Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

HUAWEI FreeBuds 5i teszt

A vezeték nélküli fülhallgatók piacának stabil és meghatározó tagja lett öt év alatt a HUAWEI. A belépőszinttől a felsőkategóriáig kínál vezeték nélküli headseteket, ebből most a középkategóriába pozícionált, aktív zajszűrős új modellt, a FreeBuds 5i-t próbáltuk ki tesztünkben.

Főbb jellemzők

 • Kiváló, több módú zajszűrés
 • Jó üzemidő
 • Mutatós dizájn
 • Egyidejű csatlakozás két készülékhez

Elérhető itt

alza.hu


Ma már a TWS headsetek teljesen átlagos jelenségnek számítanak. A rövidítés a True Wireless Sound kifejezésre utal, és azokat a headseteket értjük alatta, amiknél a két fülhallgató nem kapott semmilyen kábelt, vezetéket. Ezek töltése és csatlakoztatása a saját töltőtokban történik. Minden bizonnyal a kategória legnépszerűbb sorozata az Apple AirPods termékei, maga a TWS kategória is az első ilyen modell után indult be, és a többi gyártó is ezt követően kezdte el ontani magából a TWS megoldásokat.

A HUAWEI TWS kínálata a FreeBuds típusjelzés alatt fut, nagyon sok tagot számlál mostanra, de valójában négy alábbi alkategóriát különböztethetünk meg:

 • A felsőkategóriában vannak a Pro elnevezéssel rendelkező modellek – 2023 tavaszán aktuálisan a legfrissebb a FreeBuds Pro 2. 
 • Felső-középkategóriában a sima számozással rendelkező modellek tartoznak – ebből a legfrissebb a FreeBuds 5, de itthon népszerű a korábbi FreeBuds 4 is. Ezek jellemzően open-fit kialakításúak, azaz a fülkagylóba helyezzük, még a hallójárat elé, de nem dugjuk be őket.
 • A középkategóriában az i sorozat modelljeit találjuk – ezek a számos sorozat testvér párjai, ilyen a jelenlegi tesztünk alanya, a FreeBuds 5i. Ezek mind closed-fit rendszerűek, azaz a fülhallgató rendelkezik egy gumiharanggal, amit a hallójáratba dugunk be.
 • A belépő szintet képviseli az SE sorozat – jelenleg egy taggal rendelkezik hazánkban, ez szimplán csak FreeBuds SE.

Termékdizájn, csomagolás és kiegészítők

A FreeBuds 5i egy kis méretű, fehér kartondobozban érkezik, arany árnyalatú felirattal és logóval, látható a termék és a Hi-Res Audio Wireless tanúsítvány jelzése is rajta. 

A hátoldalon a HUAWEI felsorolja a FreeBuds 5i típus legfontosabb tulajdonságait:

 • Nagy felbontású hang
 • 42 dB többmódú aktív zajszűrés
 • Akár 28 óra zenelejátszás
 • Két készülékhez csatlakozás egy időben
 • Érintésérzékeny gesztusvezérlés
 • Alacsony késleltetésű hang akár játékhoz is

A doboz legfőbb tartalma maga a Freebuds 5i headset. Hozzánk a Nebula Fekete fantázianevű verzió érkezett. Ennél a töltőtök külső burkolata matt felületű – ahogyan a HUAWEI fogalmaz –, kavicsos textúrával. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a sötét tokon világosabb szürke pöttyözött minta jelenik meg. 

Maga a két fülhallgató már fényes felületű, pöttyök nélküli, és ez a “fekete” valójában inkább egy sötétebb szürke árnyalatot jelent. Választható még az úgynevezett Kerámia Fehér verzió is, ennél a töltőtok és a fülhallgató páros is egyaránt fényes felületű, és létezik még belőle egy világoskék árnyalat is (angolul Isle Blue néven fut), ami  a feketéhez hasonlóan matt és pöttyös felületű. 

A töltőtok egy folyami kavicsra emlékeztet, ívelt, ovális forma, amely jól kézbe illik. A tok hátoldala viszont egyenes, lapos felületre csiszolt, amelynek praktikus okai vannak: ha letesszük, nem billeg, nem csúszik. 

