Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Okosóra sportoláshoz? Nem mindig a legjobb választás!

Az okosórák kapcsán rengeteg tévhit uralkodik az emberek között, így a legnagyobb például az, hogy minden ilyen szerkezet tökéletesen ideális a sportoláshoz. Csakhogy ez ebben a formában nem igaz.

Korunk egyik legnépszerűbb viselhető intelligens kütyüje minden kétséget kizáróan az okosóra.

Bár sokan összekeverik a fitneszkarkötőkkel – kapcsolódó cikkünkben éppen az okosórák és az okoskarkötők közti különbségeket vettük sorra –, azonban egyre több emberben tudatosul, hogy valójában két eltérő termékkategóriáról van szó.

Ennek ellenére még mindig rengetegen keresnek maguknak okosórát sportoláshoz, az alábbiakban azonban alaposabban is körbejárjuk ezt a témát, hiszen az esetek döntő többségében inkább egy aktivitásmérő, egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező okoskarkötő lesz a jobb választás. Lássuk, hogy miért?

A sportos funkciók miatt könnyű összezavarodni

Mielőtt azonban rátérnénk a két terméktípus közti különbségekre, érdemes lehet azt is megvizsgálni, hogy miért zavarodnak bele könnyedén az emberek az okosórák és okoskarkötők világába, és miért hiszik azt, hogy előbbiek sportoláshoz is kiválóak.

Gyakorlatilag az okosóra is aktivitásmérő

Ennek a legnyilvánvalóbb oka nem más, minthogy valójában az okosórát is egyfajta aktivitásmérőnek tekinthetjük, azaz tele van olyan sportos funkciókkal, melyek egyébként ideálissá teszik arra, hogy aktív tevékenységeinket tökéletesen lekövessék.

A legtöbb ilyen eszközben például dedikált sportmódokat találunk, melyek vagy képesek alapból felismerni, hogy milyen mozgásformát végzünk, vagy előre beállíthatjuk rajtuk a végzett aktivitás jellegét.

Ennek megfelelően a beépített szenzorok, a pulzusmérő és az egyéb intelligens műszerek képesek például pontosan követni a pulzusunk mellett a zsír- és kalóriaégetés folyamatát, ezzel pontos számításokat adva a mozgás körülményeiről.

Sok gyártó direkt sportoláshoz ajánlja okosóráját

Azon túl pedig, hogy nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is alkalmas a legtöbb okosóra a sporttevékenységek követésére, illetve monitorozására, mindemellett sok gyártó a marketing tekintetében eleve sportoláshoz is ajánlja termékeit, alaposan kihangsúlyozva ezt a tulajdonságot.

Ez a legtöbb esetben csak tovább növeli a bizonytalanságot, hiszen nyilván butaság lenne kijelenteni, hogy az okosórák nem jók sportoláshoz – az Apple-rajongók esetében például nincs is rendszerazonos alternatíva –, de akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért születtek a fitneszkarkötők?

Nyilván azért, mert a gyakorlatban bizonyosságot nyert, hogy hiába az elméleti tudás, a megfelelő szoftveres és hardveres háttér, az okosórák jelentős többsége teljesen alkalmatlan a sportolásra, és most rögtön el is mondjuk, hogy miért.

A legtöbb okosóra kialakítása nem sportoláshoz való

Mint az imént említettük, az okosórák elméleti síkon ideálisak arra, hogy kövessék aktív tevékenységeinket, a probléma alapvetően a kialakításukkal van, lévén többségükben alkalmatlanok arra, hogy egy aktív mozgástevékenység során ott legyenek velünk a csuklónkon.

A legtöbb okosóra nem ergonomikus kialakítású

A legnagyobb baj az okosórákkal – ami más szempontból viszont előny, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni –, hogy többségük megjelenése nem ergonomikus, azaz tökéletesen alkalmatlan arra, hogy sportolás során ott legyen a csuklónkon.

Ennek az oka, hogy a gyártók zöme nem annyira az ergonómiára, mint inkább a látványos termékdizájnra fókuszál, és bár a törésálló üveg vagy a vízálló kialakítás hasznos funkciók, azonban a klasszikus óraformák egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy sportoljunk velük.

Nem véletlen, hogy a legtöbb edzőteremben vagy sportályán le van szögezve a szabályzatban, hogy karórával belépni tilos, de legalábbis balesetveszélyes, hiszen a kiálló elemekkel könnyedén beleakadhatunk valamibe, akár mások ruházatába, ezzel pedig nagy sérüléseket okozhatunk, illetve szenvedhetünk mi magunk is.

