Bluetooth hangszóró – Mutatjuk a legjobbakat

Egy Bluetooth hangszóró vásárlásakor rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a legjobbat válasszuk magunknak. Összegyűjtöttük a legjobbakat és hozzá rengeteg hasznos tanácsot is, hogy ezzel segítsük a döntést!

A hordozhatóság mára a mindennapjaink részévé vált. A laptopokkal, az okostelefonokkal vagy a mobilinternettel megszoktuk, hogy otthonunk kényelmét gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük.

Nem meglepő ennek fényében, hogy manapság egyre nagyobb igény mutatkozik az emberek részéről arra, hogy a zenét is mindenhová magukkal vigyék. A hordozható rádiók megjelenése óta ez alapvető igény a társadalom részéről.

Ami azonban a nyolcvanas-kilencvenes évek fiatalságának az elemről üzemeltethető kazettás magnó volt, az a mai gyerekeknek és tinédzsereknek a Bluetooth hangszóró, mely minden korosztályban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tartalomjegyzék

A legjobb Bluetooth hangszórók

Noha a piacon megannyi névtelen és olcsó Bluetooth hangszóró megtalálható, az alábbiakban azonban igyekeztünk csak olyan termékeket kiemelni a sorból, melyek határozottan jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, magasabb minőséget képviselnek.

Erre nem árt odafigyelni abban az esetben, ha nem egy-két alkalomra, hanem legalább egy-két évre szeretnénk ilyen terméket vásárolni, hiszen a belépő kategóriában már egészen elérhető áron találhatunk magunknak hangszórókat, melyek csak minimálisan drágábbak a névtelen termékeknél, mégis sokkal tartósabbak.

A legjobb vezeték nélküli hangszórókat a következő forrásokból választottuk:

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • saját tesztek és tapasztalatok alapján.

Belépő szint

A belépő szintű Bluetooth hangszórók közé leginkább azokat helyeztük, melyek ideálisak hétköznapi felhasználásra. Kisebb teljesítményűek és méretűek, ellenben jó ár-érték arányt kínálnak.

Mindegyikük ideális választás abban az esetben, ha szeretnénk otthoni környezetben, a szobában, az erkélyen vagy az udvaron normál hangerőn zenét hallgatni. Nagy bulizásra ezek még nem alkalmasak, minden más igényt azonban tökéletesen kiszolgálnak.

JBL GO 3 – a mi választásunk a belépő kategóriában

Előnyök
 • minőség elérhető áron
 • kiváló hang
 • aprócska kivitel
 • hordozhatóság
 • vízállóság
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU
WARNEX.HU
NOTEBOOK.HU

Kapcsolódó tesztünk: JBL GO 3 teszt

A JBL igazi fogalom a Bluetooth hangszórók világában. Nem véletlen, hogy prémium minőségű termékeik már a belépő szinten is megtalálhatók, így ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből, a JBL GO 3 egy kiváló alternatíva lehet.

Kompakt megjelenés, akár 5 órás üzemidő

A JBL GO 3 nem egy nagyágyú, nem arra tervezték, hogy hatalmas hangerőt tudjunk kicsikarni belőle, sokkal inkább arra, hogy bármikor és bárhová magunkkal vihessük. Kirándulás, nyaralás, egy kis baráti összejövetel – mindig megállja a helyét.

Ehhez pedig a gyártó egy igazán látványos termékdizájnt álmodott meg, így alig nagyobb egy powerbanknál, miközben teljesen csúszásmentes, strapabíró kialakítás tartozik hozzá, sőt a kis fogantyúval biztonságosan felakaszthatjuk szinte bárhová.

Ezzel garantáltan mindig biztonságban tudhatjuk a kis hangszórót, mely nagyon sokféle színben kapható, a 750 mAh-s akkumulátornak köszönhetően – ami USB-C csatlakozón tölthető – pedig akár 5 órányi folyamatos zenehallgatást tesz lehetővé bárhol és bármikor.

Óriási hang az aprócska készülékben

A teljesítmény tekintetében a JBL GO 3 szintén nem szégyenkezhet. Amilyen aprócska, olyan nagy hangot képes kiadni magából a 4,2W-os hangszóró, mely ráadásul nemcsak nagy hangerőre, hanem meglepően jó hangminőségre is képes.

Kisebb helyiségekben a hangszóró meglepően jó térhangzást képes produkálni. Nem okoznak neki gondot a mély basszusok, de a magasak sem, ezáltal akár egy kirándulás vagy egy piknik során is a legjobb minőségben élvezhetjük kedvenc zenéinket.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy frekvenciatartománya 110 és 20000 Hz között mozog, aminek jóvoltából szinte bármilyen hallható hangot képes visszaadni, mindezt vezetékek nélküli formában.

Bluetooth 5.1-es verzióval, vízálló kialakítással

Természetesen a hangszóró már a Bluetooth szabvány legújabb generációját támogatja, aminek jóvoltából még munka közben is használhatjuk, hiszen szabadtéren több száz méteres hatótávval rendelkezik, de beltéren is üzemeltethetjük akár több szobányi távolságból.

A legtöbb okostelefonnal kompatibilis, nem okoz gondot neki csatlakozni sem Android-, sem iOS alapú rendszerekhez, miközben kialakítása nemcsak apró és könnyed – mindössze 0,2 kg az egész –, hanem az IPx7 szabvány miatt még vízálló is.

Anker Soundcore Flare 2 – a trónkövetelő

Előnyök
 • nagyon kedvező ár
 • hatalmas teljesítmény
 • fényeffektek
 • óriási basszushatás
 • vízállóság
Elérhető itt
PEPITA.HU
MUZIKER.HU

Az Anker SoundCore Flare 2 egy meglepően nagy teljesítményre képes Bluetooth hangszóró a belépő szinten, mely nagyszerű ár-érték arányt kínál, sőt teljes hangszínszabályozást és még kellemes fényeffekteket is szolgáltat kedvenc zenéinkhez.

Hatalmas basszus, óriási teljesítmény

Amennyiben szeretjük a nagy hangerőt és a teljesítményt, az Anker SoundCore Flare 2-ért egyenesen odáig leszünk majd. A 20W-os hangteljesítményének köszönhetően már a kisebb kerti partik vagy baráti összejövetelek esetében is jól megállja a helyét, de ez még nem minden.

A Bluetooth hangszóró ugyanis egy 360 fokos basszusvezérléssel lett ellátva, a dupla meghajtókat pedig BassUp technológiával vértezték fel, aminek jóvoltából olyan mélyeket hozhatunk ki belőle, ami kategóriáján belül alighanem páratlannak minősül.

Tulajdonságait pedig újabb szintekre emelhetjük, ha további Anker SoundCore Flare 2 hangszórókat csatlakoztatunk a rendszerhez, hiszen az eszközök képesek felismerni egymást, amivel megtapasztalhatjuk a zenehallgatás egy egészen új dimenzióját.

Hangszínszabályozással és 12 órás üzemidővel

Amivel kapcsolatban az Anker SoundCore Flare 2 kiemelkedik még a belépő szinten, az nem más, mint a teljes hangszínszabályozás lehetősége. Az EQ vezérléssel lehetőséget kapunk arra, hogy mindig az adott stílushoz állítsuk a hangszóró tulajdonságait.

Túl sok a mély? Nagyon ciripel a magas? A beépített EQ jóvoltából lehetőségünk nyílik kalibrálni a hangszíneket, így mindig pontosan úgy szólalhatnak meg kedvenc dallamaink, ahogyan azt szeretnénk.

