Tablet – Mutatjuk a legjobbakat

Mielőtt belecsapnánk a legjobb táblagépek ismertetésébe, illetve a kapcsolódó tudnivalók átadásába, fontosnak tartjuk kiemelni, hogy szerettünk volna egy igazán átfogó anyagot készíteni, aminek elolvasása mindenkinek segítséget nyújt az igényeihez legjobban igazodó táblagép kiválasztásában.

Külön kiemeltük a legjobb választásnak bizonyuló tableteket, hogy szerintünk melyek tekinthetők jelenleg jó döntésnek, de bemutatunk pénztárcabarát megoldásokat, sőt a csúcskategóriára is külön figyelmet szentelünk.

Kutatásunkat nem szponzorálták gyártók és forgalmazók, működésünk teljes egészében független alapokon nyugszik.

Tartalomjegyzék

A legjobb tabletek – szerintünk

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • nemzetközi tesztekből és kutatásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Apple iPad Air 4 – a mi választásunk (iOS)

Előnyök
 • Apple Pencil használható hozzá
 • Gyönyörű kijelző
 • Minőségi hangszóró
 • Hosszú üzemidő
 • 5 választható színben
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUAz Apple Air 4 az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló táblagép a cupertinói gyártó kínálatából, mely közvetlen elődjéhez mérten 40 százalékkal gyorsabb processzorral és 30 százalékkal jobb grafikai feldolgozó egységgel lett felszerelve, emiatt tökéletes társunk lehet minden egyes szituációban.

Erőteljes hardver, elragadó szoftveres háttér

Azon túl, hogy az Apple Air 4 tudása gyakorlatilag a számítógépekével vetekszik, rengeteg olyan képességet és funkciót vonultat fel, aminek jóvoltából rendkívül egyszerű lesz vele a munkavégzés a mindennapokban. Ezt ráadásul kirobbanóan erős hardverrel támogatta meg a gyártó, hiszen az A14 Bionic lapkakészlet gyakorlatilag bármire alkalmassá teszi.

Probléma nélkül támogatja a 4K felbontású videókkal való munkát, nem okoz neki gondot a fényképek és a zenék szerkesztése, miközben az Apple Pencil támogatásnak köszönhetően soha nem látott pontossággal dolgozhatunk rajta. Munkánkat ráadásul az újgenerációs Neural Engine támogatja meg, mely az előző típushoz mérten kétszer gyorsabb gépi tanulást nyújt.

Az erőteljes hardver mellett természetesen magabiztos szoftveres hátteret is biztosít a táblagép! A direkt ehhez az eszköztípushoz fejlesztett iPadOS 14 minden téren fejlődött, rengeteg új funkcióval rendelkezik, miközben a kezelőfelület tekintetében egyaránt a maximális átláthatóság, teljes támogatás jellemzi.

Liquid Retina kijelző, Touch ID és látványos termékdizájn

Ha valamiben, akkor a termékdizájnban az Apple eszközei soha nem okoztak csalódást. A lekerekített és könnyed vonalaknak hála az Air 4 2020-as változata talán minden eddiginél csinosabb összhatást kelt, miközben elragadó színválaszték jellemzi, hiszen a megszokott ezüstszürke és asztroszürke mellett zöldben, kékben és rozéaranyban is kapható.

Összhatását egy 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelző teszi igazán teljessé, melyet True Tone technológiával egészítettek ki, ezáltal óriási színtartomány, elragadó színhűség és tükröződés-gátló bevonat jellemzi. Mindemellett a tervezők a rendkívül hasznos és biztonságos Touch ID beépítéséről sem feledkeztek meg, ezt a felső aktiválógombon helyezték el a felhasználók legnagyobb örömére.

Dupla kamerával, WiFi-vel és mobilinternettel

Noha a táblagépeket nem fotózásra tervezték, az Apple Air 4 azonban ezen a téren sem hagy minket cserben, hiszen a hátlapján egy 12 megapixeles, Focus Pixels technológiával ellátott lencse kapott helyet, miközben a szelfizéshez, a FaceTime használatához vagy a videóhívásokhoz egy 7 megapixeles előlapi rendszer kapcsolódik.

Mindehhez a tablet magabiztos WiFi 6 kapcsolaton képes biztosítani számunkra a széles sávú kapcsolatot, de akkor sincs probléma, ha nincs vezeték nélküli internet a közelben, hiszen 4G/LTE-hálózatokra is csatlakozhatunk vele. A munkát ráadásul az Apple Pencil mellett Magic Keyboard és Smart Keyboard Folió támogatással erősíthetjük, melyekkel gyorsabbá válhat a gépelés, közben pedig az érintőpad előnyeit is jobban kihasználhatjuk.

Samsung T870 Galaxy Tab S7 – a mi választásunk (Android)

Előnyök
 • S Pen használható hozzá
 • Kézzel írott szövegfelismerés
 • Kiemelkedő minőségű hangszóró
 • Érzékeny kijelző
 • Hasznos Dex mód
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUA Samsung T870 Galaxy Tab S7 a jelenlegi piac egyik legsokoldalúbb táblagépe, mely tökéletes választás abban az esetben, ha munkához és szórakozáshoz keresnénk egy jól hordozható és könnyen kezelhető eszközt, mely minden tekintetben igyekezett a legjobbra törekedni, ezáltal semmi nem jelent neki akadályt.

