Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Léghűtő vagy mobilklíma? Melyiket válasszuk?

Vélhetően a klímaváltozás hatására, de az utóbbi években egyre elviselhetetlenebbé váltak a nyarak. Az egymás után érkező hőhullámok, a napokig tartó kánikulák alaposan meg tudják keseríteni az emberek életét, így nem meglepő, hogy a legtöbben szeretnék legalább saját otthonukban megkönnyíteni az ilyen időszakokat, hogy legalább este és éjszaka nyugodtan pihenhessenek.

Mivel a szakértők és a meteorológusok egyetértenek abban, hogy a jövőben a helyzet sokkal súlyosabbá válik, ezáltal egyre általánosabbak lesznek a nyári forróságok, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy a hagyományos ventilátorok helyett valami nagyobb teljesítményű hűtőberendezést vásárolnak maguknak.

Érdekelnek 2023 legjobb léghűtői & mobil klímái?

Mobil klíma kutatásunk (2023)

Léghűtő kutatásunk (2023)

Alapvetően három alternatíva létezik

Aki egy kicsit is beleásta már magát a témába, az bizonyára rájött arra, hogy röviden három alternatíva létezik, ha szeretnénk a lakásban egy hasznos, nagyobb teljesítményre alkalmas hűtőrendszert kiépíteni.

  1. Az első és legdrágább a hagyományos, kültéri egységgel rendelkező klímaberendezés, mely azon túl, hogy költségesebb, társasházban még engedélyköteles is, cserébe azonban kimagasló teljesítményre képes.
  2. Ennél olcsóbb megoldás a mobilklíma alkalmazása, mely kisebb hatásfokkal működik ugyan, de egy-egy helyiség esetén kifejezetten kellemes időt tud varázsolni még a legnagyobb kánikulák idején is.
  3. Akinek azonban a mobilklíma túl drága, az rendszerint eljut a léghűtőkig. Ezeket az eszközöket sokan összekeverik a klímaberendezésekkel, sokszor nevezik alternatívaként, de valójában semmi közük nincs hozzá, inkább egy kis extrával feldobott, nagy teljesítményű ventilátorról beszélhetünk a név alatt.

A három eszköz közül a hagyományos klímák jellemzően nagyon elkülönülnek, azonban a mobilklímákat és a léghűtőket rengeteg esetben említik egy lapon, sőt használják őket egymás szinonimájaként, ami óriási tévedés, illetve rengeteg félreértést szülhet.

Már a mobilklíma vásárlási tanácsadónkban is utaltunk rá, hogy a két terméktípus között jelentős különbségek vannak, az alábbiakban pedig most egyszer és mindenkorra megválaszoljuk azt a kérdést, hogy léghűtőt vagy mobilklímát vásároljunk magunknak?

A közös pontok

Amivel kapcsolatban párhuzamot lehet vonni a mobilklímák és a léghűtők között, az alighanem a funkció, ami azt jelenti, hogy mindkét eszköz képes a levegő bizonyos mértékű lehűtésére, azonban nagyjából ennyiben ki is merültek a közös tulajdonságok.

Ennek az oka nem más, minthogy a két termék egészen más működési elven alapul, de hatékonyságuk is lényegesen eltér egymástól, hogy a termékdizájnt elő se hozzuk. Emiatt alaposan meg kell gondolnunk, hogy mobilklímát vagy inkább léghűtőt vásárolunk, hiszen vannak esetek, amikor elegendő lehet csak utóbbi, egy klíma ugyanis még mobilizált formában is felesleges pénzkidobás lenne.

Ebből következik, hogy dacára a hasonló funkciónak, a hatékonyság tekintetében azért óriási különbségeket találunk a két terméktípus között, hiszen egy mobilklíma lényegesen hatékonyabban képes hűteni a levegőt úgy, hogy közben nem ver át minket a páratartalom növelésével, míg egy léghűtő gyakorlatilag egy extra hűtőközeget alkalmazó ventilátornak tekinthető.

