Vezeték nélküli fejhallgató – mutatjuk a legjobbakat

Megnéztük az aktuális piac valamennyi vezeték nélküli fejhallgatóját, hogy könnyebb legyen a választás az egyes típusok között, ha vásárlás előtt állunk.

Tartalomjegyzék

A vezeték nélküli technológiák ma már alapjaiban meghatározzák életünket. Lassan minden általános használati tárgyunk ilyen formában működik, a közkedveltség hátterében pedig rengeteg előnyös tulajdonság áll.

Hogy melyek ezek? Egyáltalán milyen vezeték nélküli fejhallgatót válasszunk magunknak? Mivel a piac mondhatni óriási, mindenkinek fontos lehet egy kis segítség, hogy melyik típus mellett döntsünk, egyáltalán mire figyeljen a választáskor.

Nekünk például a Bose QuietComfort 35 II lett az abszolút kedvencünk a prémium ligából, de ha pénztárcabarát megoldást keresünk, a JBL Tune 500 BT is jó szolgálatot tehet.

Mivel azonban ezek a termékek közel sem csak árcédulájukban különböznek egymástól, lássuk alaposabban, hogy milyen Bluetooth fejhallgató lehet ideális számunkra.

Vezeték nélküli fejhallgatók

A legjobb vezeték nélküli fejhallgatókat a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Vezeték nélküli fejhallgatók hétköznapi felhasználásra

Az alábbiakban az aktuális piac legjobb vezeték nélküli fejhallgatói között csemegéztünk. A lista kapcsán fontos kiemelni, hogy a néhányezer forintos névtelen típusokat teljesen figyelmen kívül hagytuk, hiszen azok a minőség tekintetében nem ütötték meg azt a mércét, ami egy ilyen terméktől elvárható.

Ez az állítás érvényes a hangminőségre és a kialakításra egyaránt. Az ilyen termékeket jellemzően érdemes messzire elkerülni, és az általunk javasolt belépő kategóriától indítani a nézelődést, hiszen ezek a termékek sem drágábbak jelenleg 10-15 ezer forintnál. Lássuk azonban a figyelemre érdemesebb Bluetooth fejhallgatókat:

Bose QuietComfort 35 II – a mi választásunk

Előnyök
 • Kiváló zajszűrő
 • Óriási hangerő
 • Igazi prémium szint
 • Nagy üzemidő
 • Tartós, mégis kényelmes kialakítás
Elérhető itt
ALZA.HU
BOSE.HU

A Bose QuietComfort 35 II vezeték nélküli fejhallgató a maga termékpalettáján a legjobbak között emlegethető, az abszolút prémium szint képviselőjének, mely képes közel olyan hangteljesítményt produkálni, mint egy vezetékes típus.

Sőt, a tulajdonságai és funkciói terén bőven túlmutat ezeken, hiszen elképesztő kényelem, kimagasló zajszűrés, mindemellett pedig még Google Asszisztens támogatás is tartozik hozzá – kiváló anyagminőség és komfort társaságában.

Professzionális zajszűrés, elragadó üzemidő

Az egyik legnagyobb előny, ami kiemelhető a Bose QuietComfort 35 II Bluetooth hangszóró kapcsán, az a professzionális zajszűrés. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a termék nem passzív, hanem aktív technológiát használ ahhoz, hogy kiszűrje a környezeti zajokat.

Rendkívül fejlett technológia dolgozik benne, aminek köszönhetően a fejhallgató folyamatosan méri a kinti zajt, sőt reagál rá, ezáltal aktívan és egyben dinamikusan dolgozik annak érdekében, hogy mindig kristálytiszta hangzás legyen a fülünkben.

Mindez ráadásul három fokozatban állítható érzékenység mellett, hogy valóban minden környezetben használhassuk. Nyilván az aktív zajszűrő alkalmazása hatással lesz az üzemidőre, de aggodalomra semmi ok, mert a Bose terméke ezen a téren is kiváló!

A fejhallgató ugyanis képes egyetlen töltéssel akár 20 óra üzemidőt produkálni, ha pedig esetleg lemerült volna, mindössze 15 perc töltés elegendő lesz ahhoz, hogy ismét több mint két órán át használhassuk.

Igényes kivitel, tartós kialakítás

Természetesen a Bose QuietComfort 35 II esetén az igényes kivitelezésre sem kell panaszkodniuk majd a leendő tulajdonosoknak. Az egész fülest maximálisan minőségi anyagokból készítették, ergonomikus megjelenés és letisztult kivitel jellemzi.

Ez azonban még messze nem minden. A fejpánt és a fülhallgatók vastag párnázata, illetve a beállítási lehetőségek rendkívüli kényelmet adnak a terméknek, miközben az egészhez Alcantara anyagot használtak fel, amit a legtöbbször luxusautók kárpitozásakor szokás.

A Bluetooth fejhallgató mindemellett teljesen rozsdamentes acél és műanyagelemekre épül, melyek ütésálló kialakítást adnak a terméknek, ami ettől még egyáltalán nem lesz nehéz, mindössze 240 grammjával könnyű viseletnek tekinthető.

A termék fülkagylóján megannyi nyomógombot találni, melyek megkönnyítik a használatát, így egyszerűen tudjuk állítani például a hangerőt, kezelhetjük hívásainkat, válthatunk kedvenc zeneszámaink között és így tovább.

Bődületes hangzás, Google Asszisztens támogatás

Kiemelendő ugyanakkor, hogy a Bose QuietComfort 35 II nemcsak jól néz ki és praktikus, hanem ráadásként még a hangzás terén sem hagy cserben minket. Frekvenciatartománya 20 és 20000 Hz között terjed, miközben garantált, hogy nagyobb hangerő esetén sem kell torzítástól tartanunk.

A beépített hangszínszabályozó és a társalkalmazás megannyi beállítási lehetőséget ad számunkra annak érdekében, hogy minden zenei műfajhoz megtaláljuk a tökéletes hangzást, miközben már alacsony hangerőn is elragadó élményben lesz részünk a használat közben.

Ami magasan a prémium szintre emeli a fejhallgatót, az leginkább a beépített Google Asszisztens hangsegéd, mely lehetőséget ad arra, hogy könnyen, egyszerű hangutasítások segítségével játszhassuk le kedvenc zenéinket vagy fogadhassuk hívásainkat.

A Google jól ismert digitális segédje mindenben a segítségünkre lesz. Csak nyomjuk meg a gombot, és kérjünk tőle valamit. Felhívhatunk valakit úgy, hogy elő sem vesszük a telefonunkat, de ugyanilyen formában kereshetünk egy éttermet is, ahová az asszisztens kényelmesen elnavigál minket. Igen, ez már a jövő!

Sony WH-1000XM3 – a felsőkategória egyik legjobbja

Előnyök
 • Intelligens zajszűrés
 • Prémium minőségű hangzás
 • Magas üzemidő
 • Kényelmes kialakítás
 • Hangsegéd
Elérhető itt
ALZA.HU

A Sony WH-1000XM3 az egyik legjobb vezeték nélküli fejhallgató abban az esetben, ha a prémium vonalról keresünk magunknak megfelelő terméket. Ezt a tulajdonságát pedig természetesen nemcsak elragadó megjelenésével, hanem kimagasló hangzásával is erősíti.

Kiváló teljesítmény, hatékony zajszűrés és óriási üzemidő jellemzi az eszközt, mely a hangvezérlést is támogatja, ennek megfelelően egy egészen új szintre, a távoli jövőbe repít el minket a hétköznapi felhasználás során.

Fejlett zajszűrés, minőségi hangzás

Garantált, hogy a Sony WH-1000XM3 használata során minden zenénket zavartalanul élvezhetjük majd. Ennek az oka nem más, minthogy a termék rendkívül fejlett aktív zajszűrő rendszerrel, egyfajta zajkioltó megoldással rendelkezik.

Ennek a lényege nem más, minthogy a Bluetooth fejhallgató folyamatosan figyeli a környezetét, és folyamatos ellenfrekvenciával segít kioltani a kintről érkező zajokat, aminek jóvoltából gyakorlatilag teljes csendben élvezhetjük kedvenc dalainkat.

A Digital Noise Cancelling technológia autóban, vonaton, buszon, de akár zajos munkahelyen is stúdióminőséget varázsol a fülbe, mindezt a 40 mm-es folyadékkristályos polimer hangsugárzóknak és a beépített erősítőnek köszönhetően páratlan hangzás társaságában.

Sőt, a fejhallgató nem véletlenül képvisel prémium kategóriát, segítségével teljesen az igényeinkhez igazíthatjuk a hang sugárzását, figyelembe véve például a hajunkat, a szemüvegünket vagy a fülformánkat, aminek hála gyakorlatilag mindenkinek ideális választás.

Intelligens funkciók, hangsegéd

Kialakításának köszönhetően a Sony WH-1000XM3 vezeték nélküli fejhallgató használata óriási szabadságot kínál. A Bluetooth technológiának hála teljesen szabadok maradnak a kezeink, miközben a legtöbbször a vezérléséhez sem kell elővennünk a telefont a zsebünkből.