További jó hír, hogy a készülék egy óriási, 5200 mAh-s akkumulátort kapott – mely Type-C csatlakozón keresztül tölthető –, és maximális teljesítmény mellett is könnyedén képes hozni a 12 órás üzemidőt, ami kifejezetten jónak nevezhető.

Fényeffektekkel és teljes vízállósággal

Hogy az Anker SoundCore Flare 2 a legjobb partik központi eleme, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy nemcsak a zenét tudja szolgáltatni, hanem hozzá a fényeket is, méghozzá közel sem hétköznapi formában.

A dupla fénygyűrű a szivárvány minden színében képes pompázni, miközben folyamatosan reagál a tempóra, az ütemekre, így olyan érzés lesz, mintha egy saját emberünk lenne a fények kezelésére.

A legjobb azonban, hogy a Bluetooth hangszóró mellett bátran elszabadulhat a parti, hiszen teljes vízállósággal rendelkezik, így nem árt neki a víz, az eső, de még az sem, ha esetleg beleesik a medencébe.

Sony SRS-XB12 – a vásárlók kedvence a nemzetközi piacon

Előnyök
 • Extra Bass funkció
 • Kompakt méret
 • Nagy hang
 • Por- és vízállóság
 • 16 órányi üzemidő
Elérhető itt
ALZA.HU

Aprócska, elérhető árú és hatalmasat szól. Hogy mi az? Leginkább a Sony SRS-XB12 Bluetooth hangszóró, melynek igencsak megtévesztő lehet a szolid megjelenése, hiszen valójában egy igazi vadállat lakozik benne.

Extra basszus, hordozható kivitel

A legtöbb kisméretű Bluetooth hangszóró kapcsán nagy problémát jelent a basszusok hiánya. A Sony SRS-XB12 esetében a gyártó azonban ezt egy Extra Bass funkcióval oldotta meg, mely bárhol és bármikor képes bődületes mélyeket varázsolni a zenébe.

Mindezt egy passzív és egy monó hangsugárzó közbenjárásával. Hogy zavaró számodra a monó hangzás? Aggodalomra semmi ok, a Sony hangszórójából kettő is egymás mellé köthető vezeték nélküli formában, és máris egy valódi sztereó rendszert kapunk eredményül.

Nagy előnye továbbá – a látványos színkombinációk mellett – a kicsi és kompakt kialakítás, aminek jóvoltából bárhová könnyedén magunkkal vihetjük. A tartozék hordozó szíj egyszerűen felcsatolható, így a hangszóró felköthető akár a hátizsákunkra is többek között.

Maximális védelem a por és a víz ellen

Akár túrázáskor, akár egy elvadult kerti partin használnánk, a Sony SRS-XB12 Bluetooth hangszóró mindenhol megállja a helyét – hála a rendkívül strapabíró kialakításnak, amire nagy gondot fordított a gyártó.

Az IPX71 vízállósági besorolásnak köszönhetően például az eszköznek nem árt az eső, de az sem okoz problémát, ha beleesik a medencébe, a tesztek alapján ugyanis 30 percen át bírja a víz alatt maximum 1 méteres mélységig.

A vízállóság mellett az IP6X2 szabvány miatt a porállóságra sem panaszkodhatunk. Az eszköz kiválóan ellenáll a szállópornak, ezáltal akár nagy sétákra vagy túrákra is bátran magunkkal vihetjük, ha szeretnénk.

Jó hangminőség, nagy teljesítményű akkumulátor

Amilyen aprócska megjelenéssel rendelkezik, olyan jól szól a Sony SRS-XB12. A 20-20 000 Hz-es frekvenciaátvitelnek köszönhetően minden emberi füllel hallható hang könnyedén megszólal belőle, így bármelyik műfajban megállja a helyét.

Mindezt ráadásul hosszú üzemidő mellett! Egyetlen töltéssel a kis hangszóró képes akár 16 órányi működésre, ami nyilván a használat körülményeiből fakadóan változhat, kisebb hangerőn akár ennél több is kihozható belőle.

A készülékhez Bluetooth 4.2 szabványon keresztül tudunk csatlakozni, így maximum 10 méteren belül kommunikál okostelefonjainkkal, ami a legtöbb esetben bőven elegendő ezen a szinten.

Középkategória

A középkategóriát képviselő Bluetooth hangszórók zöme már képes olyan nagy teljesítményt produkálni, mint a komolyabb vezetékes hangrendszerek, így felhasználásuk rendszerint célzottan, és nem csak hobbi célra ajánlott.

Nemcsak drágábbak, hanem nagyobb méretűek és teljesítményűek is, mint a belépő szintű típusok, ezért ideálisak otthonra, egy nappali központi hangrendszerének, de némelyek a házibulik és a kisebb rendezvények igényeit is képesek kiszolgálni.

JBL Flip 5 – a mi választásunk középkategóriában

Előnyök
 • Középkategóriában verhetetlen
 • Látványos termékdizájn
 • Vízálló kivitel
 • Óriási hang
 • 12 órás üzemidő
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU
NOTEBOOK.HU

A középkategórián belül a JBL Flip 5 egy kiváló ár-érték arányt képviselő Bluetooth hangszóró, mely nagyobb hangrendszereket megszégyenítő minőség és teljesítmény mellett képes lejátszani kedvenc zenéinket – méghozzá stílusteremtő megjelenés társaságában.

Látványos és tartós kivitel

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a JBL Flip 5 a maga nemében egy igazi stílusteremtő termékdizájnt vonultat fel, hiszen ez a hengeralakú megoldás minden színben nagyszerűen mutat, hovatovább már szinte minden gyártó ezt utánozza.

Igazán jól azonban csak a JBL-nek áll, akik nemcsak vidám és látványos árnyalatokkal, hanem kellő tartóssággal is képesek voltak felvértezni terméküket. Robosztus gumírozott házzal és tartós szövetbevonattal látták el, így bárhová is visszük, garantáltan biztonságban tudhatjuk.

Különösen annak fényében, hogy IPX7 szabványának hála a Flip 5 teljesen vízálló. Nem árt neki az eső, ha koszos lett, bátran lemoshatjuk, de amennyiben beleesett a medencébe, azt is jó eséllyel túléli, hiszen egy méteres mélységig, maximum 30 percen át nem lehet baja.

Professzionális hangzás, ahogy csak a JBL tudja

A gyártó minden termékéről, így a JBL Flip 5-ről is elmondható, hogy rendkívül professzionális szintű hangminőséget kínál, ezáltal a 44mm-es hangszórónak hála olyan részletesség mellett hallgathatunk zenét, ahogyan azt csak a JBL tudja.

Teljesítménye eléri a 20W-ot, így tökéletes társ lehet szinte bárhol, bármikor. Nagyobb helyiségben, szabadtéren, kerti partin vagy egy kisebb rendezvényen is jó alternatívát adhat, méghozzá kompakt kialakítása ellenére bődületes basszusokkal.

Ha pedig nem elég a teljesítmény? Csak használjuk a PartyBoost funkciót, aminek jóvoltából több Flip 5-öst is összeköthetünk, és olyan bődületes hangerőt érhetünk el, ami garantáltan irigylésre méltó lesz.

Akár 12 órás üzemidő

Természetesen az üzemidő tekintetében sem vall kudarcot a JBL Bluetooth hangszórója! A Flip 5 nagyobbacska hengerformájú házába egy 4800 mAh-s akkumulátor került, mely egyetlen töltéssel akár 12 órányi folyamatos zenehallgatást biztosít.

A hangszóró telefonunkhoz Bluetooth kapcsolattal csatlakoztatható, miközben a látványos megjelenésű gombokkal könnyedén tudjuk kezelni, ezáltal egyszerűen szabályozhatjuk vele a hangerőt vagy a dalok elindítását.

