Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Vegán receptek forrólevegős fritőzhöz

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a húsmentes étkezés. Sokan megmaradnak a vegetáriánus konyhánál, de egyre többen térnek át az ennél is szigorúbb teljesen növényi alapú érkezésre, amibe olyan alapanyagok sem férnek bele, mint a tej vagy a tojás.

Ha nem vagyunk túl gyakorlottak a vegán életmódban, a táplálkozás sok esetben okozhat nekünk gondot, különösen akkor, ha forrólevegős fritőzben készítenénk magunknak ételeket. Az alábbi receptekkel azoknak kedvezünk, akik vegán ételeket szeretnének készíteni a kérdéses konyhai gép segítségével.

Kirántott tök forrólevegős fritőzben

Sokan úgy vélik, hogy a kirántott ételeket nem lehet elkészíteni vegán módra, hiszen a tojásmentesség komoly gátat szab ennek, valójában azonban van már nagyszerű vegán panír, amivel mindez helyettesíthető.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb darab sütőtök
  • 200g csicseriborsóliszt
  • 4dl kókusztej (vagy ízlés szerint más növényi tej)
  • 1 kiskanál fokhagymapor vagy egy egész fokhagyma préselve
  • 1 kiskanál hagymapor vagy egy-két szelet hagyma préselve
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • 250g zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

Az első lépés, hogy minden hozzávalót összekeverünk – a zsemlemorzsát kivéve – a kókusztejjel. Addig ügyeskedjünk az arányokkal, amíg nem kapunk nagyjából palacsintatészta sűrűségű állagot. Ezt a masszát pihenni hagyjuk!

Közben megpucoljuk a sütőtököt – de használhatunk bármilyen más zöldséget is, például cukkinit vagy karfiolt –, és legalább centiméteres vastagságú szeletekre vágjuk. Ezeket a szeleteket egyszerűen csak belemártjuk a vegán prézli masszájába, megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd a forrólevegős sütőbe helyezzük úgy, hogy előtte megspricceltük egy kevéske olajjal.

A forrólevegős fritőzben való sütéshez állítsuk az eszközt 200 fokos teljesítményre, ami elegendő ahhoz, hogy 20 perc alatt megsüljön egy nagyobb adag kellemetlen olajszag és egyebek nélkül. A végeredmény kellemesen ízletes és ropogós lesz.

Zöldségchips forrólevegős fritőzben

A zöldségchips az egyik legkedveltebb vegán nasi, amit sokan fogyasztanak köretként vagy önmagában is, hiszen rendkívül egészséges, nagyon tápláló, rostban és vitaminokban gazdag, nem mellesleg húsmentes és forrólevegős fritőzben is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 2 darab friss cékla
  • 2 vastagabb répa
  • 2-4 darab csicsóka
  • 1-2 édesburgonya
  • ízlés szerint só, bors és egyéb fűszerek

Elkészítés:

Az elkészítés legfontosabb lépése, hogy minden zöldséget alaposan meghámozunk, majd vékonyabb, nagyjából 2-3 milliméteres vastagságú darabokra vágjuk őket a klasszikus kerek chips-formában, de ha van otthon uborkagyalu, az megkönnyítheti a dolgunkat.

Más formákat is használhatunk, de ilyenkor a sütés hosszúsága változik, erre nem árt figyelni! A felvágott darabokból rendszerint nedvesség fakad majd, ezeket mindig itassuk fel papírtörlőn.

Ha a zöldségek sütésre készek, csak tegyük őket egyszerűen abba a tálba, amiben a sültkrumplit is készítjük, majd állítsuk be a forrólevegős fritőzt nagyjából 200 fokra, és helyezzük el a tálban a darabokat, miután egy kis olajpermetet kaptak.

Nagyjából 10-15 perc elegendő ahhoz, hogy a zöldségchips elkészüljön, de fontos, hogy menetközben megforgassuk legalább egyszer a tál tartalmát. Sütés után ízesítjük, és máris fogyaszthatjuk.

Vegán ravioli forrólevegős fritőzben

A raviolit mindenki szereti, még annak is ízlik majd, aki soha nem kóstolta életében. Ezt az olasz tésztát nagyon gyakran készítik el húsos töltelékkel, de kiválóan alkalmazható hozzá zöldséges bunda is, amivel teljes egészében vegán ételt kaphatunk.