Bivalyerős Snapdragon lapkakészlettel, intelligens akkumulátorral

Ha Android operációs rendszert futtató tabletet keresünk magunknak, és nem szeretnénk kompromisszumokat kötni a mindennapi tevékenységek során, akkor a Samsung T870 Galaxy Tab S7 kiváló döntés lesz, hála a Qualcomm Snapdragon 865+ lapkakészletnek, mely minden tekintetben egy prémium kategóriás erőforrás.

A hozzá társított 6GB RAM, illetve a 128GB belső tárhely kitűnő hátteret jelent abban az esetben, ha összetett alkalmazásokat futtatnánk, ezáltal képeket, videókat szerkesztenénk vele, vagy mobiljátékokkal játszanánk rajta. A Samsung tabletjének semmi sem jelent akadályt, használjuk akár munkához, akár szórakozáshoz!

Az élményt ráadásul intelligens akkumulátorral tökéletesítette a gyártó! Az eszközben egy 8000 mAh-s teljesítményre képes Li-Pol akkumulátor kapott helyet, ami kimagasló üzemidőt garantál, nem okoz neki gondot, ha reggeltől-estig folyamatosan használjuk a gépet, amennyiben pedig merülőben van, a villámgyors töltővel nagyon hamar feltölthetjük.

Óriási 120Hz-es kijelző, dupla kamera

A megjelenítés tekintetében a Samsung T870 Galaxy Tab S7 szintén a legjobbak közé sorolható, hiszen egy 11 hüvelykes, 2560×1600 képpontos felbontásra képes kapacitív kijelzőt kapott, mely 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes. A tartalmakat ráadásul 120Hz-es képfrissítési ráta mellett élvezhetjük, aminek jóvoltából elképesztően simán kezelhetünk vele gyakorlatilag mindent.

Mindeközben a Samsung gondoskodott róla, hogy a kamerák terén se valljon szégyent a készülék. Nyilván a táblagépet nem művészi fotózásra találták ki, de a 13 megapixeles hátlapi rendszer kiváló lehetőséget ad életünk fontosabb pillanatainak megörökítésére, a 8 megapixeles szelfikamera pedig több mint elegendő szelfizésre, illetve videóhívások lebonyolítására.

Vékony termékdizájn, S Pen támogatás

Azon túl, hogy a Samsung T870 Galaxy Tab S7 nagy teljesítménnyel és tudással rendelkezik, a termékdizájn tekintetében sem hagy minket cserben. Kifejezetten vékony, elegáns, ámde mégis tartós, finoman textúrázott küllem jellemző rá, amire jó ránézni, és amit jó kézben tartani.

Hogy mindig tökéletes társ legyen a munkában, a Galaxy Tab S7-hez könnyen csatlakoztathatunk billentyűzetet – ezáltal részben egy hibrid hatását kelti –, de alacsony késleltetésű S Pen digitális tollat is, amivel minden művelet elképesztően egyszerű lesz, legyen szó általános kezelésről vagy rajzolásról.

Mindezt ráadásul a Samsung óriási szoftveres háttérrel támogatta meg! A gyárilag telepített Android operációs rendszert olyan applikációkkal egészítették ki, mint a digitális alkotásban élen járó Clip Studio Paint vagy a jegyzetelésben verhetetlen Noteshelf.

Windows 10 rajongóknak: Microsoft Surface Pro 7 – a felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • Jól használható laptopként is
 • Monitorral együtt is remekül működik
 • 8 órás akkumulátor idő
 • Csendes működés
 • Ideális méret
Elérhető itt
ALZA.HUA Microsoft Surface Pro 7 egyike a legjobb hibrid táblagépeknek, mely a prémium kategóriát erősíti, az otthoni számítógépek sokaságán alkalmazott Windows 10 operációs rendszerre épül fel, lecsatlakoztatható billentyűzetének köszönhetően pedig használható egy kisebb notebookként vagy tabletként egyaránt.

Intel processzorral, 8GB RAM-mal, több mint 10 óra üzemidővel

Természetesen nem véletlenül került a prémium kategóriába a Microsoft Surface Pro 7, hiszen a hardver tekintetében egy erősebb irodai számítógép erejével büszkélkedhet, ami hatalmas fegyvertény a kezében. Ezzel a táblagéppel ugyanis garantáltan eltűnik majd előttünk minden akadály!

Az eszköz lelkét egy négymagos Intel Core i5 1035G4 Ice Lake processzor adja, mely alapesetben 1,1GHz-es teljesítményt képes leadni, de Turbo Boost módba kapcsolva 3,7GHz-re tudja növelni ezt a szintet, ami gyakorlatilag mindenhez elég, akár kisebb játékokat futtatnánk rajta, akár dolgoznánk vele.

