Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Powerbank – mutatjuk 2024 legjobb választásait

Powerbank vásárlása előtt állunk, de nem tudjuk, hogy melyiket érdemes választani a jelenlegi piacról? Aktuális kutatásunkban összegyűjtöttük a legjobb külső akkumulátorokat.

Tartalomjegyzék

Manapság már sokan el sem tudnák képzelni az életüket a különféle vezeték nélküli megoldások nélkül. Csakhogy ennek a technológiának még mindig van egy óriási hátulütője, mégpedig a folyamatos töltéskényszer.

Amelyik eszköz ugyanis nem csatlakozik közvetlenül egy áramforráshoz, az általában akkumulátorról működik, és mivel egyre több ilyen formában üzemeltethető eszközt használunk a mindennapokban, nagyon fontossá vált a töltés mobilizálhatóságának kérdése.

Ezt a problémát tudjuk megoldani egy jobb powerbank segítségével. Hogy melyiket válasszuk? Az alábbiakban minden kapcsolódó kérdésre válaszolunk.

A legjobb powerbank készülékek

Anker 737

A mi választásunk

Előnyök
 • 24 000 mAh kapacitás
 • 28V kimeneti feszültség
 • Gyorstöltés funkció
 • Okos kijelző
 • Akár laptop töltésére is ideális
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Szeretnénk egy olyan powerbanket vásárolni, ami kimagasló teljesítményével nemcsak telefon, hanem akár tablet és laptop töltésére egyaránt alkalmas, ráadásként pedig még gyors is? Itt egy remek választás!

Akár négyszer is feltölti a telefonunkat

Az első és legfontosabb tulajdonság, ami az Anker 737 powerbank kapcsán szembetűnő lehet, az a teljesítmény. A 24 000 mAh-s kapacitás ugyanis egészen elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik, segítségével akár négy alkalommal feltölthetjük telefonunkat, de akkor sem okoz csalódást, ha egy laptoppal használnánk.

A gyártói mérések szerint kényelmesen feltölthető vele egy Macbook Air 2020, a 140 W-os gyorstöltéssel ráadásul meglepő sebességgel. A termék hasznos társ lesz a hosszabb utazások és vakációk során, hiszen USB-A és USB-C portokkal is rendelkezik, így gyakorlatilag alig találunk majd olyan akkumulátoros eszközt, amit ne tudnánk tölteni vele.

Kompakt méret egy hasznos kijelzővel társítva

A teljesítmény mellett az Anker arra is odafigyelt, hogy terméke jól nézzen ki és kellően kompakt legyen. A powerbank így alig 16 centiméter hosszú és 365 gramm lett, vagyis kényelmesen elfér egy kisebb kézipoggyászban is, a legjobb azonban, hogy működését egy nagyon hasznos okos kijelző támogatja meg.

Az Anker 737-es aprócska képernyőjén pontosan követhetjük a powerbank töltöttségi állapotát, az energiaátvitelhez kapcsolódó adatokat – külön-külön minden egyes kimeneten –, sőt mi több, az eszköz még a töltési időket is képes jelezni, hogy mindig pontosan tájékozódhassunk a csatlakoztatott eszközök töltöttségi állapotáról.

Anker PowerCore Elite Powerbank

A felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • 25 600 mAh kapacitás
 • 87 W töltési teljesítmény
 • 4 db csatlakozási lehetőség
 • Kompakt kialakítás
 • MultiProtect biztonsági rendszer
Elérhető itt
alza.hu
pepita.hu
MUZIKER.HU
Árukereső.hu

Nagy kapacitás, biztonságos kialakítás és kis méret? Ha ezek a tulajdonságok a legfontosabbak egy powerbank vásárlásakor, az Anker PowerCore Elite Powerbank telefonok, tabletek, de még laptopok mellé is jó választás lesz.

Még egy MacBook Air 2020 feltöltése sem okoz neki gondot

Az Anker sokoldalú powerbankjének minden kétséget kizáróan a kapacitás a legelőnyösebb tulajdonsága. A 25 600 mAh a mérések alapján egymás után akár négy átlagos okostelefont is fel tud tölteni, de ha egy laptopot töltenénk vele, akkor sem vall kudarcot.

Érdekesség azonban, hogy míg teljesítménye egyenesen kimagasló, mérete egészen kicsinek nevezhető. Egy aprócska táskában is kényelmesen elfér, miközben legfeljebb 590 grammot nyom, letisztult és modern megjelenése pedig lehetővé teszi, hogy egyszerre akár négy eszközt is csatlakoztassunk hozzá.

A biztonság miatt sem kell aggódnunk

Az Anker PowerCore powerbank összesen négy darab csatlakozóval rendelkezik, így két darab USB-A és USB-C bemeneten keresztül köthetünk hozzá külső eszközöket, melyeket 87 W maximális teljesítménnyel tud tölteni. Egy MacBook Pro vagy egy Lenovo X teljes feltöltése tehát nem tart tovább 2 óránál.

Mindehhez ráadásul egészen kimagasló biztonságot nyújt a gyártó. A MultiProtect biztonsági rendszer jóvoltából ugyanis a powerbank rendelkezik túlfeszültség elleni védelemmel, sőt a hőmérséklet-szabályozás tekintetében egyaránt folyamatosan ügyel arra, hogy ne történhessen baj.

