Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőz teszt

Újabb forrólevegős fritőzt teszteltünk a Klarstein termékkínálatából, ami ismét képes volt az ízek mesterévé varázsolni egy konyhai analfabétát.

Főbb jellemzők

  • Az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló forrólevegős fritőz a piacon
  • A panorámaablak alaposan megkönnyíti a használatot
  • Kezdők és haladók számára egyaránt hasznos társ lesz a konyhában
  • Óriási sütőkapacitás, ami akár egy nagyobb családot is képes kiszolgálni
  • Rengeteg hasznos kiegészítő, melyekkel szinte bármi megsüthető benne

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU – hivatalos
electronic-star.hu
alza.hu

Minden túlzás nélkül egy életre szóló élményt kaptunk néhány héttel ezelőtt, amikor sikerült letesztelnünk a Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőzt, hiszen úgy értünk el vele sikert a konyhában, hogy korábban legfeljebb a szendvicskészítésig merészkedtünk.

Ezen felbátorodva úgy döntöttünk, hogy még tovább merészkedünk a konyhaművészet rejtelmeiben, és kipróbálunk egy sokkal összetettebb tulajdonságokkal rendelkező Klarstein forrólevegős fritőzt.

Így jutottunk el a Klarstein VitAir Turbo-hoz, amiről előzetesen nagyon sok pozitív véleményt olvastunk a világhálón, és bár nem gondoltuk volna, hogy a terméknek sikerül túltennie az AeroVital Deluxe-on, a gyakorlat azonban megcáfolta elképzeléseinket.

Még mindig csak bitoroltuk a szakács szakmát

Mielőtt azonban alaposabban is belemennénk a termékjellemzők, illetve a kapcsolódó tapasztalatok ismertetésébe, fontos kiemelnünk, hogy továbbra sem mernénk magunkat konyhatündérnek nevezni, így a múltkorában szerzett tapasztalatainkon kívül nem kerültünk közelebb a szakács szakmához.

Annyi előnyünk volt ezúttal, hogy nem most találkoztunk először forrólevegős fritőzzel, így például az olajadagolás viszonylag rutinból ment, azonban minden mást ismét meg kellett tanulnunk ahhoz, hogy ízletes ételeket készíthessünk.

Ezt azért tartottuk fontosnak kiemelni, mert sok esetben az ilyen fritőzöket gyakorlott szakácsok tesztelik, vagy legalább olyan személyek, akik óriási konyhai gyakorlattal rendelkeznek, így véleményük nem feltétlenül mérvadó azok számára, akik most kezdik az ismerkedést ezekkel az eszközökkel.

Esetünkben azonban ez teljességgel kizárható, így rengeteg hasznos segítséggel tudunk szolgálni az alábbiakban azok számára, akik esetleg bizonytalanok lennének a vásárlás előtt.

A csomagolás egyszerre biztonságos és látványos

Alaposan meglepett minket a Klarstein a VitAir Turbo csomagolásával, hiszen a korábban tesztelt AeroVital Deluxe esetében meglepően egyszerűre vették a figurát. Az a termék ugyanis egy egyszerű fehér dobozban kapott helyet, amit szerencsére ezúttal elfelejthetünk.

A márkanévvel feliratozott vastag külső kartondobozból ugyanis egy ízlésesen díszes csomagolás bújik elő, rajta a termékfotóval és néhány hangzatos termékjellemzővel, mint az 1400W-os teljesítmény vagy a 9 literes tartálykapacitás.

Sajnos már itt feltűnt egy kissé aggasztó dolog, miszerint a csomagoláson semmit sem olvashatunk magyarul, de ezzel kapcsolatban a későbbiekben egy sokkal kellemetlenebb meglepetés is ért minket, amire majd visszatérünk.

Nagy gondot fordítottak a belső csomagolásra

Ha valaki online szeretné megvásárolni a fritőzt, annak kifejezetten jó hír, hogy nemcsak a dupla kartonborítás tekintetében beszélhetünk biztonságról, hanem a belső csomagolás tekintetében is.

Magát a gépet méretre vágott és formára mart hungarocell távtartók tartják a helyén, egy millimétert sem tud mozogni vagy zörögni odabent az eszköz, ami különösen szerencsés annak fényében, hogy milyen sok kiegészítőt kapunk hozzá.

A gyártó mindent külön műanyag zacskóba-, a fontosabb elemeket pedig extra kartonba csomagolt odabent, így egy pillanatig sem kell aggódnunk amiatt, hogy szállításkor bármi megsérülhet benne.

