Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Bluetooth hangszóró – Mutatjuk a legjobbakat (2024)

Utoljára frissítve:

Egy Bluetooth hangszóró vásárlásakor rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a legjobbat válasszuk magunknak. Összegyűjtöttük a legjobbakat és hozzá rengeteg hasznos tanácsot is, hogy ezzel segítsük a döntést!

A hordozhatóság mára a mindennapjaink részévé vált. A laptopokkal, az okostelefonokkal vagy a mobilinternettel megszoktuk, hogy otthonunk kényelmét gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük.

Nem meglepő ennek fényében, hogy manapság egyre nagyobb igény mutatkozik az emberek részéről arra, hogy a zenét is mindenhová magukkal vigyék. A hordozható rádiók megjelenése óta ez alapvető igény a társadalom részéről.

Ami azonban a nyolcvanas-kilencvenes évek fiatalságának az elemről üzemeltethető kazettás magnó volt, az a mai gyerekeknek és tinédzsereknek a Bluetooth hangszóró, mely minden korosztályban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tartalomjegyzék

A legjobb Bluetooth hangszórók (2024)

Noha a piacon megannyi névtelen és olcsó Bluetooth hangszóró megtalálható, az alábbiakban azonban igyekeztünk csak olyan termékeket kiemelni a sorból, melyek határozottan jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, magasabb minőséget képviselnek.

Erre nem árt odafigyelni abban az esetben, ha nem egy-két alkalomra, hanem legalább egy-két évre szeretnénk ilyen terméket vásárolni, hiszen a belépő kategóriában már egészen elérhető áron találhatunk magunknak hangszórókat, melyek csak minimálisan drágábbak a névtelen termékeknél, mégis sokkal tartósabbak.

A legjobb vezeték nélküli hangszórókat a következő forrásokból választottuk:

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • saját tesztek és tapasztalatok alapján.

JBL Charge 5

A mi választásunk

Előnyök
 • 20 órás üzemidő
 • Víz- és porálló kialakítás
 • PartyBoost funkció
 • JBL Pro Sound hangzás
 • Powerbankként is funkcionál
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU
NOTEBOOK.HU

A JBL Charge 5 kiváló választás abban az esetben, ha a kompromisszummentesség a fő szempont. Kiváló hangzás, erőteljes basszusok és elragadó dizájn – méghozzá vízálló kialakítás társaságában.

Elragadó hangminőség akár 20 órás játékidővel

Amennyiben egy olyan Bluetooth-hangszórót keresünk, aminek nem okoz gondot közel stúdióminőségű hangot kicsikarni magából, akkor a JBL Charge 5 jó döntés lesz. A JBL Pro Sound technológiával nemcsak erőteljes és nagy hang árad belőle, hanem egyenesen gazdag és tiszta hangzásvilág is jellemzi.

Mindez egészen elragadó üzemidő társaságában, hiszen hatalmas (7500 mAh-s) akkumulátorával akár 20 órán keresztül bírja egyetlen töltéssel. Sőt mi több, a rengeteg energiának köszönhetően akár még powerbankként is funkcionálhat, így a telefonunk töltése sem okoz neki gondot.

Partizz bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között!

A JBL Charge 5 Bluetooth-hangszóró nagy előnye, hogy teljesen víz- és porálló kialakítással rendelkezik, így a játszótéren, a medencénél és esős időben is bátran használható. Védelmét IP67-szabvány biztosítja, amit a divatos megjelenés alapján elsőre talán nem is gondolnánk róla.

Az igazi partiarcoknak és az orbitális hangzás szerelmeseinek további jó hír, hogy a hangszóró rendelkezik PartyBoost funkcióval, ami azt jelenti, hogy egyszerre akár két JBL-hangszóró is párosítható, így igazi sztereóhangzás érhető el vele.

Sony SRS-XG300

A felső kategória képviseletében

Előnyök
 • 25 órás üzemidő gyorstöltéssel
 • Aktív mélynyomó
 • Vízálló kialakítás
 • Kapcsolható világítás
 • Behúzható fogantyú
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU

Amennyiben egy felső kategóriás Bluetooth-hangszórót szeretnénk vásárolni, a Sony SRS-XG300 több szempontból sem okoz majd csalódást sem a legnagyobb partiarcoknak, sem a jó hangzás kedvelőinek.

Bulizz akár egész álló nap!

A Sony SRS-XG300 egyik előnyös tulajdonsága, hogy elképesztő üzemidővel rendelkezik. Egyetlen töltéssel akár 25 óráig bírja, így garantáltan hű társunk lesz egész éjszaka, sőt másnap is, hiszen a gyártó gyorstöltéssel koronázta meg a terméket, így 10 perc töltéssel akár újabb 70 percnyi lejátszási időt nyújt.

Mindezt ráadásul elragadó hangzásvilág társaságában. Rendelkezik saját aktív mélynyomóval, így a legtöbb Bluetooth-hangszóróval ellentétben ennek az eszköznek valóban orbitális mélyei vannak, ami természetesen nem megy sem a magasak, sem a tiszta és gazdag hangzáskép rovására.

Modern megjelenés, vízálló kialakítás

A küllem tekintetében a Sony SRS-XG300 ugyanúgy megállja a helyét egy nappaliban, mint egy kerti partin. Szolid megjelenését ráadásul még kompaktabbá tehetjük a behúzható fogantyúval. Színes világítással – ami természetesen kikapcsolható – akár a parti középpontjába is állíthatjuk.

A hangszóró már Bluetooth 5.2 technológiára épül, miközben Android és iOS rendszert használó okostelefonokról egyaránt üzemeltethető. Nagy előnye még, hogy a 3 kilogrammos súlyának köszönhetően hordozható.!

Bose SoundLink Flex

A nemzetközi piac kedvence

Előnyök
 • 12 órás üzemidő
 • Víz- és ütésálló borítás
 • Gazdag hangzásvilág
 • Párosítási lehetőség más hangszórókkal
 • USB-C alapú töltés
Elérhető itt
ALZA.HU

Amennyiben fontos a jó hangzás mellett az, hogy egy Bluetooth-hangszóró gyakorlatilag elpusztíthatatlan legyen, akkor a Bose SoundLink Flex tökéletes társ lesz a legvadabb partikon és a munkában egyaránt.

