Mobil klíma – mutatjuk a legjobbakat

A hűtés-fűtés kérdése az utóbbi években kimagaslóan fontos szerepet kapott az emberiség mindennapjaiban. Annak ellenére, hogy Magyarország szerencsés fekvéssel rendelkezik, és medencejellege miatt nagyon sok heves időjárási eseménytől mentesül, már az itteni lakosság is érzi a klímaváltozás negatív hozadékait, melynek visszaszorításában nagy szerepet játszhat a hűtési- és fűtési rendszereknek az újragondolása.

Hogy visszafoghassuk az ebből fakadó károsanyag-kibocsátás mértékét, abban nagy szerepet játszhatnak a jövőben a mobilklímák, melyek a kisebb lakásoknál vagy egy-egy helyiségnél rendkívül költséghatékony formában alkalmazhatók.

Nagy előnyük ráadásul, hogy közel sem csak a belső levegő hűtésére, hanem az átmeneti időszakokban vagy télen a fűtésre egyaránt alkalmasak!

Tartalomjegyzék

A klímaszabályozás előnyös tulajdonságai

A mobilklímára alapvetően úgy tekinthetünk, mint egy szabadon mozgatható és felhasználható hőszabályozó berendezésre, amivel kiválthatjuk a hősugárzókat, az olajradiátorokat, nagyobb teljesítmény mellett az egyéb fűtőtesteket, valamint a másik oldalról a ventilátorokat – méghozzá egyetlen eszköz segítségével.

Az emberi szervezet igényli, hogy minden esetben ideális hőmérséklet vegye körül az optimális működéshez. Hogy ezt elérhessük, fűtésre, hűtésre és szellőztetésre van szükségünk a mindennapokban.

Különösen fontos ez most, hogy egyre többen kényszerülnek otthoni munkára és tanulásra, amihez elengedhetetlen, hogy nyáron kellemesen hűvös, télen pedig kellemesen meleg hőmérsékletek uralkodjanak, hiszen csak ilyen közegben lehet megfelelően koncentrálni.

Sok esetben az egészségügyi állapot is indokolja, hogy mindig azonos hőmérséklet uralkodjon egy helyiségben, és ehhez a mobilklíma – a beépített termosztát és a működési teljesítmény miatt – az egyik legjobb megoldás.

Mivel egyre többen gondolkoznak ilyen klímaberendezés vásárlásán, az alábbiakban összegyűjtöttük a piac legjobbjait, és megválaszoltuk a legáltalánosabb kapcsolódó kérdéseket.

Igazolt hazai és külföldi vásárlói vélemények alapján

A legjobb mobil klímákat részletes piackutatással, a következő forrásokból választottuk ki:

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • tesztekből és fórumokból tájékozódva;
 • saját tapasztalatok figyelembevételével.

Kutatásunkat nem szponzorálták gyártók és forgalmazók, működésünk teljes egészében független alapokon nyugszik.

Legjobb mobilklímák, szerintünk

Klarstein New Breeze 9 – az aranyközépút

Előnyök
 • kompakt méret
 • könnyen kezelhető
 • hatékony működés
 • egyszerűen mozgatható
 • párátlanítás
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HUA Klarstein New Breeze 9 mobilklíma télen és nyáron egyaránt hűséges társunk lesz, hiszen kimagasló hatékonysággal képes hűteni és fűteni a lakást, így ideális arra, hogy elérhető árkategóriában tudjunk kialakítani vele otthonunkban kellemes hőmérsékletet 16 és 30 Celsius fok között.

Kimagasló teljesítmény, környezettudatos megoldások

A termék kifejezetten magas, 9000 BTU/h hűtőteljesítménnyel rendelkezik, aminek jóvoltából a bekapcsolást követően azonnal érezteti a hatását, mindezt ráadásul úgy, hogy közben az A energiaosztály miatt nem is fogyaszt túl sokat.

Sőt az R290 ökológiai hűtőközeg miatt más tekintetben is környezetbarát megoldás, lévén a hagyományos hűtőanyagokhoz mérten negyedére csökkentették a hűtőközeg értékét.

Mindehhez ráadásul négy fokozatban szabályozható ventilátor társul, így csak rajtunk múlik majd, hogy a kellemesen hűvös vagy lágyan meleg levegőt enyhe szellőként, netán erősebb lökésekben áramoltassa szét a lakásban.

Egyszerű irányítás, időzítés

Természetesen az irányíthatóság és a beállíthatóság tekintetében sem okoz majd különösebb problémát a Klarstein New Breeze 9. Találhatunk rajta külön digitális panelt, ahol akár Celsius fokonként állíthatjuk be a kívánt értéket, miközben távirányítót is kapunk hozzá a kényelmesebb beállíthatóságért.

Az eszköz ezen felül rendelkezik időzített ki- és bekapcsolási lehetőséggel, ezáltal mindig kellemes hőmérsékletre érhetünk haza, ha úgy kalibráljuk, de alvás közben sem kell lemondanunk róla, ehhez külön üzemmódot kapott, hogy csökkentett teljesítmény és zajszint mellett élvezhessük a kellemes hőmérsékleteket még nagy melegben is.

Az alapvető fűtő- és hűtő üzemmódok mellett a Klarstein terméke rendelkezik még szárítás funkcióval is, miközben a szellőzést négy fokozatban módosíthatjuk, alacsony, közepes és magas állások mellett így automatizálásra egyaránt van lehetőség.

Különleges termékdizájn, egyszerű mozgathatóság

A megjelenés tekintetében közel sem nevezhető szokványosnak a Klarstein New Breeze 9 mobilklíma, ezáltal a letisztult vonalakat és a fehér alapszínt különleges formavilág egészíti ki, aminek jóvoltából otthonunk egyik különlegességévé válhat.

Mivel mindenhol megállja a helyét, a gyártó gondoskodott a könnyed mozgathatóságról, ezáltal beépített kerekekkel rendelkezik, melyeknek köszönhetően egyszerűen áthelyezhető egyik helyiségből a másikba, ha szükség van rá.

Whirlpool PACB29CO – a mi választásunk

Előnyök
 • szép megjelenés
 • halk működés
 • nagy teljesítmény
 • nagy mérete ellenére könnyen mozgatható
 • távirányítóval működtethető
Elérhető itt
ALZA.HUA Whirlpool PACB29CO egy nagy teljesítményű, rendkívül fejlett tulajdonságokkal rendelkező klímaberendezés, mely hordozhatóságából kifolyólag rendkívül hűséges társ lesz a legforróbb napokon, méghozzá maximum 70 négyzetméter alapterületű helyiségek, illetve lakások hűtésekor.

Intelligens megoldások, hatodik érzék funkció

Ami a Whirlpool PACB29CO mobilklíma kapcsán alighanem a legfontosabb, hogy nagyon sok hasznos és intelligens funkcióval rendelkezik. Az Around U részeként például a távirányító egy külön érzékelőt kapott, így bármelyik helyiségbe visszük a berendezést, ott rögtön az általunk korábban beállított értékre hűti a szoba levegőjét.

