Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Roborock Q8 Max robotporszívó teszt – Középkategória prémium tulajdonságokkal

Utoljára frissítve:

Leteszteltük a Roborock középkategóriás, de több tekintetben prémium szintet képviselő robotporszívóját, ami a gyártótól megszokott minőséget produkálta.

Az elmúlt években nagyon sok Roborock robotporszívót teszteltünk már itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain, járt nálunk az S5 Max, S7, S7 MaxV és S8 modell is. Túlzás nélkül kiemelkedően ismerjük a márkát, így izgatottan vártuk legújabb terméküket, amivel a középkategóriát szerették volna megcélozni.

Már itt az elején bátran kijelenthetjük azonban, hogy a Roborock Q8 Max bár az árazás szempontjából valóban ezt a szintet erősíti, azonban több tekintetben is prémium funkciókkal kecsegtet, tehát az ár-érték arány szempontjából nagyon jó választás.

Kijelentésünket magabiztosan alátámasztja, hogy a cikk írásakor az amerikai Amazonon több mint 1000 értékeléssel a háta mögött a készülék kimagasló 4,8/5 csillagos értékelésekkel rendelkezik.

Kapható önürítős változatban is, ami szintén jó választás lehet, ha nagy a lakás vagy szeretnénk automatizálni a porszívózást.

Lássuk azonban egy többhetes tesztidőszak után, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk a termékkel!

Roborock Q8 Max

Előnyök
  • Dupla szilikon főkefe (DuoRoller)
  • 5500 Pa szívóteljesítmény
  • LiDAR navigációs rendszer
  • Reaktív akadálykerülés
  • Porszívózás és felmosás egyszerre
Elérhető itt
robotworld.hu
alza.hu
Geekbuying.com
Árukereső.hu


Prémium anyagminőség és termékdizájn

Már fentebb kiemeltük, hogy bár a Q8 Max egy középkategóriás árazással ellátott termék, azonban mind a letisztult termékdizájn, mind az anyagminőség tekintetében prémium szintet képvisel. Nemcsak jól néz ki, hanem egy masszív szerkezet is, nem recseg, nem ropog, mondhatni igazi Roborock.

Bár nálunk a fehér modell járt tesztelésen, azonban a porszívó fekete színben is elérhető. Mindkettő ugyanolyan jól néz ki, de mi inkább a sötétebb árnyalatot ajánljuk, mert nem koszolódik annyira és kevésbé látszanak rajta a karcok.

A külső kialakítás magával ragadó hatást kelt

A Q8 Max mondhatni a Roborocktól megszokott külső tulajdonságokkal rendelkezik, így ismerős megoldások várnak ránk néhány érdekes újdonsággal. 

A kialakítás és az egyes elemek elrendezése nem okozott meglepetést, a szokásos három fizikai gombot találjuk rajta (bekapcsoló, spot cleaning és home), a stílusos szenzortoronyban pedig LiDAR szenzorok bújnak meg, de a robot elején található akadálykerülő érzékelő sem tudja elkerülni a figyelmünket.

Érdekesség, hogy a navigációt alaposan megtámogatja egy a robot oldalán elhelyezett távolságérzékelő, a portartályt, valamint a víztartályt pedig egybeépített formában találhatjuk meg az eszköz hátoldalán. Utóbbiról később még beszélünk, hiszen ez nem a porszívó legelőnyösebb tulajdonsága.

A készülék alsó felén majdnem a szokásos megoldásokat kapjuk, ott a propellerszerű oldalkefe, az erős és masszív hajtókereket, de aminek nagyon örültünk, hogy a Roborock itt is alkalmazta az S8-nál már kiválóan teljesített Duo Roller technológiát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem egy, hanem két főkefe található meg a robot alján. Mindkettő gumírozott szilikonból készült, amelyek sokkal hatékonyabb takarítást biztosítanak, így a hajszálakkal és az állatszőrrel egyaránt könnyebben elbánnak.

Szokásosan egyszerű beüzemelés

A robotporszívó beüzemelése rendkívül egyszerű, de ezt mi már megszoktuk a Roborock korábbi termékeitől. A készülék gyakorlatilag használatra kész állapotban érkezik, azonban ha elfogadtok tőlünk egy hasznos tanácsot: ajánlott a beüzemelés előtt teljesen feltölteni.

