Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Roborock S8 robotporszívó teszt – az egyik legjobb választás felsőkategóriában

Utoljára frissítve:

Leteszteltük az egyik legjobb felsőkategóriás robotporszívót, a Roborock S8-at! A gyártó termékeiben még soha nem csalódtunk és a legújabb modell is a várakozásainknak megfelelően szerepelt!

A Roborock évek óta meghatározó név a robotporszívók piacán. Nem véletlen, hogy 2023-ban is előálltak egy olyan felsőkategóriás eszközzel, amit kutatásaink alapján korábban már mi is beválogattunk az év legjobbjai közé.

Ennek az oka leginkább az volt, hogy a termék rengeteg nemzetközi tesztet megnyert, ráadásul az Amazonon is imádják az emberek.

Németországban több ezer regisztrált vásárlás alapján 4,6/5-ös értékeléssel büszkélkedhet, ami egészen kimagasló érték.

A Roborock S8 ugyanis egy valóban nagyszerű konstrukció lett, kiváló takarítási tulajdonságokkal, magas szívóerővel, dupla főkefével, szónikus felmosással, fejlett navigációs rendszerrel, valamint AI-alapú akadályelkerülő funkcióval is rendelkezik.

Elérkezett tehát az idő, hogy mi is leteszteljük az egyik legjobb felsőkategóriás robotporszívó tudását. Hogy miként vizsgázott a gyakorlatban? Máris kiderül!

Előnyök:

  • 6000 Pa szívóerő
  • VibraRise funkció
  • dupla főkefe
  • fejlett navigációs rendszer
  • sokoldalú telefonos applikáció

Elérhető itt

robotworld.hu
ALZA.HU
ALZA.HU – Plus változat
Árukereső.hu

Miben különbözik elődjétől?

Mielőtt alaposabban is elmélyülnénk a Roborock S8 sajátosságaiban, fontos beszélni néhány szóban a közvetlen elődről is. Ez a Roborock S7 MaxV volt, amit a Teszt Plussz Magazin hasábjain teszteltünk & 2022 legjobb robotporszívója volt.

A tudás tekintetében az S8 közel ugyanazt tudja, a generációváltásnál tehát érezhetően egyfajta biztonsági játékot folytatott a gyártó, de olyan fontos finomhangolások történtek, amelyek miatt nem lehet megkérdőjelezni létjogosultságát a piacon.

Ilyen például a jobb szívóerő vagy a dupla főkefe alkalmazása, amelyek magasabb szintre emelték a takarítás minőségét, de rengetegen örülnek a kamera kihagyásának is, ami az előző modellnél sokakat eltántorított a vásárlástól.

Ezeket leszámítva valóban inkább csak finomítások történtek – a nagyobb extrák az S8+, de még inkább az S8 Pro Ultra modellektől várhatók –, ez viszont nem feltétlen probléma, hiszen sikerült még jobbá tennie a gyártónak egy eleve kiváló konstrukciót.

Prémium külső minden tekintetben

A porszívó kicsomagolását követően rögtön felfigyeltünk arra, hogy a Roborock milyen sokat ad a részletekre. Még nem is láttuk működés közben, de az anyaghasználata, a fogása, az elemek pontos illeszkedése már előzetesen meggyőzött minket a prémium szintről.

Még a Roborock Q8 Max-hoz viszonyítva is sokkal jobbnak neveznénk ebből a szempontból, ami nyilván nem véletlen, hiszen míg az említett modell a középkategóriát igyekezett kiszolgálni, addig az S8 valóban a felső szintet célozta meg.

Nálunk a robotporszívó fekete változata járt, ami külsőleg gyönyörű matt színben pompázik, nem gyűjti az ujjlenyomatokat, sőt a kosz sem ragad meg rajta, ezáltal a takarítása is egyszerűbb. Számunkra külsőleg szerelem volt első látásra.

Odafigyeltek a részletekre

A külsőségekkel természetesen könnyű becsapni a vásárlókat, de a Roborock S8 esetében szó sincs ilyesmiről, itt a részletekre is odafigyeltek. Számunkra kellemes meglepetés volt például, hogy a portartály csatlakozási pontjait gumírozták, ami nagyon sok robotporszívónál egyáltalán nem jellemző.

