Xiaomi robotporszívók

Xiaomi robotporszívók – mutatjuk a legjobbakat

Utoljára frissítve:

Az utóbbi néhány évben dinamikus növekedésnek indult azoknak a háztartásoknak a száma, ahol már robotporszívók látják el a legalapvetőbb takarítási feladatokat. A folyamat korántsem meglepő, hiszen azon túl, hogy ezek az eszközök egyre elérhetőbb árkategóriát képviselnek, elképesztő technológiai fejlődésen mentek keresztül, így ma már valóban van létjogosultságuk otthonainkban.

A robotporszívó piacon jelenleg a Xiaomi egyike a leginkább meghatározó gyártóknak, akik hatalmas kínálattal, iránymutató fejlesztésekkel, folyamatos terméktámogatással és elérhető árakkal kecsegtetnek a felhasználók számára.

Hogy mégis milyen lehetőségeink vannak, amennyiben a Xiaomi kínálatából szeretnénk robotporszívót vásárolni? Erre a kérdésre szeretnénk átfogó válasszal szolgálni az alábbiakban!

Tartalomjegyzék

Roborock, MiJia, Viomi – mind Xiaomi, de mégsem

Amennyiben végigfuttatjuk tekintetünket a Xiaomi által gyártott robotporszívókon, azt láthatjuk, hogy az évek során többféle termékcsalád született a brand égisze alatt, melyek bár valóban eltérő típusok, és a kínai cégóriás adja hozzá a hátteret, a terjesztést, valamint a promóciót, azonban a Roborock, a Viomi vagy a MiJia valójában egy-egy külön gyártó terméke. 

Nyilván ezek ma már a Xiaomi részét képezik, így sem minőségben, sem támogatásban nem különböznek egymástól, ugyanakkor nem árt tudni egy fontos dolgot. Ez nem más, minthogy mindegyiknek megvan a maga helye a piacon, így míg a MiJia valójában egyfajta belépő szintet képvisel, addig a Roborock terméknév alatt megjelenő robotporszívók mindig a csúcskategóriában kapnak helyet.

A Xiaomi Roborock S5 Max-ra például a nagy robotporszívó tesztünkben a piac egyik legjobb ár-érték arányt képviselő robotporszívójaként hivatkoztunk.

Xiaomi robotporszívók

Roborock S7 Max V – A csúcstechnológia képviseletében

Előnyök

 • Rendkívül egyszerű kezelhetőség
 • ReactiveAI 2.0 akadályelkerülő technológia
 • VibraRise szónikus vibrációs felmosás
 • No go és no mop zónák megjelölése
 • Egyedülálló önürítő és “önmosó” kiegészítők
 • Gyorstöltő funkció

Elérhető itt

ROBOROCKSHOP.HU
ALZA.HU
ALZA.HU – Plus változat
ALZA.HU – Ultra változat
XMISHOP.HU
XMISHOP.HU – PLUS Vált.


A Roborock S7 Max V robotporszívó nagyon rövid idő alatt a vásárlók új kedvence lett. Az Amazonos értékelések mellett az összes nemzetközi terméktesztelő oldal meggyőzően áradozik róla, így hamarosan mi is beszámolunk a saját tesztelési tapasztalatainkról.

Jelenleg futó Roborock S7 Max V tesztünkből annyit előre elárulhatunk, hogy nem találkoztunk még ilyen fejlett robotporszívóval, pedig a piac legjobbjai jártak nálunk.

High-tech takarítás

Szívóereje 5100 Pa, ami a modell elődjének számító Roborock S7 duplája. Egy feltöltéssel akár 180 percig is képes működni, illetve gond nélkül takarít ki 300 négyzetmétert. Első használatkor a robotporszívó a PreciSense LiDAR navigációs rendszerrel térképezi fel az adott helyiséget, és a készített alaprajzot eltárolja. Amikor új bútort helyezünk el a szobában , akkor a korábbi alaprajzot felülírja, így könnyedén alkalmazkodik az aktuális körülményekhez.

Abban az esetben, ha véletlenül földre ejtett, de legalábbis számára ismeretlen objektummal „találkozik”, a ReactiveAI 2.0 akadályelkerülő technológiát használja. Ennek segítségével kitűnően képes elnavigálni a legtöbb modell számára akadályt jelentő tárgyak között. A sötétben sem jön zavarba, hiszen beépített fényforrása biztosítja, hogy akár az ágy alatt is kifogástalan tisztaságot hagyjon maga után.

Olyan okos, mint amilyen alapos

Ez a típus annyira önálló, hogy még az eltérő padlótpusokat is képes megkülönböztetni . Felmosás közben mikor szőnyeghez érkezik, automatikusan megemeli a mopot és porszívásra vált, majd a felületet elhagyva tovább folytatja a felmosási feladatot . És ha már felmosás – ez jelen esetben nem csupán egy nedves feltörlést jelent, hanem valódi makulátlan tisztaságot, a makacsabb szennyeződések esetén a gép speciális, jobbra-balra mozgó VibraRise funkcióját is beveti.

