Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Miért ne használj sütőolaj spray-t meleg levegős fritőzben?

Szeretnéd megelőzni, hogy ételeid letapadjanak, megégjenek vagy kiszáradjanak az Air Fryerben? Hallottál már a sütőolaj spray-ről, de nem vagy biztos a dolgodban? Olvass tovább és beavatunk, hogy mit használj helyette!

A forró levegős sütő egy nagyszerű eszköz, amely lehetővé teszi az egészségesebb elkészítési módot, az olajmentes sütést. Persze dönthetsz a minimális olaj használata mellett is. Azonban vannak olyan termékek, amelyeket jobb elkerülni az alkalmazása során. Éppen ilyen a főzőspray is, más néven sütőolaj spray vagy olajpermet. Arról már írtunk egy cikket, hogy Mit ne süssünk Air Fryerben? Most viszont az említett permetezhető sütőolajakról írunk, illetve arról, hogy milyen alternatív megoldásokat érdemes helyettük bevetni.

A sütőolaj spray ugyan praktikus és sokoldalú, de ezekben az eszközökben nem javasolt használni, ugyanis kárt tehet a készülék alkatrészeiben, pontosabban azok felületében. 

Miért érdemes elkerülni a főzőspray-t?

A legtöbb efféle termék általában tartalmaz szójalecitint, amely egy emulgeáló anyag. Javarészt a tapadás csökkentésére alkalmazzák. Azonban az emulgeálók kevésbé stabilak magas hőmérsékleteken, és az Air Fryer által alkalmazott hőmérsékleti tartományban könnyen bomlani kezdenek. Ennek eredményeként a képződött bomlástermék lerakódhat például a tálcára vagy a kosárra, és akár kárt is okozhat a felületükön.

Ráadásul ezek a termékek hatással lehetnek az ételek ízére és kinézetére is. Az ilyen spray-k elszínezhetik a finom fogásunkat, sőt, akár enyhe kellemetlen ízt is adhatnak nekik.

Miért lényeges a füstpont ismerete?

Az olajok füstpontja azt a hőmérsékletet jelöli, amelyen égni, füstölni kezdenek, ez persze együtt jár a bomlásukkal. S ahogyan írtunk róla, mindez kárt tehet a készülék alkatrészeinek felületében, sajnos az ételünk ízét is elronthatja. Érdemes tehát olyan olajokat választani a forró levegős sütéshez, amelyeknek magas a füstpontja, mint például a repce- vagy napraforgóolaj. 

Hogyan kerülhetjük el az ételek letapadását, kiszáradását?

Elsősorban az ételek letapadásának, felületre égésének elkerülése érdekében kezdték el népszerűsíteni a permetezhető főzőolajokat, de ehelyett számos egyéb megoldás létezik, amit mi sokkal inkább javaslunk.

Helyette válasszunk olyan olajat, amely magas füstölési ponttal rendelkezik, például avokádó-, repce-, földimogyoró-, szezám- vagy napraforgóolaj. Ezek stabilak magas hőmérsékleten is, és nem okoznak problémát az Air Fryerben.

Az olajat könnyen felvihetjük a készülék kosarára szilikonecsettel vagy akár papírtörlővel is, de betölthetjük szórófejes palackba is, amellyel egyszerűen ráfújhatjuk. A meleglevegős fritőz kiválóan működik minimális olaj használatával, hiszen éppen erre tervezték, így tehát egy vékony réteg hozzáadása is elegendő. Ezáltal elkerülhetjük a letapadást, és sokkal ízesebb, szaftosabb ételek készíthetők. 

A letapadás elkerülésére további lehetőségek is rendelkezésünkre állnak:

Kenjük be az ételt olajjal: az ételt magát is könnyen bevonhatjuk egy vékony olajréteggel, mielőtt az Air Fryerben használnánk. Nem muszáj a meleg levegős sütő alkatrészeire permeteznünk, ha az alapanyagokat is bekenhetjük. Használjunk magas füstpontú olajat, mint a repce- vagy a napraforgóolaj.

Vegyünk Air Fryerben használható kiegészítőket: elérhetők eldobható sütőpapírbetétek és újrahasználható szilikonbetétek, amelyekkel olajra sem lesz szükségünk. Ezek megkönnyítik az étel eltávolítását és a forró levegős sütő tisztántartását is.

Próbáljuk ki a rácsokat vagy tálcákat: ezek a betétek lehetővé teszik a magasabb pozícióban történő egyenletes sütést, s egyúttal elkerülhetjük, hogy az ételek letapadjanak a kosár aljára. 

Az Air Fryer remek eszköz az egészségesebb főzéshez és a mindennapi ételkészítés megkönnyítésére, s ha már jó ideje tervezed, hogy beszereznél egyet vagy lecserélnéd a meglévőt, ajánljuk Air Fryer tesztjeinket

Láthatod, hogy az ételek tapadásának, kiszáradásának elkerülésére számos alternatív lehetőség kínálkozik a klasszikus főzőspray helyett. Reméljük, hogy ezek a praktikus tippek segítenek abban, hogy kedvenc eszközöddel könnyedén elkészítsd a következő finom fogásod, anélkül hogy aggasztana az alapanyagok leragadása vagy a készülék szennyeződése.