Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Egészséges az Air Fryer használata?

Milyen egészségügyi előnyei ismertek az Air Fryerben történő sütésnek? Valóban számottevő ennek befolyása a szerveztünkre nézve? Érdemes a hagyományos olajban sütés helyett ezt a módot választani? Tarts velünk!

Napjainkban a forrólevegős fritőzök igen népszerűek, ami nem is meglepő, hiszen jelentősen megkönnyítik az ételkészítést, ráadásul a környezetünk is tisztább maradhat, mivel nem kell a kifröccsenő olajfoltokkal megküzdeni. Sőt, a hajunk és ruháink sem fogják elárulni, hogy mit ebédeltünk. A legtöbbünkben már megfogalmazódott a kérdés: vajon a praktikussága mellett egészséges is?

Ennek eldöntéséhez először az olajban sütés hatásait kell megvizsgálnunk, amelyről jól tudjuk, hogy számos egészségügyi problémához kapcsolják, kezdve a különféle kardiovaszkuláris megbetegedésektől egészen a rákos kórképekig. Pontosan itt lépnek be a képbe a hagyományos sütési mód helyett a meleglevegős sütők, melyekkel minimális olajhasználat mellett készíthetünk ropogós, sült ételeket. 

Kevesebb zsír, alacsonyabb kalóriatartalom

Az egészségügyi előnyök tehát egyértelműen a kevesebb olajfogyasztásból fakadnak, de valóban képesek az Air Fryerben készült ételek ugyanolyan textúrát, aranybarna színt és jellegzetes ízvilágot hozni, mint amit elvárunk?

A meleglevegős fritőz valahol a hagyományos olajsütő és a légkeveréses sütő közötti átmenetet jelenti.

Nem szükséges bő olaj, elegendő vékony rétegben bekenni az ételeinket, és már mehetnek is az Air Fryer kosarába.

Ennek a kialakításnak az előnye, hogy minden irányban jól hozzáférhetővé válik a készülendő étel, persze ehhez fontos, hogy az ajánlott módon használjuk, vagyis ne zsúfoljuk tele, de ne is félig üresen járassuk a készüléket.

Optimálisan alkalmazva a keringetett forró levegő kellemesen átjárja az alapanyagot, így kívül aranybarna kérget, belül omlós, roppanós állagot kap a benne készült fogásunk. Legyen szó süteményről, húsételről vagy krumpliról. Ez alapján láthatjuk, hogy részben teljesíti is az elvárt eredményt, hiszen ropogós, kellően megsült, aranybarna ételek készülhetnek, ráadásul minimális olajjal.

Némelyik készülékkel még a kívánt pirítási fok is beállítható, vagyis ha egy kicsit ugyan eltér az ízvilága a bő olajban sült ételekétől, kárpótolhat bennünket a bőséges testreszabási lehetőség és a fent említett egészségügyi előnyök, mint kevesebb zsírfogyasztás, akár 70-80 százalékkal alacsonyabb bevitt kalóriatartalom.

COP vegyületek, akrilamid – mi az igazság?

Ahogyan a webmd.com kapcsolódó cikkében olvashatjuk, egy tanulmány szerint az Air Fryerben készült halakban megemelkedhet a COP koleszterin oxidációs termékeknek nevezett anyagok szintje. COP-ok akkor keletkeznek, amikor húsokban lévő koleszterin magas hőmérsékleten a lebomlik. Ezek a vegyületek bizonyos tanulmányok szerint összekapcsolhatók szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is.

Ennek ellensúlyozására azt javasolják, hogy használjunk petrezselymet és snidlinget már a sütés során, és fogyasszunk frissen is belőlük, ugyanis a legtöbb gyógynövény antioxidánsként működhet és ezáltal csökkenthető a COP-ok mennyisége.

Amiért viszont előnyösebb a meleg levegős sütési mód, az az, hogy akrilamidból viszont kevesebb képződik ennél az elkészítési opciónál. Ezt a vegyületet a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban hozták összefüggésbe a kutatók, melyek a keményítő tartalmú ételek olajban sütése során keletkezhetnek.

Az Air Fryerben történő sütés 90%-ban csökkenti ezen anyagok mennyiségét. A meleglevegős sütő különösen hasznos lehet tehát burgonya sütéséhez. A benne található keményítő kevésbé bomlik le, amikor légkeveréses sütőben készül.

Egy 2022-es Frontiers in Nutrition kutatás szerint a forró levegős fritőzben sült burgonyában magasabb volt a lassabban emészthető keményítő szintje, ami csupán kisebb mértékben befolyásolja a vércukorszintet (természetesen a szénhidráttartalomra ettől függetlenül is ügyelnünk kell).

Egészséges az air fryeres sütési mód?

Az Air Fryer valóban egy egészségesebb készítési alternatívát kínál azáltal, hogy kevesebb olajjal dolgozunk.

Azonban nem jelent egyenes utat, hiszen attól is függ, hogy milyen ételeket választunk, mennyi olajat adagolunk.

Az Air Fryer nagyon jól működik minimális olajjal, de ha úgy döntünk, hogy bőségesen használunk belőle, akkor el is vesznek az ebből fakadó előnyei.

Válasszunk tápanyagokban gazdag, alacsony zsírtartalmú sovány húsokat, sok-sok zöldséges körettel, amelyek eleve rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok.

Ahogyan minden eszköznek, úgy az Air Fryernek is kihasználhatók az előnyei, de rajtunk múlik, hogy milyen étrendet állítunk össze.

Különbségek az ízek terén

Bár a meleg levegős fritőzök is megajándékoznak a ropogós, ízletes sült ételekkel, természetesen eltérések fedezhetők fel az ízvilágban a klasszikus bő olajos változattal szemben.

Másféle textúra és íz érzékelhető, de persze az elkészítési mód is számít, használunk-e kis mennyiségű olajat vagy sem. Ugyanakkor ahogyan korábban már utaltunk rá, az sem elhanyagolandó szempont, hogy optimálisan töltjük-e meg a kosarat, nem zsúfoljuk-e túl, de nem is hagyjuk félig üresen.

Alapos kutatás után láthatjuk, hogy ideálisan használva a készüléket, számos előnyt tapasztalhatunk.

Amennyiben meghoztuk a kedved, hogy elmerülj 2023 legjobb Air Fryer készülékeiben, átfogó tanácsadónk a segítségedre lehet.