Kiegészítőkből nincs hiány

Ami különösen szimpatikus volt a Klarstein VitAir Turbo kapcsán, hogy a fritőzhöz nagyon sok kiegészítőt kapunk. Ezt a korábban tesztelt AeroVital Deluxe-nál igencsak hiányoltuk, hiszen ahhoz tulajdonképpen semmi sem volt, ennél a terméknél pedig a bőség zavarától szenvedtünk.

Kapunk hozzá például egy hengerszerű forgó kosarat, egy szabadon állítható nyársat, egy magasított grillező rácsot, valamint egy kerek fémtepsit is.

Mindezt egy hatalmas kapacitású belső edény teszi igazán teljessé, valamint egy kicsit furcsa kinézetű, de annál hatékonyabban használható csipesz.

Ezzel a rengeteg eszközzel gyakorlatilag még tovább bővíthetjük a forrólevegős fritőz felhasználhatóságát, illetve alkalmazási körét, így alig tudunk elképzelni olyan szilárd ételt, amit ne tudnánk elkészíteni benne.

Nincs magyar használati utasítás

Amivel azonban alaposan meglepett minket a Klarstein, hogy a géphez semmiféle magyar nyelvű használati utasítást sem találtunk. Míg a korábban tesztelt fritőznél legalább letölthető formában volt magyar kézikönyv, addig a VitAir Turbo esetében a gyártó hivatalos honlapja sem segített most.

Ez pedig óriási negatívum, hiszen aki nem beszél elég jól németül, angolul vagy éppen olaszul, annak vakon kell kitapasztalnia a működéshez kapcsolódó sajátosságokat, hogy melyik kiegészítő és pontosan miként működik.

Márpedig ennek a terméknek a kezelése azért igényel némi felkészülést, hiszen rengeteg olyan funkció található rajta, ami más olaj nélküli fritőzökön egyáltalán nem nevezhető általánosnak.

Mintha a jövőből érkezett volna

A termékdizájn tekintetében a Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőz olyan hatást kelt, mintha a távoli jövőből érkezett volna. Szemből egy kis földönkívüli űrhajó benyomását kelti, mely gömbölyded alakjának köszönhetően nagyon kellemes a szemnek.

Sőt már érzetre is minőségi anyagok jellemzőek rá, egyedül az elnyújtott hátsó része miatt tűnik kissé ormótlannak, illetve nehezen elhelyezhetőnek a keskeny konyhapultokon, de ez egyfajta elnézhető kompromisszum volt a gyártó részéről.

Ezzel a módszerrel ugyanis nem a belső sütőtérből vették el a vaskos fedél nyitásához szükséges helyet, hanem az egész zsanér, illetve a kapcsolódó kábelezés egy külön kis dobozkát kapott a gép hátulján.

Helyigénye kifejezetten jelentős

Bár a képek alapján talán nem tűnik fel, azonban a fritőz kifejezetten nagy helyigénnyel rendelkezik, ezáltal egyáltalán nem lesz egyszerű elhelyezni a konyhában, pláne úgy, hogy a felfelé emelkedő fedő is könnyedén nyitható legyen.

Az eszköz szélessége ugyanis 44 centiméter, mélysége 35 centiméter, magassága pedig zárt állapotban 30 centiméter, de amint a fritőz fedele kinyílik, plusz 20-25 centimétert hozzáadhatunk ehhez az értékhez, vagyis nem tudjuk olyan helyre tenni, ahol felfelé nincs elég hely a nyitáshoz.

Végre látjuk, ahogy sül az étel

Az egyik legkívánatosabb tulajdonsága a fritőznek a termékdizájn kapcsán, hogy fedele részben üvegből készült. Ez rendkívül fontos tulajdonság egy ilyen terméknél, hiszen mindvégig láthatjuk, ahogy készül benne az étel, lévén a belső világítás tökéletesen láthatóvá teszi a finomságok aktuális állapotát.

Ez nemcsak konyhai gyakorlat nélkül fontos, hanem akkor is, ha sokat sürgünk-forgunk a konyhában, hiszen az étel látványa rengeteget elárul arról, hogy milyen állapotban van, hol tart a sütési folyamatban.

Igencsak megkönnyíti a használatát ez az apróság, hiszen a korábban tesztelt fritőzt mindig le kellett állítani és kihúzni a zárt sütőrekeszt, ha meg akartuk nézni az étel állagát, itt azonban mindent láthatunk majd valós időben.

A kezelőfelület egyszerű, de olcsó hatást kelt

Amivel kapcsolatban azonban egy kicsit csalódást okozott a fritőz, az nem más, mint a kezelőfelület. Ez a „pufigombos” megoldás kifejezetten olcsó, kínai hatást keltett, szemben a korábban tesztelt Klarstein fritőz érintőpaneles kialakításával, amit itt is szívesen láttunk volna viszont.