Természetesen a Roborock alkalmazás nagyban megkönnyíti a dolgunkat , segítségével könnyen kijelölhetjük az elkerülendő “no go” és a szárazon maradó “no mop” zónákat.

Lehet még fokozni

A termék három változatban érhető el, ezek megnevezései is különböznek. Az S7 Max V kizárólag a robotporszívót foglalja magában, míg az S7 Max V Plus már az Auto-Empty Dock berendezést is, amellyel a portartály automatikus ürítése lehetséges. A Roborock S7 Max V Ultra változat pedig takarítás közben a felmosóvíz tartályát is üríti, majd újratölti.

Roborock S7 – A mi választásunk

Előnyök

 • ultrahangos szőnyegérzékelő
 • szónikus vibrációs technológia
 • No-Mop zónák kijelölés
 • gumi főkefe
 • 4 fokozat
 • 3 órás működés

Elérhető itt

ROBOROCKSHOP.HU
XMISHOP.HU
ALZA.HU


A Roborock termékek egyik legújabb generációját képviselő S7-es modell a márka zászlóshajójaként minden tekintetben továbbfejlesztett képességekkel, és soha nem látott minőségű felmosás funkcióval kecsegtet a felhasználók számára, méghozzá opcionális önürítő rendszer társaságában.

Ha csúcskategóriás robotporszívót szeretnénk magunknak, akkor a Xiaomi kínálatából érdemes lehet a Roborock S7-et választani, mely minden tekintetben nagy fejlődést mutat elődjeihez mérten. A megnövekedett, már 2500 Pa szívóerővel rendelkező motor mellett például jelentős mértékben továbbfejlesztették a mérnökök a keferendszert, így minden eddiginél hatékonyabban tudja összegyűjteni a padlóról és a szőnyegről a koszt és a port.

Amivel kapcsolatban jelentős változás tapasztalható, az a felmosás funkció. A Roborock S7 ezen a téren bevezeti a szónikus felmosás fogalmát, amihez egy új típusú mopot társítva már közel hasonló eredmény érhető el a kis készülékkel, mint hagyományos takarítás esetén. Dacára a továbbfejlesztett tulajdonságoknak, a robotporszívó ugyanúgy 5200 mAh-s akkumulátorra épül fel és töltésenként akár 3 órányi munkavégzésre számíthatunk tőle.

A navigációhoz a robotporszívó kizárólag LDS szenzort használ, segítségével akár négy térképet is képes kezelni, miközben 470 ml-es portartálya mellett 300 ml-es víztartályt sikerült beépíteni a mérnököknek. Nagy újdonság a robotporszívó kapcsán az extraként megvásárolható önürítő dokkoló, mely lehetőséget ad arra, hogy a háztartási géphez ne kelljen minden takarítás után hozzányúlnunk, mert a dokkolóra állva képes lesz átszivattyúzni a felszedett koszt és a port egy nagyobb állótartályba.

Roborock S5 Max – Az ár-érték bajnok

Előnyök

 • lézeres navigáció
 • takarítás folytatása újratöltés esetén
 • szennyeződés felismerése
 • padlófelszínhez való alkalmazkodás
 • háromdimenziós szívóredszer
 • tiltott zónák meghatározása

Elérhető itt

ROBOROCKSHOP.HU
ALZA.HU


A Roborock S5 Max jelenleg a legjobb ár-érték arányt képviselő robotporszívó a Xiaomi által gyártott termékek között, amit kapcsolódó tesztünkben már kifejtettünk. Olyan magas szintű megoldásokat kínál a tulajdonosok számára, hogy ezt a várakozások szerint csak a Roborock S7-es modellje tudja majd felülmúlni.

A porszívó már LDS, azaz LIDAR szenzorral képes feltérképezni környezetét, ezáltal akár négy térképet is menthetünk, illetve kezeltethetünk vele. Szívómotorja 2000 Pa teljesítményre képes, az 5200 mAh-s akkumulátorával pedig 180 perc folyamatos takarítást garantál üzemmódtól függetlenül. Dokkolójára automatikusan visszatalál, feltölt és ott folytatja a munkát, ahol korábban befejezte.

Mindezt rendkívül alacsony, mindössze 60 dB zajszint társaságában teszi. Kifejezetten nagy, 460 ml-es portartálya mellett egy 280 ml-es víztartály is található benne, hiszen rendelkezik felmosás funkcióval, sőt elektromos vízpumpa segíti a folyamatos vízadagolást, így elkerülhető a felesleges csöpögés, illetve az egyéb kapcsolódó kellemetlenségek.

Rendkívül fejlett szoftveres háttérrel büszkélkedhet, támogatja a no-mop zónákat, egyszerűen kijelölthetünk neki virtuális falakat, automatikusan felismeri, ha szőnyegre érkezik – így soha nem vizezi össze a kárpitot –, a mosható HEPA szűrő és a dupla keferendszer mellett pedig nemcsak Mi Home, hanem Roborock alkalmazással is beállítható, illetve vezérelhető, sőt a hangirányítás során Amazon Alexa és Google Home támogatással egyaránt rendelkezik.

