Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Huawei Freebuds 3i vezeték nélküli fülhallgató teszt

A hordozható eszközök piacán az okoskarkötők mellett a vezeték nélküli fülhallgatókat tekinthetjük az utóbbi évek egyik legnagyobb slágertermékének. Nem véletlenül, hiszen az élet minden területén egyre nagyobb figyelmet kap a vezeték nélküli szabadság, így miért lenne ez másként a fülhallgatók világában?

Mint nagy vezeték nélküli fülhallgató kutatásunkból kiderült, manapság már óriási kínálat áll a rendelkezésünkre abban az esetben, ha ilyen terméket szeretnénk vásárolni magunknak. Kialakult a belépő szint, a középkategória és a prémium vonal is, így mindenki megtalálhatja a számításait a pénztárcájához mérten.

Aktuális tesztünkben egy előttünk kiválóan vizsgázott, remek ár-érték arányt felvonultató, valahol az induló- és a középszint vonalán elhelyezkedő vezeték nélküli fülhallgatót, a Huawei Free Buds 3i-t vettük górcső alá, a véleményünk pedig határozottan pozitív kicsengésű lett. Lássuk, hogy miért!

Huawei Freebuds 3i

Előnyök

  • tiszta hangzás
  • aktív zajszűrés
  • cserélhető szilikon hangpárnák
  • érintésérzékelés
  • masszív töltőtok

Elérhető itt

ALZA.HU


Termékdizájn, csomagolás, kiegészítők

Kifejezetten csinosnak tekinthetjük már a csomagolás tekintetében is a Huawei termékét, mely rendkívül erős, vastagfalú kartondobozban kapott helyet, amit egyszerűsége és masszív jellege miatt egyszerűen jó kézbe venni. Ezt a hatást erősíti a hófehér dobozra aranyozott dombornyomású betűkkel felvitt terméknév, a kapcsolódó tulajdonságok, valamint a márkalogó.

Az összhatást tovább növeli a doboz frontoldalán elhelyezett termékfotó, mely kicsit fapados beállítású lett, ellenben fényes felületével kiemelkedik a matt dobozfelszínről.

Ennek köszönhetően az ember szívesen végigfuttatja rajta az ujját, hiszen élmény kézbe venni emiatt már a dobozt is. Persze az igazán érdekes dolgok odabent várnak ránk!

Prémium minőséget keltő csomagolás

A gondosan befóliázott doboz szétcsúsztatását követően rögtön elénk tárul a termék, konkrétan egy kapszulaszerű töltőtok, melyben kényelmesen és biztonságosan megbújik a fülhallgató páros.

Ha kiemeljük a dobozból, eltávolíthatóvá válik a pontosan illeszkedő kartontálca, ami két kisebb, szabadon kivehető dobozkát rejt.

Az egyik tele van papírokkal, melyek között ott a szokásos garanciakártya, de a használati útmutató is, amivel kapcsolatban rögtön egy kis fekete leves: magyarul nem tud, így vagy előszedjük a legjobb angoltudásunkat, vagy megpróbáljuk kikövetkeztetni a működést.

Aki kötött már össze a telefonjával egy Bluetooth hangszórót, vagy bármi mást, ami ezt a vezeték nélküli, szabványosított technológiát alkalmazza, azt nagy meglepetés biztosan nem éri majd.

A párosításhoz, illetve az alapvető funkciókhoz ráadásul nagyszerű, jól átlátható illusztrációk tartoznak, tehát biztosan nem okoznak majd gondot az első lépések. Erről bővebben azonban majd a beüzemelést taglaló résznél beszélünk.

Négy pár szilikon fülpárna

Mint említettük, az egyébként rendkívül precíz, nagyon ízléses csomagolás egy második dobozkát is rejt, mely a kiegészítők tárolására szolgál. Ebben találjuk majd a töltőkábelt, mely a mai trendeknek és igényeknek megfelelően már USB-C típusú megoldást képvisel, és nemcsak egyszerűvé teszi, hanem meg is könnyíti a töltést. Az egyik végét a tokhoz, a másikat egy számítógéphez – vagy más szabvány USB porthoz – kell csatlakoztatni, és a töltés rögtön elindul.