Mindehhez nemcsak könnyen kezelhető távirányító tartozik, hanem egy nagy LED kijelző is, mely minden fontos információról, így a víztartály telítettségéről egyaránt tájékoztat minket, ha ugyanis az megtelt vízzel, a klíma működése leáll.

A rendkívül intelligens hatodik érzék technológiának jóvoltából a mobilklíma képes automatikusan beállítani az adott helyiséghez a hűtés sajátosságait, a hőmérsékletet, a ventilátorfokozatot és a páramentesítés funkciót, így nekünk csak annyi lesz a teendőnk, hogy finomhangoljuk, illetve megadjuk: hidegebbet vagy melegebbet szeretnénk a szobában.

Három üzemmód, nagy teljesítmény, gazdaságos működtetés

A hűtési teljesítmény tekintetében a Whirlpool PACB29CO mobilklíma 2800W-ra képes, ami a maga kategóriájában kiválónak tekinthető. A készülék ráadásul három üzemmódot kínál nekünk, ezáltal a helyiségek vagy a teljes lakás hűtése mellett a szellőztetést és a páramentesítést is képes ellátni egy kalap alatt.

A szellőzés során például nincs hűtés, csak friss levegőt juttat a helyiségbe anélkül, hogy kinyitnánk az ablakot, miközben a páramentesítő annyira hatékony, hogy óránként akár 1,3 liter vizet is képes megkötni a levegőből. Mindehhez az A energiaosztálynak köszönhetően ráadásul rendkívül gazdaságos működtetés is vár ránk.

Hűséges társ éjszaka is

A legtöbb klímaberendezéssel ellentétben a Whirlpool PACB29CO ráadásul éjszaka sem hagy majd cserben minket. Ezért született a Sleep üzemmód, mely képes arra, hogy még éjszaka is ideális hőmérsékletet biztosítson a lakásban úgy, hogy közben nem zavarja az álmunkat.

Választhatunk ezen a ponton időzített leállítást, ha csak az elalvást könnyítenénk meg vele, de az áramkimaradástól sem kell félnünk, az eszköz ilyen esetben képes újra elindulni és folytatni a munkát.

További pozitívum a DIM funkció, aminek köszönhetően a távirányítón egyetlen gombnyomással kikapcsolható a mobilklíma kijelzőjének világítása, így nemcsak az energiafogyasztást csökkenthetjük, hanem azonnal kiiktathatunk egy zavaró elemet az éjszakai használat kapcsán.

Klarstein Ion Breeze – a felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • légtisztítóként is használható
 • nagy teljesítmény
 • beépített ezüst-ion szűrő
 • csendes működés
 • esztétikus külső
Elérhető itt
ELECTRONIC-STAR.HU
KLARSTEIN.HUA Klarstein Ion Breeze egy kimagasló hűtőteljesítménnyel ellátott, légtisztító funkcióval rendelkező mobilklíma, mely egyszerű kezelhetőséggel, valamint alacsony fogyasztással kínál kellemesen hűs közeget a legforróbb napokon is.

Magas teljesítmény, környezetkímélő tulajdonságok

A klímaberendezés a prémium minőséget képviselve rendkívül nagy tudással rendelkezik, a 9000 BTU hűtőteljesítményével ugyanis képes arra, hogy óránként 410 köbméternyi levegőt tartson hűvösen, mely teljesen alkalmas nagyobb helyiségek, sőt akár kisebb lakások esetén is.

Mindehhez A energiaosztály tartozik, aminek jóvoltából kifejezetten alacsony a fogyasztása, de környezettudatos megoldásaihoz természetes R290 hűtőközeg alkalmazása is kapcsolódik. Mindezt a Klarstein Ion Breeze mobilklíma ráadásul meglepően csendesen, alig 64 dB zajszint produkálása mellett képes biztosítani a mindennapokban, ami egyáltalán nem tekinthető zavarónak még délutáni szieszta esetén vagy munka mellett sem.

Változatos beállítási lehetőségek 16 és 32 Celsius fok között

A beállíthatóság tekintetében szintén nagyon alapos lett a Klarstein Ion Breeze, hiszen a gyártó gondoskodott róla, hogy mindig az adott helyzethez igazíthassuk az eszközt, így többféle erősségi fokozatot is állíthatunk azért, hogy maximálisan kielégítse az igényeinket, az automatikus mód pedig ötödikként bújik meg a háttérben.

Mindezt további négy ventilátor fokozattal egészítette ki a gyártó, miközben a hőmérsékletet 16 és 32 Celsius fok között kalibrálhatjuk vele, tehát nemcsak hűteni, hanem fűteni is tudunk a segítségével, ha szeretnénk. Ennek köszönhetően egész évben kiváló szolgálatot tehet, de a leginkább a nagy nyári meleg enyhítése érdekében érdemes bevetni.

Letisztult termékdizájn, távirányítás, légtisztító funkció

A megjelenés tekintetében a Klarstein Ion Breeze mobilklíma rendkívül egyszerű, de annál letisztultabb termékdizájnt kapott, így minden háztartásban jól megállja a helyét. Mindehhez ráadásul nagyon egyszerű irányíthatóság társul, amihez a felső részen elhelyezett piktogramok és kijelzők legalább akkora segítséget adnak, mint a kapcsolódó távirányító.

Utóbbinak köszönhetően akár a kanapé kényelméből vagy ágynyugalomból is egyszerűen módosíthatjuk a szoba hőmérsékletét, így ha melegünk van vagy fázunk, csak egy gombnyomás, és pillanatokon belül érezhetjük majd a különbséget.

Sőt, működése a levegő tisztaságára is hatást gyakorol, a Silverlon Technology jóvoltából ugyanis beépített ezüst-ion szűrő található a klíma belsejében, mely képes arra, hogy kiszűrje a levegőből a kellemetlen szagokat, így mindig tiszta, friss és kellemes érzetet nyújt majd a használat során.

Sencor SAC MT1225CH – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • nagy lakásban is jól működik
 • párátlanító funkció
 • időzítő
 • távirányítóval működtethető
 • letisztult megjelenés
Elérhető itt
ALZA.HUA Sencor SAC MT1225CH egy kiváló ár-érték arányt kínáló mobilklíma, mely képes arra, hogy a legmelegebb időszakokban is kellemesen hűvös környezetet biztosítson számunkra a lakásban, méghozzá rengeteg kiváló extra funkció társaságában.

Hűtés, fűtés, páramentesítés

Ma már a legtöbb mobilklímát úgy tervezik, hogy ne csak hűtsék, hanem fűtsék is a helyiséget, a Sencor SAC MT1225CH pedig ezen a téren garantáltan megállja majd a helyét, ezáltal gyakorlatilag egész évben hűséges társunk lehet majd, hiszen a hőmérséklet beállításával gondoskodhatunk vele a helyiség levegőjének optimalizálásáról.