Bár döntő erejű kijelentések ezek, ennyivel mégsem lehetne elrendezni ezt a kérdéskört, így az alábbiakban több szemszögből is megközelítjük a témát az objektív áttekintés érdekében.

A léghűtő olcsóbb, de a mobilklíma hatékonyabb

A legtöbb esetben azzal érvelnek az emberek a léghűtő mellett, hogy sokkal olcsóbb, mint egy mobilklíma, ami megdönthetetlen tény. Jellemzően 50 százalékos árkülönbséget találunk a két kategória között, ezáltal míg egy jobb léghűtő berendezés gyakran már 50 ezer körüli árkategóriában megvásárolható, addig a mobilklímák esetében a 100 ezer forintos összeghatár kifejezetten átlagosnak tekinthető.

Egy mobilklíma hűtési teljesítménye össze sem hasonlítható a léghűtőével

Ez sok ember számára a legnyomósabb érv. Bár vannak olyan terméktípusok, ahol valóban nem érdemes túlköltekeznünk magunkat, azonban a léghűtő és a mobilklíma esetében annyira szignifikáns eltéréseket találunk a hatékonyság tekintetében, hogy az emberek zöme utólag megbánja a döntését.

Ritkán hangoztatják ugyanis, de azért egy mobiklímák mégiscsak a hagyományos légkondicionálásra épülnek fel, azaz működésük kiemelkedően hatékony, órákon át képesek probléma nélkül fenntartani és szabályozni a lakás belső hőmérsékletét. Erre egy léghűtő azonban működési elvéből kifolyólag nem képes!

A léghűtő inkább egy speciális ventilátor

Ezek a berendezések ugyanis gyakorlatilag egyfajta specializált ventilátorok, melyek hideg vizes közegből, párologtatással állítják elő a hűvös levegőt. Ezt azonban csak úgy tudják elérni, hogy közben óriási páratartalmat generálnak – ami több szempontból is rendkívül káros –, mindemellett pedig a szabályozhatóságuk is gondot okoz, hiszen nem tudjuk befolyásolni a hűtés mértékét és időtartamát sem.

Amíg a hűtőközeg hűvös állapotban van, addig érkezik a hideg levegő, de senki sem tudja megmondani előre, hogy hány fokon, egy biztos: az intenzitás és a hatékonyság fokozatosan csökken. Nagyon fontos tulajdonság ez, mégis ritkán hangoztatják a léghűtők kapcsán, márpedig aki tisztában van azzal, hogy ezek a berendezések gyakorlatilag egy nagy víztartállyal működnek, akkor nem is lenne kérdés számukra, hogy a nagyobb hatásfok és a szabályozhatóság miatt inkább többet költenének, de inkább mobilklímát választanának otthonukba.

A jobb teljesítmény nagyobb fogyasztással jár

Nyilván a nagy teljesítménynek megvan az ára – méghozzá szó szerint is. A léghűtők természetesen kisebb fogyasztók, hiszen lényegében egy ventilátornak megfelelő munkát végeznek el, a levegő tényleges hűtését csak közvetett módon, egy általunk korábban lehűtött vizes hűtőközeggel képesek elvégezni.

Ez általában 3-500W energiateljesítményt követel meg a léghűtőktől. Ehhez mérten a mobilklíma akár 800-1000W körüli fogyasztással is rendelkezhet, ami elsőre ijesztőnek tűnhet, azonban egy dolgot szintén ritkán hangoztatnak ezen a ponton. Ez pedig nem más, minthogy a mobilklímákat soha nem kell maximális teljesítményen üzemeltetnünk, legfeljebb az indításkor, illetve addig, amíg el nem érjük a kívánt hőmérsékletet.

Mennyi az annyi?