Töltését a csomagolásában megtalálható USB-C kábellel valósíthatjuk meg, miközben nem okoz neki gondot, akár Android-, akár iOS-alapú okostelefonhoz csatlakoztatnánk.

Sony SRS-XB43 – a kiváló ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • Extra Bass funkció
 • Látványos kialakítás
 • Részletes hangzás
 • Nagy hang
 • Vízállóság
Elérhető itt
ALZA.HU

Egy középkategóriás óriás a Sony kínálatából, mely szinte bárhol és bármikor megállja a helyét. Ha kedveljük a visszafogott megjelenést és a kiegyensúlyozott teljesítményt, a Sony SRS-XB43 Bluetooth hangszóróban biztosan nem kell csalódnunk.

Minden hangtartományban nagyszerű hangzás

A több évtizedes múltnak köszönhetően a Sony kérdéses Bluetooth hangszórója garantáltan képes lesz arra, hogy elkényeztesse a fülünket. Gyakorlatilag minden műfajban jól érzi magát, hála a japánok egyedileg fejlesztett technológiáinak.

A Live Sound üzemmóddal ellátott Extra Bass hangzás például őrületes mélyeket képes biztosítani a Bluetooth hangszórón visszaadott tartalmaknak, de az X-Balanced Speaker Unit-nak köszönhetően a beépített magassugárzó a tiszta és magas hangokkal is jól megbirkózik.

Mindezt nemcsak nagy és változatos teljesítmény, hanem óriási frekvenciaátvitel kíséri, így 20 és 20 000 Hz között gyakorlatilag minden emberi fül számára hallható hangot képes tökéletesen visszaadni a jól megszokott Sony minőségben.

Akár 24 órás akkumulátorkapacitás

A Sony SRS-XB43 nem véletlenül lett közel 3 kg, hiszen a nagy súly mögött elragadó teljesítmény lakozik nemcsak a hangminőség, hanem az akkumulátor tekintetében is, ezáltal egy 4900 mAh-s telepet rejtettek el benne a mérnökök, ami kiváló üzemidőt kínál.

Optimális esetben a Sony kérdéses Bluetooth hangszórója garantáltan kibírja egyetlen töltéssel a leghosszabb partikat és házibulikat, hiszen kitart akár 24 óráig, ha szükség van rá, de az Extra Bass bekapcsolásával is legalább 14 órát ígér a gyártó.

Hogy mindehhez olyan tulajdonságok tartoznak, mint a hangsegéd támogatása vagy a beépített mikrofon – a telefonhívások lebonyolításához – csak hab azon a bizonyos tortán.

Vízálló kialakítás, Bluetooth 5.0 csatlakozás

Bár ránézésre egy prémium kategóriás, mondhatni sérülékenynek tűnő termék, valójában azonban a Sony SRS-XB43 nagyon jól bírja a kiképzést. Rendkívül erős szerkezete mellett például por- és vízálló kialakítással büszkélkedhet.

Ezen felül már a legújabb típusú, 5.0-s Bluetooth technológián keresztül tudjuk csatlakoztatni hozzá okostelefonunkat, aminek köszönhetően óriási hatótávval rendelkezik, használata még a nagy házban élők, a nagy kerttel rendelkezők számára is előnyös.

További pozitívum, hogy nagy hangereje és üzemideje mellett nemcsak zenével tudja feldobni a partit, hanem szükség szerint akár különböző színű villogó fényekkel is, hogy a legkisebb házi buliban is igazi fesztiválhangulat uralkodjon.

Makita DMR200 – Az igazi munkásembereknek

Előnyök
 • Strapabíró kialakítás
 • Extra rekesz a telefonnak
 • Hatalmas üzemidő
 • Jó hangminőség
 • Nagy hang
Elérhető itt
ALZA.HU

A Makita az egyik legismertebb név a megbízható és prémium minőségű szerszámpiacon, így nem meglepő, hogy most a Bluetooth hangszórók szegmensébe is be akarnak törni. A Makita DMR200 az igazi munkásemberek tökéletes társa, mely a legnagyobb koszban és porban is megállja a helyét!

Robosztus kialakítás

Mivel elsődlegesen a kétkezi munkások számára került kialakításra, a Makita DMR200 Bluetooth hangszóró nem feltétlenül a nagy teljesítményével vagy az elragadó dizájnjával, sokkal inkább robosztus kialakításával hívja fel magára a figyelmet.

A tömzsi küllem, az erősített sarkak vagy a strapabíró gombok mind olyan hatást keltenek számára, hogy a hangszóró számára nem okoz gondot bírni a munkát poros, esetleg nedves környezetben, így például egy építkezésen.

Ezt a tulajdonságát az IP64-es szabvány erősíti, aminek jóvoltából nemcsak a por, hanem az eső, a kisebb víz sem árt neki, miközben rendelkezik egy szintén minden ellen védett tartórekesszel, ahová okostelefonunkat zárhatjuk – ezzel is védve a külső hatások ellen.

Kéthangszórós sztereó rendszer, nagy hang

Noha papíron a Makita DMR200 Bluetooth hangszóró nem rendelkezik nagy hangteljesítménnyel, ezen a téren mindössze 10W-ot produkál, azonban mégis kiváló minőségben, nagy hanggal képes visszaadni minden lejátszott zenét.

Ennek az oka részben a dupla hangszórós sztereó rendszer, mely egy 100 mm-es mélysugárzóból és egy 36 mm-es magassugárzóból tevődik össze, így rengeteg drágább vagy nevesebb terméket tud könnyedén a sarokba szorítani.

Az eszköz képes visszaadni a kellemes magasakat és a döngölően mély, erőteljes basszusokat is, miközben az egyértelmű navigálógombok óriási segítséget nyújtanak abban, hogy a telefon kézbevétele nélkül is tudjuk irányítani a zenelejátszót.

Hatalmas üzemidő bárhol, bármikor

A strapabíró kialakítás ellenére a Makita DMR200 alig 3 kilogrammot nyom, így könnyedén magunkkal vihető szinte bárhová, a munkahelyen vagy a munkaterületen egyszerűen elővehető és beüzemelhető gyakorlatilag bármikor.

Bár akkumulátort nem tartalmaz, ha viszont van Makita munkagépünk, és ahhoz 18V-os LXT vagy 10.8V-os CXT akkumulátor tartozik, akkor segítségükkel könnyedén tudjuk üzemeltetni a Bluetooth hangszórót is.

Méghozzá közel sem hétköznapi üzemidő mellett! Egy feltöltött akkumulátor képes ugyanis arra, hogy egyetlen feltöltés mellett akár 65 órán át biztosítsa a készülék üzemidejét, ami alighanem páratlan a piacon.

Prémium kategória

A prémium kategóriás Bluetooth hangszórók zöme már nem hétköznapi felhasználásra lett kitalálva. Magas árcédulájuk mögött rendszerint kiemelkedő teljesítmény lakozik, így az igazi partiarcok garantáltan megtalálják majd velük számításaikat.

A termékek zöme már kiválóan alkalmas nagyobb partik, házibulik és rendezvények lebonyolítására, miközben otthoni közegben tökéletes alternatívát nyújtanak a magas hangminőségű vezeték nélküli rendszerekre.

Marshall Kilburn II – a vásárlók kedvence prémium kategóriában

Előnyök
 • Igazi Marshall minőség
 • Rendhagyó termékdizájn
 • Elképesztően részletes hang
 • Hangszínszabályozás
 • 20 órás üzemidő
Elérhető itt
ALZA.HU

Minden magára valamit is adó zenész és gitáros ismeri a Marshall nevet. A kiváló gitárerősítőiről ismert vállalat az igazi vájtfülű és audiofil zenehallgatók igényeit igyekszik kiszolgálni a Marshall Kilburn II Bluetooth hangszóróval, mely az egyik legjobb a jelenlegi piacon.

