Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívó teszt

Újabb Xiaomi robotporszívó járt nálunk tesztelésen, mely az önürítő funkcióval és verhetetlen ár-érték aránnyal kecsegtető Roidmi Eve Plus volt. Lássuk, hogy miért sikerült hamar megszeretnünk a terméket, és miért van bérelt helye a mai piacon?

A robotporszívózás világában elképesztő fejlődés ment végbe az elmúlt években, azonban bizonyos technológiák még mindig gyerekcipőben járnak, így példának okáért továbbra is sokan mellőzik termékeik esetén az önürítő funkció használatát.

A Xiaomi természetesen most is az élen jár a fejlesztések terén, amit mi sem bizonyít jobban más, mint az elmúlt hetekben tesztelt Roidmi Eve Plus robotporszívó, ami dacára az alacsony árcédulának – legalábbis a termékkategórián belül –, jó takarítási tulajdonságokkal bír, és önürítővel is rendelkezik.

Főbb jellemzők

  • modern megjelenés
  • 2 oldalkefe
  • feltérképezés
  • nedves feltörlés
  • gyors önürítés

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
PEPITA.HU
alza.hu


Miért olyan fontos az önürítő funkció?

Röviden leginkább a kényelem miatt, hiszen az önürítő egy speciális dokkolóként jellemezhető a robotporszívó kapcsán, mely egy külső portartállyal, illetve egy nagyobb teljesítményű szivattyúval rendelkezik.

Ha a porszívó csatlakozik a dokkolóhoz, akkor a rendszer hozzáfér a portartályához, és könnyedén kiszippantja belőle a lakásban összegyűjtött száraz koszt.

Ennek köszönhetően hetekig magára hagyható a robotporszívó, nem kell manuálisan üríteni a portartályát, ami rendkívül kényelmes alternatíva, sőt a higiénia szempontjából sem elhanyagolható, hiszen ilyenkor elegendő lesz csak a dokkolóból üríteni a porzsákot – havonta néhány alkalommal.

A Roidmi nem új szereplő a piacon

Noha sokan talán most találkoznak először a Xiaomi égisze alá tartozó Roidmi terméknévvel, azonban a gyártóról nem árt tudni, hogy közel sem új szereplő a piacon, korábban több állóporszívó is került a portfóliójukba.

Az Eve Plus azonban most egy egészen új szintre emeli a nevüket, hiszen egy kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, a legmagasabb minőségi követelményeket is kielégítő robotporszívóról van szó, ami a verhetetlen árkategória ellenére is tartalmazza az önürítő dokkolót, így kifejezetten jó vétel lehet azok számára, akiknek fontos ez a funkció.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, lássuk előbb, hogy milyen tulajdonságok jellemzőek a Xiaomi Roidmi Eve Plus-ra!

Csomagolás, termékdizájn

A Xiaomitól már megszoktuk az elmúlt években, hogy nemcsak a minőség, hanem a csomagolás tekintetében is nagy figyelmet fordítanak a nyugati igények kiszolgálására. Ez tökéletesen igaz a Roidmi Eve Plus-ra, mely a megszokottan igényes csomagolásban kapott helyet!

Érdekesség, hogy külön dobozba zárta a gyártó a robotporszívót, illetve a dokkolót egyaránt, ezáltal két kisebb csomagot kapunk a vásárláskor, melyek egységes megjelenéssel, sőt egészen hasonló mérettel rendelkeznek.

A külső tekintetében nagy gondot fordítottak arra, hogy a termékdizájn rögtön látható legyen, de a vastag kartondoboz felső részén egy kis fogantyút is elhelyeztek a szállíthatóság érdekében.

Biztonságos csomagolás

Nem érheti szó a ház elejét a robotporszívó kapcsán a csomagolás biztonságának tekintetében sem. A dobozban minden pontosan elhelyezve, méretpontos térkitöltők és átlátszó fóliák társaságában található meg úgy, hogy sem a termék, sem a kiegészítők nem tudnak mozogni, ütődni vagy sérülni benne.