A tok elején világos HUAWEI logó kapott helyet, alatta pedig egy LED-es visszajelző. Ha csatlakozásra kész a headset, akkor zölden világít. Párosítás módban fehér színben villog, míg ha merül a töltőtok, akkor pirossal jelzi, hogy feltöltésre lesz szükség .

A tok teteje egy könnyed mozdulattal nyitható, felhajtható és rögtön elénk tárul a két fülhallgató, amely álló helyzetben pihen arra várva, hogy kiemeljük és a fülünkbe helyezzük.

A tok jobb oldalára egyetlen egy gomb került, ez a párosítás módot szolgálja. Erre akkor van szükség, ha először társítanánk eszközhöz, vagy új eszközhöz adnánk hozzá. Hosszan, kb. 2 másodpercig kell nyomva tartani, és ekkor a középen lévő LED fehér villogással jelzi hogy párosítási módba kapcsolt. Ekkor választható ki a telefonon vagy egyéb eszközön, amelyre csatlakoztatnánk. A későbbiekben, ha felnyitjuk a töltőtok tetejét, akkor már automatikusan csatlakozik a korábban társított eszközhöz.

Töltés, akksik és üzemidő

A tok alján egy USB-C csatlakozó található még, ami egy mára nagymértékben elterjedt megoldás, ráadásul a jövőben kötelezően alkalmazandó töltő port a headsetek számára. Vezeték nélküli töltést ez a típus nem támogat, a felsőkategóriában (Freebuds Pro, Freebuds Pro 2) kínálja inkább a Qi töltést a gyártó.

A töltéshez használható akár a telefonunk, táblagépünk, esetleg notebookunk USB-C töltője, a mellékelt USB-C kábelt is szabványos USB töltő adapterrel használhatjuk, vagy akár PC USB portjába is dugható. Attól nem kell aggódni, hogy esetleg a telefon töltője nagy teljesítményű, hiszen ezek intelligens adapterek, és csak a megfelelő szinten töltik a headsetet.

Maga a két fülhallgató egyenként 55 mAh kapacitású akkumulátort tartalmaz beépítve, míg a töltőtok egy további 410 mAh-s teleppel rendelkezik. A fülhallgatók a töltőtokban körülbelül egy óra alatt tölthetők fel (teljes lemerüléstől a teljes feltöltésig). 

A töltőtok ugyanakkor már lassabban tölthető újra. Ha nincs behelyezve a fülhallgató, üresen 0-ról 100%-ra kb. két óra alatt (hivatalos adat szerint 110 perc) tölthető fel, behelyezett lemerült fülhallgatóval kicsit lassabban. A fülhallgatók töltése a tokban szerintem teljesen vállalható sebességű, bár magának a toknak a feltöltési sebessége lehetne kicsit gyorsabb. 

Egy mai modern telefon 10-14x nagyobb méretű akkumulátorát fel lehet tölteni kevesebb mint egy óra alatt, illetve korábban a HUAWEI is pont a gyorstöltések úttörője volt. Emiatt jobban örültünk volna egy kicsit gyorsabb töltésnek, a két órás időtartam még akkor is sok, ha egyébként ebben a kategóriában megszokott. 

Példaként egyébként, a felsőkategóriás FreeBuds Pro 2 modellt fele ennyi idő alatt lehet feltölteni (kb. 1 óra), úgy, hogy 25%-kal nagyobb akkumulátorral is rendelkezik. 

Ismerkedés a fülhallgatókkal

A töltőtokban a fülhallgatók állítva helyezkednek el. Érdekesség, hogy az első i-sorozatú modellben, amely a Freebuds 3i volt, még fektetve helyezkedtek el a fülhallgatók, a FreeBuds 4i esetén már az álló megoldást preferálta a HUAWEI. Az aktuális modellek közül már csak a belépőszintű FreeBuds SE töltőtokjában vannak fektetve a fülhallgatók.

Kapcsolódó tartalom: Huawei Freebuds 3i vezeték nélküli fülhallgató teszt

A fülhallgató maga három részre tagolható. A lapos, lekerekített szárra, a gömbszerű központi részre, illetve a gumiharangra.

Kívülről a száron csak egy HUAWEI logó látható, valójában azonban itt egy érintésérzékeny felület is helyet kapott a gesztusokhoz. A szár belső részén fém érintkezőt látunk alul a töltéshez, illetve egy lyukat, amely a mikrofon miatt szükséges. A központi részen is található egy mikrofon lyuk.

