Powerbank – Mutatjuk a legjobbakat

Powerbank vásárlása előtt állunk, de nem tudjuk, hogy melyiket érdemes választani a jelenlegi piacról? Aktuális kutatásunkban összegyűjtöttük a legjobb külső akkumulátorokat.

Tartalomjegyzék

Manapság már sokan el sem tudnák képzelni az életüket a különféle vezeték nélküli megoldások nélkül. Csakhogy ennek a technológiának még mindig van egy óriási hátulütője, mégpedig a folyamatos töltéskényszer.

Amelyik eszköz ugyanis nem csatlakozik közvetlenül egy áramforráshoz, az általában akkumulátorról működik, és mivel egyre több ilyen formában üzemeltethető eszközt használunk a mindennapokban, nagyon fontossá vált a töltés mobilizálhatóságának kérdése.

Ezt a problémát tudjuk megoldani egy jobb powerbank segítségével. Hogy melyiket válasszuk? Az alábbiakban minden kapcsolódó kérdésre válaszolunk.

A legjobb powerbankek

ADATA 20000mAh P20000D – a mi választásunk

Előnyök
 • Nagy kapacitás
 • Két USB csatlakozó
 • Könnyített kialakítás
 • Jó ár-érték arány
 • Kijelző

Az ADATA 20000mAh P20000D az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő powerbank a piacon. Hatalmas kapacitás, egyszerű megjelenés jellemzi, miközben egyszerre akár két eszköz is tölthető róla, ha szükség van rá.

Óriási, 20000 mAh-s kapacitás

Az egyik legnagyobb előny az ADATA 20000mAh P20000D kapcsán minden kétséget kizáróan az óriási teljesítmény, aminek jóvoltából garantáltan kiváló társ lehet a mindennapokban, de akár egy hosszabb túra vagy vadkempingezés során is.

A 20000 mAh olyan jelentős érték, hogy akár négy alkalommal is feltölthetünk vele egy átlagos okostelefont, így nem okozhat többé problémát, ha menet közben lemerül a készülékünk vagy a táblagépünk, csak a töltőkábel legyen nálunk, a többit rábízhatjuk a powerbankre.

Két USB port

A praktikusság jegyében az ADATA 20000mAh P20000D két USB portot is kapott, ami esetünkben azt jelenti, hogy rögtön akár két készülék is csatlakoztatható hozzá, illetve tölthető egyszerre, méghozzá a szabvány kimenet révén az adott eszköz saját töltőkábelével.

Mindkét USB port maximum 5V/2.1A leadására képes, ami teljesen megfelel a mai szabványnak. A töltés így nem lesz feltétlenül gyors, ellenben kifejezetten hatásos. Maga a külső akkumulátor egyébiránt egy micro USB porton keresztül, saját kábelével tölthető fel.

Digitális kijelző, kis súly

Azon túl, hogy letisztult és ergonomikus felülettel rendelkezik – miközben természetesen a jó ellenállóképesség sem hiányzik – az ADATA 20000mAh P20000D egy saját digitális kijelzőt is kapott, mely mindig pontos tájékoztatást ad arról, hogy mekkora a powerbank töltöttsége.

Ezen felül a külső akkumulátor egyáltalán nem nehéz, mindössze 450 grammot nyom, ami jelentéktelen extra teher a táskában, sőt a kiterjedése egyaránt visszafogott, 16 centiméter hosszú, 8 centi széles és kevesebb mint 3 centiméter vastagságú.

Anker PowerCore 10K Wireless Black – a felsőkategória egyik legjobbja

Előnyök
 • Vezeték nélküli töltés
 • Dupla USB port
 • Gyorstöltés
 • Állapotjelző
 • Formás kialakítás
Elérhető itt
MUZIKER.HU
ALZA.HU

Az Anker PowerCore 10K Wireless Black akkor lehet kiváló választás, amennyiben vezeték nélküli töltésre vágynánk, hiszen a powerbank magabiztosan támogatja ezt a formulát, noha természetesen a hagyományos megoldásról sem kell lemondanunk mellette.

Vezeték nélküli vagy vezetékes töltés

Alapvetően az Anker PowerCore 10K Wireless Black kiválóan üzemeltethető hagyományos külső akkumulátorként, hiszen két darab USB portot is elhelyeztek rajta, melyeken keresztül 5V/2,4A teljesítménnyel tudunk tölteni egyszerre akár két eszközt is.

Mint a bevezetőben is elhangzott, az egyik legnagyobb előnye, hogy már a vezeték nélküli töltést is támogatja, így a kompatibilis eszközöket elegendő csak rátenni a powerbankre, és azonnal elindul az energiaátadás.

Gyorstöltéssel, nagy kapacitással

Közel sem csak a vezetékmentesség azonban, ami figyelemreméltó az Anker PowerCore 10K Wireless Black kapcsán, hanem az is, hogy a powerbank gyorstöltős funkcióval rendelkezik, így a legtöbb külső akkumulátorhoz viszonyítva sokkal gyorsabban tudja tölteni az eszközöket.

Mindezt pedig kifejezetten jó kapacitás kíséri, hiszen a termék 10000 mAh-s akkumulátort kapott, ami egy átlagos okostelefont két-három alkalommal is képes feltölteni, tehát kisebb utazásokhoz vagy hétköznapi használat mellett tökéletesen megállja a helyét.

LED állapotjelző, kis súly

A Li-Ion akkumulátorral szerelt Anker PowerCore 10K Wireless Black powerbank már ránézésre is a felső ligában játszik, hiszen elképesztően látványos, letisztult, maximálisan prémium összhatást kelt, sőt egy LED állapotjelző is található rajta a töltöttségi szinthez kapcsolódva.

