Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Electric Scooter Essential – elektromos roller teszt

Korábban már összegyűjtöttük nektek a legjobb Xiaomi elektromos rollereket, melyben a mostani tesztalanyunkat, a Xiaomi Essential modellt a belépő kategóriában ajánlottuk.

Most végre leteszteltük az egyik legnépszerűbb elektromos rollert, ami valóban ideális hétköznapi közlekedési eszköznek bizonyult.

Kezdőknek és gyerekeknek is biztonságos közlekedési alternatíva, és egy töltéssel akár 20 kilométert is meg tud tenni. 

Mutatjuk előbb a fő infókat, majd a részletes véleményünket a termékről, amely szokásunkhoz híven teljesen független: cikkünket sem gyártó, sem forgalmazó nem szponzorálta.

Főbb jellemzők

 • felhasználóbarát, könnyen kezelhető 
 • 20km-es hatótáv
 • gyerekeknek is biztonságos
 • összecsukható, hordozható
 • maximum 20 km/h sebesség
 • Mi Home applikációval használható

Elérhető itt

ALZA.HU
robotworld.hu
Árukereső.hu

Adatok:

 • súly: 12 kg
 • kerékméret: 8,5”
 • méret kinyitva: 1080 x 1140 x 430
 • méret összecsukva: 1080 x 490 x 430
 • dupla fékrendszer (E-ABS és nagy hátsó tárcsafék)
 • akkumulátor: lítium-ion
 • 3 sebesség mód
 • emelkedő mászóképesség: 10%
 • töltési idő: körülbelül 3,5 óra

Kicsomagolástól az elindulásig

A termék csomagolása nincs túlgondolva, egyszerű barna színű karton dobozban érkezett hozzánk, rajta a roller körvonalas ábrájával és megnevezésével, valamint néhány funkciókat ábrázoló illusztrációval és termékjellemzővel. De belül ugyanazt a gondos és minőségi csomagolást és tájékoztatást kapjuk, mint a drágább modelleknél.

Pakoljuk ki!

A roller szétszerelt állapotban találjuk a dobozban, minden alkatrész egyesével becsomagolva, egyes tartozékokon extra védőfóliával. Ezek mellett találtunk egy használati utasítást és egy hasznos információkat tartalmazó füzetkét, valamint az összeszereléshez szükséges 4+1 tartalék csavart, és egy imbuszkulcsot. 

A kerekekhez kapunk egy pumpát, ami szuper ha nincs hasonló a háztartásban, pótkereket viszont sajnos hiába keresünk. A roller töltője az egyik hungarocell térkitöltőben kapott helyet – erre érdemes figyelni, nehogy véletlenül a csomagolással együtt kidobjuk.

Szereljük össze!

A Xiaomi Essential roller a repüléstechnikában is alkalmazott alumínium vázra épült, ennek köszönhetően csupán 12 kg, mégis masszív és tartós.

Összeszerelése nem csak ránézésre tűnik egyszerű feladatnak, a gyakorlatban is kb. 5-10 perc alatt megvan. Ezt jelentősen megkönnyítik a csomagoláson és címkéken jelzett, jól követhető útmutatók.

A járművön található támasztó nagy segítséget nyújt már az összeszerelésnél is. A kormánytartó rudat kb. két mozdulattal lehet a helyére kattintani, erre jön a kormány a vezetékekkel. Itt jönnek a képbe a csavarok is – de ezek helye is teljesen egyértelmű. 

A beüzemelés előtt még érdemes kipróbálni a roller összecsukását is, nagy begyakorlást viszont ez sem igényel. A megfelelő kar átállításával a kormánytartó rúd lehajtható, és a rolleren talált címkéken is tudjuk ellenőrizni, milyen állásban biztonságos a használata. Összecsukott állapotban egyébként a kormányon található csengő rögzül a hátsó sárvédőhöz, ami megkönnyíti a szállítást.

Bekapcsolás és kapcsolódás

A kormány jobb oldalán találjuk a gázkart, a fék és a csengő pedig a bal oldalon kapott helyet. Középen a világítással is rendelkező kijelzőt találjuk, ami öt egységre osztva mutatja a töltöttségi szintet.