A készülék ezt 18 és 32 Celsius fok közötti értéken képes biztosítani, a beépített ventilátor funkciónak köszönhetően pedig hatékonyan szétteríti a kellemes levegőt az egész lakásban, mely a hűtést és a fűtést egyaránt alaposan felgyorsítja.

További pozitívum, hogy a Sencor klímaberendezését páramentesítő funkcióval is ellátták, és bár nem ez az elsődleges tulajdonsága, mégis képes akár 36 liter nedvességet megkötni a levegőből 24 óra leforgása alatt, ami nagyon sok, kifejezetten páramentesítésre kalibrált eszközzel is képes felvenni a kesztyűt.

Négy sebességszint, időzítő funkció

Dacára az elérhető ár-érték aránynak, a Sencor SAC MT1225CH mobilklíma nagyon sokféle beállítási lehetőséggel és funkcióval rendelkezik. Találunk rajta például időzítőt, amivel programozhatjuk az eszköz leállítását vagy elindulását, miközben a helyiséget többféle sebességszinten tudjuk vele hűteni és fűteni.

Összesen négy fokozat közül válogathatunk, így mindig megtalálhatjuk az adott körülményekhez kapcsolódó intenzitást. Fontos kiemelni, hogy minél kisebb a ventilátorok fordulatszáma, annál jobban csökken az eszköz zajszintje is, így akár még alvás vagy pihenés közben sem lehet zavaró a működése, noha külön éjszakai mód szintén megtalálható rajta.

Távirányító, digitális kijelző, modern megjelenés

A maximális kényelem érdekében a Sencor SAC MT1225CH mobilklíma külön távirányítóval rendelkezik, aminek köszönhetően lényegesen megkönnyíthető a működtetése, de természetesen külön digitális kijelző is található a termék felső részén, ami lényegesen leegyszerűsíti a beállításokat, illetve a szabályozhatóságot.

A klímaberendezést egyébiránt kerekekkel látták el a könnyed mozgathatóság miatt, miközben a megjelenésére sem panaszkodhatunk, hiszen a készülék elképesztően letisztult, mondhatni minimalista termékdizájnt kapott, fekete színével pedig garantáltan minden helyiségben könnyedén megállja majd a helyét.

Mobilklíma vagy hagyományos klíma?

Amennyiben elhatároztuk, hogy saját klímát szereltetünk otthonunkba, akkor csakhamar eljutunk a választás kapcsán az egyik legfontosabb kérdéskörig, miszerint: hagyományos klímát válasszunk vagy inkább mobilklímát?

A mobilklíma mozgatható

Bár alapvetően mindkét típus ugyanolyan teljesítmény leadására képes, ugyanúgy tudja fűteni és hűteni a lakást, ha olyan modellt választunk, azonban van egy nagyon lényeges különbség közöttük, mégpedig a mobilitás, a mozgathatóság.

Míg a hagyományos klímák rendszerint rögzítésre kerülnek a falra, addig a mobilklíma mozgatható, a megfelelő kivezetések és egyebek mellett egyik helyiségből a másikba vihető. Ehhez természetesen fontos, hogy mindenhol legyen megfelelő csőkivezetés, hiszen ez a mobilklímák működéséhez a legtöbbször elengedhetetlen.

A hagyományos klímák beépítése bonyolult

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a hagyományos klímák felszerelése minden esetben nagyon bonyolult. Mobilizált társaikkal ellentétben nem egy „in the box” megoldást képviselnek, ezáltal telepítésük szerelőt igényel.

Sőt, a hagyományos klímaberendezésekkel már az építkezés legelején számolnunk kell, hiszen úgy kell kialakítani az adott helyiségeket, el kell vezetni a kiállásokat a klíma leendő helyére, ha pedig a fűtést is ezzel intéznénk, az még bonyolultabb tervezési sajátosságokat igényel.

Emiatt a hagyományos klímákat bár csak egyszer kell elhelyeznünk, azonban onnan már nem tudjuk módosítani a helyzetüket, nem lehet áthelyezni őket – legfeljebb jelentős bontás és átalakítás terhe mellett. Nagyobb probléma, hogy sok társasházban egyáltalán nem is engedik a hagyományos klíma elhelyezését, és nem csak azért, mert gondot okoz a kiépítés, illetve a csövek elvezetése.

A mobilklíma beüzemeléséhez nem kell szerelő

Nagyon lényeges tulajdonsága a mobilklímáknak, hogy összeállításukhoz és beüzemelésükhöz nem kell szakember, a legtöbbször semmivel sem okoz nagyobb gondot ez a folyamat, mint egy közönséges ventilátornál. A termékek egyszerűen megvásárolhatók, illetve beszerezhetők, a használati utasítás segítségével pedig percek alatt be lehet üzemelni őket.

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mobilklímák többségének teljesítménye nem említhető egy lapon a hagyományos klímák tudásával, de ha egy-egy helyiséget szeretnénk hűteni és fűteni velük, akkor jellemzően kiválóan megfelelnek.

A nevük azonban senkit se tévesszen meg, bár mozgathatók, azonban a mobilklímák nagyon gyakran nagyobbak és nehezebbek is a hagyományos társaiknál, ami annak köszönhető, hogy a működésükhöz szükséges minden elem egyetlen eszközön belül található, nincsenek külön felszerelhető egységei.

Ami gondot okozhat, az a kivezető cső telepítése. Ha falon vagy ablaküvegen keresztül vezetnénk, érdemes a gondos kialakítás miatt szakember segítségét kérni, de vannak olyan megoldások is, melyek bár csak a nyári időszakban ideálisak, ellenben laikusok is egyszerűen alkalmazhatják.

Milyen mobilklímát vegyek?

A mobilklíma egyelőre még nem tekinthető olyan berendezési tárgynak, ami minden háztartásban általános lenne, kevesen ismerik ezt a termékkategóriát és sokan bizonytalanok, ha vásárlásra kerül sor. Ekkor merül fel a kérdés, hogy milyen mobilklímára is van szükségünk? Az alábbiakban minden fontos nézőpontból megválaszoljuk ezt a kérdést:

Otthonunk tulajdonságai alapvetően befolyásolják a döntést

Noha a mobilklíma kiválasztásakor nyilvánvalóan nagyon fontosak az egyéni érdekek, hogy nekünk mire van szükségünk egy ilyen berendezéstől, azonban a legtöbb esetben nem innen kell megközelíteni a kérdést, hiszen egy sor más tulajdonság, például otthonunk sajátosságai gyakran lényegesebbek lesznek már a válogatás során. Hogy miért? Lássuk a szempontokat!