A látványos megjelenés mellett azonban a vezeték nélküli akkumulátor még a méreteivel és a súlyával sem okoz csalódást vagy nehézségeket a mindennapok során. Mindössze 335 grammot nyom, így minimális extra terhet jelent a táskában.

Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro – a trónkövetelő

Előnyök
 • Nagy kapacitás
 • Kimagasló ár-érték arány
 • Három csatlakozási lehetőség
 • Gyorstöltés
 • Letisztult megjelenés
Elérhető itt
xiaomishop.hu – hivatalos
MI-HOME.HU – HIVATALOS

Mint azt a Xiaomi termékeitől már megszoktuk korábban, a Mi Power Bank 3 Pro vésztöltő egyaránt elképesztő ár-érték arányt nyújt, ezáltal elragadó megjelenés, óriási teljesítmény és gyorstöltési támogatás tartozik hozzá, egyszerre pedig akár három eszközt is képes tölteni.

Hatalmas kapacitás

A Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro elsődlegesen kapacitásával képes levenni a lábáról a vásárlókat, hiszen egy 20000 mAh-s Li-Pol akkumulátor kapott benne helyet, ami az általa képviselt árkategóriában nagyon jónak nevezhető. Hogy mire elég mindez?

Egy normál okostelefon esetében akár három-négy töltési ciklust is elvégezhetünk a segítségével, hiszen a legtöbb készülékben 3-5000 mAh-s akkumulátorok találhatók, így ezzel a kiegészítővel bátran elindulhatunk hosszabb utakra vagy kirándulásokra.

Egyszerre három eszköz töltése

A legtöbb powerbank ebben a kategóriában általában két kimenettel rendelkezik, de a Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro ezt is megfejelte további egyel, így egyszerre akár három eszközt tudunk csatlakoztatni hozzá a töltés szempontjából, amihez ráadásul gyorstöltés tartozik.

A külső akkumulátort az okostelefonokból jól ismert Quick Charge 3.0 technológiával látták el, így kábelen keresztül akár 45W teljesítménnyel tudja tölteni a hozzá csatlakoztatott eszközöket, ami abszolút kimagaslónak tekinthető még a sokkal drágább termékek között is.

Egyszerű, letisztult megjelenés

Dacára a nagy teljesítménynek, a gyártó arra is odafigyelt, hogy a Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro jól nézzen ki, illetve ne is legyen túl nehéz. A kiterjedés tekintetében 15 centiméter hosszú, több mint 7 centiméter széles és közel 3 centiméter vastag, vagyis könnyen elfér a táskában.

Sőt, a mindössze 400 grammos össztömeg egyáltalán nem jelent különösebb extra súlyt, így bárhová könnyen és gyorsan elvihető. Letisztult külleméről természetesen a LED-es állapotjelző sem hiányozhat, mely átfogó képet ad a powerbank töltöttségéről.

ASUS ZenPower – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • Ellenállhatatlan ár
 • Elképesztően kis méret
 • Minden téren kompakt
 • Méretéhez mérten nagy teljesítmény
 • Elhanyagolhatatlan súly

Olcsón szeretnénk egy strapabíró és nagy teljesítményű külső akkumulátort? Az ASUS ZenPower ehhez tökéletes választás lehet, hiszen aprócska termetéhez és elérhető árához viszonyítva hatalmas teljesítmény lakozik benne.

Alig nagyobb, mint egy bankkártya

Az egyik legnagyobb különlegessége az ASUS ZenPower-nek, hogy a világ egyik legkisebb külső akkumulátorának tekinthető, ezáltal alig nagyobb, mint egy bankkártya. Pontosabban több bankkártya, hiszen több mint 2 centiméteres vastagságú.

Ehhez azonban mindössze 9 centiméteres hosszúság és 6 centiméteres szélesség társul, aminek köszönhetően akár a zsebünkben is kényelmesen elfér, de a táskánkban biztosan nem foglal nagy helyet. Sőt, a 215 gramm súlyának hála még nehéznek sem mondanánk.

Méretéhez képest óriási teljesítmény

Az aprócska méret azonban senkit se tévesszen meg, az ASUS ZenPower egy kifejezetten nagy teljesítményű powerbank. Kapacitása egészen pontosan 10050 mAh, ami egy vésztöltő esetén kifejezetten jónak nevezhető mindennapi használatra vagy kisebb túrákra is.

Ezzel a kapacitással egy átlagos okostelefont akár kétszer is teljesen fel lehet tölteni, de természetesen ehhez a külső akkumulátorhoz is csatlakoztathatunk bármit, amit a szabvány USB kábelen keresztül csak tölteni lehet.

Egyszemélyes használatra tervezve

Az ASUS ZenPower-en a küllem tekintetében minden a helyén van. Elképesztően látványos termékdizájn, letisztult és lekerekített vonalak jellemzik, miközben aktuális töltöttségéről egy jól átlátható LED visszajelző ad aktuális tájékoztatást.

A powerbank kifejezetten egyszemélyes használatra lett tervezve, ezáltal egyetlen 5,1V/2,4A teljesítményű USB kimenet található rajta, melyen keresztül a készülékek a csatlakoztatás után azonnal képesek átvenni az energiát a Li-Ion típusú akkumulátorból.

Xiaomi Redmi Power Bank – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • Elragadó árcédula
 • Két USB csatlakozó
 • Kis méret
 • Állapotjelző LED
 • Megszokott Xiaomi-minőség
Elérhető itt
xiaomishop.hu – hivatalos
MI-HOME.HU

Szeretnénk egy megbízható és nagy teljesítményű külső akkumulátort, de csak annyi a feltételünk, hogy olcsó legyen? Ebben az esetben a Xiaomi Redmi Power Bank-nél jobb alternatívát aligha találunk, hiszen ez a vésztöltő valóban egy igazi pénztárcabarát megoldás.