Ennek az oka a kapcsolódó intelligens funkciókban keresendő. A beépített szoftvernek hála egygombos formában, intuitív módon gondoskodhatunk az irányításról, de az ízléses megjelenésű fülesen elhelyezett gesztusvezérlésű gombok is nagy segítséget nyújtanak.

Külön kiemelendő a sorból a Google Asszisztens és a Siri hangsegédek támogatása, melyekkel rákereshetünk kedvenc zenéinkre, de gyakorlatilag bármire az interneten, kérhetünk útbaigazítást, információt az időjárásról, vagy navigációt egy közeli étteremhez.

A fejhallgató tehát teljesen „handsfree” módban is működik, a beépített mikrofonnak hála pedig headsetként is funkcionál, ezáltal könnyedén telefonálhatunk vagy beszélgethetünk bárkivel úgy, hogy a telefonunk a zsebünkben maradhat.

Prémium kialakítás, kényelem, akár 30 órás üzemidő

Nagyon messziről jelzi a Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató, hogy egy prémium minőségű termékről van szó. Nagyon látványos megjelenéssel büszkélkedhet szürke és fekete színben egyaránt, miközben az anyaghasználata is a legjobbakat idézi előttünk.

Mindehhez nagyon lágy poliuretán habpárnák tartoznak, melyeket műbőr borítással vontak be. Ezek nemcsak jól szellőznek, hanem alaposan körbeölelik a fület és nagyon kényelmes viseletet biztosítanak számára még akkor is, ha egész nap a fejünkön tartjuk.

Az alig 255 gramm súly tovább növeli kényelmét, az összehajtható kialakításnak hála pedig kifejezetten kompakt, könnyen szállítható megoldásról beszélhetünk a fejhallgató kapcsán, mely a 4 – 40 000 Hz frekvenciatartomány miatt bődületes hangminőségre is képes.

Mindezt pedig akár egész álló nap képes lesz biztosítani számunkra, hiszen a fejhallgató akkumulátora egyetlen töltéssel 30 órás üzemidőt képes garantálni, ha pedig lemerült, elegendő lehet mindössze 10 perc töltés ahhoz, hogy újabb 5 óráig használhassuk.

Audio-Technica ATH-M50XBT – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • Stúdióminőségű hangzás
 • 45mm-es meghajtók
 • 40 óra üzemidő
 • Társapplikáció
 • Digitális asszisztens
Elérhető itt
MUZIKER.HU
ALZA.HU

Az Audio-Technica egy igencsak jól csengő név azok körében, akik szeretnek jó minőségben zenét hallgatni, illetve otthon vannak a stúdiófelszerelések világában. A gyártó pedig most a Bluetooth fejhallgatók szegmensében is szeretné megvetni a lábát!

Olyannyira, hogy elkészítették a stúdiózás világában nagyon jól ismert ATH-M50x fejhallgatójuk vezeték nélküli változatát, mely nemcsak a megjelenés, hanem a hangzás tekintetében egyaránt kimagasló minőséget nyújt az igényes zenehallgatóknak.

Kivételes minőség vezeték nélkül

Az Audio-Technica ATH-M50XBT elsődlegesen azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy milyen bődületes hangminőséget kínál a felhasználók számára. Garantált, hogy ezzel a vezeték nélküli fejhallgatóval részletgazdag hang, tiszta magasak és mélyek várnak majd ránk.

Ennek a hátterében a 45 mm-es meghajtók állnak, melyek ritkaföldfém mágnesekkel, illetve rézbevonatú alumíniumhuzal tekercsekkel lettek ellátva, így garantáltan képes hozni a vezetékes változat minőségét – méghozzá a fejlett zajszűrés miatt bárhol, bármikor.

Hogy milyen előnyös tulajdonságai vannak, azt jól mutatja a frekvenciatartománya is, hiszen a megszokott 20 és 20 000 Hz helyett ez a fejhallgató már a 15 Hz-es mélyekkel könnyedén elboldogul, és a magas hangok tekintetében egészen 28 000 Hz-ig emeli a tétet.

Akár 40 óra üzemidő egyetlen töltéssel

A hangminőség mellett az Audio-Technica ATH-M50XBT ráadásul az üzemidő tekintetében is lenyűgöző. Ez a vezeték nélküli fejhallgató egyetlen töltéssel ugyanis akár 40 óra üzemidőt biztosít a felhasználó számára, ami egyenesen példaértékű a szegmensben.

A tartozék USB töltőkábellel ráadásul a Bluetooth fejhallgató bárhol és bármikor könnyedén feltölthető, így mindig megállja majd a helyét, miközben rendkívül kényelmes, erőteljesen párnázott kialakításának köszönhetően akár egész nap a fejünkön lehet kényelmetlenség nélkül.

Ezt a tulajdonságát alacsony súlya is megnöveli, hiszen mindössze 310 grammot nyom a fejhallgató, amit egyszerűen összehajthatunk és kompakttá tehetünk annak érdekében, hogy könnyedén magunkkal tudjuk vinni bárhová is megyünk.

Hangasszisztens és társalkalmazás

Természetesen az okosfunkciók tekintetében sem vall kudarcot az Audio-Technica ATH-M50XBT vezeték nélkül fejhallgató! Egy okostelefonnal párosítva például rengeteg extra funkciót tehetünk elérhetővé a segítségével, köztük olyanokat, melyekről korábban álmodni sem mertünk.

A társalkalmazás telepítésével például úgy tudunk irányítani szinte mindent, hogy a telefont elő sem kell vennünk. A beépített mikrofonnal fogadhatjuk a hívásokat, szabályozhatjuk a hangerőt, elindíthatjuk, leállíthatjuk vagy léptethetjük kedvenc zenéinket és így tovább.

A hab a tortán azonban a Siri vagy a Google Asszisztens hozzáférés – platformtól függően. Ha a fejhallgató baloldali fülkagylóját két másodpercre megérintjük, rögtön bejelentkezik a hangsegéd, mely várja a hangutasításainkat, keressük akár kedvenc zenéinket, akár útbaigazításra vagy valami egyéb információra lenne szükségünk.

JBL Tune 500 BT – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • Kiváló ár-érték arány
 • Verhetetlen JBL minőség
 • Óriási basszusok
 • Kompakt kialakítás
 • Egyszerű kezelhetőség
Elérhető itt
ALZA.HU

A JBL nevét mindenki jól ismeri a Bluetooth hangszórók és a hatalmas teljesítményű hangrendszerek miatt, most pedig itt az idő, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók világát is meghódítsák ezzel a rendkívül kompakt és elérhető árú készülékkel.

Dacára ugyanis a meglepően alacsony árnak, a JBL Tune 500 BT vezeték nélküli fejhallgató elképesztő minőséget nyújt mind a megjelenés, mind a kapcsolódó tulajdonságok társaságában, így tökéletes választás, ha nem akarunk sokat költeni.

Óriási teljesítmény, elképesztő basszusok

Noha a kompakt megjelenés miatt a leendő vásárló talán nem is gondolná, de a JBL Tune 500 BT vezeték nélküli fejhallgatóban elképesztő teljesítmény lakozik. Nemcsak rendkívül hangos, hanem a hangzás minőségét és részletességét tekintve egyaránt kiváló.

Ezt leginkább a 20 és 20 000 Hz közti frekvenciatartományának, a 32 mm-es hangszóróinak, valamint a gyártó saját fejlesztésű JBL Pure Bass Sound technológiájának köszönheti a termék, amiről kevesen gondolnák, de több mint 70 éves múltra tekint vissza.

Ennek köszönhetően a fejhallgató elképesztő, méreteit meghazudtoló mélyeket tud kiadni magából, miközben folyamatosan ott lesz benne a hamisíthatatlan JBL-hangzás és minőség, mindez ráadásul teljes egészében vezeték nélküli módon.

Kompakt kivitel, akár 16 órás üzemidő

Azon túl, hogy a JBL Tune 500 hatalmasat szól, rendkívül kis helyen is elfér. Nagyon kompakt kivitelt kapott, méghozzá összehajtható kialakítás társaságában, aminek hála a szállíthatóság terén kifejezetten előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

Az aprócska küllem azonban nem mellőzi a kényelmi funkciókat. A fülkagyló például vastagon párnázott, a fejpánton is találunk ilyen puha felületet, miközben a 155 grammos súlynak hála megfelelő beállítások esetén gyakorlatilag nem is érezzük majd, hogy a fejünkön van.

Érdemes még itt megjegyezni, hogy többféle színben kapható, és szintén a kis készülékházra rácáfolva elképesztő üzemidővel büszkélkedhet, hiszen egyetlen töltéssel akár 16 órán keresztül élvezhetjük vele a zenét, míg teljes töltési ideje alig 2 óra.

Működést segítő gombokkal és hangsegéddel

A kialakításkor természetesen gondosan figyelt rá a gyártó, hogy a JBL Tune 500 vezeték nélküli fejhallgatónak a kezelhetősége is rendkívül könnyed legyen, ezáltal a fülkagylón több gomb is helyet kapott, melyekkel egyszerűbb lesz a füles irányítása.

Ezekkel szabályozhatjuk például a hangerőt, indíthatjuk vagy szüneteltethetjük a zenét, de akár a hívásokat is fogadhatjuk a beépített mikrofonnak hála, mely még egy nagyon futurisztikus és előnyös funkcióra ad lehetőséget, a hangsegéd irányítására.