A mobilklíma akkor a legjobb, ha hagyományos klímát nem lehet felszerelni

Kíméletlen és sarkos állítás, azonban igaz. Tudni kell, hogy a hagyományos klímaberendezések jellemzően nagyobb és jobb teljesítményt produkálnak, mint a mobilklímák, így a legtöbben eleve azt szeretnék, ha inkább olyan készülék lenne otthonukban, ami jellemzően kisebb helyet is foglal a lakásban.

A mobilklíma ugyanis annak ellenére, hogy mobilizálható, azaz áthelyezhető egyik helyiségből a másikba, többségében egyáltalán nem kompakt berendezés, kifejezetten nagy helyigénye van, de beépítéséhez szinte egyáltalán nem szükséges semmiféle speciális körülmény, gyakorlatilag bármelyik lakásban megállja a helyét.

A mobilklíma bekötéséhez nem kell szerelő

Sokan azért választanak inkább mobilklímát a hagyományos berendezések helyett, mert nem kell hozzá szerelőt hívni. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy ez csak akkor igaz, ha rendelkezünk otthon megfelelő szerszámokkal, illetve legalább alapvető barkácsolási tudással, hiszen sok esetben a mobilklímákhoz is kell fúrni-faragni a működtetés érdekében.

A gyártók azonban ma már a kompakt megoldásokra törekednek, ezáltal egyre több olyan megoldás létezik, amihez nem kell feltétlenül átfúrni az egész falat azért, hogy a berendezést össze tudjuk kapcsolni a külvilággal, hiszen a kivezetők bekötése a legtöbb klímaberendezés esetén alapvető fontosságú.

Költözés előtt vagy albérletben kiváló döntés a mobilklíma

Noha minden más esetben is érdemes számolni velük – pláne annak fényében, mert olcsóbbak, mint a hagyományos klímák –, azonban a mobilklíma alkalmazása különösen költözés előtt vagy albérletben lehet nagyszerű döntés.

Mondhatjuk bátran olyan beruházásnak is, ami a kényelem és a komfortszint tekintetében megtérül. A mobilklíma ugyanis költözéskor egyszerűen magunkkal vihető, könnyen szállítható, de ami a legfontosabb: bárhol beépíthető újra.

Ha nem állandó jelleggel használnánk, a mobilklíma szerencsésebb választás

Míg a hagyományos klímaberendezéseket jellemzően arra használják, hogy folyamatosan működtessük őket, azaz 0-24-ben hűtsék vagy fűtsék az adott helyiséget, addig a mobilklímák abban az esetben is jól működnek, illetve költséghatékonyak, ha csak néha kapcsolnánk be őket.

Hangsúlyozandó, hogy a mobilklíma is használható huzamosabb ideig, hetekig vagy hónapokig, ha szükség van rá, azonban sokkal zavaróbb a jelenléte, hiszen minden egysége beltéren található, ezáltal működtetése lényegesen nagyobb hangzavarral jár, mint egy hagyományos klímaberendezésé.

Az árkategória terén ma már nincs nagy különbség a klímaberendezések között

Sokan csak azért döntenek a mobilklíma mellett, mert olcsóbbnak vélik, mint a hagyományos klímaberendezéseket. Ez abban az esetben igaz, ha a belépő szintet vetjük össze egymással, hiszen ebben az esetben a mobilizált megoldások valóban költséghatékonyabb alternatívának tekinthetők.

Amennyiben azonban egy kicsit jobb, nagyobb teljesítményű vagy több funkcióval rendelkező mobilklímára lenne szükségünk, akkor rá kell jönnünk, hogy az árkategória terén ma már közel sincs olyan nagy különbség az egyes berendezések között, ha a típusokat vesszük górcső alá.

Működési elv

Jellemzően minden klímaberendezés ugyanazon a működési elven alapul, a mobilklímák esetén azonban a gyártók mindent „in the box” módon oldottak meg, vagyis a kondenzációs folyamatok ugyanott zajlanak, ahol a ventilátor üzemel. Ez minden esetben zaj- és hőtermeléssel jár együtt!

Emiatt fontos tudni a mobilklímák kapcsán, hogy bár nem rendelkeznek kültéri egységgel, azonban így is fontos számukra kivezető nyílást alkalmazni egy vastagabb flexibilis cső segítségével.

Ez minden berendezéshez alapvető tartozék, és azt a célt szolgálja, hogy működés közben a hőhatás ne melegítse a helyiség vagy a lakás belső hőmérsékletét, hanem a szabadba távozzon.

Kivezetési lehetőségek

Bár a mobilklíma kapcsán sok helyen előszeretettel hangoztatják, hogy nem kell szerelőt hívni a bekötéshez, azonban a kivezetésekkel sok tulajdonosnak meggyűlhet a baja. Különösen akkor, amikor a mobilklíma fix helyre kerül, konkrétan a lakás egy olyan pontjára, ahol még nyílászáró sincs.

Kizárólag nyári-, illetve csak időszakos használat esetén a mobilklímához tartozó kivezető csőnek a nyitott ablak is megfelel. Ehhez ma már sok gyártó kínál olyan megoldásokat, melyek az ilyenkor keletkező nyílást egy ruhaszerű anyaggal elfedik, így kintről nem tud beáramlani a meleg levegő.

Télen vagy átmeneti időszakokban, azaz fűtés esetén ez a megoldás azonban nyilvánvalóan életképtelen. Ha ilyenkor is alkalmazni akarjuk a mobilklímát, akkor elengedhetetlen lesz a kivezetőcső számára átfúrni a házfalat, de léteznek már megoldások, amikor a nyílászáró ablakfelületén keresztül vezetik ki a szellőzőt.

Ezek minden esetben jól szigetelő, szakszerű megoldások, azonban többnyire szakember bevonását igénylik a bekötéskor, hiszen speciális szerszámokra, nem mellesleg pedig szaktudásra is szükség lesz hozzá.

Kivezető cső hossza

Akár fix helyre történik a mobilklíma telepítése, akár nyílászárók mellé, átmeneti jelleggel helyeznénk csak el, nagyon lényeges odafigyelni a kivezető cső hosszára. Ezek jellemzően valamilyen flexibilis, pótolható megoldások, így ha egy kiszemelt termék esetében csak másfél méter csövet adnak, nekünk viszont legalább két méterre lenne szükségünk, nem kell kétségbe esni, egy ilyen tartozék külön megvásárolható.

A választás előtt mindig gondoljuk át, hogy hol szeretnénk majd használni a készüléket, hiszen a kivezető cső elhelyezkedését és magasságának beállítását fizikai szabályokhoz kell igazítani – jellemzően nem lehet alacsonyabban, mint a készülék kivezetése –, és gyakran csak ilyenkor jövünk rá arra, hogy a gyári cső rövid lesz.

Jellemzően a mobilklíma vételárához mérten filléres tételről beszélünk – párezer forintért már lehet jobb minőségű flexibilis kivezető csöveket vásárolni –, így ez soha ne tartson vissza minket a beruházástól.