Mint egy aprócska gitárerősítő

A Marshall Kilburn II elsőként alighanem elragadó megjelenésével veszi le a lábáról a leendő tulajdonosát, hiszen a hangszóró olyan hatást kelt, mintha egy miniatűr gitárerősítő lenne az otthonunkban, és amilyen kicsi, olyan nagyot szól.

Nem véletlenül, hiszen 36W hangteljesítménnyel rendelkezik, méghozzá 52 – 20 000 Hz frekvenciatartomány mellett, aminek jóvoltából tökéletesen elegendő egy nagyobb lakásba vagy a kertbe is, ha szeretjük a hangos zenét.

A gitárerősítős jellegét tovább erősítik a potméterekre hajazó, ezáltal tekerhető szabályozógombok, miközben a True Stereophonic technológiának köszönhetően minden irányban közvetíti a hangot, amivel elképesztően térszerű hanghatást kínál.

Akár 20 órás üzemidő, gyorstöltő funkcióval

Fontos erőssége a Marshall Kilburn II Bluetooth hangszórónak, hogy nemcsak nagyot szól, hanem ezt a teljesítményét képes sokáig fenntartani, ezáltal egyetlen töltéssel akár 20 órás folyamatos zenehallgatásra is elég energiát képes eltárolni.

Ha lemerült, akkor sincs nagy probléma, hiszen gyorstöltővel látták el, ezáltal elegendő mindössze 20 perc töltés ahhoz, hogy újabb 3 órányi zenehallgatásra legyen alkalmas, ezáltal soha nem hagy minket cserben. Töltöttségét ráadásul külön LED jelzi!

Ezt ráadásul magas minőségű, akár 10 méteres hatótávot biztosító Bluetooth 5.0 technológiával támogatta meg a gyártó, méghozzá beépített hangszínszabályozóval, így a hangerő mellett a basszust és a magasakat is könnyedén tudjuk állítani vele.

Retro megjelenés, mégis kimagasló tartósság

Azon túl, hogy a Marshall Kilburn II kifejezetten retro összhatást kelt a megjelenés tekintetében, ráadásul tartóssága miatt sem kell aggódnunk. Annak ellenére sem, hogy a hangszórót érezhetően leginkább beltéri használathoz álmodták meg!

Az IPX2 tanúsítvány azonban ennek ellenére cseppálló kialakítást kapott, így némi víz vagy a szemerkélő eső sem árt neki, ha esetleg mégis kivinnénk a szabadba egy kis kerti parti vagy kinti zenehallgatás érdekében.

Mint a gitárerősítőket, úgy ezt a hangszórót is erősített élekkel látták el, miközben nagy előnye, hogy egyszerre akár két okostelefont is képes kezelni, így akár több helyről is szolgáltathatjuk a lejátszandó tartalmakat.

JBL Xtreme 3 – a felsőkategória trónkövetelője

Előnyök
 • PartyBoost funkció
 • Stílusteremtő dizájn
 • Magas hangminőség
 • 50W teljesítmény
 • Powerbank funkció
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU
WARNEX.HU
NOTEBOOK.HU

Mint ahogyan a neve is mutatja, a JBL Xtreme 3 egy extrém magas minőséget képviselő Bluetooth hangszóró, mely a gyártó portfóliójának egyik legjobbja. Ideális választás, ha nem szeretjük a kompromisszumokat, illetve a magasabb árkategória sem akadály!

Óriási teljesítmény négy hangszóróval

A JBL Xtreme 3 a gyártótól jól megszokott magas minőséget képviseli minden tekintetben. Stílusteremtő hengeres termékdizájnja nagy méretekkel, de mégis elviselhető, alig 2 kilogrammos súllyal rendelkezik, ami teljesítményéhez mérten egészen meglepő.

Az eszközben ugyanis egyszerre négy hangszóró kapott helyet, ezáltal két darab 7 centiméteres mélysugárzó és két darab 2 centiméteres magassugárzó biztosítja, hogy minden stílusban megállja a helyét, illetve közben nagyot is szóljon.

A PartyBoost funkcióval ráadásul több hangszórót is egymás mellé köthetünk, így 50W-os teljesítménye nagyon hamar sokszorozható. Bármilyen nagy hangerőre is vágyunk tehát, ettől a Bluetooth hangszórótól garantáltan megkapjuk majd, amit akarunk.

Hordozható, strapabíró kialakítás

Természetesen a JBL Xtreme 3 is felvonultat minden olyan tulajdonságot, ami miatt a gyártó nevéhez köthető Bluetooth hangszórók annyira szerethetők, ezáltal nagy gondot fordítottak például a hordozhatóságra.

Ehhez egy kényelmes hordszíjat kapunk hozzá a csomagban, miközben erős, gumírozott éleinek köszönhetően nem okoznak problémát neki a kisebb ütődések sem. Sőt mi több, még sörnyitó fület is találhatnak rajta az igazi partiarcok!

Ezen felül IP67-es szabvánnyal látták el, így teljesen porálló, de az eső vagy a ráfröccsenő víz ellen is teljes védettséget élvez, aminek köszönhetően garantáltan a legnagyobb partik központi eleme lesz belőle.

Akár 15 órás üzemidő, beépített powerbank funkció

Az 5000 mAh-s akkumulátornak köszönhetően – melyet szabvány USB-C porton keresztül tölthetünk – a JBL Xtreme 3 igazán derekas üzemidőt tud felvonultatni, így akár 15 órán át tudja biztosítani nekünk a jó minőségű zenelejátszást.

Sőt mi több, a hatalmas akkumulátort powerbank funkcióval látták el, így ha vészhelyzet alakult ki, esetleg lemerülőben van a telefonunk, segítségével könnyedén tölthetjük a készüléket akár úgy is, hogy közben zenét hallgatunk.

Könnyedén csatlakoztatható Android- és iOS alapú okostelefonokhoz, amit Bluetooth technológia biztosít számára minden körülmény között, tehát bárhol és bármikor élvezhetjük vele a vezeték nélküli zenehallgatás előnyeit.

Mi az a Bluetooth hangszóró?

A Bluetooth hangszóró bár világszerte egy igazi slágertermék manapság, ugyanakkor mégis rengeteg félreértés, illetve tévhit kapcsolódik hozzá.

A mai gyerekek számára talán felesleges definiálni ezeket az eszközöket, hiszen velük együtt nőnek fel, az idősebb generációk azonban gyakran hajlamosak félreértelmezni a legalapvetőbb funkciókat, így egy közönséges rádióként tekinteni rájuk.

A tévhitek legfőbb oka

Ennek az oka leginkább az, hogy a Bluetooth technológia ma már egyre többször csak kiegészítő jelleggel jelenik meg egy olcsó rádióban. Emiatt sokan valamiféle felesleges vagy futurisztikus technológiának tekintik, és keverik össze ezeket az eszközöket a Bluetooth hangszórókkal.

A két termékkategóriának azonban semmi köze sincs egymáshoz! Egy Bluetooth hangszóró bár multifunkciós eszköz, azonban ezeknél a termékeknél ez a vezeték nélküli technika áll a középpontban, és mellékes funkcióként esetleg képesek memóriakártyákat olvasni vagy befogni néhány rádióállomást.