Helyette azonban inkább a gyártótól szokatlan eredmény született, ami ráadásul elsőre elég logikátlannak tűnik, különösen annak fényében, hogy még a plusz és a mínusz jeleket is felcserélték rajta, ezáltal éppen ellentétes irányban tudjuk növelni és csökkenti az időt vagy a hőfokot.

Szerencsére a vezérlőpultot legalább nem bonyolították meg túlzottan, gyakorlatilag azonnal átlátható az egész, de az összhatással a fentiekben említettek miatt akadnak problémák.

A fedél nyitása kicsit veszélyes

Bár nagyon örültünk annak, hogy üvegfedél van a fritőzön, azonban a fedő működésével nem voltunk maximálisan elégedettek. Annak ellenére, hogy több helyen felhívják rá a figyelmet, a nyitás elég körülményes, ha nem kattan be rendesen a biztosítógomb, akkor a legalább egykilós szerkezet könnyedén visszacsapódik.

A tesztidőszak során többször is megtapasztaltuk mindezt, és csak a szerencsén múlt, hogy nem volt ott a kezünk, hiszen egy ilyen súlyos fedő lecsapódását biztosan megérezték volna az ujjaink, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mekkora hangzavart tud csapni mindez.

A külső nagyon könnyen felforrósodik

Noha csak közvetetten kapcsolódik a termékdizájnhoz, azonban fontos kiemelnünk még, hogy bár a külső borítás annak ellenére is minőségi összhatást kelt, hogy tiszta műanyag az egész, azonban ez kifejezetten könnyedén átmelegszik és az üvegfelülettel együtt forró lesz.

Bár egy teljes óra folyamatos használat után sem lett olyan forró a készülék, hogy az égési sérüléseket okozott volna, azonban határozottan kellemetlen volt hozzáérni a külső borításhoz, de különösen az üvegfelülethez.

Színváltozatok

A Klarstein a legtöbb termékénél gondoskodik a különféle színváltozatokról, a VitAir Turbo esetében pedig igencsak látványos árnyalatokat sikerült megvalósítaniuk.

Hozzánk a fekete alapszínű típus került, ami szerintünk a legszebb mindegyik közül, az ezüstcsíkok és a sötétített üvegbúra kifejezetten mutatóssá teszik, miközben a kékes kijelző egyaránt jól fest rajta.

Mellette van egy piros alapszínű változat, mely valójában inkább fekete-vörös, és látványos a piros árnyalatú üvegborítás a felső részén, de a vásárlók választhatnak fehér és zöld színekben pompázó variánst is.

Nyilván maximálisan szubjektív, hogy kinek és melyik változat tetszik, illetve melyik illik a saját konyhájába, éppen ezért egyik típust sem szeretnénk véleményezni, ezt a leendő vásárlókra bíznánk.

Ami biztos, hogy a fekete alapszínű változatok kevésbé kényesek, mint a fehér, de ez minden észrevételünk.

Használtra kész állapotban érkezik

Nagy előnye a Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőznek, hogy tulajdonképpen használatra kész állapotban érkezik meg hozzánk. Nincs más dolgunk, mint kiemelni a dobozból, kiszedni a gép belsejében elhelyezett kiegészítőket, és kezdődhet is a használat.

Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a gyártó a belső edény alá is elhelyezett egy ütéselnyelő polisztirolt, ami esetünkben egyáltalán nem látszódott, így ha nem emeljük ki ezt a kiegészítőt az első használat előtt – mert gyakorlatilag nincs rá szükség –, könnyen lehet, hogy ezzel együtt elindítjuk a gépet.

Mindig bizonyosodjunk meg tehát róla alaposan, hogy mindent kipakoltunk belőle a beüzemelés előtt, ha pedig beszélünk idegen nyelven, akkor győződjünk meg az egyes kiegészítők létjogosultságáról. Ha ez nem megy, az alábbiakban ebben is megpróbálunk segíteni.

Gyakorlati tapasztalatok

Természetesen hiába néz ki egy fritőz jól, ha a gyakorlatban csődöt mond. Szerencsére ennél a terméknél semmi ilyesmi nem történt, sikerült meggyőznie minket munka közben is.

Olyannyira, hogy összességében sokkal jobban megszerettük, mint az AeroVital Deluxe-ot, hiszen lényegesen alaposabb munkát végez, mindemellett pedig felhasználhatósága is szélesebb spektrumon mozog.