Platformtól függően ugyanis a JBL fülesével adhatunk hangutasításokat a Sirinek vagy a Google Asszisztensnek is, segítségükkel pedig nemcsak zenéinket menedzselhetjük, hanem példának okáért útbaigazítást kérhetünk, tájékozódhatunk az időjárásról, de akár még kereshetünk is a világhálón.

Sony WH-CH510 – a beugró szint képviseletében

Előnyök
 • Kimagasló ár-érték arány
 • Kompakt kialakítás
 • Kényelmes megoldások
 • Elragadó üzemidő
 • Igazi Sony-minőség
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU

Egy jó minőségű, megbízható gyártótól származó Bluetooth fejhallgatót keresünk szemtelenül olcsón? Ebben az esetben a Sony WH-CH510 modelljével biztosan nem nyúlunk majd mellé, hiszen minden tekintetben elragadó tulajdonságokkal kecsegtet.

Mindeközben pedig csak minimális kompromisszumokat követel tőlünk, de ha cél a jó üzemidő, a könnyed hordozhatóság és a kiváló hangminőség, akkor jó döntés lehet akár mindennapi használatra, sőt gyermekek számára egyaránt.

Óriási üzemidő, kiváló hangminőség

Amit elsőként ki kell emelni a Sony WH-CH510 vezeték nélküli fejhallgató kapcsán, az minden kétséget kizáróan az óriási üzemidő, hiszen az eszköz egyetlen töltéssel képes akár 35 órán át működni megállás nélkül, vagyis munkában, sőt hosszabb utazások során sem hagy cserben minket.

Ezt a Bluetooth fejhallgatót garantáltan nem kell majd mindennap tölteni, de amennyiben arra kerül a sor, akkor sem tart túl sokáig a folyamat, hála a beépített gyorstöltőnek, aminek jóvoltából elegendő 10 perc töltés ahhoz, hogy újabb másfél óráig hallgathassuk zenéinket.

Az eszköz ráadásul a hangminőség tekintetében is rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik. Frekvencia tartománya az elfogadható 20 és 20 000 Hz között található, a 98 dB érzékenység mellett pedig meglepően hangosan tud szólni a méreteihez viszonyítva.

Kényelmes és kompakt kialakítás

Noha aprócska méretekkel rendelkezik és a fejpánt sem kapott külön párnákat, azonban a fülkagyló annyira puha, a szerkezet pedig annyira hajlékony és testreszabható, hogy a kényelem szempontjából mindez egyáltalán nem zavaró.

A gyártó ráadásul kifejezetten kompakt kialakítással látta el a Sony WH-CH510 vezeték nélküli fejhallgatót. Ennek részeként a termék mindössze 132 grammot nyom, vagyis észre sem venni, ha ott van a fejünkön, akár egész nap viselhetjük probléma nélkül.

Mindemellett a fülkagylók elforgatható kialakítást kaptak, így nagyon egyszerűen és biztonságosan tárolható, valamint szállítható is, ha szükség van rá. Szállíthatóságát a masszív kialakítása, erős műanyagváza még tovább fokozza.

Praktikus vezérlőgombok, hangutasítások

A Sony WH-CH510 vezeték nélküli fejhallgatóra ráadásul minden elemében jellemző a praktikusság. A fülhallgatón elhelyezett vezérlőgombok rendkívüli módon megkönnyítik a hangerő módosítását, a számok közti lépegetést vagy a hívások fogadását.

A beépített mikrofonnak hála ugyanis a Bluetooth headset tökéletesen alkalmas a kihangosított telefonálásra, így ki sem kell vennünk a telefont a zsebünkből ahhoz, hogy elintézzük hívásainkat, aminél kényelmesebb megoldás aligha létezik.

Sőt mi több, hangutasítások is tartoznak a füleshez, ezáltal még olyan komplikált feladatokhoz sem kell közvetlenül a telefonunk, mint az útvonaltervezés vagy az internetes keresés, a mikrofonon keresztül a hangsegéd – Siri, Google Asszisztens – segítséget nyújt ebben.

Vezeték nélküli fejhallgatók gamereknek

Egyre több játékos ismeri fel, hogy a vezeték nélküli megoldások ma már ugyanolyan jó minőséget képviselnek, mint a vezetékes alternatívák, csak éppen sokkal kényelmesebb, akadálymentesebb formában.

Emiatt egyre több a kifejezetten gamereknek szánt vezeték nélküli fejhallgató, vagy Bluetooth gamer headset, melyek robusztusabb kialakításúak, kényelmesebbek és minden esetben található rajtuk mikrofon az online élmények kiteljesítéséhez.

Logitech G PRO X Wireless

Előnyök
 • Térhangzás
 • Hatalmas hang
 • Fejlett technológiák
 • Zajszűrés
 • Kiváló mikrofon
Elérhető itt
ALZA.HU

Ha sokat játszunk, és egy vérbeli vezeték nélküli gamer fejhallgatót keresünk magunknak, akkor a Logitech G PRO X Wireless változata nagyszerű megoldás lesz, hiszen gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt produkálja, mint a vezetékes típusa, csak nagyobb szabadság mellett.

A gamer közegben jól ismert Logitech rengeteg saját technológiával, hónapokon átívelő kutatásokkal, valamint a profi játékosok igényeihez igazított kialakítással álmodta meg ezt a prémium terméket, mely garantáltan nem okoz majd csalódást.

Igazi térhangzás, szédületes hanggal

A Logitech G PRO X Wireless vezeték nélküli fejhallgató az 50 mm-es hangsugárzóknak és az egyedi hibrid hálós kialakításnak köszönhetően elképesztő tisztaságú hangot képes produkálni a fülünkbe úgy, hogy közben a legapróbb neszek is megszólalnak benne.

Ez egy online mérkőzés során hatalmas előnyhöz juttathatja viselőjét, hiszen még azelőtt meghallhatunk benne olyan hangokat, amit a gyengébb teljesítményű hangrendszeren játszók csak sokkal később. Mindehhez ráadásul széles frekvenciatartomány is tartozik!

Ennek köszönhetően a magasak és a közepek mellett a mélyekkel sincs gondja a fejhallgatónak, de érdemes kiemelni a DTS Headphone:X 2.0 technológiát, mely nemcsak a basszuskiemelés terén elképesztő, hanem igazi térhangzást is varázsol a fülünkhöz.

Egészen konkrétan a fejhallgató könnyedén megbirkózik a 7.1-es térhangzással, ami óriási segítség lehet játék közben, hiszen tökéletesen érződnek benne a közeli és a távoli hangok, ami hatalmas segítség lehet a nagy küzdelmek során.

Kimagasló kényelem és tartósság

A termék ugyanakkor a kényelem és a tartósság tekintetében sem vall kudarcot! A Logitech G PRO X Wireless a gyártótól megszokott minőséget kínálja nekünk, ezáltal úgy lett karcsú a termékdizájn, hogy közben jó kézbe venni, élmény ránézni és hordani egyaránt.

Az alumínium szerkezet és az acélbetétes fejpánt miatt ugyan 370 grammra hízott a tömege, de ez még bőven az elfogadható kategória a kényelem tekintetében, egyáltalán nem tűnik nehéznek a fejünkön, ellenben soha nem válik úgymond láthatatlanná.

A fülpárnákat és a fejpántot úgy tervezték, hogy maximális kényelmet nyújtsanak a felhasználók számára még sok-sok óra használat után is, ezáltal mindent memóriahabos szivaccsal láttak el, mely mindig tökéletesen igazodik a fejformánkhoz úgy, hogy közben nem deformálódik.

Minden párnázatot műbőr borítással láttak el az eszköz kapcsán, ugyanakkor a Logitech gondoskodott róla, hogy ezt a tulajdonságot is maximalizálják, ezáltal külön velúr fülpárnák biztosítják az extra kényelmet.

Passzív zajszűréssel, korszerű mikrofontechnológiával

Noha aktív zajszűrést a Logitech G PRO X Wireless vezeték nélküli fejhallgató nem kapott, ellenben a fülpárnák így is kellően kizárják a kinti zajt, és alkalmassá teszik a headsetet arra, hogy hosszabb távon is használhassuk.

Mivel egy vérbeli gamer füles esetén fontos a jó minőségű mikrofon – pláne az online csatározások kedvelőinek –, a Logitech egy külön Blue Vo!ce technológiával ellátott megoldást alkalmazott itt, mely valós idejű hangszűrést biztosít az eszköznek.

Sőt, a technológiával kifejezetten telt és tiszta hangot tudunk elérni minden környezetben, így biztosítva, hogy a csapattársak mindig meghallják a parancsainkat vagy a kérdéseinket, hiszen rengeteg minden múlhat ezen a sikeres küldetések teljesítése kapcsán.

Érdekesség, hogy a Logitech fejhallgatója egy speciális Lightspeed rádiófrekvenciás megoldáson csatlakozik az eszközökhöz, mely nemcsak gyors, megbízható és késlekedés nélküli kapcsolatot biztosít, hanem a 20 órás akkumulátor-üzemidőt is támogatja.