A Bluetooth hangszóró meghatározása

A jelenlegi technológiai fejlettség mellett a piacon Bluetooth hangszórónak nevezzük az összes olyan hordozható vagy fixen telepített hangrendszert, mely képes arra, hogy Bluetooth technológián keresztül adatokat fogadjon egy csatlakoztatott eszköztől.

Ez a legtöbb esetben egy okostelefon – máskor tablet, laptop stb. –, mely képes arra, hogy helyben lejátszott zenefájlokat vagy internetről streamelt zenéket továbbítson a Bluetooth hangszóró felé. Az eszköz gyakorlatilag ezt a jelet felerősíti, kihangosítja, így magasabb minőségű zenehallgatási élményt nyújt.

A Bluetooth hangszórók működéséről

A legtöbb Bluetooth hangszóró működéséhez elengedhetetlen egy okostelefon, noha sokan használják őket egyszerű rádióként – ha képesek fogni a rádiójelet –, de gyakori megoldás, amikor egy pendrive vagy egy memóriakártya csatlakoztatásával játsszák le a rajtuk található zenét.

A klasszikus megoldás esetén a Bluetooth hangszórókat mindig csatlakoztatni, párosítani kell egy olyan eszközzel, mely képes a kérdéses vezeték nélküli technológián való kommunikációra. A legtöbb okostelefonban ez ma már alapfunkció!

A Bluetooth hangszórók hatótávolsága

Mint a fentiekből kiderült, a Bluetooth hangszórók vezeték nélkül működnek, amivel kapcsolatban fontos kérdéskör lehet a hatótávolság, hogy milyen távolról képesek magabiztosan kezelni és fogni a jelet.

Mivel egy folyamatosan fejlődő technológiáról van szó, ezért érdemes megjegyezni a Bluetooth 4 és a Bluetooth 5 fogalmát, melyek a legtöbb ma kapható hangszóróban elérhetők, a generációs különbségek ugyanis itt a hatótávokban is megmutatkoznak.

Bluetooth 4

A Bluetooth 4 vagy 4.0 egy 2010-ben bevezetett szabvány, amit még ma is nagyon sok hangszóró használ. Kültéren kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik az 50 méteres hatótáv miatt, de beltéren a 10 méter nagyon gyakran már kevésnek bizonyulhat.

Bluetooth 5

Az 5.0-ként is hivatkozott Bluetooth 5 egy 2016-os fejlesztésű technika, a jelenlegi piacon pedig a legfejlettebb. Az általa felszerelt eszközök kültéren képesek elérni a 240 méteres hatótávot, de beltéren is használhatók maradnak 40 méteren belül.

Mikor vegyünk Bluetooth hangszórót?

Normál esetben egy Bluetooth hangszóró vásárlása nem nagy befektetés, azonban így is érdemes lehet átgondolni, hogy mikor érdemes beruházni rá, egyáltalán mikor tudnánk kihasználni tulajdonságait.

Lássunk néhány konkrét példát, amikor a Bluetooth hangszóró jó választás lehet:

 • Ha mindenhová magunkkal akarjuk vinni kedvenc zenéinket vagy rádióinkat.
 • Ha lételemünk a zene, és éjjel-nappal szólnia kell valaminek körülöttünk.
 • Ha sokat hallgatunk zenét a szabadban vagy olyan helyen, ahol nincs áramforrás.
 • Ha elegünk van már a vezetékes megoldásokból.
 • Ha nem akarunk drága hangrendszert venni otthonra, de szeretjük a nagy hangerőt és a jó hangzást.
 • Ha filmnézéshez vagy mobiljátékhoz keresünk egy jobb hangrendszert.
 • Ha elérhető áron szeretnénk nagy hangerőt és jó hangminőséget kapni.
 • Ha gyakran telefonálunk kihangosítva, hiszen a Bluetooth hangszóró erre is alkalmas.

Bluetooth hangszóró vagy okos hangszóró?

Rengetegen hajlamosak összekeverni a Bluetooth hangszórókat a hagyományos okos hangszórókkal, és megdöbbenve tapasztalják, hogy utóbbiak mennyire drágák, ezért inkább hátat is fordítanak a termékkategóriának.

Márpedig az okos hangszórók és a Bluetooth hangszórók egyáltalán nem említhetők egy lapon. Megjelenésük és termékdizájnjuk talán hasonló, azonban a funkciók tekintetében össze sem vethetők egymással!

Mit tud egy Bluetooth hangszóró?

Egy Bluetooth hangszóró azon túl, hogy képes a vezeték nélküli zenehallgatásra, a rádióadók befogására, esetleg a memóriakártyán vagy pendrive-on található tartalmak olvasására, alapvetően nem alkalmas másra.

Kihangosíthatjuk még vele a telefonunkat, nagyobb hangerőt adhatunk a mobiljátékoknak vagy a készüléken futtatott filmeknek és videóknak, de nagyjából ez minden. Végső soron egy olcsó, illetve sokkal inkább elérhető árú multimédiás eszköz.

Mit tud egy okos hangszóró?

Az elhangzottakkal szemben egy okos hangszóró rengeteg extra funkcióval szolgál, amiért nagyon súlyos árakat kell kifizetnünk. Alapvetően drágábbak, és rosszabb hangminőségűek, mint a legtöbb Bluetooth hangszóró, miközben elsődleges funkciójuk nem a multimédia lejátszása.

Bár ezeken is hallgathatunk zenét, azonban a beépített digitális segéd – Amazon Alexa, Apple Siri, Google Asszisztens – akár egy okosotthon vezérlőjévé is válhat, miközben intézhetünk hangutasításokkal kereséseket, hívásokat, üzeneteket és így tovább.

Alapvetően kijelenthető, hogy míg egy Bluetooth hangszóró a szórakoztatást szolgálja elérhető áron, addig az okos hangszóró inkább egy célzott eszköz, amire akkor lehet a legnagyobb szükségünk, ha okosotthonnal rendelkezünk.

Milyen Bluetooth hangszórót vegyünk?

Kerüljük a feltűnően olcsó, gyenge minőségű típusokat!

Az egyik legfontosabb alapszabály, ha Bluetooth hangszórót vásárolnánk magunknak, hogy messzire kerüljük el a feltűnően olcsó, névtelen és gyenge minőségű típusokat, mert ezek a legtöbbször kritikán aluli teljesítményt nyújtanak.

Gyakran annyira gyengén szólnak és annyira megbízhatatlanok, hogy még egy gyermek számára is csalódást okozhatnak, egy felnőtt pedig egyenesen használhatatlannak vélheti az ilyen típusokat.

Ránézésre nyilván jól néznek ki, rendszerint csillognak-villognak, azonban elég kézbe venni őket, közelebbről megvizsgálni a kialakításukat vagy meghallgatni a hangminőségüket ahhoz, hogy rögtön kiderüljön: egy nagyon rossz minőségű típussal van dolgunk.

Mi utal arra, hogy gyenge minőségű Bluetooth hangszóróval van dolgunk?

Noha ebben a kérdésben nagyon nehéz általánosítani, de azért vannak olyan tulajdonságok, melyek árulkodók lehetnek. Ezek a következők:

 • Feltűnően alacsony árcédula, ami esetünkben akár párezer forint is lehet.
 • Meglepően könnyű önsúly, ami arra utalhat, hogy kicsi az erősítő, a hangszóró, az akkumulátor, azaz gyenge a kialakítás.
 • Rossz minőségű illesztések, recsegő, ropogó gombok.
 • Nagyon olcsó hatású műanyag elemek, sok fényes alkatrész, láthatóan ragasztott kiegészítők.
 • Nincs semmiféle márkajelzés, vagy ha van is, semmit nem találni róla a világhálón.
 • Csomagolása általában tele van különféle hangzatos reklámszövegekkel.

