Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson Gen5detect teszt – Igazi erőmű a Dyson legújabb állóporszívója

Utoljára frissítve:

Leteszteltük a Dyson legerősebb prémium rúdporszívóját, ami nem lett ugyan olcsó, cserébe viszont a Gen5detect páratlan takarítási képességeket tud felvonultatni.

A brit Dyson általában minden évben egy új prémium kategóriás rúdporszívóval bővíti a kínálatát: 2021-ben ez volt a V15 Detect Absolute, ezt követte 2022-ben a jóval kompaktabb kialakítású V12 Detect Slim Absolute, 2023 őszén pedig megérkezett a Gen5detect Absolute, ami a gyártó szerint az eddigi legerősebb eszközük a vezeték nélküli állóporszívó kategórián belül. 

Tesztünkben azt igyekszünk bemutatni, hogy a készülék milyen változásokat hozott, és milyen teljesítmény béli különbséget jelent az eddigi csúcsnak tekinthető Dyson V15 Absolute-hoz képest.

Dyson Gen5detect Absolute 

Jellemzők

 • Vezeték nélküli kivitel 
 • Maximum 280 AW szívóerő 
 • 0,77 literes portartály 
 • Hagyományos bekapcsológomb 
 • Lézeres surlófény 
 • Akár 70 perc üzemidő eco fokozaton 
 • Tartozékokkal együtt 3,5 kilogramm 
 • 2500 milliamperórás, cserélhető akkumulátor 
 • Három teljesítményfokozat 
 • Három takarítófej + egyéb tartozékok 
 • Kijelző 
 • Felületfelismerés, teljesítményszabályozás

Elérhető itt:

dyson.hu – hivatalos
robotworld.hu
konyhaluxnet.hu
alza.hu

A Dyson Gen5detect Absolute külsőre kicsit csalóka gép, ugyanis könnyedén összetéveszthető a V15 modellel. Arról, hogy ez egy másik eszköz, első pillantásra főleg a színek árulkodnak. Tesztalanyunk hazánkban purple/iron és prussian blue/copper kivitelben érhető el, és a színek mellett annyi az eltérés a két variáns között, hogy az előbbiből hiányzik az ágyak/kanapék/asztalok/székek alatti takarítást megkönnyítő könyök kiegészítő (low reach adapter), ami a cikkünk írásának pillanatában 30 ezer forintos különbséget jelent a két gép között. Nálunk a lila betétekkel színesített variáns járt, és a teljes egészében papírból készült, minden egyes négyzetcentimétert ügyesen kihasználó, porszívóhoz mérten egészen kompakt csomagolás az alábbi elemeket tartalmazta:

 • porszívófej motorral és portartállyal, 
 • cserélhető akkumulátor, 
 • porszívócső, 
 • motoros, Fluffy Optic szőrkefés tisztítófej lézeres surlófénnyel, 
 • motoros, Digital Motorbar szőnyegtisztítófej, 
 • motoros, Hair screw kárpittisztítófej, 
 • teljesen átalakított résszívófej, 
 • kombinált (széles nyílású és puha kefés) szívófej, 
 • falra szerelhető dokkoló, 
 • töltőadapter az akkumulátorhoz.

Van új a nap alatt

Külsőre a Gen5detect tényleg kiköpött mása a V15-nek, viszont akad itt két praktikus változás, aminek valószínűleg minden felhasználó örülni fog. Az első, hogy a V12-höz hasonlóan a markolatról már innen is eltűnt a ravasz, helyette a kijelző felé került egy hagyományos, piros színű power gomb, ami megnyomva beindítja a motort, újból megérintve pedig kikapcsolja. 

Ennek megfelelően már itt sem kell folyamatosan nyomva tartani a ravaszt porszívózás közben – aki már takarított minimum negyedórán át egy, a V12-nél korábbi Dyson modellel, az pontosan tudni fogja, hogy ez mekkora előrelépést jelent.

A másik komolyabb eltérés a korábbi csúcsmodellhez képest, hogy a Dyson mérnökei ügyesen átalakították a résszívófejet. Ez korábban egy teljesen átlagos kiegészítő volt, amit a porszívócső végére vagy a főegység alá lehetett felpattintani, hogy aztán a sarkokból, szűk helyekről, a kanapék/fotelek réseiből ezzel szippantsuk ki az ott felgyűlt koszt. Az új variáns továbbra is használható így, de ezúttal úgy lett kialakítva, hogy a fő egységre felpattintva immár beilleszthető a porszívócső felső végébe. Ennek köszönhetően egyrészt kicsit meg is hosszabbítja a csövet, másrészt így folyamatosan a kezünk ügyében lehet, nem kell takarítás közben keresgélni, visszamenni érte egy másik szobába, vagy a gép dokkolójához.