Swissten Black Core 30000 mAh

A legjobb ár-érték arány

Előnyök
 • 30 000 mAh kapacitás
 • Quick Charge 3.0 és Power Delivery támogatás
 • Beépített LCD-kijelző
 • 3 db töltőkimenet
 • Kompakt kialakítás
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

Óriási teljesítmény elérhető áron? A Swissten Black Core mindkét kritériumnak tökéletesen megfelel, miközben rendelkezik modern gyorstöltési technológiákkal, kompakt mérete ellenére pedig még saját kijelzőt is kapott.

Quick Charge 3.0 és a Power Delivery technológiák segítik a töltést

Miközben a Swissten powerbankje segítségével elképesztő mennyiségű energiát tudunk magunkkal vinni gyakorlatilag bárhová, a powerbank támogatja a legmodernebb gyorstöltő technológiákat is. A Quick Charge 3.0 és a Power Delivery által így Android- és iOS-alapú telefonjainkat egyaránt képes akár 50 százaléknyi extra energiával feltölteni mindössze 30 perc alatt.

A powerbank ráadásul egyszerre három eszközt is tud tölteni, legyen az telefon, tablet, laptop vagy bármilyen más egyéb akkumulátorral rendelkező készülék. Az az USB-C port mellett ugyanis két hagyományos USB-A töltőkimenetet kapott, így régebbi és újabb készülékekkel egyaránt elboldogul.

Akár a zsebünkben is elfér

A Swissten Black Core az óriási teljesítménye ellenére meglepően kompakt mérettel rendelkezik. Olyan kicsi, hogy akár a zsebünkben is elfér, így biztosan hasznos útitárs lesz belőle, ha túrázni indulunk, esetleg olyan helyre látogatnánk, ahol nincs vezetékes áramforrás.

A sokoldalúsága mellett a powerbank ráadásul egy saját beépített kijelzőt is kapott. A gombnyomásra aktiválható panel segítségével azonnal láthatóvá válik az eszköz aktuális töltöttségi állapota, így pontosan meghatározhatjuk a maradék energia felhasználását.

Samsung Powerbank 10000 mAh

Vezeték nélküli megoldás

Előnyök
 • 10 000 mAh kapacitás
 • vezeték nélküli töltés
 • 25 W-os gyorstöltés
 • 2 db töltőkimenet
 • Könnyű és kompakt kivitel
Elérhető itt
Árukereső.hu

Vezeték nélküli gyorstöltés elérhető áron? Ha nem fontos a kimagasló kapacitás, de lényeges a megbízhatóság, a Samsung terméke biztosan nem okoz majd csalódást senkinek sem.

A hordozható akkumulátor, ami vezeték nélkül is tölti készülékeinket

Aki szereti a legmodernebb technológiákat, az biztosan nem választ rosszul a Samsung powerbankjével, hiszen támogatja a vezeték nélküli töltést. Ennek köszönhetően minden Qi-tanúsítvánnyal rendelkező eszközt képes maximum 7,5 W sebességgel tölteni, elegendő csak összeérinteni őket a megfelelő pontokon.

Természetesen a powerbank a klasszikus vezetékes töltést is támogatja. Összesen két kimenet található rajta, így egyszerre két készülék töltése sem okoz neki problémát ilyen formában, de ha egyszerre csak egyet csatlakoztatunk hozzá, akkor lehetőségünk nyílik megtapasztalni a 25 W-os gyorstöltés erejét.

Kis méret és modern termékdizájn

A Samsung Powerbank tehát egyidejűleg három kompatibilis készüléket tud ellátni energiával – kettőt vezetékes formában, egyet vezeték nélkül. Természetesen közel sem csak saját márkás termékekkel működik, hanem gyakorlatilag bármelyik készülék tölthető vele, ha csatlakoztatni tudjuk hozzá.

Az előnyös tulajdonságok közé sorolhatjuk még a kompakt jelleget, hiszen a powerbank alig 15 centiméter hosszú, 7 centiméter széles és mindössze 1,5 centiméter vastag, teljes súlya pedig 251 gramm. Ezekkel a paraméterekkel akár még a zsebünkben is könnyedén magunkkal vihetjük bárhová!

Xiaomi Mi 50W Power Bank 20000

Arany középút

Előnyök
 • 20 000 mAh kapacitás
 • 50 W-os gyorstöltés
 • Akár 3 eszköz egyidejű töltése
 • Szinte minden csatlakoztatható hozzá
 • Letisztult megjelenés
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

A Xiaomi saját márkás powerbankje bebizonyítja, hogy nem kell mindig sokat fizetni a nagy teljesítményért és az elragadó tulajdonságokért, hiszen ez a készülék a drágább modellek egy részével szemben is képes felvenni a kesztyűt.

Szupergyors töltés akár 50 W-tal

Azon túl, hogy a Xiaomi hordozható akkumulátora rengeteg energiát képes tárolni, mindemellett annak átadásával is a legjobbak közé sorolható. Ennek az oka az 50W-os Super Flash Charge gyorstöltés, aminek köszönhetően a támogatott eszközöket nagyon hamar képes ellátni energiával.

Egy Xiaomi Mi 11 esetén például mindössze 44 perc elegendő ahhoz, hogy teljesen feltöltse a 4600 mAh-s akkumulátort, de a powerbank rengeteg további eszközzel kompatibilis. Tölthetők vele telefonok, tabletek, laptopok, okosórák, fülhallgatók, kis és nagy energiaigényű készülékek, de akár még egy Nintendo Switch konzol is.

