Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Minisforum HX77G gaming mini PC teszt

Leteszteltük a Minisforum gamereknek szánt mini PC-jét, amit nagyon megszerettünk.

A Minisforum nevét biztosan jól ismerik, akik követik a mini PC-k piacát, hiszen a gyártót magasan a legjobbak között tartják számon. Különösen magas szinten űzik a mini gamer PC-k összeállítását, amit mi sem bizonyít jobban más, mint legújabb tesztalanyunk, a HX77G névre keresztelt modell.

A Minisforum mini gaming PC-t több mint egy hónapon folyamatosan teszteltük azért, hogy átfogó véleményt írhassunk róla.

Valamennyi aspektusból megvizsgáltuk, igyekeztünk kifogni rajta a maga keretein belül, de örömmel jelentjük, hogy nem sikerült.

Ennek az oka részben az, hogy ebben a mini PC-ben nem integrált GPU kapott helyet, mint a legtöbb hasonló készülékben, hanem egy dedikált AMD RX6600M grafikus kártya dolgozik benne, ami a többi hardverrel kiegészülve tökéletesen kiszolgálja az igényeket.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, lássuk inkább szép sorjában, hogy mit gondolunk a Minisforum legújabb mini PC-jéről!

Minisforum HX77G

Főbb jellemzők
  • AMD Ryzen™ 7 7735HS
  • AMD Radeon™ RX 6600M
  • 32GB DDR5 Dual channel memória
  • 1 TB M.2 2280 PCIe4.0 SSD
  • Windows 11 Pro
Elérhető itt
aliexpress.com

Miért vásároljunk gamer mini PC-t 2023-ban?

Mielőtt azonban belemélyednénk az ismertetőbe, mindenképpen fel kell tennünk egy fontos kérdést, hogy van-e létjogosultsága 2023-ban egy játékra tervezett mini PC-nek? 

Ha pozícionálnunk kellene a piacon, akkor nagyjából a laptopok és az asztali számítógépek közé helyeznénk ezt a kategóriát.

A legnagyobb előnyük, hogy nagyon kis helyet foglalnak, illetve rendkívül csendesek, és mivel sorozatgyártásban készülnek, az áruk is versenyképes tud maradni.

Esetünkben például a munkavégzéshez Macbookot használunk, ami nem alkalmas játékra. A korábbi gamer PC-t pedig el kellett adnunk, mert a nagy ház és a zajos működés zavart minket a hétköznapokban. Nekünk például így esett a választásunk egy mini gamer PC-re!

Egy asztali géphez mérten nyilván a korlátozott bővíthetőség negatívum lehet, mint ahogyan a gamer laptopokhoz viszonyítva a hordozhatóság – hiszen monitor azért kell a működtetéshez –, de így is egyre többen ragadnak a két termékkategória között, számukra pedig egy ilyen eszköz ideális választás.

Már külső megjelenésével levett minket a lábunkról

A Minisforum HX77G túlzás nélkül a megjelenésével képes volt levenni minket a lábunkról. Már a kézhez vétel előtt is odáig voltunk érte a fotók alapján, de élőben látva szerelem lett első látásra – és közel sem csak a kis méretei miatt.

Sokkal inkább azért, mert a minőségi anyaghasználat mellett az eszköz nagyon látványos, minden tekintetben futurisztikus termékdizájnt kapott, még karbonszálas blokkok is találhatók rajta. Kicsit olyan, mint egy szép sportautó, egyszerűen nem lehet elmenni mellette úgy, hogy ne bámulná meg az ember.

Nálunk az asztal, sőt a helyiség ékköve lett belőle, miközben méretre nagyjából akkora, mint egy router. Érdekesség, hogy a legtöbb mini PC-hez viszonyítva még így is nagyobb, aminek az oka a dedikált grafikus kártyában keresendő.

Saját állvánnyal érkezik

Az elragadó minták és külső megoldások mellett a termék exkluzív jellegét tovább növeli, hogy egy saját állvány jár hozzá. Ezt nekünk kellett összeszerelni egy mini csavarhúzó segítségével. Az állvány természetesen nemcsak a megjelenését javítja, hanem a hűtés hatékonyságát is növeli azáltal, hogy egyik oldala sem érintkezik zárt felülettel.