A kiegészítők nagyon hasznos társak lesznek a konyhában

Utóbbi pedig leginkább a kiegészítőknek köszönhető. Egy sima fritőz alaposan képes behatárolni a felhasználhatóságot, azonban itt rögtön négy darab valóban hasznos extrát is kapunk majd, melyek növelik a hatékonyságot.

A grillező kosár volt a kedvencünk

Elképzelni sem tudtuk a kicsomagoláskor, hogy mire használhatnánk azt a nagy hengerszerű dolgot, ami a fritőz legkülönlegesebb kiegészítője, és amiről később megtudtuk, hogy grillező kosárnak hívják, de végül mégis ez lett a kedvencünk az összes tartozék közül.

Egy hengerformájú, rácsos kialakítással rendelkező megoldásról van szó, ami sajnos a gép méretei miatt eléggé behatárolja a belekerülő ételek mennyiségét, de fél kiló krumplit nagyon kényelmesen elhelyeztünk benne.

Kipróbáltuk panírozott ételekkel is, ha elősütött megoldásokról volt szó – például panírozott gombafejekről vagy karfiolról –, szintén könnyedén elkészültek ebben a kiegészítőben, hála a folyamatos forgásnak, amiről később még beszélünk majd.

Amit esetében ki kell emelnünk, hogy a fémből készült rács nagyon fel tud forrósodni, még sütőkesztyűben sem tudtuk megfogni, hogy kiemeljük, így ha az étel elkészült benne, hosszú percekig kell hűlni hagynunk, mielőtt kiemelhetnénk onnan.

A belső edény a nagy családosok kedvelt kiegészítője lesz

Alaposan meglepett minket a Klarstein fritőze kapcsán, hogy speciális kiegészítő nélkül is használható, lévén gyakorlatilag az egész belső felület egy teflonnal bevont edény, ami azon túl, hogy egyszerűen tisztítható, teljes egészében feltölthető étellel.

Sajnos nem volt annyi alapanyag a birtokunkban, hogy kipróbáljuk, egyszerre mennyi fér bele, de miután beletöltöttünk legalább egykilónyi krumplit, az gyakorlatilag elveszett az edényben. Rendszeres forgatás mellett tehát ennek a két-háromszorosa is kényelmesen elkészíthető benne egy alkalommal.

Az egyetlen probléma, hogy maga az edény nagyon felforrósodik, és az étel kipakolásához valamilyen kiegészítőre van szükség, mert hosszú perceken át esélyünk sem lesz hozzányúlni ehhez a kiegészítőhöz.

A grillező ráccsal duplázni tudtuk a kapacitást

A készülék belső űrtartalma egyenesen hatalmas, rendkívül mély, így ha csak a belső edényt használjuk sütésre, gyakorlatilag elveszik benne az étel. Jó hír azonban, hogy találunk a dobozkában egy grillező rácsot, amivel többek között ezt a problémát is könnyedén orvosolhatjuk.

Bár elsődlegesen nem erre találták ki, hanem húsok és zöldségek grillezésére, amihez kifejezetten jól alkalmazható, ugyanakkor a magasított kialakításával mi a legtöbbször azért tettük a gépbe, hogy dupla adag ételt tudjunk sütni benne.

Példának okáért, míg a belső edény alján sült a csirkecomb, addig a rácsra elhelyeztük a tartozék tepsit, és zöldségchipset vagy krumplit készítettünk benne, így egy kalap alatt elkészült egy nagyon gyors ebéd vagy vacsora.

Persze akkor sem rossz megoldás, ha egyszerre több ételt akarunk elhelyezni benne, hiszen ezzel dupla adag fér el a sütőben, ami kifejezetten jó hír azok számára, akik gyorsan akarnak valami finomat tenni az asztalra.

A kerek fémtepsi is gyakran használt kiegészítő lesz

Mi nagyon megszerettük a fritőz mellett talált kerek fém tepsit is, amit nagyon sokszor használtunk ételkészítés során. Különösen akkor volt előnyös, ha dupla adag húst akartunk sütni a gépben, hiszen így tudtunk tenni belőle a fritőz aljára, valamint a grillező rácsra helyezett tepsibe is.

Nem egy méretes kiegészítő, de két nagyobb egész csirkecombot, vagy legalább hat felsőcombot kényelmesen elhelyeztünk benne, sőt közel félkiló kakaóstekercs, illetve ugyanennyi halrudacska befogadása sem okozott neki gondot.

A legtöbb sütés során használtuk, gyakran talán nem a leghelyesebben, hiszen míg az alsó edénybe krumplit tettünk, addig ebbe húst, és együtt sütöttük az egészet, de a fritőz így is tökéletesen megbirkózott a feladattal.

