Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Forrólevegős fritőz használata – 7 jó tanács kezdőknek

A forrólevegős fritőz a legfinomabb ételek elkészítésének nagymestere. Ez az alapvetően kis méretű, de nagy teljesítményű konyhai eszköz bő olaj vagy zsír helyett a levegőt használja sütésre. A végeredmény? Zamatos zöldségköretek, ropogós réteg a hús felszínén, és ínycsiklandó sütemények.

Kapcsolódó tesztjeink:
Forrólevegős fritőz: mutatjuk 2023 legjobbjait

Gyakorlati ötletek a forrólevegős fritőz használatához:

  1. Mindig használjunk kosarat

A kosár lehetővé teszi a levegő keringését az étel körül és megakadályozza, hogy a lecsepegő zsiradékban süljön. Fontos az is, hogy ne tömjük túl a kosarat, mert akkor a légkeverés nem lesz optimális.

  1. Nem muszáj folyton ellenőrizgetni

Az ételeket a hagyományos sütés, főzés közben sokszor kevergetni, fordítgatni kell. A forrólevegős fritőz használatával erre nincs szükség, elég legfeljebb egyszer megforgatni az ételt, így amíg dolgozik a masina, jut időnk másra is. Korábbi cikkünkben összegeztük  a sütésre vonatkozó tapasztalatainkat, ezt is érdemes elolvasni. 

  1. Így lesz igazán ropogós a sült krumpli

Ha friss burgonyából szeretnénk aranybarna, kívül ropogós sült krumplit sütni, akkor két dologra kell odafigyelni. Az egyik, hogy friss és nem fonnyadozó alapanyagot használjunk. A másik, hogy miután hasábokra vágtuk a burgonyát, alaposan öblítsük le róla a keményítőt, hideg vízzel.

  1. Nem csak a hagyományos értelemben vett sütésre használható

Mivel a fritőz hőfoka széles intervallumban állítható, tökéletesen alkalmas olvasztásra, aszalásra, desszertek elkészítésére, lassú sütésre is. Ezzel helyet spórolhatunk a konyhában és új dimenziók nyílnak meg a gasztronómia világában. 

Akár mandulás, gyümölcsös kevert sütemény, akár ropogós csirkeszárny után áhítozunk, a forrólevegős fritőzzel gyerekjáték elkészíteni. 

  1. Még a mosogatás is gyerekjáték

Egy tartalmas ebéd vagy vacsora elkészítéséhez többféle fazék, palacsintasütő, tepsi szükséges, amiket elmosogatni kész rémálom. Nem beszélve arról, hogy a használt sütőolaj sem mindegy, hová kerül. 

A forrólevegős fritőz előnye, hogy akár tálcás, akár kosaras, tisztítása egyszerűen megoldható egy papírtörlő, vagy meleg víz és némi mosogatószer segítségével, de akár a mosogatógépbe is bepakolhatjuk a kivehető elemeket. A gép külsejét és a nyomógombokat pedig egy nedves rongy segítségével pikk-pakk tisztára varázsolhatjuk.

  1. Ne mondj búcsút a rántott csirkecombnak

Egyesek azért ódzkodnak a forrólevegős fritőz használatától, mert rajonganak az olyan finomságokért, mint a sült krumpli, rántott csirkecomb, rántott gomba, rántott karfiol vagy a fasírt. Tradicionálisan ezeket az ételeket bő zsiradékban vagy olajban szoktuk sütni, nehéz elképzelni, hogy enélkül is elkészíthetők. 

Az igazság azonban az, hogy a fritőzben sült, olajspray-vel enyhén megszórt, panírozott ételek is épp olyan ínycsiklandóan ízletesek, ropogósak és szaftosak, mintha hagyományosan készítettük volna el őket. Ráadásul légsütőben akár a boltban vásárolt, fagyasztott terméket is tökéletesre süthetjük.

  1. A vegán táplálkozás híveinek is van egy jó hírünk  

Aki csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, jól tudja, milyen fontos, hogy a zöldségek zamatosak és vitamindúsak maradjanak sütés után is. A forrólevegős fritőzben a vegán étrend remekei is elkészíthetők, az ízük és az állaguk pedig éppen olyan, amilyennek lennie kell. A fritőzök mellé rendszerint praktikus receptkönyvet csomagol vagy applikációt ajánl a gyártó, amelyben húsmentes ételek is helyet kapnak, de ízletes vegán receptekről mi is írtunk korábban. 

Mindent összevetve kijelenthetjük, hogy érdemes minél többféle ételt és módszert kipróbálni, a fritőz ugyanis nagyszerű partner ebben, a lehetőségeknek pedig csak a képzelet szabhat határt.