Vízelvezetés

A kondenzációs működési elvből kifolyólag a működtetés során a mobilklímák úgynevezett kondenzált vizet termelnek, aminek az elvezetése sok esetben okozhat még problémát a felhasználás során.

Léteznek olyan termékek, melyek egyszerűen elpárologtatják ezt a vizet. Semmiképpen sem ajánlott olyan helyiségekben, ahol rossz a szellőzés vagy a szigetelés, vagy gondot okoz a penészesedés, hiszen ezzel csak nagymértékben növekszik a környezet páratartalma, ami ráadásul a levegő minőségét is rontja.

Sokkal szerencsésebb alternatívát képviselnek azok a mobilklímák, melyekben külön víztartály található. Ilyen esetben a gép egy edényben gyűjti a vizet, aminek az ürítéséről természetesen nekünk kell gondoskodni. Ma már mindegyik klímaberendezés rendelkezik biztonsági funkcióval, így érzékeli a tartály telítődését, ami mellett ráadásul a gép is működésképtelen marad egészen a következő ürítésig.

Teljesítmény

Hogy milyen teljesítményű mobilklímát válasszunk otthonunkba, azt saját preferenciáink mellett jelentős mértékben meghatározzák az épület tulajdonságai is. Nem árt tudni, hogy a termékkategóriának megvannak a maga korlátai, így bár a névleges teljesítményük sokszor nagy, azonban a gyakorlatban mégis gondot okozhat nekik egy teljes lakás lehűtése.

Ennek ellenére vannak mobilklímák, melyek akár 70-80 négyzetméter hűtésére vagy fűtésére is alkalmasak, tehát elegendők lehetnek ahhoz, hogy egy nagyobb helyiséget vagy egy kisebb panellakást folyamatosan ideális hőmérsékleten tartsanak.

Fontos azonban, hogy a klímaberendezések hatása leginkább csak lokálisan érzékelhető, így abban a helyiségben lesz a leghatékonyabb, ahol működtetjük. Teljes lakáshoz tehát egyetlen készülék annak ellenére sem elég, hogy a gyártói ajánlás szerint akár 80 négyzetméteren is megállja a helyét. A mobilklímák inkább a zárt helyiségekben tudnak kiválóan és költséghatékonyan működni.

Zajszint

Általánosságban kijelenthető, hogy a mobilklíma és a csendes működés fogalma egyáltalán nem említhető egy lapon. Léteznek halkabb modellek, de mindegyik eszköz működése kisebb vagy nagyobb zaj kibocsátásával jár együtt. Ennek a mértéke nyilván függ a leadott teljesítménytől és a beállításoktól, de a hagyományos klímához viszonyítva minden esetben hangosabbak.

Ennek az oka nem más, minthogy a ventilátor is bent lesz a lakásban, így minél nagyobb fokozatra tesszük a készüléket, annál hangosabbá válik. A legtöbb mobilklíma 60-70 dB zajszinten üzemel, de természetesen lesznek ettől eltérő modellek is, azonban inkább a hangosabb értékek felé.

Éjszakai üzemmód

Különösen kánikulák idején, vagy ha kiegészítő fűtéshez szeretnénk alkalmazni a mobilklímát, akkor nagyon fontos lehet az, hogy a készülék rendelkezzen éjszakai üzemmóddal, hiszen 60-70 dB zajszint mellett az emberek többségének gondot okoz az alvás.

Szerencsére ma már a legtöbb gyártó alkalmaz ilyen funkciót a termékében, és bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben semmi haszna – csak minimális mértékben halkítja el a gépet, miközben a teljesítményt gyakorlatilag nullázza –, azonban vannak gyártók, akik hatékonyan meg tudták valósítani ezt az üzemmódot, azaz tényleg lehet aludni a klíma mellett működés közben.

Energiahatékonyság

A legtöbb hűtésre és fűtésre alkalmas eszközről elterjedt az a tévhit az emberek körében, hogy jellemzően sok energiát fogyasztanak, ezáltal közel sem tekinthetők gazdaságosnak. Bár tény és való, hogy a mobilklímák a nagyobb fogyasztók közé sorolhatók, azonban a legtöbb gyártó ma már arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb mértékben növelje a környezettudatosságot, ezáltal csökkentse az energiafogyasztást.

Dinamikus fogyasztóként egy mobilklíma annyi áramot vesz fel, amekkora teljesítményen éppen üzemeltetjük, így a maximális fogyasztást csak irányadónak kell tekintenünk, de jellemzően annál lényegesen kisebb költségekkel tudjuk üzemeltetni ezeket a berendezéseket.

A jelenlegi piacon a mobilklímák között az A energiabesorolás a legjobbak közé tartozik, ennél jobb tulajdonságot még nem igazán sikerült elérniük a gyártóknak, rosszabbak azonban akadnak, így érdemes lehet ezen a téren odafigyelni még akkor is, ha csak alkalmanként használnánk az eszközt.

Funkciók

Egy jobb mobilklíma manapság igazi multifunkciós készüléknek tekinthető, hiszen többségük nemcsak hűteni képes a lakás levegőjét, hanem fűtésre, páramentesítésre, légtisztításra, sőt egyre nagyobb részük már szellőztetésre is tökéletesen alkalmas. Lássuk, hogy mit kell tudni ezekről a funkciókról általában a vásárlás előtt!

Hűtés

Az emberek zöme jellemzően a hűtés miatt vásárol mobilklímát otthonába, hogy a nagy nyári melegekben elviselhetőbbé tegyék a mindennapokat. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a klímaberendezések ezt a funkciót tudják hozni a legjobban, minden egyes boltokba kerülő termék mondhatni makulátlannak nevezhető a lakás levegőjének hűtésében.

Fontos itt megjegyezni, hogy érdemes olyan mobilklímát választani, amiben több fokozatban állítható ventilátor funkció is van. Ezek a gépek jellemzően sokkal hangosabbak, ellenben képesek áramoltatni a levegőt, ezáltal nagyon gyors hűtésre képesek, az indításuk után néhány másodperccel már érzékelni lehet működésüket.

Fűtés

Ma már a legtöbb mobilklíma képes arra, hogy a hűtés mellett fűtse is lakásunkat. Az utóbbi években óriási népszerűségnek örvendett a lakosság körében, hogy az átmeneti időszakokban, illetve az enyhébb téli napokon a gáz vagy a fa helyett egyszerű mobilklímát választottak fűtésre, ami a kisebb és jól szigetelt házak esetén kifejezetten eredményes, sőt költséghatékony megoldás lehet.

Tartós fűtésre a mobilklímát ritkán alkalmazzák, ebből a célból inkább a hagyományos, fixen rögzíthető megoldások a népszerűbbek, de egyre több háztartás vált tartósan erre a fűtési alternatívára. A fogyasztás tekintetében az állandó fűtésre még vannak jobb megoldások, azonban a mobilklíma így is kitűnő választás, ha gyors és hatékony fűtést keresünk tavaszra, őszre, illetve az enyhébb téli napokra.

