Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Huawei Watch Fit 3 okosóra teszt – Apple Watch hasonmás akár 10 nap üzemidővel

Május 22-től kapható hazánkban a Huawei Watch Fit 3, a kínai gyártó legújabb okosórája, aminél a dizájnt egyértelműen az Apple Watch ihlette, funkciók terén viszont jóval kevesebbel kell beérnünk, mint az almás eszköz esetében. Cserébe ez a kütyü lazán kibír egy hetet töltés nélkül, sőt, akár 10 napnyi üzemidő is kihozható belőle.

A Huawei az Egyesült Államok szankciói miatt szép lassan elvesztette jelentőségét a nyugati mobilpiacokon (így Magyarországon is), a korlátozások ugyanakkor nem érintik az okosórákat, így nálunk is rendre elérhetők (és elég népszerűek) a gyártó újabb és újabb viselhető eszközei. Ezek közül a legfrissebb a Huawei Watch Fit 3, aminek az elődei ugyan még az okoskarkötők és okosórák határain mozogtak, de az új modell már egyértelműen az utóbbi kategóriát erősíti, a formához az ihletet pedig egy jól ismert cég nyújtotta.

Huawei Watch Fit 3

Jellemzők

 • Méret: 43.2 × 36.3 × 9.9 mm
 • Súly: 26 gramm (pánt nélkül)
 • Kijelző: 1,82 hüvelykes AMOLED
 • Felbontás: 480 × 408 pixel
 • Lépésszámlálás
 • Alvásfigyelés
 • Pulzusmérés
 • Véroxigénszint-mérés
 • Edzésmonitorozás
 • GPS
 • 5 ATM vízállóság
 • Bluetooth 5.2
 • Akkumulátor: 400 mAh
 • 4-10 nap üzemidő

A Huawei Watch Fit 3 dobozát kibontva a szokásos szöveges tájékoztatók, egy töltőkábel és maga az okosóra várja a felhasználókat. Bár a gyártó szeret arról beszélni, hogy mennyi időt fordítottak a dizájn kidolgozására, az eszközt kézbe véve azonnal látszik, hogy a külsőt az Apple Watch modellek ihlették. A minimális méretbeli különbségeket leszámítva formailag ugyanazt kapjuk, mint mondjuk egy Apple Watch Series 9 esetében, csak a szilikon pánt csatlakozása és a bal szélen található hangszórónyílások utalnak arra, hogy ez valójában nem az almás cég viselhető eszköze. 

Az óratok 43,2 × 36,3 × 9,9 milliméteres, anyagát tekintve alumínium, a súlya (pánt nélkül) mindössze 26 gramm, az 1,82 hüvelykes AMOLED kijelző formája pedig egy az egyben az Apple óráit idézi, akár csak a forgatható, lenyomható korona, a mikrofon és a második gomb, amik pontosan ugyanott kaptak helyet, mint a konkurenciánál. 

Az órát viselve első pillantásra még az almás ökoszisztémát használó ismerőseim is azt hitték, hogy a Samsung Galaxy Watch6 Classic-ról átváltottam az Apple órájára. És a hasonlóságok itt nem érnek véget, legalábbis olyan értelemben, hogy az ALOMED kijelző kiváló képet biztosít: 480 × 408 pixel felbontás, 60 Hz-es képfrissítés, akár 1500 nit fényerő, gyönyörű színek, tökéletes kontraszt, ráadásul az érintésérzékenységre sem lehet panasz, a képernyő azonnal reagál, ha hozzáérünk. 

A kezelés villámgyors, felülről lefelé suhintva az Androidról ismerős vezérlőpult érhető el, balról jobbra legyintve az időjárás és a zenelejátszó tűnik fel (utóbbival a telefon applikációja kezelhető), az ujjunkat jobbról balra húzva a különböző alkalmazások csempéi úsznak be (ezek sorrendje testre szabható), ugyanezt lentről felfelé elvégezve pedig az értesítések hozhatók elő.

A koronát lenyomva az órán elérhető összes alkalmazást tartalmazó menübe jutunk, illetve ez a Home billentyű is, amivel bármikor visszaléphetünk a főképernyőre. Az alsó gombot megérintve rögtön az edzés menü ugrik fel, ahol összesen 101 mozgásforma monitorozása közül választhatunk. Ezek között megtalálható a futás, az evezés, a kerékpározás, az ugrálókötél, az elliptikus tréner, a spinning, a crossfit, az aerobik, a jóga, a pilátesz és még sorolhatnám. Nem hiányzik továbbá az úszás sem, ami egyben azt is jelenti, hogy a Huawei Watch Fit 3 vízálló, méghozzá 5 atmoszféra nyomásig.