Míg egy léghűtőt például 8 óráig kell maximális fordulatszámon üzemeltetnünk azért, hogy elviselhetőbbé tegyük a benti hőmérsékletet, addig egy mobilklímát elegendő lehet egy óra intenzív működés után takarékos üzemmódban alkalmazni, gyakorlatilag csak szinten tartani vele a benti levegő hőmérsékletét, amihez természetesen már nem lesz szükség maximális teljesítmény leadására, hanem annak csak a töredékére.

Egy egyszerű matematikai számítással prezentálnánk a helyzetet. Egy 500W-os léghűtő 8 óra alatt maximális teljesítmény leadása mellett 4000W fogyasztást produkál. Egy mobilklímát azonban az első órában leadott 1000W után a maradék hét órában elegendő lehet már körülbelül 300W-os takarékon üzemelni, ami azt jelenti, hogy nyolc óra alatt mindössze 3100W energiát fogyaszt el.

Hogy egy léghűtőt optimális esetben, cserélhető hűtőközegekkel sem igazán lehet 5-6 óránál tovább üzemeltetni egyhuzamban, az egy másik lapra tartozó problémakör, itt és most csak érdekességképpen említjük meg.

Mi a helyzet a környezettudatossággal?

Szintén egy támadási felület a mobilklímák kapcsán a környezettudatosság. Ennek az oka nem más, minthogy a légkondicionálóknak éveken át nagyon rossz hírük volt, és nem véletlenül, hiszen olyan gázokat és vegyi anyagokat tartalmaztak, illetve bocsátottak ki, melyek károsították az ózonréteget.

Ezt a mai napig gyakran felemlegetik a klímaberendezések esetén, de közben elfelejtik, hogy a modern megoldások már káros CFL hűtőközeg nélkül dolgoznak, az újabb modellekben R22 típusú megoldás van, melyek a környezettudatosság – és az emberi egészség szempontjából is – mérföldekkel előnyösebbek.

Nyilván sokan hajlamosak megijedni ezektől a számoktól és jelölésektől, pláne annak fényében, hogy a léghűtők esetében kiemelhető: csak víz, egészen pontosan hűtött vagy fagyaszott víz biztosítja a hűtőközeget, melynek párolgása nem károsítja a környezetet, azaz természetes alapanyag.

Ezen a ponton azonban ismét gyakran elfelejtik kiemelni, hogy a magas páratartalom mennyire káros lehet az emberi szervezetre, a lakás berendezésére, a falakra nézve, miközben bizonyos esetekben a hatékonyságot is negatívan befolyásolja.

Magas páratartalom mellett csődöt mond a léghűtő

Azon túl, hogy nem szabályozhatók, és a hatásfokuk is messze elmarad a mobilklímáktól, a léghűtők esetén a magas páratartalom is nagyon gyakran okozhat problémát a használatuk kapcsán. Ez azért különösen nagy baj, mert a nagy nyári forróságok már felénk sem száraz melegek, sokkal inkább a trópusokra jellemző, magas páratartalommal megtámogatott forróságok, ami a léghűtő legnagyobb ellensége.

Ennek az oka, hogy a léghűtők működési elve is a párásításon alapul, hiszen úgy érnek el hűtő hatást, hogy vízzel töltik meg az adott helyiség levegőjét. Ez azonban csak és kizárólag olyan esetben tud megvalósulni, ha száraz a levegő, hiszen a párás közegben már eleve ott a víz, így nem elég, hogy nem tud hűtő hatást elérni, de mindemellett nagy kárt is okozhat például a berendezési tárgyakban, hiszen a felesleges víz kicsapódik, a falon vízcseppek, vízfolyások, penészfoltok jelenhetnek meg tőle.