A gumiharangos rész lesz az, amelyet ténylegesen a hallójáratba tudunk illeszteni, amikor a fülünkbe helyezzük a headsetet. 

Kiegészítők a kényelmes használathoz

A doboz a töltőtokon kívül kevés dolgot tartalmaz. Egyrészt kapunk egy rövid töltőkábelt, ennek egyik vége hagyományos USB (Type-A apa csatlakozó), míg a másik vége USB-C (Type-C apa). Ezzel hagyományos adapterrel, vagy akár számítógépen keresztül is egyszerűen tudjuk tölteni a headsetet.

Emellett kapunk még két pár extra gumiharangot is. Magán a fülhallgatón egy közepes, M-es méretű harang van alapból, a kiegészítők között pedig egy kisebb S-es, illetve egy nagyobb L-es méretű is, hogy könnyebben megtaláljuk a megfelelő méretet a kényelmes viselethez. 

Ezen kívül némi leírást és garanciajegyet kapunk, illetve egy kártyát, ami alapján 3 hónap ingyenes próba időszak járna a HUAWEI Music prémium szolgáltatásához. Itt az egyedüli szépséghiba, hogy az előfizetéses szolgáltatás Magyarországon nem érhető el, így ezt mi itthon nem tudjuk kihasználni.

Első lépések és az AI Life

A FreeBuds 5i alapvetően kompatibilis az összes androidos, iOS telefonnal, emellett természetesen a gyártó saját HarmonyOS rendszerével, a Windows és a MacOS számítógépekkel. Emellett gyakorlatilag minden Bluetooth média eszközzel, így akár okostévéhez is használhatjuk.

HUAWEI AI Life applikáció

Ha minden funkciót ki szeretnénk használni, szükségünk lesz a AI Life alkalmazásra. Ha valakinek HUAWEI telefonja van, az egyszerűen letöltheti ezt a gyártó saját alkalmazásboltjából, az AppGallery-ből. Az iPhone és iPad felhasználók is könnyű helyzetben vannak, hiszen az Apple App Store-ban is megtalálható.

Korábban elérhető volt a Google Play Áruházban is az AI Life app, 2023 tavaszán viszont lekerült a kínálatból. Az Androidosfelhasználók, ha szeretnék használni az AI Life-ot, le kell tölteniük a HUAWEI weboldaláról az AppGallery alkalmazást, azt feltelepíteni, majd ebből telepíteni külön az AI Life-ot. Azt érdemes megjegyezni, hogy a telefonon ehhez engedélyezni kell a külső forrásból történő telepítés lehetőségét, amely biztonsági rést is hordozhat magában. Önmagában az AI Life ilyen telepítése biztonságos, de érdemes később kikapcsolni a külső telepítést.

Az AI Life appot megnyitva elérhetőek a csatlakoztatott HUAWEI ökoszisztémába tartozó eszközök, így a párosított FreeBuds 5i is. Láthatjuk, hogy milyen töltöttségen áll a két fülhallgató, illetve maga a töltő tok. 

A headset képes több különböző eszközhöz is csatlakozni, és itt választhatjuk ki, hogy melyikkel szeretnénk. Ha HUAWEI telefonnal használjuk a FreeBuds 5i-t, akkor egyszerre két eszközhöz is párosíthatjuk.. Ennél a módnál például számítógépről mehet a zenelejátszás, azonban ha bejövő hívás van a telefonon, akkor automatikusan átvált, mint preferált hangforrás, nem kell semmit átkapcsolni hozzá.

Az alkalmazásban tudjuk szabályozni az aktív zajszűrést is. A ki- és bekapcsolt mód mellett elérhető egy éberség opció, amely lehalkítja a zenét, ha valaki hozzánk szólna. A bekapcsolt zajszűrés esetén az általános mellett elérhető egy kényelmes és egy ultra szintű mód is. A legerősebb zajszűrés esetén akár 42 decibelt is képes csökkenteni a környezeti zajokból.