Nagy teljesítmény elérhető áron

A Xiaomi Redmi Power Bank esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a kimagasló ár-érték arányt. A hasonló teljesítményű külső akkumulátorokhoz viszonyítva ez a powerbank verhetetlen vételár mellett kínál 10000 mAh-s teljesítményt, ami közel sem rossz.

Segítségével legalább két alkalommal feltölthetünk egy átlagos okostelefont, de nyilván más USB porton keresztül tölthető eszközök is csatlakoztathatók hozzá. Ebből kifolyólag ideális választás a mindennapokra vagy kisebb utazásokhoz egyaránt.

Ha többet szeretnénk ennél, a Xiaomi vésztöltőjéből létezik egy nagyobb, 20000 mAh-s teljesítménnyel rendelkező változat, mely természetesen drágább is ennél, azonban ugyanolyan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

Dupla kimenet, dupla bemenet

Sem a kimenetekkel, sem a bemenetekkel nem spórolt a gyártó a Xiaomi Redmi Power Bank esetén. Ha fel akarjuk tölteni, szabadon választhatunk, hogy USB-C csatlakozón, vagy inkább hagyományos micro USB porton keresztül csatlakoztatjuk az áramforráshoz.

A bemenet mellett kimenetből is két szabvány USB található rajta, mely 5,1V/2A teljesítmény mellett teszi lehetővé eszközeink töltését. A dupla csatlakozási lehetőségnek hála egyszerre akár két eszközt is hozzáköthetünk, és tölthetünk róla párhuzamosan.

Kicsi és könnyű

Természetesen nemcsak a jó teljesítmény, hanem az elragadó megjelenés is jellemző a Xiaomi Redmi Power Bank-re. Kifejezetten látványos, letisztult és kicsi termékdizájnnal büszkélkedhet, ami alig 15 centiméter hosszú, 7 centiméter széles és mindössze másfél centiméter vastag.

Könnyen elfér bárhol, akár egy oldalzsebben is, a 400 grammos súlya miatt pedig hordozása sem okoz problémát. A LED állapotjelző természetesen róla sem hiányzik, így lehetőségünk nyílik mindig nyomon követni az akkumulátor töltöttségi szintjét.

Epico E29 30.000mAh Space Grey – az igazi nagykutya

Előnyök
 • Bődületes teljesítmény
 • Három bemenet
 • Type-C alapú töltés
 • Látványos küllem
 • 18W-os töltés
Elérhető itt
ALZA.HU

Csak a teljesítmény a fontos egy powerbank megvásárlásakor? Ebben az esetben az Epico E29 garantáltan jó döntés lesz, hiszen bődületes mennyiségű energiát képes tárolni, amivel egy hosszabb túra során napokig tölthetjük a telefonunkat.

30000 mAh-s kapacitás

Az Epico E29 leginkább kiemelkedő előnye a kapacitásban keresendő, hiszen 30000 mAh-s teljesítményre képes, ráadásul kábelen keresztül 18W-tal képes átadni a benne lakozó energiát, aminek köszönhetően mindig és mindenhol megbízható társunk lehet.

Sőt mi több, közel sem csak kisebb akkumulátorok és okostelefonok töltésére vagy üzemeltetésére alkalmas, hanem akár egy laptopot is könnyedén életre kelthetünk vele, ha szükséges, hiszen a powerbank előtt ezen a téren egyszerűen nem létezik lehetetlen.

A bőség zavar a kimenetek és a bemenetek terén

A kimenetek és a bemenetek tekintetében az Epico E29 szintén nem szégyenkezhet. Olyannyira nem, hogy egyszerre két szabvány USB portról tudunk tölteni róla szinte bármit, ami támogatja ezt a megoldást, de érdemes külön kiemelni a rajta elhelyezett USB-C csatlakozást.

Ez ugyanis nemcsak a töltéshez alkalmas – egyébként egy micro USB port mellett –, hanem egyszerre kimenetként is funkcionál, tehát itt is csatlakoztathatunk hozzá külső eszközöket annak érdekében, hogy gyorsabban feltölthessük őket energiával.

Elragadó megjelenés, szolid súly

A termékdizájn tekintetében az Epico E29 messziről jelzi, hogy a prémium ligához tartozik, ezáltal kellemesen szürkés árnyalatával és lekerekített vonalaival jól mutat a munkahelyen, az irodában, de valójában bármilyen környezetben megállja a helyét.

Rendelkezik külön LED-es állapotjelzővel a töltöttséghez kapcsolódóan, miközben kiterjedése sem túl nagy, kevesebb mint 9 centiméter széles, kicsivel több mint 16 centiméter hosszú és alig 2 centiméter vastag. Ehhez a 465 grammos összsúly túlzás nélkül elhanyagolhatónak nevezhető.

Mi az a powerbank?

Bár aki megtalálta nagy powerbank kutatásunkat, bizonyára van már némi sejtése arról, hogy miről is van szó, illetve mit keres, azonban a tisztánlátás kedvéért érdemes definiálni egy kicsit ezt a termékkategóriát.

A powerbank tulajdonképpen egy külső akkumulátor, ami megegyezik az elektronikai berendezésekben használt szabvány telepekkel, de közel sem csak egy bizonyos eszköz töltésére, illetve működtetésére alkalmazhatók.

Egy ilyen kiegészítővel ugyanis bármit feltölthetünk, ami képes az USB csatlakozásra, így okostelefonunkat, Bluetooth fülhallgatónkat, de akár még okosóránkat is elláthatjuk a segítségével extra energiával – méghozzá nagy előnye, hogy bárhol és bármikor.

Hogyan működik a powerbank?