Okosóra limitációkkal

Amire mindenkinek készülnie kell, hogy bár a Huawei órája nagyon szépen másolja az Apple dizájnját, szoftveres oldalon és a funkciókat illetően ez már nem mondható el a Watch Fit 3-ról.

Ami pozitívum, hogy az óra egyaránt használható iOS-t és Androidot használható okostelefonokkal. Az ehhez feltétlenül szükséges Huawei Egészség applikáció megtalálható az almás App Store-ban, a Huawei-féle App Gallery alkalmazásboltban, a Play Áruházból viszont nem tölthető le. Samsung telefonok esetén ez nem okoz gondot, hiszen az app megtalálható a Galaxy Store-ban, más androidos mobilok esetén viszont az eszköz dobozába található QR-kód segít a szoftver beszerzésében.

Ha megvagyunk a telepítéssel és a Huawei azonosító regisztrálásával, akkor a Huawei Egészség alkalmazáson belül egyrészt szépen nyomon követhető lesz az óra által mért összes adat (erre mindjárt visszatérek), illetve innen állítható be az eszköz jó néhány funkciója. Ezek közül talán a legfontosabbak: a számunkra leginkább szimpatikus és informatív számlap kiválasztása (több tucat közül csemegézhetünk), az értesítések beállítása, a firmware frissítés, illetve a gyorsválaszok beállítása.

Utóbbi azért fontos, mert az órára ugyan befutnak például a chatüzenetek és SMS-ek, de arra nincs lehetőség, hogy egy apró billentyűzetet megnyitva reagáljunk rájuk. Helyette választhatunk emojit, esetleg egy, az alkalmazásban előre beállított sablon reakciót (rendben, igen, köszönöm stb.). Ha pedig a gyárilag elérhető válaszokkal nem lennénk megelégedve, akkor adott a lehetőség, hogy megadjuk a saját szövegeinket. 

Fontos továbbá, hogy az óra képek/gifek megjelenítésére nem képes az üzeneteknél, a levelek esetében pedig csak a feladó és a tárgy látható, a teljes levél elolvasására nincs lehetőség. Emellett a Huawei még azt a bugot sem irtotta ki, hogy amennyiben egymás után több levél érkezik a postafiókunkba, akkor az óra az értesítések között hajlamos egy régebbi levél fejlécét felvillantani a frissek leveleké helyett.

Ha pedig már a korlátokról esik szó, gyorsan fel is sorolom a többi limitációt:

 • Alkalmazások letöltésére nem nagyon van lehetőség, a cikk írásának pillanatában a Huawei Egészség applikációban összesen nyolc olyat találunk, ami alapból nincs rajta az órán, arra egyáltalán nincs mód, hogy Huawei-féle App Galleryben keresgéljünk.
 • Nincs NFC, tehát az órával érintéses fizetés nem kivitelezhető.
 • Az eszközre nem lehet zenét másolni, csak az okostelefonunk lejátszóját kezelhetjük az óráról.
 • Nincs Wi-Fi chip, eSIM használatára sincs lehetőség, az óra magától nem tud az internetre csatlakozni, a telefonnal Bluetooth-on (5.2) keresztül kommunikál az óra, ezen keresztül élhetünk a telefonálás funkcióval is. Utóbbi azt jelenti, hogy az óráról indíthatunk és fogadhatunk hívást, halljuk a vonal másik lévén lévő felet és beszélhetünk is hozzá, de ennek a funkciónak főleg csak olyan helyeken van értelme, ahol nincs zaj vagy egyéb zavaró tényező.

Ami pedig az előre telepített alkalmazásokat illeti, azokból a teljesen alap, megszokott kínálatot kapjuk: időjárás, zenevezérlés, stopper, naptár, hívásnapló, légzőgyakorlatok, időzítő, névjegyzék, ébresztő, iránytű, illetve elemlámpa (aminek variálható a színe). És ehhez jönnek még a különböző mérésekhez és edzésekhez tartozó lehetőségek.

Aktivitáskövetésre remek

Szerencsére van olyan terület, amiben a Huawei Watch Fit 3 kifejezetten jól vizsgázik, és ez nem más, mint az aktivitáskövetés. Az olyan komolyabb funkciókról ugyan le kell mondanunk, mint például az EKG vagy éppen a vérnyomásmérés, de legalább van beépített GPS, és emellé az alvásfigyelés, a lépésszámlálás és a kalóriaszámlálás is jól megy az órának – utóbbiak főleg az egészen pontos mérésekre képes Huawei TruSeen 5.5 pulzoximéternek köszönhetők. Szó sincs persze orvosi eszközök nyújtotta pontosságról, de az óra ettől függetlenül még segíthet abban, hogy kicsit jobban odafigyeljünk az egészségünkre, illetve a mindennapi mozgásunkra.