Szintén a második dobozkában találunk még egy furcsa csomagot, mely az extra szilikon fülpárnákat rejti egy kissé visszatetsző, zsírpapírszerű zacskóban, ami nem illik különösebben a gusztusos csomagoláshoz, de ez legyen a legnagyobb bajunk, ha a FreeBuds i3-at választjuk magunknak. Különösen annak fényében, hogy a négy pár szilikon fülpárnának hála garantáltan mindenki megtalálja majd a számításait a termékkel a hallójáratba való illeszkedés kapcsán.

Ezeket külön méretkategóriákba sorolta a Huawei, így L-es, M-es, S-es és XS-es típusokat találunk a dobozban. Mivel többségünk nem tudja, hogy pontosan mekkora méretűek a füljáratai, ezért érdemes kipróbálni mindegyiket – pláne mozgás közben, a gyakorlatban –, hiszen előfordulhat, hogy egy XL-es ruhákban járó életerős férfinek is az XS-es fülpárna lesz a jó alternatíva, míg egy alig 30 kilogrammos, 10 éves gyermek az L-est tartja kényelmesebbnek. Esetünkben is ez a különös felállás volt a jellemző, hiszen az emberek rendkívüli módon különbözhetnek egymástól ezen a téren.

Egyszerű fülpárna csere

Ha már szóba került a szilikon fülpárna, érdemes kiemelni, hogy mennyire egyszerű cserélni őket, ami szintén arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minél többet kipróbáljanak. A cseréhez nem kell mást tenni, mint a borítást egy határozott mozdulattal lehúzni a fülhallgató tölcséréről, és ugyanazzal a lendülettel ráhúzni a másikat.

Nincs feszegetés, nincs pontatlanság, minden simán, egyszerűen működik.

Letisztult termékdizájn

A rendkívül alapos és látványos csomagolás után arra számítottunk, hogy a konkrét termékdizájnnal sem lesznek problémák. Noha ezen a téren már találkoztunk kellemetlenségekkel, azonban az ár-érték arányhoz viszonyítva még mindig nem panaszkodhatunk.

Töltőtok

Kezdjük rögtön a töltőtokkal, hiszen az kerül először a kezünkbe. Egy nagyobbacska kapszulát képzeljünk el, mely letisztult összhatást kelt, ezt pedig csak a fedőn kidomborodó, enyhén érdes tapintású, szürke Huawei felirat töri meg. Illetve sajnálatos módon az illesztési problémák, melyek a zsanérnál érzékelhetők, és sokadik pillantásra is elég olcsó hatást keltenek, ha az eszközt a kezünkbe vesszük, azonban mi tagadás, valóban nem a legdrágább kategóriáról beszélünk.

Apró kellemetlenség ez, de szinte minden használat esetén feltűnő, amikor elakad az ujjunk az alsó és a felső réteg közti szintkülönbségben. A kis doboz egyébiránt fényes bevonatot kapott, és rendkívül sérülékeny, normál használat mellett is elképesztő módon karcolódik, a kis karcok pedig piszkolódnak a zsebünkben vagy a táskánkban, mely esztétikailag azért elég kellemetlen lehet.

Természetesen ez is élhető probléma annak fényében, hogy milyen ár-érték arányt képvisel az apróság.

A töltőkapszula kinyitását követően tárulnak elénk ugyanakkor a fülhallgatók. A külső pontatlanságoknak idebent már nyoma sincs, csinosan kivágott helyük van a kis eszközöknek, melyek nemcsak az alsó rekeszbe, hanem a fedőbe is belemélyednek.

Érdekesség, hogy elképesztően precíz lett a csatlakoztathatóság, a fülhallgatókat mágnes szívja a helyükre, így gyakorlatilag lehetetlenség rosszul csatlakoztatni őket a kis töltőtüskékhez, kis túlzással még akkor is megtalálják a helyüket, ha csak megfelelő szögben beledobjuk őket a helyükre.

Fülhallgatók

Bár sok helyen lehetett olvasni, hogy a Huawei Freebuds 3i vezeték nélküli fülhallgató az Apple AirPods-tól lopta a termékdizájnt, azonban összességében mi semmiféle hasonlóságot sem találtunk a két termék között ezen a téren.

