Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

iRobot Braava jet m6 felmosó robot teszt

Mint az korábban már nagy robotporszívó tesztünkből is világosan kiderült az otthoni takarítás jövőjeként emlegetett gépekről: többségük a száraz kosz összegyűjtésében ugyan valóban kimagasló teljesítményt produkál, de a felmosás funkció tekintetében – néhány kivételtől eltekintve – komoly lemaradásuk van.

Ezt a problémát sikerült kiválóan megoldania az iRobot-nak, akik egyébként kiválóan sikerült Roomba i7+ robotporszívójukból egyszerűen kihagyták a felmosás funkciót.

Nem azért, mert nem tudták megvalósítani, sokkal inkább azért, mert tisztában voltak azzal, hogy a száraz és a nedves takarítás technikáját nagyon nehéz hatékonyan beépíteni egyetlen robotba.

És így lett a felmosó robot 

Ebből a merész ötletből kiindulva döntött úgy a robotika világában óriási múlttal rendelkező gyártó – akik mellesleg még a NASA számára is teljesítettek megbízásokat –, hogy fejlesztenek porszívójukhoz egy külön felmosó robotot, amiről bátran ki merjük jelenteni, hogy nagyszerű döntés volt.

A legtöbb kombinált takarító- és háztartási géppel ellentétben ugyanis az így megvalósult iRobot Braava jet m6 felmosó robot csak egyetlen dologra képes, de abban kimagaslóan ügyes. Ez pedig nem más, mint a nedves és száraz felmosás, ami már valóban közel olyan alapos, mint a manuális felmosás.

iRobot Braava jet m6

Jellemzők

  • Vezérlés okos telefonról
  • Automata kommunikáció az opcionális robotporszívóval
  • Automatikus feltérképezés
  • Tisztítószeres felmosás
  • Erős akkumulátor a hosszú felmosáshoz
robotworld.hu
IROBOT.HUTermékdizájn, tartozékok

Amit elsőként ki kell emelnünk a felmosó robot kapcsán, hogy – különösen a Roomba i7+-hoz mérten – kifejezetten kompakt eszközről van szó. Ránézésre nem is gondolnánk, hogy méretéből fakadóan mekkora teljesítmény és tudás lakozik benne, pedig amint nemsokára kiderül: tartogat némi meglepetést a termék.

Visszatérve a termékdizájnra, egy az iRobot stílusjegyeit magán viselő, a Roomba i7+-hez is passzoló küllemmel ellátott automata robotról van szó, ami négyzetes kialakításából kifolyólag talán nem tűnik annyira futurisztikusnak, mint egy-egy hengerformájú porszívó, azonban a gyártónak természetesen jó oka volt arra, hogy miért adott ilyen szögletes formát a végeredménynek.

A lekerekített szélek miatt ugyanis a felmosáshoz elengedhetetlen mopot is szükséges lett volna megvágni, amivel nagyon értékes tisztítási felület veszett volna kárba, így azonban sokkal nagyobb kiterjedésű feltörlővel tud dolgozni a robot, ami természetesen a teljesítményén is meglátszik.

Minőségi anyaghasználat és tervezés

Az anyaghasználat, a tervezés és a kialakítás tekintetében a Braava jet m6 pontosan olyan magas minőséget prezentál, mint robotporszívó-társa.

Itt érződik először az, hogy a magas árcédula mögött tényleges prémium megoldások húzódnak meg, hiszen erősített műanyagok és pontos illesztések várnak ránk mindenütt.

Érdemes kiemelni a robot egyik tervezési sajátosságát, aminek az elnevezésén sokat gondolkoztunk, de végül a finomított ütköző mellett maradtunk. A termék elülső fele ugyanis úgy lett kialakítva, hogy amennyiben nekikoccan valaminek a takarítás során, akkor ez a kis kiegészítő felfogja az ütközéssel járó erőhatás javát, így kizárható a környezet vagy a robot sérülése, valamint az is, hogy esetleg több víz kerüljön a padlóra.

