Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

iRobot Roomba i3 robotporszívó teszt

Újabb robotporszívót sikerült górcső alá vennünk a robotika tudományában több évtizedes szakértelemmel rendelkező iRobot háza tájáról, akik azon túl, hogy még a NASA űrkutatási projektjein is dolgoztak, rengeteg egyedi fejlesztéssel és megannyi előremutató újdonsággal igyekeznek feldobni termékeiket.

Erről korábban már több alkalommal is megbizonyosodhattunk. Elsőként a prémium szintet erősítő iRobot Roomba i7+ robotporszívó tudását ellenőriztük, majd leteszteltük a terméket kiegészítő iRobot Braava jet m6 felmosó robotot, de a gyártó részéről a belépő kategóriát képviselő iRobot Roomba 676 robotporszívó tudását is szemügyre vettük már.

Elérkezett tehát az ideje annak, hogy kipróbáljunk egy középkategóriás eszközt is az iRobot kínálatából, így jutott el hozzánk a Roomba i3, mely a 676-os modellhez mérten lényegesen ügyesebbnek bizonyult a gyakorlatban, de azért érződik, hogy nem véletlenül a Roomba i7 még mindig a jelenlegi csúcskategória.

iRobot Roomba i3

Főbb jellemzők
  • Vezérlés okos telefonról
  • Háromfokozatú tisztítórendszer
  • Magas minőségű kefék
  • Alapos takarítás
  • Nagy szívóteljesítmény 
Elérhető itt
IROBOT.HUCsomagolás, termékdizájn

Megszokott minőség a csomagolás terén

Általánosságban megszokhattuk már az iRobot termékeitől az igényes és minőségi csomagolást, ami a Roomba i3 esetében sem hiányzik a képből. A jól megszokott zöld-fehér kartondoboz ezúttal is reklámfelületként funkcionál, így láthatjuk rajta a robot fotója mellett a legszükségesebb információkat.

Nemcsak ízléses, hanem kifejezetten biztonságos is a vastag kartondoboz, mely természetesen belül is kellő merevítést és bélelést kapott. Kis robotunk egy méretre és formára mart kartonfelületbe illeszkedik bele, extra műanyag gondoskodik róla, hogy meg se tudjon mozdulni a dobozban, miközben a kiegészítőknek is mind egy szálig megvan a helyük.

Felszereltség, tartozékok

Mivel nem a prémium kategóriát erősíti az eszköz, ezért talán nem meglepő, hogy nem leszünk elhalmozva kiegészítőkkel és tartozékokkal, ellenben aggodalomra semmi ok: a lényegről nem kell lemondanunk, ahhoz minden ott lesz a dobozban, hogy beüzemeljük és használjuk a terméket, hiszen a fő attrakció eleve a robotporszívó lesz, mely azonnal takarításra kész, összeszerelt állapotban vehető kézbe.

A tartozékok tekintetében a porszívó mellett találunk egy aprócska dokkolót, egy hozzá tartozó tápkábelt, de egy vaskos használati utasítást is mellékelt a gyártó, ami valóban nagy segítség lehet azok számára, akik most találkoznak először ilyen eszközzel, és szeretnék mielőbb beüzemelni. Nagy piros pont az iRobot részéről, hogy a csomagban találni egy extra szűrőbetétet, mely jó szolgálatot tehet az allergiások számára, akiknek eleve gyakrabban ajánlott cserélniük ezt a filtert.

Megszokott, de mégis elragadó termékdizájn

Minden gyártónak megvannak a maga sajátosságai, így az iRobot robotporszívói is messziről felismerhetők már pusztán a dizájn alapján. A szürke és a fekete színkombináció ennél a terméknél sem maradhatott el, mint ahogyan az elülső felét – még inkább azonban a berendezési tárgyakat – védő lökhárító is ott van, ami nagyon jó szolgálatot tesz a gyakorlatban, de erről majd később.

Ami némileg szokatlan az iRobot-tól, hogy bár a kialakítás, az illesztések és az erős műanyagok is rendkívül tartósak, minőségi összhatást keltenek, a porszívó felső részén azonban sikerült egy a márkától eddig szokatlan megoldást alkalmazni.

A felül elhelyezkedő külső kávakör ugyanis olyan hatást kelt mintha egy szőnyeg vagy valami szőttes lenne, ami kifejezetten otthonossá teszi az eszköz megjelenését.