ASUS ROG Strix Go 2.4

Előnyök
 • Kimagasló hangminőség
 • Akár esportolóknak is ideális
 • 25 órányi üzemidő
 • Vérbeli gamer megoldások
 • Fejlett zajszűrés
Elérhető itt
ALZA.HU
NOTEBOOK.HU
PEPITA.HU

A gamer piacról nagyon jól ismert ASUS a prémium minőség egyik szinonimájává vált az elmúlt években. Nem véletlenül, hiszen termékeik között megfizethető áron találunk kiváló teljesítményű darabokat, amire tökéletes példa az ASUS ROG Strix Go 2.4 vezeték nélkül fejhallgató.

Elképesztő teljesítmény, letisztult megjelenés, kimagasló kényelem és mindenekelőtt a játékosok igényeihez igazított tulajdonságok jellemzők rá, amit annak köszönhet a termék, hogy elkészítéséhez profi játékosok és esportolók igényeit mérték fel.

Elképesztő hangminőség és széles frekvenciatartomány

Az ASUS ROG Strix Go 2.4 tulajdonságait még a jóval magasabb szintet képviselő prémium vezetékes fejhallgatók is megirigyelhetik, elég csak ránézni az elképesztően széles frekvenciatartományra, mely a vezeték nélküli megoldások között majdhogynem páratlannak tekinthető.

A jól megszokott 20 és 20 000 Hz helyett ugyanis ez a fejhallgató már 10 Hz-nél megszólaltatja a mélyeket, a magasakkal pedig 40 000 Hz-ig bánik, egyszóval olyan aprólékos és részletes hanghatás vár ránk a használatával, ami óriási segítség lehet játék során.

Hangminőségét tovább fokozzák a 40 milliméteres átmérővel rendelkező Asus Essence hangszórók, melyek elképesztő tisztaság társaságában tudnak megszólaltatni minden hangot úgy, hogy közben sem a kényelem, sem a tartósság miatt nem kell aggódnunk.

Rádiófrekvenciás csatlakozás, hosszú üzemidő

A hagyományos Bluetooth helyett az ASUS ROG Strix Go 2.4 egy sokkal fejlettebb és stabilabb formátummal, a rádiófrekvenciás csatlakozással biztosítja a kapcsolódást két eszköz között, amihez egy külön csatlakoztatható vevőegység is a csomag részét képezi.

A fülhallgató természetesen kompatibilis a számítógépekkel, a játékkonzolokkal, de még az okostelefonokkal is, így nem kell aggódni amiatt, hogy mivel tudjuk majd használni, garantáltan könnyed és egyszerű lesz a csatlakoztatás.

Mindemellett pedig az üzemidő tekintetében sem vall kudarcot, hiszen a 900 mAh-s beépített akkumulátor jóvoltából akár 25 órányi üzemidőt is kihozhatunk belőle, de ha lemerült, akkor sem kell aggódni, mindössze 15 perc szünet, illetve töltés elég lesz újabb 3 órányi játékhoz.

Mestereséges intelligenciára épülő zajszűrős mikrofon

Mivel direkt gamereknek készült, az ASUS ROG Strix Go 2.4 esetében a gyártó nagy gondot fordított a megfelelő minőségű mikrofon alkalmazására, ami azon túl, hogy könnyen és egyszerűen lecsatolható, a mesterséges intelligencia támogatja a működését.

A fejlett MI ugyanis segít abban, hogy beszéd során felismerje a külső zajokat, így még extrém környezeti zajszennyezés mellett is kristálytiszta felvételt tud továbbítani a játékostársak irányába annak érdekében, hogy mindig tiszta és érthető maradjon a kommunikáció.

Bár a mikrofonnal ellentétben a fülkagylók nem kaptak aktív zajszűrést, ugyanakkor zárt kialakítással rendelkeznek, melyek segítenek a környezeti zajok csökkentésében, illetve a teltebb, testesebb hangzás elérésében egyaránt.

Kingston HyperX Cloud Flight

Előnyök
 • Kiváló ár-érték arány
 • Gamereknek tervezett megoldások
 • Kiváló zajszűrés
 • Tartós kialakítás
 • 30 órás üzemidő
Elérhető itt
NOTEBOOK.HU
PEPITA.HU

Elérhető áron keresünk kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező vezeték nélküli gamer headsetet? Ebben az esetben a Kingston HyperX Cloud nem okoz majd csalódást, hiszen a megbízhatóságáról ismert gyártó terméke tökéletesen kielégíti a játékosok igényeit.

Hosszú üzemidő, igazi gamer-kompatibilis kivitelezés, zajcsökkentéssel ellátott mikrofon, kényelmes kialakítás, ezen felül pedig kitűnő hangzásminőség jellemzi, hogy a vezetékmentességről már ne is beszéljünk!

Lenyűgöző hang, leszerelhető mikrofon

A Kingston HyperX Cloud elsődleges pozitívuma határozottan a rendkívül részletes és lenyűgöző hangzás! Az 50 mm-es meghajtók minden tartományban elragadóan szólnak, tökéletesen mély basszusok, élvezetes közepek és hallható magasak várnak ránk gyakorlatilag bármilyen játékstílus mellett.

Ezek az előnyös tulajdonságok a termék mikrofonjáról is elmondhatók, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy használhassuk a csapatkommunikációban például egy többjátékos küzdelem során. Ha pedig nincs rá szükség, egyszerűen csak leszereljük a helyéről.

A headset ráadásul az irányíthatóság, a vezérlés tekintetében is kimagasló tulajdonságokkal büszkélkedhet. A fülkagylón elhelyezett gombok és kapcsolók segítségével könnyedén módosíthatjuk a hangerőt, a teljesítményt, a fényeffekteket vagy a mikrofonhoz kapcsolódó beállításokat.

Tartós kivitelezés és maximális kényelem

Azon túl, hogy kiváló minőségben szól, a Kingston HyperX Cloud rendkívül tartós kivitelezéssel is büszkélkedhet. Görgetősávja például masszív és ellenálló acélból készült, így minden nap bátran igazíthatjuk, a fejformánkhoz és a fejünk méretéhez állíthatjuk, ettől biztosan nem megy tönkre.

Minden elemében úgy tervezték, hogy bírja akár a haladó esportolók igényeit is, a tartós használatot, így például a mikrofon szára bár vékony, de nagyon erős, szabad hajlítható anyagból készült.

A tartósság pedig nem ment a kényelem rovására. Az erősen párnázott fülkagylók mellett nagyon kellemesen puha fejpánt jellemzi az eszközt, így sokórányi használat esetén sem okoz problémát vagy kellemetlenségeket. A fülkagylók ráadásul szabadon forgathatók, ami a szállítást teszi komfortosabbá.

Akár 30 órás üzemidő

A vezeték nélküli kapcsolat ellenére a Kingston HyperX Cloud fejhallgató az üzemidő terén sem hagy minket cserben. Egész éjszaka játszanánk vele? Csak rajta! Ha egy komplett versenyre vinnénk magunkkal? Meg sem kottyan majd neki!

Egyetlen töltéssel ugyanis normál hangerő és a LED effektusok kikapcsolásával akár 30 órányi üzemidőt is kihozhatunk belőle. Ha pedig lemerült, akkor sincs nagy baj, vezetékes formában bármikor folytathatjuk vele a legnagyobb harcokat és a legizgalmasabb kalandokat.

A vezeték nélküli fejhallgató egyébiránt masszív és biztonságos rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztól kommunikál a csatlakoztatott eszközzel. A gyártó leginkább PC-hez és PS4-hez ajánlja, de természetesen más platformokon is kiválóan megállja a helyét!

Microsoft Xbox Wireless Headset

Előnyök
 • Óriási térhangzás
 • Modern technológiai megoldások
 • Rengeteg funkció
 • Kényelmes kialakítás
 • Játékosoknak dedikált sajátosságok
Elérhető itt
NOTEBOOK.HU
ALZA.HU

A Microsoft nevét azok is ismerik, akik csak érintőlegesen vannak jelen a videojátékok világában, hiszen az Xbox brand részeként rengeteg minőségi terméket dobtak már piacra. Példának okáért itt ez a kiváló minőségű vezeték nélküli fejhallgató, amit kifejezetten a gamereknek dedikáltak.

Egy prémium minőséget képviselő Bluetooth fejhallgatóról van szó, mely ideális választás PC-hez, Xbox One és Xbox Series X/S konzolokhoz, de okostelefonhoz és táblagéphez egyaránt abban az esetben, ha mindig és mindenhol 7.1-es térhangzást akarunk hallani.

Elképesztő térhangzás, modern technológiai háttérrel

Az Xbox Wireless Headset lelkét két darab prémium minőséget képviselő 40 mm-es meghajtó adja, melyek tökéletesen megállják a helyüket mindegyik játékstílus, és gyakorlatilag bármilyen hangszín esetén, legyen szükség akár a bődületes mélyekre, akár a részletességre.

A fülkagylók hihetetlen 7.1-es térhangzást tudnak varázsolni a fülünkbe, ami játék során különösen fontos, hiszen a legapróbb zajt és zörejt is hallhatóvá teszi számunkra, ezáltal növeli a beleélést az egyjátékos élményekbe, illetve emeli a hatékonyságot a többjátékos háborúk során.