Bár maga a kartondoboz is nagyon erős, azonban a gyártó a belső elhelyezés kapcsán gondolt az esetleges külső sérülésekre is, így a sarkok benyomódásakor például biztosan semmi sem sérülhet majd, azaz bátran rendeljük meg online a terméket, normál körülmények között nem kell sérüléstől tartanunk.

Rengeteg kiegészítő

Amivel kapcsolatban szintén kiemelkedőnek tekinthető a Xiaomi Roidmi Eve Plus, hogy a csomagolása meglepően sok kiegészítőt rejt, ami sajnos ma már egyre kevesebb gyártóra jellemző, hiszen óriási üzlet van a pluszban megvásárolható alkatrészekben.

Miután kibontjuk a csomagolást, a dobozban találunk például rögtön két HEPA szűrőt, 20 darab eldobható felmosó mopot, valamint az önürítő dokkolóhoz öt darab porzsákot.

Ez felhasználástól függően 6-9 hónapra elég kiegészítőt jelent a robotporszívóhoz, ami kifejezetten előnyös tulajdonság.

Arról nem is beszélve, hogy nemcsak külföldről lehet hozzá alkatrészeket vásárolni, a szűrők, a mopok és a porzsákok, de még a keferendszer darabjai is elérhetők Magyarországon.

Modern, letisztult termékdizájn

A termékdizájn tekintetében a Xiaomi Roidmi vonala rengeteg sajátosságot felvonultat, de azért nem váltja meg a világot. Egy Roborock-hoz mérten kevésbé elegáns, ellenben minden elemében modern, illetve letisztult küllem jellemzi.

Kellemesen fehér színvilága mellett fényes felső résszel büszkélkedhet, és bár az összhatás látványos, azért a kilógó toronyrész – benne az érzékelőkkel – egy kicsit olcsó összhatást kelt, és az alsó felület kidolgozása, a szürke anyaghasználat, a bolygókerék kidolgozása sem olyan benyomást kelt, mint például egy Roborock S5 Max.

Természetesen nem árt megjegyezni, hogy a Roidmi Eve Plus a középkategóriát képviseli, tehát hiába rendelkezik furcsaságokkal a megjelenése tekintetében, a tudása és a tulajdonságai azért a legjobbak közé helyezik.

Sőt, a szintén letisztult, látványos kijelzővel ellátott dokkolójával együtt kifejezetten futurisztikus hatást kelt a lakásban. A fehér és a fekete kombinációja szerencsés választás volt, pláne a torony körüli részek igencsak kellemes összhatást nyújtanak a robotporszívó számára.

Minőségi anyaghasználat

Amit lényeges még kiemelni, hogy bár a dizájn terén vannak furcsaságok, mondhatni tipikus kínai jellegzetességek, azért az anyaghasználat terén a robotporszívónak egyáltalán nem kell szégyenkeznie, hiszen nagyon minőségi összhatást kelt, érezhetően egyben van az egész.

A legtöbb felülete keményített műanyag, melyek jól passzolnak, jól illeszkednek egymáshoz, de kifejezetten jó benyomást kelt például a főkefe vagy a két oldalkefe is.

Ezek egészen hasonló minőséget nyújtanak érzetre – és egyébként a gyakorlatban egyaránt –, mint a fentekben már többször említett Roborock robotporszívók.

Beüzemelés

A Roidmi Eve Plus robotporszívót gyakorlatilag használatra kész állapotban szállítja a Xiaomi, így beüzemelése pofonegyszerű feladat lesz még azok számára is, akik korábban még nem használtak ilyen terméket.

A dokkoló elhelyezése

A beüzemelés kapcsán az első és egyben legfontosabb dolog, hogy a dokkolót megfelelő helyre tegyük. Ez azért lényeges, mert a Roidmi Eve Plus térképezi a lakást, tárolja is az így készült térképeket, aminek jóvoltából lényeges, hogy legyen egy biztos pontja a házban, ahonnan bármikor útnak indulhat, illetve ahová magabiztosan visszatérhet.