Még egy saslikhoz és csirkéhez való nyárs is található benne

Bár egy végletekig egyszerű kiegészítőről van szó, azért így is eléggé meglepődtünk rajta, hogy a fritőz mellett találunk egy fémből készült nyársat, amivel mi személy szerint isteni saslikot készítettünk, de egyébként grill csirke készítéséhez került bele.

Sajnos utóbbit egész csirke hiányában nem tudtuk kipróbálni, de a méretezésével vannak gondok, hiszen csak egy nagyon-nagyon aprócska csirke férne el ilyen formában a fritőz belsejében, hiszen egyszerűen nem lenne elegendő helye a forgáshoz.

Ezzel ellentétben a saslikkal nem volt gond, kivéve az, hogy emberes adagokat, komplett szelet húsokat kellett ráhúznunk a nyársra, hiszen csak egyetlen darab van belőle, így abból kellett falatoznia az egész családnak. Ezen a téren azonban a helyhiány nem okozott problémát.

Hasznos csipesz a forró elemek megfogásához

Fentebb többször is kiemeltük már, hogy a fritőz belső elemei rendkívüli módon fel tudnak forrósodni, így bizonyos elemek vagy ételek megfogásához nem árt, ha van valamilyen célszerszámunk a konyhában.

Amennyiben nem lenne, a Klarstein erről is gondoskodott, hiszen a csomagban találunk még egy masszív, fémből készült csipeszt, amivel gyakorlatilag minden kiegészítőt be tudunk fogni szükség esetén – a grillkosár kivételével –, de az ételek kiszedését is megkönnyíti.

Megvásárolható kiegészítők

Nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a VitAir Turbo-hoz rengeteg extra kiegészítő is megvásárolható, ha valamit esetleg hiányoltunk volna a sorból.

Bár szerintünk bőségesen elegendő az a rengeteg eszköz, ami a csomagban van, ha viszont valaki szeretne egyszerre tíz saslikot készíteni, van direkt erre kifejlesztett forgónyárs, de steak készítésére alkalmas grillkosár, valamint speciális párolóbetét is.

Ha belejöttünk, nagyon egyszerű kezelni

A sok kiegészítő első blikkre talán ijesztő lehet, de valójában teljesen logikus és átlátható marad tőle a fritőz használata, miközben a kezelése is nagyon egyszerű, ha belejöttünk a használatába.

Ezen a téren hiányzott egy kicsit a magyar használati utasítás, de korábbi tapasztalataink, illetve néhány kiváló forrólevegős fritőz recept segített a megfelelő használatban. Kis túlzással nincs szükségünk másra, csak arra, hogy beállítsuk a hőfokot, az időtartamot és indulhat is a sütés.

Kevés az előre beállított program

Ami kicsit megnehezítette a fritőz használatát, hogy alig rendelkezik előre beállított programokkal. Mindössze négy darabot találunk rajta, így az ételek többségénél nekünk kell kísérletezni.

Ez kellemetlen, mert egyébként a programok meglepően jók. A pizzasütés előre kalibrált értékei például tökéletesek, de a grillkosárban sütött krumpliknál is csak pozitív tapasztalatokról tudunk beszámolni.

Az átlátszó fedélnek köszönhetően szerencsére bátran lehet kísérletezni a beállításokkal, hiszen folyamatosan nyomon követhetjük az étel megjelenését, így ezzel valahol azért kompenzálta a gyártó a kevés előre programozott lehetőséget.

Tanulni kell a használatát

Persze a fritőz használatát azért így is tanulni kell. Még azoknak is, akik rendelkeztek korábban ilyen eszközzel, illetve sokat dolgoztak légkeveréses sütővel, hiszen ez az eszköz másképpen működik, az étel másként reagál bizonyos beállításokra.

A legjobb tanulás ugyanakkor a tapasztalatszerzés. Az imént említett átlátható fedélnek köszönhetően mi például egyetlen ételt sem rontottunk el benne, ha bizonytalanok voltunk, csak felnyitottuk a fedőt – ilyenkor a gép azonnal leállt, záráskor pedig folytatta a munkát –, és megkóstoltuk vagy megnéztük egy villával az állagot.

Összességében azonban sokkal könnyebb sikerélményt elérni vele, mint egy légkeveréses sütővel, ha ugyanis nem csinálunk valami nagy butaságot, nincs kudarcélmény, legfeljebb csak finomhangolásra szoruló tapasztalás.

