Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mobil klíma – mutatjuk a legjobbakat (2024)

Utoljára frissítve:

A mobilklímára alapvetően úgy tekinthetünk, mint egy szabadon mozgatható és könnyen installálható hőszabályozó berendezésre, ami önmagában kiváló alternatívát nyújthat a különböző hűtő-, fűtő- és légcserélő berendezések helyett vagy mellett.

Ma már az optimális hőmérséklet igénye mellett a kényelmi- és okos funkciók is felértékelődtek, csakúgy mint a környezettudatos és az energiatakarékos megoldások. Ráadásul egyre többen kényszerülnek otthoni munkára és/vagy tanulásra, amihez elengedhetetlen, hogy nyáron kellemesen hűvös, télen pedig finom meleg hőmérsékletek uralkodjon, hiszen csak ilyen közegben lehet megfelelően koncentrálni.

Sok esetben az egészségügyi állapot is indokolja, hogy mindig azonos hőmérséklet vagy páratartalom uralkodjon egy helyiségben, és ehhez a mobil klíma – a beépített termosztát és a működési teljesítmény miatt – az egyik legjobb megoldás. Nagy előnyük még, hogy közel sem csak a belső levegő hűtésére, hanem az átmeneti időszakokban vagy télen a fűtésre, vagy éppen páramentesítésre egyaránt alkalmasak lehetnek!

Egyre több márka kínál ilyen berendezéseket különböző teljesítménnyel, funkciókkal és tartozékokkal, ezért a meleg beköszönte előtt körbenéztünk mi is a piacon. Ebben az összeállításban bemutatjuk a legjobb mobil klímákat, és nem csak a választásban segítünk, de a témakör legfontosabb kérdéseit is igyekszünk megválaszolni.

Tartalomjegyzék

Igazolt hazai és külföldi vásárlói vélemények alapján

A legjobb mobil klímákat részletes piackutatással, a következő forrásokból választottuk ki:

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • tesztekből és fórumokból tájékozódva;
 • saját tapasztalatok figyelembevételével.

Legjobb mobilklímák, szerintünk

Whirlpool PACW29COL

Pénztárcabarát választás

Max hűtő teljesítmény: 2,8kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Nincs Távirányító: Van Zajszint: 64dB Súly: 34 kg Szoba: 20-30m2 Energiaosztály: A

Előnyök
 • masszív kialakítás
 • távirányítóval irányítható
 • Jet gyorshűtés funkció
 • csendes üzemmód
 • automatizált működés
Elérhető itt
Alza.hu
Árukereső.hu

Ha valakinek az elérhető ár a legfontosabb szempont egy mobil klíma kiválasztásakor, érdemes lehet megismerkedni a Whirlpool termékével, mely kiváló ár-érték aránnyal kecsegtet, minimális kompromisszumokkal.

Gyorshűtés üzemmóddal, csendes működéssel

A Whirlpool PACW29COL a jó ár mellett leginkább a Jet gyorshűtés funkcióval győzi meg a vásárlókat, hiszen ennek köszönhetően valóban képes már egyetlen óra alatt érezhetően csökkenteni a belső hőmérsékletet – természetesen a nagyobb teljesítmény miatt magasabb zajszint társaságában.

A mobil klíma rendelkezik azonban halk üzemmóddal is, ami valóban csendessé teszi az eszközt, így akár éjszaka vagy munka mellett egyaránt használható, de még ilyenkor is 48dB zajszinten üzemel.

Tartós kialakítás, egyszerű mozgathatóság

Azon túl, hogy a Whirlpool PACW29COL kifejezetten letisztult és modern megjelenést kapott, mindemellett a tartósságára sem lehet panasz. Jól mutat minden lakásban, irányításához pedig még egy távirányítót is mellékel hozzá a gyártó.

Az eszköz kerekeken gurul, így mozgathatóságára biztosan nem lehet panasz, mint ahogyan egyszerű működtetésére sem. Az ún. “hatodik érzék” szenzor technológiával akár teljes egészében automatizálható a működése, nekünk kis túlzással csak a kívánt hőmérsékletet kell megadnunk.

Sencor SAC MT9020C

Jó ár érték arány

Max hűtő teljesítmény: 2,6kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Nincs Távirányító: Van Zajszint: 65dB Súly: 29 kg Szoba: 35-91m2 Energiaosztály: A

Előnyök
 • Nagy hűtőkapacitás, alacsony zajszint
 • Szabályozható ventilátor-fordulatszám
 • Páramentesítő funkció
 • LCD kijelző és távirányító
 • Ablakra szerelhető kivezető szett a csomagban
Elérhető itt
Árukereső.hu

Jó áron szeretnénk vásárolni egy mobilklímát, ami nagy hűtőkapacitással, sok funkcióval és páramentesítő tulajdonságokkal is rendelkezik? A Sencor SAC MT9020C jó döntés lehet!

Nagyobb helyiségekben is jól megállja a helyét

A Sencor mobilklímája azért lehet jó választás sokaknak, mert nagyobb helyiségek hűtése sem okoz neki gondot. Kisebb mennyezetmagasság esetén akár egy 35 négyzetméteres lakásban sem okoz csalódást (ez nagyjából 90 légköbméter), hiszen 9 000 BTU értékkel rendelkezik, ami jelentős kapacitás a maga kategóriájában.

A 2,6 kW-os teljesítménye mellett ráadásul kifejezetten csendesen működik, a négy fokozatban állítható ventilátor még nagy teljesítmény esetén sem generál 65 dB-nél nagyobb zajt. Mindezt ráadásul környezetbarát hűtőközeggel és mosható légszűrővel kínálja, rengeteg hasznos extra funkció társaságában.

Nemcsak hűt, hanem páramentesítésre is képes

Azon túl, hogy kiválóan hűti a lakás levegőjét, a Sencor terméke nemcsak mobilklímaként funkcionál, hanem üzemeltethető álló ventilátorként, sőt páramentesítőként is. Könnyed irányíthatóságát LCD kijelző és távirányító biztosítja, miközben telepítéséhez sem kell fúrni-faragni a lakásban, az ablakon való kivezető szett ugyanis megtalálható a dobozban.

Kerekeken gurul, így könnyedén mozgatható a lakásban, miközben rendelkezik időzítővel, alvó móddal, környezetkímélő ECO beállítással, sőt önpárolgó funkcióval és memóriával, ami lehetőséget ad arra, hogy bekapcsoláskor automatikusan visszahozza az utoljára használt beállításokat.

DeLonghi PAC EM77 ECO 

Kedvencünk a középkategóriában

Max hűtő teljesítmény: 2,6kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Nincs Távirányító: Van Zajszint: 62dB Súly: 30,5 kg Szoba: 70m2 Energiaosztály: A

Előnyök
 • Akár 70 légköbméterre elegendő hűtőteljesítmény
 • Párátlanító funkció
 • Komplett ablakkészlet a beszereléshez
 • Három sebességfokozat
 • 24 órás időzítő
Elérhető itt
Árukereső.hu

A középkategóriás mobilklímák világában a DeLonghi PAC EM77 ECO jó alternatívát képvisel, hiszen kellően nagy teljesítményt nyújt megfizethető áron, így kisebb lakásokban elviselhetőbbé teszi a nyári forróságot.

