Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

TV okosító vagy okos TV? Melyiket válasszuk?

Szeretnénk internetezni, Youtube-ot vagy Netflixet nézni a tévénken, de nem tudjuk, hogy TV okosítót vagy inkább okos TV-t vásároljunk magunknak? Segítünk dönteni!

Az okoseszközök korát éljük, ezáltal alapvető elvárás sokak részéről, hogy minden napi szinten használt készülék képes legyen csatlakozni a világhálóhoz. Nem jelenthet kivételt ez alól ma már egy televízió sem, hiszen sokan szeretnék nagy képernyőn élvezni a streaming szolgáltatók műsorait.

Manapság ugyanis már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend például a Netflix, az HBO GO vagy éppen az Amazon Prime Video, és ha az általuk nyújtott tartalmakat a televíziónkon szeretnénk élvezni, akkor ahhoz vagy egy okos TV-re vagy egy TV okosítóra lesz szükségünk.

Amennyiben a TV okosító kutatásunkból nem derült volna ki korábban, hogy melyik a jó választás, akkor az alábbiakban megpróbálunk átfogó képet adni a két termékkategóriáról, ami alaposan megkönnyítheti a választást.

Ilyenkor jó döntés egy TV okosító

A TV okosító eszközök minden esetben set top box-szerű megoldások, vagyis külső hardverként csatlakoztathatók akár egy teljesen közönséges televízióhoz is. A jobb minőségű berendezések képesek arra, hogy teljes értékű okos TV-t varázsoljanak egy közönséges készülékből.

Ennél azért természetesen egy kicsit komplikáltabb a helyzet, így lássuk sokkal alaposabban, hogy mikor lehet jó döntés a TV okosító választása.

A legnagyobb előnye, hogy pénztárcabarát

Amivel kapcsolatban a TV okosítóval garantáltan nem tudja felvenni a versenyt egy okos TV, az alighanem az árcédula. Bár vannak néhány tízezer forintért árult, papíron okosfunkciókkal felszerelt televíziók, valójában azonban ezek a közelébe sem érnek a drágább modelleknek.

Ezzel szemben egy TV okosító berendezéssel lényegesen olcsóbban kijöhetünk. Már 15-20 ezer forintért is találunk olyan megoldásokat, melyeket egy olcsóbb LED TV-hez HDMI porton csatlakoztatva pontosan olyan hatást érhetünk el, mint egy okos TV-vel.

Hogy konkrét példát is hozzunk, egy olcsóbb Navon televízióval – ami képes a full HD felbontásra –, valamint egy általunk is tesztelt Xiaomi Mi TV Stickkel már 50-60 ezer forintért ki lehet hozni olyan okos televíziót, amit nagyon sok gyártó csak két-háromszoros áron kínál.

Szoftveres fronton nincs kompromisszum

Nagyon fontos ráadásul, hogy szoftveres fronton a TV okosítók egyáltalán nem igényelnek tőlünk kompromisszumot. Nyilván vannak korlátjaik, illetve egy okos TV azért gyakran összetettebb tulajdonságokkal büszkélkedhet, de a szoftverek tekintetében már a legolcsóbb eszközöknél sincs nagyobb megszorítás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több ilyen kiegészítőn például folyamatos frissítésekkel támogatott Android TV operációs rendszer fut, előre telepített formában pedig találni rajuk olyan szolgáltatásokat, mint a Netflix, a Youtube, az Amazon Prime Video, a Disney+, az HBO GO, a Spotify vagy a Twitch.

Természetesen akkor sem kell kétségbe esni, ha valami hiányozna, hiszen szoftveres oldalról a TV okosítók szabadon bővíthetők. Az Android alapú megoldásokon például ott a Play Áruház, honnan extra streaming szolgáltatásokat, mobiljátékokat és egyebeket tölthetünk le.

Alapvetően tehát a teljes határtalanság jellemzi ezeket a TV okosító berendezéseket abban az esetben, ha kellő technológiai felkészültséggel rendelkezünk, azaz pontosan tudjuk, hogy milyen előnyei vannak például egy Play Áruháznak és egy bővíthető rendszernek.

Ami hátrány lehet

Természetesen a TV okosítóknak azért vannak hátrányaik, még ha teljesen élhető problémákról is van itt szó. Eleve nem szabad elfelejteni, hogy ezek külső rendszerek, kívülről csatlakoztathatók a televíziókhoz, és mint a legtöbb ilyen megoldás, gyakran előfordulhat instabilitás.

Ki- vagy szétkapcsolás, fagyás, a WiFi jel elveszítése, a Bluetooth eszközökkel való kapcsolat problémája és így tovább. Bár egy gyengébb minőségű okos TV esetében is gondot okozhatnak ezek a tulajdonságok, azonban a TV okosítók esetében sokkal gyakoribbnak nevezhetők.