A forgató funkcióval még ízletesebbek lesznek az ételek

Az üvegből készült fedő mellett a Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőz egyik legjobb tulajdonsága szerintünk a forgató funkció. Az alapcsomagban két elem kompatibilis ezzel a megoldással, így a hengeralakú grillkosár, valamint a csirkenyárs.

A használat egyszerű, a fémpálcák egyik végét csatlakoztatni kell a forgómotorhoz, a másikat pedig beakasztani az arra kialakított tartóba, és már indulhat is a sütés. A forgást külön gombbal lehet ki- és bekapcsolni a fritőzön, a hozzá való vonzalmunkat pedig leginkább az adja, hogy sokkal finomabb ételek készíthetők így.

Bár nehezebb az olajpermetet egyenletesen eljuttatni ilyenkor a belehelyezett finomságokhoz – mi sokszor kívülről locsoltuk –, de ha ügyesek vagyunk, olyan alaposan átsült, kívül ropogós, belül mégis omlós hasábkrumplit készíthetünk benne, amihez korábban még soha nem volt szerencsénk.

A sikeren felbuzdulva kipróbáltuk panírozott finomságokkal is, hasonlóan jó eredmény készült, szóval érdemes kísérletezni vele. Egyetlen hátránya a viszonylag kis kapacitás, valamint az, hogy egy 20 perces program során a fém annyira felforrósodik, hogy még percek után sem lehet hozzáérni.

Akár egy kisebb pizza is elfér benne

Egyáltalán nem lehet elmenni szó nélkül a gép belső méretei mellett sem. Nemcsak kívülről hatalmas, hanem a belső űrtartalma egyaránt óriási. Kényelmesen elhelyezhető edényében több kiló krumpli, a grillrács és tepsi kombójával pedig dupla adag étel, vagy hús és köret is egyben süthető.

Nem okozott gondot számunkra egy melegszendvics, sőt egy egész baguette elhelyezése sem, de a leginkább azt kedveltük, hogy a grillrácsra vagy a fordítva behelyezett tepsire egy kisebb mirelitpizza is könnyedén ráfért.

Ezzel a fritőz gyakorlatilag számunkra teljesen feleslegessé tette a háztartásban a légkeveréses sütő meglétét, hiszen minden olyan dolgot el tudtunk készíteni benne – még ha kisebb mennyiségben is –, amit egy nagy sütőben.

Kiolvasztó, Turbo és időzítő funkciókkal

Aki alaposabban elmerült a termékfotókban, az bizonyára kiszúrta már, hogy a Klarstein VitAir Turbo rendelkezik még néhány extra gombbal az előre beállított programok, valamint az idő- és hőfok szabályozója mellett.

Ezek között találjuk a nyárs forgatásának ki- és bekapcsolhatóságát, de egy kiolvasztó és Turbo módot is, melyek közül előbbi valóban hasznos lehet, ha közvetlenül a fagyasztóból vettük ki az ételt, utóbbinak azonban nem igazán láttuk értelmét.

Papíron egy-két perccel előbb elkészíti az ételt, így ha nagyon sietünk, akkor érdemes lehet bekapcsolni a Turbo fokozatot, de mi az esetek többségében nélküle használtuk az optimális eredmény érdekében.

Ezen felül találhatunk rajta még egy időzítő funkciót is, ami gyakorlatilag egyfajta késleltetett indítás, aminek a beállítása nem túl egyértelmű, és sajnos a használati utasítás sem lesz a társunk a megértésében, de az opció adott, ha valakinek fontos lenne.

Egy sütőspray segítségével valóban alig kell bele olaj

A forrólevegős fritőzök kapcsán egy gyakran visszatérő kérdés – különösen a leendő vásárlóktól –, hogy valóban nem kell bele olaj az ételek elkészítéséhez? Ez ebben a formában nem teljesen igaz, de az igen, hogy közel sem annyi, mint egy hagyományos fritőznél.

Nekünk korábban a sütőspray vált be, így a VitAir Turbo esetében is egy olívaolaj alapú sprayvel dolgoztunk, ami igencsak hatásosnak bizonyult. A sült krumpli esetében 4-5 nyomás, azaz nagyjából egy evőkanál olaj elegendő volt ahhoz, hogy minden ízletes, kívül ropogós, belül puha lehessen.

Ez volt az arány a panírozott termékeknél is, bár a házi kirántott húst – amit szintén el lehet készíteni benne –, mi egy kicsit jobban megspricceltük, sőt félidőnél még adtunk neki egy kevés olajat, hogy a panír ne essen szét, de így is maximum két evőkanállal használtunk el három emberesebb szelet kisütésekor.