Páramentesítés

A fűtéshez hasonlóan egyre több mobilklíma rendelkezik páramentesítő funkcióval. Ezen a téren nyilván nem lehet összevetni őket a dedikált párátlanító berendezésekkel, azonban többségük jól működik, könnyedén képes csökkenteni a levegőben felhalmozódó pára mértékét.

Az ilyen klímaberendezések különösen előnyösek lehetnek olyan helyeken, ahol gondot okoz az állandó pára, a falak pedig hajlamosak a vizesedésre és a penészesedésre. Ha a funkció lényeges, ezen a téren léteznek nagyobb teljesítményű, szárító opcióval ellátott klímák is, melyekre érdemes lehet beruházni.

Légtisztítás

Általános félreértés, hogy a mobilklímák egyben légtisztítók is, holott ez ebben a formában nem igaz. Valóban rendelkeznek ilyen funkcióval, de a kifejezetten erre a célra megálmodott légtisztító gépeknek a nyomukba sem érnek, jellemzően csak egyetlen szűrőbetét található bennük, amit egyébként fontos lesz rendszeresen karbantartani.

Amiért mégis előnyösek ebből a szempontból, az leginkább az, hogy a benti levegőt megszűrik, közben mentesítik a portól és HEPA szűrő esetén a pollentől, ezáltal valamelyest tisztább és egészségesebb levegő uralkodik majd használata mellett a lakás falai között.

Szellőztetés

Friss levegő a lakásban ablaknyitás nélkül? Nagyon sok mobilklíma már erre is képes, ha elhelyezett benne a gyártó egy úgynevezett szellőztető funkciót. Ennek a lényege, hogy az eszköz ilyen esetben odakintről friss levegőt áramoltat be a lakásba úgy, hogy közben még meg is tisztítja azt valamennyire, hiszen átmegy egy szűrőberendezésen.

A hűtés és a fűtés ilyenkor teljesen kikapcsolható, így kellő körültekintéssel rendkívül olcsón tudjuk szabályozni ezzel a lakás belső hőmérsékletét. Példának okáért a nagy kánikulában a 25 Celsius fokos lakásba kifejezetten üdítő lehet a klímán keresztül átszellőztetni az adott helyiséget éjszaka a kellemes 14-15 Celsius fokos levegővel.

Karbantartás

Minden klímaberendezés esetén rendkívül lényeges és érzékeny témakör a karbantartás, nem véletlen, hogy az autókba szerelt klímát is évente tisztítani kell. Ez az otthon használt mobilklímák esetében különösen lényeges dolog, hiszen az általuk keringetett levegőt lélegezzük be gyakorlatilag a nap 24 órájában, ha aktívan használjuk.

Normál esetben a légszűrő az, amit egy mobilklímánál havonta egyszer ki kell venni a helyéről, és kimosni vagy kicserélni annak függvényében, hogy a gyártó mit engedélyezett, mit szabott meg. Ez az egyik legfontosabb teendő.

Ezen felül negyedévente érdemes lehet alaposabban kitakarítani és portalanítani a berendezés hozzáférhető helyeit, valamint úgynevezett klímatisztító spray segítségével átfújni azokat a pontokat, ahol a berendezés a levegőt keringeti. Ezzel fertőtlenítjük az egység legtöbb részét.

Néha érdemes szakembert hívni

Ahol szinte állandó jelleggel üzemel a mobilklíma, vagy több hónapos állás után kellene ismét beüzemelni, ott ajánlatos lehet szakember segítségét kérni a klímatisztításhoz. Nagyon lényeges, hiszen egy hozzáértő jellemzően sokkal alaposabb munkát tud végezni ilyenkor, gyári szűrőt cserél az eszközben, illetve olyan helyeket is kitisztíthat, amihez mi nem férünk hozzá.

Mindez azért lényeges, mert a klímaberendezés belsejében könnyen meg tud telepedni a penész, amit különféle baktériumok és egyéb kórokozók követhetnek. Ezek szakszerű eltávolítása rendkívül fontos ahhoz, hogy a mobilklíma ismét veszélytelenül, egészségünkre ártalmas mellékhatások nélkül legyen használható.

Tartozékok, kellékek

Minden mobilklíma bekötéséhez és üzemeltetéséhez szükségesek bizonyos tartozékok. Már a belépő szinten is megfigyelhető, hogy a termék mellett különféle kiegészítők lapulnak a dobozban, az alábbiakban pedig áttekintjük, hogy melyek ezek, mire valók, illetve mire lehet még szükségünk ezeken kívül.

Távirányító

A legtöbb mobilklímához ma már alapvető tartozéknak tekinthető a távirányító. Nem véletlenül, hiszen alaposan meg tudja könnyíteni a berendezések használatát. A legtöbb gyártó arra törekszik, hogy ezekkel a távirányítókkal ugyanazokat a funkciókat elérhessük, mint a gépeken kialakított panelekkel, tehát teljesen aprólékos beállítási lehetőségeket kínál majd a kanapé kényelméből vagy az ágy nyugalmából.

Kivezető cső

Általában az alapvető tartozékok közé tartozik a mobilklímák esetén a kivezető cső, mely rendkívül fontos az eszköz beüzemelésekor. Ezen keresztül tudja ugyanis leadni a működése során keletkező hőt, illetve szellőztető funkció esetén ugyanitt szívja be a kinti friss levegőt.

A gyártók többsége általában nem spórol a kivezető csövek hosszával, de még így is előfordulhat, hogy a tartozék rövid. Toldani nem lehet őket, ellenben néhány ezer forintért vásárolhatunk hosszabb kivezetést hozzá.

Kivezetéshez szükséges kiegészítők

Normál esetben a mobilklíma csövét a falon vagy az ablakon keresztül lehet kivezetni a külvilágba, amihez gyakran semmiféle kiegészítőt nem adnak a gyártók. Ezért hívnak sokan szakembert, akik rendelkeznek a bekötéshez szükséges elemekkel, illetve tudják, hogy mit kell megvásárolni hozzá.

Az ablak esetében például kétféle alternatíva van. Léteznek cipzáras ponyvák, melyek nyitott ablak esetén biztosítják a klímacső kivezetését. A nyári időszakban jó megoldásnak tűnnek, szakember sem szükséges ilyen esetben, a technológia alkalmazása kifejezetten egyszerű.

Alaposan megbonyolítja a helyzetet, ha a nyílászáró üvegén keresztül vezetnénk ki a klímát. Ilyenkor az üvegek kivágására, valamint speciális ablaktömítés beépítésére van szükség, hogy a cső biztonságosan felfogatható legyen, de közben a szigetelés se szenvedjen csorbát.

A legnehezebb a falon keresztül kivezetni a klímacsövet. Egy házfal átfúrása – pláne szigetelés esetén – speciális szerszámot igényel, illetve megfelelő lezárásra is szükség van. Ezt a legtöbbször valóban jobb szakemberre bízni.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen szempont alapján válasszuk ki a mobilklíma teljesítményét?