Nézzünk egy gyakorlati példát: adott például egy szekrény, ami mellett van egy rés a falig, ahol szintén szeretnénk kitakarítani. Ilyenkor egyetlen gyors mozdulattal lehúzható a porszívócső résszívófejről, utóbbival gyorsan kiszippanthatjuk a résben felgyülemlett porcicákat, aztán visszatesszük a csövet, és folytatódhat a takarítás a megszokott módon. Az új fej ráadásul úgy van kialakítva, hogy fel- és le mozgatható rajta egy kefés rész, ha mondjuk nem szeretnénk, hogy a műanyag szívófej megkarcoljon bármilyen felületet.

Teljesítménybajnok

Kevésbé észrevehető változás, de a Gen5detectbe új, minden korábbinál nagyobb fordulatszámra (percenként 135 ezer) képes motor került. Ez nemcsak teljesítményben múlja felül a V15 megoldását, hanem súlyban is, méghozzá 40 dekagrammal, így a porszívó a felpattintott kiegészítőkkel együtt már 3,5 kilogrammot nyom. Ezért cserébe tényleg olyan erőt kapunk, amire még nem volt példa Dyson rúdporszívó esetében. A gyártó air wattban adja meg a maximum teljesítményt, esetünkben ez 280 AW, ami a gyakorlatban, a legmagasabb Boost fokozatba kapcsolva 30 kPa-nál is több szívóerőt jelent. 

Ez nagyjából a háromszorosa annak, amire egy koszos lakás kitakarításához általában szükséges. Ekkora szívóerővel nem csupán a padlóról szedhető fel minden kosz (a portól a morzsákon át a nagy sárdarabkákig), de a Digital Motorbar fejjel még a hosszúszálú szőnyegekből is döbbenetes mennyiségű szennyeződés szippantható fel. Ez főleg akkor jön jól, ha az otthonunkban a szőrüket hullató kisállatok is élnek mellettünk.

Itt érdemes kitérni arra, hogy a gépünk teljesítménye most is három fokozatban állítható a főegység tetején található apró szürke gombbal, ami a digitális kijelző alatt található. Az elérhető szintek: eco, auto és boost. A legelsővel porszívózhatunk a legtovább, méghozzá nagyjából 6000 Pa teljesítmény mellett, ami rendszeres takarítás esetén bőven elegendő a legtöbb lakás kitakarításához. 

A V15 bevezetése óta a rúdporszívók kijelzőjén már az is látható, hogy milyen méretű koszt szívtunk fel, ami jól néz ki, de lássuk be, sok haszna valójában nincsen. Ezt érezhette a gyártó is, ugyanis a digitális kijelzőről már az is leolvasható, hogy mennyire takarítottunk alaposan. A koszméretet jelző csíkok növekedni kezdenek, amennyiben kifejezetten piszkos területre érünk, majd visszaállnak nullára, ha már felszippantottunk mindent.

Mindezt egy beépített Piezo-szenzor alapján tudja a porszívó, és ennek az érzékelőnek nagy szerepe van az auto fokozat működésében is, ugyanis az eszköz ezen fokozat használatakor a szenzor adataira támaszkodva magától szabályozza a teljesítményt. A szenzor érzékeli a felszívott por minőségét és mennyiségét, és amennyiben sok és nagy méretű koszt érzékel, magasabb fokozatra kapcsol, a szennyeződések felszippantását követően pedig visszavesz a szívóerőből. Ez a megoldás hibátlanul működik, a kiszóródott macskaalomhoz érve a Gen5detect például rögtön felpörgött, az apró darabkákat felszedve pedig a gép visszavett a teljesítményből. A tesztalanyunk ugyanígy azt is érzékeli, ha a szőnyegre toljuk, és magától elkezd magasabb fokozatba kapcsolni, hogy rendesen felszedjünk minden szennyeződést.

Ez a mód tényleg annyira jól működik, hogy a teszt alatt mi főleg így használtuk a gépet, már csak azért is, mert ebben a fokozatban akár 45 percen át használhatjuk a porszívónkat. 