Roborock S6 Max V – V, mint Vision

Előnyök

 • mesterséges intelligencia
 • ikerkamera rendszer
 • beépített adatvédelem
 • elektronikus vízszabályozás
 • több emelet kezelése
 • No-Mop zónák kijelölése

Elérhető itt

roborockshop.hu
ALZA.HU
xmishop.hu


A Roborock S6 Max V egy igazi különlegesség a Xiaomi kínálatában, hiszen a gyártó első robotporszívója, mely a LIDAR szenzor mellett már kamerákon keresztül látja is a lakást, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig rendkívül fejlett funkciókkal kecsegtet mind a porszívózás, mind a felmosás tekintetében.

Az úgynevezett ikerkamerák egészen új szintet nyitottak meg a robotporszívózás világában, hiszen minden eddiginél aprólékosabban zajlik mind a lakás feltérképezése – akár négy térkép tárolására is alkalmas az eszköz –, mind a takarítás folyamata, mint a korábbi típusoknál. A ReactiveAI mesterséges intelligencia gyakorlatilag látja a környezetét, így képes olyan parancsokat adni a porszívónak, hogy az mindig a legoptimálisabb döntést hozza meg az adott helyzethez mérten, sőt önmaga fejlesztése sem jelent neki akadályt.

A fejlettebb navigációs rendszer mellett a Roborock S6 Max V esetén ráadásul a szívóerőt szintén megnövelte a gyártó – akár még a kisebb acélgolyókat is képes magába szívni a készülék a tesztek alapján –, a 2500 Pa teljesítmény a hagyományos porszívókkal vetekszik, miközben a felmosás funkció sem maradt ki a sorból. Sőt, ezen a téren az S5 Max-nál megjelent elektronikus vízpumpa gondoskodik arról, hogy a kis porszívó soha ne áztassa el a padlót, sőt azt is mi határozhatjuk meg, hogy az egyes helyiségekben mennyi vizet használjon.

A termékcsalád többi tagjához hasonlóan a Roborock S6 Max V is 5200 mAh-s akkumulátorral és átlagosan 180 perces üzemidővel büszkélkedhet, dokkolóját automatikusan használja, képes virtuális falak és no-mop zónák felismerésére, a Mi Home és a Roborock applikációval is működtethető, a négy üzemmód mellett pedig még a mosható HEPA szűrő sem hiányzik belőle.

Roborock S6 Pure – Letisztult, kifinomult

Előnyök

 • kiváló navigáció képesség
 • automatikus szőnyegfelismerés
 • nehezen elérhető helyek takarítása
 • gyorsan forgó oldalkefe
 • csendes működés
 • különböző tisztítás szobánként

Elérhető itt

roborockshop.hu
ALZA.HU


A Roborock S6 Pure egy olyan elérhető árú robotporszívó, mely a továbbfejlesztett megoldásoknak hála már megközelítette a Roborock S5 Max tudását, de a felmosás funkció tekintetében még mindig van lemaradása, ellenben legalább kifejezetten barátságos árcédulával szerezhető be.

A lézeres alapú navigációs rendszerrel dolgozó Roborock S6 Pure páratlan alapossággal tudja feltérképezni a lakásunkat, akár minden szoba esetén alkalmazhatunk speciális beállításokat hozzá, akár Mi Home, akár Roborock applikációból kezelhetjük a négy tárolt térképet, készíthetünk virtuális falakat, de kijelölthetünk egyszeri takarítási területeket, valamint olyan régiókat, ahol soha nem szabad felmosnia a porszívónak.

Működése annak ellenére is kifejezetten csendes – maximum 60 dB –, hogy 2000 Pa teljesítményű szívómotort helyeztek el benne, amit annyira jól optimalizáltak, hogy egyetlen töltéssel akár 2 és fél órát is takarít egyszerre akár 1350 fordulat/perces kefeforgási sebességgel. Merülés esetén természetesen a kis porszívó automatikusan felkeresi dokkolóját, majd az 5200 mAh-s akkumulátor feltöltés után ott folytatja a munkát, ahol korábban abbahagyta.

A 480 ml-es, tehát kifejezetten nagy portartály mellett a Roborock S6 Pure rendelkezik egy 180 ml-es víztartállyal is, ami nem túl nagy, emiatt kifejezetten kevés vízzel képes ellátni a feladatát – mindezt ráadásul nem szivattyús, hanem a megkérdőjelezhető csepegtetős megoldás társaságában.

Mi Robot Vacuum Mop Pro – A középkategória legjobbja

Előnyök

 • 12 beépített szenzor
 • intelligens vezérlésű víztartály
 • kézi felmosást szimuláló útvonal
 • valós idejű térképkészítés
 • szoba felosztás készítése
 • takarítás folytatása felmosás után

Elérhető itt

MI-HOME.HU


Mint a neve is mutatja, a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro egy olyan, más gyártókhoz mérten belépő kategóriás áron kínált – de egyébként bőven középkategóriás tudású – robotporszívó, melynek tervezésekor nagy gondot fordítottak a felmosás funkció kidolgozására, így előnyös választás, ha a porszívózás mellett a nedves feltörlés legalább olyan lényeges számunkra.