Ez pedig nemcsak a klasszikus óraformájú okosórákra jellemző, hanem gyakorlatilag a legtöbb típusukra, melyek jelentősebb mértékben kiemelkednek a csuklóról, azaz könnyedén bele tudnak akadnak valamibe.

A súlyukkal is akad némi gond

Szintén probléma, hogy az okosórák zöme a súly tekintetében sem túl kényelmes sportolás közben. A mindennapok során talán nem zavaró, ha plusz 2-300 grammot hordunk a csuklónkon, aki azonban rendszeresen jár edzeni, az pontosan jól tudja, hogy van az a pont, ahol minden aprócska extra súly számít.

Márpedig az okosóra ezen a téren egyáltalán nem tekinthető kíméletesnek, éppen ellenkezőleg, vannak modellek, melyek már az edzés elején zavarhatják a viselőjét, annyira eltúlzott súllyal kerültek forgalomba, ami nem meglepő, hiszen a nagy készülékház jellemzően ezt a tulajdonságot is negatív irányban befolyásolja.

Még nagyobb baj, ha nem cserélhető a szíj

Noha a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre, azonban még így is rengeteg esetben találkozhatunk olyan okosórákkal, melyeken nem cserélhető a szíj, vagy ha cserélhető, alapból egy textil-, esetleg bőrhatású megoldást mellékelnek hozzá.

Ez a munkahelyre, a mindennapokra tökéletes megoldás, elegáns és mutatós is egyben, azonban sportoláshoz teljesen alkalmatlannak tekinthető. Ha tehát nem cserélhető-, esetleg nagyon drága hozzá a szíj, akkor az okosórát biztosan nem tudjuk majd használni sportoláshoz, vagy csak nagy kellemetlenségek mellett.

Egy bőr- vagy egy textilszíj ugyanis rendkívül kellemetlen hatást kelt, ha izzadni kezdünk, ellentétben egy szilikonnal, amit kifejezetten arra terveztek, hogy ne csak tartósabb legyen, ezáltal jobban ellenálljon a megpróbáltatásoknak, hanem a mozgás közbeni verítéktermelést is megfelelően kezelje.

A fitneszkarkötők gyakran szerencsésebbek sportoláshoz

A fenti, alapvetően apróságnak, de a gyakorlatban mégis hatalmas különbségnek tekinthető tulajdonságok miatt jelenthetjük ki határozottan, hogy a fitnesz- vagy okoskarkötők az esetek döntő többségében sokkal szerencsésebb választásnak tekinthetők, ha sportolásról van szó. Lássuk, hogy miért!

A kialakításuk sokkal ideálisabb mozgáshoz

Az okoskarkötők legfontosabb előnye a hagyományos okosórákhoz mérten a kialakításukban rejlik. Lényegesen letisztultabbak, ergonomikusabbak, pontosabban illeszkednek a csuklóhoz, gyakorlatilag hozzásimulnak a kézhez és pontosan követik annak a formáit, vonalait.

Többségük nem rendelkezik kiugró vagy kiemelkedő alkatrésszel, ami azt jelenti, hogy alapesetben nem tudunk velük semmibe sem beleakadni, minimalizálhatjuk a segítségükkel a baleset esélyét.

Lényegesen keskenyebbek, kisebb szerkezetek, ebből fakadóan bár a képernyőjük is apróbb, ellenben a súlyuk is pehelykönnyű, észre sem venni őket a csuklón, miközben többségüket tartós, direkt sportoláshoz kialakított szilikontokkal látták el.

Röviden tehát ezeket az eszközöket kifejezetten az aktív életmódhoz teremtették, gyakorlatilag minden mozgásforma esetén tökéletesen megállják a helyüket, legyen szó akár egyszerű fitneszről, akár csapatjátékról vagy éppen szabadtéri sportról.

Gyakorlatilag ugyanazt tudják, mint az okosórák

Noha kisebb szerkezetekről van szó, az már nagy okoskarkötő kutatásunkból is kiderült, hogy ezek a termékek a tudás terén manapság szinte semmivel sem rosszabbak, mint az okosórák. Nyilván a belépő szinten még találkozhatunk némi kompromisszummal, de ezek mértéke minimális.

Ennek megfelelően az okoskarkötők is képesek már pulzust mérni, számolni a lépéseket, az elégetett kalóriák mennyiségét, a kapcsolódó társalkalmazás pedig megkönnyíti, hogy mindig a legmagasabb szinten dolgozzunk.