Mivel a piacon rengeteg különféle típusú és tudású mobilklíma található, ezért fontos alaposan megfontolnunk, hogy melyiket válasszuk ki otthonunkhoz. Az egyik legfontosabb kérdés minden esetben a lakás alapterületének kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy 50- vagy egy 80 négyzetméteres házat akarunk fűteni vagy hűteni vele.

A legtöbb gyártó ehhez igazítva adja meg a mobilklíma teljesítményét, azonban nem árt megjegyezni, hogy ezek csak irányelvek, hiszen minden lakás más és más, legyen szó akár a fekvésről, akár a szigetelés sajátosságairól, ezek mind-mind meghatározzák majd a klíma teljesítményét. Érdemes minél nagyobb tudásút választani, amit legfeljebb kisebb fokozaton üzemeltetünk majd az optimális hatás érdekében.

Nem ártalmas az egészségre a mobilklíma?

Erre a kérdésre egy egyszerű kérdéssel válaszolunk: nem zavar minket, hogy ma már mindenhol, utazás közben, iskolákban, munkahelyeken és közintézményeken is állandóan klimatizált helyiségben vagyunk? A klímarendszerek nem veszélytelenek az egészségünkre nézve, azonban megfelelő karbantartás esetén maximálisan biztonságosak.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy rendszeresen tisztítsuk a szűrőket és a levegővel érintkező belső alkatrészeket, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a pontokon megtapad a por, ezáltal elszaporodhatnak a gombák, a baktériumok és sajnos a penész is megjelenhet.

Ha érzékenyebbek a légútjaink, fontos lehet összetett szűrőrendszerrel, HEPA filterrel ellátott mobilklímák közül válogatni, melyek egyben enyhe légtisztító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Alkalmazható-e páramentesítőként a mobilklíma?

Noha egyáltalán nem ez az elsődleges felhasználási területe, azonban a modern mobilklímák zöme már rendelkezik páramentesítő üzemmóddal, ami nem véletlen, hiszen ezt a feladatot is egyre hatásosabban képesek ellátni.

Nyilván közel lehetetlen olyan mértékű tudást belezsúfolni ezekbe a gépekbe, mint egy célzott páramentesítő eszközbe, de egy jobb mobilklíma akár 30-50 liter vizet is képes lehet megkötni a levegőből naponta.

Ez közel sem rossz teljesítmény, azonban ha folyamatosan gondot okoz a vizesedés, a penészesedés vagy a magas páratartalom a lakásban, akkor érdemes lehet inkább direkt páramentesítőt vásárolni. A mobilklímák inkább a megelőzés tekintetében lehetnek előnyösek.

Hogyan tisztítható a mobilklíma légszűrője?

 A karbantartás szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy a mobilklímák légszűrőjét mindig tisztán tartsuk. Ehhez rendszeres használat esetén havonta legalább egyszer ki kell venni a filtert és a gyártó előírásai szerint megtisztítani.

Hogy a szűrők hol találhatók az eszközben, az termékenként eltérő – jellemzően a hátsó ajtók vagy borítóelemek eltávolítása szükséges hozzá –, ezért mindig gondosan böngésszük át a választott berendezés használati utasítását. Ami fontos, hogy a légszűrő tisztítását minden esetben a gép kikapcsolását követően tehetjük meg.

Magát a szűrőt porszívóval, szabad levegőn kompresszorral, ha pedig a gyártói ajánlás nem tiltja, akkor gyenge mosószeres vízzel érdemes kitisztítani. Utóbbi esetben fontos, hogy teljesen szárítsuk ki, mielőtt visszahelyezzük a gépbe.

Használható klímatisztító spray a mobilklímához?

Minden további nélkül, sőt bizonyos időközönként erősen ajánlott is megtisztítani vele a rendszert, hiszen az ilyen tisztítók egyben fertőtlenítik is a levegő áramlásának az útját. Különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a mobilklíma mindennapi használatban van – ezesetben legalább háromhavonta egyszer –, illetve ha hosszas tárolás után ismét beüzemeltük a berendezést.

Hogyan tárolható a mobilklíma, ha nincs napi használatban?

Sokan csak a nyári időszakban veszik elő a mobilklímát, egyéb esetben azonban nem használják. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a berendezések állásukban tönkre tudnak menni, ha nem tartják be az alapvető utasításokat.

Fontos például, hogy a klímát kizárólag kiszárított állapotban lehet csak tárolni, miután rendszeréből leengedtük a folyadékot. Üres állapotban érdemes egyszerű szellőztető móddal működtetni pár órán át, ami biztosítja, hogy a légjáratok teljesen kiszáradnak.

Lényeges minden szezon után alaposan kitisztítani a berendezést, mert ha nedvesség marad benne, a következő évben komoly meglepetést okozhat majd a penész vagy a kellemetlen szag. A tároláshoz mindig tiszta, száraz és fagymentes helyet válasszunk.

Csak fűtésre használt mobilklímát is ki kell vezetni a házból?

Ez jellemzően termékfüggő, és minden esetben nekünk kell megállapítani a szükséges eljárásmódot. Kapcsoljuk be önmagában a mobilklímát még a kivezető cső felszerelése előtt, és ellenőrizzük, hogy kizárólag fűtés használata esetén távozik-e levegő abban az irányban, vagy csak a klímarácson keresztül.

Amennyiben csak a klímarácson érkezik a levegő, akkor a mobilklíma nem igényel kivezetést a fűtéshez, hiszen nem keletkezhet, vagy csak nagyon minimális mennyiségű kondenzvíz. Ez utóbbit egy a berendezés mögé elhelyezett kis vödörrel vagy edénnyel is fel tudjuk fogni, ha szükséges.

Létezik olyan mobilklíma, amit nem kell kivezetni a lakásból?

Ha tényleges hűtési teljesítményre vágyunk, azaz valóban egy mobilklímáról beszélünk, és nem valamiféle annak álcázott ventilátorról, akkor röviden nem létezik. A kivezetés lényege a klímánál, hogy a hűtési folyamat, a kondenzáció során keletkező nagy mennyiségű hő elvezetésre kerüljön.

Amennyiben ez nem történik meg, tehát ez a meleg levegő a szobában maradna, akkor a mobilklíma hatásfoka drasztikusan csökkenne, gyakorlatilag nem tudna működni, vagy olyan óriási párát termelne, ami kis túlzással elviselhetetlenné tenné mellette a mindennapokat.

Rögzíthető-e falra a mobilklíma?

Mivel ezeket a termékeket azért különböztetjük meg a hagyományos klímaberendezésektől, mert mozgathatók, azaz mobilisak, ezért kialakításukból kifolyólag nem lehet felszerelni őket a falra. Az ilyen megoldásokat split klíma néven ismerjük, és az ár tekintetében ma már nincs sok különbség köztük, illetve a mobilklímák között, azonban felszerelése és beüzemelése minden esetben nehézségekkel jár, feltétlenül szakembert kíván.