Egyszerre akár három eszközt is képes feltölteni

A Xiaomi powerbankje egy darab Type-C csatlakozóval és két darab hagyományos USB porttal is rendelkezik, vagyis akár három készülék tölthető vele egyszerre. Gyorstöltését természetesen csak Type-C kimenetén keresztül érhetjük el, ami a nagyobb energiaigényű eszközöket is képes ellátni energiával.

Nagy előnye, hogy okos technológiájával képes az alacsony áramerősséget igénylő kiegészítők töltésére is, miközben a biztonság szempontjából egyaránt a legjobbak közé sorolható. Rendelkezik többek között túlmelegedés, rövidzárlat, bemeneti túlfeszültség, sőt még be- és kimeneti túláram elleni védelemmel is.

Adata 20000mAh AP20000QCD-DGT

Belépő szint

Előnyök
 • 20 000 mAh kapacitás
 • Quick Charge 3.0 és Power Delivery 3.0 támogatás
 • Egyszerre három eszköz töltése
 • Saját digitális kijelző
 • Biztonságos áramkörvédelem
Elérhető itt
pepita.hu
Árukereső.hu

Nem szeretnénk sokat költeni, de ragaszkodunk a nagy teljesítményhez és a biztonsághoz egy powerbank esetén? Amennyiben a válaszunk igen, akkor az Adata terméke lehet a biztos befutó!

Akár három eszközt is tölthetünk róla egyszerre

Az Adata powerbankje a nagy kapacitás mellett – egy 20 000 mAh-s akkumulátor rejtőzik a burkolat alatt – rendelkezik a legmodernebb töltésszabályozó rendszerekkel, így a Qualcomm Quick Charge 3.0 és az USB Power Delivery 3.0 támogatása egyaránt megtalálható benne. Mindez három töltőcsatlakozó társaságában!

Ezzel a kiegészítővel egyszerre ugyanis három csatlakoztatott készüléket tudunk feltölteni, hiszen két darab USB-A és egy darab USB-C port található rajta. Utóbbi önmagában akár 15 W-os gyorstöltésre is képes, de több eszköz csatlakozásánál a teljesítmény eloszlik a kimenetek között.

Saját LCD-kijelzővel és fejlett áramkörvédelemmel

Alacsony ára mellett az Adata powerbank nagyon letisztult megjelenéssel rendelkezik, a kompakt jelleg pedig méretére és tömegére egyaránt jellemző. Használatát alaposan megkönnyíti a beépített LCD-kijelző, amivel a belső akkumulátor töltöttségi állapotát követhetjük nyomon.

Árkategóriáját meghazudtolva az Adata powerbank fejlett áramkörvédelemmel rendelkezik, ami segít megóvni a készüléket a túltöltéstől, a túlmelegedéstől, a túlfeszültségtől, de még a rövidzárlattól is, így használata bárhol és bármikor biztonságos marad.

Mi az a powerbank?

Bár aki megtalálta nagy powerbank kutatásunkat, bizonyára van már némi sejtése arról, hogy miről is van szó, illetve mit keres, azonban a tisztánlátás kedvéért érdemes definiálni egy kicsit ezt a termékkategóriát.

A powerbank tulajdonképpen egy külső akkumulátor, ami megegyezik az elektronikai berendezésekben használt szabvány telepekkel, de közel sem csak egy bizonyos eszköz töltésére, illetve működtetésére alkalmazhatók.

Egy ilyen kiegészítővel ugyanis bármit feltölthetünk, ami képes az USB csatlakozásra, így okostelefonunkat, Bluetooth fülhallgatónkat, de akár még okosóránkat is elláthatjuk a segítségével extra energiával – méghozzá nagy előnye, hogy bárhol és bármikor.

Hogyan működik a powerbank?

A működtetés szempontjából a powerbank a világ egyik legegyszerűbb találmánya.

Töltéséhez nincs más dolgunk, mint a hozzá adott kábel segítségével csatlakoztatni valamilyen áramforráshoz, így például a számítógépünk USB portjához, és megvárni, amíg feltölt.

Ezt követően a töltöttség bárhová elvihető lesz a segítségével, ha pedig át akarjuk termelni például a telefonunk akkumulátorába, akkor nincs más dolgunk, mint a powerbank USB csatlakozóját és készülékünk töltőcsatlakozóját egy szabvány kábellel összekötni.

Ezzel automatikusan elindul a töltés, ami minden csatlakoztatható eszköz esetében ennyire egyszerű folyamat.

Mikor lehet szükségünk egy powerbankra?

Akinek legalább egy olyan eszköz van a birtokában, ami akkumulátorról üzemel – és ez az okostelefonok korában majdhogynem mindenkire jellemző –, az biztosan megtapasztalta már egyszer életében, hogy milyen jó szolgálatot tesz egy powerbank.

Egy külső akkumulátor azon túl, hogy a hétköznapokban is hasznos társ lehet a mindennapokban, leginkább a következő esetekben különösen fontos:

 • Ha nagyon sokat utazunk és jellemző ránk a tömegközlekedés, a kerékpár használata.
 • Ha rengeteget kirándulunk, túrázunk vagy sátrazunk, és sokszor nincs a közelünkben elektromos hálózat.
 • Ha olyan helyen dolgozunk – például a szabad ég alatt –, ahol nincs áramforrás.
 • Ha feledékenyek vagyunk, és gyakran elfelejtjük feltölteni akkumulátorról üzemelő eszközeinket.
 • Ha nagyon sokat használjuk a telefonunkat, napközben azonban nincs lehetőségünk hagyományos formában tölteni.
 • Ha szeretnénk biztosítani, hogy mindig elérhetők maradjunk.

