Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra

Utoljára frissítve:

A Xiaomi még február végén, a 2023-as Mobile World Congress (MWC) keretében jelentette be, hogy Európában, így Magyaroroszágon is, forgalomba kerül a cég hazánkban is népszerű elektromos rollereinek legújabb generációja, a Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra.

Ami valójában egy átnevezett Navee S65 modell, sokaknak ezért lehet majd azonnal ismerős a külső és a specifikációk alapján. Amivel már az elején érdemes tisztában lenni, hogy a Xiaomi új elektromos rollerének névben nem véletlenül szerepel az Ultra szó: egy csúcskategóriás járműről van szó, aminek a bejelentésekor 480 ezer forintos hazai árat határozott meg a gyártó.

Szerencsére a májusi megjelenés óta ez az összeg némileg csökkent, így már valamivel olcsóbban is hozzá lehet jutni, de még mindig 400 ezer feletti kategóriáról beszélünk.

Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra

Ezért a pénzért ugyanakkor a Xiaomi eddigi legjobb és legerősebb elektromos rollerét kapjuk: 500 wattos névleges motorteljesítmény; 12 000 milliamperórás akkumulátor, akár 70 kilométeres hatótáv; 4 sebességfokozat (S+, Sport, Normál és Gyaloglás); színes kijelző a kormány alatt; rázkódásmentesebb, így kényelmesebb utazást biztosító lengéscsillapítók elöl és hátul egyaránt; 10 hüvelykes, defekttűrő gumiabroncsok (amikben öntömítő DuraGel gél található); dupla fékrendszer (E-ABS és dobfék), továbbá az európai jogszabályoknak megfelelően 25 km/h-s maximális sebesség.

Bár ennek köszönhetően a Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra nem gyorsabb, mint bármelyik hasonló jármű, de az akár 940 wattra is képes motornak hála sokkal jobban és fürgébben veszi az emelkedőket, mint bármelyik konkurens.

A roller súlya a megfelelő anyaghasználatnak köszönhetően nem csekély, összesen 24,5 kg, de természetesen ez a modell is összecsukható kialakítást kapott. A gyártó ígérete szerint mindössze három másodpercet igényel a három lépésből álló művelet, ezt követően pedig egész könnyedén szállítható a roller, akár kézben is. Az eszköz maximum 120 kilogrammal terhelhető, és a használatához nélkülözhetetlen az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Mi Home alkalmazás, amiben a rollert érintő legfontosabb információk (utazási adatok, hátralévő hatótáv, hibaüzenetek) mellett bekapcsolható például az S+ üzemmód, ami lehetővé teszi, hogy a roller a lehető leggyorsabban vegye fel a maximális utazási sebességet. 

A roller kormányszélessége 55 cm, a lábaink a 880 négyzetcentiméteres, amúgy 17 cm széles padlón kényelmesen elférnek, a teljes hossz pedig 1,2 méter, míg a magasság 1,26 méter. Ezen kialakításnak hála 120 és 200 cm magasság között bárki kényelmesen tudja használni a járművet. Az eszköz bal szélén egy lehajtható támasz is helyet kapott, elöl és hátul egyaránt található lámpa (a megfelelő biztonság érdekében a hátsó akár folyamatosan világíthat), és a roller emellett rendelkezik az IP55 szabványnak megfelelő por- és vízállósággal, a meglehetősen méretes akkumulátor pedig hat és fél óra alatt tölthető nulláról maximumra.

Érdekelne az idei év legjobb elektromos rollerei? Tekintsd meg nagy elektromos roller kutatásunkat, ahol összegyűjtöttük 2023 legjobbjait.