Nagy teljesítmény, egyszerű működtetés mellett

Az óránkénti 9 000 BTU teljesítménynek köszönhetően a DeLonghi mobilklímája nagyon hatékony, akár egy 70 légköbméteres helyiségben is jól megállja a helyét a legforróbb napokon, miközben A energiaosztályú besorolásával a villanyszámla miatt sem kell aggódnunk, hiszen egyáltalán nem fogyaszt sokat.

Mindezt nagyon egyszerű működtetéssel ötvözte a gyártó, hiszen használata nincs túlbonyolítva, a három sebességbeállítás tökéletesen alkalmas arra, hogy megtaláljuk az igényeinkhez, illetve a szoba hőmérsékletéhez leginkább illeszkedő megoldást, amit 24 órás időzítővel toldottak meg a tervezők.

Párátlanító funkcióval és egyszerű szerelhetőséggel

Mint a legtöbb mobilklíma, úgy természetesen a DeLonghi terméke is rendelkezik páramentesítő funkcióval. Sőt, ezen a téren kifejezetten nagy tudás birtokában van, hiszen 24 óra alatt akár 40 liter nedvesség kivonása sem okoz gondot neki a levegőből, görgős kialakításával ráadásul az egész lakásban kamatoztathatjuk tudását.

Mivel rendelkezik saját telepítőkészlettel – a doboz tartalma –, ezért nagyon egyszerűen, szakember segítsége nélkül is beköthető, ha megelégszünk az ablakon történő kivezetéssel, amelynek összeállításához pontos útmutatót kapunk.

Klarstein Metrobreeze Rome

Arany középút

Max hűtő teljesítmény: 3kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Nincs Távirányító: Van Zajszint: 63dB Súly: 30 kg Szoba: 29-49m2 Energiaosztály: A+

Előnyök
 • Akár 50 m2-es helyiség hűtésére is alkalmas
 • Hűt, szárít és ventilátorként egyaránt üzemel
 • 16 és 30 Celsius fok között szabályozható hőmérséklet
 • A+ energiahatékonysági osztály
 • Tartozék távirányító
Elérhető itt
klarstein.hu – hivatalos
electronic-star.hu

Nagy teljesítmény, egyszerű üzemeltetés és elragadó termékdizájn? Ezt mind garantálja a Klarstein Metrobreeze Rome, ami tökéletes arany középutat kínál a mobilklímák világában.

Hatékony klimatizáció rengeteg funkció társaságában

A Klarstein mobilklímája a mérések alapján 10 000 BTU teljesítményre képes, ami nagyon hatékony klimatizációt jelent, miközben a nagyobb helyiségektől sem ijed meg. Akár 49 négyzetméter hűtése sem okoz neki gondot, azaz kisebb lakásokhoz vagy tetőterekhez önmagában elegendő lehet.

Hatékonyságát jól mutatja, hogy 18 és 30 Celsius fok között dolgozik, így még extrém melegben is megállja a helyét. Nem kell aggódnunk a villanyszámla miatt, hiszen fogyasztása gazdaságos, A+ energiahatékonysági osztályba sorolható, alkalmazható egyszerű ventilátorként, sőt szárító funkciója is van.

Akár távirányítóval is irányíthatjuk

Bár a mobilklíma a kerekei miatt könnyedén mozgatható, a Klarstein gondoskodott a kényelemről, így akár távirányítóval is vezérelhetjük működését, illetve szabályozhatjuk beállításait, legyen az akár a szellőzési szint, akár a ventilátor fordulatszáma vagy éppen az időzítő funkció.

A termék működése ugyanis könnyedén időzíthető, ezáltal automatizálható, sőt rendelkezik alvó móddal, ami csökkenti a működési zajt, ezáltal nem zavarja az éjszaka nyugalmát, sőt bizonyos idő elteltével magától leáll, hogy ne okozzon kellemetlenségeket.

Klarstein Metrobreeze New York Smart 12k

Okos választás

Max hűtő teljesítmény: 3,5kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Van Távirányító: Van Zajszint: 65dB Súly: 31 kg Szoba: 35-59m2 Energiaosztály: A

Előnyök
 • appról vezérelhető
 • éjszakai üzemmód
 • óriási hűtőkapacitás
 • hőmérséklet érzékelők
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU

Okosotthonhoz is tökéletesen illeszkedő, rengeteg intelligens megoldással és applikáción keresztüli vezérléssel rendelkező mobil klíma a Klarsteintől, ami külföldön is nagy népszerűségnek örvend.

Nagy teljesítmény, gazdaságos üzemeltetés

A Metrobreeze New York Smart 12k mobil klíma legnagyobb előnye, hogy a 12 000 BTU értéknek köszönhetően óriási hűtőkapacitással rendelkezik, így kategóriáján belüli kompakt méretei ellenére nem okoz neki problémát a 60 négyzetméteres helyiségek hűtése – még a legforróbb nyári napokon sem.

Mindehhez páramentesítő funkció, valamint gazdaságos üzemeltetés tartozik, „A” energiaosztálya mellett pedig rengeteg beállítással és automatizálási lehetőséggel rendelkezik. Működése például időzíthető, érzékelőinek jóvoltából pedig kikapcsol, ha elérte a beállított szintet, illetve bekapcsol, ha szükség van némi extra hűtésre.

Távirányítóval és applikációval is üzemeltethető

Magasan kiemelkedik a hazai piacon a Klarstein Metrobreeze New York Smart 12k azzal, hogy okostelefonos alkalmazást használva is üzemeltethetjük. Ennek köszönhetően akár távolról is módosíthatjuk a beállításokat, hogy mindig kellemes hőmérsékletű lakásba érjünk haza.

Természetesen jár hozzá távirányító is, működése pedig kellően csendes, éjszakai üzemmódjának hála akár non-stop üzemeltethető. A készülék mellett pedig mindent megtalálhatunk majd a dobozban, ami a komplett beszereléshez szükséges – akár ablakon történő kivezetés esetére is.

Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ Wifi

Felsőkategória képviseletében

Max hűtő teljesítmény: 2,93kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Van Távirányító: Van Zajszint: 62dB Súly: 32 kg Szoba: 80m2 Energiaosztály: A+

Előnyök
 • Saját technológiára épülő gyors hűtőrendszer
 • Alvó és Turbo üzemmód
 • Nagyobb helyiségek hűtésére is jól alkalmazható
 • Környezetbarát hűtőközeg, légtisztító szűrők
 • Hatékony páramentesítő funkció
Elérhető itt
Árukereső.hu

Egy hatalmas hűtőteljesítményre képes mobilklímát keresünk, ami minden igényünket kielégíti és még okos funkciókkal is rendelkezik? Akkor az Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ Wifi jó döntés lesz!

Saját technológiával és okos funkciókkal hűti otthonunkat

Az Olimpa légkondicionálója nem véletlenül került a felsőkategóriás mobilklímák közé, hiszen 13 000 BTU teljesítményre képes, amivel akár 83 légköbméternyi levegő, vagyis egy 40 négyzetméteres helyiség is hűvösen tartható. Mindezt ráadásul saját technológiai háttérrel biztosítja a gyártó!

A mobilklímában ugyanis légtisztító szűrő betétekkel ellátott Blue Air technológiát találunk, ami a lamellák és a ventilátor speciális kialakításából kifolyólag nagyon gyors és egyenletes hűtést garantál. Mindezt ráadásul okos funkciókkal, hiszen a társalkalmazás jóvoltából a telefonunkról is elérhetünk néhány fontosabb beállítást.