Mindkettő fehér, ez tény, a felépítés is hasonló, de a Huawei fülhallgatója azért pont annyira egyedi, hogy ne lehessen lopással vádolni őket, hiszen a legtöbb termék ebben a kategóriában erőteljes hasonlóságot mutat egymással – tisztelet a maroknyi kivételnek.

Alapvetően a Huawei fülhallgatójának megjelenése kifejezetten csinos, egyszerű, elegáns, jó ránézni, jó kézbe venni, meglepően gondosan ügyeltek a részletekre a tervezők.

Az alsó rész és a hangszóró krómozása például szintén prémium minőséget idéz, azonban az illesztésekkel itt is gondja volt valamiért a Huawei-nek, közel sem jellemzi olyan pontosság, mint amit például okostelefonjaiktól vagy okosóráiktól megszokhattunk.

Nyilván senki sem ezt nézi majd a használat során, de meglepő látni ezeket az apró hibákat, amikor a mikrofonok vagy a töltőcsatlakozók ennyire gondos kivitelezést kaptak. Mindennek megvan a maga helye, de ami a legfontosabb, hogy rendkívül kényelmesen illeszkedik a fülbe, erről azonban majd később még bővebben is beszélünk, hiszen rendkívül fontos szempont a termékkategórián belül.

Csatlakoztatás, működtetés

Fentebb említettük, hogy a Huawei Freebuds 3i vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása pofonegyszerű még azok számára is, akik ki sem nyitják a használati útmutatót.

A terméket eleve egy minimális töltéssel szállítják, így a kicsomagolást követően azonnal kipróbálható, összehangolható a telefonnal vagy éppen a televízióval, ami normál esetben alig tart tovább néhány másodpercnél.

Nem kell mást tenni, mint a töltőcsatlakozón megnyomni az USB-C port mellett megtalálható kis gombocskát, amire a készülék belső visszajelzője heves villogásba kezd. (Alapvetően két LED található rajta, az egyik a töltőtok külső felén, és a töltést jelzi, a másik pedig a töltőtok belsejében helyezkedik el, és fülhallgatók használatra kész állapotát olvashatjuk le belőle.) A villogás azt jelzi, hogy keresi a közelében lévő, csatlakozásra alkalmas készüléket.

Ha telefonunkon aktiváltuk a Bluetooth láthatóságát, pár pillanaton belül megjelenik a csatlakozási kérelem, amit engedélyezve a kis fülhallgató gyakorlatilag használatra kész állapotba kerül, zenéinket azonnal lejátszhatjuk vele, sőt headsetként is használhatjuk telefonáláskor.

Huawei AI Life applikáció

Akár Huawei okostelefonnal rendelkezünk, akár más gyártó termékével, mindenképpen ajánlott feltelepíteni készülékünkre a Huawei AI Life applikációt, amire egyébiránt egy kis névjegykártyára emlékeztető brossúra is felhívja a figyelmünket a dobozban, rajta rögtön egy a Play Áruházba irányító QR kóddal.

Először szkeptikusak voltunk azzal kapcsolatban, hogy miért is kell nekünk egy plusz alkalmazás a mobilunkra egy egyszerű fülhallgatóért, de csakhamar ráébredtünk, hogy valóban hasznos társ lesz belőle.

Ennek az oka nem más, minthogy az applikáció rengeteg hasznos információval és beállítási lehetőséggel szolgál nekünk.

Láthatjuk a két fülhallgató töltöttségi szintjét külön-külön – érdemes odafigyelni rá, mert meglepő módon az egyik jobban merül, mint a másik –, a tok töltöttségi állapotát, de ezen keresztül frissíthetjük, ha elkérhető hozzá új firmware, sőt alkalmazhatunk kényelmi funkciókat, így például gyorsindítókat is.

Szoftveres beállítási lehetőségek

Amiért a leginkább érdemes feltenni az említett applikációt, azok a szoftveres beállítási lehetőségek, melyek alaposan leegyszerűsíthetik az életünket.