Hozzávalók:

  • fél csésze zsemlemorzsa
  • 2 teáskanál sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • negyed csésze aquafaba folyadék csicseriborsóból vagy más babból
  • 250g fagyasztott vegán ravioli
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

Az első lépés, hogy egy tálban összekeverjük a zsemlemorzsát, az élesztőpelyhet, a szárított bazsalikomot és oregánót, a fokhagymaport, valamint a választott fűszereket. Ezt követően öntsük az aquafabát – mely gyakorlatilag a csicseriborsó főzővize – egy csészébe.

A korábban kiolvasztott ravioli tésztákat apránként merítsük bele az aquafába, majd alaposan borítsuk be a fentiekben összekevert zsemlemorzsát adalékkal. Minél vastagabb, annál ízletesebb lesz a végeredmény.

Mielőtt a forrólevegős fritőzbe helyezzük a panírozott raviolit, egy kevéske olajat spriccelünk mindegyikre, majd 200 fokon nagyjából 12-15 percig sütjük őket úgy, hogy az egyes darabokat egymástól jól elkülönítjük, tehát nem engedjük, hogy egymáshoz süljenek.

Vegán lasagne forrólevegős fritőzben

A lasagne a pizza után talán az egyik legismertebb olasz tésztaféle, amihez sokak szerint elengedhetetlen a hús. Itt van azonban egy vegán recept, mely teljesen növényi összetevőkből áll, de a legjobb, hogy forrólevegős fritőzben is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • egy csomag lasagne tészta
  • fél csésze zöldséges tésztaszósz
  • negyed csésze tofu ricotta
  • 3 evőkanál apróra vágott cukkini
  • egy marék apróra vágott spenótlevél
  • egy marék apróra vágott bazsalikomlevél
  • ízlés szerint só és egyéb olaszos fűszerek

Elkészítés:

Kezdésnek törjük el akkora darabokra a lasagne tésztákat, hogy azok kényelmesen beférjenek a forrólevegős fritőzbe úgy, hogy legalább négy sor tésztát tudjunk elhelyezni benne.

A folytatásban a csomagoláson látott utasításnak megfelelően megfőzzük a tésztát egy olyan edényben, amibe sós víz került korábban. A főzés után a tésztát csepegtessük le, majd hagyjuk őket teljesen megszáradni.

Amikor megtörtént, helyezzünk el egy tésztalapot a forrólevegős fritőz sütőlapján, majd tegyünk rá egy evőkanál tofu ricottát, egy csipet bazsalikomot, spenótot és cukkinit egyenletesen eloszlatva a felületen, majd helyezzünk rá egy újabb tésztát.

Ezt az eljárásmódot ismételgetjük további három tésztával, aminek jóvoltából egy emeletes lasagne tárul a szemünk elé. Az utolsó tésztára, a záró darabra már csak tofu ricottát szórunk. Az ételt 200 fokon nagyjából 20 percig sütjük, illetve addig, amíg az étel szép ropogós nem lesz.

Fontos, hogy a sütés után két-három percet várjunk a lasagne kiemelésével nyitott fedél mellett. Ha kihűl, jobban összeáll, könnyebb lesz tányérra tenni.

Vegán arancini (olasz rizsgolyók) forrólevegős fritőzben

Az arancini egy hazánkban kevésbé ismert étel, pedig az olasz rizsgolyóként is ismert finomság nagyon könnyen elkészíthető, nem mellesleg pedig az sem okoz gondot, ha esetleg vegán formában lenne szükségünk rá, illetve forrólevegős fritőzben sütnénk meg.

Hozzávalók:

  • egy adag krémes vegán rizottó (ízlés szerint gombával)
  • fél csésze zsemlemorzsa
  • egy fél teáskanál hagymagranulátum
  • ízlés szerint só és bors, illetve egy csésze marinara szósz

Elkészítés:

A korábban elkészített vagy készen vásárolt vegán rizottóból ízlés szerint golyókat formálunk. Egy másik tányéron a zsemlemorzsát összekeverjük a hagymagranulátummal és a fűszerekkel, majd ebben lassan hempergessük meg a golyókat.

Amennyiben nem akarnak hozzáragadni, kötőanyagként alkalmazhatunk egy kevés csicseriborsó főzőlevet, ha maradt volna korábbról. (Gyakorlott vegánoknál ez általában nem probléma.)