Mire használnánk a Bluetooth hangszórót?

Mielőtt Bluetooth hangszórót vásárolnánk, feltétlenül fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mire is használnánk a mindennapokban ezt a kiegészítőt, hiszen a tartalomfogyasztás meghatározza, hogy melyik kategóriából válogassunk.

Ha csak a Spotify a cél

Amennyiben eleve lebutított streamingeket, Spotify-t, Youtube Music-ot és egyéb hasonló szolgáltatásokat hallgatnánk csak a Bluetooth hangszórón, akkor jellemzően felesleges a hangminőséget nézni, hiszen ezek a rendszerek eleve nagyon butítják a zenék minőségét.

Emiatt felesleges nagyon drága JBL hangszórókat vásárolni vagy a felső ligából nézegetni, mert ilyen formában a zenék úgysem szólalnak majd meg rajta, vagy nem olyan minőségben, mint az elvárható.

Egyedül akkor érdemes magasabb szinteken nézelődni, amennyiben a nagy teljesítmény a cél, mert saját házibulikat és kertipartikat szeretnénk kiszolgálni vele, amihez már kell a hangerő.

Ha a minőségi tartalomfogyasztás a cél

Amennyiben nemcsak rossz minőségű streameket, hanem minőségi saját tartalmakat is fogyasztanánk a Bluetooth hangszórón, ezáltal filmet néznénk rajta vagy nem tömörített zenefájlok lejátszására használnánk, akkor a belépő kategória már nem lehet opció.

Ilyenkor érdemes mindig legalább a középkategóriától indítani a választást, nagyobb hanggal, jobb hangminőséggel rendelkező típusok mellett dönteni, melyek kiszolgálhatják igényeinket, ezáltal akár kisebb partikon, rendezvényeken is megállhatják a helyüket.

Ha leginkább telefonálásra kell

Nagyon sokan vannak, akik csak azért vásárolnak Bluetooth hangszórót, hogy kihangosítva telefonálhassanak vele. Ilyen esetekben is teljesen elegendő a belépő szinten megmaradni még akkor is, ha közben zenehallgatásra egyaránt használnánk a készüléket.

Ami fontos lehet ezen a ponton, hogy a hangszóró rendelkezzen olyan eszköztárral, mely támogatja a kihangosított telefonálást, akár még arra is lehetőséget adjon, hogy felvehessük róla a készülékünket.

Kinek vásároljuk a Bluetooth hangszórót?

Lényeges kérdéskör a Bluetooth hangszóró megvásárlása előtt az is, hogy kinek szánjuk majd a kérdéses eszközt, hiszen ez szintén nagymértékben befolyásolhatja döntésünket.

Alapvetően a következő lehetőségek kerülhetnek szóba ilyenkor, az összes többi már személyre szabott igény lesz:

Ha gyereknek vásároljuk

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy amennyiben gyermekének Bluetooth hangszórót vásárol, akkor rögtön megmarad a legolcsóbbnál, mert úgyis csak egy gyerek. Azonban egy gyereknek is lehetnek, sőt vannak is alapvető igényei a jó minőségű zenehallgatás kapcsán.

Sőt, szoktassuk hozzá ahhoz, hogy jó minőségben hallgasson zenét! Ehhez nem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlni, a belépő szintről bármelyik fentiekben javasolt termék ideális választás lehet számukra, de a feltűnően olcsó névtelen eszközöket érdemes elkerülni.

Ha idősebbnek vásároljuk

Az idősebb emberek esetében nagyon lényeges a könnyed kezelhetőség, hogy a Bluetooth hangszóró nagy gombokkal rendelkezzen és strapabíró kialakítást kapjon, sőt gyakran a vízállóság egyaránt fontos szempont lehet náluk.

A névtelen típusokat ebben a kategóriában is érdemes lehet messzire elkerülni, inkább az ismertebb gyártóbb megoldásait válasszuk, melyekhez nemcsak telefont lehet csatlakoztatni, hanem akár rádióműsorok hallgatására is alkalmasak.

Ha felnőttnek vásároljuk

A felnőtt, fiatal felnőtt, esetleg tinédzser korosztály az, amelyik manapság a legnagyobb Bluetooth hangszóró fogyasztó. Ez nem képezheti vita tárgyát, de ezen a ponton mindig egyéni preferencia kérdése, hogy melyik kategóriából válogatunk.

A termékajánlóban kiemelt típusoknak például mindegyike jó megoldás lehet, így a felhasználási hátteret kell figyelembe vennünk. Példának okáért, ha csak néha lenne rá szükségünk, akkor elég lehet egy kisebb JBL, ha a kertben is hallgatnánk, esetleg partiznánk vele, akkor viszont már inkább egy középkategóriás darabot válasszunk.

Ha fizikai munkát végzünk és egy strapabíró megoldás kellene, akkor a Makita és bizonyos JBL típusok jó döntésnek bizonyulhatnak, de a Sony is sok helyen megállja a helyét. Amennyiben pedig az otthoni felhasználás, a legmagasabb minőség elérése a célunk, a Marshall vagy a Denon termékei a legnagyobbakkal versenyeznek.

Terméktulajdonságok, melyekre érdemes odafigyelni

Dizájn, formavilág

Manapság a hengeres kialakítású hordozható Bluetooth hangszórók a legnépszerűbbek a piacon. A JBL kínálatában különösen sok ilyen megoldást találunk, de más gyártónál egyaránt felbukkannak, rengeteg fiatal kezében találhatunk ilyen küllemmel ellátott terméket.

Mivel a hangzást vagy a felhasználást nem igazán befolyásolja, a dizájn és a formavilág a választáskor mindig csak és kizárólag a saját ízlésünknek megfelelően történjen, amelyik tehát megtetszik, amellett voksoljunk.

Teljesítmény

A Bluetooth hangszóró teljesítménye már nagyon fontos kérdéskör a vásárláskor. A belépő szinten jellemző 2-5W körüli megoldások például a telefon kihangosítása mellett csak arra alkalmasak, hogy kisebb hangerőn hallgassunk zenét a környezetünkben.

A középkategóriás modellek között azonban már találunk 10-20W teljesítményű megoldásokat, melyek ideálisak egy kisebb parti kiszolgálására – méghozzá nem csak beltéren, hanem szabadtéren is.

A legfelső prémium ligában találjuk minden esetben a legnagyobb teljesítményű hangszórókat. Ezek jellemzően a 40-50W-os modellek, melyek már óriásit szólnak, sőt némelyek a professzionális hangrendszerek szintjével is képesek vetekedni.

Csatlakozás

A legalapvetőbb csatlakoztatási megoldás a Bluetooth hangszórók esetében már a nevükben is benne van, hiszen a kérdéses technológián keresztül lehet lejátszani rajtuk zenéket és egyéb tartalmakat táblagépről, telefonról vagy számítógépről.

Ezen felül az NFC lehet még szempont a döntéskor, mely az eszközcsatlakozás gyorsaságát befolyásolja. Az ilyen technológiával felvértezett termékek pillanatok alatt összekapcsolhatók.

Ezen felül a legtöbb Bluetooth hangszóró rendelkezik még

 • audio bemenettel, amivel külső lejátszók köthetők hozzá vezetékes formában, de akár több hangszóró is így csatlakoztatható egymáshoz;
 • USB csatlakozót, melyen keresztül nagyon sok hangszóró képes olvasni a pendrive-ot;
 • kártyaolvasót, melynek jóvoltából a memóriakártyán tárolt tartalmakat tudjuk könnyedén beolvastatni.
Töltés, üzemidő

Az üzemidő tekintetében a Bluetooth hangszórókat jelentős mértékben meghatározza, hogy melyik kategóriát képviselik. A belépő szinten gyakran csak 5-6 órás az üzemidő, de magasabb kategóriákban 12-24 órás megoldások közül is válogathatunk.