A dokkoló beüzemelése pofonegyszerű, csak állítsuk a kiválasztott helyre – gondosan ügyelve arra, hogy a porszívónak legyen elég szabadsága rájárni.

Nyissuk fel a fedelét, majd értelemszerűen helyezzük el benne a porzsákot a rajta megtalálható karton segítségével, melyet egyszerűen csak a számára kialakított résekbe kell csúsztatni.

A robotporszívó összehangolása az okostelefonnal

Miután a dokkolót elhelyeztük, összeszereltük és bekapcsoltuk, a következő lépés az lesz, hogy összehangoljuk a robotporszívót az okostelefonunkkal.

Bár az eszköz rendelkezik kezelőgombokkal, így bizonyos alapfunkciókat applikáció nélkül is el tudna látni, igazán teljes élményt azonban csak akkor kapunk tőle, ha társítjuk egy Android- vagy iOS operációs rendszert használó telefonhoz.

Ezt a Mi Home applikációval érhetjük el, aminek letöltését követően alig pár percig tart az egész folyamat, mondhatni tökéletesen automatizáltak mindent, nekünk csak be kell kapcsolni a porszívót, elindítani az applikációt, azon belül kiválasztani a mi robotporszívó modellünket, és ezt követően már csak néhány adat megadására lesz szükségünk ahhoz, hogy minden működjön.

Tulajdonképpen nem lesz más dolgunk, minthogy folyamatosan nyomjuk a „tovább” gombot, és a porszívó pár percen belül használatra készen várja az utasításainkat.

Ha a folyamat sikerrel zárult, rögtön elindul, hogy feltérképezze a lakást, erről azonban egy kicsit később, előbb lássuk a szoftveres sajátosságokat.

A Mi Home applikációról

Bár ez a robotporszívó is kapott egy saját applikációt Roidmi név alatt, azonban ránézésre annyira logikátlannak és hiányosnak tűnt, hogy maradtunk a jól ismert Mi Home-nál, melynek kezelőfelületét és sajátosságait már jól ismertük néhány korábban tesztelt Xiaomi robotporszívó miatt.

A kérdéses applikációt az App Store-on és a Google Play-en találjuk meg, alig néhány megabájt, könnyen és gyorsan letölthető, pillanatok alatt lehet rá regisztrálni – ha még nem volt korábban Xiaomi készülék a birtokunkban –, de nincs gond a kezelőfelülettel, sőt az átláthatósággal sem.

Miután a robotporszívót felismertettük és összehangoltuk vele, a szoftver rögtön előtérbe állítja a fontosabb funkciókat, így a lényeges tulajdonságokat azonnal átláthatjuk, használatba vehetjük, de érdemes alaposabban körülnézni benne, mert nagyon sok rejtett beállítás is lesz, melyek között rengeteg hasznos tulajdonságot láthatunk.

Amit feltétlenül ki kell itt emelni, hogy sajnos a Mi Home applikációt még mindig nem sikerült magyarítania a Xiaominak, továbbra is angol nyelven szól hozzánk.

A szoftveres funkciók

Elég sok robotporszívót leteszteltünk az elmúlt hónapokban ahhoz, hogy magabiztosan kijelenthessük: a Xiaomi Roidmi Eve Plus a szoftveres háttér és funkciók szempontjából egyenesen kimagaslónak tekinthető.

Meglepően sok beállítási lehetőségünk lesz az okostelefonunkról, és közel sem csak azt adhatjuk meg, hogy mikor induljon el a robotporszívó, illetve hol takarítson.

A szoftver segítségével tudunk például váltani az egyes módok között, ezzel állíthatjuk a szívóerőt, illetve csendesíthetjük, vagy kíméletesebbé tehetjük a szőnyeghez.