Ha elkészültünk, tegyünk annyi rizsgolyót a forrólevegős fritőzbe, amennyi kényelmesen belefér. Soha ne engedjük, hogy összeérjenek, mert ilyenkor nem tudnak szépen barnára és ropogósra sütni. Egy közel 4 literes kosárba nagyjából 6 golyó fér el kényelmesen.

Miután elhelyeztük a golyókat, egy kis olajjal permetezzük őket, és 200 fokon 20 percig barnára sütjük mindet. Forgatás nem szükséges, állásukban szépen elkészülnek.

Vegán taquitos forrólevegős fritőzben

A taquitos majdnem olyan, mint a közismert taco, de annál sokkal pikánsabb, sokkal érdekesebb, vegánok számára is könnyedén elkészíthető változata. Amennyiben el szeretnénk készíteni otthon, akár forrólevegős fritőzben is megtehetjük.

Hozzávalók:

  • 14 darab lágy kukoricás tortilla
  • 1 darab kötegelt jákafa gyümölcs (opcionális)
  • fél csésze apróra vágott, nem tejtermékből készült sajt
  • valamilyen mártogató (egyszerű guacamole, salsa vagy vegán tejföl)

Elkészítés:

Az első és legfontosabb a vegán taquitos elkészítésekor a tortilla elkészítése. Ehhez egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángnál a tűzhelyre teszünk, majd beleteszünk egy tortilla tésztát és melegíteni kezdjük. Nagyjából egy perc elég ahhoz mindkét oldalnak, hogy kicsit szenes, sárgásan sült állaga legyen.

Ezzel a tortilla hajlékonnyá válik. Tegyünk bele két evőkanállal a jákafa gyümölcsből, mely itthon ritkán és nehezen beszerezhető, de helyettesíthető géva gombával, vagy bármilyen keményhúsú gyümölccsel is. A töltelékhez még tegyünk egy-egy evőkanál reszelt vegán sajtot is.

Ezt követően a tortilla egyik végét ráhajtjuk a töltelékre, és gyakorlatilag úgy feltekerjük, mint a palacsintát. Ugyanilyen formában töltsük meg a többi tortilla lapot is, majd következhet a sütés, amit kisebb részletekben kell elvégeznünk, hiszen 14 taquito biztosan nem fér bele egyszerre.

Az egyes darabokat egymás mellé, úgy kell elhelyezni a sütőben, hogy ne érjenek össze. Bekapcsolás előtt némi olajat – például repceolajat – permetezünk rá, és 200 fokon nagyjából 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.

Citromos tofu forrólevegős fritőzben

A tofu az egyik legkedveltebb étel a vegánok körében. Nem véletlenül, hiszen egy teljesen húsmentes, határozottan sajtszerű alternatíva, mely tele van értékes tápanyagokkal, miközben rendkívül laktató és forrólevegős fritőzben is el tudjuk készíteni.

Hozzávalók:

  • félkiló extra szilárd tofu
  • 1 evőkanál tamari szósz
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál citromhéj
  • negyed csésze citromlé
  • fél csésze víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

Akár mi készítjük otthon, akár készen vásárolt tofuról van szó, az első lépés, hogy a tömböt kis kockákra vágjuk, majd egy tálba öntjük és hozzáadjuk a tamari szószt. Próbáljuk meg úgy összekeverni őket, hogy minden kockát alaposan belepjen a szósz.

Ha mindez megtörtént, adjunk hozzá némi kukoricakeményítőt, majd elkészítjük a mártást. Egy kis tálba tesszük a citromhéjat, két kanál kukoricakeményítőt, a citromlevet, a vizet és a cukrot, majd jó alaposan elkeverjük az egészet.

A következő lépésként az addig pácolódott tofukockákat betesszük a légsütőbe, lehetőleg úgy, hogy maximum egy rétegben helyezkedjenek el. A forrólevegős fritőzt 200 fokra állítjuk, majd nagyjából 20 percig sütjük úgy, hogy ötpercenként egyszer megrázzuk a készülő finomságot. Ha elkészült a tofu, öntsük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a mártást, majd közepes lángon süssük meg egy kicsit addig, amíg a mártás besűrűsödik. Alig pár perc az egész. Fogyasztható önmagában, de rizzsel és párolt zöldséggel is ízletes.