Töltésük szinte kivétel nélkül USB porton keresztül valósul meg. Találunk köztük gyorstöltővel ellátott megoldásokat, melyeket nagyon hamar fel lehet tölteni, de általában eltart néhány óráig, amíg a hangszórók feltöltenek.

Ez nagyban függ az akkumulátor teljesítményétől is. Az 5000 mAh-s megoldások alapvetően már elfogadhatónak nevezhetők, ennél kisebbet csak akkor válasszunk, ha ritkábban használnánk a hangszórót.

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb Bluetooth hangszóró powerbankként is üzemel, ezáltal tölthetjük róla okostelefonunkat. Ha használnánk ezt a funkciót, az 5000 mAh-s akkumulátor már valóban egyfajta lélektani határ lesz.

Por- és vízállóság

Nagyon lényeges tulajdonság a választáskor abban az esetben, ha nemcsak a lakásban, hanem kültéren is használnánk a hangszórót, így kertipartik lebonyolításához, vagy munka közben hallgatnánk róla zenét.

Ilyen közegben elengedhetetlen, hogy jól ellenálljon a pornak, illetve legalább a ráfröccsenő víznek, az esőnek. Nagyobb medencés partikon persze az sem árt, ha kibírja a merülést is néhány percig, hiszen ilyenkor bármi megtörténhet.

Monó vagy sztereó

Sokan ódzkodnak a monó hangrendszerektől, és bár tény és való, hogy soha nem érhetik utol teljesítményben a sztereó megoldásokat, de a Bluetooth hangszórók esetében olyan technológiákkal találkozhatunk, melyek monó kialakítás esetén is meglepően jó térhatást biztosítanak.

Sokszor fel sem tűnik egy olcsóbb kategóriás hangszórónál, hogy monó megoldásra épül, de aki jobb minőségű tartalmakat akar fogyasztani, esetleg filmezni szeretne, az természetesen messzire kerülje el őket, és mindenképpen a drágább típusok közül válogasson.

A valódi sztereó élmény ugyanis fontos lehet, egészen más szintre emelheti a zenehallgatás minőségét. Ne feledjük ugyanakkor, hogy két monó hangszóróból gyakran sztereó kialakítást alkothatunk, ami nemcsak a hatást, hanem a teljesítményt is növelheti.

A belépő szinten így két induló termékkel gyakran a középkategóriát megszégyenítő hangrendszert állíthatunk össze magunknak, amit érdemes lehet számításba venni.

Súly

Egy jó minőségű Bluetooth hangszóró soha nem pillekönnyű. Ha egy eszköznek elhanyagolható a súlya, akkor abból jellemzően valami hiányzik, vagy a belépő szintet képviseli, és nem arra tervezték, hogy hatalmasat szóljon.

A közép- és prémium kategóriában nem ritka, hogy 2-3 kilogrammos hangszórókkal találkozunk, aminek a hátterében jellemzően a nagyobb erősítők, a nagyobb akkumulátorok és a nagyobb hangszórók állnak.

Ezek az eszközök jellemzően már nemcsak strapabírók, hanem a hangerő terén is elragadóak. Természetesen nem kell megijedni, ha a belépő szinten egy párszáz grammos Bluetooth hangszóróval találkozunk, ezen a ponton ugyanis ez teljesen elfogadott.

Hordozhatóság

A hordozhatóság sokak számára lényeges tulajdonság a Bluetooth hangszóróknál. Rengetegen csak azért vesznek ilyen terméket, hogy bárhol velük lehessen, hogy mindenhol hallgathassák kedvenc zenéiket.

Emiatt érdemes lehet strapabíró, jó ütésállósággal rendelkező, hordozószíjjal ellátott megoldások mellett dönteni, valamint odafigyelni a súlyra is annak érdekében, hogy ne szakítsa le a vállunkat vagy a hátunkat a termék egy-egy túra során.

Üzemmódok

A magasabb minőségű Bluetooth hangszóróknál már találhatunk állítható üzemmódokat, egyre gyakrabban hangszínszabályozókat is. Ez azért lehet fontos, mert egyetlen hangrendszer sem képes pontosan azokat a hangkörülményeket kínálni, ami számunkra ideális lehet.

Nyilván telefonunkról is módosíthatjuk némileg a beállításokat, azonban a választható üzemmódokkal és hangszínszabályozókkal sokkal több lehetőségünk lesz, hiszen a hardveres beállítások minden esetben erőteljesebben befolyásolják a végeredményt.

Ha több basszus vagy több mély kell, ha szeretnénk egy adott stílushoz igazítani a hangképet, akkor ezek a beállítási lehetőségek és tulajdonságok nagyon fontosak lehetnek.

Fényeffektek

Főként a gyerekek és az igazi partiarcok számára rendkívül lényeges lehet, hogy a Bluetooth hangszóró ne csak hangot adjon ki, hanem fényeket is. Egyre több termék tudja ma már ezt a tulajdonságot, és azon túl, hogy látványos az egész, különösebb haszna nincs, már a belépő kategóriában találkozhatunk vele.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen Bluetooth hangszórót vegyek?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit minden esetben az dönt el, hogy milyen célra használnánk az adott terméket! Lássuk, hogy ez mit jelent a termékkategóriák függvényében, ami egy kicsit megkönnyítheti a választást:

 • A belépő szintű Bluetooth hangszórók jellemzően csak irodába, kisebb helyiségekbe valók, vagy akkor, ha a kertben nyugodtan, nem túl harsány hangerővel hallgatnánk a zenét, esetleg telefon kihangosítóként alkalmaznánk.
 • A középszintű megoldások már azok, melyek nagyobbat szólnak, kertipartikon és házibulikon is megállják a helyüket, tehát ajánlott választás akkor, ha kedveljük a nagy hangerőt.
 • A prémium szintű hangszórók ezzel szemben azok, melyek akár komolyabb hangrendszereket is fel tudnak váltani, kimagaslóan jól szólnak, jellemzően hangosak is, ezáltal kis túlzással bárhol megállják a helyüket.

Cserélhető az akkumulátor a Bluetooth hangszórókban?

Hivatalosan nem, valójában azonban egy ügyes műszerész néhány perc alatt képes kicserélni, ha hozzáférhető helyen található, illetve van hozzá ugyanolyan teljesítményű cserealkatrész.

Jellemzően ritkán van szükség rá, mert az akkumulátorok a Bluetooth hangszórók legkevésbé sérülékeny elemei, vagyis hosszabb távon is ritkán van velük probléma, 2-3 évig tökéletesen bírják, ennél hosszabb időre pedig ritkán terveznek az emberek egy ilyen eszközzel.

Milyen eszközökhöz csatlakoztatható Bluetooth hangszóró?

Ma már egyre több eszköz támogatja a Bluetooth hangszórókat, azonban a legtöbbször még mindig okotelefonnal párosítják ezeket az eszközöket.

Ezen felül azonban működőképesek vezeték nélküli formában tabletről, laptopról, de olyan asztali számítógépről is, ami támogatja ezt a technológiát.

Van olyan Bluetooth hangszóró, amihez pendrive is csatlakoztatható?

Igen, sőt egyre több gyártó kínál ma már ilyen termékeket, illetve megoldásokat, méghozzá a belépő kategóriában is. Egyre gyakoribbak a multifunkciós eszközök, melyek a Bluetooth mellett fogadnak pendrive-ot, memóriakártyát, de még rádió is található bennük.