A Roborock applikáció a jól megszokott átláthatósággal és felhasználóbarát jelleggel biztosítja a könnyed installációt. Nincs más dolgunk, mint a telepítés után beolvasni a kapott QR kódot, majd követni a képernyőn megjelenő utasításokat, ami gyakorlatilag csak abból áll majd, hogy folyamatosan nyomogatjuk a „Tovább” gombot.

A robotporszívót nagyon egyszerű csatlakoztatni az otthoni WiFi hálózatra, de sajnos az 5G-t nem támogatja, amivel érdemes számolni. Szintén hasznos tanács, hogy az első indításnál a takarítás helyett inkább válasszuk a feltérképezést, hiszen a quick mapping funkcióval gyakorlatilag 10 perc alatt teljesen körbejárja a lakást és elkészíti az első térképet.

A minőségi takarítás egyik alapja, hogy pontos térkép álljon a porszívó rendelkezésére. Ez természetesen a későbbiekben folyamatosan frissül és finomításra kerül, de mi is beállíthatunk néhány apróságot, így például emeletes háznál akár a szintek kezelése sem okoz gondot az applikációból.

A Roborock Q8 Max a gyakorlatban

Az első lépések tehát a Roborocktól megszokott minőséget hozták, de máris kijelentenénk, hogy a gyakorlatban sem találkoztunk kimagasló problémákkal, a porszívótól azt kaptuk, amit a gyártó termékeitől korábban megszoktunk.

LiDAR navigáció és Reactive Tech akadálykerülés – a (majdnem) tökéletes páros

Amit elsőként kiemelnénk a sorból, az rögtön a navigáció. Nagyon sok robotporszívó ott vérzik el, hogy ezen a téren óriási hiányosságoktól szenvednek, azonban a Q8 Max esetében egy bejáratott technológia, a LiDAR szenzor dolgozik.

Ez a fejlett megoldás a legapróbb részletekig képes rögzíteni otthonunk minden elemét, mindig tudja, hogy hol van, hová tart és hol végzett már a munkával, az akadálykerülő technológiával pedig nagyszerű párost alkot.

Egészen gyönyörűen navigál, hiába tettük próbára, nem tudtunk kifogni rajta, így például még a vízzel teli üveget is felismerte, ami a legtöbb robotporszívónak nem sikerült.

Egy apró megjegyzés itt, hogy két darab Q8 Max robotporszívó is járt nálunk, az egyiknél néha találkoztunk azzal az anomáliával, hogy navigációja nem volt elég precíz. A tükrös szekrény előtt például egy 10×10 centis helyet valamiért kihagyott, de az apróbb sarkokkal is nehezebben boldogult, ilyenkor szintén apróbb részek kimaradtak a munkából.

Normál esetben ugyanis a Q8 Max nagyon szépen dolgozik. Finoman közlekedik, nem megy neki a bútoroknak, sötétben is megállja a helyét, de nagyszerűen tervezi az útvonalát hagyományos és gyors üzemmódban is. 

Mindezt meglepően halk működéssel támogatta meg a gyártó, sőt a másfél centiméteres küszöb megugrása sem okozott neki gondot.

Az akadálykerülésnek még vannak gyermekbetegségei

Bár a LiDAR szenzorral kiegészülve egyáltalán nem működött rosszul, de ha csak az akadálykerülő tulajdonságokat vesszük górcső alá, akkor a hatékonyság tekintetében még vannak fenntartásaink.

Tapasztalataink szerint ugyanis az S8-as modellnél jobban működött, ott 80-90 százalékos hatékonysággal dolgozott, a Q8 Max esetében azonban 60-70 százalékról beszélhetünk.

Az említett vizes palack mellett nagyon szépen felismerte a széthagyott zoknikat és a széklábakat, ezeket ügyesen el is kerülte, sőt még egy kis piros labda felismerése sem okozott neki gondot, bár annak később mégis nekiment valamiért.

Egyáltalán nem ismerte fel azonban az iPhone töltőkábeljét, de cicáink játékaival is akadtak gondjai. Általánosságban a nagyobb objektumokat tűrhetően kezelte, a kisebbekkel viszont volt meggyűlt a baja.

Térképkészítésből jeles

Nemcsak a navigáció, hanem a térképkészítés tekintetében is nagyon elégedettek voltunk a kis robottal. Már a legelső alkalommal szinte tökéletes térképet készített a lakásról, sőt nemcsak 2D-ben, hanem 3D-ben is kirajzolt mindent.

Nagyon ügyes a zóna alapú tisztításban, de automatikusan létre tudja hozni a szobákat is, azonban nekünk az S8-hoz hasonlóan nagy fejtörést okozott, hogy a helyiségeket utólag megfelelően kezeljük.

