Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Cosori TurboBlaze Chef Edition forrólevegős fritőz teszt – Túl a csúcson

Utoljára frissítve:

Kipróbáltuk a Cosori legújabb forrólevegős fritőzét, ami azonnal levett minket a lábunkról az első fogások után, de termékdizájnja is mély nyomot hagyott bennünk.

Az elmúlt néhány évben nagyon sok forrólevegős fritőzt teszteltünk már itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain, kutatásunknak köszönhetően pedig nagyon jól megismertük 2023 legjobb termékeit. Teszteltük már a gyártótól a Lite, Premium és Dual Blaze modelleket is. Pontosan tudtuk tehát, hogy ha a gyártó újdonsággal jelentkezik, azt ki kell próbálnunk.

Így jutott el hozzánk a Cosori TurboBlaze Chef Edition, amely már a bemutatásakor meggyőzött minket, de a kimagasló vásárlói értékelések után szemernyi kétség sem maradt bennünk, hogy ezt a terméket nekünk is meg kell ismernünk alaposabban.

Miután hetekig meghatározta az életünket, és több alkalommal is használtuk a hétköznapokban – gyakorlatilag minden ételt elkészítettünk vele, amire ajánlott ez a terméktípus –, összegyűjtöttük tapasztalatainkat, hogy kiderüljön: a TurboBlaze képes volt-e magasabbra emelni a forrólevegős fritőzök zászlaját vagy sem?

Cosori TurboBlaze Chef Edition

Előnyök
  • Leggyorsabb Cosori modell
  • 6 literes kapacitással
  • 9 előre beállított programmal
  • Energiahatékony DC technológiával
  • 1700 Watt teljesítménnyel
  • széles hőmérséklet-tartomány (30°-230°C)
Elérhető itt
cosori.hu – hivatalos
alza.hu
Árukereső.hu

Gondos csomagolás, hasznos kiegészítők

A Cosoritól megszokott módon ez a forrólevegős fritőz is nagyon gondos csomagolásban érkezett meg hozzánk. A mutatós dobozkában minden helyet kitöltöttek, sőt a fritőz mozgó alkatrészeit is alaposan rögzítették annak érdekében, hogy ne sérüljenek szállításkor.

Ez különösen jó hír azoknak, akik az internetről rendelnék meg saját példányukat, amihez ráadásul hasznos kiegészítők is járnak majd. A nagy sütőkosárban így találunk egy rácsozott talpat (Crisper Plate), ami a legtöbb ételnél elősegíti az alapos sütést, de nyárstartót és öt darab nyársat is elrejtett benne a gyártó a grillételek és a saslikok kedvelőinek.

Óriási előny, hogy a Cosori végre gondoskodott magyar nyelvű használati utasításról, ami még jobban megkönnyíti a használatba vételt. Egyedül a receptfüzet maradt most ki a dobozból, de aggodalomra semmi ok, a gyártó alkalmazásában szabadon válogathatunk az egyes ételek között.

Gyönyörű termékdizájn a kompakt megoldások mögött

Bár léteznek kisebb modellek is a piacon, a 40x30x30,1 centiméteres méretével a Cosori TurboBlaze-t mi inkább a kompakt kategóriába sorolnánk. Mindezt azért, mert egyébként 6 literes sütőkapacitással rendelkezik, ami kényelmesen kiszolgál akár egy nagyobb családot is 4-5 főig.

Jó választás ezért kisebb vagy közepesebb méretű konyhákba is, hiszen nem foglal túl nagy helyet, de különösen ajánlott azoknak, akik imádják, ha egy háztartási gép a megjelenés tekintetében is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

A Cosori forrólevegős fritőze ezen a téren egyenesen elképesztő, talán a legszebb ilyen termék, amit valaha láttunk: modern és divatos megjelenés jellemzi letisztult vonalvezetéssel és prémium anyaghasználattal. 

Ami azonban nagyon elvarázsolt minket, az a fekete és a rózsaarany színek ötvözete, amitől egyszerűen gyönyörű és elegáns lett a végeredmény.

Egyszerű kezelhetőség

Nem elég, hogy szép, a fritőznek még a használata és a kezelése is nagyon egyszerű, kicsomagolás után pedig a tartozékok eltávolítását követően nincs más dolgunk, mint bedugni a konnektorba és használni. 