Gazdag felszereltség

Mint azt már az iRobot termékeitől megszokhattuk, természetesen a Braava Jet m6 is igencsak gazdag felszereltséggel rendelkezik. Miután kibontottuk csomagolásából, elsőként maga a robot kerül a kezünkbe, de ezt követően sorban húzhatjuk majd elő a használathoz elengedhetetlen kiegészítőket.

Elsőként a töltődokkoló bukkan fel, mely lényegesen kisebb és kompaktabb, mint a Roomba i7+ esetén, külön található az átalakítóval egybekötött ütköző, a tálca és a kábel is, melyeket pár másodperc összeszerelni, és a felmosó robot azonnal munkára kész lesz.

Azért természetesen érdemes még benne alaposabban körülnézni, hiszen találunk a dobozban eldobható és mosható felmosókat, azaz mopokat, és tisztítószert is, ami kulcspont a termék kapcsán.

A legtöbb felmosó funkcióval ellátott robotporszívó ugyanis csak vízzel üzemeltethető, a Braava Jet m6-ba azonban tisztítószert szintén tölthetünk, noha tény és való, hogy az ajánlás szerint csak sajátmárkás típust.

Egyszerű beüzemelés és szoftveres háttér

Már korábban az iRobot robotporszívójánál is kiemeltük, hogy milyen egyszerűen beüzemelhető. Ezen a téren a kis felmosótárs sem jelent kivételt, így még azok is könnyedén elboldogulnak vele, akiknek korábban nem volt ilyen robot a birtokukban.

Nem kell mást tennünk, csak összeraknunk a dokkolót, elhelyezni rajta szabályosan a takarítógépet, telepíteni az okostelefonos applikációt, majd indulhat is az összehangolás, valamint a beállítás, ami hihetetlenül egyszerű annak ellenére, hogy a szoftver teljes egészében angol nyelvű.

Csakhogy a gyártó gondolt mindenkire, így kis túlzással még azok is üzemkész állapotba hozhatják, akik egyáltalán nem beszélnek más nyelven, hiszen látványos animációk, valamint egyértelmű piktogramok jelzik a teendőket. A folyamat alig tart tovább pár percnél, ha pedig sikerült átvenni felette az irányítást, gyakorlatilag azonnal megkezdheti a lakás feltérképezését.

Az automatikus feltérképezés nagyon precíz

Ha először használjuk a felmosó robotot, érdemes lehet az automatikus feltérképezést választani az applikáción belül, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszköz később megfelelően működhessen, hiszen először meg kell ismernie a lakást.

Fejlett navigációjának köszönhetően ez a folyamat kifejezetten precíz, szépen körbejár mindent, noha ilyenkor előfordulhatnak még kisebb-nagyobb koccanások.

Ez azonban természetes, és ha türelmesen kivártuk, amíg a kis robot mindennel megismerkedik, akkor végül egy nagyon részletes térképet kaphatunk otthonunkról.

Az egyes helyiségeket elnevezhetjük, és rögtön kijelölhetjük azokat a zónákat vagy szobákat, ahová a robot nem mehet be, mert egy szőnyeggel burkolt padlón értelemszerűen nincs sok kerenivalója (ezek az úgynevezett keep out zónák).

Fontos kiemelni, hogy a Braava Jet m6 felett teljes kontrollunk lesz majd, a kapcsolódó szoftver elképesztően alapos, rengeteg funkciót ad a kezünkbe, beállíthatunk például konkrét időpontokat, amikor a felmosó elinduljon – szabályozhatjuk ezt mindig a robotporszívó munkája utáni időszakra –, ezen a téren tehát hasonló alaposság vár ránk, mint a Roomba i7+ esetén.

Intelligens lehetőségek

A tulajdonságok terén a felmosó robot több olyan intelligens funkciót is felvonultat, amit kategóriáján belül csak nagyon kevés terméknél láthattunk korábban.