Mennyire hatékony egy mobilklíma?

Amennyiben otthonunkhoz és igényeinkhez igazodó teljesítményű berendezést vásároltunk, akkor egy mobilklíma teljesen ideális arra, hogy nyáron kellően lehűtse, télen pedig felfűtse az adott helyiséget.

Nyilván nem olyan hatékonyak, mint a hagyományos klímaberendezések, de ha megfelelő, vagy nagyobb teljesítményű eszközt választottunk a célhelyiséghez, akkor határozottan érezhetjük majd a hatását. Ez azonban minden esetben függ a megvásárolt berendezéstől, a helyiség szigetelésétől és az egyéb körülményektől is!

Penészesedésre hajlamos helyiségekben is alkalmazható a mobilklíma?

Egy nagyon fontos sajátosságuk a mobilklímáknak, hogy többségüknek nincs párásító hatása, sőt külön páramentesítő funkcióval is rendelkeznek. Az ilyen eszközök kiválóan alkalmazhatók olyan helyiségekben, ahol a magas páratartalom és a penész gyakori gondot okoz. Sőt, az sem kizárt, hogy éppen a klímaberendezés orvosolja majd a kapcsolódó problémákat!

Alkalmas tetőrébe a mobilklíma?

Igen, gyakran alkalmaznak mobilklímát a tetőtér hűvösen tartására, hiszen még rossz tetőszigetelés esetén is képes hozzájárulni ahhoz, hogy kellemes hőmérsékletek uralkodhassanak a felső helyiségekben.

Különösen megfontolandó a mobilklíma tetőablakok esetén, hiszen ezeken keresztül speciális cipzáras megoldással nagyon egyszerűen kivitelezhető a klímacső kivezetése, méghozzá szakember segítsége nélkül.

Hány fokra tudja lehűteni és felfűteni a lakást a mobilklíma?

Ez minden esetben függ attól, hogy mekkora teljesítményű klímát választottunk, méghozzá mekkora helyiséghez, illetve lakáshoz. Nyilván a szélsőértékek eléréséhez nagyon optimális körülmények kellenek, de egy 16-32 Celsius fok közötti beállításokat kínáló mobilklímával nyáron a 21-22 Celsius fok, télen pedig a 25-26 Celsius fok biztosan kivitelezhető.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ehhez elengedhetetlen akkora teljesítményű klímaberendezést vásárolni, amekkora képes az adott helyiséget vagy a komplett lakást kiszolgálni ezen a téren úgy, hogy közben nem hajszoljuk túl, és nem is erőltetjük meg.

Szükséges állványra helyezni a mobilklímát?

Ez a kérdés a legtöbbször azért merül fel a vásárlókban, mert a hagyományos fix klímák esetében is rendszerint magasra, gyakran a plafon közelébe történik a szerelés, méghozzá nem véletlenül, hiszen köztudott, hogy a hideg levegő lefelé, a meleg pedig felfelé száll, tehát a hatékonyságot a klíma elhelyezkedése nagyban meg tudja határozni.

A mobilklímákat éppen ezért jellemzően úgy alakították ki, hogy vagy eleve felfelé, vagy a felső részükről fújják ki a hideg levegőt. Ebből fakadóan nem szükséges állványra helyezni a gépeket, azonban nyilvánvalóan nem is teszünk kárt bennük, ha így cselekszünk.

Mobilklíma vagy léghűtő?

Mióta megjelentek a piacon a léghűtők, sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon az alacsonyabb áruk mellett vannak-e olyan jók, mint a mobilklímák? A válasz egy határozott nem!

A léghűtők gyakorlatilag speciális kialakítású ventilátorok, melyek csak forgatják a meleg levegőt, de nincs tényleges hűtés, lényegében csak egyfajta légmozgást generálnak, ami ideig-óráig kellemes, de később frusztráló és élhetetlen közeget eredményez, továbbá a hatósugaruk is kifejezetten gyenge.

Ezzel szemben egy mobilklíma sokkal többet ér, hiszen van mögötte valódi kondenzáció, tényleges hűtőteljesítmény, egy jobb modell esetén pedig ez valódi hatással párosul, hiszen ténylegesen hűti, nemcsak forgatja a levegőt.

Mennyire hangos a mobilklíma?

Erre a kérdésre nehéz általánosságban válaszolni, hiszen az egyes termékek és modellek között óriási eltérések lehetnek ezen a téren. A legtöbb mobilklíma 60-70 dB maximális zajszintet ad ki magából, ami egyáltalán nem kevés, de fontos kiemelni, hogy ez a szám a legnagyobb teljesítmény leadása mellett jellemző.

Egy split klímához mérten sokkal hangosabb, hiszen a ventilátor a beltéren helyezkedik el, gyakorlatilag a termékkel együtt kapjuk, ezáltal aki rossz alvó, az könnyen lehet, hogy még éjszakai üzemmód mellett sem tud aludni mellette, de aki forgalmas helyen lakik és hozzászokott már a külső zajokhoz, annak nem okozhat problémát a kis zúgás, melynek mértéke a beállított üzemmódtól és teljesítménytől függ.

Mobilklímára is kell engedély a társasházban élőknek?

Ahová hagyományos klímaberendezés nem szereltethető a nagy kültéri egységek miatt, mert azok zajt generálnak és kondenzvizet csöpögtethetnek, tehát több tekintetben is rontják az épület látképét, ott a mobilklíma mindig ideális választás.

Ezeknek a berendezéseknek ugyanis nincs kültéri zajkeltő egysége, a kondenzvíz is a gépen belül kerül gyűjtésre, és működésük közben legfeljebb a felhasználókat zavarja. Emiatt a mobilklímára még társasházban élőknek sem kell engedélyt kérniük.

Meddig üzemeltethető egyhuzamban a mobilklíma?

Minden klímaberendezés úgy lett megalkotva, hogy folyamatosan működtethető legyen akár kikapcsolás nélkül is. Ez igaz a mobilklímára is, amivel kapcsolatban azonban van néhány zavaró tényező. Az egyik a zajhatás, hiszen a split klímához mérten bent megy végbe a kondenzáció, és ott zúg a ventilátor is, amit éjszaka sokan nem tudnak elviselni.

A másik probléma pedig, hogy a kondenzvizet ezek az eszközök egy tartályban gyűjtik, aminek a kapacitása véges. Ha megtelik, a klíma automatikusan leáll, ez pedig befolyásolja a folyamatos használatot.

Ennek folyamatos ürítésével és a zajhatás mellőzésével azonban a mobilklímák természetesen folyamatosan üzemeltethetők, ha szükség van rá, sőt a fogyasztás tekintetében ez sokkal előnyösebb, mint állandóan ki- és bekapcsolni őket.