárták a rajongók elé, így a legkisebbnek tekinthető alapmodell mellett ott a nagyobb S24+ és a hatalmas S24 Ultra változat.

A mesterhármas tagjai között azonban nemcsak a méret és az árazás tekintetében találunk jelentős különbségeket. Hogy melyiket válasszuk magunknak? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek garantáltan segítenek a döntésben.

Nézzük a méreteket

Nagyon sokan még mindig a méret alapján választanak maguknak okostelefont. Nem véletlenül, hiszen lényeges szempont, hogy a készülék kényelmesen elférjen a kezünkben, biztonságosan meg tudjuk fogni és ezáltal kezelhető is legyen.

A termékcsalád legkisebb tagja a Galaxy S24. A méretezés szempontjából a Samsung ezt a nagy átlaghoz igazította, ránézésre egy normál készüléknek felel meg a maga 147×70,6×7,6 mm-es kiterjedéseivel. 

Lekerekített sarkai magabiztosan kielégítik a hétköznapi igényeket, miközben a 6,2 hüvelykes (egyébként 120Hz-es AMOLED 2X típusú) kijelző még a kisebb kezű felhasználóknak, a hölgyeknek is egyszerűvé teszi a kezelést.

A Galaxy S24+ ennél méretesebb lett. Közel egy teljes hüvelykkel nagyobb, mint az S23+ volt, emiatt már nem sorolható a kisebb eszközök táborába. Méretei egészen pontosan 158,5×75,9×7,7 mm-esek lettek, míg a kijelzője 6,7 hüvelykre hízott.

Határozottan a nagyobb kezekben érzi jól magát, és a méreteit leszámítva mind a kijelző típusa, mind a termékdizájn szempontjából ugyanazt hozza, mint az alapmodell, sőt a Gorilla Glass Victus 2 bevonat sem hiányzik róla.

A trió legnagyobb kakukktojása a Galaxy S24 Ultra. Éles sarkok és határozott vonalak jellemzik ezt a prémium plusz kategóriába sorolt készüléket, ami igazi óriás lett: 162,3x79x8,6 mm-es kiterjedésekkel rendelkezik, amihez 6,8 hüvelykes kijelző társult.

A képernyő típusa megegyezik a többi modellel, de a védelemért itt már a Gorilla Glass Armor technológia felelős. Mivel méretei indokolttá teszik, ezért beépített S Pen digitális tollal érkezik, így bárki könnyedén kezelheti, ha ez az irányítási forma nem idegen számára.

A lapkakészlet hasonló, de a memória terén már van különbség

A műszaki adatok biztosan nem okoznak majd álmatlan éjszakákat abban az esetben, ha ezek alapján választanánk a három modell közül. A Samsung ugyanis mindegyik Galaxy S24-et a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészletre építette fel, illetve felénk az alapmodell és az S24+ esetében a hasonló tudású Exynos 2400 chipset került bele, de a memória tekintetében már nagyobb különbség van közöttük.

A legkisebb modell 8GB RAM-mal és maximálisan 256GB tárhellyel érkezik. Ezzel szemben az S24+ és az S24 Ultra is 12GB RAM-ot kínál, a 256GB ROM pedig mindegyik esetében a belépőt jelenti. Olyannyira, hogy az Ultra változatnál akár 1TB-ig is elmerészkedhetünk.

Mindhárom készüléket LPDDR5X típusú RAM-mal és UFS 4.0-s tárhellyel szerelték, azonban a WiFi 7 csak az Ultra modell kiváltsága, míg az UWB-támogatásról csak akkor kell lemondanunk, ha az alapmodell mellett döntünk.

A specifikációk terén tehát a leginkább a memória lehet a mérvadó a döntésben, de tudni kell, hogy a hétköznapokban mindegyik típus maximálisan ki tudja majd szolgálni az igényeket.

A kamerák tekintetében az Ultra modell a nyerő

Amennyiben a legmagasabb szintű fotós élményre vágyunk, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy a három modell közül a Galaxy S24 Ultra lesz a befutó. Elsődleges modulja százszoros digitális zoomra és 200 megapixelre képes, amit egy ötszörös optikai zoommal megtámogatott 50 megapixeles segédszenzor kísér.

Mellette találhatunk még rajta egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát, valamint egy 10 megapixeles teleobjektívet is, míg az előlapi képalkotó szenzort 12 megapixelben maximalizálták.

A Galaxy S24 és az S24+ ezzel szemben ugyanarra a kameraspecifikációra épül, mint a tavalyi modellek. A hátsó tripla kamera központi eleme 50 megapixelre képes, amit egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű, valamint egy 10 megapixeles telefotó modul támogat meg, de a szelfikamera esetükben is egyaránt 12 megapixel lett.

A két kisebb modell tehát ideális választás, ha szeretünk minőségi fotókat és videókat készíteni a telefonunkkal, de ha igazi professzionalizmusra vágyunk, akkor az Ultra változatra lesz szükségünk.

A Samsung Galaxy AI egyikből sem maradt ki

A termékcsalád legnagyobb újdonsága a mesterséges intelligencia megjelenése. Ha ez fontos számunkra, akkor mindegy, hogy melyik modellt választjuk, mert a Samsung Galaxy AI mindháromban megtalálható és működik.

Ezen felül a hétéves szoftveres támogatásról, valamint a vezeték nélküli töltésről sem kell lemondanunk egyik típusnál sem, amelynek teljesítménye egységesen 15W-ban lett maximalizálva.