Nem csak vízálló, de még a vízben sem merül el

A Bose SoundLink Flex azontúl, hogy nagyon látványos és modern megjelenéssel rendelkezik, még a tartósság tekintetében is elragadó lett. IP67-es besorolást kapott, azaz teljes egészében vízálló, de ami még fontosabb, hogy nem baj, ha beleesik a medencébe, hiszen lebeg a víz tetején.

A szilikon külsőt porszórt acélráccsal dobták fel, így a legcudarabb helyzetben is megállja a helyét. Ennek köszönhetően nem probléma, ha leesik, vagy esetleg valamilyen nagy porral járó munkavégzés során alkalmaznánk, hiszen ennek a Bluetooth-hangszórónak az sem jelent gondot.

Gazdag hangzásvilág akár 12 órán át

Masszív kialakítása mellett ráadásul a Bose gondoskodott róla, hogy ez a hangszóró a hangzás tekintetében se valljon kudarcot. Még nagy hangerőn is torzítástól mentes, tiszta és gazdag hangzásvilág vár ránk, sőt a basszusok kellően erőteljesek lesznek, bármilyen stílusról is legyen szó.

Mindezt akár egy hosszabb műszakban is, hiszen a Bose SoundLink Flex egyetlen töltéssel akár 12 órán át bírja. Egyszerű megjelenése mellett könnyed használat jellemzi, sőt más Bose Bluetooth-hangszóróval is párosítható az elragadó sztereóhangzás érdekében.

Marshall Willen

A megfelelő ár-érték arány képviseletében

Előnyök
 • Akár 20 órás akkumulátorkapacitás
 • Víz- és porálló borítás
 • Újrahasznosított műanyagból készült
 • Telefonkihangosító funkció
 • Vérbeli Marshall-hangzás
Elérhető itt
ALZA.HU

A nagyszerű és legendás gitárerősítőiről ismert gyártó nagy teljesítményre és elragadó hangzásra képes Bluetooth-hangszórója, ami újrahasznosított műanyagból készült, így a környezettudatos vásárlóknak is nagy kedvence lesz.

Egy strapabíró hangszóró a Marshall-hangzás szerelmeseinek

Azontúl, hogy megfizethető áron kínálják, a Marshall Willen egy olyan Bluetooth-hangszóró, ami képes magabiztosan hozni a gitárerősítőiről ismert gyártó sajátos hangzásvilágát. Mindezt hihetetlen részletgazdagság mentén, könnyed hordozhatósággal, hiszen egyetlen töltéssel akár 20 órás üzemidőt is elérhetünk vele.

A lenyűgöző hangzás mellett ráadásul a dizájn tekintetében is illeszkedett a Marshall gitárerősítős vonulatához, így a termék úgy néz ki, mintha egy aprócska gitárkombó lenne, ami Bluetooth 5.0 kapcsolaton keresztül a telefonunk segítségével képes megszólaltatni kedvenc zenéinket.

Újrahasznosított műanyagból a környezettudatosság jegyében

A telt és gazdag hangzásvilág mellett a Marshall nagy figyelmet fordított a Willen esetében a fenntarthatóságra is. Emiatt a masszív felépítés mögött teljes PVC-mentességet találunk, sőt a felhasznált műanyagok 60 százaléka újrahasznosított, ami egyáltalán nem látszik a terméken.

Robusztus és sokoldalú hangszóró, ami az IP67-es szabványnak köszönhetően teljes víz- és porállóságot biztosít, így szinte minden esetben megállja a helyét. Sőt, nagy előnye, hogy beépített mikrofont is elhelyezett benne a gyártó, így akár telefonkihangosítóként is alkalmazhatjuk.

JBL GO 3

Pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • minőség elérhető áron
 • kiváló hang
 • aprócska kivitel
 • hordozhatóság
 • vízállóság
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU
NOTEBOOK.HU

Kapcsolódó tesztünk: JBL GO 3 teszt

A JBL igazi fogalom a Bluetooth hangszórók világában. Nem véletlen, hogy prémium minőségű termékeik már a belépő szinten is megtalálhatók, így ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből, a JBL GO 3 egy kiváló alternatíva lehet.

Kompakt megjelenés, akár 5 órás üzemidő

A JBL GO 3 nem egy nagyágyú, nem arra tervezték, hogy hatalmas hangerőt tudjunk kicsikarni belőle, sokkal inkább arra, hogy bármikor és bárhová magunkkal vihessük. Kirándulás, nyaralás, egy kis baráti összejövetel – mindig megállja a helyét.

Ehhez pedig a gyártó egy igazán látványos termékdizájnt álmodott meg, így alig nagyobb egy powerbanknál, miközben teljesen csúszásmentes, strapabíró kialakítás tartozik hozzá, sőt a kis fogantyúval biztonságosan felakaszthatjuk szinte bárhová.

Ezzel garantáltan mindig biztonságban tudhatjuk a kis hangszórót, mely nagyon sokféle színben kapható, a 750 mAh-s akkumulátornak köszönhetően – ami USB-C csatlakozón tölthető – pedig akár 5 órányi folyamatos zenehallgatást tesz lehetővé bárhol és bármikor.

Óriási hang az aprócska készülékben

A teljesítmény tekintetében a JBL GO 3 szintén nem szégyenkezhet. Amilyen aprócska, olyan nagy hangot képes kiadni magából a 4,2W-os hangszóró, mely ráadásul nemcsak nagy hangerőre, hanem meglepően jó hangminőségre is képes.

Kisebb helyiségekben a hangszóró meglepően jó térhangzást képes produkálni. Nem okoznak neki gondot a mély basszusok, de a magasak sem, ezáltal akár egy kirándulás vagy egy piknik során is a legjobb minőségben élvezhetjük kedvenc zenéinket.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy frekvenciatartománya 110 és 20000 Hz között mozog, aminek jóvoltából szinte bármilyen hallható hangot képes visszaadni, mindezt vezetékek nélküli formában.

