Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Hogyan tisztítsuk a szárítógépet?

A rendszeres használat során a szárítógépben különféle lerakódások halmozódnak fel, melyek befolyásolják a teljesítményt és kellemetlen szagokat idézhetnek elő. A rendszeres tisztítással azonban ez megelőzhető.

Amennyiben gyakorlott szárítógép felhasználók vagyunk, bizonyára tudjuk, hogy a rendszeres használat során a gép belsejében különféle maradványok rakódhatnak le. Por, textildarabok, kosz, illetve mosószermaradékok, melyek sok kellemetlenséget okozhatnak.

Emiatt nagyon lényeges a rendszeres karbantartás, hiszen ahogyan a vízkő sem tesz jót például a mosógépnek, úgy természetesen ezek a lerakódások sem túl szerencsések hosszabb távon a szárítógépek számára. Lássunk minden fontos tudnivalót a téma kapcsán!

Miért fontos a szárítógépek rendszeres tisztítása?

Mielőtt alaposabban is belemerülnénk a tisztításhoz kapcsolódó tudnivalókba, érdemes lehet konkrétan körüljárni, hogy miért is olyan lényeges a szárítógépek rendszeres karbantartása? Lássunk a legfontosabb tudnivalókat.

Növelhetjük vele a szárítógép élettartamát

A különféle lerakódások rengeteg problémát tudnak előidézni a szárítógépen belül. Csökkenthetik a teljesítményt úgy, hogy közben negatívan befolyásolják az optimális energiafogyasztást, vagyis a gép nemcsak többet fogyaszt majd, de erőlködik is.

Ez jelentős mértékben csökkentheti az élettartamát, hiszen a normál működés helyett sokkal több energiabefektetéssel kell elvégeznie ugyanazt a feladatot, miközben jobban melegszik, sőt nagyobb erőhatásoknak vannak kitéve az alkatrészek.

Elkerülhetjük a kellemetlen szagokat

A karbantartás azonban nemcsak az élettartam miatt fontos, hanem a kellemetlen szagok ellen is a leghatásosabb megoldás. A legtöbb problémát ugyanis a szárítógépeknél az okozza, hogy a frissen mosott ruhák a folyamat során nem maradnak kellemesen frissek és illatosak.

Ennek az oka főként a szűrők és a kisebb zegzugok eltömődése, melyek a nedvesség miatt penészesedni kezdenek, illetve állásukban kellemetlen szagokat bocsátanak ki magukból. Ha ezeket az elemeket rendszeresen kitakarítjuk, akkor a kellemetlen szagoknak végérvényesen búcsút inthetünk.

Növelhetjük a higiéniát

A legtöbb esetben manapság nem azért mosunk ruhát, mert koszos, sokkal inkább higiéniai szempontból, hogy a kellemes illat mellett minden téren tiszta hatás várjon ránk. Csakhogy egy penészes szárítógépben kifejezetten nehézkes fenntartani a higiéniát.

A kellemetlen szagok mellett a baktériumok és egyéb kórokozók elszaporodását előzhetjük meg azzal, ha rendszeres karbantartást és takarítást végzünk a szárítógép belsejében. Ezért kell például a szűrők mellett a kondenzációs tartályt is folyamatosan tisztán tartani.

A szárítógép helyes tisztítása

Nyilvánvaló tény, hogy ahány szárítógép, annyiféle sajátosságot találhatunk a tisztítás kapcsán.

Mint nagy szárítógép kutatásunkból is kiderült korábban, a piacon jelenleg rengeteg különféle típus megtalálható, de abban mindegyik megegyezik, hogy a karbantartást a belső alkatrészeken kell elvégezni.

Teljesen mindegy, hogy hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógépünk van otthon, néha elengedhetetlen lesz alaposabban is szétszerelni bizonyos elemeit, így kiemelni például a szűrőit ahhoz, hogy megőrizzük higiéniáját és tisztaságát egyaránt.

Mindig ellenőrizzük a használati útmutatót

Éppen azért, mert nagyon sokféle szárítógép-típust ismerünk, rendkívül lényeges, hogy ellenőrizzük a termék használati útmutatóját, a kézikönyvét, melyben minden gyártó leírja, hogy mit kell tisztítani, noha a folyamat bemutatása nagyon gyakran hiányos.

