Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Air Fryer előnyök / hátrányok – Fontos tudnivalók vásárlás előtt

A meleglevegős sütők népszerűsége vitathatatlan, hiszen sokoldalúan használhatók, megannyi finom étel elkészítéséhez. Összeszedtük az előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a döntésed.

Ahogyan minden hasznos konyhai gépnek, úgy az Air Fryernek is számos előnye ismert, azonban néhány hátránya is akad. Cikkünkben kitérünk arra, hogy miért érdemes beruházni egy forrólevegős fritőzre, ugyanakkor nem rejtjük el a hátrányait sem. 

Érvek az Air Fryer mellett

Egészségesebb alternatívát kínál a klasszikus bő olajban történő sütésre. Legfőbb előnye, hogy az olajmennyiség jelentősen csökkenthető anélkül, hogy lemondanánk a sült ételek ropogós ízéről, állagáról. 

Gyorsabb, mint a hagyományos sütő. A meleglevegős sütővel pillanatok alatt (azonnal vagy kevesebb mint 5 perc alatt) elérhetjük a kívánt hőfokot, ellenben a gázsütők ehhez akár 13 percet is igénybe vehetnek, az elektromosak pedig 17-19 perc alatt érik el ugyanazt a hőmérsékletet. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan elkészítsünk egy finom desszertet, vagy nagyobb családi ebédet.

Nem probléma, ha különböző időpontokban tudjuk megoldani az étkezést, nem egyszerre a család többi tagjával, vagy akár később a szokottnál, ugyanis a hasznos készülékünkkel a megfelelő időpontokra időzíthetjük a sütést, és bármikor újramelegíthetjük a finom fogásunkat.

Kiváló választás idősebb emberek számára is. Egyrészt, mert biztonságos a használata: elég belegondolnunk, hogy a serpenyős sütési mód mennyi veszélyt rejt magában, kezdve a megégetés kockázatától a kifröccsenő olajig. 

A biztonság különösen fontos, ha otthon vannak gyerekeink vagy háziállataink. Másrészt a meleglevegős fritőz esetében nem kell tartanunk az olajfoltoktól és a kellemetlen szagoktól sem, vagyis a konyhabútorainkat is megóvhatjuk. Hatalmas előny, hogy kevesebb takarítással jár a használata. Harmadrészt könnyű elkészíteni kisebb adagokat is. 

Ne felejtsük el, hogy rendkívül sokoldalú készülék az Air Fryer. Főtt tojást ennénk? Pirítós kenyeret? Vagy épp húsokat, zöldségeket, desszerteket készítenénk? A segítségével egyszerűen megoldható. Írtunk is róla egy cikket, mit lehet sütni forrólevegős sütőben címmel. 

Beszerezhetők kiegészítők, tartozékok, például tortaformák, rácsok, pizzatálcák és szilikon muffinformák, ezáltal még sokoldalúbban és könnyebben használhatjuk. Top 10+1 Air Fryer kiegészítő cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük a legjobb kellékeket.

A meleglevegős fritőzzel megőrizhető a ropogós állag, ami nem elhanyagolandó szempont, itt vissza is utalunk egy korábbi előnyére, a sokoldalúságára. A sütés, főzés, grillezés, pirítás mellett melegítésre is használhatjuk. Jól tudjuk, hogy mikróban újramelegítve a rántott és sült ételek elvesztik a ropogós textúrájukat, ez forrólevegős eszközünkben nem történhet meg. A készítendő ételek egyenletesen sülnek át, ez köszönhető a légkeveréses rendszernek. Eszerint tökéletes opciót kínál sült krumpli, halrudak, hagymakarikák, ízletes húsételek készítéséhez is. 

Az utolsó érvünk mellette, hogy kevesebb rendetlenséggel jár a használata. A hagyományos sütéshez képest az Air Fryer az alkalmazása után könnyen tisztítható. Nem kell tetemes mennyiségű olajjal foglalkozni: pazarlás lenne minden sütést követően kidobni, illetve a tisztítások között átönteni, később leszűrni, szintén macerás. A meleglevegős fritőz eltávolítható alkatrészei mosogatógépben moshatók. A külső része pedig egy nedves ruhával áttörölhető.

Milyen hátrányai ismertek?

Számolnunk kell a beruházási költséggel, ami persze egyedül rajtunk áll, dönthetünk egy beugró szintű készülék mellett, de csúcskategóriás Air Fryer is a miénk lehet. 

Kisebb konyhában gondot okozhat az elhelyezése. Ugyan elérhetők kompakt, kisebb készülékek, valahol azért helyet kell biztosítanunk számára, legalább a működése során. Amennyiben többfős család számára vennénk igénybe, egyértelműen nagyobb kapacitású készülékre lesz szükségünk, amelynek az ára és a helyigénye is arányosan növekszik.

Nem minden étel készíthető el meleglevegős sütőben, erről bővebben a mit ne süssünk Air Fryerben című írásunkból tájékozódhatsz. 

Könnyű túlsütni az ételeket. Mivel a készülék gyorsan felmelegszik, és hosszabb ideig megtartja a magas hőmérsékletet, ez együtt jár azzal, hogy felgyorsítja a főzési-sütési folyamatot. Ennek eredményeként, ha nem figyelünk, könnyen túlsütött étel lehet a jutalmunk. Persze ez nem a praktikus eszközök hibája, hiszen a mi felelősségünk, hogy ügyeljünk a hőmérsékletre és az időtartamra. Ugyanakkor az is fontos, hogy előmelegítsük, ily módon tartható a megadott sütési idő, és biztosíthatjuk, hogy valóban készen legyen az étel, amikor kivesszük a fritőzünkből.

Nem ideális minden helyzetben. Például nagyobb vendégsereg ellátása problémás lehet. Általában a meleglevegős készülékek kisebb kapacitással rendelkeznek, mint egy hagyományos sütő, bár beszerezhetők nagyobb kapacitású, több kosárral rendelkezők, hogy a különféle ételek készítése egyszerre megoldható legyen, mégis létezik az a mennyiség, amikor már be kell kapcsolni a hagyományos sütőnket is.

Túltölthető: az egyik leggyakoribb hiba, melyet elkövethetünk kezdő Air Fryer használóként, hogy túltöltjük a kosarát. Sokan esnek ebbe a hibába, hogy a mély edénykébe igyekeznek mindent belezsúfolni annak reményében, hogy ezáltal időt takaríthatnak meg. Azonban a túltöltés akadályozhatja, hogy a forró levegő megfelelően keringjen az étel körül. Ennek eredményeként az ételek nem tudnak teljesen átsülni, és kellően ropogósak sem lesznek. Ehelyett egy rétegben helyezzük el a komponenseket a kosárban, helyet hagyva minden egyes elem között, hogy a levegő szabadon áramolhasson körülöttük.

Kivesézve az előnyöket és hátrányokat is elmondhatjuk, hogy annyi segítséget adhat a készülék, hogy megéri kipróbálni. Jelentősen megkönnyíti a mindennapokat, változatos, ízletes ételek készíthetők, gyorsabban, egyszerűbben, nem mellesleg kevesebb olajjal.

Források:

Cynthia Lawrence: 5 pros — and 5 cons — of cooking with an air fryer

https://www.tomsguide.com/news/5-pros-and-cons-of-cooking-with-an-air-fryer

(2023. január 20.)

Air fryers: What are the pros and cons? https://www.consumer.org.nz/articles/air-fryers-what-are-the-pros-and-cons

(2023. június 2.)