A robotporszívó alapos munkáját egy LDS lézeres navigációs rendszer biztosítja, amihez 12 beépített szenzor, valamint egy komplett algoritmus társul, az elektronikus víztartálynak köszönhetően pedig mi szabályozhatjuk a Mi Home társalkalmazás segítségével, hogy mekkora vízmennyiséget használjon a gép az egyes helyiségekben. A precíz vezérlés mellett találunk benne padlóvédő funkciót, miközben természetesen a porszívózás terén sem vall kudarcot.

Ezt elsődlegesen a 2100 Pa teljesítménnyel rendelkező szívómotornak köszönheti, mely képes makulátlan tisztaságot kínálni a szőnyegen, a parkettán és a járólapon egyaránt, sőt mi több, a porszívás és a nedves feltörlés akár egyszerre is megvalósulhat. Bár ez utóbbi program egy kicsit hangos – ilyenkor akár 66 dB zajszintet is produkálhat a kis robotporszívó –, ellenben ez a tisztítás hatékonyságán egyaránt megmutatkozik majd.

A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro ezen felül egy 3200 mAh-s akkumulátort kapott, mely akár 110 perces üzemidőt is képes biztosítani az eszköznek, ami bőven elegendő lehet akár 180 négyzetméter alapterületű lakások megtisztítására. A töltési folyamat természetesen minden esetben automatikusan zajlik majd, méghozzá az eszköz saját dokkolójának és töltőjének segítségével.

Xiaomi MiJia Mi Robot Vacuum – Kiváló ár-érték

Előnyök

 • intelligens útvonaltervezés
 • valós idejű térképkészítés
 • kevesebb, mint 2% mérési hiba
 • tisztítás a fal mentén is
 • erős teljesítmény
 • tisztítás “Z” alakban

A Xiaomi MiJia Mi Robot Vacuum akkor jó választás, ha egy olyan robotporszívót szeretnénk vásárolni magunknak, mely kizárólag száraz takarításra alkalmas, felmosás funkcióval tehát nem rendelkezik, ebből kifolyólag kompromisszumos, ellenben elérhető árú alternatíva.

A rendkívül aprólékos lézeres navigációs rendszernek és a kapcsolódó SLAM algoritmusnak köszönhetően a MiJia Mi Robot Vacuum rendkívül aprólékosnak tekinthető a lakás feltérképezésében, a tisztítási útvonalak kijelölésben vagy az akadályok és veszélyes elemek elkerülésében, így képes nagy pontosságú térképek készítésére annak érdekében, hogy minden helyiségben a legmagasabb szintű tisztaságot kínálja.

Porszívózási tulajdonságait leginkább az 1800 Pa szívóerő emeli a legmagasabb szintre, a kefe nélküli NIDEC motor ugyanis szőnyegen vagy szilárd padlón egyaránt megállja a helyét, miközben az 5200 mAh-s kapacitással ellátott lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltés mellett kétórás tisztítási időt garantál, amit a társalkalmazással optimalizálhatunk.

Töltését egyébiránt teljesen automatizált módon képes ellátni, ezáltal a kapcsolódó dokkolóra magától visszatalál, ha végzett a munkával, esetleg 20 százalék alá csökkent a töltése, majd később ugyanonnan tudja folytatja a takarítást, ahol korábban abbahagyta. Ha nincs szükségünk nedves feltörlésre, aprócska lakásban lakunk, és megelégszünk a legalapvetőbb beállításokkal is, a Xiaomi MiJia Mi Robot Vacuum robotporszívó az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló, ámde sok tekintetben kissé kompromisszumos megoldás lesz.

Roborock E4 – Pénztárcabarát megoldás

Előnyök

 • kettős giroszkóp
 • kamera navigáció
 • megküzd az állatszőrrel is
 • lassulás bútorok közelében
 • tisztítás a fal mentén is
 • automatikus szőnyegfelismerés

Elérhető itt

ALZA.HU


A Roborock E4 gyakorlatilag egy belépő szintet képviselő robotporszívó a Xiaomi kínálatában, így ha egy elérhető árú, ámde mégis nagy tudással rendelkező terméket szeretnénk vásárolni magunknak, akkor ez jó döntés lehet.

A porszívó kifejezetten nagy, 5200 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, így egyetlen töltéssel – ami átlagosan 6 óráig tart – akár 150 percnyi takarításra képes, mely elegendő ahhoz, hogy felporszívózza az egész lakást. A 0,64 literes portartályával akár egy 100+ négyzetméteres házban is megállja a helyét, és bár felmosás funkcióval nem rendelkezik, de a 2000 Pa szívóerővel büszkélkedő motorjának hála a portól garantáltan megszabadítja otthonunkat.

A készülék még nem LDS szenzort kapott, és nem képes a térképek mentésére sem, ellenben a dupla giroszkóppal és az OpticEye funkcióval nagyon ügyesen kiismeri magát a lakásban, noha minden egyes alkalommal újra és újra fel kell térképeznie mindent, amitől a takarítás nem lesz olyan gördülékeny, mint a mentett térképek használata mellett.