Kapcsolók, keferendszerek

Részben a termékdizájnhoz kapcsolódik a porszívó kapcsolóinak, keféinek és egyéb megoldásainak az elrendezése is. Alapvetően az eszköz felső felületén három gombot találhatunk, melyek akkor könnyítik meg a dolgunkat, ha nem szeretnénk applikációval bajlódni, ami egyébiránt rengeteg extra beállítási lehetőséget ad a kezünkbe.

Gombok

A Clean gomb – mely állapottól függően különféle színekben világít – minden esetben a be- és a kikapcsolást szolgálja, ha tehát egyszer megnyomjuk, a porszívó bekapcsol, majd ismételt megnyomásával takarítani kezd. Működés közben megnyomva leállíthatjuk vele a porszívózást, és jellemzően ilyenkor kap szerepet a másik két gomb.

A Dock megnyomásával az eszköz visszamegy a dokkolójára és feltölt. A Spot gomb ezzel szemben arra alkalmas, hogy egy helyben, egy kisebb felületen alapos takarításra kényszerítse a robotot. Ilyenkor a Clean gomb LED-je kéken világít, minden más esetben fehéren, illetve hiba, elakadás vagy probléma mellett pirosan.

Alsó kialakítás

Az iRobot termékeitől megszoktuk az összetett keferendszert, és bár a Roomba 676-os modell hagyott maga után némi kívánnivalót ezen a téren, de a Roomba i3 kapcsán már nincs probléma! A készülék egy dupla keferendszert kapott, ezáltal kettő, egymással ellentétes irányban forgó, sörtéket nem tartalmazó henger végzi el a kosz, a por és a hajszálak begyűjtését.

Kialakításából fakadóan kevésbé okoznak neki problémát a hosszabb haj- és szőrszálak, miközben rendszerét egy hagyományos forgókefe egészíti ki, ami a sarkokból, valamint a falak és a bútorok mellől tudja kiszedni a koszt.

A felépítés tekintetében a robotporszívó alsó felén két masszív hajtókerék és egy bolygókerék is található, míg az irányítást és a feltérképezést végző szenzorok a készülék elülső felén lettek eloszlatva. Megszokott és megbízható kialakítás ez, jól bevált recept más gyártóknál is!

Beüzemelés

Mint említettük, az iRobot Roomba i3 robotporszívó használatra kész állapotban kerül csomagolásra, így amint elővesszük, gyakorlatilag bele is kezdhetünk vele az első takarításba.

A folyamat a gyártótól megszokott módon rendkívül egyszerű lesz, és mivel ma már mindenkinek van a birtokában egy okostelefon, ezért kizárólag azt az alternatívát vesszük alapul, mert kizárólag gombokkal irányítani egy ilyen nagy tudású eszközt, az nagyjából olyan hatást kelt, mint lábbal hajtani egy elektromos rollert.

Rendkívül egyszerű első lépések

Miután kibontottuk a készüléket és feltelepítettük okostelefonunkra az Androidra és iOS-re is elérhető applikációt, akkor már csak néhány egyszerű lépésre leszünk ahhoz, hogy a Roomba i3 megkezdhesse a takarítást. Bár mi azonnal belefutottunk egy hibába, aminek köszönhetően újra kellett telepíteni az applikációt, de második alkalommal már minden simán ment.

Ennek az oka, hogy bár a szoftver teljesen angol nyelvű, azonban a szövegek mellett látványos ábrázolásokkal vezet rá minket arra, hogy mit kell csinálnunk az indítás érdekében.

A telefonunkkal való összehangolás rendkívül egyszerű volt, alig egy-két perc alatt a robotporszívó használatra kész állapotba került, miközben nekünk kis túlzással csak asszisztálni kellett az automatizált folyamatokhoz.

Szoftveres lehetőségek

Noha az applikációban sok lehetőséget találunk, azonban többségük érezhetően csak látszatra néz ki jól, a hatékonyság tekintetében azonban nem mindig remekel. Ide sorolhatnánk például a térképkészítést lehetőséget, lévén a kis robot papíron feltérképezi a lakást – azonban ezt nem menti el, így minden esetben újrakezdi, méghozzá elég pontatlanul –, esetünkben például a végeredmény még csak meg sem közelítette a valós alaprajzot, ami nem volt túl jó előjel a takarítás minőségét tekintve, de szerencsére ott azért mégis szépített a porszívó.