A hangminőség beállításoknál választhatunk, hogy a kapcsolat minősége legyen-e a legstabilabb – ez esetben megkeresi a rendszer az egyensúlyt a hangminőség és a kapcsolat stabilitása között. Ha a hangminőség priorizálását választjuk ki, akkor a legszebb hang mellé nagyobb energiafogyasztás várható (a headset és a telefon oldalán is), illetőve egyes esetekben kismértékben késhet a hang.  Külön beállíthatjuk, hogy a magas, vagy a mély hangokat emelje-e ki a hangzásban, ugyanakkoregyéni equalizer beállítást nem kapott a FreeBuds 5i.

Van egy hasznos funkció, az úgynevezett Fülbetét-illeszkedés teszt. Ennek segítségével ha behelyezzük a fülhallgatót a fülünkbe,  az app végig vezeti a tesztet: hangokat játszik le, kérdez és a végén megállapítja, hogy jól illeszkedik-e a fülbe. Ha igen, akkor minden jó, ha nem, akkor javaslatot ad arra vonatkozóan, hogyan igazítsuk meg, vagy mit csináljunk, hogy optimálislegyen.

Használat közben

A teszt során egy HUAWEI P30 Pro, egy Redmi Note 12 Pro és egy Apple MacBook Pro is csatlakoztatva volt a FreeBuds 5i-hez, direkt mind a három eszközzelteszteltük, hogy lássuk vannak-e esetleges kompatibilitási problémák.

Elkönyvelhetjük, hogy sok problémával nem fogunk találkozni a FreeBuds 5i használata során. A töltőtok felnyitásakor már indul is a csatlakozás az eszközökhöz. Ha mind a kettő fülhallgatót betettük a fülünkbe, diszkrét hangjelzéssel jelzi is ezt a kiegészítő.

A hallójáratba rakva jól illeszkedett a gumiharang a fülben, nem akart kiesni, nem volt kényelmetlen – ehhez viszont fontos a megfelelő méretű gumiharang kiválasztása! Séta és futás során sem akart kiesni.

A hang nagyon jó, elérhető az LDAC hangkodek – ha támogatja ezt a telefon is, akkor még tisztább és szebb a hangzás. A legmagasabb hangerő akár már sok is lehet a fül számára, érdemesebb inkább bekapcsolni a zajszűrést és úgy alacsonyabb hangerőn is jól használható.

Hang dinamikatartománya véleményünk szerint kategórián belül jó, talán még ki is emelkedik.

A beépített zajszűrés egyébként kifejezetten jól működik ahhoz képest, hogy egy alacsonyabb árfekvésű, középkategóriás headsetről beszélünk.

A vezérléshez érintésérzékeny felületet kapunk a szárakon. Ehhez az AI Life-ban találunk tréninget is, amin begyakorolhatjuk a használatát. A különböző simító, koppintó mozdulatokat személyre lehet szabni, hogy melyik milyen funkciót lásson el. 

Ami nekünk kevésbé tetszett a FreeBuds 5i érintésérzékeny kialakításában, az az hogy sportolás, vagy némi eső közben a vízcseppek, egy esetleges nedves sapka gyakran fals érintéseket generálhat. Ezek nedves környezetben és véletlenszerűen előforduló esetek, nem kirívó, de még jobb volna ezek nélkül. Maga a headset egyébként IP54-es por- és vízállósággal rendelkezik, amely miatt nyugodtan használható esősebb időben is.

Telefonálás során a hallott hang tiszta, jól érthető, hasonlóan a zenehallgatáshoz. A másik fél is viszonylag jól érti a hangot, bár tény, hogy megvan az a klasszikus “kihangosító” jellege, amit szinte minden TWS esetén átélünk, hiszen egyszerűen távol van a mikrofon a szájtól.

Az ítélet

Ha valaki HUAWEI és Apple telefonhoz keres headsetet, a FreeBuds 5i egy kifejezetten jó és pénztárcabarát választás.

Ugyan ez elmondható és igaz andoridos telefonok esetén is, viszont számítsunk rá hogy egy Samsung, Xiaomi, Honor, vagy más droidos készülék esetén az AI Life applikáció kicsit komplikáltabb telepítést igényel.

Elérhető itt

alza.hu


ElőnyökHátrányok
Kiválóan működő zajszűrésAndroidra kompromisszummal telepíthető az AI Life alkalmazás
Jó üzemidőNem túl gyors töltés
Három színben is elérhető,
mutatós dizájn
Az érintésérzékeny gombok esőben saját életre kelhetnek
Egyszerre több készülékhez is csatlakoztatható
Kényelmes viselet