Ezért született az alábbi összeállításunk, melynek részeként általánosságban bemutatjuk a szárítógép tisztításához kapcsolódó alapismereteket, hogy legalább azt tudjuk, pontosan mely elemeket kell érinteni a folyamat során, illetve milyen célt szolgál az adott művelet.

Erről ugyanis nem szólnak a használati útmutatók, miközben arra azért felhívják a figyelmet, hogy a szárítógépeket minden esetben csak kikapcsolt, a konnektorból kihúzott állapotban lehet nekiállni tisztítani. Ezen felül a továbbiakat érdemes számításba venni.

A leggyakoribb teendő: a szűrők tisztítása

Bár egy szárítógépnek nagyon sok elemét kell rendszeresen tisztítani, a leggyakrabban azonban a szűrők esetében szükséges elvégezni az alapvető takarítási munkálatokat. A legtöbb ilyen háztartási gépben általában kétféle szűrő található.

Felső szűrő

A felső szűrőt szokás egyszerűen csak porszűrőnek vagy textilszál szűrőnek is nevezni. Nagyon gyakran ki kell vennünk a szárítógépből, aminek az oka nem más, minthogy minden egyes használat után erősan ajánlott a tisztítása, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni.

Márpedig fontos, hiszen ez a szűrő fogja fel a legtöbb szennyeződést, a különféle textilmaradványt, melyek tisztítás nélkül táptalajt nyújthatnak az élősködők számára.

Mivel a tisztítás szempontjából központi alkatrész, ezért a felső szűrőt jellemzően könnyen megközelíthető helyen találjuk, a legtöbbször közvetlenül az ajtó közelében.

Hogyan tisztítsuk a felső szűrőt?

Amennyiben a felső szűrőben nagyon sok a szennyeződés és a szemcseméretek nagysága is jelentős, akkor sok esetben egy egyszerű nedves törlőrongy vagy a puszta kezünk elegendő ahhoz, hogy a filterről eltávolítsunk mindent.

Előfordulhat azonban, hogy finomabb szemcséjű por vagy kosz ragadt a szűrőre, amihez a legjobb, ha száradás után erősebb porszívót használunk. Amennyiben mosó- vagy öblítőszer maradványai is láthatók a kérdéses alkatrészen, a kefe és a langyos víz használata javasolt a tisztításhoz.

Alsó szűrő

A szárítógépek zömében találhatunk alsó szűrőt is, mely jellemzően már nincs annyira szem előtt, mint a felső típus, nagyon gyakran elrejtik a burkolat mögött, emiatt nehezebben hozzáférhető, de a rendszeres takarítása így is elhanyagolhatatlan.

Itt a legtöbb esetben speciális habszivacs anyagot alkalmaznak, mely annyira finom és alapos, hogy képes felfogni az összes olyan szennyeződést és textilszálat is, amit a felső szűrő átengedett. Egyfajta második védelmi vonalat képvisel a szárítógépen belül.

Hogyan tisztítsuk az alsó szűrőt?

A kisebb szennyeződések esetén az alsó szűrő kapcsán nincs más dolgunk, minthogy a szivacsot száradt állapotban egyszerűen kiporszívózzuk, majd langyos vagy forró vízzel alaposan átöblítsük, amivel a legtöbb szennyeződést garantáltan kiszűrhetjük.

Fontos, hogy amennyiben nedves tisztítás is történt, akkor a szűrőt mindig szárítsuk ki, mielőtt visszakerül a szárítógépbe. Ellenkező esetben a nedvesség gondot okozhat, baktériumok elszaporodásához, kellemetlen szagok megjelenéséhez vezethet.

Milyen gyakran kell tisztítani az alsó- és a felső szűrőt?

A mai szárítógépek jelentős része már figyelmezteti a felhasználókat arra, hogy a szűrőket tisztítani kell, így jelzőfény segít abban, hogy soha ne feledkezzünk el a karbantartásról, azonban ne feledjük el, hogy a többségük már a felső határt jelzi.