Maradva még az applikációnál: a legfontosabb, hogy rengeteg beállítási lehetőségünk van benne, így nemcsak az eszköz fizikai gombjait találjuk meg itt virtuális formában, hanem válogathatunk a különféle programok közül. Nem küldhetjük be azonban a porszívót célzottan az egyes helyiségekbe – hiszen klasszikus értelemben vett térképkészítésről és térképmentésről nem beszélhetünk –, miközben válogathatunk a különféle időtartamú programok közül, melyek indítását ütemezhetjük a hét egyes napjai mellett órák szerint különféle napszakokra is.

Így takarít az iRobot Roomba i3

Az egyszerű beüzemelés és a lakás körbejárása után az iRobot Roomba i3 nekilátott a tényleges munkának, ami minden különösebb probléma nélkül zajlott. Az egyhónapos tesztidőszak során alaposan kiismertük a kis gépet, igazi családtaggá fogadtuk közben, az alábbiakban pedig részletesen elmondjuk, hogy milyen pozitívumokat és negatívumokat tapasztaltunk a használat során.

Nagyon alaposan takarít

Mi a legfontosabb kérdés egy robotporszívó kapcsán? Alighanem az, hogy mennyire alapos a takarítás tekintetében! Nagy örömünkre szolgált, hogy a korábban tesztelt Roomba 676-hoz képest ez a masina mérföldekkel jobb teljesítményt nyújtott. A Roomba i3 megbirkózott mindennel, a porcicákkal, a nagyobb darab chipsmaradványokkal, a nehezebb pattogatott kukoricával, a kisebb kavicsokkal az előszóbában, a porszerű anyagokkal, de a hajszálakat és a szőrt is nagyszerűen összegyűjtötte.

A nagy szívóerő mellett speciális keferendszere bár feltekeri a hajat, de sokkal kisebb valószínűséggel, mint a sörtés megoldások, így ritkábban kell tisztítani a keféket. Ha száraz kosz és por van a lakásban – nedves takarításra a porszívó önmagában nem képes, ellenben kompatibilis a Braava jet m6 felmosó robottal –, elképesztően jó szolgálatot tesz, bátran elindíthatjuk minden egyes nap, garantáltan nem tér vissza üres tartállyal a dokkolójára.

Kifejezetten hatásos volt műpadlón, laminált padlón és járólapon, tehát a kemény felületeken, ahol látványos eredményt produkált, de vékonyabb szőnyegen sem okozott csalódást.

Nagyobb szőrű szőnyegekre vagy rosszul tapadó rongyszőnyegekre nem ajánlott, előbbieken hallhatóan erőlködik, utóbbiakat eltolja, felgyűri, gyakran fel sem tud menni rájuk, ami okozhat kellemetlenségeket – és félbe maradt takarítást – ha nem vagyunk otthon.

Külön jó pont, hogy az oldalkeféknek itt valóban van szerepük! A porszívó érezhetően jól lát és tájékozódik a fal mellett, illetve a bútorok közelében, ezáltal nemcsak kisöprögeti a koszt az ilyen helyek mellől, hanem hiánytalanul össze is gyűjti, aminek köszönhetően igencsak szemrevaló tisztaságot hagy maga mögött.

Megbízható tisztítórendszer

A fentiekben kifejtett alapos tisztítás leginkább természetesen a tisztítórendszer erényeiként jellemezhető, hiszen a Roomba i3 a gyártótól megszokott módon, magas minőség társaságában építette fel a tisztítórendszert. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a prémium szintet képviselő i7-es modell esetében láthattunk hasonló megoldást, így nem csoda, hogy ilyen szépen dolgozik. Lássuk, hogy milyen főbb elemekből építkezik a szisztéma!

Főkefék

Nem egy, hanem rögtön két főkefét is találunk a Roomba i3 alsó felén, melyek nagyon speciális kialakítást kaptak. Lényegében egy-egy különleges alakzattal ellátott, gumírozott hengerről van szó, melyek képesek a szívómotor közbenjárásával a portartály felé terelni a padló szennyeződéseit.

