Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Hatékony megoldások a fürdőszobai fuga tisztítására

A csempék a legáltalánosabb hidegburkolatok a fürdőszobában, csakhogy tisztántartásuk gyakran komoly fejtörést okozhat, különös tekintettel a fugákra. Ha még nem találtunk megfelelő módszert rá, adunk néhány hasznos tanácsot.

Összességében kijelenthető, hogy a csempézett felületek minden esetben praktikus, mutatós és egyben tartós borításnak tekinthetők a fürdőszobában, illetve nagy általánosságban a vizes blokkok környékén, de az előszobában vagy az erkélyeken is sokszor találkozni velük.

Noha felületük könnyedén megtisztítható a különféle szennyeződésektől, a fugák azonban már okozhatnak fejtörést, így gyakran találkozni elszíneződött, láthatóan koszos és penészes megoldásokkal, melyek sürgős beavatkozást igényelnek. Csakhogy a fugák tisztán tartása közel sem egyszerű feladat!

Miért olyan nehéz tisztítani a fugákat?

Ha csak nem sima felületű szilikon fuga került a csempék közé, akkor erről a köztes anyagról kijelenthető, hogy nagy szilárdsággal rendelkezik, egyfajta habarcsos jelleggel kerül felhordásra, aminek a következménye az, hogy a kialakításkor egyenetlen felület marad vissza.

Szabad szemmel talán nem is látható, de a fuga felületén rengeteg repedés, kisebb-nagyobb bemélyedés és kitüremkedés található, azaz csupa-csupa olyan probléma, mely megköti a koszt, a port, megragad bennük a nedvesség, így elszíneződések, penészesedések jönnek létre.

Ez az egyenetlen felület az oka annak, hogy a fuga nemcsak könnyedén koszolódik, de megtisztítása is rendkívül nehéz. Különösen abban az esetben, ha már nemcsak vízzel leöblíthető porról beszélünk, hanem makacs vízkőről és penészről.

Hatékony megoldások a fuga tisztítására

Házi praktikák, speciális tisztítószerek, színmegújítók vagy gőztisztítók. Ezek mind-mind hatékonynak tekinthetők abban az esetben, ha a fuga tisztán tartása a cél, de eltérő hatásfok és tulajdonságok jellemzik őket, így az alábbiakban igyekeztünk alaposabban is bemutatni mindegyiket.

Tisztítószerek

Természetesen a mosószeripar is nagyon hamar felismerte, hogy a fugák megtisztítása milyen komoly fejtörést okozhat a mindennapokban, így ma már különféle tisztítószerek közül válogathatunk, ha szeretnénk mindig higiénikus és látványos csempefelületeket.

Léteznek ugyanis célzottan fuga tisztítására alkalmazható szerek, melyek többsége egészen jól működik, minimális erőbefektetéssel látványos eredményt lehet elérni velük. Akadnak például kimondottan fehér fugákhoz való típusok, melyek minden szennyeződést eltávolítanak, de léteznek kimondottan vízkő elleni fugatisztítók is.

Ezek többsége párszáz forintos árkategóriát képvisel, és bár kifejezetten hatékony lehet, tartós eredményt viszont nem igazán lehet elérni velük, illetve sajnos a súrolástól sem mentesülünk, hiszen csak feloldják a koszt és a lerakódásokat, de a fizikai eltávolításuk végül mégis ránk marad.

Speciális készítmények

A hagyományos tisztítószereken belül ma már elkülöníthetünk speciális megoldásokat is, melyek különleges elképzelés mentén valósultak meg, ennek megfelelően közel sem szokványosak, ellenben mégis hatásosak.

Léteznek például már filctollszerű megoldások is direkt fuga tisztítására, amivel gyakorlatilag csak át kell húznunk a csempék közti fugákat, és a benne található tisztítóanyag azonnal kifejti a hatását, így látható eredményt hoz hagyományos- és szilikon fugára egyaránt.

A boltok polcain természetesen még nagyon sokféle készítmény található vegyes eredményességi szinttel, így mielőtt valamelyik készítményt megvásároljuk, érdemes lehet utánanézni az internetes fórumokban a hatásfokának.

Színező, színmegújító szerek

Bár nem feltétlenül tisztítószerek, de végső soron tisztítják is a fugákat azok a megoldások, amik a kérdéses kitöltőanyag színezésére és színmegújítására szolgálnak. Vannak olyan készítmények, melyek konkrétan átszínezik a fugát, azonban ilyenkor a kosz nem kerül eltávolításra, inkább csak elfedésre.

Érdemes a használat előtt mindig legalább valamilyen vízkő elleni készítményt alkalmazni, de pontosan igaz ez a színmegújító fugára is. Ebben az esetben az eredeti fugára egy vékony extra réteg kerül, mely teljes egészében felfrissíti a megjelenését.

Sajnos ez utóbbi különösen drága megoldás, és ugyanúgy fontos előkezelni a felületet hozzá, mert önmagában nem tisztít, legfeljebb csak eltakarja azokat a szennyeződéseket és elszíneződéseket, melyek kellemetlenséget okoznak.

Fuga tisztítása házilag

Az emberi találékonyság mondhatni határtalan, így talán nem meglepő, hogy rengeteg különféle házi praktika is ismert a fugák megtisztítására és fertőtlenítésére egyaránt.

Ez alighanem a legolcsóbb megoldás minden esetben, hiszen a hozzávalók vagy megtalálhatók otthon, vagy fillérekért megvásárolhatók szinte bármelyik élelmiszerboltban, ugyanakkor készüljünk fel, hogy a spórolásnak itt súlyos fizikai vonzata lesz.