Mindehhez ráadásul 8GB LPDDR4X típusú rendszermemória társult, méghozzá egy 128GB teljesítményű SSD társaságában, mely az adatok tárolása mellett az olvasási sebességet is biztosítja. Bár a hardver kirobban az erőtől, a Microsoft azonban egy akkora akkumulátort rendszeresített benne, hogy egyetlen feltöltés mellett sem okoz neki gondot a 10,5 órás üzemidő biztosítása.

Egy vérbeli hibrid minden feladatra

A legnagyobb előnye a Microsoft Surface Pro 7-nek a hibrid jelleg. Ennek a lényege, hogy az eszközt 2 az 1-ben megoldásra építették fel, így használhatjuk egy csatlakoztatható billentyűzettel, aminek jóvoltából olyan hatást kelt, mint egy kisebb notebook, ezáltal egyszerű lesz vele a szövegbevitel, a szövegszerkesztés, vagy az olyan műveletek, amihez egérre, netán tapipadra van szükség.

Ha viszont csak filmezni, videózni, játszani vagy videóchatelni szeretnénk a készülékkel – hiszen a 8 megapixeles hátlapi kamera mellett egy 5 megapixeles szelfikamera is található rajta –, ez a billentyűzet egyszerűen lecsatolható, és a Surface Pro 7 rögtön egy hagyományos tabletként használható tovább.

12,3 hüvelykes kijelzővel, integrált grafikus kártyával

Az eszköz kényelmét ráadásul egy kifejezetten nagy kijelző biztosítja, hiszen a Microsoft Surface Pro 7 egy 2736×1824 képpontos felbontásra képes, 12,3 hüvelykes érintőképernyőt kapott a gyártó részéről, mely ráadásként a digitális tollat is támogatja a munka során, nem csak az érintésünkre lesz érzékeny.

Működését integrált grafikus kártya, az Intel Iris Plus Graphics támogatja meg, aminek köszönhetően az összetett megjelenéssel rendelkező programok vagy játékok futtatása sem okoz neki gondot. Mindezt Bluetooth 5.0 és WiFi 6 támogatás egészíti ki, miközben csatlakoztatására USB-C port áll a rendelkezésünkre.

A Microsoft gondoskodott esetében a biztonságról is, a Windows Hello arcfelismerő funkciónak hála ugyanis a gép képes azonosítani a gazdáját, és rögtön használatra kész formában, személyes beállításaival várja majd a kézbe vételt követően.

iOS rajongóknak: Apple iPad Pro – a felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • Nagy kijelző
 • Sok kiegészítő használata
 • Minőségi hangszóró
 • Hosszú üzemidő
 • Gyors működés
Elérhető itt
ALZA.HUNem véletlenül jellemezhető az iPad Pro a jelenlegi piac, de legalábbis az Apple portfóliójának csúcskategóriájaként, hiszen a gyártó olyan hardveres és szoftveres háttérrel vértezte fel ezt a készüléket, ami nemcsak maga mögé utasítja a legtöbb táblagépet, de még a hagyományos számítógépek és laptopok között is megállja a helyét.

Páratlan teljesítmény A12Z Bionic lapkakészlettel, 6GB RAM-mal

Az iPad Pro legnagyobb előnyét az A12Z Bionic lapkakészlet jelenti, mely olyan nagy teljesítmény leadására képes, hogy a mai tabletek és átlagos laptopok zöme elbújhat mögötte. A 8 magos, magonként 2,49 GHz-es teljesítményre képes processzorral garantáltan nem lesz előttünk akadály, szinte minden munkafolyamatot gördülékenyen végezhetünk vele.

Kép- és videoszerkesztés, mobiljáték, 3D-s modellek tervezése, AR applikációk futtatása? Ennek a táblagépnek semmi sem okoz majd problémát, mindezt pedig továbbfejlesztett hűtési rendszere mellett 6GB rendszermemóriájának köszönheti, amihez az Apple saját fejlesztésű Neural Engine-je magas szintű gépi tanulással kecsegtet a felhasználóknak.

Az erőteljes hardvert ráadásul direkt az Apple tabletekhez igazított iPadOS operációs rendszer fogja össze, mely képes kiaknázni az eszköz minden erőforrását. Gyors, gördülékeny és rendkívül átlátható keretet biztosít a készüléknek, miközben a többképernyős multitasking feladatok sem okoznak neki problémát.

Liquid Retina kijelzővel, fejlett kamerarendszerrel

A kijelző tekintetében szintén kiváló tudással kecsegtet a 12,9 hüvelykes kapacitív panel, mely 2732×2048 képpontos felbontással és 264 ppi pixelsűrűséggel rendelkezik, miközben 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes. A Liquid Retina technológiának hála magával ragadó, gyönyörű látványvilág vár ránk minden tartalom mellett, méghozzá gördülékeny működés és egyedülálló színpontosság társaságában.

A képernyőn túl ráadásul a kamerarendszer sem hagyja majd cserben a felhasználókat, hiszen az Apple iPad Pro nagyon fejlett fényképezőgépekkel, pontos érzékelőkkel büszkélkedhet, méghozzá széles látószögek biztosítása mellett.