Ez apróságnak tűnhet, de sokkal precízebb illeszkedést, könnyebb kezelhetőséget ad, ha nem a kemény műanyagfelületek érintkeznek egymással, hanem legalább az egyik oldalról gumírozott a felület.

A rendkívül precíz illesztések mellett mindenképpen ki kell emelnünk a felmosó mop minőségét is. Elég csak megfogni ahhoz, hogy rögtön érezhessük: itt a legtöbb robotporszívóhoz viszonyítva sokkal jobb minőséget kapunk, ami nyilván a szónikus felmosást is pozitívan befolyásolja. Erről azonban később!

Külön por- és víztartállyal érkezik

Manapság különösen negatív trend a robotporszívós piacon, hogy a gyártók egybeépítik a por- és a víztartályt, ami több szempontból is okozhat kellemetlenségeket. Az S8-nál azonban szerencsére szétválasztotta ezeket a Roborock.

2020 óta tesztelünk robotporszívókat és napi használatban dolgozott nálunk egy S5 Max ill. Roborock S7-es modell, ezért tapasztalatból mondhatjuk, hogy sokkal kényelmesebb, egyszerűbb és higiénikusabb is, ha külön-külön van egymástól a két tartály.

Különösen akkor, ha gyakran használjuk a felmosó funkciót.

Három gomb és rengeteg érzékelő

A porszívó külső tulajdonságai közül kiemelendő még, hogy a kezelőszerveket továbbra sem vitte túlzásba a gyártó, hiszen szinte minden beállítást a társalkalmazásba integrált, amiről később bővebben is írunk még.

Ennek megfelelően a szokásos három gombot találjuk a robotporszívón, a bekapcsoló mellett a Home és a Spot cleaning funkció kapott a készülék felső részen egy-egy gyorsbillentyűt.

Ha alaposabban megnézzük a porszívót, rengeteg szenzort találhatunk rajta – és nem csak az erre specializált szenzortoronyban. Külön kiemelnénk például a távolságérzékelőt, ami segít a gördülékeny működésben, de az ultrahangos szőnyegérzékelő sem maradt ki a készülékből.

Minden kiegészítő a dobozban

A megszokottan látványos és biztonságos csomagolást kínáló dobozban a robotporszívó mellett minden olyan kiegészítőt megtalálhatunk, ami szükséges a beüzemeléshez, illetve az első hónapokban biztosítja a működést.

Jár hozzá HEPA filter, felmosó mop, két főkefe, egy oldalkefe, valamint a dokkolóállomás, de semmiből sem kapunk extra darabot, holott egy plusz moppal és szűrővel hosszú hónapokig biztosíthatta volna a működtetést a Roborock.

Beüzemelése pofonegyszerű

A Roborock robotporszívóktól már megszoktuk, hogy gyakorlatilag használatra kész állapotban érkeznek, így nincs szükség szerelgetni őket, csak összerakjuk a dokkolót és gyakorlatilag kezdődhet a beüzemelés.

Tapasztalatból mondjuk azonban, hogy érdemes a porszívót még a beüzemelés előtt töltőre tenni egy kicsit. Bár nem lemerült állapotban érkeznek, töltöttségük általában nem biztosan elég az első takarításhoz.

Maga a beüzemelés szoftveresen zajlik, amihez a Roborock applikációra lesz szükségünk. Csak letöltjük a telefonunkra, az új eszköz hozzáadásánál beszkenneljük a QR kódot és rögtön felismeri a rendszer a terméket.

Ezt követően csak csatlakoztatni kell az otthoni WiFi hálózathoz, majd elvégezni néhány egyszerű beállítást és indulhat is a takarítás. 

Az első beállítások

Szintén saját tapasztalat, hogy az első használatnál mindig kapcsoljuk be a térképmentést, sőt már az első takarításnál felajánlja a több szint feltérképezésének lehetőségét, ami nagyon kényelmes.

Hasznos dolog továbbá az offline térkép beállítása, így a gép akkor is pontosan takarít, illetve tudja, hogy hol tartott, ha menet közben elmegy az internet, de a Less Collision módra is érdemes odafigyelni, ennek aktiválásával ugyanis a porszívó felismeri a bútorokat és a falakat, előre felkészül rájuk, ellenben a takarítás veszíthet pontosságából.

