Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Vezeték nélküli porszívó töltése – Hasznos tippek a hosszú akkumulátor élettartamhoz

Mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon töltőn hagyhatjuk-e a vezeték nélküli porszívónkat 0–24 órában, vagy ez megrövidítené az akkumulátor élettartamát. Hozunk néhány konkrét tippet! Tarts velünk!

A legtöbb gyártó termékénél olvashatjuk, hogy az akkumulátort úgy tervezték, hogy folyamatosan töltve maradhasson anélkül, hogy ez kárt tenne benne. Ez esetben, amikor az akkumulátor teljesen fel van töltve, a gép nem használ több áramot, vagyis nem kell tartanunk a túltöltés lehetőségétől vagy mégis?

Például a Dyson porszívók egyedülálló akkumulátorkímélő triggere segít maximalizálni az üzemidőt – vagyis akkor használja az energiát, amikor szüksége van rá. Ez biztosítja, hogy az aksi ne melegedjen túl, ne történjen túlhevülés. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy igen, valóban úgy tervezték ezen eszközöket, hogy folyamatosan csatlakoztathatók lehessenek.

Sőt, egyes típusoknál a teljes feltöltődést követően eleve leáll a töltési folyamat, ezzel is védelmet biztosítva.

Viszont, amennyiben nem használjuk hosszabb időn keresztül, körülbelül 40-50%-os töltöttséggel érdemes tárolni, ilyenkor semmiképp se hagyjuk a dokkolóban.

Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az akkumulátorunkból? – Dyson tippek

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek az akkumulátor maximális élettartamának elérésében: 

Használjuk kevesebbszer a magas teljesítményű üzemmódot! 

Tudnunk kell, hogy a porszívónk Normál üzemmódra lett tervezve mindennapi takarítás mellett. Míg a Max vagy Boost üzemmódok erőteljes, intenzív takarításokhoz készültek, melyek állandó használata gyorsítja az akkumulátor degradációját. Ha a gépünknek van Eco üzemmódja, a működési idő hosszabbítása érdekében választhatjuk ezt a hosszabb takarításokhoz. 

Kerüljük az alkalmazását extrém hőmérsékleti körülmények között!

Nagyon meleg környezetben gyorsabban öregedhet az akkumulátor. Tehát érdemes elkerülni a kocsitakarítást a kánikula idején, illetve ne hagyjuk hosszú ideig a készüléket olyan helyiségekben, amelyeket közvetlen napsütés ér. Ugyanez igaz a hideg teraszokra és garázsokra is a téli időben. Szintén kerülendők.

Tároljuk a porszívót szobahőmérsékleten!

A hőforrások, például radiátorok károsíthatják az akkumulátort. Az ajánlás szerint 18°C-28°C közötti hőmérsékleten érdemes tárolni a vezeték nélküli porszívónkat, távol a közvetlen napsütéstől és a hőforrásoktól. 

Hagyjuk hűlni!

Az élettartamát meghosszabbíthatjuk, ha hagyjuk egy ideig hűlni a gépet a használat után, mielőtt visszacsatlakoztatnánk a töltőállomáshoz. Adjunk neki időt a lehűlésre.

Javasolt az akkumulátor legalább havonta egyszeri teljes lemerítése.

Ez szintén segíthet az élettartamának meghosszabbításában. Amennyiben rendelkezünk tartalék akkumulátorral, érdemes időnként kicserélni őket, hogy mindkettőnek legyen ideje természetesen lemerülni.

Miért ne hagyjuk állandóan a töltőállomáson a porszívónkat?

Habár nem teszünk kárt az egységben azzal, hogy a töltőn hagyjuk, lehetséges, hogy lerövidítjük az akkumulátor élettartamát, főként ha nem fogadjuk meg az alábbiakat.

Igaz, hogy a mai készülékek kevésbé hajlamosak túltöltődni, mint a régebbiek, de még mindig megterhelés az eszköz számára, ha folyamatosan teljesen feltöltve tartjuk anélkül, hogy időnként lemerítenénk. 

Néhány gyártó azt javasolja, hogy olykor csatlakoztassuk le a töltőállomásról a vezeték nélküli porszívót. Például a Dyson weboldalán azt javasolják, hogy havonta egy alkalommal merítsük le az akkumulátort, s ezzel hosszabb élettartamot biztosíthatunk neki. 

Azonban az mindenképpen jó hír számunkra, hogy ha a töltőn marad a készülék, nem történik probléma. Valójában a legtöbb gyártó, például az Amerikában rendkívül népszerű Shark is azt ajánlja, hogy minden használat után tegyük a vissza a töltőre, bár a fogyasztók különböző tapasztalatokról számolnak be.

Néhányan panaszkodtak, hogy ha nem használják gyakran a gépet, de mégis a töltőn hagyják, az akkumulátor gyorsabban lemerülhet. 

Érdemes tehát megfogadni a fent írtakat, miszerint ha huzamosabb ideig nem használjuk, tároljuk el 40%-os töltöttségi szinttel, ha pedig napi alkalmazásban van, nyugodtan visszatehetjük a dokkolóba.

Érdekelnek 2023 legjobb készülékei? Átfogó vezeték nélküli porszívó vásárlási tanácsadónkból mindent megtudhatsz!