Az eszköz hátlapján egyébiránt egy 12 megapixeles kamerát találunk, az előlapra pedig egy 7 megapixeles szelfikamera került fel, melyeket stúdióminőségű mikrofonok és hangszórók kísérnek a multimédiás élmény tökéletesítése érdekében. Az előlapi szenzor mindemellett egy TrueDepth kamera is, mely lehetőséget ad a Face ID biztonságos és megbízható használatára.

Nagy kapacitású akkumulátorral, elragadó megjelenéssel

Mint a legtöbb Apple-termék, így természetesen az iPad Pro is rendkívül látványos termékdizájnt kapott, mely egyszerre modern, letisztult és elegáns. Messziről érzékelteti, hogy itt egy prémium eszközről van szó, mely rendkívül strapabíró kialakítással büszkélkedik.

Ez azonban még közel sem minden, hiszen a 9720 mAh-s Li-Pol akkumulátor segítségével egyetlen töltéssel akár 10 órás üzemidőt is kihozhatunk belőle, így akár egész napos utazás vagy egy teljes munkaidő esetén képes kiszolgálni minket a felhasználási módtól függetlenül.

Mindezt olyan extrák teszik teljessé, mint a kiterjesztett valóság támogatása, a beépített LiDAR szkenner, valamint a munkaállomássá alakíthatóság lehetősége, hiszen köthetünk hozzá billentyűzetet, projektort és egy sor más egyéb eszközt is vezeték nélküli, vagy USB-C portján keresztül vezetékes formában.

Apple iPad 8 – az aranyközépút

Előnyök
 • Hosszú üzemidő
 • Játékra és filmnézésre is alkalmas
 • Könnyű jegyzetelés
 • Kiemelkedő hangszóró
 • Gyönyörű kijelző
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUHa ragaszkodunk az Apple termékeihez, és az új modellekhez mérten egy elérhetőbb árkategóriát képviselő táblagépet szeretnénk magunknak, mely ráadásul még nem is kényszerít minket túl nagy kompromisszumokra, akkor az iPad 8 ideális választásnak tekinthető.

Gördülékeny teljesítmény, precíz kijelző

Az iPad 8 A12 Bionic lapkakészletre épül fel, mely egy rendkívül gördülékeny teljesítményre képes hatmagos processzor, ami magonként 2,5GHz-es órajel biztosítására alkalmas. Ehhez 3GB rendszermemóriát és 32GB belső tárhelyet társított a gyártó, ami kiváló arra, hogy ideális társunk legyen a mindennapokban.

Természetesen az Apple prémium típusú táblagépeihez mérten megkövetel majd tőlünk némi kompromisszumot, de a munkát így is mindig gördülékennyé teheti, továbbá a legtöbb mobiljátékkal szintén jól elboldogul, az összetettebb feladatok elvégzését, például a videószerkesztést viszont már érdemes kétszer meggondolni vele.

A kiegyensúlyozott belső hardverhez az Apple egy 10,2 hüvelykes kapacitív kijelzőt társított, mely 2160×1620 képpontos felbontásra képes, és rengeteg extra lehetőséget tartogat nekünk. Támogatja például a Multi-Touch mozdulatokra alapuló vezérlést, de átvehetjük felette az irányítást Apple Pencillel, Smart Keyboarddal, kiegészítő érintőpaddal, sőt akár egérrel vagy kontrollerrel is.

Dupla kamera szelfizéshez és fotózáshoz

Noha az Apple iPad 8 táblagépet nem feltétlenül a fotózásra teremtették, ugyanakkor a 8 megapixeles hátlapi kamerája ideális fényviszonyok között meglepően látványos képek készítésére alkalmas. Sajnos az 1,2 megapixeles szelfikamera rendkívül gyenge lett ehhez a konstrukcióhoz, szelfizésre nem alkalmas, de videóchatelésre megfelelő lehet.

Ha saját fotóinkat nem is, a jobb kamerával készített képeket az iPad 8 segítségével nagyon egyszerűen szerkeszthetjük, a gépi tanulással látványosabbá tehetjük. Mindezt leginkább a fejlett szoftveres háttérnek köszönhetjük, hiszen a direkt tabletekhez igazított iPadOS rendszer mindenben hatalmas segítséget nyújt, méghozzá kellő átláthatóság mellett.

Akár 10 óra üzemidő egyetlen töltéssel

Bár a termékdizájn tekintetében az Apple iPad 8 össze sem hasonlítható a drágább modellekkel, a lekerekített hátlap vagy a vastag előlapi kávák a korabeli konstrukciókra hajaznak, mellőzik a gyártó tipikus védjegyeit, ugyanakkor például az üzemidő tekintetében nem panaszkodhatunk rá.

A készülék egy nagy teljesítményű Li-Pol akkumulátort kapott, mely egyetlen töltéssel egész napon át hű társunk lehet a munkában vagy utazás közben, hiszen folyamatos használat mellett akár 10 óra üzemidő biztosítása sem okoz neki gondot.