Sörtés kefe itt nincs, ami különösen nagy előny, hiszen így nehezebben csavarodnak fel a hosszabb hajszálak.

Néha természetesen előfordul, ilyenkor ezeket egyszerűen le kell vágni, és folytatódhat a takarítás. A főkefék rendkívül tartósnak tűnnek, élettartamuk vélhetően sokkal jobb lesz, mint sörtés társaiké, az első hónap tapasztalatai alapján legalábbis mindenképpen ez a megállapításunk.

Oldalkefe

A robotporszívó egy oldalkefével rendelkezik, mely háromágú kialakítással rendelkezik, tehát összesen három kis kefe sepregeti a sarkok és a nehezen elérhető helyek felől a koszt és a port a főkefék irányába. Határozottan jól működik, nincsenek olyan problémák, mint a belépő kategóriás készülékek esetében, hogy a kefék gyakorlatilag csak kisöprik a port, de az összegyűjtésben már nem remekelnek.

Itt minden kiválóan működik, szőnyegen vagy keménypadlón egyaránt nagyon jól dolgozik az oldalkefe, elég gyorsan és elég alaposan képes a főkefe elé seperni a koszt annak érdekében, hogy a nagy teljesítményű szívómotor közbenjárásával minden a portartályba kerülhessen a takarítás során.

Portartály

A robotporszívó egy 0,4 literes, tehát kifejezetten nagy portartállyal büszkélkedhet, ami egy átlagos méretű lakásban tökéletesen elegendő. Még a legelső alkalommal is bőven elégségesnek bizonyult egy 60-70 négyzetméteres otthonba, tehát nem kell majd attól tartanunk, hogy önálló takarítás esetén azért hagyja félbe a munkát, mert megtelt.

Természetesen előfordulhat jelentős mennyiségű kosz esetén, de normál körülmények között nem valószínű. Konkrétan a portartály ürítése egyébiránt nagyon egyszerű, csak meg kell nyomni a porszívó oldalán egy gombot, ami egyfajta biztosítóként rögtön lehetővé teszi, hogy kihúzzuk a helyéről. Magán a tartályon is találunk egy gombot, mely az ürítőnyílást nyitja, csak meg kell nyomnunk, a szemetes fölé tartanunk és a többit megoldja a gravitáció. Ilyen egyszerű az egész!

Finomabb a berendezési tárgyakkal

A Roomba robotporszívókra vélhetően azért került lökhárító, mert úgy ismerkednek a környezetükkel, hogy gyakorlatilag mindennek nekimennek. Ez a kijelentés azonban a jövőben értelmét veszti, ha úgy fejlődnek a gyártó termékei, mint a Roomba i3, mely ezen a téren határozott előrelépést mutatott.

Míg a korábban tesztelt iRobot robotporszívók gyakran úgy viselkedtek, mint egy kamikaze, ezáltal teljes sebességgel hajlamosak voltak nekicsattanni szinte bárminek. Ez megfelelő fényviszonyok között erre a termékre nem volt jellemző.

Bár szinte mindennek nekikoccan, de ezek valóban csak apró koccanások, sokkal érzékenyebbnek tűnik, közel sem olyan erőszakosnak, mint a gyártó korábbi termékeinél tapasztaltuk.

Emiatt lényegesen halkabbnak nevezhető munka közben, mint a Roomba 676 volt, nem annyira zavaró, ha home office esetén a közelünkben takarít, sőt eleve a szívómotor hangja sem olyan zajos, abszolút elviselhető, ha pedig bezárjuk az ajtót, és a többi helyiségben takarít, gyakorlatilag észrevehetetlen, nyugodtan lehet filmet nézni, telefonálni, bármit.

Ez fontos tulajdonság akkor is, ha kisgyermek vagy kisállat van otthon, hiszen ők hajlamosak megijedni egy robotporszívótól.

Kisebb helyeken jobban teljesít

Noha fentebb azt írtuk, hogy a takarítás minősége egyenesen kiváló, azonban fontos hozzátenni, hogy ez csak optimális körülmények között valósul meg. Azt vettük észre, hogy a Roomba i3 mintha be akarná osztani az akkumulátor töltöttségét, hogy az egész lakásra garantáltan jusson ideje egy töltéssel, ezáltal ha a teljes házat kitakarítjuk vele, hajlamos a felületességre.