Többféle üzemmód és kiemelkedően csendes működés

A termékhez többféle üzemmód is elérhető, így Turbo módban percek alatt képes lehűteni az adott helyiséget, a Sleep funkcióban pedig alvás közben is kellemesen tartani a szoba hőmérsékletét. Működése ráadásul különösen csendes, átlagosan 10 százalékkal halkabb, mint a piacon megtalálható nagy teljesítményű mobilklímák zöme.

Rendelkezik mindemellett 24 órás időzítővel, távirányítóval, autorestart funkcióval áramszünet esetére, a környezetbarát hűtőközeg mellett pedig nemcsak klimatizálásra, hanem páramentesítésre egyaránt jó döntés.

Jó, ha tudsz róla!

Fisher FPR-123DE4-R Flexi

Társ télen-nyáron, mobil klíma fűtés funkcióval

Max hűtő teljesítmény: 3,5kW Fűtő funkció: Van Wifi: Nincs Távirányító: Van Zajszint: 65dB Súly: 30 kg Szoba: 25-40m2 Energiaosztály: A++

Előnyök
 • Hűtés, fűtés, párátlanítás
 • Kültéren is elhelyezhető
 • Bontás nélküli telepíthetőség
 • Akár 40 m2 is klimatizálható vele
 • Saját távirányító
Elérhető itt
Árukereső.hu

Egy olyan nagy teljesítményű mobilklímára van szükségünk, ami télen fűt, nyáron hűt, szükség szerint pedig még párátlanítja is a lakást? Ebben az esetben a Fisher FPR-123DE4-R Flexi lehet a befutó!

Nemcsak mozgatható, hanem akár még kültéren is telepíthető

A Fisher jól bejáratott név a klímás piacon, így nem véletlen, hogy mobilklímájuk hatalmas tudással rendelkezik, hiszen óránként akár 12 000 BTU értékkel tudja hűteni otthonunkat, sőt találunk rajta fűtésre szolgáló üzemmódot, valamint páramentesítő funkciót is.

A hordozhatósága mellett – kerekeken gurul – óriási előnye, hogy bontás nélkül is telepíthető az ablakszigetelő kivezetés megvásárlásával, sőt a kültéri telepítést egyaránt támogatja. Ilyenkor sem a gép hangja, sem az általa generált meleg miatt nem kell aggódnunk, a klimatizált helyiségbe csak a kellemesen hűvös levegő áramlik be.

Saját távirányító és többrétegű szűrőrendszer

Bár okos funkciók nem tartoznak hozzá, az átlátható LCD paneljével és a sokoldalú távirányítóval nagyon könnyedén irányíthatjuk, automatizálhatjuk, illetve a saját igényeinkhez igazíthatjuk működését, hogy mindig a legoptimálisabb hőmérsékletet generálja a lakásban.

Fontos kiemelni még összetett szűrőrendszerét, amelynek köszönhetően egészségesebbé és tisztábbá tudja varázsolni otthonunk levegőjét, hiszen mosható porszűrő, sőt még egy aktívszenes szagtalanító szűrőbetét is található benne.

Klarstein Kraftwerk Smart10K

A dizájn szerelmeseinek

Max hűtő teljesítmény: 2,9kW Fűtő funkció: Nincs Wifi: Van Távirányító: Van Zajszint: 65dB Súly: 26 kg Szoba: 29-49m2 Energiaosztály: A

Előnyök
 • appról vezérelhető okos funkciók
 • cool dizájn
 • éjszakai üzemmód
 • távirányító
 • komplett beépítési szett
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU

A Klarstein mindig is nagy figyelmet szentelt termékei kapcsán a megjelenésnek, a Kraftwerk Smart10K mobil klíma pedig nemcsak szép hanem okos is, és a teljesítményére sem lehet panasz.

Többféle üzemmód, okostelefonos irányítás

Mivel ez egy igazi okoseszköz, nemcsak a beépített panelen vagy a távirányítóval, hanem saját applikációval is irányíthatjuk, ami a távoli használat kényelmén túl további extra beállítási lehetőséget is biztosít.

Működése közben több üzemmód közül válogathatunk, így mi dönthetjük el, hogy milyen zajszint és hatékonyság mellett üzemeljen. Emellett rendelkezik páramentesítő funkcióval, ami különösen hasznos a magas páratartalommal rendelkező lakásokban.

Akár 50 négyzetméteres helyiségekben is hatékony

Természetesen a Klarstein Kraftwerk Smart10K a hatékonyság terén sem vall kudarcot. A 10 000 BTU-s teljesítményével akár 50 négyzetméteres helyiségeket is képes alaposan lehűteni, mindezt az „A” energiaosztály mellett, gazdaságos formában.

Mivel működésekor akár 50dB zajszintre is lehalkítható – üzemmódtól függően –, ezért tökéletes társ lehet a mindennapokban, sőt akár éjszaka is. Kerekeinek köszönhetően szabadon mozgatható egyik helyiségből a másikba. További előnye, hogy az eszköz dobozában komplett, billenő ablakokhoz ideális beépítő készlet is megtalálható!

Mobilklíma vagy hagyományos klíma?

Amennyiben elhatároztuk, hogy saját klímát szereltetünk otthonunkba, akkor csakhamar eljutunk a választás kapcsán az egyik legfontosabb kérdéskörig, miszerint: hagyományos klímát válasszunk vagy inkább mobilklímát?

A mobilklíma mozgatható

Bár alapvetően mindkét típus ugyanolyan teljesítmény leadására képes, ugyanúgy tudja fűteni és hűteni a lakást, ha olyan modellt választunk, azonban van egy nagyon lényeges különbség közöttük, mégpedig a mobilitás, a mozgathatóság.

Míg a hagyományos klímák rendszerint rögzítésre kerülnek a falra, addig a mobilklíma mozgatható, a megfelelő kivezetések és egyebek mellett egyik helyiségből a másikba vihető. Ehhez természetesen fontos, hogy mindenhol legyen megfelelő csőkivezetés, hiszen ez a mobilklímák működéséhez a legtöbbször elengedhetetlen.

A hagyományos klímák beépítése bonyolult

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a hagyományos klímák felszerelése minden esetben nagyon bonyolult. Mobilizált társaikkal ellentétben nem egy „in the box” megoldást képviselnek, ezáltal telepítésük szerelőt igényel.

Sőt, a hagyományos klímaberendezésekkel már az építkezés legelején számolnunk kell, hiszen úgy kell kialakítani az adott helyiségeket, el kell vezetni a kiállásokat a klíma leendő helyére, ha pedig a fűtést is ezzel intéznénk, az még bonyolultabb tervezési sajátosságokat igényel.

Emiatt a hagyományos klímákat bár csak egyszer kell elhelyeznünk, azonban onnan már nem tudjuk módosítani a helyzetüket, nem lehet áthelyezni őket – legfeljebb jelentős bontás és átalakítás terhe mellett. Nagyobb probléma, hogy sok társasházban egyáltalán nem is engedik a hagyományos klíma elhelyezését, és nem csak azért, mert gondot okoz a kiépítés, illetve a csövek elvezetése.