Megadható az applikációnak, ha kisállatok is élnek velünk – mi két cicával teszteltük, így nagyon hasznos volt –, de az első indításkor érdemes elintézni a rendszerfrissítést is, illetve bekapcsolni az automatikus update lehetőségét.

Quick Mapping funkcióval a porszívó alig 5-10 perc alatt feltérképezi a lakást és elkészíti a meglepően pontos térképet, amit rögtön testre tudunk szabni. 

Az applikáció hasznos, de nincs magyar nyelv

Az applikációról el kell mondanunk, hogy sajnos nincs benne magyar nyelv, ennek ellenére mégis könnyen kezelhető. Rengeteg hasznos beállítással kecsegtet, így érdemes elmerülni egy kicsit a beállításokban, mert valóban teljes egészében a mindennapjainkhoz igazíthatjuk a porszívó működését.

A Roborock S8 a gyakorlatban

Hogy miként működött a gyakorlatban a Roborock S8 robotporszívó? Lássuk a tapasztalatainkat néhány hét tesztelés után!

Navigációban nagyon erős

Amivel kapcsolatban különösen elégedettek voltunk a porszívóval, az nem más, mint a navigációs rendszer. Az AI akadályfelismerő funkcióval kiegészült LiDAR szenzor hihetetlenül pontos, nemcsak a térképkészítésben, hanem a takarítás minőségében is nagyon pozitív benyomást tett ránk.

Meglepően közel megy a falakhoz, a sarkokhoz és a bútorokhoz, precízen halad végig az útvonalán, miközben elképesztően kifinomult. Nem megy neki a bútoroknak, nem veri le a sarkokat, egyszóval munka közben valóban látni, hogy fejlett technológia dolgozik benne.

A LiDAR szenzornak hála ráadásul sötétben is jól dolgozik, de természetesen a felhasználónak szintén lesz beleszólása abba, hogy miként működjön, így sztenderd és gyors üzemmódot is választhatunk.

Pontos térképek 2D-ben és 3D-ben

Amint azt a korábbi Roborock modellektől is megszoktuk: az S8 már az első feltérképezéskor szinte tökéletes térképet készített (2D-ben és 3D-ben), amit azonnal szerkeszthettünk, így szükség szerint módosíthattuk a szobákat, helyiségenként eltérő takarítási tulajdonságokat állíthattunk be és így tovább.

Sajnos egy kis negatívum, hogy a szobák kezelése a térképen nem túl felhasználóbarát. Már más Roborock robotporszívónál is találkoztunk azzal a hibával, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült létrehozni preferált helyiségeket, így alighanem ez valamilyen szoftveres probléma lesz, amit a jövőben remélhetőleg orvosolnak majd. 

Sokat fejlődött az akadályelkerülés

Noha még mindig nem tökéletes, a kisebb objektumokkal például gyakran meggyűlt a baja, de a porszívóba épített akadályelkerülő rendszer általánosságban nagyon jól dolgozott.

Gond nélkül felismerte a szoba közepén hagyott zoknikat, a vizes flakonokat, a cicák játékait, így nem meglepő, hogy például a széklábakra is valós időben reagált. A telefon töltőkábeljén viszont gond nélkül átment, de érdekesség, hogy összetekert állapotban már felismerte és elkerülte azt is.

Úgy látjuk, hogy az AI akadályelkerülés évről-évre fejlődik, ezúttal is sokkal pontosabb lett, mint korábban volt, de még vannak hiányosságai, ezért a porszívó működése sokkal hatékonyabb lehet egy alapos rendrakást követően.

Mindezt ráadásul nagyon jó küszöbmászó képességgel egészítette ki a gyártó, a lakásunkban található nagyobb küszöbökkel gond nélkül megbirkózott (akárcsak a Roborock Q8 Max, amit szintén teszteltünk). Ez azért óriási dolog, mert csak nagyon kevés robotporszívó tud átmenni a magas küszöbökön!

Porszívózásból kiválóra vizsgázott

A Roborock robotporszívók már generációk óta nagyon jól teljesítenek a száraz takarításban. Nincs ez másként az új modell esetében sem, amit a gyártó nemcsak erősebb szívóerővel támogatott meg (ezúttal a maximális értéke 6000 Pa lett), hanem néhány technológiai újdonsággal is.