Az Essential beüzemeléshez először a bekapcsoló gombot kell 2-3 másodpercig nyomva tartani, mire a rellerünk hangjelzés mellett a kijelző felvillanásával is reagál. A mi masinánk egyből sípolni kezdett, de nem a töltöttségi szint miatt ahogy gondoltuk (kb. 60%-os akksival érkezett). Számítsunk rá, hogy egészen addig folyamatosan pittyegni fog és korlátozott lesz a sebessége, amíg nem aktiváljuk az új eszközt a Mi Home alkalmazásban.

Ez a művelet se bonyolult, Bluetooth kapcsolattal a telefonunk automatikusan felismerte a rollert. Az aktiválás után egy rövid animációt is végignézhetünk hasznos tippekkel a roller általános és biztonságos használatáról.

Indulás!

A bekapcsolt roller kijelzőjén megjelenik a töltöttségi szint, az aktuális sebesség és a kiválasztott sebességi mód. Utóbbi három opciót jelent: a sétáló emberkével jelzett, gyalogos üzemmódban szolid 5 km/h sebességgel tudunk gurulni, a normál (D) üzemmód kb. 10-15 km/h között visz. A harmadik S azaz sport üzemmódban maximális 20 km/h sebességet tud, ami a kevésbé rutinos vagy fiatal rollereseknek valószínűleg pont elegendő is. 

A gáz- és fékkarok kényelmesen és jól használhatóak, könnyedén lehet velük kezelni a sebességet, és a tempomat aktiválás-kikapcsolás is kézre áll. 

A rövid összeszerelés, ismerkedést és aktiválást követően érdemes pár rövidebb-hosszabb próbakört menni a Xiaomi rollerünkkel különböző terepeken.

Gyakorlati tapasztalatok

Nekünk elsőre a legkényelmesebbnek az új, sima utakon bizonyult, kicsit érdesebb, kavicsosabb részeken azért már rázós és kissé hangos.

Motor és erőkifejtés

A Xiaomi Essential 250 wattos motorral rendelkezik, ami az első kerékbe van beépítve. A márka többi modelljéhez képest ez szerénynek mondható, de ahogy említettük, sok kezdő felhasználónak ez inkább előny mint hátrány.   

A tesztutak során azt talasztaltuk, hogy a Xiaomi Mi Essential scooter a városi területeken összességében jól közlekedik. Különböző magasságú emelkedőket is kipróbálva azért jelentősen lelassult és rázkódott, de becsületére legyen mondva, hogy a legtöbb esetben azért legyűrte az akadályt. Körülbelül 10 fokos emelkedőt bír el kényelmesen, ezzel érdemes kalkulálni a saját környezetünk ismeretében.

Viszont 50 és 80 kilós “sofőrrel” is teszteltük a járgányt, és nem tapasztaltunk különösebb különbséget a teljesítményben.

Fékek és lámpák

A roller kettős fékrendszerrel rendelkezik, a hátsó nagy tárcsafék mellett az elektronikus blokkolásgátló (E-ABS) fékezéskor megakadályozza az első kerék teljes leállását. Menet közben azért résen kell lenni, hiszen egy körülbelül 6 méteres féktávolsággal mindenképp számolhatunk, de azt például egyszer sem éreztük, hogy nem fogunk tudni időben megállni. 

Ami a lámpákat illeti – az első 2 Wattos, erős fényű, így nagy területet lefed és éjszaka is biztonságos vele a közlekedés. A hátsó lámpa – a többi modellhez hasonlóan – már kisebb, inkább féklámpa szerepet tölt be a rolleren. Míg menet közben állandóan világít, fékezéskor elkezd villogni, hogy jelezze szándékunkat a forgalom számára. Az alkalmazásban viszont személyre szabhatjuk a különböző világítási módokat is.