Eleve a feltérképezést is nagyon körültekintően végzi, ha pedig már felismerte az egész lakást, gyakorlatilag bárhol letehetjük, azonnal rájön, hogy hol van, majd elkezdi a kért műveletek teljesítését.

Akár dokkolóról-, akár egy pontról indítva, a problémás helyen a robotnak megadhatjuk a takarítás paramétereit, miközben az applikáció képes jelezni, ha valami gond van a felmosóval, így például elakadt vagy kifogyott a víz, ezáltal segíteni tudunk neki, ellenben a térképen valós időben valamiért nem tudjuk követni a helyzetét, ami nyilván nem olyan nagy probléma, de sokaknak hiányozhat.

Szintén igazi élmény, amikor a Roomba i7+ mellett alkalmazva – az Imprint Link funkciónak köszönhetően a két eszköz együtt dolgozik, kommunikál – a robotporszívó a munkája elvégeztével gyakorlatilag szól a Braava Jet m6-nak, hogy végzett a saját feladataival, tehát indulhat a felmosás.

Ez túlzás nélkül futurisztikus élményként csapódik majd le mindenkiben, aki bizalmat szavaz a két terméknek.

Az első használat

Miután az okostelefonos applikációval – mely az iRobot Home névre hallgat – gyakorlatilag életre keltettük a Braava Jet m6 felmosó robotot, és sikeresen feltérképezte az egész lakást, jöhet a gyakorlati próba, az első felmosás, ami számunkra kifejezetten pozitív élményekkel zárult.

Kiemelnénk, hogy korábban a robotporszívók esetén tapasztalt nedves feltörlés funkciók többségében nagyot csalódtunk, hiszen néhány kivételtől eltekintve ezek az eszközök csak a száraz takarításban remekeltek, így nem fűztünk nagy reményt ehhez az aprócska masinához, de szerencsére nagyon kellemeset csalódtunk benne.

Végre egy robot, ami tényleg hatékony a felmosásban

Az alcím nem túlzás, az iRobot nem véletlenül alkotott egy külön robotot a felmosáshoz, hiszen így gyakorlatilag korlátok, kompromisszumok, illetve a porszívó alkatrészeihez való igazodás nélkül tudtak tervezni egy olyan eszközt, melynek minden eleme a felmosás hatékonyságát szolgálja.

Ez pedig nagyszerűen sikerült, mégpedig olyannyira, hogy elsőre szó szerint élmény nézni, ahogyan dolgozik.

Nincs felesleges maszatolás, nincsenek elkent foltok vagy száraz felületek, a kis felmosó útját vékony vízréteg jelzi, mely gyorsan felszárad, tehát semmit sem áztat el.

Így nyugodtan használható parkettán is, de rendkívül egyenletesen tudja eloszlatni a folyadékot a mop teljes felületén, ami a munka minőségén is meglátszik majd.

Száraz és nedves feltörlés is elérhető hozzá

A felmosó robot működéséhez egyébiránt elengedhetetlen a sokat említett feltörlő felület, vagy más néven mop felhelyezése, ami meglepően egyszerűre sikerült, gyakorlatilag csak be kell csúsztatni az alsó részén található kivágásba, és a robot azonnal felismeri, hogy száraz vagy nedves egység került rá.

Merthogy kétféle változatot is találhatunk a dobozban, hogy mindkét módban kipróbálhassuk a robotot. A száraz alternatívát csak néhányszor használtuk, és nem is tartottuk fontosnak – akkor érdemes, ha felmosás előtt vagy külön alkalmaznánk –, pláne annak fényében, hogy a nedves funkció milyen aprólékosan működik.

Eldobható és mosható törlőrony egyaránt elérhető a termékhez. Hogy melyiket választjuk, az csak rajtunk és a pénztárcánkon múlik, az eldobható csomagok párezer forintért már beszerezhetők, de mosható feltétet is találtunk már tízezer forint alatt, tehát próbáljuk ki mindegyiket, és döntsünk belátásunk szerint.