A kis PC egyébiránt biztonságos dobozkában érkezett, és mindent tartalmaz ahhoz, hogy használni tudjuk. Az útmutató mellett találunk majd a csomagban a tápegységet és tápkábelt, valamint egy külön HDMI kábel is jár hozzá.

Gyakorlatilag használatra kész állapotban kapjuk

Óriási előnye a Minisforum mini PC-jének, hogy gyakorlatilag pár perc alatt használatra kész, hiszen szoftveresen is készen áll az indulásra, hála ez előre feltelepített és aktivált Windows 11 Pro operációs rendszernek.

Ezt tehát nem kell hozzá megvásárolni külön, és nincs szükség arra sem, hogy az indítást követően órákat töltsünk el driverek keresgélésével, illetve frissítésével, csak bekapcsoljuk a gépet, és rögtön telepíthetjük saját tartalmainkat.

Portokból sincs hiány

A külső megjelenés kapcsán ki kell még emelnünk, hogy dacára a kis méretnek, nagyon sok csatlakozási lehetőséget találunk a PC-n.

A hátsó felén például van 2.5GB LAN port, USB Type A 3.2 gen2, 2 darab USB Type A 3.2 gen1, 2 darab USB 4 és szintén 2 darab HDMI 2.1 csatlakozó. A HDMI kapcsán lényeges, hogy köthető hozzá 144 Hz-es 4K monitor – sőt USB 4-en akár 8K-s is –, de ne feledjük el, hogy az eszközt full HD-ra optimalizálták.

Itt kell még megjegyeznünk, hogy amennyiben többmonitoros rendszert használnánk, ez az apróság ebben a tekintetben sem okoz majd csalódást, egyszerre akár négy darab képernyőt is képes kezelni.

Az elhangzottakon túl a mini PC elejére is szereltek portokat, így a 3,5mm-es jack aljzatok mellett egy USB Type A 3.2 gen1 és egy USB C gen1 található rajta, ami megkönnyíti például a pendrive csatlakoztatását.

Megjegyeznénk azonban, hogy plusz egy display port, valamint legalább a ház hátsó felén egy extra USB A csatlakozó elfért volna még, mert a tesztidőszak során például mindegyiket kihasználtuk, és nem maradt hely egyéb kiegészítőknek.

Mit tud a Minisform HX77G?

Most, hogy már tudjuk, hogy kívülről milyen látványos a Minisform mini PC-je, itt az ideje egy kicsit benézni a motorháztető alá. Az igazán izgalmas dolgok ugyanis ott találhatók!

Lényeges, hogy bár kapható olyan (barebone) verzió, amelynél saját vásárlásból származó memóriát és háttértárat is használhatunk benne –, mi azonban a 32GB RAM-mal és az 1TB-os SSD-vel szerelt gyári alapváltozat mellett döntöttünk. Lássuk, hogy mit kapunk ebben az összeállításban!

Piacvezető hűtés

Amit elsőként ki kell emelnünk a sorból a konfiguráció kapcsán, az nem más, mint a hűtés. A készülék piacvezető technológiára épül, összesen hét hűtőcső található benne, amelyek közül három a processzortól, négy pedig a grafikus kártyától szállítja a hőt a ventilátorok irányába.

A különféle hangzatos nevekkel illetett hűtési megoldás a gyakorlatban valóban jól működött. Olyannyira, hogy mi korábban a Macbookot leszámítva nem találkozunk ennyire halk számítógéppel, pláne nem egy videojátékra tervezett eszköznél.

Terhelés nélkül gyakorlatilag egyáltalán nincs semmi hangja, de még akkor is csak egy nagyon csendes ventilátor hangot hallunk, ha nagy terhelést kap. Az alacsony zajszint mellett ráadásul soha nem éreztük, hogy melegedne, meglepően hatékonyan és fokozatosan adja le a hőt, ami egy gamer PC-nél nagyon fontos – akár mini-, akár normál méretű.