Akkumulátor és töltés

A Xiaomi Essential 5100 mAh-s akkumulátora egy töltéssel átlagosan 20 km utazásra képes elvinni bennünket.  Ezt a távot természetesen befolyásolja, hogy mennyit fékezünk, és milyen sebességi módban használjuk a rollert. 

A fékezéskor aktiválódik egy úgynevezett energia-visszanyerő rendszer, mely kis mértékben regenerálja az akkumulátor töltöttségi szintjét. Ezzel ugyan kilométereket nem nyerünk, de körülbelül 5-10%-kal növelhetjük a hatótávolságot.

Ha menet közben ha fogy a nafta, azt nem csak a kijelző mutatja villogással, hanem a roller is lelassul kb. 5-6 km/h sebességre, függetlenül attól hogy melyik módban használjuk. A következő töltésig így már csak ezzel a sebességgel kalkulálhatunk.

A töltő bemenetét a roller bal oldalán, alul találjuk,  a csatlakozót kis piros szilikon fedi. A két részből összerakható töltő jelzőfénnyel és százalékosan is mutatja a töltést és  hogy milyen szinten tart.

Az akkumulátor nekünk nagyjából 5 óra alatt töltött fel teljesen. Amit fontosnak még tudni, hogy ha 10 napig 30% alatt van a töltöttségi szint, a roller alvó üzemmódba kapcsol. Ezt követően csak akkor tudjuk bekapcsolni, ha legalább 3 másodpercig töltőre tesszük.

Hordozhatóság és kezelés

A roller strapabíró és masszív darab, igényes, letisztult kivitelezésű. Kis méretnek köszönhetően ez a modell az egyik legkönnyebben hordozható Xiaomi roller a piacon. 

A súlya 12 kg, és ezzel a súllyal érdemes is számolni a szállításánál, de rövid távon bárki elbírja.  Emellett szinte gond nélkül mindenhol elfér, legyen szó az autó csomagtartójáró tömegközlekedési eszközökön át a szűk folyosókig vagy kisebb irodákig.

A kormányon a kapaszkodó szivacsos markolatot kapott, ami kényelmes és biztos kormányzást nyújt, bár az eső nem kifejezetten a barátja. Maga a járgány azonban jól tisztítható, és ha vizes cipővel állnánk rá, a csúszásgátlóval bevont felület miatt nem lesz probléma.

Okos funkciók

A Mi Home alkalmazásban követni tudjuk a Xiaomi rollerünk töltöttséget, az átlagtempót és az útvonalat is. 

Ami szerintünk nagyon hasznos funkció, hogy egy gombnyomással lezárhatjuk a rollert, ha valahol parkolunk vele, sőt, akár még jelszóval is elláthatjuk. Természetesen ilyenkor is fontos valamihez rögzíteni a járgányt, kizárólag a programtól nem lesz lopásbiztos. 

Ezen kívül csomó olyan hasznos funkciót találunk az appban, mint a tempomat vagy az energia-visszatápláló rendszer, vagy a lámpák beállításai

Az ítélet

Egy nagyon stabil és biztonságos járműről beszélünk, mely könnyen összeszerelhető és ugyanolyan könnyen használható, emiatt kezdő felhasználóknak, sőt gyerekeknek is jó szívvel ajánljuk mindennapi használatra. Viszont akik magabiztosan szeretnek száguldozni, lehet hogy ennél többre vágynak.

Összességében a Xiaomi Mi Electric Scooter Essential nem egy vadonatúj modell, de a sikere továbbra is töretlen. Hiába vannak újabb termékek a piacon, a nemzetközi tesztek dobogójáról nem lehet legurítani, ami a verhetetlen árának is köszönhető. 

A megbízható márka hazai szervizháttere pedig szintén meggyőző – van hova vinni a rollert akár a gumival, kerekekkel vagy egyéb problémával segítségre lenne szükségünk.

ElőnyökHátrányok
biztonságos és megbízhatómotor teljesítménye korlátozott
hétköznapi használatra tökéletesátlagosnál kisebb maximális sebesség 
gyerekeknek és kezdőknek isközepes hatótáv
praktikusan szállítható
kiváló ár-éték arány