A táblagép mindemellett támogatja a WiFi-csatlakozás mellett a gigabites 4G/LTE-kapcsolatokat is, ami óriási segítség, ha esetleg nincs vezeték nélküli internet a közelben, így szinte bárhová visszük magunkkal, mindig szabadon böngészhetünk vele a világhálón, illetve kezelhetjük közösségi oldalainkat.

Samsung Galaxy Tab A7 – az aranyközépút Android rajongóknak

Előnyök
 • Hétköznapi használatra tökéletesen alkalmas
 • Nagy memória
 • Hosszú akkumulátor idő
 • Egyszerűen használható
 • Minőségi anyaghasználat
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUA Samsung Galaxy Tab A7 kiváló alternatívát képvisel abban az esetben, ha egy erőteljes középkategóriás táblagépet keresünk, mely tökéletes társ lehet a munkában, idős emberek számára, de természetesen a kisebb és nagyobb gyermekek fejlesztését, illetve tanulását is támogathatjuk a segítségével.

Kifinomult külső, izmos belső

A gyártó mindig is értett ahhoz, hogy miként kell látványos termékdizájnt adni egy tabletnek, és nincs ez másként a Galaxy Tab A7 kapcsán sem, mely már ránézésre is egyenesen lenyűgöző hatást kelt. Kellemes ránézni, még jobb kézbe venni, alig 7 milliméteres vastagsága ellenére pedig fémváza kellemesen masszív, tartós összhatást kelt bennünk.

Hogy mindehhez kellemesen izmos belsőt készített a Samsung, csak hab a tortán! Az eszköz központi elemét egy Qualcomm Snapdragon 662-es lapkakészlet biztosítja, mely nyolcmagos kialakítással, magonként 2GHz-es teljesítménnyel biztosítja, hogy se a mobiljátékok, se az összetett applikációk futtatása ne okozzon neki problémát, így mindent biztosít, ami az otthoni munkához vagy tanuláshoz szükséges.

Teljesítményét 3GB rendszermemóriával támogatták meg, míg az üzemidőt egy 7040 mAh-s akkumulátor biztosítja számára, mely képes akár egész napon át kitartani mellettünk aktív használat esetén, a 15W-os gyorstöltés támogatásának köszönhetően pedig nagyon hamar megtölthetjük új energiával, ha szükség lenne rá.

Multimédiás tulajdonságok, 10,4 hüvelykes kijelző mellett

Garantált, hogy a Samsung Galaxy Tab A7 táblagép elkápráztatja majd a filmrajongókat, hiszen a 10,4 hüvelykes WUXGA+ kijelzőn elképesztő élethűség, valamint 2000×1200 képpontos felbontásban jelenik meg minden tartalom. Mindez 16 millió színárnyalat mellett, ami kiváló színhűséget garantál a megjelenítő számára!

Ez azonban még közel sem minden! A multimédiás hatást négy darab beépített hangszóró biztosítja, melyek jó minőségben, Dolby Atmos körhangzással biztosítják, hogy kedvenc filmjeink, videóink, zenéink vagy játékaink mindig a legjobb hanghatások társaságában keljenek életre a kezünkben.

Biztonság, dupla kamera és bővíthető tárhely

A gyártó gondoskodott róla, hogy a Samsung Galaxy Tab A7 T500 tablet minden tekintetben kimagasló biztonságot nyújtson a család összes tagjának. Óriási szoftveres támogatás jellemzi, így a Samsung Kids által például a legkisebbeket tudhatják biztonságban a szülők, míg a Samsung Knox a komplett platformot teszi biztonságossá a külső támadásokkal és a vírusokkal szemben.

Természetesen a fotózásról sem kell lemondania annak, aki a Galaxy Tab A7 mellett dönt! Bár a 8 megapixeles hátlapi kamera nem nyújt kimagasló teljesítményt, a tabletek között azonban kifejezetten jónak tekinthető, míg az 5 megapixeles előlapi kamera tökéletes hátteret ad a szelfizéshez vagy a videótelefonáláshoz.

Utóbbit WiFi támogatás teszi teljessé, melyet Galaxy okostelefonunkkal való szinkronizálás esetén – az Auto Hotspot aktiválásakor – gyakorlatilag bárhol és bármikor élvezhetünk majd. Tartalmainkhoz ráadásul tágas, 32GB-os belső tárhelyet terveztek a készítők, amit microSD kártyával akár 1TB-ig is bővíthetünk.

Huawei MediaPad T5 10 – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • Gyors működés
 • Nagy kijelző
 • Gorilla Glass üveg
 • Fém borítás
 • Könnyen kezelhető
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUHa egy kiváló ár-érték arányt kínáló középkategóriás táblagépet keresünk, mely nem túl drága ahhoz, hogy a gyermek kezébe adjuk, ellenben elég jó teljesítményt nyújt ahhoz, hogy akár egész nap kiszolgáljon minket a munkában, netán a tanulásban, akkor a Huawei MediaPad T5 10 több tekintetben is kiváló választás lehet.