A működtetés szempontjából a powerbank a világ egyik legegyszerűbb találmánya.

Töltéséhez nincs más dolgunk, mint a hozzá adott kábel segítségével csatlakoztatni valamilyen áramforráshoz, így például a számítógépünk USB portjához, és megvárni, amíg feltölt.

Ezt követően a töltöttség bárhová elvihető lesz a segítségével, ha pedig át akarjuk termelni például a telefonunk akkumulátorába, akkor nincs más dolgunk, mint a powerbank USB csatlakozóját és készülékünk töltőcsatlakozóját egy szabvány kábellel összekötni.

Ezzel automatikusan elindul a töltés, ami minden csatlakoztatható eszköz esetében ennyire egyszerű folyamat.

Mikor lehet szükségünk egy powerbankra?

Akinek legalább egy olyan eszköz van a birtokában, ami akkumulátorról üzemel – és ez az okostelefonok korában majdhogynem mindenkire jellemző –, az biztosan megtapasztalta már egyszer életében, hogy milyen jó szolgálatot tesz egy powerbank.

Egy külső akkumulátor azon túl, hogy a hétköznapokban is hasznos társ lehet a mindennapokban, leginkább a következő esetekben különösen fontos:

 • Ha nagyon sokat utazunk és jellemző ránk a tömegközlekedés, a kerékpár használata.
 • Ha rengeteget kirándulunk, túrázunk vagy sátrazunk, és sokszor nincs a közelünkben elektromos hálózat.
 • Ha olyan helyen dolgozunk – például a szabad ég alatt –, ahol nincs áramforrás.
 • Ha feledékenyek vagyunk, és gyakran elfelejtjük feltölteni akkumulátorról üzemelő eszközeinket.
 • Ha nagyon sokat használjuk a telefonunkat, napközben azonban nincs lehetőségünk hagyományos formában tölteni.
 • Ha szeretnénk biztosítani, hogy mindig elérhetők maradjunk.

Milyen powerbanket vegyünk?

Nagyon sok powerbank közül válogathatunk a jelenlegi piacon, és kifejezetten nehéz kiszűrni közülük azokat, melyek valóban elég jók ahhoz, hogy kielégítsék a hozzájuk kapcsolódó legalapvetőbb igényeinket. Hogy mire kell figyelnünk a vásárláskor? Segítünk!

Kerüljük el a feltűnően olcsó és névtelen termékeket

Az első és legfontosabb alapszabály egy powerbank kiválasztásakor, hogy messzire elkerüljük a névtelen termékeket, melyek gyakran még feltűnően olcsók is. Ennek az oka több tőről fakad, lássuk a legfontosabbakat.

Biztonsági kérdések

Mint ahogyan az okostelefonoknál is az egyik legveszélyesebb alkatrész, úgy egy powerbank esetén is számos kockázati tényezőt vethetnek fel az akkumulátorok. Lényeges a megfelelő bevizsgálás, hogy olyan terméket vegyünk, amit felvérteztek az alapvető védelmekkel.

Az akkumulátorokban ugyanis különféle kémiai folyamatok zajlanak, melyek könnyedén zárlatot, öngyulladást eredményezhetnek. A kevésbé ismert vagy megbízhatatlan gyártók esetében ellenőrizhetetlen, hogy a kapcsolódó biztonsági előírások betartásra kerültek-e a gyártáskor.

Teljesítményhez kapcsolódó kérdések

A névtelen gyártók gyakran hajlamosak átverni a vásárlókat a teljesítménnyel. Gyakran előforduló probléma, hogy a powerbank közel sem biztosít akkora kapacitást, mint amit a csomagoláson feltüntettek korábban.

Amennyiben mégis, sok esetben kiszámíthatatlanok, nem tartják meg a töltést, de az is gyakori, hogy minden használat vagy lemerülés után drasztikusan, illetve érezhetően csökken a teljesítményük.

Mire használnánk a powerbanket?

Mielőtt powerbank vásárlására szánnánk magunkat, fontos tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mire is használnánk egy ilyen külső akkumulátort.

Sokan esnek például abba a hibába, hogy egy notebook töltését tűzik ki célul vele, azonban csak a vásárlást követően döbbennek rá arra, hogy a kiválasztott eszköznek túl kicsi a teljesítménye ehhez.

Léteznek ugyanis olyan vésztöltők, melyek elég nagy teljesítményűek ehhez a feladathoz, azonban egy 10000 mAh-s típus aligha lesz ideális ebből a célból. Lényeges tehát figyelembe venni a teljesítményt a döntéskor, de alapvetően a powerbank a következő eszközök töltésére alkalmas:

 • okostelefon,
 • táblagép,
 • laptop,
 • okosóra,
 • okoskarkötő,
 • GPS,
 • akciókamera,
 • Bluetooth hangszóró,
 • Bluetooth fülhallgató,
 • Bluetooth fejhallgató
 • és gyakorlatilag bármi, amihez a szabvány töltőkábelen keresztül csatlakoztatni tudjuk, illetve teljesítménye elegendő hozzá.

Az akkumulátor kapacitása

Egy powerbank megvásárlása esetén az akkumulátor kapacitása mindig az egyik legfontosabb tényező a döntésben. A kérdéses eszközök teljesítményét mAh-ban adják meg a gyártók, és minél nagyobb, értelemszerűen annál több energiát képesek tárolni.

Ma már a belépő szint ezen a téren a 10000 mAh. Ennél kisebb teljesítménnyel rendelkező külső akkumulátort nem szabad megvásárolni, hiszen amint a fenti termékajánlóból is kiderült, ma már az alapmodellek számára sem okoz nehézséget ennek a teljesítése.