Milyen powerbanket vegyünk?

Nagyon sok powerbank közül válogathatunk a jelenlegi piacon, és kifejezetten nehéz kiszűrni közülük azokat, melyek valóban elég jók ahhoz, hogy kielégítsék a hozzájuk kapcsolódó legalapvetőbb igényeinket. Hogy mire kell figyelnünk a vásárláskor? Segítünk!

Kerüljük el a feltűnően olcsó és névtelen termékeket

Az első és legfontosabb alapszabály egy powerbank kiválasztásakor, hogy messzire elkerüljük a névtelen termékeket, melyek gyakran még feltűnően olcsók is. Ennek az oka több tőről fakad, lássuk a legfontosabbakat.

Biztonsági kérdések

Mint ahogyan az okostelefonoknál is az egyik legveszélyesebb alkatrész, úgy egy powerbank esetén is számos kockázati tényezőt vethetnek fel az akkumulátorok. Lényeges a megfelelő bevizsgálás, hogy olyan terméket vegyünk, amit felvérteztek az alapvető védelmekkel.

Az akkumulátorokban ugyanis különféle kémiai folyamatok zajlanak, melyek könnyedén zárlatot, öngyulladást eredményezhetnek. A kevésbé ismert vagy megbízhatatlan gyártók esetében ellenőrizhetetlen, hogy a kapcsolódó biztonsági előírások betartásra kerültek-e a gyártáskor.

Teljesítményhez kapcsolódó kérdések

A névtelen gyártók gyakran hajlamosak átverni a vásárlókat a teljesítménnyel. Gyakran előforduló probléma, hogy a powerbank közel sem biztosít akkora kapacitást, mint amit a csomagoláson feltüntettek korábban.

Amennyiben mégis, sok esetben kiszámíthatatlanok, nem tartják meg a töltést, de az is gyakori, hogy minden használat vagy lemerülés után drasztikusan, illetve érezhetően csökken a teljesítményük.

Mire használnánk a powerbanket?

Mielőtt powerbank vásárlására szánnánk magunkat, fontos tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mire is használnánk egy ilyen külső akkumulátort.

Sokan esnek például abba a hibába, hogy egy notebook töltését tűzik ki célul vele, azonban csak a vásárlást követően döbbennek rá arra, hogy a kiválasztott eszköznek túl kicsi a teljesítménye ehhez.

Léteznek ugyanis olyan vésztöltők, melyek elég nagy teljesítményűek ehhez a feladathoz, azonban egy 10000 mAh-s típus aligha lesz ideális ebből a célból. Lényeges tehát figyelembe venni a teljesítményt a döntéskor, de alapvetően a powerbank a következő eszközök töltésére alkalmas:

 • okostelefon,
 • táblagép,
 • laptop,
 • okosóra,
 • okoskarkötő,
 • GPS,
 • akciókamera,
 • Bluetooth hangszóró,
 • Bluetooth fülhallgató,
 • Bluetooth fejhallgató
 • és gyakorlatilag bármi, amihez a szabvány töltőkábelen keresztül csatlakoztatni tudjuk, illetve teljesítménye elegendő hozzá.

Az akkumulátor kapacitása

Egy powerbank megvásárlása esetén az akkumulátor kapacitása mindig az egyik legfontosabb tényező a döntésben. A kérdéses eszközök teljesítményét mAh-ban adják meg a gyártók, és minél nagyobb, értelemszerűen annál több energiát képesek tárolni.

Ma már a belépő szint ezen a téren a 10000 mAh. Ennél kisebb teljesítménnyel rendelkező külső akkumulátort nem szabad megvásárolni, hiszen amint a fenti termékajánlóból is kiderült, ma már az alapmodellek számára sem okoz nehézséget ennek a teljesítése.

Így számoljunk a kapacitással

Hogy mire elég 10000 mAh? Jogos kérdés, noha alapvetően sokkal egyszerűbb számolni vele, mint gondolnánk. Először is tudni kell, hogy egy ekkora powerbank valójában soha nem tud majd ennyi energiát leadni, egy minimális veszteséggel mindig számolni kell.

Amennyiben azonban a telefonunkban egy 5000 mAh-s akkumulátor található, akkor egy egyszerű matematikai művelettel kikalkulálhatjuk, hogy a 10000 mAh-s powerbank segítségével legalább kétszer fel tudjuk tölteni.

Mikor és mekkora kapacitást válasszunk?

Ezen a téren mindig a saját preferenciák döntenek. A 10000 mAh-s powerbank jellemzően tökéletesen megfelel a hétköznapi felhasználók számára, munkahelyre, kisebb túrákra, kirándulásokra teljesen ideális – pláne akkor, ha csak egy eszközzel használnánk.

Ha több eszközt is külső akkumulátorról töltenénk, mindemellett pedig szeretjük a hosszabb, többnapos túrákat, a vadkempingezést, akkor mindenképpen érdemesebb a nagyobb teljesítményű típusok között válogatnunk.

A 20000 mAh-s teljesítmény fölötti megoldások zöme jellemzően speciális felhasználásra való, ezekkel már könnyedén tölthetők akár laptopok és egyéb nagy energiaigényű fogyasztók, melyek rendelkeznek szabvány USB porttal.