Ez vélhetően valamilyen szoftveres probléma, hiszen már a második Roborock modellnél futunk bele, és remélhetőleg rövidesen orvosolják majd egy frissítéssel.

Az applikáció a gyakorlatban is könnyen kezelhető

Mindig is nagyon erős volt a gyártó a szoftveres támogatásban, és az imént említett bakit leszámítva a Roborock társalkalmazás valóban kiválóan működik. Az applikáció egyszerű, viszont még mindig nem tud magyar nyelven.

Az messziről érezhető, hogy a fejlesztők rengeteg energiát fektettek bele abba, hogy felhasználóbarát megoldásokat nyújtsanak, gyakorlatilag valóban mindent szabadon állíthatunk benne még akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Szabályozhatjuk vele a vízmennyiséget, a szívóerőt, bekapcsolhatjuk a ne zavarj módot, de találunk benne gyerekzárat, offline térképet, beállíthatjuk a csúcsidőn kívüli töltés lehetőségét, de a carpet boost mellett a Q8 Max+ modellnél még deep cleaning funkció is van.

Nemcsak halk, hanem hatékony is a porszívózásban

Hogy a takarítási teljesítményről is beszéljünk néhány szóban, a Roborock Q8 Max nemcsak nagyon halkan dolgozik – még a cicákat sem zavarta meg –, hanem az innovatív Duo Roller technológiával, illetve a magas szívóerővel a porszívózás minősége kapcsán sem okoz csalódást.

A nagyobb szennyeződésekkel sem volt problémája, de az említett dupla főkefés rendszernek köszönhetően meglepően ügyesen megbirkózott az állatszőrrel és a hosszabb hajszálakkal is.

Mindezt egyszerű karbantartás koronázza, hiszen a főkefék könnyedén kiemelhetők a helyükről, így tisztításuk vagy az esetlegesen bennmaradó hosszabb hajszálak eltávolítása sem okoz neki gondot.

Szónikus felmosás nincs, de szépen feltörli a padlót

Nagy szívfájdalmunk, hogy a Q8 Max nem kapott szónikus felmosást, de egy átlagos háztartásba bőven elegendő lehet a hagyományos megoldás is. A működés során egy nedves mopot nyom a padló felületére, általánosságban pedig szépen feltöröl maga után, de sajnos semmi extrát nem kapunk tőle.

Ne felejtsük el, hogy még mindig egy középkategóriás árazással rendelkező robotporszívóról beszélünk, aminek a felmosó része érezhetően gyengébb, mint egy Roborock S7/S7 MaxV vagy S8 esetében, de a feladatát a maga keretein belül szépen ellátja.

Maga a mop könnyen felhelyezhető, egyetlen pattintással a helyére kerül, így ezen a téren nincs probléma, azonban a víztartállyal már akad, hiszen ezt a gyártó valamiért egybeépítette a portartállyal, ami nem a legszerencsésebb.

Nem a legjobb megoldás, mert sokkal nehezebb üríteni így a portartályt, a víztartályt pedig egyenesen lehetetlen kiszárítani.

Az ítélet, véleményünk

Noha a prémium ligában vannak már jobbak is nála, de ebben az árkategóriában a Roborock Q8 Max – a gyártó többi termékéhez viszonyítva – jó választás lehet. Minden téren igényes, kiváló anyagminőséget vonultat fel és megannyi prémium funkciót kínál.

Az akadályfelismerésben és a felmosásban ugyan sokkal többet is kihozhattak volna belőle, de ne felejtsük el, hogy az árazás alapján még mindig egy középkategóriás eszközről van szó, ami minden más tekintetben kiválóan működik.

Érdemes ugyanakkor jól megfontolni, hogy mit választunk, hiszen ha ennyi pénzt költünk robotporszívóra, már nem kell sokat hozzátenni ahhoz, hogy egy Roborock S8-at is meg tudjunk venni.

Tudni kell továbbá, hogy a Q8 Max-ból létezik egy önürítővel ellátott Q8 Max+ változat is, ami nagyobb lakásokban vagy sok kisállat mellett jobb szolgálatot tehet.

ElőnyökHátrányok
Dupla főkefeA portartályt és a felmosót egybeépítették
Prémium anyagminőségNéha előfordulnak navigációs problémák
Pontos és precíz takarításA szobák felosztásánál applikáció-hiba jelentkezik
Kiváló térképkészítés
Hasznos applikáció