Emiatt érdemesebb lehet gyakrabban elvégezni a szűrők tisztítását, hogy mindig makulátlanul száraz és kellemes illatú ruhák kerüljenek ki a szárítóból. Ez a felső szűrő esetén minden használat után javasolt, míg az alsó szűrőnél minden negyedik-ötödik használatot követően.

A szárítógép dobjának tisztításáról se feledkezzünk el

Nagyon sokan vásárolnak maguknak úgy szárítógépet, hogy a rendszeres tisztítást és karbantartást másodlagos folyamatnak veszik, vagy úgy gondolják, hogy elegendő lesz néhány havonta kiporszívózni a szűrőt ahhoz, hogy minden rendben legyen.

Csakhogy ezzel a hozzáállással semmi sem lesz rendben, és már az első hetekben megjelennek a kellemetlen szagú ruhák. Ennek az oka, hogy sokan még a dobot sem tisztítják ki, márpedig erre is nagy szükség lenne.

Minden egyes használat után egy tiszta és nedves ronggyal vagy inkább törlőkendővel fontos átmosni a dobot, valamint az ajtó körül elhelyezkedő tömítést, de nem szabad elfeledkezni a szárazra törlésről sem, hogy a kórokozóknak és a penésznek esélye se maradjon.

A szárítógép kondenzációs tartályának tisztítása

Minden egyes kondenzációs szárítógép alapvető felszereltsége az úgynevezett kondenzációs tartály, melynek rendszeres ürítése és tisztítása szintén lényeges. Fontos ugyanakkor, hogy csak abban az esetben kell foglalkozni vele, ha a szárítógépkivezetését nem a lefolyóba kötöttük.

Ilyenkor ugyanis nincs kondenzációs víz, ami gyűlne, közvetlenül el tud folyni a csatornába, ellenkező esetben gyakran a gépen belül gyűlik egy tartályban, és nekünk kell gondoskodnunk a rendszeres ürítéséről.

A mai szárítógépeket már úgy alakították ki, hogy rendelkeznek beépített jelzőberendezéssel, ami azt jelenti, hogy az eszköz jelzi majd, amikor a kondenzációs tartály ürítésére van szükség.

Jó tanács azonban, hogy ezt a figyelmeztetést soha ne várjuk meg, inkább minden egyes szárítási ciklus után ürítsük, mert az állott víz szintén kórokozók elszaporodásának a táptalaja, azaz hozzájárul a penészképződéshez, illetve a szárítógépből áramló kellemetlen szagok kialakulásához.

A szárítógép párologtatójának tisztítása

Kivétel nélkül az összes szárítógép rendelkezik beépített párologtatóval, aminek az a feladata, hogy a gép belsejében felmelegített levegőt elvezesse, aminek során áthalad egy speciális szűrőrendszeren, ami képes felfogni a ruhák száradása során keletkező szennyeződéseket.

Ha a párologtató eltömődik, azzal nemcsak az energiafogyasztás növekszik – ezzel párhuzamosan pedig a gép élettartama csökken –, hanem a szárítási folyamat is egyenetlen lesz, miközben a működtetés során ugyanúgy kellemetlen szagok keletkezhetnek.

Amennyiben mindezt megelőznénk, nagyon fontos lesz a párologtató rendszeres takarítása, amit érdemes a következő alkatrész, a kondenzátor tisztításával és karbantartásával elvégezni legalább havonta egyszer.

A szárítógép kondenzátorának tisztítása

Szintén egy rendkívül fontos alkatrész a szárítógépben, aminek a karbantartása és rendszeres tisztítása elengedhetetlenül fontos. Ez nem más, mint a kondenzátor vagy más néven hőcserélő.

Az eszköz minden egyes hőszivattyús kondenzációs szárítógépben megtalálható, jellemzően a termék alján helyezkedik el, minden esetben a párologtató közelében – általában mögötte.

A drágább szárítógépekbe ma már öntisztuló alkatrész kerül, melyeket egyáltalán nem kell karbantartani, de amennyiben nem ilyen megoldásról beszélünk, akkor elengedhetetlen legalább havonta egyszer hozzányúlni és kitakarítani.

Fűtőtest vagy hőszivattyú van a szárítógépben?

A kondenzátor karbantartása kapcsán nagyon fontos tulajdonság a szárítógépeknél, hogy fűtőtest vagy hőszivattyú kapott-e helyet az eszközben. Lássuk, hogy mi ennek az oka!