Erről többek között a szintén az Apple-ről másolt Tevékenységbejegyzések alkalmazás gondoskodik, ami piros/sárga/kék csíkokkal jelzi számunkra, hogy hol tartunk az általunk korábban beállított értékek (mozgás, gyakorlat, állás) elérésében. Az óra rendszeresen támogató üzenetekkel segít a terveink megvalósításában vagy éppen gratulál azok teljesítéséhez.

Az eszköz méri a véroxigénszintet is, aminek nagy szerepe van az alvás monitorozásában. Utóbbi szintén kiválóan működik, jól érzékeli a mély- és könnyed alvást, ahogy a REM fázist is, könnyedén visszanézhető továbbá az is, mikor és mennyi időre ébredtünk fel éjszaka. Az Huawei Egészség alkalmazás ráadásul értékeli is ezeket az adatokat, és igyekszik hasznos tanácsokat nyújtani ahhoz, hogy alvás közben tényleg kipihenjük magunkat.

A különböző edzéseket szintén szépen leköveti az eszköz, saját tapasztalataim alapján csupán arra kell odafigyelni, hogy véletlen érintésekkel ne szüneteltessük a monitorozást tesizés közben. Az óra edzéskövetés közben hangos értesítésekkel is bombáz, ami egyedül hasznos lehet, egy népesebb teremben viszont inkább idegesítő, de a menüben szerencsére ez a funkció kikapcsolható. Hatalmas pozitívum továbbá, hogy az óra által mért pulzusszám továbbítható a kompatibilis kondieszközökre, sőt, a Huawei Watch Fit 3 még bizonyos pulzuspántokkal is párosítható.

Üzemidőben verhetetlen

Bár kétségtelenül nem tud annyit, mint a lemásolt Apple Watch, vagy egy Wear OS-szel felszerelt Galaxy Watch6 Classic, de a Huawei órájának mégis van egy olyan aspektusa, amiben lekörözi a konkurenseket. Ez pedig az üzemidő, ugyanis a 400 milliamperórás telep akár 10 napon át képes energiával ellátni az eszközt. 

Heti három egyórás edzéssel, napi nagyjából 20 ezer lépéssel, folyamatos pulzus- és véroxigénszint-méréssel, rengeteg értesítéssel és folyamatos alvásfigyeléssel nekem átlag nyolc nap üzemidő jött össze a közel háromhetes tesztidőszak alatt.

Ennél persze lehet lentebb menni, hiszen a maximumra állított fényerő, illetve a telefonálás funkció az átlagnál jobban meríti az akkumulátort, de én ezekkel a lehetőségekkel sosem éltem, így tényleg csak hetente egyszer kellett a mágnessel kapcsolódó töltőre helyeznem az órát. Ez pedig a nyolcszorosa a naponta töltendő Apple Watch-nak, de még a Samsung aktuális okosóráját is messze lekörözi, hiszen a két napos üzemidő már a Watch6 Classic esetében is csodának minősül.

Kinek lehet jó a Huawei Watch Fit 3?

A Huawei órája két változatban kerül forgalomba május 22-én. A fekete, fehér, rózsaszín és zöld QuickFit pántos modellek 59 990 forintért vihetők haza, de lesz 69 990 forintos variáns is. Utóbbihoz elegánsabb fehér vagy szürke pánt jár, illetve a dobozban helyet kap az úgynevezett FitLink adapter is, aminek köszönhetően lényegében bármilyen 20 milliméteres szíj használhatóvá válik az órával.

Ami a célközönséget illeti, a Huawei egyértelműen azokat célozta meg, akiknek tetszik az Apple Watch, de nem akarnak egy vagyont fizetni az almás okosóráért. A Watch Fit 3 esetében megkapjuk az áhított formát, a képességek viszont jóval szerényebbek – de ez azért tükröződik az eszköz árában is, ami bőven a konkurensek alá lő.

Tesztalanyunk remek kijelzőt kapott, üzemidőben sokkal többet nyújt, mint a legtöbb konkurens, és bár szoftveresen elmarad a vetélytársaktól, de aktivitáskövetésre még így is nagyszerű. Nyilván nem profi sportolóknak tervezték, de a Huawei Watch Fit 3 a mindennapokban nagyszerűen megállja a helyét, és tényleg a segítségünkre lehet abban, hogy többet mozogjunk, és egy picit egészségesebben éljünk.

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb okosórák (2024)