Mindehhez ráadásul bődületesen modern technológiai háttér tartozik, aminek jóvoltából szinte késés nélkül élvezhetünk benne mindent. Olyan prémium megoldásokról van itt szó, mint a Dolby Atmos, a Windows Sonic vagy a DTS Headphone:X.

Funkciógazdagság a köbön

Mivel a Microsoft termékeire jellemző a funkcionalitás, ezért talán nem meglepő, hogy az Xbox Wireless Headset esetében is rengeteg opciót találunk annak érdekében, hogy maximálisan az igényeinkhez igazíthassuk a vezeték nélküli fejhallgató tulajdonságait.

A hangerő mellett szabadon állíthatjuk a hangszíneket, ha szükséges, fokozhatjuk a basszus mélyeit, az automatikus némítás érzékenységét, de akár még a mikrofon nyomon követéséhez kapcsolódó beállításokat is, miközben nincs szükségünk a működéshez külső adapterre vagy dokkolóra.

Ennek hála a vezeték nélküli fejhallgató gyakorlatilag bárhol és bármikor használható, ideális választás akkor is, ha például útközben akarunk zenét hallgatni rajta a telefonunkon keresztül, mert annyira megszerettük a hangját. Hozzátennénk: a Microsoft terméke erre is alkalmas!

Minőségi mikrofon, kényelmes fülkagylók

A sok-sok funkció mellett az Xbox Wireless Headset direkt játékosok számára lett optimalizálva, ennek megfelelően gondosan ügyeltek arra, hogy a lehető legjobb minőségű mikrofon kerüljön benne felhasználásra a mindig kiváló minőségű kommunikációhoz.

Erőteljes zajszűrő funkciójának köszönhetően képes kivenni a háttérzajt, és csak a nyers, tiszta hangunkat továbbítani, ha pedig éppen nem beszélünk, automatikus némítás indul, ami játék közben rendkívül hasznos segítség lehet a kommunikációs csatorna tisztán tartása érdekében.

Mindehhez pedig még magas szintű kényelem is társul. A fülkagylók rendkívül puha párnákat kaptak, így a termék akár több órán keresztül alkalmas arra, hogy a fejünkön legyen játék közben, miközben egy pillanatra sem válik kellemetlenné a használata.

Kinek ajánlott a vezeték nélküli fejhallgató?

Miközben a vezetékes fejhallgatóknak még mindig megvan a maguk létjogosultsága, ezért érdemes lehet kitérni arra a kérdéskörre, hogy vajon kinek és milyen esetekben ajánlott egy vezeték nélküli fejhallgató kiválasztása? Íme a legalapvetőbb érvek a termékkategória mellett:

 • Ha elegünk van a vezetékekből, az állandó gubancolódásból és abból, hogy pár hónap után megtörnek, amivel az egész fejhallgató sokszor selejtezhető.
 • A Bluetooth fejhallgatók előnye, hogy nemcsak nagy távolságból, hanem egyszerre akár több eszközön is használhatók, ha valakinek ez fontos szempont.
 • Noha a vezeték nélküli fejhallgatóknál is adott a prémium kategória, azonban jellemzően sokkal olcsóbban szerezhetünk jó minőséget, mint egy vezetékes típusból.
 • Ajánlott továbbá azoknak, akik hajlandóak némi kompromisszumra, tehát ösztönszerűen szeretik a zenét, és nem audiofil módon.

A vezeték nélküli fejhallgatók előnyei

Ha a vezetékes megoldásokkal hasonlítjuk össze őket, a vezeték nélküli fejhallgatóknak rengeteg előnyük van. Ezek a következők:

 • Elérhető árkategóriát képviselnek, bár a prémium szint természetesen azért itt is drágább.
 • A vezetékmentes szabadság gyakran megfizethetetlen, de legalábbis óriási kényelmet társít a használat mellé.
 • A legtöbb vezeték nélküli fejhallgató jellemzően kisebb méretű és kompakt kivitellel rendelkezik, súlyuk is elhanyagolható.
 • Részben emiatt, részben a technikai háttér miatt, de a kérdéses fülesek sokkal egyszerűbben hordozhatók.
 • A legtöbb Bluetooth fejhallgatónál aktív zajszűrő lehetőségek is vannak, melyek sokkal hatásosabbak a passzív megoldásoknál.
 • A legtöbb ilyen fejhallgató rendelkezik saját vezérlőgombokkal – hangerőszabályozó, hívásfogadás stb. –, melyek szintén könnyebbé teszik a felhasználást.

A vezeték nélküli fejhallgatók hátrányai

Mint minden termékkategóriának, úgy természetesen a vezeték nélküli fejhallgatóknak is megvannak a maguk hátrányai, melyek többnyire inkább csak elviselhető kompromisszumnak nevezhetők. Hogy melyek ezek?

 • A vezeték nélküli fejhallgatók zömében a baráti súlyhatár, valamint a kis helyhiány miatt csak alacsony teljesítményű akkumulátor található, így az üzemidő tekintetében vannak hiányosságaik, gyakran kell őket tölteni.
 • Sajnos a vezetékmentesség ára nagyon sok esetben érzékelhető lesz a hangminőségen, így gyakran nehéz lehet a két termékkategóriát egy lapon említeni ezen a téren.
 • A Bluetooth fejhallgatók világában sajnos még mindig hiányzik a valódi prémium szegmens. Vannak ugyan drágább, sőt kimagaslóan drága termékek, de ezek hangzása a közelébe sem ér a vezetékes típusoknak.

Fejhallgató vagy fülhallgató?

Nagyon sok esetben találkozhatunk vele a világhálón, hogy a fejhallgatót és a fülhallgatót egymás szinonimájaként alkalmazzák, holott ez a két kifejezés valójában két teljesen külön termékkategóriát jelöl, amire fontos lehet odafigyelni.

A fülhallgatók ugyanis azok a termékek, melyek közvetlenül érintkeznek a hallójárattal, valójában bele kell helyezni őket a fülbe, egészen aprócska és kompakt méretekkel rendelkeznek. Nagy vezeték nélküli fülhallgató kutatásunkban nagyon sok ilyen terméket kiveséztünk korábban!

Ezzel szemben a fejhallgatók azok az eszközök, melyek külső fülkagylóval és fejpánttal rendelkeznek, nagyobb méretűek, de nem érintkeznek közvetlenül a hallójárattal, hanem kíméletesen körbeölelik a fülünket, ebből kifolyólag sokkal jobb teljesítményre képesek.

Míg a fülhallgatók esetében ma már szinte teljesen megszűnt a vezetékes szegmens, addig a fejhallgatóknál még mindig nagy a létjogosultsága – és ez várhatóan így is marad – a vezetékes megoldásoknak.

Milyen vezeték nélküli fejhallgatót vegyek?

Amennyiben a fentiek után még mindig bizonytalanok lennénk azzal kapcsolatban, hogy milyen vezeték nélküli fejhallgatót kellene vásárolnunk, akkor lássunk most néhány alapvető szempontot, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk a döntés előtt.

Ezen a téren ugyanis lényeges lehet odafigyelni például arra, hogy mire használnánk ezt a típusú fejhallgatót, de az sem mindegy, hogy milyen kialakítással és mekkora kényelemmel rendelkezik a termék. Lássunk minden fontos tudnivalót!

Felhasználás

A legfontosabb kérdés, amire vezeték nélküli fejhallgató vásárlása előtt válaszolnunk kell, az leginkább nem más, mint az, hogy mire használnánk valójában ezt a kiegészítőt?

A vezetékes megoldásokkal ellentétben professzionális ligáról itt ritkán beszélhetünk, bár némelyek alkalmasak arra, hogy kisebb házi stúdiók vagy otthoni felvételek esetén megállják a helyüket, aki azonban erre vágyik, annak inkább a vezetékes megoldások között kell válogatnia.

Vezeték nélküli fejhallgató zenehallgatásra

A legtöbben általában zenehallgatáshoz vásárolnak maguknak vezeték nélküli fejhallgatókat, ezen a téren azonban minden esetben fontos, hogy figyelembe vegyük a saját preferenciáinkat.

Ha például csak okostelefonunkkal használnánk, kifejezetten butított minőségű streameket, mp3 fájlokat hallgatnánk vele, akkor felesleges drágább modellek között válogatni, a belépő szint tökéletesen elegendő lehet.

Aki azonban egy kicsit magasabb szinten szeretné élvezni saját zenéit, menet közben is gyakran hallgat wav, esetleg flac fájlokat, akkor már érdemes lehet a közép- vagy prémium szegmensből nézelődni. A legfontosabb szempont minden esetben a hangminőség lesz!

Vezeték nélküli fejhallgató filmnézésre

Szintén elegendő lehet az olcsó kategóriában nézelődni abban az esetben, ha filmnézésre használnánk a vezeték nélküli fejhallgatót. Aki ezen a téren jó élményt akar, az jellemzően valami jobb hangrendszeren nézi a filmeket, vagyis a fülhallgatót csak átmeneti megoldásnak tekinti.