Nincs többé olajszag

Ebből következik, hogy a fritőz használata közben elfelejthetjük a kellemetlen olajszagot. A lakásban legfeljebb az ételek illata terjeng majd, de nem kell aggódnunk a jellegzetes olajos jellegtől, ami utána napokig érződik a házban, illetve a ruhákon.

Az ételek íze csak kicsit más

Természetesen nemcsak a szagok, az ételek ízének tekintetében is tapasztalhatunk majd változást, de esetünkben semmi radikális különbség nem történt, vagy ha mégis, akkor az pozitív irányban.

A krumplinak például még mirelit áru esetén is igazi krumpliíze maradt, a halrudacskák pedig annyira puhák, omlósak és ízletesek voltak, méghozzá kellemesen ropogós, de közel sem kemény panírréteg mellett, hogy mi már el sem tudnánk képzelni ezt másképpen.

Elsőre természetesen egy kicsit furcsa lesz majd, hogy semminek nincs áporodott, elázott olajíze, hiszen hozzánk hasonlóan még biztosan sokan évtizedeken át így ették a hasábburgonyát vagy a kirántott húst, de néhány alkalom elegendő lesz ahhoz, hogy megszokjuk: végre az ételek valódi ízét érezzük.

A takarítással néha meggyűlt a bajunk

Kis túlzással ódákat zengtünk korábban az AeroVital Deluxe takaríthatóságáról, hiszen egy papírtörlő elegendő volt ahhoz, hogy a legtöbbször kényelmesen tisztára tudjuk törölni a sütőkosarat, azonban ez a VitAir Turbo esetében a legtöbbször nem működik.

A papírtörlő itt már gyakran nem elég

Bár a belső edény esetén még mindig elegendő sokszor, ha egy papírtörlővel egyszerűen eltakarítjuk, nem ragad hozzá gyakorlatilag semmi a sütéskor, azonban a többi alkatrészről már nem tudunk ilyen pozitívan nyilatkozni.

Kialakításából fakadóan a grillező rács még könnyedén eltörölhető és elmosható, azonban például a kerek fémtepsivel ezen a téren nagyon nem voltunk megelégedve, a csirkecomb bőre vagy a kakaóstekercsből kifolyó töltelék például hajlamos volt úgy ráégni, hogy szó szerint le kellett kaparnunk róla.

A legtöbb fejtörést azonban a grillező kosár okozta. Gyakorlatilag lehetetlen megfelelően és higiénikusan eltakarítani, annyira aprók rajta a lyukak és olyan sok elemből állították össze, hogy érdemes többször nekifutni a makulátlan összhatás érdekében.

A legtöbb eleme mosogatógépben is mosható

A helyzetet szerencsére egy kicsit megkönnyíti, hogy a fritőz kiegészítői a mosogatógépbe is betehetők. Ez a tepsi vagy a grillező rács higiéniájának növelése érdekében kifejezetten előnyös tulajdonság, ugyanakkor a grillező kosárnál nem sok hasznát láttuk.

A túl apró lyukacskákon ugyanis a víz nem tudott megfelelően áthatolni, így ha nyitott ajtóval helyeztük be a gépbe, még akkor is gyakran maradtak benne prézli- vagy krumplidarabok, pedig intenzív programra állítottuk a mosogatót.

Röviden tehát a tisztítással néhány esetben megszenvedhetünk majd, ha gyakran használjuk a fritőz kiegészítőit.

Egyáltalán nem nevezhető hangosnak a működés során

Aminek nagyon örültünk, hogy bár maga a gép kifejezetten nagy, azonban működés közben egyáltalán nem volt hangos. A ventilátor nyilván zúg benne egy kicsit, de a légkeveréses sütőknél egyáltalán nem hangosabb, sőt inkább visszafogottabb zajszinttel rendelkezik.

Nem okozott problémát, ha működtetés közben telefonálnunk kellett, a személyes kommunikációt sem befolyásolta, így még akkor is bátran be mertük kapcsolni, ha elaludtak a gyerekek.

A figyelmeztető hangok is elviselhetők

Amit külön jó pontként értékeltünk, hogy a fritőz esetében a figyelmeztető hangok is elviselhetőre sikerültek, így nincs kellemetlen visítás vagy erőteljes hangerőn történő sípolás, ha elkészült az étel, ezen a téren a szolid megközelítés jellemzi a terméket.

Valóban működik?

Amennyiben nem volt még dolgunk korábban forrólevegős fritőzzel, akkor gyakran felmerül a kérdés, hogy valóban működik a gyakorlatban ez a technika? A Klarstein VitAir Turbo kapcsán bátran ki merjük jelenteni, hogy igen, hiszen elképesztően finom ételeket készítettünk benne.