A mosható mop kiválóan teljesít

Számunkra a mosható, többször használatos törlőrongy lett az igazán kedvenc a tesztidőszak során, mégpedig azért, mert valóban elképesztően jó teljesítményt nyújtott.

Kiválóan összeszedte a koszt, jól szerepelt a macskaszőr és a macskaalom esetén, láthatóan tisztább lett utána a felület, érdekesség pedig, hogy ez akkor is igaz, ha sima vízzel használtuk.

Az iRobot felmosója ugyanis talán az első olyan takarítórobot – legalábbis a mi látókörünkben –, ami tisztítószeres folyadék fogadására alkalmas.

Halk működés, alapos takarítás

Mivel nem igazán volt összehasonlítási alapunk, csak a többségében hangosabb robotporszívók, ezért először félve kapcsoltuk be a felmosót, pláne annak fényében, hogy két macska is él a háztartásban, ahol a Braava Jet M6-ot működtettük. Megdöbbenve tapasztaltuk azonban, hogy bámulatosan csendesen működött a kis robot.

Kis túlzással nincs nagyobb hangja, mint egy távirányítós autónak, ami nem meglepő annak fényében, hogy nem tartalmaz szívómotort, mely a porszívók esetében a legfőbb zajforrásnak tekinthető.

Így még a késő esti órákban sem zavaró a működése, és kisállatok sem ijednek meg tőle a hangja miatt.

A takarítás tekintetében ráadásul rendkívül alapos – ha ez nem derült volna még ki az imént említett extra nedvesítő funkció alapján –, a rendkívül nehezen elérhető, nagyon csekély területeket is eléri, sőt a szegélyekhez egyaránt nagyon közel merészkedik, nem hagy ki egyetlen négyzetcentimétert sem.

Az alaposságnak persze ára is van, ami esetünkben nem is annyira a költségeken, mint inkább a folyamat időtartamán vehető észre.

A teszt során egy 70 négyzetméternyi lakást takarított, és nem volt ritka, hogy másfél-két óra kellett neki ahhoz, hogy érintse a számára kijelölt összes felületet.

Hosszú üzemidő az erős akkumulátornak köszönhetően

Azt ugyanakkor nem árt hozzátenni a fentiekhez, hogy bár sokáig képes takarítani, azonban közben egyszer sem lesz szüksége töltésre, hiszen kifejezetten nagy teljesítményű akkumulátort terveztek hozzá a készítők, így egy kétórás folyamatos felmosás meg sem kottyan a robot számára.

Amennyiben mégis probléma lenne, akkor sem kell aggódni, hiszen szükség esetén az iRobot takarítógépe magától visszatalál a dokkolójára és automatikusan feltölt, hogy aztán onnan folytassa a munkát, ahol korábban abbahagyta.

Apróbb kellemetlenségek

Noha több héten át teszteltük szinte napi rendszerességgel, azonban így sem tudtunk nagyon fogást találni a Braava Jet m6 felmosó roboton.

Kisebb kellemetlenségek azért akadtak, ilyen például, hogy a víztartályát gyakran nem tudja teljesen kiüríteni, mert ha a folyadékszint kevesebbre csökkent, mint a fele, akkor a vízadagolás akadozottá, nehézkessé vált, ez pedig némiképpen befolyásolta a tisztítás minőségét.

A küszöbök a legnagyobb ellenségei

Ami nem is annyira kellemetlenség, mint inkább a vásárlást befolyásoló tényező, hogy a felmosó robot számára a küszöbök tekinthetők a legnagyobb ellenségnek, ezáltal nem centiméterek, hanem milliméterek is komoly akadályt képezhetnek számára, amivel nem árt tisztában lennünk.