Masszív fémtest, erőteljes nyolcmagos processzor

Annak ellenére, hogy a Huawei tablete minden oldalról kellemes termékdizájnnal büszkélkedhet, a gyártó gondoskodott róla, hogy a MediaPad T5 10 már tapintásra is erőt, tartósságot sugározzon. Az ergonómia mellet ugyanis masszív fémtestet alkottak az eszköz számára, így bátran használhatják gyermekek és idősek is a mindennapokban.

Az erőteljes hardver miatt ugyanakkor senkinek sem okoz majd csalódást, hiszen a Huawei saját fejlesztésű Kirin 659 lapkakészlete került bele, melynek alapját egy nyolcmagos, magonként 2,38 GHz teljesítményre képes processzor biztosítja neki. Mindezt 3GB rendszermemória teszi igazán teljessé, melyet 32GB belső tárhellyel egészítettek ki.

A kiváló szoftveres optimalizációnak köszönhetően a táblagép 5100 mAh-s akkumulátora ráadásul kifejezetten nagy üzemidőt kínál. Az eszköz készenléti ideje elérheti optimális esetben a 600 órát is, miközben 32 órányi zenelejátszásra képes, de közel 9 órát bír abban az esetben, ha HD videót néznénk rajta. Ez kategóriájában kifejezetten jó teljesítmény!

Full HD kijelzővel, dupla kamerával és hangszóróval

A Huawei MediaPad T5 10 természetesen a kijelzőjével sem hagyja cserben a felhasználókat! A tablet egy 10,1 hüvelykes, IPS technológiára épülő kapacitív kijelzőt kapott, mely 1920×1200 képpontos felbontással és 16 millió színárnyalat megjelenítésével büszkélkedhet. A technológiának hála az LCD panelekhez mérten élethűbb színek és nagyobb látószög vár majd ránk!

A táblagép ráadásul kamerából és hangszóróból is duplázott, így vált egy igazi szórakoztatóközponttá! Hátlapi kamerája például 5 megapixeles, míg szelfikamerából egy 2 megapixeles típust kapott, ami a videóhívások kiszolgálására tökéletesen elegendő. A dupla hangszóró közben igazi sztereó hatást kelt, így zenéink, filmjeink vagy mobiljátékaink mindig a legjobb hangminőség társaságában lesznek élvezhetők.

Android 8 operációs rendszerrel, erős szoftveres támogatással

Fontos kiemelni, hogy a Huawei MediaPad T5 10 tabletet még gyárilag Android 8.0 (Oreo) operációs rendszerrel telepítették, mely a gyártó saját fejlesztésű EMUI 8.0 kezelőfelületével lett feldobva. Ennek jóvoltából nagyon látványos, de mégis rendkívül letisztult, gyermekek és idősek számára is azonnal átlátható, maximálisan személyre szabható élmény vár ránk.

Mindezt erős szoftveres háttérrel egészítette ki a Huawei, hiszen a teljes Google-integráció, a kép a képben funkció, vagy az előre telepített böngésző és Youtube applikáció például azonnal használatra kész állapotban kínálja a készüléket. A gyártó ráadásul odafigyelt a gyerekek védelmére is, így a Kids Corner részeként mindig biztosak lehetünk abban, hogy a lurkók nem férnek hozzá a számukra tiltott alkalmazásokhoz vagy internetes oldalakhoz.

Samsung T290 Galaxy Tab A 8.0 – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • Kompakt méret
 • Könnyen kezelhető
 • Biztonságos fémház
 • Samsung Kids Home
 • Kiemelkedő akkumulátor idő
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUHa nem akarunk túl sokat költeni egy táblagép vásárlásakor, de azért túl nagy kompromisszumokat sem kötnénk, akkor a Samsung T290 Galaxy Tab A 8.0 egy kitűnő alternatívát jelenthet számunkra. Kiegyensúlyozott hardver, kompakt méret és elérhető ár jellemzi, miközben garantáltan mindenhol megállja majd a helyét.

Dinamikus hardver, visszafogott kijelző

A Samsung T290 Galaxy Tab A 8.0 érezhetően a belépő szint és a középkategória határán táncol a teljesítmény szempontjából, de a négymagos kialakítású, magonként 2GHz-es teljesítményre képes Qualcomm Snapdragon 429 lapkakészlet így is kellően dinamikus hátteret garantál majd számára.

Mindezt 2GB rendszermemóriával támogatta meg a Samsung, miközben a tárhely kapcsán 32GB-ból gazdálkodhatunk, ami ha kevés lenne, akkor microSD kártyával bármikor lehetőségünk lesz bővíteni akár 512GB-ig is. A készülék már méretre is kisebb, mint a legtöbb táblagép, inkább egy túlméretezett okostelefon hatását kelti, ami a kezelhetőség szempontjából rendkívül előnyös.

A 8 hüvelykes kapacitív kijelzője ugyan csak 1280×800 képpontos felbontásra képes, ugyanakkor a 16:10-es képarány, valamint a 16 millió színárnyalat tökéletesen kielégíti az igényeket a mindennapi felhasználás kapcsán.