Aki keményvonalas filmes, annak talán fontos lehet, hogy a füles tudja a térhangzást, hiszen ez filmeknél gyakran lényeges. Amennyiben így vagyunk vele, érdemes lehet magasabb szinteken nézelődni, hogy a füles kielégítse ezeket az igényeinket.

Mivel a mai filmek már gyakran hosszabbak két óránál, a fejhallgató kiválasztásakor nagyon fontos figyelembe venni a kényelmet!

Vezeték nélküli fejhallgató játékra

Szerencséjük van azoknak, akik játékra szeretnének vezeték nélküli fejhallgatót vásárolni, hiszen a termékpalettán külön kategóriát találunk a direkt gamereknek szánt modellek között.

Bár többféle gyártót és rengeteg eltérő árcédulával rendelkező típust találunk a szegmensen belül, valójában azonban az alapok tekintetében mindegyik megfelel a rendkívül szigorú, kötelezően teljesítendő feltételeknek.

Emiatt gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy melyiket választjuk. Általában felesleges túl sokat költeni, már bőven 50 ezer forint alatt találhatunk kiemelkedő megoldásokat, melyek kapcsán a kényelem, a leszerelhető mikrofon és a térhangzás azért mindig legyenek ott az elvárásaink között.

Vezeték nélküli fejhallgató telefonáláshoz

Ez a kategória általánosságban a tipikus belépő szint. Gyakorlatilag a legolcsóbb vezeték nélküli fejhallgatókat álmodták meg arra, hogy jó szolgálatot tegyenek telefonálás közben (is), azaz nem kell feleslegesen túl sokat költenünk, ha ilyen célra keresünk fejhallgatót.

Akkor sem, ha közben még zenét is hallgatnánk vele! A belépő szintű modellek erre teljesen alkalmasak, alig néhányezer forintért, de maximum 10-15 ezerig találunk ideális Bluetooth fejhallgatót magunknak, melyek kapcsán két dolgot kell figyelembe venni.

Ha telefonálni akarunk, akkor legyen rajta beépített mikrofon, ezen felül pedig nem árt a jó zajszűrés is, hogy zavartalanul élvezhessük a beszélgetést bárhol, bármikor.

Kényelem és kialakítás

A felhasználás mellett lényeges még elmerülni egy kicsit a vezeték nélküli fejhallgatók kapcsán a kialakításuk, a hozzájuk kapcsolódó kényelem világában is. Ha ez nagyon fontos számunkra, a belépő kategóriát a legtöbbször érdemes feledni.

Ezek a készülékek ugyanis rendszerint kis fülkagylókkal rendelkeznek, nem tudják teljesen körbeölelni a fülünket, sokszor nem párnázzák a fejpántjukat sem, azaz érdemes inkább a középkategóriától indulni, ahol szinte minden esetben a vezetékes fejhallgatók méreteivel találkozhatunk.

Amire a kényelem tekintetében érdemes odafigyelni a választáskor, azok a következők:

 • Legyen kellően nagy, a fülünket teljesen eltakaró fülkagyló.
 • A fülkagylón kellően vastag, lehetőleg memóriahabos fülpárnát keressünk.
 • A fejpánt is legyen párnázott, illetve mindenképpen állítható.
 • Ügyeljünk a fejhallgató súlyára, mely nagyban meghatározza a kényelmet.
 • A forgatható, hajlékony fülkagylók segítenek a kényelmesebb beállításban és szállításban.

A vezeték nélküli fejhallgató tulajdonságai

Nagy általánosságban egy vezeték nélküli fejhallgató specifikációi között rengeteg különféle adatot találhatunk, melyek közül nagyon sokat talán egyáltalán nem értünk majd. Ehhez adunk hasznos segédletet az alábbiakban:

Csatlakoztathatóság

Alapvetően a vezeték nélküli fejhallgatók kétféle módon csatlakoztathatók az egyes eszközökhöz, így beszélhetünk

 • Bluetooth
 • és rádiófrekvenciás megoldásról.

Összességében egyik sem jobb, mint a másik, azonban nem véletlen, hogy két alternatíva létezik. Lássuk címszavakban, hogy miért!

Bluetooth

A Bluetooth jelenleg az egyik legnépszerűbb és leginkább elterjedt szabvány, ha vezeték nélküli csatlakozásról van szó. Nagy előnye, hogy könnyen használható, mindenki által ismert, ezen felül azonban nem túl stabil kapcsolat, illetve a hatótávok szempontjából is van problémája.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ha egy vezeték nélküli fejhallgató Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozik gyakorlatilag bármihez, akkor a füles az ajánlott és támogatott platformokon felül bármihez hozzáköthető, ha támogatja ezt a technológiát.

Rádiófrekvencia

A rádiófrekvenciás megoldás többnyire a gamer headsetekre a legjellemzőbb, aminek az oka nem véletlen. Hasonló elven működnek, mint a Bluetooth-alapú eszközök, de csak a dedikált platformokkal hangolhatjuk össze őket, tehát felhasználhatóságuk erősen korlátozott.

Hogy akkor mégis mi értelme? Pusztán az, hogy a rádiófrekvenciás kapcsolat sokkal stabilabb, tartósabb és biztonságosabb, lényegesen jobb jelátvitelre képes, nagyobb a hatótávja, tehát általában bizonyos technológiák csak ezzel működőképesek.

Vezetékes alternatíva

Fontos kiemelni a vezeték nélküli megoldások mellett, hogy nagyon sok Bluetooth fejhallgatóhoz mellékelnek kábelt – sokszor egyszerű 3,5 mm-es jack csatlakozókkal –, ami azt a célt szolgálja, hogy esetleges lemerülés esetén is használható maradjon a füles.

Noha ilyenkor vezetékes formátumra kell váltanunk vele, azonban gyakran ez a megoldás is kiváló alternatíva lehet, ha elfeledkeztünk a töltésről, esetleg tönkrement az akkumulátor, de nem akarjuk kidobni a fejhallgatót, mert kedveljük a hangját.

Töltés és üzemidő

Minden vezeték nélküli fejhallgató kivétel nélkül akkumulátorral üzemel, ennek megfelelően fontos kérdéskör a választáskor a töltés és az üzemidő.

Töltés

Noha a kütyüvilágban egyre gyakrabban kap teret a vezeték nélküli töltés technológiája, a Bluetooth fejhallgatók esetében még egyáltalán nem nevezhető általánosnak, noha határozottan errefelé tendál az iparág.

A termékek zöme teljesen szokványos USB portról, kábelen keresztül tölthető. Egy számítógéphez csatlakoztatva a legnagyobb teljesítményű típusok is egy-két órán belül teljesen feltöltenek, többségük ugyanis gyorstöltővel rendelkezik.

Üzemidő

Az üzemidő tekintetében rendkívül változatos a felhozatal a vezeték nélküli fejhallgatók világában. A belépő kategóriáról elmondható, hogy általában nem üzemidőbajnokok, de 5-10 órát általában kibírnak egyetlen töltéssel, noha ez nagyban függ a használat intenzitásától.

Lényeges itt kiemelni, hogy a középkategóriában és a prémium ligában ma már találkozni olyan fülesekkel, melyek könnyedén tudják hozni a 30 órás üzemidőt is. Ez már alig kínál kompromisszumot a vezetékes megoldásokhoz viszonyítva.

Zajszűrés

A Bluetooth fejhallgatók kapcsán az egyik legnagyobb előny, hogy többségük teljesen aktív zajszűrő funkcióval rendelkezik, ami különösen fontos tulajdonság abban az esetben, ha például gyakran használnánk telefonáláshoz, hiszen ilyenkor a passzív megoldások nem a legszerencsésebbek.

A vezeték nélküli fejhallgatók zöme rendelkezik beépített mikrofonnal, így nemcsak a hangszórók, hanem ezek is képesek biztosítani a kommunikáció tisztaságát mindkét fél oldaláról.

Gyakran már a belépő kategóriában jellemző az aktív zajszűrés, amire érdemes odafigyelni abban az esetben, ha gyakran használnánk a terméket zajos környezetben, vagy példának okáért tömegközlekedési eszközökön.

Frekvencia

Noha a vezetékes fejhallgatóknál rendszerint fontosabb kérdéskör a frekvencia, mely megmutatja a termék teljesítményét, azért a középkategóriában már érdemes a vezetékmentes megoldások esetében is figyelni, hogy mekkora határok közé szorította a gyártó.

A frekvenciaértéket minden esetben Hz-cel jelölik, a legáltalánosabb a 20 Hz – 20 000 Hz közti teljesítmény. Az ennél szélesebb tartományok értelemszerűen sokkal jobb hangminőséget adnak.

Ennek az oka nem más, minthogy a kisebb érték megmutatja, hogy a fejhallgató milyen mélyeket tud majd produkálni, míg a nagyobb érték a magasak maximumát hivatott kifejezni. Minél szélesebb a frekvenciatartomány, annál jobb és színesebb lesz a hangminőség.

A professzionális gyártók gyakran feltüntetik a frekvenciatartomány mellett a toleranciaértéket is, ami decibelben jelzi, hogy a megadott értékeken felül milyen mértékű eltérést mutathat a fejhallgató minimum és maximum frekvenciája.

