Érdekel, hogy melyek azok az ételek és alapanyagok, amelyeket nem ajánlott Air Fryerben sütni? Ez esetben tarts velünk, és máris képbe kerülsz a tiltólistás fogások kapcsán.
Bár az Air Fryer sokféle étel elkészítéséhez használható szuper eszköz, vannak olyan ételek, illetve összetevők, amelyeknek a sütése nem javasolt a forrólevegős készülékben.
Íme néhány példa arra, hogy milyen ételek, komponensek esetén nem ajánlott használni:
Nedves tészták és tésztaszószok: a magasabb nedvességtartalmú tészták, például lasagne, nehezen sülnek meg, és lehet, hogy nem érik el a kívánt textúrát. Jó, ha tudjuk, hogy a nedvesség miatt nem biztos, hogy megfelelően ropogós állagú lesz a végeredmény. A tésztaszószokat szintén nem javasolt meleglevegős sütőben készíteni, ugyanis könnyen szétfolyhatnak vagy épp nagyon besűrűsödnek, tehát a tökéletes állagot szintúgy lehetetlen elérni ezzel a sütési móddal. A folyékony, pépes komponensek maradjanak a tiltólistán.
Nagy méretű húsok, egész szárnyasok: nagy darab húsok vagy egész csirke/pulyka elkészítése szintén problémás lehet, mivel korlátozott a rendelkezésükre álló hely, valamint a sütés során a forró levegő sem képes kellően átjárni őket, hogy egyenletesen megsüljenek. Könnyen lehet, hogy belül nyers marad az étel. Így persze, hogy nem nyűgözhetjük le a családunkat.
Folyékony és könnyen szivárgó hozzávalók: olyan ételek, összetevők, amelyek folyékonyak vagy könnyen szivároghatnak (pl.: folyós pizzatöltelék), nem igazán alkalmasak az Air Fryerben történő sütésre, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a készülék belsejébe folynak, a tisztítás pedig küzdelmessé válik. Viszont nagyon szuper Air Fryer süti receptekből válogathatsz, amelyekkel nem lőhetsz mellé.
Egészen apró, könnyű alkotóelemek: a túl apró és/vagy könnyű ételkomponensek, például apró magvak, száraz fűszerek kirepülhetnek az Air Fryer kosarából, ezáltal nem csupán az ételünk látja kárát, hanem a készüléken belül megéghetnek, letapadhatnak az apró fűszerdarabok. Érdemes mértéket tartani és a szükséges mennyiséget alkalmazni. Teszteljük le kisebb mennyiségben, más-más hozzávalókkal. Itt említenénk meg a pattogatott kukoricát is, még mielőtt valaki kedvet kapna, hogy forrólevegős fritőzben készítse el. A készülék egyszerűen nem tud olyan magas, állandó intenzitású hőmérséklet fenntartani, amelyen kipattognának a kukoricaszemek.
Vastag panír, sűrű tésztakéreg: a vastagabb panírok, gondolunk például a többrétegű bundázásra, de egy sűrűbb tésztakéreg is nehezebben sülhetnek át, ráadásul nem egyenletesen, így előfordulhat, hogy a belső rész nyers marad.
Folyós ételek: kerülendők a nagyon folyékony ételek, mint például a tejszínes szószok, ugyanis ezek nehezen kezelhetők a forrólevegős sütőben, mivel a készülék nem rendelkezik olyan speciális edénnyel, amely ezeknek az alapoknak a kezelését, sütési folyamatát megkönnyítené.
Szintén nem javasoltak forrólevegős fritőzben
Szőlő és cseresznye: kisebb méretű gyümölcsök, mint a szőlő vagy a cseresznye nem alkalmasak az Air Fryerben való sütésre önmagukban, mivel könnyen szétrobbanhatnak, a szétfolyt állapotban pedig csak további galibát okoznak a készülékben. Azonban darabokra vágva sütik részeként bevethetjük őket.
Lágy sajtok: lágy, olvadó sajtok, például mozzarella, camembert nem a legjobb választás ehhez a sütési módhoz, mivel a magas hőmérséklet miatt szétolvadhatnak, letapadhatnak, ami sok bosszúságot okozhat. Fontos, hogy ezek az alkotóelemek önmagukban nem javasoltak a meleglevegős sütőben történő elkészítésre, de komplett ételek részeként természetesen igen.
Nagy mennyiségű folyadékok: túl nagy mennyiségű folyadékot, leveseket, szószokat nem ajánlott meleglevegős sütőben készíteni. Ezekhez az alkotóelemekhez másfajta edény, sütési mód optimálisabb.
Összetett receptek: nagyon összetett, több lépésből álló receptek, amelyek számos hozzávalót és különböző készítési folyamatokat is igényelnek, nem feltétlenül a legpraktikusabbak az Air Fryerben történő elkészítésre.
A legjobb forrólevegős fritőz receptekről szintén írtunk egy inspiráló cikket, meríts ötletet, hogy minél változatosabb ételekkel gazdagítsd az étrended
Ahogyan minden konyhai eszköznél, a meleglevegős sütő használatakor is fontos az óvatosság, illetve az adott készülék használati útmutatójában leírtak betartása.
Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy egy adott étel vagy összetevő alkalmas-e a forrólevegős fritőzben történő sütésre, érdemes először kisebb mennyiséggel letesztelni, hogy meggyőződhess a végeredményről. Igen megosztó például a főző spray, amelyet olaj gyanánt alkalmaznak, annak reményében, hogy az ételek ne ragadjanak le, ízesebbek legyenek. Mi ezt nem javasoljuk, külön cikket is írtunk róla: miért ne használj sütőolaj spray-t a meleglevegős fritőzben címmel, amelyből tájékozódhatsz a téma kapcsán.
Bövebben érdekelnek ezek a szuper forrólevegős eszközök? 2023-as Air Fryer vásárlási tanácsadónkban összegyűjtöttük a piac legjobbjait, hogy megkönnyítsük a választást!