A mobilklíma beüzemeléséhez nem kell szerelő

Nagyon lényeges tulajdonsága a mobilklímáknak, hogy összeállításukhoz és beüzemelésükhöz nem kell szakember, a legtöbbször semmivel sem okoz nagyobb gondot ez a folyamat, mint egy közönséges ventilátornál. A termékek egyszerűen megvásárolhatók, illetve beszerezhetők, a használati utasítás segítségével pedig percek alatt be lehet üzemelni őket.

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mobilklímák többségének teljesítménye nem említhető egy lapon a hagyományos klímák tudásával, de ha egy-egy helyiséget szeretnénk hűteni és fűteni velük, akkor jellemzően kiválóan megfelelnek.

A nevük azonban senkit se tévesszen meg, bár mozgathatók, azonban a mobilklímák nagyon gyakran nagyobbak és nehezebbek is a hagyományos társaiknál, ami annak köszönhető, hogy a működésükhöz szükséges minden elem egyetlen eszközön belül található, nincsenek külön felszerelhető egységei.

Ami gondot okozhat, az a kivezető cső telepítése. Ha falon vagy ablaküvegen keresztül vezetnénk, érdemes a gondos kialakítás miatt szakember segítségét kérni, de vannak olyan megoldások is, melyek bár csak a nyári időszakban ideálisak, ellenben laikusok is egyszerűen alkalmazhatják.

Milyen mobilklímát vegyek?

A mobilklíma egyelőre még nem tekinthető olyan berendezési tárgynak, ami minden háztartásban általános lenne, kevesen ismerik ezt a termékkategóriát és sokan bizonytalanok, ha vásárlásra kerül sor. Ekkor merül fel a kérdés, hogy milyen mobilklímára is van szükségünk? Az alábbiakban minden fontos nézőpontból megválaszoljuk ezt a kérdést:

Otthonunk tulajdonságai alapvetően befolyásolják a döntést

Noha a mobilklíma kiválasztásakor nyilvánvalóan nagyon fontosak az egyéni érdekek, hogy nekünk mire van szükségünk egy ilyen berendezéstől, azonban a legtöbb esetben nem innen kell megközelíteni a kérdést, hiszen egy sor más tulajdonság, például otthonunk sajátosságai gyakran lényegesebbek lesznek már a válogatás során. Hogy miért? Lássuk a szempontokat!

A mobilklíma akkor a legjobb, ha hagyományos klímát nem lehet felszerelni

Kíméletlen és sarkos állítás, azonban igaz. Tudni kell, hogy a hagyományos klímaberendezések jellemzően nagyobb és jobb teljesítményt produkálnak, mint a mobilklímák, így a legtöbben eleve azt szeretnék, ha inkább olyan készülék lenne otthonukban, ami jellemzően kisebb helyet is foglal a lakásban.

A mobilklíma ugyanis annak ellenére, hogy mobilizálható, azaz áthelyezhető egyik helyiségből a másikba, többségében egyáltalán nem kompakt berendezés, kifejezetten nagy helyigénye van, de beépítéséhez szinte egyáltalán nem szükséges semmiféle speciális körülmény, gyakorlatilag bármelyik lakásban megállja a helyét.

A mobilklíma bekötéséhez nem kell szerelő

Sokan azért választanak inkább mobilklímát a hagyományos berendezések helyett, mert nem kell hozzá szerelőt hívni. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy ez csak akkor igaz, ha rendelkezünk otthon megfelelő szerszámokkal, illetve legalább alapvető barkácsolási tudással, hiszen sok esetben a mobilklímákhoz is kell fúrni-faragni a működtetés érdekében.

A gyártók azonban ma már a kompakt megoldásokra törekednek, ezáltal egyre több olyan megoldás létezik, amihez nem kell feltétlenül átfúrni az egész falat azért, hogy a berendezést össze tudjuk kapcsolni a külvilággal, hiszen a kivezetők bekötése a legtöbb klímaberendezés esetén alapvető fontosságú.

Költözés előtt vagy albérletben kiváló döntés a mobilklíma

Noha minden más esetben is érdemes számolni velük – pláne annak fényében, mert olcsóbbak, mint a hagyományos klímák –, azonban a mobilklíma alkalmazása különösen költözés előtt vagy albérletben lehet nagyszerű döntés.

Mondhatjuk bátran olyan beruházásnak is, ami a kényelem és a komfortszint tekintetében megtérül. A mobilklíma ugyanis költözéskor egyszerűen magunkkal vihető, könnyen szállítható, de ami a legfontosabb: bárhol beépíthető újra.

Ha nem állandó jelleggel használnánk, a mobilklíma szerencsésebb választás

Míg a hagyományos klímaberendezéseket jellemzően arra használják, hogy folyamatosan működtessük őket, azaz 0-24-ben hűtsék vagy fűtsék az adott helyiséget, addig a mobilklímák abban az esetben is jól működnek, illetve költséghatékonyak, ha csak néha kapcsolnánk be őket.

Hangsúlyozandó, hogy a mobilklíma is használható huzamosabb ideig, hetekig vagy hónapokig, ha szükség van rá, azonban sokkal zavaróbb a jelenléte, hiszen minden egysége beltéren található, ezáltal működtetése lényegesen nagyobb hangzavarral jár, mint egy hagyományos klímaberendezésé.

Az árkategória terén ma már nincs nagy különbség a klímaberendezések között

Sokan csak azért döntenek a mobilklíma mellett, mert olcsóbbnak vélik, mint a hagyományos klímaberendezéseket. Ez abban az esetben igaz, ha a belépő szintet vetjük össze egymással, hiszen ebben az esetben a mobilizált megoldások valóban költséghatékonyabb alternatívának tekinthetők.

Amennyiben azonban egy kicsit jobb, nagyobb teljesítményű vagy több funkcióval rendelkező mobilklímára lenne szükségünk, akkor rá kell jönnünk, hogy az árkategória terén ma már közel sincs olyan nagy különbség az egyes berendezések között, ha a típusokat vesszük górcső alá.

Működési elv

Jellemzően minden klímaberendezés ugyanazon a működési elven alapul, a mobilklímák esetén azonban a gyártók mindent „in the box” módon oldottak meg, vagyis a kondenzációs folyamatok ugyanott zajlanak, ahol a ventilátor üzemel. Ez minden esetben zaj- és hőtermeléssel jár együtt!

Emiatt fontos tudni a mobilklímák kapcsán, hogy bár nem rendelkeznek kültéri egységgel, azonban így is fontos számukra kivezető nyílást alkalmazni egy vastagabb flexibilis cső segítségével.

Ez minden berendezéshez alapvető tartozék, és azt a célt szolgálja, hogy működés közben a hőhatás ne melegítse a helyiség vagy a lakás belső hőmérsékletét, hanem a szabadba távozzon.

Kivezetési lehetőségek

Bár a mobilklíma kapcsán sok helyen előszeretettel hangoztatják, hogy nem kell szerelőt hívni a bekötéshez, azonban a kivezetésekkel sok tulajdonosnak meggyűlhet a baja. Különösen akkor, amikor a mobilklíma fix helyre kerül, konkrétan a lakás egy olyan pontjára, ahol még nyílászáró sincs.

Kizárólag nyári-, illetve csak időszakos használat esetén a mobilklímához tartozó kivezető csőnek a nyitott ablak is megfelel. Ehhez ma már sok gyártó kínál olyan megoldásokat, melyek az ilyenkor keletkező nyílást egy ruhaszerű anyaggal elfedik, így kintről nem tud beáramlani a meleg levegő.