Az időzítőn felül applikációból kapcsolhatjuk továbbá a LED-eket – ez főleg éjszaka igencsak hasznos –, de kapcsolhatunk ne zavarj módot, sőt módosíthatjuk a porszívó hangját is.

Ezen a ponton érezni talán egyedül az „olcsó kínai” hatást, hiszen kellemetlen tört angolsággal szólal meg a porszívó, amihez mérten a Roborock termékek sokkal professzionálisabbak.

Természetesen a szoftver kell ahhoz is, hogy frissítsük a firmware-t, hogy lássuk a takarítási előzményeket, vagy kövessük a robot útját a lakásban.

Szintén innen kalibrálhatjuk a porgyűjtő állomás működését is, ami rendkívül hasznos, a lényegesen drágább modellekből is gyakran hiányzik. Hozzáférünk a dokkoló kijelzőjéhez, de könnyedén időzíthetjük a por kiszívásának idejét is.

Ezzel nem fordulhat elő, hogy a robotporszívó este vagy az éjszaka kellős közepén, esetleg hajnalban hangoskodik, hiszen a folyamat nem éppen halk, de bátran beütemezhetjük arra az időpontra, amikor senki sincs otthon.

A feltérképezés

Ha megismerkedtünk az applikációval és társítottuk hozzá a robotporszívót, az első útja jellemzően mindig a feltérképezés lesz.

Mivel az eszköz LIDAR szenzorokat használ – ami  jelenleg az egyik legfejlettebb és legjobban működő technológia a tapasztalataink szerint a termékkategórián belül –, ezért meglepően pontos térképeket készít, a végeredmény nagyszerű lenyomata otthonunknak, minden helyiség felismerhető még akkor is, ha zsúfoltak.

Valóban nagyon alapos munkát végez, a kétszer ilyen drága robotporszívók egy jelentős részére is köröket képes verni, miközben egészen ügyesen vizsgázott az akadályok leküzdésében is, de erre később még visszatérünk.

Amit itt érdemes kiemelni, hogy a rögzített térkép megjelenik majd a Mi Home applikációban is, aminek jóvoltából rengeteg hasznos funkció és lehetőség vár ránk.

Az egyszerűbb beazonosíthatóság érdekében például el tudjuk nevezni az egyes helyiségeket, így megadhatjuk majd neki, hogy csak a konyhában vagy csak a hálószobában takarítson, pontosan mikor és milyen módban.

Több térkép kezelése sem okoz neki problémát – ez lényeges lehet azok számára, akik emeletes házban élnek –, miközben a térképek miatt nagyon könnyen jelölhetünk ki számára virtuális fallal olyan zónákat, ahol nem szabad takarítania, illetve bemennie sem.

Kiválóan nyomon követhető a takarítás útvonala, ezáltal ellenőrizhetjük, hogy merre járt a porszívó, de láthatjuk például azt is, hogy biztosan nem hagyott ki egyetlen területet vagy helyiséget sem.

Sőt, ilyen esetekben szemügyre vehetjük a nehezebben megközelíthető berendezési tárgyakat, ezáltal például felpakolhatjuk a konyhában a székeket az asztalra, ha nem tud bemenni alájuk, így még nagyobb területet hódíthat meg a lakásban, a mesterséges intelligenciának hála pedig ezzel folyamatosan frissíti a térképeket, a számára elérhető lehetőségeket.

A takarítás

A takarítás tekintetében a Xiaomi Roidmi Eve Plus nemcsak porszívózni képes, hanem nedves feltörlésre is alkalmas. Hogy miként működnek ezek a funkciók a gyakorlatban?

Porszívózás

A porszívózás tekintetében tapasztaltuk a legkevesebb problémát a Xiaomi robotporszívójával!

A hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, sőt egészen meglepő volt, hogy ennyi pénzért ilyen minőséget kaptunk, hiszen a szívómotorja 2700 Pa teljesítményre képes, ami messze felülmúlja a manapság piacon lévő termékek zömét úgy, hogy közben még csak nem is túl hangos.