Bluetooth 5.1-es verzióval, vízálló kialakítással

Természetesen a hangszóró már a Bluetooth szabvány legújabb generációját támogatja, aminek jóvoltából még munka közben is használhatjuk, hiszen szabadtéren több száz méteres hatótávval rendelkezik, de beltéren is üzemeltethetjük akár több szobányi távolságból.

A legtöbb okostelefonnal kompatibilis, nem okoz gondot neki csatlakozni sem Android-, sem iOS alapú rendszerekhez, miközben kialakítása nemcsak apró és könnyed – mindössze 0,2 kg az egész –, hanem az IPx7 szabvány miatt még vízálló is.

Xiaomi Portable Bluetooth Speaker (MDZ-36-D/QBH4195GL)

A beugró szint képviseletében

Előnyök
 • 13 órás üzemidő egyetlen töltéssel
 • IPX7 vízállóság
 • Elragadó termékdizájn
 • Kiváló hangminőség
 • Telefonos kihangosítás
Elérhető itt
mi-home.hu – hivatalos
xiaomishop.hu – hivatalos
ALZA.HU
PEPITA.HU
NOTEBOOK.HU

Kiváló áron szeretnénk elragadó teljesítményt? Akkor az egyik legjobb megoldás garantáltan a Xiaomi Portable Bluetooth Speaker, ami nagyszerű hangminőséget ad, vízálló kialakítású és még a termékdizájn terén sem okoz csalódást.

Kompakt kialakítás könnyed hordozhatósággal

A Xiaomi Portable Bluetooth Speaker érdekessége, hogy nemcsak akkor jó döntés, ha egy adott helyen szeretnénk élvezni kedvenc zenéinket, hanem akkor is, ha mindenhová magunkkal vinnénk a legjobb dallamokat. Ez a hangszóró ugyanis kompakt mérettel és saját hordozózsinórral rendelkezik, így bárhol hűséges társunk lehet.

Mindezt ráadásul hosszú időn keresztül, hiszen a Xiaomi egy 2600 mAh-s akkumulátort helyezett el a hangszóróban, aminek jóvoltából egyetlen töltéssel 13 órán át képes üzemelni. A Bluetooth 5.0 kapcsolat miatt ráadásul mindezt stabilan és megbízhatóan!

Vízálló és stabil szerkezet

Noha a vízben nem szabad elmeríteni, azonban egy esős napon vagy a ráfröccsenő vízzel szemben a Xiaomi Portable Bluetooth Speaker még biztonságos hátteret nyújt, így bátran ott lehet a táskánkban akkor is, ha kirándulni megyünk, esetleg egy medencés bulin élveznénk zenéinket.

A True Wireless Stereo technológia miatt a Xiaomi terméke teljes sztereóélményt támogat, hiszen két Bluetooth-hangszóró párosítását is engedélyezi egyszerre. Sőt mi több, beépített mikrofonjának hála telefonos kihangosítóként is megállja a helyét, amit egyetlen gomb megnyomásával érhetünk el.

Jó, ha tudsz róla!

JBL PartyBox 110

Karaokézóknak

Előnyök
 • 12 órás üzemidő
 • Hatalmas hang (160 W teljesítmény)
 • Ideális karaokézáshoz
 • Gitár és mikrofon is köthető hozzá
 • Fényshow
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU

Egy olyan Bluetooth-hangszóróra van szükségünk, ami kedvenc zenéink lejátszása mellett karaokéra is ideális, sőt egy komplett fényshow-t biztosít minden partihoz? Ebben az esetben a JBL PartyBox 110 lehet jó döntés!

Óriási hang, lenyűgöző megjelenés

A JBL hangszórója elsődlegesen teljesítményével nyűgözi majd le a vásárlókat. A 160 W-jával óriási hangerőre képes, miközben a gazdag hangszín, a csicsergő magasak és az öblös mélyek sem hiányoznak belőle. Sőt mi több, nagy hangerő mellett is megőrzi zenéink torzításmentességét.

A PartyBox 110 ráadásul tényleg a parti középpontjává válhat, hiszen robusztus és látványos megjelenése mellett igazi fényshow-t kínál. Nemcsak világít, hanem szükség szerint a zene ütemére vibrál, de rengeteg más effekt is beállítható hozzá, így egészen egyedülálló hangulatot nyújt.

Karaokeparti egész éjjel? Miért ne?

A fényeffekt mellett a JBL PartyBox 110 ráadásul egész éjjel képes biztosítani a zenét, hiszen 12 óra játékidőt kínál, sőt mikrofont és gitárt is lehet hozzá csatlakoztatni, ami végtelen szórakozást és garantált hangulatot nyújt az egybegyűltek számára.

Sőt, az IPX4 védelem miatt attól sem kell tartani, ha elvadulna a buli, hiszen fröccsenésálló kialakítással rendelkezik, így nem árt neki egy kis víz. A hangszóró ráadásul nemcsak Bluetooth-kapcsolaton keresztül, hanem aux-kábelen át is képes fogadni a zenét, de az sem okoz neki gondot, ha egyszerre két hangsugárzót kötnénk össze a még nagyobb hangerő és az igazi sztereóhangzás érdekében.

Mi az a Bluetooth hangszóró?

A Bluetooth hangszóró bár világszerte egy igazi slágertermék manapság, ugyanakkor mégis rengeteg félreértés, illetve tévhit kapcsolódik hozzá.

A mai gyerekek számára talán felesleges definiálni ezeket az eszközöket, hiszen velük együtt nőnek fel, az idősebb generációk azonban gyakran hajlamosak félreértelmezni a legalapvetőbb funkciókat, így egy közönséges rádióként tekinteni rájuk.

A tévhitek legfőbb oka

Ennek az oka leginkább az, hogy a Bluetooth technológia ma már egyre többször csak kiegészítő jelleggel jelenik meg egy olcsó rádióban. Emiatt sokan valamiféle felesleges vagy futurisztikus technológiának tekintik, és keverik össze ezeket az eszközöket a Bluetooth hangszórókkal.

A két termékkategóriának azonban semmi köze sincs egymáshoz! Egy Bluetooth hangszóró bár multifunkciós eszköz, azonban ezeknél a termékeknél ez a vezeték nélküli technika áll a középpontban, és mellékes funkcióként esetleg képesek memóriakártyákat olvasni vagy befogni néhány rádióállomást.