Itt jön azonban egy kis csavar a képbe: ha ugyanis bezárjuk egy helyiségbe, máris előtör belőle a vérbeli takarítónő, hiszen sokkal alaposabb munkát végez, jobban körbejárja a helyiséget, tényleg felszed minden koszt és port, ami okozhat kellemetlenségeket abban az esetben, ha akkor használnánk a robotporszívót, ha nem vagyunk otthon.

Esetünkben ugyanis úgy értünk el vele maximális, sőt látványos hatásfokot, ha betettük egy helyiségbe, majd rázártuk az ajtót. Ilyenkor a porszívó makulátlan teljesítményt hozott, és ugyanúgy hangjelzéssel jelezte, ha végzett a munkával. Ilyenkor automatikusan nem tér vissza a dokkolójára, ezáltal vagy visszavisszük, vagy az ajtó nyitását követően megnyomjuk rajta – illetve az applikációjában – a Dock gombot.

Itt fontos megemlíteni, hogy ebben az árkategóriában nem szoktunk hozzá ilyen kompromisszumokhoz.

A dokkoláshoz nagyobb helyre van szüksége

Ha már szóba került a dokkoló, fontos kiemelnünk egy nagyon lényeges tényezőt a Roomba i3 kapcsán. Dacára ugyanis annak, hogy a töltést végző kis kiegészítő önmagában egyáltalán nem nagy, nincs jelentős helyigénye, mégis lényeges olyan környezetbe tenni, ahol a porszívónak van elég helye ráfordulni, illetve dokkolni, mert szűkös közegben ez komoly gondot okozhat neki, akár emberi beavatkozásra is szükség lehet a sikerhez.

Tapasztalataink szerint a dokkoló elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy körülötte, de még inkább előtte egy legalább egyméteres szakasz álljon a robotporszívó rendelkezésére. Oldalról ugyanis az eszköz nem tudott ráfordulni a töltőre, ha nem volt szemből elég helye, csak bolyongott tétlenül, így csak akkor talált rá a dokkolóra, ha irányba állítottuk, és közvetlenül elé helyeztük. Erre nem árt odafigyelni, amikor helyet keresünk számára.

Felemás útkeresés

Bár nagyon fejlett szenzorokkal lett felvértezve, a Roomba i3 az útkeresés tekintetében nem mindig teljesített jól. Általánosságban azért nincs vele gond, megfelelően teszi a dolgát, de azért néha tapasztaltunk vele furcsaságokat.

Előfordult például, hogy nem mindig találta meg az összes helyiséget a munka során, így valamikor minden szobába bement, valamikor kihagyott egyet-egyet.

Szintén előfordult, hogy egy szobában indokolatlanul sokat időzött, míg máshonnan idő előtt kijött úgy, hogy még bőven lett volna, mit porszívóznia.

Ez azért probléma, mert nincs logika a háttérben, tehát nem tudunk pakolással vagy nagyobb fénnyel a kedvére tenni, mert kiszámíthatatlan, hogy mikor viselkedik így.

Azért kiemelendő, hogy a falak és bútorok mentén nagyszerűen dolgozik, ügyesen felismeri ilyenkor, hogy merre és milyen szögben kell haladnia, sőt annyira alacsony, hogy simán befér a szekrények vagy a komódok alá, így ott is makulátlan tisztaságot tud varázsolni, ahová mi is nagyon nehezen érünk el.

Feltérképez, mégis eltéved

Noha fentebb használtuk a térképkészítés kifejezést a Roomba i3 kapcsán, azonban ezt itt és most egy kicsit pontosítanunk kell.

Bár a lakást valóban feltérképezi, készít is valamiféle alaprajzot, azonban ez inkább annak az útvonalnak a leképzése, amit bejárt.

Nincs pontos térkép, de ami még fontosabb: nincs mentés, így hiába lenne adott szoftveresen a lehetőség, nem tudjuk beküldeni egy adott helyiségbe, hogy csak ott takarítson.

A robotporszívó gyakorlatilag egy képet mutat arról a területről, ahol dolgozott, de ez kevés ahhoz, hogy szoftveresen precíz beállításokat adhassunk meg neki, ezáltal például no go zónát jelöljünk ki az applikációban.