A közönséges port, az összetapadt porszemeket, sőt a darabosabb koszt, a keményebb ételmaradékot meglepően ügyesen felszívja, nem hagy maga után gyakorlatilag semmit, de érdemes kiemelni, hogy az állatszőrrel is könnyedén elboldogult.

A hosszabb hajszálak természetesen neki is ellenségei, hamar feltekeri őket, amire érdemes odafigyelni minden használat után.

Háromrészes keferendszer

Óriási előnye a Roidmi Eve Plus-nak, hogy egy három darabból álló keferendszert álmodott meg hozzá a gyártó. Ez úgy néz ki, hogy adott két oldalkefe, így nemcsak a megszokott jobb oldalon söpör, hanem baloldalt is, aminek köszönhetően meglepően széles nyomtávot képes feltakarítani.

Kifejezetten hatékony a sarkokban, de a bútorok és falak mellett egyaránt pormentes felületet hagy maga után.

A két oldalkefe egyébiránt a főkefe irányába tereli a koszt és a port, mely a kategóriában megszokott megoldást állítja a középpontba. Találunk rajta ennek megfelelően ergonomikus kialakítású sörterendszert, valamint köztük szilikonszerű anyagból készült lapátokat is.

A gyakorlatban meglepően hatékonynak bizonyult ez a megoldás, nemcsak keménypadlóról, hanem szőnyegről is könnyen összeszedte a koszt és a port.

Ügyesen megbirkózik a legtöbb akadállyal

Az akadálymászó képességek tekintetében sem lehetne rossz színben feltüntetni a Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívót.

Nagy hajtókerekekkel és egy masszív bolygókerékkel rendelkezik, miközben egyenletesen és könnyedén halad kemény padlón, illetve szőnyegen egyaránt, még a nagyobb szőrű szőnyegek sem okoztak számára akadályt.

Amit meg kell itt jegyeznünk, hogy a küszöböket bár néha hangosan mássza meg, ennél azért sokkal kifinomultabban viselkedtek a Roborock termékei, ellenben azokhoz viszonyítva képes volt a magasabb akadályokat is megugrani.

Ebből kifolyólag porszívózás közben szinte soha nem ütközött problémába. Ez felmosó moppal nyilván már nem működőképes, hiszen ilyenkor csökken a hasmagasság.

Porszívózáskor azonban nagyon jól illeszkedett minden helyzethez, ügyesen átment a kábeleken, a szőnyegeken, miközben a környezetéhez is meglepően kíméletes, ami már inkább a LIDAR szenzor működését dicséri.

Nem ment neki gyakorlatilag semminek, még a széklábakat is kikerülte, de ügyesen felismerte a lépcsőket és az egyéb szintkülönbségeket is.

Funkciók

Alapvetően nagyon jó összhatást produkált a Xiaomi Roidmi Eve Plus a porszívózás terén, amihez kiváló funkciók is tartoznak annak érdekében, hogy mindig a legtöbbet tudjuk kihozni belőle.

Elindíthatjuk például a teljes lakás feltakarítására, de kérhetjük tőle az előre elmentett térkép segítségével, hogy csak egy-egy helyiségben porszívózzon, illetve mosson fel.

Természetesen nem hiányzik belőle a spot funkció sem, amikor egy adott pontra letéve, nagyjából egy négyzetméteres területet takarít fel, de ha csak a macskaalom vagy az ágy körül szeretnénk rendet, akkor egy adott terület feltakarítása szintén nem okoz neki problémát.

Amivel nem igazán találkoztunk még más robotporszívóknál, de kifejezetten jó ötletnek tűnt, illetve gyakran hasznosnak bizonyult, az a dupla takarítás.