Nyilván ne várjunk tőlük olyan tulajdonságokat, mint a legdrágább okosóráktól, így EKG szenzorral szerelt fitneszkarkötőt például még nem találunk, vagy olyat sem, amivel telefonálni lehetne, de minden más tekintetben megállják a helyüket nagyobb testvéreikkel szemben.

A legjobb fitneszkarkötőkben dedikált sportmódok és GPS is van

A fitneszkarkötők mindegyike rendelkezik dedikált sportmódokkal, így még pontosabb számításokra lesz alkalmas egy-egy edzés során. Ez nagyon fontos, hiszen amennyiben aktív életmódhoz vásároljuk, akkor ezt az opcióját használjuk majd a legtöbbször.

Az alapvető sportokat mindegyik támogatja, a futás, a túrázás, a kerékpározás vagy az elliptikus tréner például mindegyikben megtalálható, de vannak karkötők, melyekben akár 30-40 sporthoz is találunk kapcsolódó módot, ha pedig kedvenc mozgásformánk nincs a listán, létrehozhatunk hozzá egyedi beállításokat.

Ha tehát direkt mozgáshoz vásárolunk fitneszkarkötőt, akkor a sportmódokra figyeljünk oda, de nagyszerű szolgálatot tehet a beépített GPS is. Ezt ma még csak a legdrágább modellek tudják, és bár nem nagy hiányosság, ha a telefonunk mindig a közelben van, de a legtöbb edzésnél nem ez a jellemző.

Míg futás során eltehetjük a zsebünkbe a készüléket, és élvezhetjük a GPS által nyújtott pontos távolságmérést, illetve az egyéb előnyöket is, addig egy csapatsport esetén ez kivitelezhetetlen, hiszen az öltözőben hagyott telefonunk nem lesz képes kommunikálni a karkötőnkkel.

Ezért érdemes olyan okoskarkötőt választani – még ha ezzel alaposan le is szűkítjük a kört –, amiben található saját GPS, hiszen ezzel a nyomkövetés sokkal pontosabb lehet majd.

Természetesen az okosórák is jók lehetnek az aktív életmódhoz

Bár a fentiekben arra a következtetésre jutottunk, hogy a fitneszkarkötők sokkal jobb választásnak bizonyulnak a sportoláshoz, azonban nagy általánosságban az aktív életmódhoz azért természetesen egy okosóra is megfelelő, hiszen sokat segíthet abban, hogy egészségesebben élhessünk.

Mint azt már nagy okosóra kutatásunkban is kifejtettük, a mai piacon megtalálható termékek rendkívül széles spektrumot ölelnek fel, így ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor egy ilyen viselhető eszköz sem mindig rossz választás.

Ha nem sportolunk, de aktívak vagyunk, jó szolgálatot tehet

Az okosóra akkor lehet például jó választás, ha nem valamilyen intenzív sportot folytatunk, hanem példának okáért rengeteget sétálunk és túrázunk, esetleg egyedül futunk vagy kerékpározunk, hiszen ilyen mozgásformák esetén kicsi az esélye annak, hogy éppen a csuklón viselt eszköz okozzon problémát.

Sőt mi több, ilyen esetekben egy igazi multifunkciós megoldás lehet, hiszen úgy méri az aktivitásunkat – és ösztökél egészséges életmódra az olyan funkciókkal, mint az alvásfigyelés vagy a különféle emlékeztetők –, hogy közben a mindennapi teendők során is kiváló társként funkcionál.

Sőt mi több, a legtöbb okosóra vízálló kialakítással rendelkezik, így rajtunk maradhat a strandon, az úszó edzések során vagy fürdés közben is, tehát soha nem hagy magára minket, mindvégig figyeli állapotunkat.

A beépített GPS különösen előnyös

Noha a funkciók terén kevés olyan előnyös tulajdonságuk van az okosóráknak, amit az okoskarkötők nem tudnak, de a beépített GPS határozottan ide sorolható. Bár nem minden óra rendelkezik vele, de sokkal általánosabb ebben a termékkategóriában, mint a karkötőknél.

Ennek az oka részben a nagyobb termékdizájnban, részben pedig a magasabb árkategóriában keresendő, és kifejezetten nagy segítséget jelenthet számunkra minden olyan esetben, amikor a telefon nem lehet nálunk, de szükségünk van a pontos helyadatokra, illetve a kapcsolódó mérésekre. Más kérdés, hogy mekkora kompromisszumokra vagyunk képesek, hiszen ezt egy nagyon olcsó okoskarkötő, illetve egy zsebünkben hordott okostelefon kombinációja is tökéletesen tudja hozni.