AMD Ryzen 7 7735HS processzor

A kidolgozott hűtés egyik oka, hogy hardveresen igazi fenevad lapul a gépben. A Zen 3 architektúrával rendelkező AMD Ryzen 7 7735HS processzor ugyanis nagyon jó döntés volt ehhez a konfigurációhoz, különösen annak fényében, hogy milyen órajeleket produkál.

A normál esetben 4MB L2-es és 16MB L3-as gyorsítótárral rendelkező lapka ugyanis 3,2 GHz-es standard órajelen ketyeg, de amennyiben extra teljesítményre van szüksége a nyolc magból, akkor turbó módba vált és akár 4,75 GHz-re tudja növelni értékét.

Noha vannak már jobb processzorok is ennél, a gyakorlatban mi nagyon meg voltunk elégedve a teljesítménnyel, pláne annak fényében, hogy milyen grafikus kártyát társítottak hozzá.

AMD Radeon RX 6600M grafikus kártya

Amint azt fentebb is írtuk már, a legtöbb mini PC-re egyáltalán nem jellemző, hogy dedikált grafikus kártyát kapjon. A Minisforum gépébe azonban egy RDNA 2 architektúrára épülő AMD Radeon RX6600M GPU került, ami önmagában garantálja a játékok jó futásteljesítményét.

Rendelkezik DirectX 12 Ultimate támogatással, az AMD FidelityFX1 technológia kezelése sem okoz neki gondot, egyszóval tökéletes választás ahhoz, hogy 1080p felbontásban gyakorlatilag bármelyik videojátékot képes legyen futtatni még nagy frissítési gyakoriság mellett is.

A kártyában 8GB GDDR6-os grafikus memória dolgozik, azaz teljesen saját erőforrást kapott, így teljesítménye olyan laptopokba szerelt grafikus kártyákkal említhető egy lapon, mint a GeForce RTX 3060-as. 

Talán mondanunk sem kell, hogy a gyakorlatban szédületes teljesítményt nyújtott, de erről egy kicsit később.

A konfiguráció egyéb részletei

A pontosság kedvéért érdemes megemlíteni a mini PC konfigurációjának további darabkáit is. Memóriából például 32GB DDR5 típusú egység dolgozik benne 4800 MHz-es órajelen, míg háttértárból egy 1TB-os Kingston M2-es SSD-t kapott.

Mindkét modul hozzájárult ahhoz, hogy az eszköz működése kellemesen kiegyensúlyozott legyen, biztos alapot nyújtson a játékok számára. Egyetlen esetben sem fordult elő, hogy kevésnek éreztük volna a memóriát, bár hozzátennénk, hogy aki akarja, 64GB RAM-mal is kérheti.

A Minisform HX77G a gyakorlatban

Bár a számok is egészen elragadók, azért a puding próbája mindig az evés. Pláne egy PC esetében! Noha egy kicsit szkeptikusak voltunk vele, a gyakorlatban azonban nagyon jól megállta a helyét.

Hangsúlyozandó még egyszer, hogy ezt az eszközt arra optimalizálták, hogy full HD-ben minden új játékot futtatni tudjon legalább alacsony vagy közepes beállításokkal. 

Ez az, ami magabiztosan elvárható tőle, de kiemelnénk, hogy a néhány éves videojátékokkal azért ennél sokkal jobban is elboldogult.

Tesztelt videojátékok

Counter Strike 2

A CS2 az elsők között volt, amit kipróbáltunk. Új megjelenésről van szó, amit még béta állapotában kezdtünk el tesztelni, de közben a végleges verzió is megjelent. A mini PC-nek azonban nem volt vele problémája, alacsony és közepes beállítások mellett – ahogyan azt az ilyen címeknél illik – 200 fps feletti eredményeket ért el, ami egy vadonatúj játéknál nagyon jó teljesítmény.

Starfield

Hogy maradjunk az újabb megjelenéseknél, természetesen a Starfieldet is kipróbáltuk a géppel. Csalódnunk nem kellett, itt alacsony beállításokon értünk el vele jó teljesítményt. 1080p-ben, a render felbontást 50-ről 75-re módosítva 60-90 közötti fps számot kaptunk, ami teljesen korrektnek nevezhető.