Itt tudjuk például ki- vagy bekapcsolni, hogy ha a fülhallgatót kivesszük a fülünkből, akkor azonnal megálljon a lejátszás, majd a visszahelyezést követően onnan folytatódjon minden, ahol abbamaradt. A funkció meglepően jól működik, bár nálunk a visszahelyezést nem mindig érzékelte, így sokszor indokolatlanul elő kellett volna halászni a telefont a zsebünkből, ha nem állítottuk volna be a gyorsműveleteket, lévén a kis füldugók oldalsó szélei nyomásérzékenyek.

Az applikáción keresztül kalibrálható például, hogy mit tegyen dupla koppintásra és nyomva tartás esetén. A gyári beállítás alapján két koppintás esetén elindul vagy leáll a lejátszás, de választhatjuk azt is, hogy előre vagy hátra lépegessen a számlistán, esetleg előhívja a hangsegédet.

A nyomva tartással jellemzően az aktív zajszűrést aktiválhatjuk, illetve kapcsolhatjuk ki, de érdekesség, hogy mindkét gyorsművelet különválasztható a jobb- és baloldali fülhallgatóra, ami rögtön megsokszorozza a lehetőségeket.

Megszerettük a gyakorlatban

Bár fontos a termékdizájn és a könnyű beüzemelés, azonban egy vezeték nélküli fülhallgató esetén a teljesítmény abszolút a legfontosabb tulajdonságok közé sorolandó. Ebben a tekintetben a Huawei Free Buds 3i egyáltalán nem vallott kudarcot, de lássuk a gyakorlatban, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk vele a tesztidőszak során, aminek részeként minden kihívásnak igyekeztünk alávetni a zenehallgatástól kezdve, a filmnézésen át a telefonálásig bezárólag.

Kényelem, biztonság

Az egyik legfontosabb tulajdonság a termékkategórián belül a kényelem és a biztonság. Már fentebb is említettük, hogy a Huawei termékéhez négyféle cserélhető szilikon betétet is találhatunk, melyek nemcsak nagyon egyszerűen cserélhetők, hanem kitűnően kiszolgálják az eltérő fülméreteket.

A kialakításuk és az anyaghasználatuk tekintetében ezek az extra feltétek megegyeznek, kizárólag a méretükben tehetünk köztük különbséget.

Nyilvánvalóan szubjektív, hogy az eszköz mennyire lesz kényelmes valakinek, hiszen a fül ergonómiája nagyban hozzájárulhat ehhez. A család több tagja is kipróbálta a terméket, valakinek több szilikon betéttel is kényelmes volt, megint más azonban nem tudta elviselni, kényelmetlennek nevezte a kis fülhallgatót mindegyik feltéttel.

Ennek az oka leginkább az lehet, hogy nemcsak a hallójárat átmérője lényeges ebből a szempontból, hanem a fülkagyló ergonómiája is. Ennek ugyanis a tapasztalatok szerint megfelelően mélynek és kellően nagynak kell lennie ahhoz, hogy az eszköz passzoljon bele. Jellemzően minden fülben lötyög egy kicsit, azonban összességében jó tapasztalataink vannak azzal kapcsolatban, hogy egykönnyen nem tud kiesni a helyéről.

Mozgás közben sem hagy minket cserben

A vezeték nélküli fülhallgatót a legkülönfélébb tevékenységek során volt szerencsénk tesztelni. Nyugalmi helyzetben például elképesztően kényelmes, szinte elfelejtjük, hogy ott van a fülünkben, ha megfelelően elhelyezzük, akkor nagyon jól illeszkedik, gyakorlatilag esélytelen, hogy kiessen onnan.

Hasonlók a tapasztalataink az egyszerű séták és túrázások kapcsán, de például kerékpározáskor vagy súlyzós edzések során sem éreztük azt, hogy állandóan ki akar hullani a fülünkből.

Ehhez persze nekünk is meg kellett találnunk a fülünkhöz illő szilikon betétet, mely ha rendesen befeszítette a helyére a kis eszközt, akkor nem nagyon tudott elmozdulni onnan.

Az intenzívebb sportoláshoz vagy tevékenységekhez azonban határozottan nem ajánlott a fülhallgató.