A Bluetooth hangszóró meghatározása

A jelenlegi technológiai fejlettség mellett a piacon Bluetooth hangszórónak nevezzük az összes olyan hordozható vagy fixen telepített hangrendszert, mely képes arra, hogy Bluetooth technológián keresztül adatokat fogadjon egy csatlakoztatott eszköztől.

Ez a legtöbb esetben egy okostelefon – máskor tablet, laptop stb. –, mely képes arra, hogy helyben lejátszott zenefájlokat vagy internetről streamelt zenéket továbbítson a Bluetooth hangszóró felé. Az eszköz gyakorlatilag ezt a jelet felerősíti, kihangosítja, így magasabb minőségű zenehallgatási élményt nyújt.

A Bluetooth hangszórók működéséről

A legtöbb Bluetooth hangszóró működéséhez elengedhetetlen egy okostelefon, noha sokan használják őket egyszerű rádióként – ha képesek fogni a rádiójelet –, de gyakori megoldás, amikor egy pendrive vagy egy memóriakártya csatlakoztatásával játsszák le a rajtuk található zenét.

A klasszikus megoldás esetén a Bluetooth hangszórókat mindig csatlakoztatni, párosítani kell egy olyan eszközzel, mely képes a kérdéses vezeték nélküli technológián való kommunikációra. A legtöbb okostelefonban ez ma már alapfunkció!

A Bluetooth hangszórók hatótávolsága

Mint a fentiekből kiderült, a Bluetooth hangszórók vezeték nélkül működnek, amivel kapcsolatban fontos kérdéskör lehet a hatótávolság, hogy milyen távolról képesek magabiztosan kezelni és fogni a jelet.

Mivel egy folyamatosan fejlődő technológiáról van szó, ezért érdemes megjegyezni a Bluetooth 4 és a Bluetooth 5 fogalmát, melyek a legtöbb ma kapható hangszóróban elérhetők, a generációs különbségek ugyanis itt a hatótávokban is megmutatkoznak.

Bluetooth 4

A Bluetooth 4 vagy 4.0 egy 2010-ben bevezetett szabvány, amit még ma is nagyon sok hangszóró használ. Kültéren kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik az 50 méteres hatótáv miatt, de beltéren a 10 méter nagyon gyakran már kevésnek bizonyulhat.

Bluetooth 5

Az 5.0-ként is hivatkozott Bluetooth 5 egy 2016-os fejlesztésű technika, a jelenlegi piacon pedig a legfejlettebb. Az általa felszerelt eszközök kültéren képesek elérni a 240 méteres hatótávot, de beltéren is használhatók maradnak 40 méteren belül.

Mikor vegyünk Bluetooth hangszórót?

Normál esetben egy Bluetooth hangszóró vásárlása nem nagy befektetés, azonban így is érdemes lehet átgondolni, hogy mikor érdemes beruházni rá, egyáltalán mikor tudnánk kihasználni tulajdonságait.

Lássunk néhány konkrét példát, amikor a Bluetooth hangszóró jó választás lehet:

 • Ha mindenhová magunkkal akarjuk vinni kedvenc zenéinket vagy rádióinkat.
 • Ha lételemünk a zene, és éjjel-nappal szólnia kell valaminek körülöttünk.
 • Ha sokat hallgatunk zenét a szabadban vagy olyan helyen, ahol nincs áramforrás.
 • Ha elegünk van már a vezetékes megoldásokból.
 • Ha nem akarunk drága hangrendszert venni otthonra, de szeretjük a nagy hangerőt és a jó hangzást.
 • Ha filmnézéshez vagy mobiljátékhoz keresünk egy jobb hangrendszert.
 • Ha elérhető áron szeretnénk nagy hangerőt és jó hangminőséget kapni.
 • Ha gyakran telefonálunk kihangosítva, hiszen a Bluetooth hangszóró erre is alkalmas.

Bluetooth hangszóró vagy okos hangszóró?

Rengetegen hajlamosak összekeverni a Bluetooth hangszórókat a hagyományos okos hangszórókkal, és megdöbbenve tapasztalják, hogy utóbbiak mennyire drágák, ezért inkább hátat is fordítanak a termékkategóriának.

Márpedig az okos hangszórók és a Bluetooth hangszórók egyáltalán nem említhetők egy lapon. Megjelenésük és termékdizájnjuk talán hasonló, azonban a funkciók tekintetében össze sem vethetők egymással!

Mit tud egy Bluetooth hangszóró?

Egy Bluetooth hangszóró azon túl, hogy képes a vezeték nélküli zenehallgatásra, a rádióadók befogására, esetleg a memóriakártyán vagy pendrive-on található tartalmak olvasására, alapvetően nem alkalmas másra.

Kihangosíthatjuk még vele a telefonunkat, nagyobb hangerőt adhatunk a mobiljátékoknak vagy a készüléken futtatott filmeknek és videóknak, de nagyjából ez minden. Végső soron egy olcsó, illetve sokkal inkább elérhető árú multimédiás eszköz.

Mit tud egy okos hangszóró?

Az elhangzottakkal szemben egy okos hangszóró rengeteg extra funkcióval szolgál, amiért nagyon súlyos árakat kell kifizetnünk. Alapvetően drágábbak, és rosszabb hangminőségűek, mint a legtöbb Bluetooth hangszóró, miközben elsődleges funkciójuk nem a multimédia lejátszása.

Bár ezeken is hallgathatunk zenét, azonban a beépített digitális segéd – Amazon Alexa, Apple Siri, Google Asszisztens – akár egy okosotthon vezérlőjévé is válhat, miközben intézhetünk hangutasításokkal kereséseket, hívásokat, üzeneteket és így tovább.

Alapvetően kijelenthető, hogy míg egy Bluetooth hangszóró a szórakoztatást szolgálja elérhető áron, addig az okos hangszóró inkább egy célzott eszköz, amire akkor lehet a legnagyobb szükségünk, ha okosotthonnal rendelkezünk.

Milyen Bluetooth hangszórót vegyünk?

Kerüljük a feltűnően olcsó, gyenge minőségű típusokat!