Ezt nevezhetnénk magyarosan nagytakarításnak is, aminek a lényege az, hogy a robot duplán járja körbe az adott helyiséget, és bár nem tapasztaltunk nagyobb tisztaságot, de főként gyerekek mellett el tudunk képzelni olyan helyzetet, amikor erre óriási szükség lehet.

Felmosás

Általánosságban elmondható a robotporszívókról, hogy a felmosás funkciójuk gyenge. Nyilván az újabb modelleknél azért egészen más a helyzet, és itt utalnánk a Roborock S7 tesztünkre, mely terméknél konkrétan leesett az állunk, annyira sokat fejlődött ezen a téren, de a Roidmi Eve Plus még a hagyományos formulát alkalmazza.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy felcsatolható rá egy eldobható mop, gyakorlatilag egy felmosórongy, melyet különféle mozgás nélkül, csak egyszerűen maga után húz a padlón, és folyamatosan nedvesíti annak érdekében, hogy felszedje a padlón lévő szennyeződéseket.

Inkább nedves feltörlés, mint felmosás

A hagyományos értelemben vett felmosástól a Roidmi Eve Plus sajnos nagyon messze van. Inkább csak megnedvesíti a padlót, de ezzel egyáltalán nem tudja helyettesíteni a klasszikus értelemben vett, fertőtlenítésre és folteltüntetésre alkalmas felmosást.

Inkább egyfajta extrának tekinthető, mely jobban portalanítja a keménypadlót, de nagyobb sár vagy odaszáradt foltok esetén haszontalan.

Ez nyilván nem meglepő, hiszen a sajátosság a legtöbb robotporszívóról elmondható. Olyan esetekben ideális, ha sok járólap van a lakásban, és a porszívózás mellett nedves ronggyal is áttörölnénk a padlót.

A felmosást azonban nem tudja felváltani, inkább csak egy hasznos funkciónak tekinthető a sorban.

Mindez annak ellenére is kijelenthető, hogy szoftveresen sok funkció tartozik hozzá, ezáltal még Y-feltörlésre is alkalmas, azonban addig ne is keressük a kapcsolódó lehetőségeket, amíg a mop nincs felszerelve az aljára.

A mop felszerelése egyszerű

Szerencsére a mop, vagy hétköznapibb nevén törlőrongy nagyon egyszerűen felszerelhető az eszközre. Közvetlenül a víztartály alá kerül, és amolyan tépőzáras jelleggel csak fel kell illesztenünk a helyére, majd indulhat is a felmosás.

A rongy koszolódása kiválóan érzékelteti, hogy a robotporszívó kapcsán azért van értelme a nedves feltörlésnek, azonban közel sem olyan mértékben, mint ahogyan azt sokan gondolnák.

Nagy víztartály

Nemcsak a portartály, hanem a víztartály tekintetében is kiváló tulajdonságokat tud felvonultatni a Roidmi Eve Plus.

Míg portartályból egy 300 ml-es típus került bele, utóbbiból egy 250 ml-es tartályt tudunk megtölteni tiszta vízzel – ez fontos, a mosószer nem ajánlott bele –, ami egyáltalán nem kevés.

Még akkor sem, ha maximális fokozaton kapja a nedvességet. Ez a tartály bőven elegendő lehet egy nagyobb házban, akár 40-50 négyzetméternyi felület nedves feltörlésére, noha akkor sincs gond, ha kifogyott, hiszen nagyon egyszerűen utántölthető.

A víztartály a robotporszívó hátsó felén található, ahonnan egy nagyon egyszerű mozdulattal kihúzható, a megfelelő nyíláson keresztül tölthető, végül pedig nincs más dolgunk, mint könnyedén visszatolni a helyére a kattanásig.

A moppal az alján és vízzel a tartályban rögtön láthatjuk az összes funkciót a felmosáshoz kapcsolódóan, melyek kifejezetten sok lehetőséggel kecsegtetnek a felhasználók számára.

Az önürítő

Mint azt már fentebb többször is kiemeltük, a Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívó egyik legnagyobb különlegességét az önürítő dokkoló, illetve a hozzá kapcsolódó funkciók adják.