A töltés gyorsasága

A kapacitáson túl fontos tényező lehet egy powerbank vásárlásakor odafigyelni a töltés gyorsaságára is. Ez azért lényeges, mert lehet egy külső akkumulátor nagy teljesítményű, elérheti akár a 20000 mAh-s is, ha ezt a nagy mennyiségű energiát belátható időn belül nem tudja átadni a csatlakoztatott eszköznek.

A gyorstöltés ma már itt is elérhető

Amennyiben fontos számunkra az idő, de még inkább az, hogy egy vésztöltőről ugyanolyan gyorsan tudjuk tölteni telefonunkat, mint normál hálózatról, akkor érdemes lehet olyan powerbank típust válaszani, amihez elérhető a gyorstöltés funkció.

Ma már vannak olyan termékek melyek kapcsán akár 45W-os teljesítményű energiaátvitel is megvalósítható, amivel sok hagyományos hálózati töltőt képes maga mögé utasítani. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül a drágább termékek között nézelődnünk ahhoz, hogy a gyorstöltés elérhető legyen.

Vezeték nélküli töltés

Határozottan kijelenthető, hogy az okoseszközök, az akkumulátorral működtetett kütyük esetében a vezeték nélküli töltésben keresendő a jövő. Nem véletlen, hogy ez a technológia ma már a powerbankek esetében is elérhető, azonban még közel sem túl elterjedt.

Akinek azonban fontos szempont, az ma már talál – főként a prémium ligában – úgynevezett hibrid megoldásokat. Ennek a lényege, hogy a külső akkumulátor szükség esetén vezetékes, de természetesen vezeték nélküli formában is képes átadni az energiáját.

A többség ehhez a Qi szabványt használja, így az okostelefonok többsége támogatja. A töltőtekercs jellemzően a powerbank valamelyik lapos felületén helyezkedik el, így erre fektetve tudjuk élvezni a vezetékmentes töltés kényelmét.

Az akkumulátor típusa

Ritkán nevezhető szempontnak, a vásárlók zöme egyáltalán nem figyel rá, aminek az oka leginkább az, hogy a jelenleg piacon lévő típusok között túl sok különbség nincs. Pontosabban akad, de alapvetően minimális.

A legtöbb powerbank még mindig Li-Ion akkumulátorokkal rendelkezik, de egyre több termékben találhatunk Li-Pol megoldásokat. Alapvetően mindegy, hogy melyik mellett döntünk, noha tény, hogy utóbbiak újabb fejlesztésű megoldások és emiatt jobbak is.

Miért jobb a Li-Pol akkumulátor?

Ennek az oka leginkább a technológiai sajátosságban keresendő. Köztudott, hogy a Li-Ion utódjaként került piacra, és a legnagyobb előnye, hogy csak nagyon kevés mennyiségű folyékony elektrolit található benne.

A tervezők ehelyett speciális polimert alkalmaztak az anód és a katód elválasztásához, amivel sokkal vékonyabb, rugalmasabb cellákat lehet készíteni, így az ilyen technológiára épülő külső akkumulátorok jellemzően kecsesebb termékdizájnnal rendelkeznek.

A teljesítmény és egyebek tekintetében elhanyagolható különbségek vannak, a Li-Pol némileg biztonságosabb megoldás, és határozottan ez a jövő, még ha a jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a Li-Ion technológia is évekig piacon marad.

USB csatlakozók

Minden powerbanken találunk bemeneti és kimeneti csatlakozókat, mindegyikből legalább egyet-egyet. A bemenet szolgálja a külső akkumulátor feltöltését, míg a kimenet az eszközök csatlakoztatását.

A bemeneti oldal

A bemeneti oldalról a legtöbb powerbank még mindig micro USB csatlakozót használ, de egyre gyakrabban találkozni USB-C megoldásokkal is, sőt vannak termékek, melyeken mindkettő megfigyelhető.

Utóbbi természetesen gyorsabb töltést biztosít, amihez minden esetben kábelt is találunk a termék csomagolásában.

A kimeneti oldal

A kimeneti oldalról általában szabvány USB portokkal rendelkeznek a külső akkumulátorok. Eggyel minimum, de a legtöbb esetben inkább kettővel, ritkábban ennél is többel. Ezek néha eltérő feszültségűek, lassabb vagy gyorsabb töltésre képesek.

Ma már egyre kevésbé találkozni ilyesmivel, a gyártók egyforma teljesítményű kimenettel látják el a külső akkumulátorokat, hogy ne zavarják össze a felhasználókat. A több kimenet természetesen egyszerre több eszköz feltöltését is lehetővé teszi párhuzamosan.

Termékdizájn

Hogy milyen megjelenésű külső akkumulátort választunk magunknak, az minden esetben a saját ízlésünkön múlik. A piacon ma már nagyon sokféle megoldás közül válogathatunk, sőt egy és ugyanazon termékből gyakran találni eltérő színvilágú alternatívát is.

A legtöbb powerbank alapvetően téglalap alakú, de ettől drasztikusan eltérő megoldások egyaránt léteznek. Akadnak színesek, elegánsabbak, kisebbek és nagyobbak, de még nőiesebbek is. A választáskor ne az elsődleges szempont legyen, mert a szép külső gyakran nem tükrözi a termék teljesítményét.