Az egyik legfontosabb alapszabály, ha Bluetooth hangszórót vásárolnánk magunknak, hogy messzire kerüljük el a feltűnően olcsó, névtelen és gyenge minőségű típusokat, mert ezek a legtöbbször kritikán aluli teljesítményt nyújtanak.

Gyakran annyira gyengén szólnak és annyira megbízhatatlanok, hogy még egy gyermek számára is csalódást okozhatnak, egy felnőtt pedig egyenesen használhatatlannak vélheti az ilyen típusokat.

Ránézésre nyilván jól néznek ki, rendszerint csillognak-villognak, azonban elég kézbe venni őket, közelebbről megvizsgálni a kialakításukat vagy meghallgatni a hangminőségüket ahhoz, hogy rögtön kiderüljön: egy nagyon rossz minőségű típussal van dolgunk.

Mi utal arra, hogy gyenge minőségű Bluetooth hangszóróval van dolgunk?

Noha ebben a kérdésben nagyon nehéz általánosítani, de azért vannak olyan tulajdonságok, melyek árulkodók lehetnek. Ezek a következők:

 • Feltűnően alacsony árcédula, ami esetünkben akár párezer forint is lehet.
 • Meglepően könnyű önsúly, ami arra utalhat, hogy kicsi az erősítő, a hangszóró, az akkumulátor, azaz gyenge a kialakítás.
 • Rossz minőségű illesztések, recsegő, ropogó gombok.
 • Nagyon olcsó hatású műanyag elemek, sok fényes alkatrész, láthatóan ragasztott kiegészítők.
 • Nincs semmiféle márkajelzés, vagy ha van is, semmit nem találni róla a világhálón.
 • Csomagolása általában tele van különféle hangzatos reklámszövegekkel.

Mire használnánk a Bluetooth hangszórót?

Mielőtt Bluetooth hangszórót vásárolnánk, feltétlenül fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mire is használnánk a mindennapokban ezt a kiegészítőt, hiszen a tartalomfogyasztás meghatározza, hogy melyik kategóriából válogassunk.

Ha csak a Spotify a cél

Amennyiben eleve lebutított streamingeket, Spotify-t, Youtube Music-ot és egyéb hasonló szolgáltatásokat hallgatnánk csak a Bluetooth hangszórón, akkor jellemzően felesleges a hangminőséget nézni, hiszen ezek a rendszerek eleve nagyon butítják a zenék minőségét.

Emiatt felesleges nagyon drága JBL hangszórókat vásárolni vagy a felső ligából nézegetni, mert ilyen formában a zenék úgysem szólalnak majd meg rajta, vagy nem olyan minőségben, mint az elvárható.

Egyedül akkor érdemes magasabb szinteken nézelődni, amennyiben a nagy teljesítmény a cél, mert saját házibulikat és kertipartikat szeretnénk kiszolgálni vele, amihez már kell a hangerő.

Ha a minőségi tartalomfogyasztás a cél

Amennyiben nemcsak rossz minőségű streameket, hanem minőségi saját tartalmakat is fogyasztanánk a Bluetooth hangszórón, ezáltal filmet néznénk rajta vagy nem tömörített zenefájlok lejátszására használnánk, akkor a belépő kategória már nem lehet opció.

Ilyenkor érdemes mindig legalább a középkategóriától indítani a választást, nagyobb hanggal, jobb hangminőséggel rendelkező típusok mellett dönteni, melyek kiszolgálhatják igényeinket, ezáltal akár kisebb partikon, rendezvényeken is megállhatják a helyüket.

Ha leginkább telefonálásra kell

Nagyon sokan vannak, akik csak azért vásárolnak Bluetooth hangszórót, hogy kihangosítva telefonálhassanak vele. Ilyen esetekben is teljesen elegendő a belépő szinten megmaradni még akkor is, ha közben zenehallgatásra egyaránt használnánk a készüléket.

Ami fontos lehet ezen a ponton, hogy a hangszóró rendelkezzen olyan eszköztárral, mely támogatja a kihangosított telefonálást, akár még arra is lehetőséget adjon, hogy felvehessük róla a készülékünket.

Kinek vásároljuk a Bluetooth hangszórót?

Lényeges kérdéskör a Bluetooth hangszóró megvásárlása előtt az is, hogy kinek szánjuk majd a kérdéses eszközt, hiszen ez szintén nagymértékben befolyásolhatja döntésünket.

Alapvetően a következő lehetőségek kerülhetnek szóba ilyenkor, az összes többi már személyre szabott igény lesz:

Ha gyereknek vásároljuk

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy amennyiben gyermekének Bluetooth hangszórót vásárol, akkor rögtön megmarad a legolcsóbbnál, mert úgyis csak egy gyerek. Azonban egy gyereknek is lehetnek, sőt vannak is alapvető igényei a jó minőségű zenehallgatás kapcsán.

Sőt, szoktassuk hozzá ahhoz, hogy jó minőségben hallgasson zenét! Ehhez nem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlni, a belépő szintről bármelyik fentiekben javasolt termék ideális választás lehet számukra, de a feltűnően olcsó névtelen eszközöket érdemes elkerülni.

Ha idősebbnek vásároljuk

Az idősebb emberek esetében nagyon lényeges a könnyed kezelhetőség, hogy a Bluetooth hangszóró nagy gombokkal rendelkezzen és strapabíró kialakítást kapjon, sőt gyakran a vízállóság egyaránt fontos szempont lehet náluk.

A névtelen típusokat ebben a kategóriában is érdemes lehet messzire elkerülni, inkább az ismertebb gyártóbb megoldásait válasszuk, melyekhez nemcsak telefont lehet csatlakoztatni, hanem akár rádióműsorok hallgatására is alkalmasak.

Ha felnőttnek vásároljuk

A felnőtt, fiatal felnőtt, esetleg tinédzser korosztály az, amelyik manapság a legnagyobb Bluetooth hangszóró fogyasztó. Ez nem képezheti vita tárgyát, de ezen a ponton mindig egyéni preferencia kérdése, hogy melyik kategóriából válogatunk.