Általánosságban a Roborock E4 csendesen működik, 66 dB zajszinten üzemel, Mi Home applikációval irányítható, mosható HEPA szűrőt vonultat fel, összesen pedig négy üzemmódban alkalmazhatjuk. Kizárólag Amazon Alexával kommunikál, ha hangirányításról van szó, cserébe viszont teljesen automatizált a működése, magától visszatér a dokkolójára és beállításaink függvényében beavatkozás nélkül kitakarítja a lakást.

Mi Robot Vacuum Mop Essential – A legolcsóbb Xiaomi modell

Előnyök

 • leesés elleni védelem
 • nehezen elérhető helyek takarítása
 • ütközés elleni védelem
 • valós idejű térképkészítés
 • halk működés
 • automatikus víztartály-vezérlés

Elérhető itt

MI-HOME.HU
ROBOTWORLD.HU


Amennyiben egy igazán olcsó robotporszívót szeretnénk, mely nagy általánosságban képes ügyesen, minimális kompromisszum mellett ellátni a feladatát, továbbá nemcsak porszívóz, hanem a nedves feltörlésben is segítséget nyújt, akkor a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential jó döntés lehet.

Bár tudása össze sem hasonlítható a Roborock termékcsalád legtöbb tagjával, ha viszont nem akarunk sokat költeni, akkor a Xiaomi kínálatából ez a robotporszívó ideális választás lehet ahhoz, hogy a hétvégi nagytakarítások közben tisztán tartsa a lakást. A 0,42 literes portartályába például rendkívül sok port és szennyeződést tud felszívni, miközben dupla keferendszeres megoldása mellett rendkívül nagy szívóerőt képvisel.

Mivel támogatja a Mi Home applikációt, ezért beállításai és teljes vezérlése egyaránt ebből a szoftverből történik, noha olyan sok lehetőségre ne számítsunk tőle, mint egy S5 Max-tól. A dolgát természetesen ettől függetlenül is derekasan teszi, a giroszkópra és a lézeres érzékelőkre alapozott navigációs rendszer minden alkalommal képes alaposan feltérképezni a lakást és biztosítani a minőségi takarítást.

Aprócska kialakítása ellenére akár 1,7 centiméteres akadályokat is le tud küzdeni, a 2500 mAh-s akkumulátorával garantált 90 perc a működése, töltését pedig saját dokkolója látja el, amire automatikusan visszaáll, ha befejezte a munkát, esetleg lemerülőben van. Nagy előnye, hogy a porszívózás mellett képes nedves moppal áttörölni a padlót, aminek jóvoltából sokkal makulátlanabb tisztaság érhető el vele.

A Xiaomi robotporszívói valóban jól működnek

Már fentebb is elhangzott, hogy a jelenlegi piacon rengeteg robotporszívó található. Ezek közül a Xiaomi termékei kivétel nélkül nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, hiszen nemcsak megfizethetők, hanem a teljesítmény szempontjából egyaránt alkalmasak a mindennapi használatra és a kimagasló tisztaság elérésére.

Általánosságban ugyanis elmondható, hogy a Xiaomi robotporszívói valóban működnek, azonban mint minden gyártónál, úgy természetesen itt is az igényeinkhez illeszkedő árkategóriát kell választanunk. Ne várjunk például ugyanolyan tulajdonságokat egy Roborock E4-től, mint a jelenlegi legjobbak közé sorolt Roborock S5 Max-tól, hiszen nem véletlenül van jelentős különbség a kettő ára között.

Erős szívóhatás, nagy akkumulátor-kapacitás

Mindegyik jelenleg forgalomban lévő Xiaomi robotporszívóról elmondhatjuk, hogy a tudás tekintetében kimagaslónak tekinthetők. Példának okáért kivétel nélkül rendkívül erős szívóhatással rendelkeznek, többségük 2000 vagy 2500 Pa teljesítményre képes ezen a téren, ami óriásinak tekinthető egy ilyen kis háztartási géptől, nem véletlen, hogy ma már gyakran a hagyományos porszívókkal említik egy lapon őket.

A gyártó ugyanakkor gondosan ügyel arra, hogy más tekintetben se valljanak kudarcot az általuk forgalmazott robotporszívók. Termékeik így óriási, többségük 5200 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, ami akár 180 percnyi, tehát 3 órányi folyamatos takarítást tesz lehetővé a lakásban. 

Amivel kapcsolatban nagyobb különbségek vannak – és erre érdemes odafigyelni –, az a víztartály és a portartály mérete. A Xiaomi robotporszívóinak többsége például 460-480 ml por befogadására képes, ha viszont a felmosás funkciót is szeretnénk használni, lényeges lehet odafigyelni a víztartály méretére. Ezen a téren a Roborock S5 Max és az S6 MaxV a maga kategóriájában messze kiemelkedik a 280 és 300 ml-es megoldásával, miközben egy S6 vagy egy S6 Pure például csak 140 és 180 ml víz befogadására képes.