A Roomba i7+ esetén volt térképkészítés, elnevezhettük, kijelölhettük az egyes helyiségeket, sőt ezt a funkciót már jóval olcsóbb versenytársak is képesek meglepő hatékonysággal biztosítani, így mindenképpen nagy hiányosságnak nevezhetjük.

A sötét és a fekete a legnagyobb ellenségei

Bár a fentiekben kiemelt hiányosságait el lehet nézni, az viszont komoly gondot okozhat, hogy a sötét és a fekete – a többi iRobot robotporszívóhoz hasonlóan – hatalmas ellenségei.

Kipróbáltuk teljes sötétségben, elindult, takarított is, de érezhetően inkább csak bolyongott, a dokkolójára is alig talált vissza, így éjszaka vagy sötétedés utáni használata megfelelő világítás nélkül nem ajánlott.

Sőt, tapasztalataink szerint már a rossz fényviszonyok is megzavarják! Ha van olyan helyiség otthon, ahol kisebb ablak van, vagy egyáltalán nincs nyílászáró, tehát kevesebb természetes fény jut be, akkor hajlamos elbizonytalanodni. Ilyen helyeken csökkenhet a hatékonysága, de ez sem mindig előírás, nehéz megítélni, hogy mikor lát jól és mikor rosszabbul a robot.

Ami viszont biztos, hogy a fekete berendezési tárgyak a legnagyobb ellenségei.

A legtöbb esetben ezeket mintha nem látná, hatalmas csattanással ment neki minden egyes indításkor a fekete virágtartónak, de ellenségei még a fekete szék- és asztallábak, vagy a nagyon sötét bútorok. Szerencsére ez a szín ritkán van eltúlozva a lakásokban, így a probléma inkább eseti jellegű lesz, mint teljesen általános.

További anomáliák

Noha hatalmas hajtókerekekre épül az iRobot Roomba i3, azonban így is akadtak olyan helyzetek, amikor furcsán viselkedett. Normál keménypadlón és átlagos szőnyegen például jól működik, könnyedén halad, de a nagyon hosszú szálú kárpitra nem szabad felengedni, mert a hengerszerű kefék elakadnak a szálakban, illetve a rongyszőnyegek is komoly ellenségei. Bár ezeken nem akadt el, ellenben az esetek többségében nem is tudott felmenni rájuk.

A hagyományos küszöbök kapcsán produkálta azonban a legérdekesebb anomáliát. Ezeket a kitüremkedéseket általában nagyon könnyen megmászta, azonban visszafelé már valamiért nem volt képes erre, pedig a helyiségek között nem volt egy milliméternyi szinteltolás sem. Probléma esetén egyébiránt mindig megpróbál megoldást találni, többször nekifut a feladatnak, néha sikerül is neki, de ha menthetetlenül elakad, inkább segítséget kér tőlünk az applikáción keresztül.

Az új helyzeteket jól viseli, ha a nappaliban marad a papucs, vagy a gyerek elől hagy egy nagyobb játékot, minden további nélkül körbetakarítja, nem csinál belőle gondot, mint ahogyan a szinktülönbségeket is mindig makulátlanul felismerte, soha nem esett le a lépcsőn, nem került veszélyes helyzetbe.

Az ítélet, véleményünk

A beüzemelése kifejezetten gyors, a takarítási tudása alapos, miközben érezhetően kifinomultabb a környezeti elemek felismerését-, illetve az általános működést tekintve, sőt halkabbnak is nevezhető munka közben.

Fontosnak tartjuk azonban kiemelni így a végén, hogy bár nem egy rossz termék a Roomba i3, alapvetően jól működik, de 180 ezer forintos árkategóriát képvisel.

Ebben az áraktegóriában már kaphatunk olyan terméket, ami akár feltöröl, térképet készít és sokkal több szoftveres lehetőséggel kecsegtet, akár még a saját portartályát is képes automatikusan kiüríteni.

Elérhető itt
IROBOT.HUElőnyökHátrányok
Egyszerű beüzemelésA fekete és a sötétség nagy ellenségei
Könnyed működtetésNincs nedves feltörlés
Nagy teljesítményű szívóerőAz útkeresés még finomítást igényel
Rendkívül alapos takarításAngol nyelvű applikáció
Mutatós termékdizájnHiányzik a tényleges térképkészítés
Minőségi anyaghasználat 
Hivatalos magyarországi ügyfélszolgálat