Magát a sütőkosarat egyetlen kézzel,  manuálisan tudjuk nyitni és zárni. Ez nemcsak óriási segítség ahhoz, hogy ne koszoljuk össze a gépet, hanem telefonálás közben vagy kisbabával a kézben is biztonságossá teszi a készülő étel állapotának ellenőrzését.

Kémlelőnyílás ugyanis nincs a gépen, de emiatt nem is nagyon hiányzik. Az egyszerű használatot nagyban megkönnyítik a felső részen elhelyezett gyorsfunkciós gombok, illetve a vagány kezelőfelület, amihez még egy kis digitális kijelző is tartozik.

A gyorsfunkciók ugyan némi tanulást igényelnek, de hamar bele lehet jönni a használatba, ami nagyban megkönnyíti az étel elkészítését, hiszen csak meg kell nyomnunk egy gombot ahhoz, hogy a fritőz tegye a dolgát, nem kell vacakolnunk a hőmérséklet és az idő beállításával.

Nyilván manuális kalibrálásra is van lehetőség, ami szintén nagyon egyszerű lett, külön állítható a hőfok és az időtartam, így valóban bárki, akár még gyerekek és idősek is könnyedén elboldogulhatnak vele.

Emiatt bátran ajánljuk azoknak, akiknek nincs tapasztalatuk forrólevegős fritőzzel, hiszen itt valóban minden adja majd magát.

Csendes társ a konyhában

Bár a beállításakor minden egyes gomb lenyomását jelzőhang kíséri, illetve sípolással jelez, ha elkészítette az ételt, de ezeket leszámítva a Cosori terméke meglepően csendesen teszi majd a dolgát a konyhában.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ennyire csendes forrólevegős fritőzzel még soha nem találkoztunk, működése közben egyáltalán nem zavaró például telefonáláskor vagy televízió nézésekor sem. Csendesen dolgozik a háttérben, ami különösen előnyös kisgyermekes családoknál.

Egyszerű és gyors tisztíthatóság

Nagyon fontos szempont a forrólevegős fritőzöknél a megfelelő tisztíthatóság, hiszen mégis ételeket készítünk benne, ami a higiénia szempontjából nem elhanyagolható.

Szerencsére a Cosori ezen a téren sem hagyott minket cserben. A kis tálca egyszerűen kiemelhető, pillanatok alatt eltörölhető vagy elmosható, de akár még mosogatógépbe is tehető.

Mivel tapadásmentes bevonatot kapott, ezért nem tudtunk olyan ételt készíteni benne, ami csúnyán odatapadt vagy odaégett volna, így a legtöbbször valóban elég egy papírral eltörölni, majd elöblíteni a következő használat előtt.

A Cosori TurboBlaze Chef Edition a gyakorlatban

A gyártó egy vadonatúj technológiát alkalmazott ebben a fritőzben, ami a névadást is szolgáló TurboBlaze lett. Ennek a lényege, hogy a ventilátor sokkal magasabb fordulatszámon pörög, amivel alaposan lerövidíti a sütési időt, ezáltal pedig energiát takarít meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Cosori fritőze valóban nagyon gyorsan elkészíti az ételt. Ha valaki mindig csak rohan vagy gyorsan szeretne meleg ételt tenni a család asztalára, ezzel az eszközzel percek alatt elkészül minden.

A sült krumplihoz például elegendő mindössze 15 perc, a halrudacskákat 6-7 perc alatt elkészítette, de a fasírtgolyók megsütése sem tartott neki tovább 10 percnél, amihez hozzátartozik, hogy ezzel a géppel akár 230 Celsius fokos hőmérsékleten is süthetünk.

Az ételek íze és állaga is kiváló volt

Ez a gyorsaság pedig szerencsére nem ment a minőség rovására. Éppen ellenkezőleg, a TurboBlaze meglepően finom és állagra is megfelelő ételeket készített. Gyakorlatilag nem volt olyan finomság, amit az ajánlottak közül ki ne próbáltunk volna benne.