Télen vagy átmeneti időszakokban, azaz fűtés esetén ez a megoldás azonban nyilvánvalóan életképtelen. Ha ilyenkor is alkalmazni akarjuk a mobilklímát, akkor elengedhetetlen lesz a kivezetőcső számára átfúrni a házfalat, de léteznek már megoldások, amikor a nyílászáró ablakfelületén keresztül vezetik ki a szellőzőt.

Ezek minden esetben jól szigetelő, szakszerű megoldások, azonban többnyire szakember bevonását igénylik a bekötéskor, hiszen speciális szerszámokra, nem mellesleg pedig szaktudásra is szükség lesz hozzá.

Kivezető cső hossza

Akár fix helyre történik a mobilklíma telepítése, akár nyílászárók mellé, átmeneti jelleggel helyeznénk csak el, nagyon lényeges odafigyelni a kivezető cső hosszára. Ezek jellemzően valamilyen flexibilis, pótolható megoldások, így ha egy kiszemelt termék esetében csak másfél méter csövet adnak, nekünk viszont legalább két méterre lenne szükségünk, nem kell kétségbe esni, egy ilyen tartozék külön megvásárolható.

A választás előtt mindig gondoljuk át, hogy hol szeretnénk majd használni a készüléket, hiszen a kivezető cső elhelyezkedését és magasságának beállítását fizikai szabályokhoz kell igazítani – jellemzően nem lehet alacsonyabban, mint a készülék kivezetése –, és gyakran csak ilyenkor jövünk rá arra, hogy a gyári cső rövid lesz.

Jellemzően a mobilklíma vételárához mérten filléres tételről beszélünk – párezer forintért már lehet jobb minőségű flexibilis kivezető csöveket vásárolni –, így ez soha ne tartson vissza minket a beruházástól.

Vízelvezetés

A kondenzációs működési elvből kifolyólag a működtetés során a mobilklímák úgynevezett kondenzált vizet termelnek, aminek az elvezetése sok esetben okozhat még problémát a felhasználás során.

Léteznek olyan termékek, melyek egyszerűen elpárologtatják ezt a vizet. Semmiképpen sem ajánlott olyan helyiségekben, ahol rossz a szellőzés vagy a szigetelés, vagy gondot okoz a penészesedés, hiszen ezzel csak nagymértékben növekszik a környezet páratartalma, ami ráadásul a levegő minőségét is rontja.

Sokkal szerencsésebb alternatívát képviselnek azok a mobilklímák, melyekben külön víztartály található. Ilyen esetben a gép egy edényben gyűjti a vizet, aminek az ürítéséről természetesen nekünk kell gondoskodni. Ma már mindegyik klímaberendezés rendelkezik biztonsági funkcióval, így érzékeli a tartály telítődését, ami mellett ráadásul a gép is működésképtelen marad egészen a következő ürítésig.

Teljesítmény

Hogy milyen teljesítményű mobilklímát válasszunk otthonunkba, azt saját preferenciáink mellett jelentős mértékben meghatározzák az épület tulajdonságai is. Nem árt tudni, hogy a termékkategóriának megvannak a maga korlátai, így bár a névleges teljesítményük sokszor nagy, azonban a gyakorlatban mégis gondot okozhat nekik egy teljes lakás lehűtése.

Ennek ellenére vannak mobilklímák, melyek akár 80-90 négyzetméter hűtésére vagy fűtésére is alkalmasak, tehát elegendők lehetnek ahhoz, hogy egy nagyobb helyiséget vagy egy kisebb panellakást folyamatosan ideális hőmérsékleten tartsanak.

Fontos azonban, hogy a klímaberendezések hatása leginkább csak lokálisan érzékelhető, így abban a helyiségben lesz a leghatékonyabb, ahol működtetjük. Teljes lakáshoz tehát egyetlen készülék annak ellenére sem elég, hogy a gyártói ajánlás szerint akár 80 négyzetméteren is megállja a helyét. A mobilklímák inkább a zárt helyiségekben tudnak kiválóan és költséghatékonyan működni.

Zajszint

Általánosságban kijelenthető, hogy a mobilklíma és a csendes működés fogalma egyáltalán nem említhető egy lapon. Léteznek halkabb modellek, de mindegyik eszköz működése kisebb vagy nagyobb zaj kibocsátásával jár együtt. Ennek a mértéke nyilván függ a leadott teljesítménytől és a beállításoktól, de a hagyományos klímához viszonyítva minden esetben hangosabbak.

Ennek az oka nem más, minthogy a ventilátor is bent lesz a lakásban, így minél nagyobb fokozatra tesszük a készüléket, annál hangosabbá válik. A legtöbb mobilklíma 60-70 dB zajszinten üzemel, de természetesen lesznek ettől eltérő modellek is, azonban inkább a hangosabb értékek felé.

Éjszakai üzemmód

Különösen kánikulák idején, vagy ha kiegészítő fűtéshez szeretnénk alkalmazni a mobilklímát, akkor nagyon fontos lehet az, hogy a készülék rendelkezzen éjszakai üzemmóddal, hiszen 60-70 dB zajszint mellett az emberek többségének gondot okoz az alvás.

Szerencsére ma már a legtöbb gyártó alkalmaz ilyen funkciót a termékében, és bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben semmi haszna – csak minimális mértékben halkítja el a gépet, miközben a teljesítményt gyakorlatilag nullázza –, azonban vannak gyártók, akik hatékonyan meg tudták valósítani ezt az üzemmódot, azaz tényleg lehet aludni a klíma mellett működés közben.

Energiahatékonyság

A legtöbb hűtésre és fűtésre alkalmas eszközről elterjedt az a tévhit az emberek körében, hogy jellemzően sok energiát fogyasztanak, ezáltal közel sem tekinthetők gazdaságosnak. Bár tény és való, hogy a mobilklímák a nagyobb fogyasztók közé sorolhatók, azonban a legtöbb gyártó ma már arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb mértékben növelje a környezettudatosságot, ezáltal csökkentse az energiafogyasztást.

Dinamikus fogyasztóként egy mobilklíma annyi áramot vesz fel, amekkora teljesítményen éppen üzemeltetjük, így a maximális fogyasztást csak irányadónak kell tekintenünk, de jellemzően annál lényegesen kisebb költségekkel tudjuk üzemeltetni ezeket a berendezéseket.

A jelenlegi piacon a mobilklímák között az A energiabesorolás a legjobbak közé tartozik, ennél jobb tulajdonságot még nem igazán sikerült elérniük a gyártóknak, rosszabbak azonban akadnak, így érdemes lehet ezen a téren odafigyelni még akkor is, ha csak alkalmanként használnánk az eszközt.

Funkciók

Egy jobb mobilklíma manapság igazi multifunkciós készüléknek tekinthető, hiszen többségük nemcsak hűteni képes a lakás levegőjét, hanem fűtésre, páramentesítésre, légtisztításra, sőt egyre nagyobb részük már szellőztetésre is tökéletesen alkalmas. Lássuk, hogy mit kell tudni ezekről a funkciókról általában a vásárlás előtt!

Hűtés

Az emberek zöme jellemzően a hűtés miatt vásárol mobilklímát otthonába, hogy a nagy nyári melegekben elviselhetőbbé tegyék a mindennapokat. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a klímaberendezések ezt a funkciót tudják hozni a legjobban, minden egyes boltokba kerülő termék mondhatni makulátlannak nevezhető a lakás levegőjének hűtésében.