Felmosás helyett inkább csak nedves feltörlés

Ha már szóba került a felmosás funkció, fontos lehet kiemelni a gyártó robotporszívóival kapcsolatban, hogy hiába nyújtanak ezen a téren is kimagasló teljesítményt – termékeik többségét a legjobbak közé sorolhatjuk az ágazaton belül –, valójában azonban ez inkább csak egyfajta nedves feltörlésnek nevezhető.

A kategóriában jelenleg a legjobbak például a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro vagy a Roborock S5 Max, melyek kiváló technológiai háttérrel és fejlett hardveres megoldásokkal rendelkeznek, ezáltal kifejezetten jó minőségű mop biztosítja nekik a felmosás funkciót, de olyan alapos munkavégzésre még egyik eszköz sem képes, ami kiválthatná az emberi tényezőt.

A nedves portörlésre, az odaszáradt üdítőmaradék feltörlésére és hasonló egyszerűbb feladatokra, a lakás alapvető portalanítására megfelelőek, arra viszont még nem, hogy a lakáson sáros cipővel átrohanó gyerekek után összetakarítsanak. Ez pedig ma még a többi gyártó termékéről is elmondható!

Természetesen folyamatosak a fejlesztések, így a jövőben óriási változások várhatók a piacon, példának okáért ott a megjelenés előtt álló Roborock S7, mely 2021 egyik csúcskategóriás robotporszívójává válhat azért, mert az alapoktól újragondolta a felmosás funkciót.

A porszívózásban már nagyon alaposak

Mivel robotporszívókról beszélünk, ezért a legtöbben nyilván ezért a funkcióért akarnak ilyen terméket vásárolni maguknak, és csak másodsorban a felmosás miatt. Mint fentebb már kiemeltük, a Xiaomi nevéhez köthető termékekben nagy teljesítménnyel rendelkező szívómotor dolgozik, aminek a munkáját jellemzően összetett keferendszer támogatja meg.

Önmagában az erős szívóerő ugyanis még messze nem minden. Az alapos takarításhoz megannyi más egyéb tulajdonság is szükséges, ezeknek pedig a Xiaomi robotporszívói szinte kivétel nélkül megfelelnek. Lássuk, hogy melyek ezek!

Keferendszer

Minden Xiaomi robotporszívóban kiváló minőségű keferendszer kapott helyet, ezek azonban több tekintetben is eltérhetnek egymástól. Manapság már a gyártó minden takarítógépén találunk egy alsó főkefét, mely forgómozgást végezve a padlóról és szőnyegről tudja gyűjteni a koszt és a port. Munkáját egy jellemzően a készülék jobb első felében elhelyezett oldalkefe támogatja meg, mely a sarkok vagy a falak mentén lerakódott szennyeződéseket tudja a főkefe irányába terelni.

Kopóalkatrészről van szó, melyet a legtöbb Xiaomi robotporszívóban 3-6 havonta kell cserélni. Ha elmulasztjuk, az negatív hatást gyakorol a takarítás minőségére. Szerencsére itthon a gyártó legtöbb termékéhez folyamatosan elérhetők a cserélhető elemek, noha a keferendszer mellett legfeljebb a szűrőberendezéshez tudunk hozzányúlni házilagosan, minden más esetben szervizre lesz szükségünk.

A kefék egyébiránt óriási változásokon és fejlesztéseken estek át az elmúlt években. Ennek megfelelően egyre hatékonyabbak a por, illetve a kosz összegyűjtésében, miközben a hajszálakat bár felcsavarja, ezeket nagyon egyszerű eltávolítani róluk, az alapos munkához sem szükséges szétszerelni őket.

Navigációs rendszer

Jelentős mértékben befolyásolja a Xiaomi robotporszívóinak tulajdonságait a navigációs rendszer minősége. Bár közvetlenül nem határozza meg a takarítás minőségét, közvetetten azonban gyakorlatilag ettől függ minden, hiszen a szisztéma segítségével látnak a porszívók, térképezik fel a lakást – az aktuális modellek számára már az egyszerre több térkép kezelése sem okoz gondot –, illetve tudják a későbbiekben rögzíteni a változásokat, igazítani útvonalukat.

Általánosságban elmondható, hogy a Xiaomi robotporszívóiban az LDS vagy más néven LIDAR szenzor vált be a gyártónak. Minden egyes termékében, még az idén érkező Roborock S7-ben is ez a nagyszerűen működő technológia található, egyedül a Roborock S6 MaxV jelent kivételt, ez a robotporszívó ugyanis rendhagyó módon kamerákkal egyaránt fel lett vértezve, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem lesz általános a gyártó termékeinél ez a megoldás.

Küszöbmászó tulajdonságok

Szintén apróságnak tűnhet a takarítás hatékonyságának tekintetében, de nagyon sok robotporszívó képtelen elbánni az akadályokkal, már egyetlen kábelben képesek teljesen elakadni. Ezen a téren a Xiaomi termékei kivétel nélkül rendkívül ügyesek, a meghajtást végző nagy kerekük segítségével ugyanis nem okoz gondot nekik a 2 centiméteres akadály leküzdése sem.