Érzékenység

Noha az érzékenységet is gyakran feltüntetik a vezeték nélküli fejhallgatók specifikációinál, ezeket azonban egyrészt nem igazán lehet ellenőrizni, másrészt pedig nagyon nehéz érzékelni, hiszen a hangnyomás, mint olyan, egy fülkagylós megoldásnál nem túl mérvadó.

A döntéskor mégis érdemes figyelembe venni. A kérdéses érték azt jelenti, hogy a fejhallgató 1 méreten belül mekkora hangnyomást tud elérni 1W teljesítmény leadása mellett. Azaz minél nagyobb ez az érték, jellemzően annál nagyobbat szól a füles, ha ez szempont.

Azt fontos kiemelni, hogy az emberi fül maximum 3dB hangnyomást tud érzékelni, tehát minél nagyobb az érzékenység szintje, jellemzően annál nagyobb tartományon belül skálázható az eszköz.

Impedancia

Az érzékenységhez hasonlóan az impedancia is egy olyan érték, amit csak érintőlegesen kell ma már figyelembe vennie a vásárlóknak, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan mit jelez egy ilyen termék esetén.

Az Ohm-ban megadott értékre annak fényében fontos figyelni, hogy milyen eszközzel akarjuk majd csatlakoztatni. A 32 Ohm-nál alacsonyabb impedanciájú termékek például jellemzően a tömörített fájlok lejátszására, az okostelefonokhoz lehet jó választás.

Az ennél magasabb impedanciával büszkélkedő termékek azonban minden más esetben is megállják a helyüket, azaz sokkal jobb hangminőséget nyújtanak, ezáltal könnyebben érvényesülnek akár professzionálisabb felhasználás esetén.

Súly

A súly kérdését azért érdemes figyelembe venni egy vezeték nélküli fejhallgató kapcsán, mert a jó hangzás mellett az emberek többségének a kényelem a legfontosabb, márpedig egy ilyen eszköz gyakran naphosszat a fejünkön lesz.

Sajnálatos módon pedig találni köztük annyira nehéz darabokat, melyek néhány óra után már okozhatnak kellemetlenséget. Többségük természetesen jóval könnyebb, mint a vezetékes társak, ugyanakkor így a 300 gramm egyfajta átlagnak tekinthető.

Az ennél jóval nehezebb vezeték nélküli fejhallgatókat érdemes lehet elkerülni, illetve legalább kipróbálni a vásárlás előtt, noha lényeges hozzátenni, hogy az erőteljes párnázat gyakran még az 5-600 grammos típusok viselését is kényelmesebbé teszi.

Az egyszerű zenehallgatásra és filmnézésre szánt modellek esetében ritkán találkozunk nehezebb változatokkal a Bluetooth fejhallgatók között, a súlyosabb kialakítás a legtöbbször a jól felszerelt, masszív gamer headsetekre jellemző.

Kiegészítő gombok

A legtöbb vezeték nélküli fejhallgató rendelkezik legalább néhány alapszintű kiegészítő gombbal, melyek nagyon hasznosak lehetnek a mindennapi használat során. A kikapcsolást és a bekapcsolást szolgáló gomb mellett így jellemző legalább egy hangerőszabályozó.

Ezeket általában valamelyik fülkagylón helyezik el, hiszen nincsenek vezetékek, melyeken elhelyezhetők lehetnének a kapcsolódó kezelőszervek, lévén a vezetékes fejhallgatóknál gyakran látunk vezetékre szerelt vezérlőket.

A kérdéses gombok jelenlétére nagyon fontos odafigyelni minden esetben, hiszen telefonáláskor vagy zenehallgatáskor is megkönnyíthetik a dolgunkat, ezáltal egy dal kiválasztásához, a zene kikapcsolásához, léptetéséhez vagy a telefon felvételéhez nem kell elővennünk a csatlakoztatott készüléket.

Segédfunkciók, digitális asszisztensek

A kiegészítő gombokhoz hasonló segítséget jelenthetnek a hétköznapi használat során a vezeték nélküli fejhallgatóknál a különféle digitális segédfunkciók, melyeket a legtöbb gyártó már egy-egy digitális asszisztensre bíz, hiszen ezzel drasztikusan csökkenthetik a gyártási költségeket.

A legtöbb füles támogatja a különféle segédeket, így különösen az Apple Sirit és a Google Asszisztenst, melyeket az okostelefonunk segítségével tudunk aktiválni, és segítségükkel rengeteg hasznos funkciót hívhatunk elő fejhallgatónkból.

A mikrofonon keresztül ugyanis hangutasításokkal kereshetünk zenéket, vagy kérhetünk információkat, esetleg útbaigazítást a világhálóról, egyszóval az összes olyan funkciót kihasználhatjuk, melyeket ezek a hangsegédek például egy okoshangszórón biztosítanak számunkra.

Kiegészítők

A gyártók többsége nem halmozza el különösebb kiegészítőkkel a Bluetooth fejhallgatókat, aminek az egyik oka rögtön a kábel hiányából fakad, hiszen erre nincs szükség a csomagban, illetve ennek megfelelően pótkábelre sem.

A legtöbb esetben meg kell elégednünk vele, ha a fejhallgatóhoz egy töltőkábelt kapunk a dobozban, ez mondhatni az alapfelszereltség, minden más egyéb extra azt jelzi, hogy a belépő szintnél valamivel jobb eszközről van szó.

Ennek megfelelően vannak olyan modellek, melyeknél találni például extra fülpárnát, esetleg a hordozásra alkalmas tokot, netán zsákot, de gyakori kiegészítő még az audio kábel, ami akkor lehet hasznos, ha a füles lemerül, hiszen segítségével vezetékes formában folytathatjuk használatát.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen vezeték nélküli fejhallgatót vegyek?

A kérdés megválaszolásához leginkább két tényezőt kell figyelembe vennünk:

 • Mire szeretnénk használni a terméket?
 • Mennyi pénzünk van rá?

A Bluetooth fejhallgató ugyanis sok esetben nagyon praktikus választás, kényelmes lehet, ha nem akarunk vezetékekkel bajlódni, ha sokat utazunk és nem vágyunk feltétlenül kimagasló hangminőségre.

Minden más esetben érdemes lehet inkább a vezetékes típusok között nézelődnünk, noha természetesen a kapcsolódó kompromisszumok ismerete mellett.

A pénzkérdés már más lapra tartozik, hiszen nekünk kell tudnunk, hogy pontosan mekkora összeget tudunk költeni egy ilyen kiegészítőre.

Amennyiben ezt meghatározzuk, alaposabban leszűkül a kör, ezáltal hiába szeretnénk 10 ezer forintért prémium fejhallgatót vásárolni, ha ez a szint lényegesen magasabb árkategóriában helyezkedik el.

Melyik a legjobb vezeték nélküli fejhallgató?

Természetesen erre a kérdésre sem lehet egyértelműen választ adni, hiszen egy tipikusan olyan termékről van szó, melynek megítélése minden esetben szubjektív kérdéskört képvisel, azaz nehéz egy adott darabról kijelenteni, hogy a legjobb a piacon.

Ennek az oka nem más, minthogy egy adott fülhallgató valakinek kényelmes lesz, mást szorít majd, megint másnak túl sok lesz benne a magas, egyeseknek azonban inkább a méllyel akadnak gondjai. A fülünk egy érzékszerv, emiatt ahány ember, annyiféle tulajdonságok a mérvadók.

Emiatt lényeges, hogy amennyiben Bluetooth fejhallgató vásárlása előtt állunk, akkor minél több ajánlást és véleményt olvassunk róla, és amennyiben lehetőségünk van rá, akkor próbáljuk ki, hiszen így juthatunk el a legkönnyebben a számunkra legjobb termékig.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy melyik vezeték nélküli fejhallgató a jobb?

Amennyiben a kérdés a hangzásra vonatkozik, akkor ebben az esetben is leginkább a tényleges kipróbálás jelenti majd a legjobb módját annak, hogy megállapíthassuk két vezeték nélküli fülhallgató között a felmerülő különbségeket.

Amennyiben ez nem áll a rendelkezésünkre, akkor érdemes lehet alaposabban figyelembe venni a specifikációkat, hiszen ezek gyakran sokkal többet elmondanak a hangzásról,  mint azt elsőre gondolnánk.

Ha egy fejhallgatónak széles a frekvenciatartománya, akkor jellemzően biztos, hogy gazdag hangszínnel büszkélkedhet majd. Ez persze csak egy kiindulópont a sok közül, hiszen a fejhallgatók hangzását megannyi más tulajdonság is meghatározza.

Ilyen például a fülkagyló kialakítása, hogy nyitott vagy zárt megoldásról van-e szó, hogy mekkora hangszórót helyeztek el benne, de nyilván az sem mindegy az összehasonlítás szempontjából, hogy mire használnánk az adott terméket.

Fejhallgató vagy fülhallgató? Van különbség?

Természetesen van, méghozzá annak ellenére is, hogy gyakran használják a két kifejezést egymás szinonimájaként. A megnevezés pedig természetesen a vezeték nélküli típusoknál különösen lényeges, hiszen a Bluetooth fülhallgatók piaca igencsak virágzik manapság.