A fuga tisztítása házilag ugyanis bár hatékony megoldás, ellenben mindig rengeteg súrolást, sok befektetett időt igényel, aminek részeként előkerülhetnek még a használt fogkefék is a keskeny rések makulátlan megtisztításához.

Lássuk azonban, hogy milyen összetevők segíthetnek abban, hogy fugáink újra látványos megjelenéssel rendelkezzenek.

Ecet és konyhasó

Az ecet hosszú évtizedek óta eredményesen használt vízkőoldó a háztartásban, így nem meglepő, hogy a fürdőszobai fugák megtisztításakor is nagyon hasznos segítség lehet. Persze nem önmagában, hanem némi konyhasó hozzáadásával.

Ügyeljünk arra, hogy az ecetből és a konyhasóból egy krémszerű masszát keverjünk – ezt rengeteg só hozzáadásával érhetjük el –, majd ezt kell egy használt fogkefével, vagy más kefevégződésű eszközzel felhordani a fugára, illetve alaposan átsikálni azt.

Citromsó és szódabikarbóna

Szintén egy már-már hagyományos módszernek tekinthető a magyar háztartásokban a szódabikarbóna, mint tisztítószer, ami a vízkő és a zsíros lerakódások ellen kiváló, de fertőtlenítő hatása egyaránt ismert.

Ha fugát tisztítanánk vele, akkor tegyünk egy pohár meleg vízbe nagyjából fél csészényi szódabikarbónát, és adjunk hozzá egy kicsivel kevesebb, nagyjából egyharmad csészényi citromsót, majd az egészet alaposan keverjük össze.

Ezt az oldatot egy ecsettel, szivaccsal vagy egy egyszerű ronggyal alaposan vigyük fel a fugára, itassuk be amennyire ez lehetséges, majd hagyjuk hatni legalább 30-40 percig. Ha a reakciók beindultak, fogkefével alaposan súroljuk át a fugákat, végül pedig öblítsük le a felületet.

Fehérítő és konyhasó

Hogy a fehérítő kizárólag ruhák tisztítására alkalmas? Most megcáfoljuk ezt az állítást, hiszen egy házi praktika részeként kiváló alternatíva lehet akkor is, ha fugát tisztítanánk, ehhez pedig nem lesz szükségünk másra, mint nagyjából negyed csészényi fehérítőre, valamint háromnegyed csészényi konyhasóra.

Ezt a két anyagot dolgozzuk össze annyira, amennyire erre csak lehetőség van, a végeredmény pedig minden esetben egy rendkívül sűrű, krémszerű anyag lesz, amit közvetlenül fel kell kenni a fugára úgy, hogy atóz alaposan elérjen minden rést.

Nagyjából 30-40 perc várakozás után a fugákat egy fogkefével alaposan átdörzsöljük, végül pedig vízzel leöblítjük, és ha mindent jól csináltunk, akkor a fugák nemcsak kivilágosodtak, de mindemellett a szennyeződésektől is megtisztultak.

A gőztisztító az egyik leghatékonyabb alternatíva

Bár a fentiek közül bármelyik megoldás hatékony lehet a fugák megtisztítására, ha kellő energiát fordítunk rá, azonban a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás minden kétséget kizáróan az, ha kipróbálunk egy gőztisztító készüléket.

Miért előnyös fugatisztításkor egy gőztisztító?

Bár nagyon sok pozitívumot ki lehetne emelni a sorból, azonban bőven elegendő két sajátos tulajdonságra felhívni a figyelmet a gőztisztító kapcsán, ami mondhatni perdöntő lehet a választáskor.

Az egyik, hogy rendkívül egyszerű a használata. Gyakorlatilag olyan, mint egy beltéren is alkalmazható magasnyomású mosó, amit csak bekapcsolunk, majd a szórófejet egyszerűen a fugára irányítjuk, és végigvezetjük rajta. Nem megerőltető, nagyon gyorsan és nagyon hamar elkészül vele a munka.

A másik előny, amit szintén nem lehet elvenni a gőztisztítótól, az nem más, minthogy nemcsak tisztít, hanem a higiénia szempontjából is kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen a forró gőznek fertőtlenítő hatása van, amit egyetlen másik módszerrel sem tudunk ilyen makulátlanul elérni.

Hogyan működik a gőztisztító?

A gőztisztító, mint a neve is mutatja a forró gőzre épül fel, amit képes a gép nagyon magas nyomáson kilökni magából a felületre, így gyakorlatilag egyfajta gőzborotvaként segít abban, hogy fugáink makulátlan tisztaságúvá váljanak.

Persze nemcsak a fürdőszobában, illetve a fugák esetében lehet nagy segítségünkre, hanem a toalettnél, a lefolyóknál, a zsíros tűzhely tisztításában vagy éppen felmosáskor egyaránt. Természetesen mindez csak akkor igaz állítás, ha megfelelő típust választunk belőle.

Amint a 2023 legjobb gőztisztítóiról szóló kutatásunkban is olvasható, ma már nagyon sokféle eszköz található a piacon, ennek megfelelően csak mi döntjük el, hogy milyen árkategóriából és mekkora teljesítményű eszközt vásárolunk magunknak.

Fugatisztításhoz például elegendőek a kisebb, direkt fürdőszobába szánt megoldások, melyek kapcsán arra ügyeljünk, hogy rendelkezzenek kifejezetten fugákhoz szánt kefefejjel, amivel kimagasló eredmény érhető el takarítás során.