Esetünkben például a fürdőszobába be tudott jutni, onnan azonban nem tudott kijönni az apró szintkülönbség miatt, ami a feltérképezéskor is jelentkezett, hiszen a fürdőt így nem tekintette befejezett helyiségnek.

A robot rengeteg nemzetközi oldalon lett tesztgyőztes, ezt a hiányosságát azonban kivétel nélkül mindenhol kiemelték.

Érdemes egyébiránt a nagyobb videómegosztó oldalakon körülnézni alternatív megoldások után kutatva, hiszen a kisebb szintkülönbségeket néhány praktikával már el lehet hárítani, de a magyar otthonokban gyakran megtalálható kisebb küszöböket biztosan nem tudja majd legyűrni, tehát kifejezetten olyan házak esetén javasolt, ahol egybefüggő az aljzat és sok a hidegburkolat.

A prémium minőséget meg kell fizetni

Noha a fentiekben mindvégig igyekeztünk hangsúlyozni, hogy az iRobot termékei prémium minőséget képviselnek, azért érdemes külön is kiemelni, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Egyrészt kimagasló minőségű megjelenést, hiszen mind a formatervezés, mind az anyaghasználat tekintetében elképesztően látványos lesz a felmosórobot, miközben nemcsak a dizájn, hanem a tudás terén egyaránt kiemelkedő tulajdonságokkal számolhatunk vele, hiszen talán nincs még egy olyan, akár önmagában is használható felmosó robot, ami ennyire hatékonyan el tudná látni a feladatát.

Ezt a minőséget és mondhatni futurisztikus összhatást azonban meg kell fizetni. Egy Braava Jet m6 ugyanis átlagosan 200 ezer forintba kerül jelenleg, amiért talán már egy nedves feltörlésre alkalmas robotporszívót is vásárolhatunk, de biztosak lehetünk benne, hogy ennyire precíz és hatékony felmosás funkcióra egyik típusa sem lesz képes, tehát itt valódi tudás, ténylegesen működőképes technológia áll a háttérben.

Az ítélet, véleményünk

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy az iRobot ismét nagyot alkotott, nem véletlen, hogy a saját szakterületükön ennyire ismert és elismert névnek számítanak, hiszen ilyen aprócska takarítórobottól ennyire alapos felmosást korábban még soha nem láttunk.

A kiváló minőségű munkája mellett kiemelendő az egyszerű programozhatósága, a látványos megjelenése, valamint az a bájos egyszerűség, ami a beüzemelését követően azonnal elrepít minket a jövőbe, hiszen nem túlzás: futurisztikus élményben lesz részünk, amikor először látjuk majd működés közben.

Ezzel szemben ráadásul apróságokat tudunk csak felhozni hibának, hiszen a küszöbmászó képesség hiánya miatt eleve nem vesszük meg, ha olyan kialakítású a lakásunk, az applikáció idegen nyelvűsége pedig teljesen elnézhető neki az egyértelmű szoftver, illetve a világhálón megtalálható támogatóvideók miatt.

Összességében tehát kijelenthető, hogy az iRobot Braava Jet m6 felmosó robot egy nagyon jó vétel abban az esetben, ha meg tudjuk fizetni a prémium minőséget, hiszen ezért cserébe tényleges tudást és mindig tiszta lakást kapunk majd.

Jellemzők

  • Vezérlés okos telefonról
  • Automata kommunikáció az opcionális robotporszívóval
  • Automatikus feltérképezés
  • Tisztítószeres felmosás
  • Erős akkumulátor a hosszú felmosáshoz
robotworld.hu
IROBOT.HUElőnyökHátrányok
Kimagasló minőségű felmosásA küszöbmászó képesség hiánya
Rendkívül egyszerű működtetésAz applikáció nem magyar nyelvű
Minden téren prémium lehetőségekA prémium szint miatt egy kicsit drága
Gazdag felszereltség
Intelligens megoldások 
Valóban működő technológia 
Nagyon halk működés