Milyen Bluetooth hangszóró ajánlott autóba?

Főként régebbi típusú autóknál sokkal jobb befektetés lehet egy Bluetooth hangszóró megvásárlása – vadonatúj hangszórók és lejátszók helyett –, ha egy kicsit jobb hangrendszeren szeretnénk hallgatni kedvenc zenéinket vagy rádióállomásainkat.

Ehhez gyakorlatilag bármelyik termék ideális választás lehet, de a legtöbbször elegendő valamilyen belépő szintű darab mellett voksolni, hiszen kis térben kell szólnia, mindemellett pedig szivargyújtóról bármikor tölthető, tehát a nagy üzemidő sem szempont.

Ami lényeges lehet, hogy fényei sötétben kikapcsolhatók legyenek, illetve bekapcsolást jelző LED-jei se vakítsanak, hiszen ezek a fények az éjszakai vezetés során kifejezetten kellemetlen lehet.

Lehet tölteni egy okostelefon töltőjével a Bluetooth hangszórót?

Amennyiben az értékek megegyeznek, tehát biztosak vagyunk abban, hogy a hangszóróban található akkumulátor nem kap nagyobb feszültséget a megengedett maximumnál, akkor természetesen telefontöltőről is feltölthetők a Bluetooth hangszórók.

Miért akadozik a Bluetooth hangszórón lejátszott zene?

Ennek számtalan oka lehet, a legtöbbször azonban valamiféle jelárnyékoló tényezőről van szó. A probléma a legtöbbször lakásban fordul elő, ahol nem ritkán az egyik szobából a másikba sem tud megfelelően jelet közvetíteni a Bluetooth technológia.

Ezt a tulajdonosok zöme nagy negatívumként éli meg, hiszen papíron például méteres hatótávot garantált a gyártó. Csakhogy ezt drasztikusan csökkentik a falak, a bútorok és az egyéb berendezési tárgyak.

Egy vastagabb tégla és betonfal például akár 2-3 méterre is mérsékelheti a Bluetooth hangszóró hatótávolságát, amit nem árt figyelembe venni!

Normális, ha alapzaja van a Bluetooth hangszórónak?

Egy bizonyos szintig természetesen igen, ezt a legtöbb esetben csak közelről hallható sercegő hangot az erősítő generálja. Alapesetben nem lehet zavaró, zenelejátszás során meg kell szűnnie, amennyiben azonban ez nem történik meg, akkor a készülék hibás lehet.

Honnan tudom, hogy mekkora töltöttségen van a Bluetooth hangszóróm?

A legtöbb Bluetooth hangszóró nem rendelkezik olyan kijelzővel vagy egyéb megoldással, mely segíthet abban, hogy megállapítsuk: a beépített akkumulátor milyen töltöttségi szinten áll.

Ilyen probléma esetén a telefonunk lesz a megoldás, ahol keressük meg a Bluetooth beállításaihoz kapcsolódó menüpontot, azon belül pedig keressük ki a csatlakoztatott hangszórót a listából.

Optimális esetben itt láthatjuk majd, hogy az eszköz töltöttsége egészen pontosan hány százalékon áll.

Hogyan működnek a Bluetooth hangszórók?

A működési elv tekintetében a Bluetooth hangszórók rendkívül egyszerű megoldásnak nevezhetők. Mint nevük is mutatja, egyszerű Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet csatlakoztatni őket telefonjainkhoz vagy számítógépeinkhez.

Aki nem ismerné, a Bluetooth egy nagyon stabil vezeték nélkül kapcsolatot biztosít, méghozzá magas minőségű jelátvitel társaságában, azonban a gyakorlatban sajnos ezt nem túl nagy, mindössze 10-30 méteres hatótávolság mellett.

Használatukhoz csak párosítani kell a hangszórót egy kompatibilis eszközzel, és kedvenc zenéinket, streamjeinket vagy rádióállomásainakt rögtön nagyobb hangerőn, kihangosított formában élvezhetjük majd.

Van különbség egy CD lejátszó és egy Bluetooth hangszóró hangminősége között?

Amennyiben elmerülünk a számokban, akkor nyilvánvalóan van Egy optikai kábellel, nagy teljesítményű hangfalakkal és jó erősítővel meghajtott CD lejátszót ugyanis a minőség terén soha nem érhet utol egy Bluetooth hangszóró.

Ezek az eszközök azonban nem is ezért születtek! Ár-érték arányuk tekintetében a jobb modellek kiemelkedő hangminőséget produkálnak, így sokkal jobb befektetésnek minősülnek, mint egy hasonló árban mozgó kompakt CD lejátszó, mely a teljesítmény terén messze elmarad a Bluetooth hangszórók többségétől.

Töltés közben is használható a Bluetooth hangszóró?

Természetesen, ennek semmi akadálya sincs. A többéves hangszórók esetében, melyekben az akkumulátor már meghibásodott vagy nem bírja sokáig, kiváló megoldás lehet, ha folyamatosan töltőhöz csatlakoztatva hallgatjuk róluk a zenét.

Újkorában azonban az akkumulátor hosszabb élettartama és tartóssága miatt az okostelefonokhoz hasonlóan ez nem ajánlott, hiszen a teljes lemerítés, a folyamatos töltés jobban lerontja a teljesítményt, ezáltal az üzemidőt, mintha állandó töltés-merülés ciklusban lenne.

Hogyan kell csatlakoztatni a telefonhoz egy Bluetooth hangszórót?

Ehhez minden Bluetooth hangszórón találunk egy dedikált gombot, amit a csatlakoztatáshoz meg kell nyomnunk. Ilyenkor az eszköz hangot ad ki vagy villogni kezd, de minden esetben jelzi, hogy készen áll a folyamatra.

A párosításhoz azonban telefonunkon is el kell végeznünk némi beállítást. Először is be kell kapcsolnunk a Bluetooth-t, majd meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a készülékünk látható más eszközök számára.

Ezt követően rá kell keresnünk az elérhető eszközök listáján a Bluetooth hangszóróra. Ha megtaláltuk és rákattintunk, rögtön megkezdődik a párosítás, és ha ez megtörtént, a későbbiekben a két eszköz azonnal felismeri egymást, ha hatótávon belülre kerülnek.

Vezetékes formában is működtethető egy Bluetooth hangszóró?

Amennyiben rendelkezik 3,5mm-es jack bemenettel – tehát fontos, hogy nem kimenetről van szó –, akkor vezetékes formában csatlakoztatható rá külső forrás, így példának okáért MP3/MP4 lejátszó, de akár korabeli discman vagy walkman is.

Mekkora egy Bluetooth hangszóró hatótávolsága?

Ez több tényezőtől is függ. Az egyik, hogy melyik generációs Bluetooth található benne. Az 5.0-s változat esetében a 20-30 méteres hatótáv is kényelmesen elérhető lakásban, a szabadban pedig akár lényegesen nagyobb.

A régebbi verziós Bluetooth technológiák esetében azonban a helyzet gyakran nem ilyen jó. A lakásban sokszor csak egy adott helyiségben használhatók – 10 méteren belül –, egy másik szobában már akadozhat az átvitel, ha távol kerülnek egymástól a párosított eszközök. A hatótávot tehát meghatározhatja a környezet is, ezáltal egy 4.0-s Bluetooth technológiával szerelt hangszóró szintén elérhet akár 20 méteres hatótávot, ha kint vagyunk a kertben, vagy egy akadálymentes környezetben és semmilyen tereptárgy nem akadályozza a vezeték nélküli kapcsolatot.