Strapabíróság

Részben a termékdizájn témájához tartozik, hogy találhatunk a piacon olyan külső akkumulátorokat, melyek strapabíró kialakítással rendelkeznek, ezáltal kifejezetten jól állják a különféle megpróbáltatásokat.

A csepp- és porálló jelleg ezeknél a típusoknál egyfajta alapkövetelménynek tekinthető, így ha olyan környezetben dolgozunk, vagy gyakran járunk vadkempingezni, sokszor elázunk vagy koszosak vagyunk a túrák során, akkor érdemes lehet ezt a szempontot figyelembe venni.

Súly

Mivel a powerbankek hordozható kialakítással rendelkeznek, ezért rendkívül lényeges szempont lehet a választáskor, hogy mekkora a súlyuk. A lélektani határ ezen a ponton általában az 500 gramm, ennél többet jellemzően csak a nagyobb kapacitású típusok nyomnak.

Természetesen a 10000 mAh-s belépő szintű termékek esetén találni már 300 gramm körüli változatokat, melyek kifejezetten könnyedek, tehát egyáltalán nem megterhelő szállítani őket a nagyobb túrák során sem.

Biztonság

A biztonság kérdése fentebb már szóba került a bevizsgálatlan, névtelen termékeknél, azonban érdemes még egyszer kiemelten foglalkoznunk vele, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a külső akkumulátorok esetén ez milyen lényeges.

A nevesebb gyártó termékeinél jellemzően nem kell aggódnunk, bizonyára bevizsgált terméket találunk majd a dobozban, amit kellően biztonságos technológiai háttérrel láttak el ahhoz, hogy ne történhessen semmi baj.

Ha sokat repülünk

Amennyiben sokat utazunk repülőgéppel, egy nagyon fontos dologra mindenképpen oda kell figyelni egy powerbank megvásárlása előtt. Ez nem más, minthogy a termék rendelkezik-e a nemzetközi repülési szabályzatnak megfelelő tanúsítvánnyal vagy sem.

A jobb gyártók erre mind odafigyelnek, a névtelen termékek zöme azonban rendszerint nem felel meg a szabályozásnak, így ezeket a termékeket nem is vihetjük fel magunkkal a repülőgépre.

Fontos biztonsági elemek

Lényeges, hogy egy powerbank tartalmazza legalább az alábbi biztonsági technológiákat:

– túltöltés és kisülés elleni védelem,

– túlfeszültség elleni védelem,

– túlmelegedés elleni védelem,

– rossz csatlakozás elleni védelem

– és rövidzárlat elleni védelem.

Extra tulajdonságok

Nagyon sok powerbank rendelkezik a töltőfunkción felül más egyéb tulajdonságokkal, melyek rendszerint hasznos vagy különleges extrákként szolgálnak.

Ilyen példának okáért a zseblámpa funkció, mely kifejezetten hasznos lehet abban az esetben, ha gyakran visszük magunkkal túrázni is a külső akkumulátort. Kevés termékbe építették bele, de bizonyos esetekben jó szolgálatot tehet.

Ezen felül extra tulajdonság lehet a napelemes töltés is. Lényege, hogy a powerbank akkor is tölt, ha közvetlen napsugárzás éri. Nagyon kevés rendelkezik a funkcióval, de a nagy túrázóknak gyakorlatilag végtelen energiaforrás nyújthat ideális környezetben.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen powerbanket vegyek?

Az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb kérdés a külső akkumulátorok kapcsán, azonban a válaszadáshoz minden esetben figyelembe kell venni a saját preferenciáinkat.

Ha csak alkalmi használatra keresünk powerbanket, akkor nem érdemes nagyobb és drágább típusok közül válogatni, egy belépő szintű, olcsóbb, 10000 mAh-s teljesítményű termék tökéletesen kiszolgál majd minket.

Amennyiben több eszközünket töltenénk külső akkumulátorról, heti rendszerességgel használnánk például túrázáshoz, utazáshoz vagy a munkahelyen, akkor érdemes egy kicsit többet költeni, és legalább egy 20000 mAh-s teljesítményű powerbank mellett dönteni.

Az ennél nagyobb tudásra képes termékek jellemzően már speciális használatra vagy nagyobb teljesítményű eszközök töltésére alkalmasak. A 30-40000 mAh-s vésztöltők ideálisak lehetnek már többnapos túrák során, vagy a mindennapokban akár laptopok töltésére is.

Milyen eszközök tölthetők powerbank segítségével?

Gyakorlatilag bármelyik akkumulátorral üzemelő eszköz tölthető powerbanken keresztül, ha olyan töltőkábel tartozik hozzá, ami szabvány USB csatlakozóban végződik.

Ennek fényében nemcsak telefon vagy táblagép, hanem GPS, okosóra, fülhallgató, akkumulátoros lámpák, elektromos cigaretták, de nagyobb teljesítményű típusnál akár még laptopok is tölthetők ilyen külső forrásból.

Mire elég a powerbank kapacitása?

Ez minden esetben annak a függvénye, hogy mekkora teljesítményű powerbank van a birtokunkban. A töltési teljesítményt ezeknél az eszközöknél mAh-ban mérik. A belépő szint ma már általában 10000 mAh, így érdemes ezzel az értékkel számolni.