A mobilklíma inkább párátlanít

Ezzel ellentétben a légkondicionálónak nem jelent gondot, ha párás közegben kell működnie. Olyannyira nem, hogy a legtöbb még párátlanító funkcióval is rendelkezik, ezáltal található benne egy tartály, mely a levegőből kivont vizet tudja felfogni, így megszüntethető a lakásban vagy az adott helyiségben a sok párából fakadó minden probléma. Érdemes olyan mobilklímát választani, ahol a páramentesítés szabályozható, így elkerülhető az a problémakör, hogy a klímaberendezés esetleg túlzottan kiszárítja a levegőt.

A mobilklíma beüzemeléséhez gyakran kell szakember

Természetesen a mobilklímák esetén sem fenékig tejfel az élet, hiszen azon túl, hogy drágábbak, mint a léghűtők, mindemellett a beüzemelésük is okozhat meglepetéseket. Dacára ugyanis a terméknévnek, a mobilklímák egyáltalán nem mobilizálható szerkezetek, helyhez kötöttek, és kivezetést igényelnek, ennek a kivezető nyílásnak a bekötése pedig gyakran szakember segítségét kívánja.

Miért fontos a megfelelő kivezetés biztosítása?

A hatékonyság miatt, hiszen a mobilklíma működése hőt termel, és amennyiben ez a hő megmaradna az adott helyiségben, akkor az drasztikus mértékben rontaná a klíma hűtő hatását. Ezért lényeges megfelelő kivezetést adni ezeknek az eszközöknek, csakhogy itt akad egy kis probléma, amit sokan nem tudnak házilagosan kivitelezni.

Kivezetési lehetőségek

A kivezetéshez ugyanis vagy át kell fúrni a homlokzati falat, ami nem kis munka, és minden esetben speciális szerszámot igényel. Nyílászárón történő kivezetés esetén is át kell fúrni az üvegfelületet, ami szintén szakembert kíván, ha azt akarjuk, hogy ne törjön az üveg, és ne szenvedjen csorbát a hőszigetelés.

Alternatívaként léteznek olyan megoldások, melyek a nyitott ablakon teszik kivezethetővé a klímacsövet. Ez egy cipzáras, textilalapú lehetőség, ami a hatékonyság tekintetében nem rossz, szakember sem szükséges a telepítéshez, azonban csak a nyári időszakban alkalmazható, ha a klímát fűtésre is használnánk, már nem opció.

A léghűtők esetében ilyen problémától nem kell tartanunk, hiszen semmiféle kivezetésre nincs szükségük, a ventilátorokhoz hasonlóan csak el kell helyezni őket valahol az adott helyiségben, és rögtön működésre bírhatók.

A léghűtő mindennapos karbantartást igényel

A karbantartás tekintetében szintén nagy különbségek vannak a két terméktípus között. Ezen a téren a léghűtő a problémásabb, hiszen ez az eszköz minden nap törődést igényel, lévén csak akkor tud megfelelően működni, ha elegendő víz van a tartályában. Indítás előtt ezt mindig ellenőrizni kell, és folyamatosan figyelemmel követni a mértékét, mert ha kifogy, akkor a léghűtő valójában csak egy mezei ventilátorként funkcionál tovább.

A klímaberendezések esetében napi szintű karbantartásról nem beszélhetünk. Ezeket is fontos tisztítani, azonban évente két alkalommal elegendő alaposan átfújatni klímatisztítóval azokat a felületeket, ahol a levegő halad. Évenként egy nagyobb karbantartás is javasolt, amihez fogadhatunk szakembert, de a mobilklímák esetén jellemzően ez sem okoz nagy fejtörést, a felhasználók saját maguk szintén el tudják végezni.

Légtisztító hatás

Gyakran hangoztatják a léghűtők kapcsán, hogy a környezetük hűtése mellett légtisztító hatással is rendelkeznek, ami valóban létező pozitívum, azonban a mobilklímáknál is jellemző, csak éppen nagyon ritkán hangoztatják, hiszen itt nem kell elfedni hangzatos kijelentésekkel a teljesítményhez kapcsolódó hiányosságokat.

