Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mit ne süssünk Air Fryerben? Fontos tudnivalók forrólevegős sütőnkhöz

Érdekel, hogy melyek azok az ételek és alapanyagok, amelyeket nem ajánlott Air Fryerben sütni? Ez esetben tarts velünk, és máris képbe kerülsz a tiltólistás fogások kapcsán.

Bár az Air Fryer sokféle étel elkészítéséhez használható szuper eszköz, vannak olyan ételek, illetve összetevők, amelyeknek a sütése nem javasolt a forrólevegős készülékben. 

Íme néhány példa arra, hogy milyen ételek, komponensek esetén nem ajánlott használni:

Nedves tészták és tésztaszószok: a magasabb nedvességtartalmú tészták, például lasagne, nehezen sülnek meg, és lehet, hogy nem érik el a kívánt textúrát. Jó, ha tudjuk, hogy a nedvesség miatt nem biztos, hogy megfelelően ropogós állagú lesz a végeredmény. A tésztaszószokat szintén nem javasolt meleglevegős sütőben készíteni, ugyanis könnyen szétfolyhatnak vagy épp nagyon besűrűsödnek, tehát a tökéletes állagot szintúgy lehetetlen elérni ezzel a sütési móddal. A folyékony, pépes komponensek maradjanak a tiltólistán.

Nagy méretű húsok, egész szárnyasok: nagy darab húsok vagy egész csirke/pulyka elkészítése szintén problémás lehet, mivel korlátozott a rendelkezésükre álló hely, valamint a sütés során a forró levegő sem képes kellően átjárni őket, hogy egyenletesen megsüljenek. Könnyen lehet, hogy belül nyers marad az étel. Így persze, hogy nem nyűgözhetjük le a családunkat.

Folyékony és könnyen szivárgó hozzávalók: olyan ételek, összetevők, amelyek folyékonyak vagy könnyen szivároghatnak (pl.: folyós pizzatöltelék), nem igazán alkalmasak az Air Fryerben történő sütésre, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a készülék belsejébe folynak, a tisztítás pedig küzdelmessé válik. Viszont nagyon szuper Air Fryer süti receptekből válogathatsz, amelyekkel nem lőhetsz mellé.

Egészen apró, könnyű alkotóelemek: a túl apró és/vagy könnyű ételkomponensek, például apró magvak, száraz fűszerek kirepülhetnek az Air Fryer kosarából, ezáltal nem csupán az ételünk látja kárát, hanem a készüléken belül megéghetnek, letapadhatnak az apró fűszerdarabok. Érdemes mértéket tartani és a szükséges mennyiséget alkalmazni. Teszteljük le kisebb mennyiségben, más-más hozzávalókkal. Itt említenénk meg a pattogatott kukoricát is, még mielőtt valaki kedvet kapna, hogy forrólevegős fritőzben készítse el. A készülék egyszerűen nem tud olyan magas, állandó intenzitású hőmérséklet fenntartani, amelyen kipattognának a kukoricaszemek. 

Vastag panír, sűrű tésztakéreg: a vastagabb panírok, gondolunk például a többrétegű bundázásra, de egy sűrűbb tésztakéreg is nehezebben sülhetnek át, ráadásul nem egyenletesen, így előfordulhat, hogy a belső rész nyers marad.

Folyós ételek: kerülendők a nagyon folyékony ételek, mint például a tejszínes szószok, ugyanis ezek nehezen kezelhetők a forrólevegős sütőben, mivel a készülék nem rendelkezik olyan speciális edénnyel, amely ezeknek az alapoknak a kezelését, sütési folyamatát megkönnyítené.

Szintén nem javasoltak forrólevegős fritőzben

Szőlő és cseresznye: kisebb méretű gyümölcsök, mint a szőlő vagy a cseresznye nem alkalmasak az Air Fryerben való sütésre önmagukban, mivel könnyen szétrobbanhatnak, a szétfolyt állapotban pedig csak további galibát okoznak a készülékben. Azonban darabokra vágva sütik részeként bevethetjük őket.

Lágy sajtok: lágy, olvadó sajtok, például mozzarella, camembert nem a legjobb választás ehhez a sütési módhoz, mivel a magas hőmérséklet miatt szétolvadhatnak, letapadhatnak, ami sok bosszúságot okozhat. Fontos, hogy ezek az alkotóelemek önmagukban nem javasoltak a meleglevegős sütőben történő elkészítésre, de komplett ételek részeként természetesen igen. 

Nagy mennyiségű folyadékok: túl nagy mennyiségű folyadékot, leveseket, szószokat nem ajánlott meleglevegős sütőben készíteni. Ezekhez az alkotóelemekhez másfajta edény, sütési mód optimálisabb. 

Összetett receptek: nagyon összetett, több lépésből álló receptek, amelyek számos hozzávalót és különböző készítési folyamatokat is igényelnek, nem feltétlenül a legpraktikusabbak az Air Fryerben történő elkészítésre.

A legjobb forrólevegős fritőz receptekről szintén írtunk egy inspiráló cikket, meríts ötletet, hogy minél változatosabb ételekkel gazdagítsd az étrended

Ahogyan minden konyhai eszköznél, a meleglevegős sütő használatakor is fontos az óvatosság, illetve az adott készülék használati útmutatójában leírtak betartása.

Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy egy adott étel vagy összetevő alkalmas-e a forrólevegős fritőzben történő sütésre, érdemes először kisebb mennyiséggel letesztelni, hogy meggyőződhess a végeredményről. Igen megosztó például a főző spray, amelyet olaj gyanánt alkalmaznak, annak reményében, hogy az ételek ne ragadjanak le, ízesebbek legyenek. Mi ezt nem javasoljuk, külön cikket is írtunk róla: miért ne használj sütőolaj spray-t a meleglevegős fritőzben címmel, amelyből tájékozódhatsz a téma kapcsán.

Bövebben érdekelnek ezek a szuper forrólevegős eszközök? 2023-as Air Fryer vásárlási tanácsadónkban összegyűjtöttük a piac legjobbjait, hogy megkönnyítsük a választást!