Ez különösen a régi építésű házak esetében lehet rendkívül lényeges, hiszen a mai építőiparban már ritkán alkalmaznak küszöböket, melyek ezen a téren kellemetlenséget okozhatnának. Természetesen a küszöb mellett a magasabb vagy nagyszálú szőnyegek esetében is lényeges sajátosság a 2 centiméteres akadályleküzdés, példának okáért a Xiaomi eszközei még egy kábelrengetegtől sem ijednek meg.

Szoftveres háttér

Egyáltalán nem elhanyagolható tényező egy robotporszívó hardveres tudása mellett a szoftveres háttér. A Xiaomi ezen a téren hihetetlenül erősnek tekinthető. Nemcsak a robotporszívók általános tudása, illetve mesterséges intelligencián alapuló megoldásai érdemelnek főhajtást, hanem az okostelefonra letölthető társalkalmazás egyaránt, mely egy Roborock terméknél például a Mi Home mellett akár a gyártó saját fejlesztésű applikációja is lehet.

Hogy melyiket használjuk, az csak rajtunk múlik, mindegyikkel kiválóan tudjuk működtetni a termékeket. A saját Roborock alkalmazás akkor jó alternatíva, ha csak egy Xiaomi robotporszívónk van otthon, amennyiben viszont akad már a lakásban a gyártótól származó egyéb okos berendezésünk, akkor a Mi Home egyszerűbb lesz, hiszen egyetlen applikációból képesek leszünk elérni és működtetni vele tulajdonképpen mindent.

Az okostelefonos applikáció egyébiránt rengeteg lehetőséggel kecsegtet a termék kapcsán. Az összes beállítást ezen keresztül érhetjük el, itt tudjuk áttekinteni a térképeket, meghatározni az üzemmódokat, időzítéseket kalibrálni, de a no-mop vagy no-go zónák kijelölése szintén innen zajlik majd. A lehetőségek tárháza ezen a ponton határtalan, a folyamatos frissítésekkel pedig állandóan bővül is.

A terméktámogatás terén is nagyon erősek a Xiaomi robotporszívók

Amikor robotporszívót vásárolunk, rendkívül lényeges a terméktámogatás kérdésköre, hogy még évek múltán is érkezzenek hozzá olyan frissítések, melyek finomítják vagy bővítik a takarítási képességeket. Míg egy ismeretlen gyártó termékével kapcsolatban senki sem tudja, hogy mire számíthat tőle néhány hónap múlva, a Xiaomi esetén garantált, hogy a termékfrissítések és a fejlesztések évekig érkeznek egy megvásárolt termékhez.

Többször is tapasztalhatták már a Xiaomi robotporszívóval rendelkező tulajdonosok, hogy a működtetés tekintetében elengedhetetlen Mi Home applikáció rendszeresen frissül, az alapvető biztonsági és stabilitási megoldásokon felül állandó új funkciók érkeznek, de nem ritkák a termékspecifikus bővítések sem, amikor egy robotporszívót például korábban nem jellemző tulajdonsággal és tudással vérteznek fel. Így sikerült például a Xiaomi Robot Vacuum Mop Pro robotporszívónak hónapokkal a megjelenés után biztosítani, hogy több térképet is képes legyen tárolni és kezelni.

Lényeges továbbá, hogy a terméktámogatás nemcsak szoftveresen, hanem az alkatrész tekintetében egyaránt fontos. Mindegyik Xiaomi robotporszívó nagyon jól javítható, az általános kopóalkatrészektől kezdve, a motoron és az akkumulátoron át, a legtöbb típusban még bizonyos szenzorok is cserélhetők probléma esetén.

A jövő a Xiaomi robotporszívóinak tükrében

Nemcsak a jelen, hanem a jövő tekintetében is nagyon fontos szerepet tölt be a robotporszívós piacona a Xiaomi, akiktől rengeteg termékspecifikus, de nagyon sok általános, az egész ágazatot meghatározó fejlesztést várhatunk az előttünk álló években.

Jelenleg határozottan a Roborock S7 jelenti a Xiaomi portfóliójának következő lépcsőfokát, így érdemes a kérdéses termék sajátosságaival megismerkedni, ha szeretnénk tudatában lenni a robotporszívós iparág fejlődésének következő szintjével. Ez az eszköz például a szónikus technológiának és néhány hardveres fejlesztésnek, illetve az új típusú mopnak hála jelentős mértékben javítja majd a felmosás funkciót.

Ezen felül magasabb szintre lép a porszívózási tulajdonság is, vadonatúj technológiák kerülnek bevetésre ehhez, de például a főkefék egyaránt állandó átalakulásban vannak, így például az S7-es is egy vadonatúj kialakítású megoldást vezet be a piacra, de biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben ezen a téren a mérnökök nagy változásokkal szolgálnak majd.

Amiben biztosak lehetünk még a Roborock robotporszívók jövője kapcsán, az nem más, mint az önürítő képesség elterjedése. Néhány gyártó már bevezette ezt az alternatívát, lényege pedig, hogy a háztartási géphez elérhető egy extra dokkoló, ahol nemcsak az automatikus töltés valósul meg, hanem a portartály kiürítése is. Az S7-hez ez az alternatíva szintén elérhető lesz már.