Így számoljunk a kapacitással

Hogy mire elég 10000 mAh? Jogos kérdés, noha alapvetően sokkal egyszerűbb számolni vele, mint gondolnánk. Először is tudni kell, hogy egy ekkora powerbank valójában soha nem tud majd ennyi energiát leadni, egy minimális veszteséggel mindig számolni kell.

Amennyiben azonban a telefonunkban egy 5000 mAh-s akkumulátor található, akkor egy egyszerű matematikai művelettel kikalkulálhatjuk, hogy a 10000 mAh-s powerbank segítségével legalább kétszer fel tudjuk tölteni.

Mikor és mekkora kapacitást válasszunk?

Ezen a téren mindig a saját preferenciák döntenek. A 10000 mAh-s powerbank jellemzően tökéletesen megfelel a hétköznapi felhasználók számára, munkahelyre, kisebb túrákra, kirándulásokra teljesen ideális – pláne akkor, ha csak egy eszközzel használnánk.

Ha több eszközt is külső akkumulátorról töltenénk, mindemellett pedig szeretjük a hosszabb, többnapos túrákat, a vadkempingezést, akkor mindenképpen érdemesebb a nagyobb teljesítményű típusok között válogatnunk.

A 20000 mAh-s teljesítmény fölötti megoldások zöme jellemzően speciális felhasználásra való, ezekkel már könnyedén tölthetők akár laptopok és egyéb nagy energiaigényű fogyasztók, melyek rendelkeznek szabvány USB porttal.

A töltés gyorsasága

A kapacitáson túl fontos tényező lehet egy powerbank vásárlásakor odafigyelni a töltés gyorsaságára is. Ez azért lényeges, mert lehet egy külső akkumulátor nagy teljesítményű, elérheti akár a 20000 mAh-s is, ha ezt a nagy mennyiségű energiát belátható időn belül nem tudja átadni a csatlakoztatott eszköznek.

A gyorstöltés ma már itt is elérhető

Amennyiben fontos számunkra az idő, de még inkább az, hogy egy vésztöltőről ugyanolyan gyorsan tudjuk tölteni telefonunkat, mint normál hálózatról, akkor érdemes lehet olyan powerbank típust válaszani, amihez elérhető a gyorstöltés funkció.

Ma már vannak olyan termékek melyek kapcsán akár 45W-os teljesítményű energiaátvitel is megvalósítható, amivel sok hagyományos hálózati töltőt képes maga mögé utasítani. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül a drágább termékek között nézelődnünk ahhoz, hogy a gyorstöltés elérhető legyen.

Vezeték nélküli töltés

Határozottan kijelenthető, hogy az okoseszközök, az akkumulátorral működtetett kütyük esetében a vezeték nélküli töltésben keresendő a jövő. Nem véletlen, hogy ez a technológia ma már a powerbankek esetében is elérhető, azonban még közel sem túl elterjedt.

Akinek azonban fontos szempont, az ma már talál – főként a prémium ligában – úgynevezett hibrid megoldásokat. Ennek a lényege, hogy a külső akkumulátor szükség esetén vezetékes, de természetesen vezeték nélküli formában is képes átadni az energiáját.

A többség ehhez a Qi szabványt használja, így az okostelefonok többsége támogatja. A töltőtekercs jellemzően a powerbank valamelyik lapos felületén helyezkedik el, így erre fektetve tudjuk élvezni a vezetékmentes töltés kényelmét.

Az akkumulátor típusa

Ritkán nevezhető szempontnak, a vásárlók zöme egyáltalán nem figyel rá, aminek az oka leginkább az, hogy a jelenleg piacon lévő típusok között túl sok különbség nincs. Pontosabban akad, de alapvetően minimális.

A legtöbb powerbank még mindig Li-Ion akkumulátorokkal rendelkezik, de egyre több termékben találhatunk Li-Pol megoldásokat. Alapvetően mindegy, hogy melyik mellett döntünk, noha tény, hogy utóbbiak újabb fejlesztésű megoldások és emiatt jobbak is.

Miért jobb a Li-Pol akkumulátor?

Ennek az oka leginkább a technológiai sajátosságban keresendő. Köztudott, hogy a Li-Ion utódjaként került piacra, és a legnagyobb előnye, hogy csak nagyon kevés mennyiségű folyékony elektrolit található benne.

A tervezők ehelyett speciális polimert alkalmaztak az anód és a katód elválasztásához, amivel sokkal vékonyabb, rugalmasabb cellákat lehet készíteni, így az ilyen technológiára épülő külső akkumulátorok jellemzően kecsesebb termékdizájnnal rendelkeznek.

A teljesítmény és egyebek tekintetében elhanyagolható különbségek vannak, a Li-Pol némileg biztonságosabb megoldás, és határozottan ez a jövő, még ha a jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a Li-Ion technológia is évekig piacon marad.

USB csatlakozók

Minden powerbanken találunk bemeneti és kimeneti csatlakozókat, mindegyikből legalább egyet-egyet. A bemenet szolgálja a külső akkumulátor feltöltését, míg a kimenet az eszközök csatlakoztatását.

A bemeneti oldal

A bemeneti oldalról a legtöbb powerbank még mindig micro USB csatlakozót használ, de egyre gyakrabban találkozni USB-C megoldásokkal is, sőt vannak termékek, melyeken mindkettő megfigyelhető.

Utóbbi természetesen gyorsabb töltést biztosít, amihez minden esetben kábelt is találunk a termék csomagolásában.

A kimeneti oldal

A kimeneti oldalról általában szabvány USB portokkal rendelkeznek a külső akkumulátorok. Eggyel minimum, de a legtöbb esetben inkább kettővel, ritkábban ennél is többel. Ezek néha eltérő feszültségűek, lassabb vagy gyorsabb töltésre képesek.