Sőt, most már biztosan állíthatjuk, hogy sokkal jobban teljesített a gyakorlatban, mint az AeroVital Deluxe, sokkal alaposabb munkát végzett, ízletesebbek és jobb állagúak lettek benne az ételek, miközben a használat szempontjából is egyszerűbb volt vele a dolgunk a panorámatető miatt.

Sütöttünk benne pizzát, fagyasztott és házi krumplit, muffint, mirelit pogácsákat, kakaós tekercset, saslikot, panírozott és pácolt csirkecombokat, kirántott húst, zöldségeket, halrudacskákat, és kivétel nélkül minden esetben nagyszerű lett a végeredmény.

Mondjuk mindezt úgy, hogy korábban nem igazán voltunk gyakori vendégek a konyhában, illetve egyszer volt a kezünkben forrólevegős fritőz egy kéthetes tesztidőszak erejéig.

Az ételek íze

Mint a fentiekből kiderült, gyakorlatilag minden ételtípussal kipróbáltuk a fritőzt – kis túlzással csak levest nem főztünk benne –, és bátran állíthatjuk, hogy ha megfelelő hőfokon, illetve elegendő ideig készítjük az ételeket, és az olajpermet mennyiségét is eltaláljuk, akkor egyszerűen lehetetlen rossz végeredményt produkálni vele.

Nyilvánvalóan az olajíz sokak számára hiányozhat majd egy kicsit, hiszen rengetegen megszokták, hogy minden úszik az olajban, így ennek a mellékíze továbbra is hiányozhat, de mi már annyira megkedveltük, hogy végre érezzük az ételek valódi aromáját, hogy nem tudnánk ismét olajban ázott ételeket fogyasztani.

Az ételek állaga

Az állag tekintetében szintén pozitív csalódást okozott a fritőz, a forgó kosárban például olyan krumplit készítettünk, amihez foghatót korábban még talán soha nem ettünk, miközben ránézésre és érzetre is hozta az elvárható szintet.

Sőt, voltak olyan ételek, melyek lényegesen finomabbak lettek így. A halrudacskák például soha nem voltak még ennyire szaftosak és puhák belül, miközben prézlijük kellemesen ropogós lett, de nem kemény.

A kakaós tekercsek olyanok lettek, mint a pékségben. Nem kakaós szikladarabok, hanem belül puha és omlós, kívül pedig jó értelemben száraz, leveles hatást keltettek.

Az elősütött készételek kivétel nélkül tökéletesre sültek benne, de a megfelelő beállításokkal a frissen tisztított krumpli vagy a frissen bepácolt csirkecomb is pont olyan lett, mintha normál fritőzben vagy légkeveréses sütőben sütöttük volna.

Az ítélet

A Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőz egészen pontosan a második ilyen típusú termék volt, amit ki tudtunk próbálni, és határozottan ki merjük jelenteni, hogy egy egészen új szintre emelte a szemünkben az olaj nélküli ételkészítés folyamatát.

Nemcsak, hogy kiválóan működik, de a panorámaablak és az extra funkciók alaposan megkönnyítik a használatát, meglepően egyszerű vele ízletes ételeket készíteni, így határozottan ajánljuk azok számára, akik eddig nem mertek a vajazókésen kívül máshoz hozzányúlni a konyhában.

Tökéletes kiegészítője a rohanó életmódnak, ha esténként, egy megfáradt nap után szeretnénk gyorsan valami finom és meleg ételt tenni a család asztalára, hiszen a legtöbbször maximum 30-40 perc alatt minden probléma nélkül elkészül benne a főétel a hozzá való körettel.

Olyan mély benyomást tett ránk a fritőz, hogy gyermekbetegségei – így a nem túl biztonságos fedőnyitás vagy a könnyen felforrósodó külső borítás – ellenére sem tudnánk már elképzelni nélküle az életünket.

Ez különösen annak fényében nagy szó, hogy korábban a konyha közelébe sem lehetett volna vinni minket, most azonban alig várjuk, hogy legyen egy kis időnk, és újra süthessünk valamit a család nagy örömére.

ElőnyökHátrányok
Panorámaablak a könnyed használatértNincs magyar nyelvű használati utasítás
Rengeteg hasznos kiegészítőA fedél nyitása nem túl biztonságos
Kezdők számára is azonnali sikerélményHajlamos nagyon felforrósodni
Nagyszerű sütésteljesítményTanulást igényel a használata
Egyszerű kezelőfelület 
Forgató funkció az alaposabb sütésért 
Futurisztikus megjelenés