Készítettünk egyszerű pirítóst, bundás kenyeret, formavásárlás után muffint, virslit, különféle húsokat, sültkrumplit, héjában sült burgonyát, pogácsát, mézeskalácsot, grilleztünk zöldséget, de a melegszendvicset, a piskótát, a különféle mirelit ételeket, sőt még a rakott krumplit is kipróbáltuk.

Többségük meglepően jól sikerült, egyedül néhány esetben éreztük azt, hogy a hagyományos megoldás jobb – ilyen volt például a bundás kenyér esete –, azonban ekkor is vigasztalt minket, hogy rendkívül kevés olajjal, egészségesebb formában tudtuk elkészíteni az adott fogást.

A fritőzben elkészült ételek egyébiránt nagyon frissek és ropogósak voltak, belül szaftosak maradtak, nem szárította ki őket a fritőz, sőt még másnapi újramelegítés esetén is kellemesebb volt a húsok íze, mint amikor olajban áztattuk őket.

Nemcsak kívülről, belülről is minőséget kínál

Fontos beszélni még a Cosori forrólevegős fritőze kapcsán arról, hogy a sütőkosár mennyire jól optimalizált és milyen sok aprósággal képes megtámogatni a hétköznapi használatot.

A kivehető sütőlap sarkain például egy kis hőálló szilikon fül kapott helyet, ami nemcsak az egész illeszkedést teszi professzionálisabbá, hanem a felforrósodott kosár kivételét is megkönnyíti, nem kell attól félni, hogy kiesik és esetleg sérülést okoz, miközben öntjük ki például a friss sültkrumplit.

Nagyon hasznos a nyárstartó rács, illetve az öt darab rozsdamentes acélnyárs, de azért lehet hozzá vásárolni extraként néhány kiegészítőt. Mi például egy muffinformát azonnal beszereztünk hozzá, illetve egy kisebb szilikon tortaformát a süteményekhez, amelyek kényelmesen elfértek benne, jó szolgálatot tettek a gyakorlatban.

Hogy némi negatívumot is mondjunk, a kivehető rács betét kialakítása (a középső kis fogantyús része) túl tágasra sikeredett, akárcsak korábban a Cosori Lite vagy a Cosori Dual Blaze modellek esetén. Így a krumpli vagy az apróra kockázott ételdarabok át tudnak potyogni rajta, ami esetenként megnehezíti a tisztítást.

Ezen felül talán a szagvisszatartás tekintetében nem voltunk vele maradéktalanul elégedettek, erőteljesebben áteresztette a készülő ételek illatát, ami nyilván szubjektív dolog. Valakinek ez egyáltalán nem negatívum és az olajjal működő fritőzökhöz mérten így is mérföldekkel kellemesebb, hiszen a zavaró olajszagot teljes egészében elfelejthetjük vele.

Az ítélet

Amint az a fentiekből is kiderült, minket nagyon meggyőzött legújabb forrólevegős fritőzével a Cosori. Már-már elegáns megjelenése mögött óriási tudás és teljesítmény lapul, a készítők érezhetően felhasználták az eddigi tapasztalataikat azért, hogy most egy minden eddiginél jobb termékkel álljanak elő.

Nem igazán tudunk fogást találni rajta, egyedül az imént említett apróságokba tudnánk belekötni, mert más forrólevegős fritőzökhöz viszonyítva sokkal egyszerűbb használni, lényegesen gyorsabb, mindemellett pedig az elkészült ételek íze és állaga sem okozott csalódást.

Különösen ajánlott azoknak, akik még nem próbáltak korábban ilyen terméket, hiszen könnyen megtanulható, már az első alkalmakkor pozitív élményeket okoz, a nagy kapacitásának köszönhetően pedig egy 4-5 fős család számára is ideális lesz.

Csak hab a tortán, hogy a Cosori TurboBlaze Chef Edition még nagyon halk is. Ha egy igazán jó forrólevegős fritőzt keresünk, ezzel a típussal nem tévedhetünk.

ElőnyökHátrányok
Nagy kapacitásNincs kézzel fogható receptgyűjtemény
Előre beállított programok
Meglepően gyors és hatékony sütés
Elragadó termékdizájn
Könnyed tisztíthatóság
Széles hőmérséklet-tartomány (30°-230°C)
Rendkívül halk működés