Ma már egyre kevésbé találkozni ilyesmivel, a gyártók egyforma teljesítményű kimenettel látják el a külső akkumulátorokat, hogy ne zavarják össze a felhasználókat. A több kimenet természetesen egyszerre több eszköz feltöltését is lehetővé teszi párhuzamosan.

Termékdizájn

Hogy milyen megjelenésű külső akkumulátort választunk magunknak, az minden esetben a saját ízlésünkön múlik. A piacon ma már nagyon sokféle megoldás közül válogathatunk, sőt egy és ugyanazon termékből gyakran találni eltérő színvilágú alternatívát is.

A legtöbb powerbank alapvetően téglalap alakú, de ettől drasztikusan eltérő megoldások egyaránt léteznek. Akadnak színesek, elegánsabbak, kisebbek és nagyobbak, de még nőiesebbek is. A választáskor ne az elsődleges szempont legyen, mert a szép külső gyakran nem tükrözi a termék teljesítményét.

Strapabíróság

Részben a termékdizájn témájához tartozik, hogy találhatunk a piacon olyan külső akkumulátorokat, melyek strapabíró kialakítással rendelkeznek, ezáltal kifejezetten jól állják a különféle megpróbáltatásokat.

A csepp- és porálló jelleg ezeknél a típusoknál egyfajta alapkövetelménynek tekinthető, így ha olyan környezetben dolgozunk, vagy gyakran járunk vadkempingezni, sokszor elázunk vagy koszosak vagyunk a túrák során, akkor érdemes lehet ezt a szempontot figyelembe venni.

Súly

Mivel a powerbankek hordozható kialakítással rendelkeznek, ezért rendkívül lényeges szempont lehet a választáskor, hogy mekkora a súlyuk. A lélektani határ ezen a ponton általában az 500 gramm, ennél többet jellemzően csak a nagyobb kapacitású típusok nyomnak.

Természetesen a 10000 mAh-s belépő szintű termékek esetén találni már 300 gramm körüli változatokat, melyek kifejezetten könnyedek, tehát egyáltalán nem megterhelő szállítani őket a nagyobb túrák során sem.

Biztonság

A biztonság kérdése fentebb már szóba került a bevizsgálatlan, névtelen termékeknél, azonban érdemes még egyszer kiemelten foglalkoznunk vele, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a külső akkumulátorok esetén ez milyen lényeges.

A nevesebb gyártó termékeinél jellemzően nem kell aggódnunk, bizonyára bevizsgált terméket találunk majd a dobozban, amit kellően biztonságos technológiai háttérrel láttak el ahhoz, hogy ne történhessen semmi baj.

Ha sokat repülünk

Amennyiben sokat utazunk repülőgéppel, egy nagyon fontos dologra mindenképpen oda kell figyelni egy powerbank megvásárlása előtt. Ez nem más, minthogy a termék rendelkezik-e a nemzetközi repülési szabályzatnak megfelelő tanúsítvánnyal vagy sem.

A jobb gyártók erre mind odafigyelnek, a névtelen termékek zöme azonban rendszerint nem felel meg a szabályozásnak, így ezeket a termékeket nem is vihetjük fel magunkkal a repülőgépre.

Fontos biztonsági elemek

Lényeges, hogy egy powerbank tartalmazza legalább az alábbi biztonsági technológiákat:

– túltöltés és kisülés elleni védelem,

– túlfeszültség elleni védelem,

– túlmelegedés elleni védelem,

– rossz csatlakozás elleni védelem

– és rövidzárlat elleni védelem.

Extra tulajdonságok

Nagyon sok powerbank rendelkezik a töltőfunkción felül más egyéb tulajdonságokkal, melyek rendszerint hasznos vagy különleges extrákként szolgálnak.

Ilyen példának okáért a zseblámpa funkció, mely kifejezetten hasznos lehet abban az esetben, ha gyakran visszük magunkkal túrázni is a külső akkumulátort. Kevés termékbe építették bele, de bizonyos esetekben jó szolgálatot tehet.

Ezen felül extra tulajdonság lehet a napelemes töltés is. Lényege, hogy a powerbank akkor is tölt, ha közvetlen napsugárzás éri. Nagyon kevés rendelkezik a funkcióval, de a nagy túrázóknak gyakorlatilag végtelen energiaforrás nyújthat ideális környezetben.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen powerbanket vegyek?

Az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb kérdés a külső akkumulátorok kapcsán, azonban a válaszadáshoz minden esetben figyelembe kell venni a saját preferenciáinkat.

Ha csak alkalmi használatra keresünk powerbanket, akkor nem érdemes nagyobb és drágább típusok közül válogatni, egy belépő szintű, olcsóbb, 10000 mAh-s teljesítményű termék tökéletesen kiszolgál majd minket.

Amennyiben több eszközünket töltenénk külső akkumulátorról, heti rendszerességgel használnánk például túrázáshoz, utazáshoz vagy a munkahelyen, akkor érdemes egy kicsit többet költeni, és legalább egy 20000 mAh-s teljesítményű powerbank mellett dönteni.

Az ennél nagyobb tudásra képes termékek jellemzően már speciális használatra vagy nagyobb teljesítményű eszközök töltésére alkalmasak. A 30-40000 mAh-s vésztöltők ideálisak lehetnek már többnapos túrák során, vagy a mindennapokban akár laptopok töltésére is.

Milyen eszközök tölthetők powerbank segítségével?

Gyakorlatilag bármelyik akkumulátorral üzemelő eszköz tölthető powerbanken keresztül, ha olyan töltőkábel tartozik hozzá, ami szabvány USB csatlakozóban végződik.

Ennek fényében nemcsak telefon vagy táblagép, hanem GPS, okosóra, fülhallgató, akkumulátoros lámpák, elektromos cigaretták, de nagyobb teljesítményű típusnál akár még laptopok is tölthetők ilyen külső forrásból.