A termékajánlóban kiemelt típusoknak például mindegyike jó megoldás lehet, így a felhasználási hátteret kell figyelembe vennünk. Példának okáért, ha csak néha lenne rá szükségünk, akkor elég lehet egy kisebb JBL, ha a kertben is hallgatnánk, esetleg partiznánk vele, akkor viszont már inkább egy középkategóriás darabot válasszunk.

Ha fizikai munkát végzünk és egy strapabíró megoldás kellene, akkor a Makita és bizonyos JBL típusok jó döntésnek bizonyulhatnak, de a Sony is sok helyen megállja a helyét. Amennyiben pedig az otthoni felhasználás, a legmagasabb minőség elérése a célunk, a Marshall vagy a Denon termékei a legnagyobbakkal versenyeznek.

Terméktulajdonságok, melyekre érdemes odafigyelni

Dizájn, formavilág

Manapság a hengeres kialakítású hordozható Bluetooth hangszórók a legnépszerűbbek a piacon. A JBL kínálatában különösen sok ilyen megoldást találunk, de más gyártónál egyaránt felbukkannak, rengeteg fiatal kezében találhatunk ilyen küllemmel ellátott terméket.

Mivel a hangzást vagy a felhasználást nem igazán befolyásolja, a dizájn és a formavilág a választáskor mindig csak és kizárólag a saját ízlésünknek megfelelően történjen, amelyik tehát megtetszik, amellett voksoljunk.

Teljesítmény

A Bluetooth hangszóró teljesítménye már nagyon fontos kérdéskör a vásárláskor. A belépő szinten jellemző 2-5W körüli megoldások például a telefon kihangosítása mellett csak arra alkalmasak, hogy kisebb hangerőn hallgassunk zenét a környezetünkben.

A középkategóriás modellek között azonban már találunk 10-20W teljesítményű megoldásokat, melyek ideálisak egy kisebb parti kiszolgálására – méghozzá nem csak beltéren, hanem szabadtéren is.

A legfelső prémium ligában találjuk minden esetben a legnagyobb teljesítményű hangszórókat. Ezek jellemzően a 40-50W-os modellek, melyek már óriásit szólnak, sőt némelyek a professzionális hangrendszerek szintjével is képesek vetekedni.

Csatlakozás

A legalapvetőbb csatlakoztatási megoldás a Bluetooth hangszórók esetében már a nevükben is benne van, hiszen a kérdéses technológián keresztül lehet lejátszani rajtuk zenéket és egyéb tartalmakat táblagépről, telefonról vagy számítógépről.

Ezen felül az NFC lehet még szempont a döntéskor, mely az eszközcsatlakozás gyorsaságát befolyásolja. Az ilyen technológiával felvértezett termékek pillanatok alatt összekapcsolhatók.

Ezen felül a legtöbb Bluetooth hangszóró rendelkezik még

 • audio bemenettel, amivel külső lejátszók köthetők hozzá vezetékes formában, de akár több hangszóró is így csatlakoztatható egymáshoz;
 • USB csatlakozót, melyen keresztül nagyon sok hangszóró képes olvasni a pendrive-ot;
 • kártyaolvasót, melynek jóvoltából a memóriakártyán tárolt tartalmakat tudjuk könnyedén beolvastatni.
Töltés, üzemidő

Az üzemidő tekintetében a Bluetooth hangszórókat jelentős mértékben meghatározza, hogy melyik kategóriát képviselik. A belépő szinten gyakran csak 5-6 órás az üzemidő, de magasabb kategóriákban 12-24 órás megoldások közül is válogathatunk.

Töltésük szinte kivétel nélkül USB porton keresztül valósul meg. Találunk köztük gyorstöltővel ellátott megoldásokat, melyeket nagyon hamar fel lehet tölteni, de általában eltart néhány óráig, amíg a hangszórók feltöltenek.

Ez nagyban függ az akkumulátor teljesítményétől is. Az 5000 mAh-s megoldások alapvetően már elfogadhatónak nevezhetők, ennél kisebbet csak akkor válasszunk, ha ritkábban használnánk a hangszórót.

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb Bluetooth hangszóró powerbankként is üzemel, ezáltal tölthetjük róla okostelefonunkat. Ha használnánk ezt a funkciót, az 5000 mAh-s akkumulátor már valóban egyfajta lélektani határ lesz.

Por- és vízállóság

Nagyon lényeges tulajdonság a választáskor abban az esetben, ha nemcsak a lakásban, hanem kültéren is használnánk a hangszórót, így kertipartik lebonyolításához, vagy munka közben hallgatnánk róla zenét.

Ilyen közegben elengedhetetlen, hogy jól ellenálljon a pornak, illetve legalább a ráfröccsenő víznek, az esőnek. Nagyobb medencés partikon persze az sem árt, ha kibírja a merülést is néhány percig, hiszen ilyenkor bármi megtörténhet.

Monó vagy sztereó

Sokan ódzkodnak a monó hangrendszerektől, és bár tény és való, hogy soha nem érhetik utol teljesítményben a sztereó megoldásokat, de a Bluetooth hangszórók esetében olyan technológiákkal találkozhatunk, melyek monó kialakítás esetén is meglepően jó térhatást biztosítanak.

Sokszor fel sem tűnik egy olcsóbb kategóriás hangszórónál, hogy monó megoldásra épül, de aki jobb minőségű tartalmakat akar fogyasztani, esetleg filmezni szeretne, az természetesen messzire kerülje el őket, és mindenképpen a drágább típusok közül válogasson.

A valódi sztereó élmény ugyanis fontos lehet, egészen más szintre emelheti a zenehallgatás minőségét. Ne feledjük ugyanakkor, hogy két monó hangszóróból gyakran sztereó kialakítást alkothatunk, ami nemcsak a hatást, hanem a teljesítményt is növelheti.

A belépő szinten így két induló termékkel gyakran a középkategóriát megszégyenítő hangrendszert állíthatunk össze magunknak, amit érdemes lehet számításba venni.

Súly

Egy jó minőségű Bluetooth hangszóró soha nem pillekönnyű. Ha egy eszköznek elhanyagolható a súlya, akkor abból jellemzően valami hiányzik, vagy a belépő szintet képviseli, és nem arra tervezték, hogy hatalmasat szóljon.