Fontos itt megjegyezni, hogy érdemes olyan mobilklímát választani, amiben több fokozatban állítható ventilátor funkció is van. Ezek a gépek jellemzően sokkal hangosabbak, ellenben képesek áramoltatni a levegőt, ezáltal nagyon gyors hűtésre képesek, az indításuk után néhány másodperccel már érzékelni lehet működésüket.

Fűtés

Ma már a legtöbb mobilklíma képes arra, hogy a hűtés mellett fűtse is lakásunkat. Az utóbbi években óriási népszerűségnek örvendett a lakosság körében, hogy az átmeneti időszakokban, illetve az enyhébb téli napokon a gáz vagy a fa helyett egyszerű mobilklímát választottak fűtésre, ami a kisebb és jól szigetelt házak esetén kifejezetten eredményes, sőt költséghatékony megoldás lehet.

Tartós fűtésre a mobilklímát ritkán alkalmazzák, ebből a célból inkább a hagyományos, fixen rögzíthető megoldások a népszerűbbek, de egyre több háztartás vált tartósan erre a fűtési alternatívára. A fogyasztás tekintetében az állandó fűtésre még vannak jobb megoldások, azonban a mobilklíma így is kitűnő választás, ha gyors és hatékony fűtést keresünk tavaszra, őszre, illetve az enyhébb téli napokra.

Páramentesítés

A fűtéshez hasonlóan egyre több mobilklíma rendelkezik páramentesítő funkcióval. Ezen a téren nyilván nem lehet összevetni őket a dedikált párátlanító berendezésekkel, azonban többségük jól működik, könnyedén képes csökkenteni a levegőben felhalmozódó pára mértékét.

Az ilyen klímaberendezések különösen előnyösek lehetnek olyan helyeken, ahol gondot okoz az állandó pára, a falak pedig hajlamosak a vizesedésre és a penészesedésre. Ha a funkció lényeges, ezen a téren léteznek nagyobb teljesítményű, szárító opcióval ellátott klímák is, melyekre érdemes lehet beruházni.

Légtisztítás

Általános félreértés, hogy a mobilklímák egyben légtisztítók is, holott ez ebben a formában nem igaz. Valóban rendelkeznek ilyen funkcióval, de a kifejezetten erre a célra megálmodott légtisztító gépeknek a nyomukba sem érnek, jellemzően csak egyetlen szűrőbetét található bennük, amit egyébként fontos lesz rendszeresen karbantartani.

Amiért mégis előnyösek ebből a szempontból, az leginkább az, hogy a benti levegőt megszűrik, közben mentesítik a portól és HEPA szűrő esetén a pollentől, ezáltal valamelyest tisztább és egészségesebb levegő uralkodik majd használata mellett a lakás falai között.

Szellőztetés

Friss levegő a lakásban ablaknyitás nélkül? Nagyon sok mobilklíma már erre is képes, ha elhelyezett benne a gyártó egy úgynevezett szellőztető funkciót. Ennek a lényege, hogy az eszköz ilyen esetben odakintről friss levegőt áramoltat be a lakásba úgy, hogy közben még meg is tisztítja azt valamennyire, hiszen átmegy egy szűrőberendezésen.

A hűtés és a fűtés ilyenkor teljesen kikapcsolható, így kellő körültekintéssel rendkívül olcsón tudjuk szabályozni ezzel a lakás belső hőmérsékletét. Példának okáért a nagy kánikulában a 25 Celsius fokos lakásba kifejezetten üdítő lehet a klímán keresztül átszellőztetni az adott helyiséget éjszaka a kellemes 14-15 Celsius fokos levegővel.

Karbantartás

Minden klímaberendezés esetén rendkívül lényeges és érzékeny témakör a karbantartás, nem véletlen, hogy az autókba szerelt klímát is évente tisztítani kell. Ez az otthon használt mobilklímák esetében különösen lényeges dolog, hiszen az általuk keringetett levegőt lélegezzük be gyakorlatilag a nap 24 órájában, ha aktívan használjuk.

Normál esetben a légszűrő az, amit egy mobilklímánál havonta egyszer ki kell venni a helyéről, és kimosni vagy kicserélni annak függvényében, hogy a gyártó mit engedélyezett, mit szabott meg. Ez az egyik legfontosabb teendő.

Ezen felül negyedévente érdemes lehet alaposabban kitakarítani és portalanítani a berendezés hozzáférhető helyeit, valamint úgynevezett klímatisztító spray segítségével átfújni azokat a pontokat, ahol a berendezés a levegőt keringeti. Ezzel fertőtlenítjük az egység legtöbb részét.

Néha érdemes szakembert hívni

Ahol szinte állandó jelleggel üzemel a mobilklíma, vagy több hónapos állás után kellene ismét beüzemelni, ott ajánlatos lehet szakember segítségét kérni a klímatisztításhoz. Nagyon lényeges, hiszen egy hozzáértő jellemzően sokkal alaposabb munkát tud végezni ilyenkor, gyári szűrőt cserél az eszközben, illetve olyan helyeket is kitisztíthat, amihez mi nem férünk hozzá.

Mindez azért lényeges, mert a klímaberendezés belsejében könnyen meg tud telepedni a penész, amit különféle baktériumok és egyéb kórokozók követhetnek. Ezek szakszerű eltávolítása rendkívül fontos ahhoz, hogy a mobilklíma ismét veszélytelenül, egészségünkre ártalmas mellékhatások nélkül legyen használható.

Tartozékok, kellékek

Minden mobilklíma bekötéséhez és üzemeltetéséhez szükségesek bizonyos tartozékok. Már a belépő szinten is megfigyelhető, hogy a termék mellett különféle kiegészítők lapulnak a dobozban, az alábbiakban pedig áttekintjük, hogy melyek ezek, mire valók, illetve mire lehet még szükségünk ezeken kívül.

Távirányító

A legtöbb mobilklímához ma már alapvető tartozéknak tekinthető a távirányító. Nem véletlenül, hiszen alaposan meg tudja könnyíteni a berendezések használatát. A legtöbb gyártó arra törekszik, hogy ezekkel a távirányítókkal ugyanazokat a funkciókat elérhessük, mint a gépeken kialakított panelekkel, tehát teljesen aprólékos beállítási lehetőségeket kínál majd a kanapé kényelméből vagy az ágy nyugalmából.

Kivezető cső

Általában az alapvető tartozékok közé tartozik a mobilklímák esetén a kivezető cső, mely rendkívül fontos az eszköz beüzemelésekor. Ezen keresztül tudja ugyanis leadni a működése során keletkező hőt, illetve szellőztető funkció esetén ugyanitt szívja be a kinti friss levegőt.

A gyártók többsége általában nem spórol a kivezető csövek hosszával, de még így is előfordulhat, hogy a tartozék rövid. Toldani nem lehet őket, ellenben néhány ezer forintért vásárolhatunk hosszabb kivezetést hozzá.

Kivezetéshez szükséges kiegészítők

Normál esetben a mobilklíma csövét a falon vagy az ablakon keresztül lehet kivezetni a külvilágba, amihez gyakran semmiféle kiegészítőt nem adnak a gyártók. Ezért hívnak sokan szakembert, akik rendelkeznek a bekötéshez szükséges elemekkel, illetve tudják, hogy mit kell megvásárolni hozzá.