Eleve a mobilklímák is rendelkeznek HEPA filterrel, a beszívott levegő tehát nem direktben kerül a rendszerbe, nemcsak lehűti a gép, hanem közben áthalad egy szűrőn, ami megtisztítja a portól, a pollenektől, aminek köszönhetően egyrészt hűvös, másrészt sokkal tisztább, frissebb levegő uralkodik majd a lakásban.

Nyilván a léghűtő és a mobilklíma hatásfoka is megkérdőjelezhető ebben a tekintetben. A nagy légtisztító kutatásunkban bemutatott gépekhez mérten például elhanyagolható hatásfokkal rendelkeznek, így az allergiások vagy az asztmások számára szezonban nem sok enyhülést nyújtanak – ehhez specifikus levegőstisztító berendezésekre van szükség –, azonban bizonyítottan frissebb, tisztább levegőt hagynak maguk mögött. Jelentős különbség ezen a téren nincs köztük.

A mobilklímával fűteni is lehet

Nagyon lényeges különbség még a léghűtő és a mobilklíma között, hogy míg előbbi csak hűtésre szolgál, és ezen a téren sem a leghatékonyabb, addig egy légkondicionálóval a hűtés mellett fűthetünk is. Igazi többfunkciós gépek, melyek télen-nyáron jó szolgálatot tehetnek abban az esetben, ha egy-egy helyiséget szeretnénk mindig kellemes hőmérsékleten tartani vele.

Nyilvánvaló, hogy állandó fűtésre csak erősen indokolt esetben alkalmazhatók, hiszen működtetésük még takarékos módban is költséges, de kiegészítő jelleggel, egy-egy helyiség esetén, netán hétvégi házakban kiváló megoldás lehet. A legtöbb termékkel akár 26 Celsius fokra is könnyedén felfűthetünk egy helyiséget, illetve minimális energiabefektetéssel tudjuk szinten tartani a belső hőfokot annak függvényében, hogy mennyire hűvös odakint az időjárás.

Most akkor léghűtőt vagy mobilklímát vegyek?

Erre a kérdésre azért nem lehet egyértelműen és határozottan válaszolni, mert mindenkinek eltérőek az igényei azzal kapcsolatban, hogy mennyire szeretné lehűteni egy adott helyiség levegőjét. Azt nem árt tudni, hogy mindkét készülék inkább egy-egy helyiség esetén alkalmas, teljes lakások hűtésekor vagy fűtésekor más alternatívákra van szükség, esetleg a mobilklíma esetén több készülék beüzemelésére.

Léghűtőt válasszunk

Általánosságban elmondható, hogy akinek már majdnem megfelelt a mindennapokban a ventilátor is azért, hogy kellemes hőmérsékletet teremtsen vele otthonában, azonban egy kicsivel azért hűvösebb közegre vágyik, mindemellett pedig nem szeretne túl sokat költeni, az bátran próbáljon ki egy léghűtőt. Mindezt annak tudatában, hogy a hőfoka gyakorlatilag nem szabályozható, működtetése folyamatos odafigyelést igényel, és éjszaka, alvás mellett csak a drágább típusok üzemeltethetők, mert egyébként nagyon hangosak.

Mobilklímát válasszunk

Ha viszont szeretnénk valóban kellemesen hűvös időt teremteni a lakás falai között, teljes egészében szabályozni akarjuk a hőmérsékletet, és ezért a nagy teljesítményért még az sem zavar minket, hogy többet kell fizetnünk, akkor érdemesebb inkább a mobilklímát választani. Egyszerűbb üzemeltetni, sokkal jobban hűt, akár fűtésre is használhatjuk, miközben nagyon minimális kompromisszumokat követel tőlünk. A beüzemeléshez ugyan szükség lehet szakember segítségére, de ezt leszámítva minden téren előnyösebb, ha kellemesen hűvös közegben élveznénk a legnagyobb nyári forróságot is.