Amennyiben egy kondenzációs szárítógép egyszerű fűtőtesttel rendelkezik, akkor abból a kondenzátor gyakorlatilag egyszerűen kivehető, mely rendkívüli mértékben leegyszerűsíti a karbantartás folyamatát. Egyszerűen elmosható tiszta vízzel vagy átfújatható kompresszorral.

A hőszivattyús megoldásoknál azonban a helyzet bonyolultabb, mert a kondenzátort rendszerint összekötik a párologtatóval, és nem lehet kivenni a gépből, azaz kizárólag a helyén tisztítható, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a karbantartási folyamatot.

A legtöbb szárítógépnél egy kis kefefejjel ellátott porszívó lesz a megoldás ilyenkor a tisztításban, de sajnos a tapasztalatok szerint nagyon sokan nem törődnek ennek az elemnek a karbantartásával, csak akkor, ha már eltömődött. Ebben az esetben azonban már szakemberre kell bízni a munkát.

A szárítógép páratartalom-érzékelőjének tisztítása

A páratartalom-érzékelő szintén egy olyan eleme a szárítógépnek, amivel ritkán törődnek, ha karbantartásról van szó. A legtöbb esetben a gép ajtaján helyezik el a gyártók, és hozzájárul ahhoz, hogy ruháink mindig makulátlanul megszáradjanak.

Tisztítása azért lényeges, mert amennyiben elkoszolódik az érzékelő, akkor a szárítógép teljesítménye érzékelhető csökkenést produkál, miközben a szárítási idő is hosszabbra nyúlik. Sokan nem veszik figyelembe, mert úgy vélik, nem tud elkoszolódni, valójában azonban igen.

Leginkább a vízkő lerakódása fenyegeti, amiért fontos rendszeresen áttörölni egy száraz ronggyal, és eltávolítani róla a lerakódásokat. Maró anyaggal vagy erős súrolófelülettel hozzáérni minden esetben tilos.

Fontos, hogy ezen a ponton a megelőzés is sokat számít, ezáltal érdemes a szárítógépekhez kapható vízlágyítókat alkalmazni ahhoz, hogy megakadályozzuk a vízkő kialakulását a kérdéses érzékelőn.

Mit tehetünk, ha kellemetlen szagokat áraszt a szárítógép?

Bár a szárítógép esetében a kellemetlen szagokat a rendszeres karbantartással tudjuk a legkönnyebben megakadályozni, valójában azonban számos egyéb esetben előfordulhat, hogy ezzel a problémával találkozunk.

Amennyiben ruháink a gyakori karbantartás ellenére is rossz szagokat vesznek be a szárítógép használata során, érdemes megfogadni az alábbi hasznos tanácsokat, hátha nálunk is ezek közül okozta valami a bajt.

A szárítógép egyszerűen rossz helyen van

Talán butaságnak hangozhat, netán evidens tényezőnek, de sajnos nagyon sok tulajdonos elköveti azt a hibát, hogy a szárítógépet egy rosszul szellőző kis sarokba vagy helyiségbe szorítja a vásárlás után, ami rendkívül rossz megoldás.

A szárítógépek ugyanis kivétel nélkül nagyon meleg és nagyon párás levegőt ontanak magukból a működés során, ha tehát egy rosszul szellőző vagy kis alapterületű helyiségbe zárjuk őket, akkor ott működési hatékonyságuk drasztikus mértékben lecsökkenhet.

A túl kicsi és túl hűvös helyiségekben nagyon sokszor még a penészesedés problémája is felmerülhet, ami gyakran a kellemetlen szagok forrása. Ezért lényeges, hogy a gép lehetőleg nyitott ablak vagy ajtó mellett működjön, biztosítva neki az elegendő helyet és szellőzést.

Nem hagyjuk kiszáradni a szárítógépet

Szintén gyakori probléma, hogy a helyhiány vagy más egyéb okokból kifolyólag a szárítógépnek nincs ideje megfelelően kiszáradni. Hiába vesszük ki belőle mondhatni szárazon a ruhát, a gép belseje ettől még közel sem lesz száraz.