Mire elég a powerbank kapacitása?

Ez minden esetben annak a függvénye, hogy mekkora teljesítményű powerbank van a birtokunkban. A töltési teljesítményt ezeknél az eszközöknél mAh-ban mérik. A belépő szint ma már általában 10000 mAh, így érdemes ezzel az értékkel számolni.

A kapcsolódó számítás meglepően egyszerű. Ha a telefonunk akkumulátora 5000 mAh-s, akkor egy 10000 mAh-s powerbank segítségével a papírforma szerint legalább kétszer fel tudjuk tölteni a készüléket 0-ról 100 százalékra.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ez csak az elmélet. Valójában a 10000 mAh ennél valamivel kevesebbre lesz elegendő, ennek az oka pedig a kémiában és fizikában keresendő, hiszen a külső akkumulátorban tárolt energia folyamatos átalakulásban van.

Teljes egészében tehát soha nem lehet átadni egy csatlakoztatott eszköznek a powerbank által tárolt energiát, így a 10000 mAh valójában inkább másfél töltést tud garantáltan biztosítani egy 5000 mAh-s okostelefonnak. A számításkor érdemes tehát mindig egy minimális veszteséggel kalkulálni.

Hány eszközt lehet csatlakoztatni egy külső akkumulátorhoz?

Ez minden esetben attól függ, hogy mennyi kimenet található a powerbanken. Ma már csak a legkisebb modelleken található egyetlen USB port ebből a célból, a komolyabb termékeken inkább kettő-három ilyen kimeneti nyílással találkozunk.

Ha tehát három kimeneti port van a powerbank felületén, egyszerre köthető hozzá akár két okostelefon, valamint még egy okosóra is. Ehhez a legtöbbször szabvány USB portot találunk az eszközön, de egyre gyakrabban futhatunk bele már USB-C csatlakozásokba is.

Párhuzamosan is tölthető több eszköz egy powerbankről?

Természetesen! Amennyiben a powerbank rendelkezik több kimeneti porttal, az ezekhez egyszerre csatlakoztatott eszközök minden esetben párhuzamosan tudják felvenni belőle az energiát, tehát egyszerre akár két telefont is tudunk tölteni a segítségükkel, ha szükséges.

Miért nem szabad olcsó és névtelen powerbanket venni?

Alapvetően minden kütyüről elmondható, hogy messzire kerülni kell az olcsó és névtelen modelleket, de a powerbank esetében ez hatványozottan igaz, és a legnyomósabb ok itt nem is annyira a teljesítményből, mint inkább a saját biztonságunkból fakad.

Nyilván előbbi is lényeges, de tudni kell, hogy a feltűnően olcsó, párezer forintos vésztöltőkben jellemzően úgynevezett 18650 akkumulátorok vannak. Ezek gyakorlatilag olyanok, mint az újratölthető elemek, melyeket soros kapcsolással helyeznek el egy készülékházban.

Nemcsak nehezek és nagyok, de hamar felforrósodnak, alig tartják az elektromosságot, meglepően gyorsan tönkremennek, teljesítményük töltési ciklusonként drasztikusan romolhat, miközben sokszor nincsenek bennük alapvető védelmek, amitől zárlatot vagy tüzet okozhatnak.

Ma már 5-6 ezer forintért is találni ismert gyártó nevével fémjelzett, garantáltan bevizsgált Li-Ion vagy Li-Pol akkumulátorokkal ellátott powerbankeket, melyek nemcsak tartósabbak, hanem biztonságosabbak is. Ez legyen a lélektani határ a költekezésnél, ha ilyen terméket vásárolunk.

Hogyan tölthető fel a powerbank?

A legtöbb powerbank csomagolásában külön töltőkábel található, mely ehhez a folyamathoz szükséges. Magához a külső akkumulátorhoz ezt jellemzően microUSB vagy USB-C porton keresztül lehet csatlakoztatni, míg a másik vége valamilyen szabvány USB bemenetet kíván.

Ebből kifolyólag a powerbank tölthető például egy számítógéphez csatlakoztatva, de akár közvetlenül konnektorról is egy megfelelő átalakító segítségével, sőt ha az autónkban található USB bemenet, onnan is képes áramot felvenni.

Ezen felül érdemes kiemelni, hogy egyre több olyan powerbank található, mely rendelkezik napelemes töltési lehetőséggel. Rendkívül hasznos alternatíva, hiszen az ilyen eszközöknek csak napsütés kell ahhoz, hogy feltöltődjenek hasznos energiával.

Miért van magasabb feszültségű csatlakozó is a powerbanken?

Ma már egyre ritkábban zavarják össze a vásárlókat a gyártók, azonban még mindig szép számban találhatók olyan külső akkumulátorok a piacon, melyek eltérő feszültségű töltőcsatlakozóval rendelkeznek. Hogy ennek mi a szerepe?

A nagyobb feszültség általában nagyobb energiaátadással jár, így amennyiben jelentősebb energiaigényű eszközt akarunk tölteni a powerbankkel, érdemes ezt választani a töltéshez, mert gyorsabb lesz tőle a folyamat.

Ez különösen előnyös lehet olyan esetekben, ha nagyobb energiaigényű eszközöket szeretnénk tölteni a külső akkumulátor segítségével, egyébként azonban nem tudunk kárt tenni az eszközeinkben, mert a feszültségszabályozó csak annyi energiát enged át, amennyi a felvevő számára engedélyezett.

Honnan tudom, hogy mennyi energia van a powerbankben?

Ez sajnálatos módon a mai külső akkumulátorok egyik legnagyobb hátránya: pontosan még akkor sem lehetne kiszámolni, hogy mennyi energiát tárol, ha a mérnökök speciális mérőműszert szerelnének bele, hiszen az akkumulátor kapacitása a feszültségből van meghatározva.