A közép- és prémium kategóriában nem ritka, hogy 2-3 kilogrammos hangszórókkal találkozunk, aminek a hátterében jellemzően a nagyobb erősítők, a nagyobb akkumulátorok és a nagyobb hangszórók állnak.

Ezek az eszközök jellemzően már nemcsak strapabírók, hanem a hangerő terén is elragadóak. Természetesen nem kell megijedni, ha a belépő szinten egy párszáz grammos Bluetooth hangszóróval találkozunk, ezen a ponton ugyanis ez teljesen elfogadott.

Hordozhatóság

A hordozhatóság sokak számára lényeges tulajdonság a Bluetooth hangszóróknál. Rengetegen csak azért vesznek ilyen terméket, hogy bárhol velük lehessen, hogy mindenhol hallgathassák kedvenc zenéiket.

Emiatt érdemes lehet strapabíró, jó ütésállósággal rendelkező, hordozószíjjal ellátott megoldások mellett dönteni, valamint odafigyelni a súlyra is annak érdekében, hogy ne szakítsa le a vállunkat vagy a hátunkat a termék egy-egy túra során.

Üzemmódok

A magasabb minőségű Bluetooth hangszóróknál már találhatunk állítható üzemmódokat, egyre gyakrabban hangszínszabályozókat is. Ez azért lehet fontos, mert egyetlen hangrendszer sem képes pontosan azokat a hangkörülményeket kínálni, ami számunkra ideális lehet.

Nyilván telefonunkról is módosíthatjuk némileg a beállításokat, azonban a választható üzemmódokkal és hangszínszabályozókkal sokkal több lehetőségünk lesz, hiszen a hardveres beállítások minden esetben erőteljesebben befolyásolják a végeredményt.

Ha több basszus vagy több mély kell, ha szeretnénk egy adott stílushoz igazítani a hangképet, akkor ezek a beállítási lehetőségek és tulajdonságok nagyon fontosak lehetnek.

Fényeffektek

Főként a gyerekek és az igazi partiarcok számára rendkívül lényeges lehet, hogy a Bluetooth hangszóró ne csak hangot adjon ki, hanem fényeket is. Egyre több termék tudja ma már ezt a tulajdonságot, és azon túl, hogy látványos az egész, különösebb haszna nincs, már a belépő kategóriában találkozhatunk vele.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen Bluetooth hangszórót vegyek?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit minden esetben az dönt el, hogy milyen célra használnánk az adott terméket! Lássuk, hogy ez mit jelent a termékkategóriák függvényében, ami egy kicsit megkönnyítheti a választást:

 • A belépő szintű Bluetooth hangszórók jellemzően csak irodába, kisebb helyiségekbe valók, vagy akkor, ha a kertben nyugodtan, nem túl harsány hangerővel hallgatnánk a zenét, esetleg telefon kihangosítóként alkalmaznánk.
 • A középszintű megoldások már azok, melyek nagyobbat szólnak, kertipartikon és házibulikon is megállják a helyüket, tehát ajánlott választás akkor, ha kedveljük a nagy hangerőt.
 • A prémium szintű hangszórók ezzel szemben azok, melyek akár komolyabb hangrendszereket is fel tudnak váltani, kimagaslóan jól szólnak, jellemzően hangosak is, ezáltal kis túlzással bárhol megállják a helyüket.

Cserélhető az akkumulátor a Bluetooth hangszórókban?

Hivatalosan nem, valójában azonban egy ügyes műszerész néhány perc alatt képes kicserélni, ha hozzáférhető helyen található, illetve van hozzá ugyanolyan teljesítményű cserealkatrész.

Jellemzően ritkán van szükség rá, mert az akkumulátorok a Bluetooth hangszórók legkevésbé sérülékeny elemei, vagyis hosszabb távon is ritkán van velük probléma, 2-3 évig tökéletesen bírják, ennél hosszabb időre pedig ritkán terveznek az emberek egy ilyen eszközzel.

Milyen eszközökhöz csatlakoztatható Bluetooth hangszóró?

Ma már egyre több eszköz támogatja a Bluetooth hangszórókat, azonban a legtöbbször még mindig okotelefonnal párosítják ezeket az eszközöket.

Ezen felül azonban működőképesek vezeték nélküli formában tabletről, laptopról, de olyan asztali számítógépről is, ami támogatja ezt a technológiát.

Van olyan Bluetooth hangszóró, amihez pendrive is csatlakoztatható?

Igen, sőt egyre több gyártó kínál ma már ilyen termékeket, illetve megoldásokat, méghozzá a belépő kategóriában is. Egyre gyakoribbak a multifunkciós eszközök, melyek a Bluetooth mellett fogadnak pendrive-ot, memóriakártyát, de még rádió is található bennük.

Milyen Bluetooth hangszóró ajánlott autóba?

Főként régebbi típusú autóknál sokkal jobb befektetés lehet egy Bluetooth hangszóró megvásárlása – vadonatúj hangszórók és lejátszók helyett –, ha egy kicsit jobb hangrendszeren szeretnénk hallgatni kedvenc zenéinket vagy rádióállomásainkat.

Ehhez gyakorlatilag bármelyik termék ideális választás lehet, de a legtöbbször elegendő valamilyen belépő szintű darab mellett voksolni, hiszen kis térben kell szólnia, mindemellett pedig szivargyújtóról bármikor tölthető, tehát a nagy üzemidő sem szempont.

Ami lényeges lehet, hogy fényei sötétben kikapcsolhatók legyenek, illetve bekapcsolást jelző LED-jei se vakítsanak, hiszen ezek a fények az éjszakai vezetés során kifejezetten kellemetlen lehet.

Lehet tölteni egy okostelefon töltőjével a Bluetooth hangszórót?

Amennyiben az értékek megegyeznek, tehát biztosak vagyunk abban, hogy a hangszóróban található akkumulátor nem kap nagyobb feszültséget a megengedett maximumnál, akkor természetesen telefontöltőről is feltölthetők a Bluetooth hangszórók.

Miért akadozik a Bluetooth hangszórón lejátszott zene?