Sokan márpedig ilyenkor egyszerűen becsukják az ajtót, és magára hagyják a szárítót, amitől az nem tud kiszáradni, ezáltal kellemetlen penészesedés, illetve baktériumok sokasága szaporodik el a nedves környezetben, mely könnyedén szagforrássá válhat.

Amennyiben ezt meg akarjuk előzni, de az ajtó nyitva hagyása valamiért nem opció, akkor válasszunk olyan szárítógépet, mely rendelkezik önszárító funkcióval, így a lefutott program és a kipakolás után önmagukat is ki tudják szárítani.

Túl sok ruhát teszünk a szárítógépbe

Minden szárítógépnek megvan a maga kapacitása, hogy pontosan mennyi szárítandó ruhaneműt lehet elhelyezni benne az optimális hatás érdekében. Amennyiben ezt nem tartjuk be és a dobot rendszeresen túltöltjük, akkor a ruhák nem tudnak egyenletesen száradni.

Ennek a következménye az, hogy több helyen nedvesek maradnak, dohossá válnak, és ha sokáig a szárítógépben tartjuk őket, akkor nagyon hamar megjelenhetnek a kellemetlen szagok, miközben a ruhák gyűröttek lesznek, a csökkenő teljesítmény mellett pedig növekszik a gép fogyasztása is.

A késleltetett indítás is okozhat kellemetlen szagokat

Sokan alkalmazzák a szárítógépek esetén az úgynevezett késleltetett indítás funkcióját, ami szintén gyanakvásra adhat okot, ha a kellemetlen szagok forrását keressük. Ennek az oka nem más, minthogy a gép belsejébe ilyenkor rendszerint nedvesen kerülnek bele a ruhadarabok.

Ez nem jelent mást, minthogy a lezárt szárítógép dobjában néhány óra alatt rövidesen befüllednek a különféle anyagú textilek, ami kellemetlen szagokat eredményezhet, hiszen ilyenkor eleve a már bebüdösödött ruhákat szárítja meg a gép, tehát semmi esélyük arra, hogy kiemeléskor frissek, jó illatúak legyenek.

Érdemes tehát az időzítő funkciót óvatosan használni, ha tehetjük, akkor inkább kerülni az alkalmazását, vagy legfeljebb csak rövid intervallumokban élni vele.

Egy működő tipp a kellemetlen szagok ellen

Sokan kísérleteztek már a szárítógép esetén azzal, hogy például öblítőt tettek a ruhákra, csakhogy ez az anyag teljesen alkalmatlan arra, hogy ebben a gépben használjuk. Egyrészt nem ad jobb illatot a ruháknak, másrészt meghibásodást, eltömődéseket is okozhat.

Nem kell azonban aggódni, ma már léteznek olyan megoldások a szárítógépeknél, melyek hasznosak lehetnek, ha szeretnénk illatosabbá tenni a ruháinkat. Ehhez találták ki direkt ezekhez a háztartási gépekhez a különféle illatos kendőket.

Ezek a boltban vásárolható, erőteljes illatot árasztó kendők nagyon egyszerűen működnek, mindössze be kell dobni őket a ruhával együtt a szárítógép dobjába, majd a folyamat végén egyszerűen kihajítani őket a szemetesbe.

A kendőben nagyon erőteljes illatanyagok vannak, melyek a szárítási folyamat során tökéletesen elkeverednek a dob belsejében, behatolnak a szövetekbe, ezáltal kellemes frissességet adnak.

Lehetőség van többféle illat kiválasztására, azonban mivel ezeket a kendőket egy használat után el kell dobni, ezért sajnos nem nevezhetők túlzottan környezetbarát megoldásnak.

Környezetbarát alternatíva az illatkendőre

Amennyiben szeretnénk egy többször használatos megoldást arra, hogy mindig kellemesen illatos ruhákat vegyünk ki a szárítógépből, akkor érdemes lehet különféle illatkiegészítőket vásárolni, melyek újra és újra betehetők a dobba az egyes ciklusok során. Az ilyen kiegészítők gyakran akár 50 szárítási ciklus esetén is kellemes illatokat tudnak felszabadítani a gépek belsejében, ezzel sokkal környezetcentrikusabb alternatívának tekinthetők, mint a kendők.