Ebben az árkategóriában ugyanis teljesen szokatlan ez a megoldás, hiszen vannak gyártók, akik két-háromszor ennyit kérnek el azért, hogy ilyen rendszert használhassunk.

Maga az önürítő egyébiránt nem más, mint egy második porszívó, ami 850W teljesítményre képes.

A robot könnyedén megtalálja benne a helyét, a csatlakozást követően pedig optimális esetben teljesen automatizált formában zajlik majd a folyamat, aminek részeként a dokkoló gyakorlatilag kiszivattyúzza a portartályban található koszt és a port egy külső tárolóba.

Gyors, de hangos ürítés

Azon túl, hogy a folyamat teljesen magától, külső beavatkozás nélkül zajlik – természetesen mi is elindíthatjuk kézzel, ha szükség van rá –, rendkívül gyorsnak nevezhető.

Amint a robotporszívó beállt a dokkolóba, az elkezd visszaszámolni, és alig 12 másodperc leforgása alatt teljesen üresre tudja szivattyúzni a beépített portartályt.

A gyorsaságnak természetesen ára van, hiszen amilyen halk maga a kis robot a munka során, legalább olyan hangos lesz az önürítési folyamat.

A leginkább a hagyományos porszívók zajszintjéhez tudnánk hasonlítani, ami nem véletlen, hiszen amint fentebb is említettük már: az önürítő valójában egy külső extra szívómotor, mely kimagasló teljesítményt kínál, ez pedig a legtöbbször magas zajszinttel jár.

Beállítási lehetőségek

Amivel szintén hatalmasat nőhet sokak szemében a Xiaomi ezzel a termékkel, az nem más, minthogy az önürítő dokkoló teljesen külön életet él, így az applikáción belül több beállítási lehetőségünk is lesz hozzá.

Jóval drágább termékeknél már megtapasztaltuk, hogy milyen kellemetlenségeket produkál, ha nem tudunk semmit sem kalibrálni ezen a kiegészítőn.

Érdemes megjegyezni, hogy akinek nem tetszik az önürítő, az teljes egészében kikapcsolhatja, nem szükséges használnia, a Roidmi Eve Plus hagyományos robotporszívóként is tud működni, csak ilyenkor minden takarítás után nekünk kell ürítenünk a portartályát manuális formában.

Szintén beállítható, hogy mikor történjen a portartály kiszivattyúzása, ez a hangzavar miatt különösen előnyös tulajdonság, hiszen este igencsak nagy kellemetlenséget okozhat.

Ez különösen jól jön a kisebb lakásban élőknek, ahol a robotporszívó portartálya akár két-három takarítást is kibír ürítés nélkül. Ilyenkor felesleges minden egyes alkalommal kiszivattyúzni belőle a koszt, elegendő lehet ritkábban.

Az applikáció ehhez rengeteg segítséget nyújt, de az ürítés kézzel is elindítható a dokkoló érintőpaneljéről, mely képes extra információkkal szolgálni – például a robot töltöttségéről.

Teljes szabadság

Amiért nagyon megszerettük a Xiaomi Roidmi Eve Plus-t, az leginkább a hozzá kapcsolódó szabadság, a teljes gondtalanság érzése volt.

Az önürítő ugyanis tényleg nagyszerűen működik, minden teljesen automatikus, egyedül a porzsákot kell havonta egy vagy két alkalommal kiemelni a külső tartályból, de az sem egy nehéz feladat.

Sőt, a mérnökök annyira alapos munkát végeztek a kialakításkor, hogy a behelyezésnél nagy segítséget nyújtó kartonlap – a zsák szájánál – alaposan leegyszerűsíti a kivételt is, miközben van rajta egy záróelem, ami egyetlen porszemet sem enged vissza a zsákból. Ezzel maximális higiénia és tisztaság mellett tudunk minden esetben üríteni.