A kapcsolódó számítás meglepően egyszerű. Ha a telefonunk akkumulátora 5000 mAh-s, akkor egy 10000 mAh-s powerbank segítségével a papírforma szerint legalább kétszer fel tudjuk tölteni a készüléket 0-ról 100 százalékra.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ez csak az elmélet. Valójában a 10000 mAh ennél valamivel kevesebbre lesz elegendő, ennek az oka pedig a kémiában és fizikában keresendő, hiszen a külső akkumulátorban tárolt energia folyamatos átalakulásban van.

Teljes egészében tehát soha nem lehet átadni egy csatlakoztatott eszköznek a powerbank által tárolt energiát, így a 10000 mAh valójában inkább másfél töltést tud garantáltan biztosítani egy 5000 mAh-s okostelefonnak. A számításkor érdemes tehát mindig egy minimális veszteséggel kalkulálni.

Hány eszközt lehet csatlakoztatni egy külső akkumulátorhoz?

Ez minden esetben attól függ, hogy mennyi kimenet található a powerbanken. Ma már csak a legkisebb modelleken található egyetlen USB port ebből a célból, a komolyabb termékeken inkább kettő-három ilyen kimeneti nyílással találkozunk.

Ha tehát három kimeneti port van a powerbank felületén, egyszerre köthető hozzá akár két okostelefon, valamint még egy okosóra is. Ehhez a legtöbbször szabvány USB portot találunk az eszközön, de egyre gyakrabban futhatunk bele már USB-C csatlakozásokba is.

Párhuzamosan is tölthető több eszköz egy powerbankről?

Természetesen! Amennyiben a powerbank rendelkezik több kimeneti porttal, az ezekhez egyszerre csatlakoztatott eszközök minden esetben párhuzamosan tudják felvenni belőle az energiát, tehát egyszerre akár két telefont is tudunk tölteni a segítségükkel, ha szükséges.

Miért nem szabad olcsó és névtelen powerbanket venni?

Alapvetően minden kütyüről elmondható, hogy messzire kerülni kell az olcsó és névtelen modelleket, de a powerbank esetében ez hatványozottan igaz, és a legnyomósabb ok itt nem is annyira a teljesítményből, mint inkább a saját biztonságunkból fakad.

Nyilván előbbi is lényeges, de tudni kell, hogy a feltűnően olcsó, párezer forintos vésztöltőkben jellemzően úgynevezett 18650 akkumulátorok vannak. Ezek gyakorlatilag olyanok, mint az újratölthető elemek, melyeket soros kapcsolással helyeznek el egy készülékházban.

Nemcsak nehezek és nagyok, de hamar felforrósodnak, alig tartják az elektromosságot, meglepően gyorsan tönkremennek, teljesítményük töltési ciklusonként drasztikusan romolhat, miközben sokszor nincsenek bennük alapvető védelmek, amitől zárlatot vagy tüzet okozhatnak.

Ma már 5-6 ezer forintért is találni ismert gyártó nevével fémjelzett, garantáltan bevizsgált Li-Ion vagy Li-Pol akkumulátorokkal ellátott powerbankeket, melyek nemcsak tartósabbak, hanem biztonságosabbak is. Ez legyen a lélektani határ a költekezésnél, ha ilyen terméket vásárolunk.

Hogyan tölthető fel a powerbank?

A legtöbb powerbank csomagolásában külön töltőkábel található, mely ehhez a folyamathoz szükséges. Magához a külső akkumulátorhoz ezt jellemzően microUSB vagy USB-C porton keresztül lehet csatlakoztatni, míg a másik vége valamilyen szabvány USB bemenetet kíván.

Ebből kifolyólag a powerbank tölthető például egy számítógéphez csatlakoztatva, de akár közvetlenül konnektorról is egy megfelelő átalakító segítségével, sőt ha az autónkban található USB bemenet, onnan is képes áramot felvenni.

Ezen felül érdemes kiemelni, hogy egyre több olyan powerbank található, mely rendelkezik napelemes töltési lehetőséggel. Rendkívül hasznos alternatíva, hiszen az ilyen eszközöknek csak napsütés kell ahhoz, hogy feltöltődjenek hasznos energiával.

Miért van magasabb feszültségű csatlakozó is a powerbanken?

Ma már egyre ritkábban zavarják össze a vásárlókat a gyártók, azonban még mindig szép számban találhatók olyan külső akkumulátorok a piacon, melyek eltérő feszültségű töltőcsatlakozóval rendelkeznek. Hogy ennek mi a szerepe?

A nagyobb feszültség általában nagyobb energiaátadással jár, így amennyiben jelentősebb energiaigényű eszközt akarunk tölteni a powerbankkel, érdemes ezt választani a töltéshez, mert gyorsabb lesz tőle a folyamat.

Ez különösen előnyös lehet olyan esetekben, ha nagyobb energiaigényű eszközöket szeretnénk tölteni a külső akkumulátor segítségével, egyébként azonban nem tudunk kárt tenni az eszközeinkben, mert a feszültségszabályozó csak annyi energiát enged át, amennyi a felvevő számára engedélyezett.

Honnan tudom, hogy mennyi energia van a powerbankben?

Ez sajnálatos módon a mai külső akkumulátorok egyik legnagyobb hátránya: pontosan még akkor sem lehetne kiszámolni, hogy mennyi energiát tárol, ha a mérnökök speciális mérőműszert szerelnének bele, hiszen az akkumulátor kapacitása a feszültségből van meghatározva.

Ennek köszönhetően a vésztöltőkön elhelyezett LED jelzőfények is mindig csak egy megközelítő értéket adnak arról, hogy mennyi energiát tárol az akkumulátor, azt viszont lehetetlenség megmondani, hogy egy félig töltött powerbank hány százalékot tud tölteni a telefonunkon.