Ennek köszönhetően a vésztöltőkön elhelyezett LED jelzőfények is mindig csak egy megközelítő értéket adnak arról, hogy mennyi energiát tárol az akkumulátor, azt viszont lehetetlenség megmondani, hogy egy félig töltött powerbank hány százalékot tud tölteni a telefonunkon.

Külső forrásból a powerbank töltöttségének mérése szintén nem valósítható meg a feszültségből való kalibrálás miatt, így az egyetlen, amire hagyatkozhatunk, az a gyakorlati tapasztalatunk, illetve a külső akkumulátoron elhelyezett LED visszajelző – ha a készülék rendelkezik ilyesmivel.

Lemerülhet állásában egy powerbank?

Extrém esetben előfordulhat ilyen helyzet, azonban nem árt tudni a kapcsolódó körülményeket, hiszen amennyiben egy powerbank lemerül, nem képes néhány napnál vagy hétnél tovább tárolni a beletöltött energiát, akkor az alighanem meghibásodott.

Egy jó powerbank ugyanis a feltöltés után hetekkel is használható, és bár minimális energiaveszteség ilyenkor megfigyelhető, ennek a mértéke ugyanakkor csak műszerekkel lehet mérhető.

A külső akkumulátorokat egyébiránt nem szerencsés használat nélkül hónapokig tárolni, az állandó töltés és merülés ugyanis segít fenntartani a teljesítményüket, használaton kívül viszont hajlamosak tönkre menni, illetve drasztikusan veszíteni energiamegtartó tulajdonságaikból.

Lehet iPhone-t is tölteni powerbankkel?

A Lightning csatlakozó miatt sokan tartanak a powerbank vásárlásától, ha iPhone-tulajdonosok, holott az Apple okostelefonjai, illetve a gyártó többi akkumulátorral üzemelő terméke is tölthető ilyen formában.

A töltéshez azonban szükség lesz egy olyan kábelre, melynek az egyik vége Lightning-, a másik vége pedig USB csatlakozós. Fontos, hogy olyan változatot válasszunk, mely MFi logóval lett ellátva, ez a Made for iPhone felirat biztosítja ugyanis, hogy a töltés megvalósulhasson.

Létezik vezeték nélküli töltésre alkalmas powerbank?

Létezik, sőt elérhető árkategóriát is képvisel, azonban ez a technológia egyelőre még nagyon gyerekcipőben jár, avagy nem feltétlenül ajánlott, hiszen inkább nehezíti, mint támogatja a telefon töltését.

Arról van itt szó, hogy a powerbank által tárolt energiából vezetékes formában is alig 80-90 százalék menthető át egy csatlakoztatott eszközbe, azonban vezeték nélküli töltés mellett ez a szint 60-70 százalékra csökken, vagyis sokkal jobban járunk, ha inkább hagyományos formában csatlakozunk a külső akkumulátorhoz.

Sőt, a kábeles töltés legalább némi mozgásteret biztosít a felhasználó számára a töltés során, míg vezeték nélküli töltéskor a telefonunkat vagy az adott eszközt folyamatosan rajta kell hagyni a powerbank töltőtekercsén.

Tönkremehet egy okostelefon, ha állandóan powerbankről töltjük?

Bár sok helyen szeretik hangoztatni ennek az ellenkezőját, valójában azonban tévhit, ha azt állítjuk, hogy egy okostelefon elektronikáját vagy más egyéb alkatrészét tönkreteheti egy jó minőségű powerbank.

Ennek az oka nem más, minthogy egy külső akkumulátor semmi mást nem tesz, minthogy stabil 5V-os tápellátást állít elő, amiből az okostelefon annyit vesz át, amennyire szüksége van, illetve amennyit a tervezők engedtek neki.

Amiért nem mehet tönkre a telefon ettől a típusú töltéstől, az nem más, minthogy a töltésszabályozást nem a powerbank, hanem a mobilunk végzi, vagyis semmivel sem károsabb külső akkumulátorról tölteni a készüléket, mint a hagyományos hálózati töltés.

Felvihető repülőgépre egy powerbank?

Ez minden esetben azon múlik, hogy mennyire szigorú az ellenőrzés. A jogszabály szerint csak azok a külső akkumulátorok vihetők fel repülőgépre, melyek rendelkeznek ehhez szükséges igazolással, vagyis gyártójuk bevizsgálta őket.

Az itthon forgalomba kerülő nevesebb gyártók termékei közül mindegyik rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, azonban a Kínából rendelt vagy ázsiai boltokban árult nagyon olcsó névtelen termékeket könnyen lehet, hogy egy szigorúbb ellenőrzés során a földön tartják, mert volt már belőlük probléma.

Powerbank házilag?

Egyre gyakrabban találkozni internetes fórumokon olyan bejegyzésekkel és kérdésekkel, melyek arról szólnak, hogy miként lehet házilag powerbanket készíteni. Sokan meg is próbálják, azonban aki nem rendelkezik kellő fizikai alapismeretekkel, az inkább tegyen le róla.

Az akkumulátorokkal és a feszültségekkel kísérletezni ugyanis rendkívül veszélyes. Nagyon könnyen érhet minket akár halálos áramütés is, de ami a legrosszabb, hogy elegendő lehet egy rosszul bekötött ellenállás vagy egy kihagyott szabályozó ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A powerbank házilagos elkészítésekor ugyanis nagyon oda kell figyelni minden apróságra, ellenkező esetben az alkalmazott akkumulátorok könnyedén felrobbanhatnak vagy kigyulladhatnak, ami balesetveszélyes helyzetet idéz elő.