Az ablak esetében például kétféle alternatíva van. Léteznek cipzáras ponyvák, melyek nyitott ablak esetén biztosítják a klímacső kivezetését. A nyári időszakban jó megoldásnak tűnnek, szakember sem szükséges ilyen esetben, a technológia alkalmazása kifejezetten egyszerű.

Alaposan megbonyolítja a helyzetet, ha a nyílászáró üvegén keresztül vezetnénk ki a klímát. Ilyenkor az üvegek kivágására, valamint speciális ablaktömítés beépítésére van szükség, hogy a cső biztonságosan felfogatható legyen, de közben a szigetelés se szenvedjen csorbát.

A legnehezebb a falon keresztül kivezetni a klímacsövet. Egy házfal átfúrása – pláne szigetelés esetén – speciális szerszámot igényel, illetve megfelelő lezárásra is szükség van. Ezt a legtöbbször valóban jobb szakemberre bízni.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen szempont alapján válasszuk ki a mobilklíma teljesítményét?

Mivel a piacon rengeteg különféle típusú és tudású mobilklíma található, ezért fontos alaposan megfontolnunk, hogy melyiket válasszuk ki otthonunkhoz. Az egyik legfontosabb kérdés minden esetben a lakás alapterületének kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy 50- vagy egy 80 négyzetméteres házat akarunk fűteni vagy hűteni vele.

A legtöbb gyártó ehhez igazítva adja meg a mobilklíma teljesítményét, azonban nem árt megjegyezni, hogy ezek csak irányelvek, hiszen minden lakás más és más, legyen szó akár a fekvésről, akár a szigetelés sajátosságairól, ezek mind-mind meghatározzák majd a klíma teljesítményét. Érdemes minél nagyobb tudásút választani, amit legfeljebb kisebb fokozaton üzemeltetünk majd az optimális hatás érdekében.

Nem ártalmas az egészségre a mobilklíma?

Erre a kérdésre egy egyszerű kérdéssel válaszolunk: nem zavar minket, hogy ma már mindenhol, utazás közben, iskolákban, munkahelyeken és közintézményeken is állandóan klimatizált helyiségben vagyunk? A klímarendszerek nem veszélytelenek az egészségünkre nézve, azonban megfelelő karbantartás esetén maximálisan biztonságosak.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy rendszeresen tisztítsuk a szűrőket és a levegővel érintkező belső alkatrészeket, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a pontokon megtapad a por, ezáltal elszaporodhatnak a gombák, a baktériumok és sajnos a penész is megjelenhet.

Ha érzékenyebbek a légútjaink, fontos lehet összetett szűrőrendszerrel, HEPA filterrel ellátott mobilklímák közül válogatni, melyek egyben enyhe légtisztító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Alkalmazható-e páramentesítőként a mobilklíma?

Noha egyáltalán nem ez az elsődleges felhasználási területe, azonban a modern mobilklímák zöme már rendelkezik páramentesítő üzemmóddal, ami nem véletlen, hiszen ezt a feladatot is egyre hatásosabban képesek ellátni.

Nyilván közel lehetetlen olyan mértékű tudást belezsúfolni ezekbe a gépekbe, mint egy célzott páramentesítő eszközbe, de egy jobb mobilklíma akár 30-50 liter vizet is képes lehet megkötni a levegőből naponta.

Ez közel sem rossz teljesítmény, azonban ha folyamatosan gondot okoz a vizesedés, a penészesedés vagy a magas páratartalom a lakásban, akkor érdemes lehet inkább direkt páramentesítőt vásárolni. A mobilklímák inkább a megelőzés tekintetében lehetnek előnyösek.

Hogyan tisztítható a mobilklíma légszűrője?

 A karbantartás szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy a mobilklímák légszűrőjét mindig tisztán tartsuk. Ehhez rendszeres használat esetén havonta legalább egyszer ki kell venni a filtert és a gyártó előírásai szerint megtisztítani.

Hogy a szűrők hol találhatók az eszközben, az termékenként eltérő – jellemzően a hátsó ajtók vagy borítóelemek eltávolítása szükséges hozzá –, ezért mindig gondosan böngésszük át a választott berendezés használati utasítását. Ami fontos, hogy a légszűrő tisztítását minden esetben a gép kikapcsolását követően tehetjük meg.

Magát a szűrőt porszívóval, szabad levegőn kompresszorral, ha pedig a gyártói ajánlás nem tiltja, akkor gyenge mosószeres vízzel érdemes kitisztítani. Utóbbi esetben fontos, hogy teljesen szárítsuk ki, mielőtt visszahelyezzük a gépbe.

Használható klímatisztító spray a mobilklímához?

Minden további nélkül, sőt bizonyos időközönként erősen ajánlott is megtisztítani vele a rendszert, hiszen az ilyen tisztítók egyben fertőtlenítik is a levegő áramlásának az útját. Különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a mobilklíma mindennapi használatban van – ezesetben legalább háromhavonta egyszer –, illetve ha hosszas tárolás után ismét beüzemeltük a berendezést.

Hogyan tárolható a mobilklíma, ha nincs napi használatban?

Sokan csak a nyári időszakban veszik elő a mobilklímát, egyéb esetben azonban nem használják. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a berendezések állásukban tönkre tudnak menni, ha nem tartják be az alapvető utasításokat.

Fontos például, hogy a klímát kizárólag kiszárított állapotban lehet csak tárolni, miután rendszeréből leengedtük a folyadékot. Üres állapotban érdemes egyszerű szellőztető móddal működtetni pár órán át, ami biztosítja, hogy a légjáratok teljesen kiszáradnak.

Lényeges minden szezon után alaposan kitisztítani a berendezést, mert ha nedvesség marad benne, a következő évben komoly meglepetést okozhat majd a penész vagy a kellemetlen szag. A tároláshoz mindig tiszta, száraz és fagymentes helyet válasszunk.

Csak fűtésre használt mobilklímát is ki kell vezetni a házból?

Ez jellemzően termékfüggő, és minden esetben nekünk kell megállapítani a szükséges eljárásmódot. Kapcsoljuk be önmagában a mobilklímát még a kivezető cső felszerelése előtt, és ellenőrizzük, hogy kizárólag fűtés használata esetén távozik-e levegő abban az irányban, vagy csak a klímarácson keresztül.

Amennyiben csak a klímarácson érkezik a levegő, akkor a mobilklíma nem igényel kivezetést a fűtéshez, hiszen nem keletkezhet, vagy csak nagyon minimális mennyiségű kondenzvíz. Ez utóbbit egy a berendezés mögé elhelyezett kis vödörrel vagy edénnyel is fel tudjuk fogni, ha szükséges.

Létezik olyan mobilklíma, amit nem kell kivezetni a lakásból?

Ha tényleges hűtési teljesítményre vágyunk, azaz valóban egy mobilklímáról beszélünk, és nem valamiféle annak álcázott ventilátorról, akkor röviden nem létezik. A kivezetés lényege a klímánál, hogy a hűtési folyamat, a kondenzáció során keletkező nagy mennyiségű hő elvezetésre kerüljön.

Amennyiben ez nem történik meg, tehát ez a meleg levegő a szobában maradna, akkor a mobilklíma hatásfoka drasztikusan csökkenne, gyakorlatilag nem tudna működni, vagy olyan óriási párát termelne, ami kis túlzással elviselhetetlenné tenné mellette a mindennapokat.