A két terméktípus közti legnagyobb különbség, hogy míg a fejhallgatók közvetlenül soha nem érintkeznek a füllel – legfeljebb a fülkagylóval –, de nem érnek hozzá a füljárathoz, inkább csak körbeölelik a fület, addig a fülhallgatókat rendszerint füljáratban kell elhelyezni a használathoz.

Utóbbiak nyilván sokkal kompaktabb, kisebb kialakítású megoldások, azonban a nagy fülpárnák kényelmét és biztonságát, nem mellesleg pedig higiéniáját nem képesek leutánozni, a hangzás minőségéről és a teljesítményről pedig nem is beszélve.

Jól meg kell gondolni tehát, hogy fülhallgatót vagy fejhallgatót akarunk-e vásárolni magunknak!

Vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatót vásároljunk?

Ha csak a kialakítást vesszük alapul, akkor is minden esetben a leendő vásárlónak kell tudnia, hogy a vezetékes vagy inkább a vezeték nélküli megoldás lesz számára a biztos befutó.

A vezetékes alternatívák esetében nyilván nem kell a töltési időtől tartanunk, korlátlan szabadság vár ránk a használatuk során ezen a téren, miközben a teljesítményük is gyakran jobb.

Ha helyhez kötve használnánk a fejhallgatót, esetleg nagy hangtudást igénylő stúdiómunkához kellene, akkor érdemes lehet a vezetékes modellek között kutakodni.

A vezeték nélküli típusok ezzel szemben másként nyújtanak szabadságot, hiszen ilyenkor nem kell a kábelekkel bajlódnunk. Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor egyetlen rossz mozdulatot követően a vezetékes fejhallgatót kénytelenek a kukába dobni vezetékszakadás miatt.

Ha telefonáláshoz keresünk fejhallgatót, netán sokat utaznánk, vagy egyszerűen nem szeretjük a vezetékes kötöttségeket, akkor a Bluetooth vagy rádiófrekvenciás megoldások garantáltan nem okoznak csalódást.

Recseg a vezeték nélküli fejhallgató, mi lehet a baj?

Ennek alapvetően két oka lehet. Az egyik, hogy a fejhallgatóban található hangszóró meghibásodott. Különösen jellemző probléma ez abban az esetben, ha csak a fejhallgató egyik oldalán hallani a recsegést, a másik azonban tisztán szól.

A másik ok a vezeték nélküli kapcsolat problémája. Ennek a hátterében számos tényező állhat. Ilyen például a túlzott árnyékolás, amikor a Bluetooth fejhallgató hatótávja nem elég széles ahhoz, hogy tisztán fogja a hangot a telefonból.

Lehet ilyenkor probléma a vevőegységgel, de a jeladóval is, azonban ezek zöme a legtöbbször megoldható egyszerű újraindítással vagy újracsatlakozással. Érdemes kipróbálni, mielőtt szervizhez fordulnánk vagy rögtön új terméket vásárolnánk.

Mi kell ahhoz, hogy egy vezeték nélküli fejhallgató gamer titulust kapjon?

Alapvetően a gyártók határozzák meg, hogy egy vezeték nélküli fejhallgató elhelyezhető-e a gamer kategóriában vagy sem. Általánosságban természetesen az ilyen termékek rendelkeznek bizonyos sajátosságokkal, melyek ipari sztenderddé váltak.

Ilyen például az exkluzív, játékos termékdizájn, a kimagaslóan kényelmes kialakítás – ami többórányi használat mellett sem okoz problémát –, de jellemzően a magasabb frekvenciatartomány, vagy a kiegészítő mikrofon szintén alapvető kellék.

Érdekesség továbbá, hogy a gamer vezeték nélküli fejhallgatók zöme – a jobb minőségűek legalábbis – nem Bluetooth kapcsolaton, hanem rádiófrekvencián keresztül csatlakoznak, ami nemcsak magasabb minőséget, hanem megbízható csatlakozást is eredményeznek.

Zárt vagy nyitott fülkagylós vezeték nélküli fejhallgatót vegyünk?

Általánosságban kijelenthető, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók világában vegyesen találkozhatunk zárt és nyitott kialakítású fülkagylókkal, melyek között jellemzően csekély mennyiségű eltérések vannak a gyakorlatban.

Hogy miért nem olyan lényeges a kialakítás, az leginkább annak köszönhető, hogy a vezeték nélküliségből kifolyólag gyakran találkozhatunk aktív zajszűrő megoldásokkal, melyekhez jellemzően úgyis zárt fülkagylót társítanak a gyártók.

A két típus közötti legfontosabb eltérés egyébiránt, hogy míg a zárt kialakítás jobb zajszűréssel büszkélkedhet, és kifelé sem enged zajokat, addig a nyitottnál kifelé és befelé is számolnunk kell zajhatással.

A zárt megoldás ebből fakadóan akkor előnyösebb, ha nem akarjuk zavarni a környezetünket a zenénkkel vagy a lejátszott tartalmakkal, de a hangzás tekintetében csak nagyon minimális különbségről beszélhetünk a kettő között.

Fejpárnás vagy fejpántos vezeték nélküli fejhallgatót válasszunk?

Alapvetően teljesen mindegy, a két típus között csak apró különbségek vannak, és a legtöbb esetben inkább a szubjektív komfort dönt ebben a tekintetben, mint az, hogy olyan hatalmas különbségek vannak az egyes változatok között.

A fejpántos megoldás alapvetően egyfajta Jolly Jokernek tekinthető, mivel tökéletesen illeszkedik minden fejformához, ezért mindenkinek jó lehet, ellenben a fejpárnás kialakítás csak akkor, ha kellően puha és kényelmes párnázat található rajta.

Ez nagyon fontos, mert akár fém, akár műanyag a fejpánt, ha nem rendelkezik kellemesen puha borítással, akkor az rendkívüli kellemetlenségeket képes okozni.

Van zajszűrő mikrofonos vezeték nélküli fejhallgató?

Amelyik vezeték nélküli fejhallgató rendelkezik mikrofonnal, az alighanem kivétel nélkül zajszűrős kialakítással büszkélkedhet. Ez már a gamer headseteknél is jellemző – sőt, ezeknél a típusoknál a leginkább az –, az ok pedig meglepően egyszerű.

A mikrofonok ezeknél a termékeknél jellemzően nagyon távol helyezkednek el a szájtól, így nagyon fontos, hogy pontosan azonosítsák a legközelebbi beszédhangot, és kiszűrjék az összes további zajt a háttérből.

Az aktív zajszűrő ebben tökéletes segítségünk lesz akár telefonálásra, akár játékra használnánk a fejhallgatót a mindennapokban.

Kényelmes vezeték nélküli fejhallgatót szeretnénk vásárolni?

Ebben az esetben oda kell figyelni néhány fontos dologra. Az egyik ilyen a párnázat. Ne csak a fülkagylón, lehetőség szerint a fejpánton is legyen párna – a legjobb, ha valamilyen memóriahab –, azonban nem árt tudni, hogy ez önmagában még nem elég.

A kényelmet ugyanis nagyban befolyásolja a párnázat, ellenben a rajta elhelyezett bevonat és az állíthatóság is lényeges. Arról van itt szó, hogy a műbőr vagy a velúr, de az összes többi jól szellőző anyag kiváló a párnákra, de a műanyaghatású nejlonborítás már kevésbé.

Ezek ugyanis a rossz szellőzés miatt füllesztik a fejet és a fület, izzasztják a bőrt, emiatt már néhány perc után komoly kellemetlenséget okoznak. Az állíthatóság szintén ilyen tulajdonság, noha a legtöbb vezeték nélküli fejhallgató kiválónak nevezhető ebből a szempontból.

Késik a hang a Bluetooth fejhallgatón, mi lehet a gond?

Sajnos ilyen esetekben rengeteg probléma állhat a háttérben. A legtöbb esetben szerencsére csak valamiféle szoftveres hibáról van szó, amihez elegendő ismételten és manuálisan összepárosítani a két eszközt ahhoz, hogy mindez megszűnjön.

Előfordulhat azonban, hogy a késés más egyéb hibából fakad, akár hardveres hiányosság is állhat a háttérben, mely sok esetben csak a készülék javításával vagy cseréjével orvosolható. Ez viszont szerencsére jellemzően ritka eset.

Milyen eszközökhöz lehet csatlakoztatni egy vezeték nélküli fejhallgatót?

Rengeteg különféle csatlakozási lehetőséget kínálnak a vezeték nélküli fejhallgatók, azonban ezt a tulajdonságot erőteljesen meghatározza, hogy milyen technológiát támogat az eszköz.

A Bluetooth-on keresztül kommunikáló vezeték nélküli fejhallgatókat például értelemszerűen csak olyan dolgokhoz tudjuk csatlakoztatni, melyek támogatják ezt, így okostelefonok, táblagépek, laptopok vagy okostévék esetében a legtöbbször problémamentes. Vannak azonban vezeték nélküli fejhallgatók, melyek saját rádiófrekvenciát használnak a biztosabb kapcsolat és a jobb minőség miatt. Ezekhez gyakran saját vevőegység tartozik, melyek kapcsán elengedhetetlen, hogy ezeket tudjuk csatlakoztatni az adott eszközhöz – például USB porton keresztül.