Az időintervallum persze attól is függ, hogy mekkora, mennyire koszos és mennyi szőnyeggel borított felületet szeretnénk feltakarítani. Esetünkben a legnagyobb teljesítményű Boost fokozaton nagyjából 14 percig bírja a 2500 milliamperórás akkumulátor, míg eco fokozaton akár 70 perc is összehozható, ami szintén kiemelkedő teljesítmény a rúdporszívók között. 

A lemerült telep feltöltése nagyjából 3 órát vesz igénybe, viszont az akkumulátor cserélhető, így egy extra példánnyal a duplájára növelhető a takarítással tölthető idő. Ide kapcsolódó fontos részlet továbbá, hogy a falra szerelhető műanyag dokkoló ezúttal is úgy lett kialakítva, hogy a konnektorba dugott adapter vezetéke elhelyezhető benne úgy, hogy a gépet a helyére téve azonnal megkezdődik az aksi visszatöltése.

A surlófény csodája

A remek teljesítmény mellet a Dyson porszívók nagy előnye a jó felszereltség, és ez alól a Gen5detect sem kivétel. A résszívófejet már említettük, emellé kapunk egy kombinált, kefével is rendelkező kombinált fejet, aminek hála morzsaporszívóként és az autó takarítására is jól használható az eszköz. Elmaradhatatlan kiegészítő a Hair Screw tisztítófej, amivel könnyedén és hatékonyan takarítható a kárpit, de akár szőnyegen is használhatjuk a makacsabb hajszálak felszedéséhez. A legnagyobb, Digital Motorbar fej használható keménypadlón és szőnyegen is, míg a szőrkefés Fluffy Optic kifejezetten fára vagy kőre lett kitalálva, szőnyegen viszont nem nagyon vesszük hasznát – a fej kialakítása miatt az ilyen felületeken egyszerűen leáll a fejbe épített motor, megszakítva a takarítást.

Padlóra viszont ez a tökéletes fej, méghozzá a jobb sarokba épített surlófény miatt, amit egy zöld lézer biztosít. Ez a megoldás olyan alacsony szögből világítja meg számunkra a padlót, hogy még a legapróbb szennyeződés is azonnal láthatóvá válik. A surlófény egyszerre áldás és átok: a használatával tényleg pontosan látjuk, hogy felporszívóztunk-e mindent, viszont innentől mindig pontosan tudni fogjuk, hogy a szabad szemmel tisztának látszó felületeken valójában mennyi por és elsőre nem látható más szennyeződés található. Szinte biztos továbbá, hogy amennyiben egyszer kipróbáltuk ezt a funkciót, többet nem akarunk majd ilyen lehetőség nélkül takarítani.

A Dyson megoldásának egyetlen hátránya, hogy a Gen5detect esetében hiába lett megnövelve a fényerő, az még mindig nem olyan hatékony, mint a más gyártók által használt LED fények. Nappal, természetes fény által jól bevilágított szobában, világos padlón a zöld fénynek nem sok hasznát vesszük, félhomálynak, vagy sötétnek kell lennie ahhoz, hogy kihasználhassuk a surlófényben rejlő lehetőségeket. Ezen bőven lenne még mit fejleszteni.

A csúcs, amire keveseknek van szüksége

A Dyson Gen5detect egy remek porszívó, átlagon felüli teljesítménnyel és olyan újdonságokkal, amiknek tényleg praktikusabbá teszik ezt a készüléket. A gyártó ugyanakkor legalább 350 ezer forintot kér ezért a modellért, ami még a prémium kategóriában is elég komoly összegnek számít. A tesztalanyunk ugyan tényleg a legerősebb porszívó a Dyson kínálatában (és úgy általában az egész szegmensben), viszont, ha teljesen őszinték akarunk lenni, nagyon kevés háztartásnak van szüksége ekkora teljesítményre – a legtöbbeknek bőven elegendő lesz az olcsóbb, kisebb, de még így remek munkát végző V12 is.

Amennyiben viszont az ár nem számít, és mindenképpen a lehető legerősebb és legtovább használható rúdporszívóra vágyunk, akkor garantáljuk, hogy a Gen5detect Absolute nem okoz majd csalódást, sőt, teljesen át fogja alakítani a takarításról alkotott eddigi elképzelésünket.

Dyson Gen5detect Absolute