Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mennyire energiatakarékos az Air Fryer? Jelentősen spórolhatunk vele?

A legtöbbünket foglalkoztat a kérdés, hogy mennyire energiatakarékosak az Air Fryerek? Mégis mi lehet az oka annak, hogy általuk jelentősebb mértékű költséget is spórolhatunk? Alábbi cikkünkben ennek jártunk utána!

Nem árulunk el nagy meglepetést azzal, hogy a konyhánkban találhatók a legtöbb energiát fogyasztó készülékek, viszont az Air Fryerek nem tartoznak ezek közé, és általában jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos sütők. Nem véletlen, hogy olyan népszerűek ezek a praktikus eszközök.

Kapcsolódó tesztjeink: legjobb Air Fryerek (2024)

Egy átlagos forrólevegős sütő körülbelül 1,4–1,7 kW/óra teljesítménnyel működik, míg a hagyományos sütők 2,0–2,2 kW/óra között fogyasztanak. Ennek az eltérésnek a hátterében az alábbi okok állhatnak:

  • A konvekciós fűtés, ami a meleg levegő keringetését eredményezi az ételek körül, rövidebb sütési idővel jutalmaz.
  • Előmelegítéssel hatékonyabbak lehetünk – ez az opció nélkülözhetetlen az energia megtakarításához. Amikor tehát szükséges, ne feledjük az előmelegítés funkciót, például nagyobb tételek sütésekor.
  • Teljesítmény figyelembevétele – azok az air fryerek, amelyek magasabb teljesítménnyel rendelkeznek, gyorsabban készítik el az ételeket, ami csökkenti az energiafogyasztást. 

Általában az Air Fryerek 800–2000 watt energiát használnak. Az a teljesítmény, amit a termékleírásokban találunk, azt mutatja meg, hogy mennyi elektromos energiát tud felvenni a készülék maximálisan, de ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal ezt a meghatározott teljesítményt fogja felvenni.

Természetesen több tényező is befolyásolja az aktuális villamosenergia-felhasználást: a sütési hőmérsékletek, az alkalmazás gyakorisága, az étel mennyisége.

Figyelembe kell venni, hogy mennyi ideig főzzük az ételeket. Természetesen egy egész csirke elkészítése több időt vesz igénybe, mint néhány szelet csirkemell, és ennek következtében több elektromos energia is fogy.

Az Air Fryerek gyorsabban elkészítik az ételt

A kisebb “főzőkamra” és a szuperkonvekció (intenzív ventilátor, amely forró levegőt keringet) miatt a meleglevegős fritőzök általában sokkal gyorsabban sütnek, mint a hagyományos gáz- vagy elektromos készülékek. 

Az alábbiakban hozunk néhány példát az Air Fryerek és a sütők főzési idejének összehasonlítására. A Taste of Home weboldal összeállított egy átlagos Air Fryer sütési időket tartalmazó listát a népszerű ételekhez. Ezeket hasonlítottuk össze azokkal az időkkel, amelyeket az ételek sütőben történő sütéséhez a Food Network receptjeiből származó átlagos idők alapján kaptunk.

Például a csirkés ételek elkészítéséhez 200 fokon 20-25 perc szükséges meleglevegős fritőzben, míg hagyományos sütőben 40 perc.

A tökéletes lazachoz 190 fokon Air Fryerben 5-7 perc is elegendő, míg sütőben 12-15 percre is szükség lehet.

Bacon forrólevegős készülékben 200 fokon 5-10 perc alatt, míg hagyományos sütőben 20 perc alatt készül el.

Kapcsolódó anyagunk: legjobb air fryer receptek

Mennyire energiatakarékosak az Air Fryerek? 

Az Air Fryerekkel való sütés időtartama viszonylag rövid, általában 25-30 perc. Persze ez változhat attól függően, hogy mit készítünk; ahogyan láthattuk a hal például kevesebb mint 10 perc alatt elkészül. Általában azonban a rövid sütési idő jó az energiahatékonyság szempontjából, mert minél kevesebb időn keresztül van bekapcsolva az elektromos készülék, annál kevesebb energiát fogyaszt. 

A “kisebb terek” általában kevesebb időt igényelnek a felmelegítéshez, és az Air Fryerek többsége csak két-hat literes kapacitással rendelkezik. Persze elérhetők jóval nagyobbak is. A klasszikus sütőknek viszont átlagosan 60-70 literes kapacitásuk van, ami hosszabb felmelegítési és sütési időt igényel. 

A hagyományos sütők átlagos “főzési ideje” általában 30 perccel hosszabb, mint az Air Fryereké, ami több energiát és hosszabb ideig tartó működést eredményez, így magasabb költségekkel is jár. Azt azonban nehéz megállapítani, hogy mennyire energiatakarékos egy Air Fryer, mivel esetükben nem ismert az energiahatékonysági besorolás. 

Mennyire fogyasztanak sokat?

Az Air Fryerek nem fogyasztanak sok áramot, a legtöbbjük 800 és 1800 watt közötti teljesítményű. Kevesebb áramot használnak, mint az elektromos sütők, amelyek általában 2200 és 5000 watt teljesítménnyel rendelkeznek, és emiatt drágább a működtetésük. 

Olcsóbb az Air Fryer használata, mint a klasszikus elektromos sütőé?

Egy forrólevegős fritőz óránként kevesebb kilowattot igényel a maximális hőmérséklet eléréséhez, mint az elektromos sütők, valamint a felhasznált felület nagysága miatt jóval gyorsabban is készülnek el bennük az ételek.

Praktikus tippek az energiamegtakarítás maximalizálásához

  • Használjuk ki az Air Fryer teljes kapacitását, azaz töltsük meg kellőképpen. Ne járassuk félig üresen, ugyanakkor túltölteni sem szabad.
  • Vegyük igénybe az előre beállított sütési programokat, ezáltal optimalizálható a főzési idő és a hőmérsékletet az ételekhez specifikusan anélkül, hogy manuális beállításokra lenne szükség.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a készüléket, ellenkező esetben nehezített lehet a forró levegő optimális keringetése, ami hosszabb főzési időhöz, megnövekedett energiafogyasztáshoz vezethet.
  • Próbáljunk egyszerre több ételt elkészíteni az energiafogyasztás optimalizálása érdekében.
  • Válasszunk megfelelő méretű Air Fryert. Minél nagyobb a készülék, annál több energiára van szüksége. Érdemes átgondolni, hogy hány főre főznénk, milyen gyakorisággal használnánk. 

Úgy véljük, hogy ezek az eszközök méltán kiérdemelték, hogy a legnépszerűbb konyhai készülékek közé tartozzanak.