Vékony és mutatós termékdizájn, nagy kapacitású akkumulátor

A gyártó kínálatában a Samsung T290 Galaxy Tab A 8.0 az egyik első tablet volt, mely nem rendelkezett fizikai Home gombbal, ami sokkal letisztultabb megjelenést és elrendezést tudott adni az eszköznek. A hátlap fémkialakítása, vagy a ház alsó felére helyezett dupla hangszórók például kellemesen letisztulttá teszik a küllemet, miközben a vékony kialakítás bárhol könnyedén elhelyezhetővé teszi szállításkor, miközben csupán 345 gramm súllyal rendelkezik.

Dacára az aprócska méreteknek, a Samsung táblagépe kifejezetten nagy, 5100 mAh-s Li-Ion akkumulátort kapott a gyártótól, mely igencsak nagy üzemidőre képes. Egyetlen töltés elegendő ahhoz, hogy egész napon át hűséges társunk maradjon, akár utazáshoz, akár munkavégzéshez, akár folyamatos filmnézéshez is jó döntés lehet.

Egyszerű kezelhetőség, dupla kamerarendszer

Azon túl, hogy a Samsung T290 Galaxy Tab A 8.0 gyárilag előre telepített Android operációs rendszerrel érkezik, a gyártó saját One UI kezelőfelületével egészült ki, mely rendkívül egyszerű kezelhetőséget nyújt neki, így gyermekeknek vagy időseknek sem okoz gondot az irányítás, esetleg a testre szabhatóság.

Ezen felül erőteljes szoftveres háttér társul a tablet mellé, saját Samsung fiókunkkal hozzáférhetünk például a többi eszközünkhöz, a Samsung Kids Home részeként pedig egy olyan területet alakíthatunk ki az eszközön, ami csak az övéké, így nem férhetnek hozzá a munkánkhoz, sőt olyan tartalmakhoz sem, melyek még nem nekik valók.

Természetesen kamerázni is tudunk a táblagéppel, a hátlapra szerelt 8 megapixeles szenzorral fényképeket, de akár full HD felbontású videókat egyaránt készíthetünk – 30fps mellett –, miközben az előlapra került 2 megapixeles kamerával nem lesz gondunk sem a minőségi szelfikre, sem a videóchatelésre.

Lenovo Tab M7 – a beugró szint képviseletében

Előnyök
 • Nagyon könnyen használható
 • Kompakt méret
 • Fémburkolat, így gyerekek kezébe is adhatjuk
 • Bővíthető memória
 • Sok funkció
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUMegfizethető, de mégis stílusos és kiegyensúlyozott teljesítményre képes tabletet keresünk gyermekünk vagy idősebb hozzátartozónk száméra? A Lenovo Tab M7 dacára annak, hogy csak a belépő szintet képviseli, egy kellően kompromisszumos megoldás lehet ilyen esetekben!

Kiegyensúlyozott hardver a mindennapi használatra

Mivel beugró kategóriáról van szó, a Lenovo Tab M7 teljesítményét természetesen nem lehetne összehasonlítani egy tízszeres áron kínált táblagépével, ugyanakkor mindennapi használatra ez az eszköz is tökéletesen megfelelő lehet.

A rendszer alapját egy négymagos, 1,3 GHz-es órajelet kínáló MediaTek MT8321 lapkakészlet biztosítja, amihez 1GB rendszermemóriát tervezett a Lenovo, a belső tárhelyből pedig 16GB kapott benne helyet, amit microSD kártyával szabadon kibővíthetünk szükség szerint akár 128GB-ig.

A számok tükrében ez nem tűnik túl erős hardvernek, azonban gyermekek számára kisebb mobiljátékok futtatására, mesenézésre, vagy felnőttek esetén internetezésre, Youtube és Netflix applikáció futtatására, illetve a közösségi oldalak böngészésére tökéletes hátteret tud nyújtani. Összetettebb munkához már nem szerencsés, de videóchateléshez vagy online oktatáshoz szintén nem rossz választás.

Előlapi és hátlapi kamerával, elfogadható üzemidővel

Természetesen a Lenovo Tab M7 is megkapta a táblagépektől megszokott dupla kamerarendszerét, azonban sem az előlapi, sem a hátlapi szenzort nem arra tervezték, hogy azzal professzionális szintű képeket rögzíthessünk. Ideális fényviszonyok között tűrhető minőségű fotók és videók rögzíthetők vele, videóchateléshez azonban bőven elegendő a 2 megapixeles teljesítmény, mely elől és hátul egyaránt jellemző.

Mivel nem dolgozik benne túl erős hardver, a Lenovo egy 3500 mAh-s Li-Ion akkumulátort tett a tabletbe, ami elsőre nem hangzik túl nagynak, de az eszköz üzemideje így is elfogadható. Folyamatos terhelés mellett kényelmesen kibír 3-4 órát, de kizárólag zenehallgatás vagy internetezés esetén ez az időtartam sokkal több is lehet.