Rögzíthető-e falra a mobilklíma?

Mivel ezeket a termékeket azért különböztetjük meg a hagyományos klímaberendezésektől, mert mozgathatók, azaz mobilisak, ezért kialakításukból kifolyólag nem lehet felszerelni őket a falra. Az ilyen megoldásokat split klíma néven ismerjük, és az ár tekintetében ma már nincs sok különbség köztük, illetve a mobilklímák között, azonban felszerelése és beüzemelése minden esetben nehézségekkel jár, feltétlenül szakembert kíván.

Mennyire hatékony egy mobilklíma?

Amennyiben otthonunkhoz és igényeinkhez igazodó teljesítményű berendezést vásároltunk, akkor egy mobilklíma teljesen ideális arra, hogy nyáron kellően lehűtse, télen pedig felfűtse az adott helyiséget.

Nyilván nem olyan hatékonyak, mint a hagyományos klímaberendezések, de ha megfelelő, vagy nagyobb teljesítményű eszközt választottunk a célhelyiséghez, akkor határozottan érezhetjük majd a hatását. Ez azonban minden esetben függ a megvásárolt berendezéstől, a helyiség szigetelésétől és az egyéb körülményektől is!

Penészesedésre hajlamos helyiségekben is alkalmazható a mobilklíma?

Egy nagyon fontos sajátosságuk a mobilklímáknak, hogy többségüknek nincs párásító hatása, sőt külön páramentesítő funkcióval is rendelkeznek. Az ilyen eszközök kiválóan alkalmazhatók olyan helyiségekben, ahol a magas páratartalom és a penész gyakori gondot okoz. Sőt, az sem kizárt, hogy éppen a klímaberendezés orvosolja majd a kapcsolódó problémákat!

Alkalmas tetőrébe a mobilklíma?

Igen, gyakran alkalmaznak mobilklímát a tetőtér hűvösen tartására, hiszen még rossz tetőszigetelés esetén is képes hozzájárulni ahhoz, hogy kellemes hőmérsékletek uralkodhassanak a felső helyiségekben.

Különösen megfontolandó a mobilklíma tetőablakok esetén, hiszen ezeken keresztül speciális cipzáras megoldással nagyon egyszerűen kivitelezhető a klímacső kivezetése, méghozzá szakember segítsége nélkül.

Hány fokra tudja lehűteni és felfűteni a lakást a mobilklíma?

Ez minden esetben függ attól, hogy mekkora teljesítményű klímát választottunk, méghozzá mekkora helyiséghez, illetve lakáshoz. Nyilván a szélsőértékek eléréséhez nagyon optimális körülmények kellenek, de egy 16-32 Celsius fok közötti beállításokat kínáló mobilklímával nyáron a 21-22 Celsius fok, télen pedig a 25-26 Celsius fok biztosan kivitelezhető.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ehhez elengedhetetlen akkora teljesítményű klímaberendezést vásárolni, amekkora képes az adott helyiséget vagy a komplett lakást kiszolgálni ezen a téren úgy, hogy közben nem hajszoljuk túl, és nem is erőltetjük meg.

Szükséges állványra helyezni a mobilklímát?

Ez a kérdés a legtöbbször azért merül fel a vásárlókban, mert a hagyományos fix klímák esetében is rendszerint magasra, gyakran a plafon közelébe történik a szerelés, méghozzá nem véletlenül, hiszen köztudott, hogy a hideg levegő lefelé, a meleg pedig felfelé száll, tehát a hatékonyságot a klíma elhelyezkedése nagyban meg tudja határozni.

A mobilklímákat éppen ezért jellemzően úgy alakították ki, hogy vagy eleve felfelé, vagy a felső részükről fújják ki a hideg levegőt. Ebből fakadóan nem szükséges állványra helyezni a gépeket, azonban nyilvánvalóan nem is teszünk kárt bennük, ha így cselekszünk.

Mobilklíma vagy léghűtő?

Mióta megjelentek a piacon a léghűtők, sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon az alacsonyabb áruk mellett vannak-e olyan jók, mint a mobilklímák? A válasz egy határozott nem!

A léghűtők gyakorlatilag speciális kialakítású ventilátorok, melyek csak forgatják a meleg levegőt, de nincs tényleges hűtés, lényegében csak egyfajta légmozgást generálnak, ami ideig-óráig kellemes, de később frusztráló és élhetetlen közeget eredményez, továbbá a hatósugaruk is kifejezetten gyenge.

Ezzel szemben egy mobilklíma sokkal többet ér, hiszen van mögötte valódi kondenzáció, tényleges hűtőteljesítmény, egy jobb modell esetén pedig ez valódi hatással párosul, hiszen ténylegesen hűti, nemcsak forgatja a levegőt.

Mennyire hangos a mobilklíma?

Erre a kérdésre nehéz általánosságban válaszolni, hiszen az egyes termékek és modellek között óriási eltérések lehetnek ezen a téren. A legtöbb mobilklíma 60-70 dB maximális zajszintet ad ki magából, ami egyáltalán nem kevés, de fontos kiemelni, hogy ez a szám a legnagyobb teljesítmény leadása mellett jellemző.

Egy split klímához mérten sokkal hangosabb, hiszen a ventilátor a beltéren helyezkedik el, gyakorlatilag a termékkel együtt kapjuk, ezáltal aki rossz alvó, az könnyen lehet, hogy még éjszakai üzemmód mellett sem tud aludni mellette, de aki forgalmas helyen lakik és hozzászokott már a külső zajokhoz, annak nem okozhat problémát a kis zúgás, melynek mértéke a beállított üzemmódtól és teljesítménytől függ.

Mobilklímára is kell engedély a társasházban élőknek?

Ahová hagyományos klímaberendezés nem szereltethető a nagy kültéri egységek miatt, mert azok zajt generálnak és kondenzvizet csöpögtethetnek, tehát több tekintetben is rontják az épület látképét, ott a mobilklíma mindig ideális választás.

Ezeknek a berendezéseknek ugyanis nincs kültéri zajkeltő egysége, a kondenzvíz is a gépen belül kerül gyűjtésre, és működésük közben legfeljebb a felhasználókat zavarja. Emiatt a mobilklímára még társasházban élőknek sem kell engedélyt kérniük.

Meddig üzemeltethető egyhuzamban a mobilklíma?

Minden klímaberendezés úgy lett megalkotva, hogy folyamatosan működtethető legyen akár kikapcsolás nélkül is. Ez igaz a mobilklímára is, amivel kapcsolatban azonban van néhány zavaró tényező. Az egyik a zajhatás, hiszen a split klímához mérten bent megy végbe a kondenzáció, és ott zúg a ventilátor is, amit éjszaka sokan nem tudnak elviselni.

A másik probléma pedig, hogy a kondenzvizet ezek az eszközök egy tartályban gyűjtik, aminek a kapacitása véges. Ha megtelik, a klíma automatikusan leáll, ez pedig befolyásolja a folyamatos használatot.

Ennek folyamatos ürítésével és a zajhatás mellőzésével azonban a mobilklímák természetesen folyamatosan üzemeltethetők, ha szükség van rá, sőt a fogyasztás tekintetében ez sokkal előnyösebb, mint állandóan ki- és bekapcsolni őket.