Ide sorolható például a DuoRoller keferendszer, ami azt jelenti, hogy nem egy, hanem rögtön két szilikon főkefe kapott helyet benne a szokásos háromágú oldalkefe mellett. A gyakorlatban ez a rendszer nagyszerűen vizsgázott, a jobb szívóhatással elragadó tisztaságot hagyott maga után valamennyi padlófelületen.

Nemcsak hatékonyak, hanem nagyon egyszerűen eltávolíthatók a főkefék – ez a karbantartás miatt fontos –, miközben az új szisztéma kiválóan megbirkózott a hajjal és a macskaszőrrel is. Nyilván néhány hajszál felcsavarodott a kefékre, de sokkal kisebb mennyiségben, mint a korábbi modelleknél.

Mindezt állítható szívóerővel, illetve a Carpet Boost rendszerrel fejelte meg a gyártó, ami felismeri a szőnyeget és automatikusan megnöveli a szívóerőt, hogy még jobban ki tudja tisztítani az ilyen felületeket.

Az már csak hab a tortán, hogy a nagyobb szívóhatás ellenére a robotporszívó működése nem lett hangosabb, alapjáraton kifejezetten csendes, esetünkben még a félős cicák sem ijedtek meg tőle.

Felmosásban is nagyon erős

A Roborock S8-at szónikus felmosással vértezte fel a gyártó, ami ezúttal is kiemelkedően hatékonyra sikeredett. Más felmosó funkcióval rendelkező robotporszívókhoz viszonyítva a VibraRise rendszer – különösen a prémium felmosó moppal kiegészülve kiválóan működik.

A vibrációs felmosás lényege, hogy a mopot percenként 3000 alkalommal rezegteti a rendszer, így egyfajta súroló hatást tud elérni a padlón, ami könnyedén eltávolítja az odaszáradt szennyeződéseket is. Nyilván ez a hagyományos felmosástól még mindig messze van, de a robotporszívóknál látott rendszerekhez mérten magasan a leghatékonyabb.

Nagyon hasznos funkciónak találtuk, hogy az S8 képes egyszerre felmosni és porszívózni, ha pedig szőnyeghez ér, a nedves mopot fél centiméterrel megemeli – a Carpet Boost miatt pedig a szívóerőt is növeli –, így nem vizezi össze a burkolatot.

Töltés

Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk még a sorból a robotporszívó töltését. Az eszköz teljesen automatizáltan tölti magát, így amint végzett a takarítással, magától visszatér a dokkolójára és felkészül a következő takarításra azáltal, hogy feltölti 5200 mAh-s akkumulátorát.

Méltó helye van a robotporszívók trónján!

Összegezve az elhangzottakat: nem véletlen, hogy a Roborock S8 2023-ban nagyon sok helyen, így köztük a mi kutatásunkban is elnyerte a felsőkategória legjobb robotporszívójának járó díjat.

Ez az eszköz ugyanis nemcsak az anyaghasználat tekintetében kínál magas minőséget, hanem a kifinomult navigációja, valamint a közel tökéletes takarítási tulajdonságai miatt is, ami mind a porszívózás, mind a felmosás tekintetében tetten érhető.

Amennyiben sok a kosz vagy a kisállat a lakásban, akkor nyilván érdemes lehet elgondolkozni az önürítő rendszerrel szerelt S8+ változaton, vagy ha megengedhetjük magunknak, akkor a multifunkciós dokkolóval szerelt Roborock S8 Pro Ultra modellen.

Ha viszont csak egy nagyszerűen működő robotporszívót keresünk, ami a prémium kategóriához tartozik, ámde mégis megfizethető, akkor a Roborock S8 biztosan kielégíti az igényeinket.

ElőnyökHátrányok
Minőségi anyaghasználat és prémium megjelenésHiányzik az S7 MaxV kamerás távfelügyeleti rendszere
Kimagasló navigációMagasak a karbantartási költségei
AI akadályelkerülésAz applikáció még mindig nem magyar
Alapos porszívózás
Nagyszerűen működő szónikus felmosás
Funkciókban gazdag applikáció
Dupla keferendszer