Ugrókötelezésnél például nagyon könnyen ki tud esni a fülből, és minden olyan sportágnál, ahol sok ugrálás és intenzívebb fejmozdulatok jellemzők. Ez azonban nem meglepő, hiszen ezek a konstrukciók eleve nem is az edzéshez készültek, minden más esetben viszont kiválóan megállják a helyüket.

Hangzás

A vezeték nélküli fülhallgatók zöméről, így a Huawei Freebuds 3i-ről is elmondható, hogy alapvetően nem az audiofil felhasználók számára készült, akik tehát szeretnek mindent hallani egy zenében, azok továbbra is maradjanak a négy fal között, és válasszák a többmilliós hangszórókat ehhez.

A maga kategóriájában azt kell mondanunk, hogy a Huawei terméke jól megállta a helyét, méghozzá többnyire minden helyzetben.

Ennek az oka, hogy a gyártó rendkívül nagy érzékenységgel megáldott membránokat, 10 mm-es dinamikus hangvezetőket helyezett el az aprócska fülhallgatóban, ami meglepően élettel teli, telt és realisztikus hangzást kínál nekünk.

Egy nagyon minimális dobozhangzás megfigyelhető, de az olcsóbb vezetékes fejhallgatókhoz mérten még így is sokkal jobb összhatást értünk el vele, ami kifejezetten kellemes meglepetés volt ebben az árkategóriában.

Zenehallgatás

Esetleges korlátait a zenehallgatás során érzékeltük vele a legkevésbé. A Spotify vagy a Youtube eleve elképesztően tömörített formátumait meglepő aprólékossággal és részletességgel adta vissza.

Mindeközben meglepően testes, meleg hangzást kínált, nem maszatolt, nem volt hiányérzetünk a kedvenc zenéink hallgatásakor.

A mélyek kellemesen mélyek voltak, a közepek soha nem vesztek el, és a magasak sem csilingeltek túlzottan, noha akadtak azért olyan zeneszámok, ahol egy kicsit túl sok volt ez a hatás.

Nyilván ez keverés függvénye is, ugyanakkor egy megfelelő hangszínszabályozó applikációval, vagy egy beépített EQ-val rendelkező zenelejátszóval mi minden esetben majdnem tökéletesre hangoltuk. Valóban csak a túlzott csiripeléssel nem tudtunk mit kezdeni néha.

Telefonálás

Hangminőség tekintetében egyáltalán nincs gond telefonáláskor sem a Freebuds 3i-vel. A másik fél nagyszerűen hallható, nincs hangkésés, nincs probléma, azonban a beépített mikrofon mintha nem lenne annyira minőségi, mint a hangszórók.

Híváskor ugyanis többen panaszkodtak visszhangra vagy az alacsony hangerőre, olyan érzésre „mintha a messzeségből” beszéltünk volna, de a környezeti zajokat is nagyon összeszedte, ami nekünk nem, de a másik félnek okozhat majd kellemetlenségeket.

Zajszűrés

Amiért különösen jó választás a Huawei Freebuds 3i, az leginkább az aktív zajszűrés alkalmazása. A maga kategóriájában ez már önmagában nagy szó, az pedig különösen, hogy a technológia rendkívül jól működik. Lényege, hogy kifelé és befelé egyaránt mikrofonozták a fülhallgatót, így képes a külső zajokra reagálva olyan belső zajokat generálni, melyek a hangminőséget nem rontva ügyesen semlegesítik a külvilág zörejeit.

A technológia bonyolultnak tűnhet, azonban legalább nagyszerűen, valós időben működik, egyenesen varázslatos, hogy mennyire jól teszi a dolgát. Nyilván a közelébe sem ér egy süketszobának, az akkumulátort is sokkal gyorsabban meríti ilyenkor, azonban a gyakorlatban nagyszerűen alkalmazza a zajforrások likvidálását.

Simán elnyomja a hangos televíziót, gépek üzemeltetésekor pedig egyenesen veszélyes, hiszen a 100 dB körüli motorzajt is képes halk döngicséléssé redukálni, ami bődületes teljesítmény.