Különösebb hibákat sem szoftveresen, sem hardveresen nem érzékeltünk a porszívóval, illetve általánosságban az önürítővel kapcsolatban.

Egyetlen furcsasággal találkoztunk csupán ezen a ponton, hogy nálunk például még akkor is elindult az ürítés, amikor fordítva raktuk oda a dokkolóhoz a porszívót.

Akkumulátor

A Xiaomihoz köthető robotporszívókhoz hasonlóan ebben az eszközben is egy 5200 mAh-s akkumulátor kapott helyet, ami kifejezetten jól bírja a gyűrődést.

Normál körülmények között ugyanis egy átlagos lakást képes egyetlen töltéssel feltakarítani, ezáltal akár két órát is működhet minden gond nélkül.

Amennyiben lemerülőben van a robotporszívó automatikusan visszatér a dokkolójára, hogy magához vegyen némi energiát.

Ez a teljesítmény kifejezetten jónak nevezhető a termékkategórián belül, de azért azt is hozzátennénk, hogy nincs különösebb probléma a nagyobb otthonoknál sem, hiszen a takarítás alatt beiktatott töltéssel az eszköz nem felejti el, hogy hol hagyta abba a munkát, ezáltal töltődés után rögtön visszamegy, és onnan folytatja a tennivalóját.

Magyar szervizháttér

Azon túl, hogy a Xiaomi Roidmi Eve Plus egy kiváló ár-érték aránnyal rendelkező robotporszívó, ráadásként még a hazai szervizháttere is biztosított. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy esetleges meghibásodás esetén nem tudnánk vele hová fordulni, vagy nehézkessé válna az alkatrészek, a kiegészítők beszerzése.

A robotporszívónál garanciális és garancián túli szervizelési lehetőségek is elérhetők, ezáltal a meghibásodások minden esetben gyári minőségű cserealkatrészekkel, szakszerű keretek között kerülnek biztosításra.

A kérdéses robotporszívó kapcsán az általános kopóalkatrészek, mint a főkefe, az oldalkefe vagy a HEPA szűrő mellett cserélhető az akkumulátor, a távolságmérő szenzor, de többek között még a ventilátor motor is.

Hivatalos Xiaomi okoseszköz szerviz elérhetősége: xiaomiszerviz.hu

Az ítélet, véleményünk

Mindent összevetve a Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívó sikeresen levett minket a lábunkról. Nem is annyira a kiemelkedő takarítási tulajdonsága, mint inkább amiatt, hogy ár-érték arányban verhetetlen bajnoknak tekinthető, hiszen alig 150 ezer forintért önürítő rendszert és rengeteg kiegészítőt kapunk a jó tulajdonságú robotporszívó mellé.

Bár tény és való, hogy a Roborock-szériához mérten valamivel kisebb a tudása, azonban ezt az árával tudta kompenzálni a termék, így véleményünk szerint igazi arany középutat jelent a jelenlegi palettán.

A 2021-es év legjobbjának tekinthető Roborock S7-hez képest nyilván jelentős az elmaradása, azonban ebben az árkategóriában nehezen találhatnánk jobbat nála.

Pláne annak fényében, hogy a LIDAR szenzoros feltérképezés, a kiválóan működő szoftverek vagy a nagyszerű porszívózási tulajdonságok mellett a termék még önürítő funkcióval is büszkélkedhet.

Ne feledjük el, hogy a Roidmi Eve Plus a középkategóriát szolgálja ki, és ebben gyakorlatilag az egyik, ha nem a legjobb.

ElőnyökHátrányok
Verhetetlen ár-érték arányA felmosás funkció inkább csak feltörlés
Önürítő funkció (ami jól is működik)Angol nyelvű szoftver
Kiváló porszívózási teljesítményKüszöbmászáskor gyakran hangoskodik
Dupla oldalkefe 
Erőteljes szoftveres háttér 
LIDAR szenzor 
Rengeteg kiegészítő a dobozban