Ennek számtalan oka lehet, a legtöbbször azonban valamiféle jelárnyékoló tényezőről van szó. A probléma a legtöbbször lakásban fordul elő, ahol nem ritkán az egyik szobából a másikba sem tud megfelelően jelet közvetíteni a Bluetooth technológia.

Ezt a tulajdonosok zöme nagy negatívumként éli meg, hiszen papíron például méteres hatótávot garantált a gyártó. Csakhogy ezt drasztikusan csökkentik a falak, a bútorok és az egyéb berendezési tárgyak.

Egy vastagabb tégla és betonfal például akár 2-3 méterre is mérsékelheti a Bluetooth hangszóró hatótávolságát, amit nem árt figyelembe venni!

Normális, ha alapzaja van a Bluetooth hangszórónak?

Egy bizonyos szintig természetesen igen, ezt a legtöbb esetben csak közelről hallható sercegő hangot az erősítő generálja. Alapesetben nem lehet zavaró, zenelejátszás során meg kell szűnnie, amennyiben azonban ez nem történik meg, akkor a készülék hibás lehet.

Honnan tudom, hogy mekkora töltöttségen van a Bluetooth hangszóróm?

A legtöbb Bluetooth hangszóró nem rendelkezik olyan kijelzővel vagy egyéb megoldással, mely segíthet abban, hogy megállapítsuk: a beépített akkumulátor milyen töltöttségi szinten áll.

Ilyen probléma esetén a telefonunk lesz a megoldás, ahol keressük meg a Bluetooth beállításaihoz kapcsolódó menüpontot, azon belül pedig keressük ki a csatlakoztatott hangszórót a listából.

Optimális esetben itt láthatjuk majd, hogy az eszköz töltöttsége egészen pontosan hány százalékon áll.

Hogyan működnek a Bluetooth hangszórók?

A működési elv tekintetében a Bluetooth hangszórók rendkívül egyszerű megoldásnak nevezhetők. Mint nevük is mutatja, egyszerű Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet csatlakoztatni őket telefonjainkhoz vagy számítógépeinkhez.

Aki nem ismerné, a Bluetooth egy nagyon stabil vezeték nélkül kapcsolatot biztosít, méghozzá magas minőségű jelátvitel társaságában, azonban a gyakorlatban sajnos ezt nem túl nagy, mindössze 10-30 méteres hatótávolság mellett.

Használatukhoz csak párosítani kell a hangszórót egy kompatibilis eszközzel, és kedvenc zenéinket, streamjeinket vagy rádióállomásainakt rögtön nagyobb hangerőn, kihangosított formában élvezhetjük majd.

Van különbség egy CD lejátszó és egy Bluetooth hangszóró hangminősége között?

Amennyiben elmerülünk a számokban, akkor nyilvánvalóan van Egy optikai kábellel, nagy teljesítményű hangfalakkal és jó erősítővel meghajtott CD lejátszót ugyanis a minőség terén soha nem érhet utol egy Bluetooth hangszóró.

Ezek az eszközök azonban nem is ezért születtek! Ár-érték arányuk tekintetében a jobb modellek kiemelkedő hangminőséget produkálnak, így sokkal jobb befektetésnek minősülnek, mint egy hasonló árban mozgó kompakt CD lejátszó, mely a teljesítmény terén messze elmarad a Bluetooth hangszórók többségétől.

Töltés közben is használható a Bluetooth hangszóró?

Természetesen, ennek semmi akadálya sincs. A többéves hangszórók esetében, melyekben az akkumulátor már meghibásodott vagy nem bírja sokáig, kiváló megoldás lehet, ha folyamatosan töltőhöz csatlakoztatva hallgatjuk róluk a zenét.

Újkorában azonban az akkumulátor hosszabb élettartama és tartóssága miatt az okostelefonokhoz hasonlóan ez nem ajánlott, hiszen a teljes lemerítés, a folyamatos töltés jobban lerontja a teljesítményt, ezáltal az üzemidőt, mintha állandó töltés-merülés ciklusban lenne.

Hogyan kell csatlakoztatni a telefonhoz egy Bluetooth hangszórót?

Ehhez minden Bluetooth hangszórón találunk egy dedikált gombot, amit a csatlakoztatáshoz meg kell nyomnunk. Ilyenkor az eszköz hangot ad ki vagy villogni kezd, de minden esetben jelzi, hogy készen áll a folyamatra.

A párosításhoz azonban telefonunkon is el kell végeznünk némi beállítást. Először is be kell kapcsolnunk a Bluetooth-t, majd meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a készülékünk látható más eszközök számára.

Ezt követően rá kell keresnünk az elérhető eszközök listáján a Bluetooth hangszóróra. Ha megtaláltuk és rákattintunk, rögtön megkezdődik a párosítás, és ha ez megtörtént, a későbbiekben a két eszköz azonnal felismeri egymást, ha hatótávon belülre kerülnek.

Vezetékes formában is működtethető egy Bluetooth hangszóró?

Amennyiben rendelkezik 3,5mm-es jack bemenettel – tehát fontos, hogy nem kimenetről van szó –, akkor vezetékes formában csatlakoztatható rá külső forrás, így példának okáért MP3/MP4 lejátszó, de akár korabeli discman vagy walkman is.

Mekkora egy Bluetooth hangszóró hatótávolsága?

Ez több tényezőtől is függ. Az egyik, hogy melyik generációs Bluetooth található benne. Az 5.0-s változat esetében a 20-30 méteres hatótáv is kényelmesen elérhető lakásban, a szabadban pedig akár lényegesen nagyobb.

A régebbi verziós Bluetooth technológiák esetében azonban a helyzet gyakran nem ilyen jó. A lakásban sokszor csak egy adott helyiségben használhatók – 10 méteren belül –, egy másik szobában már akadozhat az átvitel, ha távol kerülnek egymástól a párosított eszközök. A hatótávot tehát meghatározhatja a környezet is, ezáltal egy 4.0-s Bluetooth technológiával szerelt hangszóró szintén elérhet akár 20 méteres hatótávot, ha kint vagyunk a kertben, vagy egy akadálymentes környezetben és semmilyen tereptárgy nem akadályozza a vezeték nélküli kapcsolatot.