Üzemidő, töltés

Közvetlenül a Huawei vezeték nélküli fülhallgatója nem tölthető, kizárólag a töltőtokkal együtt, ami kényelmes megoldás, ráadásul kettő az egyben élményt kínál, hiszen mindkét eszköz használatra kész állapotba kerül így. Sajnos önmagában a fülhallgatók nem bírják túl sokáig, ha az aktív zajszűrés be volt kapcsolva és nagy hangerőn üzemeltettük őket, akkor 2-3 óra után már jellemzően kérte a töltést.

Szerencsére a töltőtokban egészen nagy akkumulátort alkalmazott a Huawei, így összességében legalább négy extra töltésre elegendő energiát tudunk kisajtolni belőle, amivel a tényleges üzemidő rögtön 15-16 órára növekszik, hiszen 2-3 órát bír önmagában, plusz 12-13 órát tudunk még adni neki a töltőkapszulából.

Ez több mint kielégítő tulajdonság, bár annak nem túl szerencsés, aki egész nap ezen keresztül hallgatná a zenét a munkában.

Kivéve akkor, ha jól menedzseli az idejét, hiszen dacára a gyors merülésnek, a kis készülék rendkívül gyorsan képes töltődni. Egy ebédszünet például jellemzően elég arra, hogy nagyjából 30-40 perc alatt teleszívja magát energiával.

Tisztítás

Mivel a Huawei fülhallgatója egy gumiharang segítségével mélyen behatol a hallójáratba, ezért nagyon fontos tulajdonság ezeknél a termékeknél a tisztíthatóság és a higiénia. Ezen a téren a Free Buds 3i kapcsán szintén nem panaszkodhatunk semmire, hiszen az eszköz sima felülete nagyon egyszerűen áttörölhető, de az érzékeny résznek tekinthető szilikon feltét tisztítása sem okoz gondot.

Nedves törlőkendővel eltávolíthatók róla a makacsabb fülváladékok is, sőt a kellemetlen fülfertőzések és egyebek elkerülése érdekében érdemes élni ezzel a lehetőséggel minden egyes használat után. Nekünk csak pár másodperc az egész, de az egészségünk szempontjából nagyon lényeges. Használjuk ki, hogy a kis szilikon könnyen lepattintható, és ha szükséges, mossuk el, majd szárítsuk ki megfelelően a visszahelyezés előtt.

Véleményünk

Összességében bátran ki merjük jelenteni, hogy az ár-érték arány tekintetében a Huawei Free Buds 3i kiemelkedően jó választás, ha valaki egy sokoldalú, tartós és jó minőségű vezeték nélküli fülhallgatót szeretne magának.

Kifejezetten látványos a megjelenése, nem okoz csalódást a kényelem szempontjából, egyszer sem éreztük azt, hogy nem tartja magát biztonságosan a fülünkben, miközben az aktív zajszűrő rendszere kifejezetten jól működik, sőt a hangzása sem okozott csalódást.

Nyilván vannak hiányosságai, a pontatlan illeszkedések például rosszul érintettek minket, mint ahogyan a rövid üzemidővel is csinálhattak volna még valamit a tervezők, azonban egyetlen olyan élhetetlen hiányosságot sem tudnánk megnevezni, ami a maga kategóriájában hosszabb távon esetleg gondot okozna.

Aki egy igazán jó minőségű és tartós vezeték nélküli fülhallgatót szeretne vásárolni magának, azonban nem akar túl sokat költeni rá, annak a Freebuds 3i kiváló választás lesz.

Előnyök

  • tiszta hangzás
  • aktív zajszűrés
  • cserélhető szilikon hangpárnák
  • érintésérzékelés
  • masszív töltőtok

Elérhető itt

ALZA.HU


ElőnyökHátrányok
Letisztult és egyszerű dizájnNéhány illesztés rontja az összhatást
Négy tartozék szilikon füldugóA töltőtok nagyon karcolódik
Egyszerű beüzemelésAz üzemidő lehetett volna jobb
Biztonságos használat a hétköznapi teendők soránEgy saját hangszín szabályozó elfért volna az alkalmazásban
Az aktív zajszűrése kiemelkedően jó 
Meglepően telt hangminőség 
Érintésérzékeny irányítás