Külső forrásból a powerbank töltöttségének mérése szintén nem valósítható meg a feszültségből való kalibrálás miatt, így az egyetlen, amire hagyatkozhatunk, az a gyakorlati tapasztalatunk, illetve a külső akkumulátoron elhelyezett LED visszajelző – ha a készülék rendelkezik ilyesmivel.

Lemerülhet állásában egy powerbank?

Extrém esetben előfordulhat ilyen helyzet, azonban nem árt tudni a kapcsolódó körülményeket, hiszen amennyiben egy powerbank lemerül, nem képes néhány napnál vagy hétnél tovább tárolni a beletöltött energiát, akkor az alighanem meghibásodott.

Egy jó powerbank ugyanis a feltöltés után hetekkel is használható, és bár minimális energiaveszteség ilyenkor megfigyelhető, ennek a mértéke ugyanakkor csak műszerekkel lehet mérhető.

A külső akkumulátorokat egyébiránt nem szerencsés használat nélkül hónapokig tárolni, az állandó töltés és merülés ugyanis segít fenntartani a teljesítményüket, használaton kívül viszont hajlamosak tönkre menni, illetve drasztikusan veszíteni energiamegtartó tulajdonságaikból.

Lehet iPhone-t is tölteni powerbankkel?

A Lightning csatlakozó miatt sokan tartanak a powerbank vásárlásától, ha iPhone-tulajdonosok, holott az Apple okostelefonjai, illetve a gyártó többi akkumulátorral üzemelő terméke is tölthető ilyen formában.

A töltéshez azonban szükség lesz egy olyan kábelre, melynek az egyik vége Lightning-, a másik vége pedig USB csatlakozós. Fontos, hogy olyan változatot válasszunk, mely MFi logóval lett ellátva, ez a Made for iPhone felirat biztosítja ugyanis, hogy a töltés megvalósulhasson.

Létezik vezeték nélküli töltésre alkalmas powerbank?

Létezik, sőt elérhető árkategóriát is képvisel, azonban ez a technológia egyelőre még nagyon gyerekcipőben jár, avagy nem feltétlenül ajánlott, hiszen inkább nehezíti, mint támogatja a telefon töltését.

Arról van itt szó, hogy a powerbank által tárolt energiából vezetékes formában is alig 80-90 százalék menthető át egy csatlakoztatott eszközbe, azonban vezeték nélküli töltés mellett ez a szint 60-70 százalékra csökken, vagyis sokkal jobban járunk, ha inkább hagyományos formában csatlakozunk a külső akkumulátorhoz.

Sőt, a kábeles töltés legalább némi mozgásteret biztosít a felhasználó számára a töltés során, míg vezeték nélküli töltéskor a telefonunkat vagy az adott eszközt folyamatosan rajta kell hagyni a powerbank töltőtekercsén.

Tönkremehet egy okostelefon, ha állandóan powerbankről töltjük?

Bár sok helyen szeretik hangoztatni ennek az ellenkezőját, valójában azonban tévhit, ha azt állítjuk, hogy egy okostelefon elektronikáját vagy más egyéb alkatrészét tönkreteheti egy jó minőségű powerbank.

Ennek az oka nem más, minthogy egy külső akkumulátor semmi mást nem tesz, minthogy stabil 5V-os tápellátást állít elő, amiből az okostelefon annyit vesz át, amennyire szüksége van, illetve amennyit a tervezők engedtek neki.

Amiért nem mehet tönkre a telefon ettől a típusú töltéstől, az nem más, minthogy a töltésszabályozást nem a powerbank, hanem a mobilunk végzi, vagyis semmivel sem károsabb külső akkumulátorról tölteni a készüléket, mint a hagyományos hálózati töltés.

Felvihető repülőgépre egy powerbank?

Ez minden esetben azon múlik, hogy mennyire szigorú az ellenőrzés. A jogszabály szerint csak azok a külső akkumulátorok vihetők fel repülőgépre, melyek rendelkeznek ehhez szükséges igazolással, vagyis gyártójuk bevizsgálta őket.

Az itthon forgalomba kerülő nevesebb gyártók termékei közül mindegyik rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, azonban a Kínából rendelt vagy ázsiai boltokban árult nagyon olcsó névtelen termékeket könnyen lehet, hogy egy szigorúbb ellenőrzés során a földön tartják, mert volt már belőlük probléma.

Powerbank házilag?

Egyre gyakrabban találkozni internetes fórumokon olyan bejegyzésekkel és kérdésekkel, melyek arról szólnak, hogy miként lehet házilag powerbanket készíteni. Sokan meg is próbálják, azonban aki nem rendelkezik kellő fizikai alapismeretekkel, az inkább tegyen le róla.

Az akkumulátorokkal és a feszültségekkel kísérletezni ugyanis rendkívül veszélyes. Nagyon könnyen érhet minket akár halálos áramütés is, de ami a legrosszabb, hogy elegendő lehet egy rosszul bekötött ellenállás vagy egy kihagyott szabályozó ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A powerbank házilagos elkészítésekor ugyanis nagyon oda kell figyelni minden apróságra, ellenkező esetben az alkalmazott akkumulátorok könnyedén felrobbanhatnak vagy kigyulladhatnak, ami balesetveszélyes helyzetet idéz elő.