Természetesen nem lehet általánosítani, nem lehet kiemelni olyan gyártókat, ahol ez gyakrabban elfordul, de arányait tekintve a TV okosítók és az okos TV-k között a szoftveres problémák mennyisége határozottan az előbbi termékkategória felé billenti a mérleg nyelvét.

Akkor a legjobb választás, ha már van saját televíziónk

Általánosságban elmondható, hogy a TV okosító megvásárlása akkor a legjobb döntés, ha már rendelkezünk saját televízióval, hiszen ilyenkor nem kell kidobni a már meglévő készüléket ahhoz, hogy élvezhessük az okosfunkciókat.

Nyilvánvalóan mindig mérlegelni kell, ezáltal ha túl régi a készülékünk, akkor érdemesebb lehet egyben cserélni mindent, de alapvetően a pénztárcánk dönt arról, hogy mikor és melyik megoldást választjuk. Ha van már TV a birtokunkban, akkor viszont a legtöbbször az okosító a legjobb választás.

Ilyenkor jó döntés egy okos TV

Az okos TV-kről a köztudatban még mindig az a hír járja, hogy megfizethetetlenül drága megoldások, alapvetően azonban ma már elmondható, hogy némi kompromisszummal egészen elfogadható áron kaphatunk ilyen műszaki cikkeket.

Természetesen a helyzet itt sem olyan egyszerű, mint egy TV okosítónál, hiszen egy jobb okos televízióért azért már a legtöbbször valóban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe.

A jobb okos TV magas árcédulával rendelkezik

Amit feltétlenül ki kell emelnünk az okos TV-k kapcsán, hogy bár egészen elfogadható áron is találkozhatunk már ilyen eszközökkel, azonban valójában az igazán jól működő, funkciókban kifejezetten gazdag televíziókat biztosan nem tudjuk megvásárolni 100-150 ezer forint alatt.

Márpedig ez óriási differencia, ha azt vesszük alapul, hogy egy jobb minőségű hagyományos televízió, valamint egy jobb TV okosító ára együttesen biztosan nem haladja meg a 100 ezer forintos összeghatárt. Hogy mi a gond a nagyon olcsó okos TV-kkel?

Leginkább az, hogy bár mint hagyományos televíziók, kifejezetten jól megállják a helyüket, azonban az okosfunkciók tekintetében gyakran rendkívül nagy hiányosságaik vannak, kis túlzással nagyon gyakran csak azért programoznak hozzájuk ilyen megoldásokat, hogy okos TV-ként árulhassák az adott terméket.

Sokuk egyáltalán nem bővíthető, maximum egy-két streaming szolgáltatót támogat csupán, tehát van bennük okosfunkció, de közel sem olyan mennyiségben, mint egy drágább eszköznél, vagy egy olcsó TV okosító használata mellett.

Szoftveresen nagyobb stabilitás vár ránk

Azt azért természetesen fontos lehet elismerni az okos televíziók kapcsán, hogy a bennük helyet kapott smart funkciók jellemzően sokkal stabilabbak, mint a TV okosítók esetében, ennek az oka pedig nem más, minthogy ezek gyakorlatilag saját, zárt, letesztelt ökoszisztémában futnak.

Azaz egy okos TV-vel nehezebben tudjuk átlépni annak saját határait, mint egy TV okosítóval, melyre rengeteg külső applikáció telepíthető, eleve különféle tévékhez csatlakoztatható hozzá, azaz rendkívül sokféle felállás valósulhat meg a gyakorlatban, és mindegyikre lehetetlen felkészíteni egy ilyen berendezést.

A frissítések vagy a biztonság tekintetében sok különbség nincsen a két terméktípus között, de azt azért itt is nagyon fontos leszögezni, hogy a fentiek kizárólag a komolyabb háttérrel rendelkező, drágább kategóriát képviselő okostelevíziók esetében érvényesek csak, egy belépő kategóriás típusnál ugyanúgy érhetnek minket meglepetések.

Ha még nincs TV-nk, jó választás lehet

Sokak számára talán nyilvánvalóvá vált a fentiekben, hogy az okos TV leginkább akkor lehet igazán jó döntés, ha még nincs otthon újabb típusú televíziókészülékünk. Ha ugyanis tévét szeretnénk vásárolni, akkor már minimális ráfordítással érhetünk el a hagyományos modellekhez képest okosított funkcióval ellátott típusokat.

Egy jobb LED TV ugyanis manapság is nagyjából 100-120 ezer forinttól kezdődik, ha nem akarunk feltétlenül a belépő szintről vásárolni, illetve egy ismertebb gyártó terméke mellett döntenénk. Ehhez már elegendő lehet további 20-30 ezer forintot hozzátenni – azaz nagyjából éppen egy TV okosító árát –, hogy okos TV-k közül válogathassunk magunknak.