Fontos továbbá megvizsgálni a szoftveres hátteret is. A működést biztosító applikációk állandó finomhangolása mellett a Xiaomi robotporszívói biztosan nagy fejlődésen mennek majd keresztül a mesterséges intelligencia terén. Nem véletlenül, hiszen a gépeknek fel kell ismerniük minden új helyzetet, tanulniuk kell a munkavégzésből, állandóan finomítani a munkavégzést, amit csak egy nagyon erőteljes mesterséges intelligencia segítségével tudnak elérni.

15 ok, amiért érdemes Roborock robotporszívót venni

 1. A legtöbb modell kiemelkedően nagy teljesítményű akkumulátorral rendelkezik. Léteznek például olyan típusok, melyek egyetlen töltéssel akár 200 percig képesek takarítani.
 2. Amennyiben a robotporszívó egy töltéssel nem végez a lakás kitakarításával, a töltési ciklus után – mely szintén automatikus – képes magától folytatni a porszívózást vagy a felmosást pontosan ott, ahol abbahagyta.
 3. Amelyik Roborock rendelkezik nedves feltörlés funkcióval, az képes porszívózni és felmosni egyszerre.
 4. A Xiaomi robotporszívói jelenleg az ágazat legerősebb modelljei közé tartoznak, az S6 MaxV például jelenleg a legerősebb, 2500 Pa szívóerőt kínál.
 5. A rendkívül magas szintű érzékelőknek hála a legtöbb Roborock modell képes automatikusan felismerni a szőnyegeket, ami nemcsak segít a kérdéses burkolattípus alaposabb tisztításában, de mindemellett az akkumulátor élettartamára is jó hatást gyakorol. A legtöbb robotporszívó, mely képes erre, jellemzően kétszer vagy háromszor drágább, mint a Xiaomi termékei, és nem is rendelkezik olyan erős szívóerővel, ami a vastagabb szőnyegek tisztításához szükséges lenne.
 6. Azok a robotporszívók, melyek LDS szenzorra épülnek, jellemzően nem támogatják a virtuális falakat, vagyis azokat a területeket, ahol az eszköz nem dolgozhat. A Roborock S-termékcsaládjának azonban minden tagjáról elmondható ez a rendkívül hasznos tulajdonság, egyedül az S4 jelent kivételt.
 7. A felmosás funkció sok robotporszívónál tud kellemetlenséget okozni, ha rengeteg szőnyeg van a lakásban. Az újabb Roborock modellek – mint az S5 Max, az S6 és az S6 MaxV – azonban már támogatják az úgynevezett no-mop zónákat, vagyis kijelölhetünk olyan helyiségeket, illetve területeket, ahol soha nem szabad nedves takarítást végezniük a porszívóknak.
 8. Az S4 kivételével minden Roborock robotporszívó támogatja az úgynevezett zónás tisztítást, ami ebben a termékkategóriában ritka tulajdonság, ellenben annál hasznosabb.
 9. Az allergiások és az asztmások legnagyobb örömére a kérdéses robotporszívók mindegyike kiváló minőségű, továbbá mosható HEPA szűrővel rendelkezik, amire rengeteg terméknél egyáltalán nem figyelnek oda a gyártók.
 10. Minden egyes robotporszívó, ami megjelent a Xiaomi Roborock termékcsaládban, képes akár 2 centiméteres akadályok leküzdésére is, legyen az küszöb vagy egy vastagabb szőnyeg. Ez ebben az árkategóriában kimagasló, hiszen más gyártóknál csak a két-háromszor drágább csúcskategóriás modelleknél találkozhatunk ilyen tulajdonságokkal.
 11. A fejlett navigációs rendszernek, illetve a LIDAR szenzoroknak hála minden Roborock rendkívül pontos térképet tud készíteni otthonunkról. Nem ritka a centiméteres pontosság, ami mellett a padló burkolásának típusa és egyéb sajátosságai is rögzítésre kerülnek a makulátlan tisztaság érdekében.
 12. A valós idejű követési funkciónak köszönhetően a Roborock modellek képesek folyamatosan ellenőrizni és alakítani a korábban elmentett térképeket, így munkájukat nem befolyásolhatja egy kis változás sem.
 13. Egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy a Xiaomi Roborock robotporszívók rendkívül jó ár-érték arányt képviselnek a piacon, ezáltal csúcskategóriás funkciókat és kiváló teljesítményt nyújtanak. Elfogadható áron tehát kiváló szívóerőt, nagyszerű mászóképességet és feltérképezést biztosítanak a felhasználók számára.
 14. A szobánként elérhető ütemezés szintén egy olyan tulajdonsága a termékcsaládnak, mely rendkívül előnyös, hiszen minden helyiséghez eltérő beállításokat alkalmazhatunk, sőt a takarítás időpontjának tekintetében is saját kritériumokat adhatunk meg.
 15. Az S-sorozat legtöbb tagja rendelkezik az úgynevezett multimap támogatással, ami a többszintes házban élők számára jelent nagy segítséget, hiszen a robotporszívók egyszerre több térképet is képesek tárolni, illetve kezelni.