Valorant

A Valorant már nem egy friss cím, 2020-ban jelent meg, így arra számítottunk, hogy jobb teljesítményt kapunk tőle, mint a Starfieldtől. A papírforma természetesen be is igazolódott, nagyon ritkán ugrottak 200 fps alá az értékek, a játék pedig gyönyörűen, élvezhetően futott.

The Witcher 3

A The Witcher 3 az óriási nyitott világával és a gyönyörű grafikájával még mindig etalonnak számít a szerepjátékok között. A Minisforum aprócska PC-je pedig tökéletesen megbirkózik a futtatásával: 1080p-ben, alacsony beállítások mellett végig 100+ fps-sel fut.

GTA 5

Nincs ember és gamer, aki ne ismerné a GTA 5-öt. Minden idők egyik legnépszerűbb videojátékáról van szó, amit alap beállítások full HD felbontásban150+ fps számot produkál.

Overwatch 2

Az Overwatch 2 a hőslövöldék egyik jeles képviselője, ahol nagyon fontos a magas fps-szám. Ezzel a mini PC-vel pedig 240 fps-t tudtunk kicsikarni belőle a magas beállítások mellett, full HD felbontásban, de közepesre csökkentve az értékeket még stabilabb eredmények születtek.

Forza Horizon 5

Az autós játékok koronázatlan királya nagyon igényli az erős hardvert. Bár nem egy friss megjelenés, azért így is döbbenetes volt számunkra, ahogy a PC erőlködés nélkül is képes volt 90-100 közötti fps szám mellett futtatni ultra beállításokkal.

Benchmark eredmények

Mint ahogyan az a csatolt képeken is látható, több benchmark tesztet is lefuttatunk a gépen, és mindegyiken nagyon szép eredményeket ért el. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy méreteit meghazudtoló eredményeket produkált.

Hozzátennénk azonban, hogy mi nem igazán hiszünk az ilyen számháborúkban, sokkal izgalmasabbnak találjuk a tényleges játékélményt, illetve a játékokban nyújtott teljesítményt, ezen a téren pedig nagyon meggyőző volt a Minisforum gépe.

3DMark Time Spy

Geekbench 6 CPU teszt

Kapcsolódó tesztünk: Geekbench 6 – Minisforum HX77G Teszt Plussz Magazin

Geekbench 6 GPU teszt

Kapcsolódó tesztünk: Geekbench 6 – Minisforum HX77G Teszt Plussz Magazin

Cinebench R23

Ha a célcsoportba tartozol, nem hibázhatsz vele

Noha tény és való, hogy a Minisforum HX77G mini PC egy viszonylag szűk célcsoportnak készült, de amennyiben te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor jelenleg az egyik legjobb választásnak tekinthető.

Nekünk nagyon kellemes meglepetést okozott, hogy ebben az aprócska dobozkában gyakorlatilag egy erőteljes gamer PC lapul, ami nem foglal sok helyet, rendkívül halk, jól néz ki, mindemellett pedig nagyon jól futtatja a játékokat is.

Nyilvánvalóan ezt a tudást, illetve ezeket a tulajdonságokat meg is kell fizetni, így az általunk tesztelt konfiguráció 340-400 ezer forint körül mozog, ami nem olcsó, és jó lett volna, ha RX6600M helyett RX6800M-mel választhatjuk, de ezt leszámítva nem tudunk belekötni.

Tiszta szívből ajánljuk azok számára, akik szeretnének számítógépen játszani, de sem a hagyományos gamer PC, sem a laptop nem jelent megfelelő alternatívát. A Minisforum terméke ilyen esetben egy igazán kompakt kis ékszerdoboz lehet majd az asztalunkon.

Elérhető itt
aliexpress.com

ElőnyökHátrányok
Nagyon elragadó termékdizájnKicsit borsos árcédula
Bivalyerős hardverPC-vel összehasonlítva nehezebb bővíthetőség
Dedikált grafikus kártyaA hagyományos mini PC-khez viszonyítva nem annyira „mini”
Előre feltelepített Windows 11 Pro
Nagyon csendes működés
A legújabb játékokat is futtatja