7 hüvelykes kijelző, nagyon egyszerű kezelhetőség

Árkategóriája ellenére a második generációs Lenovo Tab M7 fémburkolatot kapott, így kifejezetten tartósnak nevezhető, miközben a 7 hüvelykes kijelzője jól átláthatóvá teszi a teljes kezelőfelületet. Az 1024×600 képpontos felbontású képernyő ugyan kompromisszumokat követel a képátló szempontjából – nem sokkal nagyobb, mint a prémium okostelefonok –, de azért így is könnyebben lehet kezelni.

Utóbbi tulajdonságát ráadásul nemcsak a nagy kijelző, hanem az Android operációs rendszer, valamint a kapcsolódó kezelőfelület egyaránt nyomatékosítják. Szellős elrendezés, könnyed átláthatóság, magabiztos futás jellemzi, miközben az előre telepített böngésző és a teljes Google-támogatás rendkívül hasznos társsá teszik a mindennapokban.

Android vagy iOS?

Míg az okostelefonos szegmensben jellemzően nagyobb a szórás az Android és az iOS alapú termékek között, addig a táblagépek kapcsán lényeges kiemelni, hogy sokkal egyszerűbb az összkép.

Emiatt az alábbiakban zömmel csak Android operációs rendszerre épülő tableteket állítottunk a középpontba az olcsóbb szegmensekben, hiszen az Apple eszközei már a kezdetek óta a csúcskategóriát célozzák, így belépő áron legfeljebb használtan lehet hozzájutni egy iPad-hez az ember, de esetünkben ez természetesen nem jelentett opciót.

Egy egészen külön kategória továbbá ebben a témakörben a Windows 10 operációs rendszer, mely egyre gyakrabban jelenik meg tabletes környezetben, azonban egyelőre nem sikerült nagyobb szeletet kihasítania magának a tortából.

A bemutatott eszközök között természetesen ilyen típust is találunk az alábbiakban, hiszen aki sokat használja a Microsoft termékeit, annak érdemes lehet egy ilyen háttérrel rendelkező gépet választani az átjárhatóság miatt.

Miért vegyünk táblagépet egy okostelefon mellé?

Mielőtt rátérünk a konkrét termékbemutatókra, nagyon lényeges feltenni egy kérdést, ami az emberek többségét foglalkoztatja: miért vegyünk táblagépet magunknak, ha már van egy okostelefonunk? Lássuk a legfontosabb érveket:

Nagyobb kijelző

A tableteket jellemzően azért szeretik sokan, és azért érdemes beszerezni ilyen eszközöket, mert lényegesen nagyobb a kijelzőjük, mint egy okostelefonnak. A mai mobilok esetében általánosságban 7 hüvelyk alatti a központi megjelenítő mérete, azonban egy jobb tablet esetében a 9-10 hüvelykes képátló már egyfajta általános szintet képvisel, ami jelentős különbség.

Egyszerűbb kezelés

A nagyobb kijelző különösen hasznos abban az esetben, ha idősebbeknek, vagy kisebb gyermekeknek szánjuk az eszközt, hiszen ez a két korcsoport jellemzően nehezebben kezeli a kisebb paneleket. Természetesen felnőttként is hasznos lehet a nagy méret, különösen olyan esetekben, ha gyakran használjuk a terméket multitasking folyamatokhoz, aprólékosabb munkákhoz.

Erősebb hardver

A legtöbb táblagép a funkcionalitás terén elmarad az okostelefonoktól, ellenben a célzott lehetőségek és az erőforrás specifikálása miatt erősebb hardver jellemző rájuk. Ha ez papíron nem is látható, a gyakorlatban észrevehető lesz, hiszen ezek a hordozható eszközök nem lesznek annyira leterhelve, mint egy okostelefon, így több feladat vagy az erőforrás-igényesebb applikációk futtatása sem okoz nekik gondot.

Hosszabb üzemidő

Mivel a nagyobb kijelzőből fakadóan a tabletek nagyobb készülékházba is kerülnek, ezért a tervezőknek lehetőségük van komolyabb teljesítményű akkumulátorok alkalmazására. Ezzel a legtöbb esetben élnek is – persze azért közel sem mindig –, így a tabletek esetében hosszabb üzemidővel számolhatunk, sőt gyakran össze sem vethetők az okostelefonok tulajdonságaival ezen a téren.

Hibrid táblagépek

Jelenleg kis szegletét fedi le a piacnak, mégis érdemes kiemelni a sorból, hogy a hagyományos tabletek mellett ma már léteznek úgynevezett hibrid megoldások. Lényegük, hogy gyárilag rendelkeznek egy csatlakoztatható billentyűzettel, tehát alapállapotban úgy néznek ki, mint egy miniatűr laptop, a klaviatúra és a kijelző azonban elválaszthatók egymástól.

Az ilyen tabletek tehát billentyűzetről és érintőképernyőről egyaránt üzemeltethetők. Kifejezetten jó választásnak bizonyulnak olyan esetekben, ha sokat kellene gépelnünk utazás közben, vagy szükség lenne egy tapipadra, egy egérre a munkához – hiszen a hibrid rendszerek legalább egy USB portot is mindig tartalmaznak.

Többségük Windows 10 operációs rendszert használ, és részben emiatt ritkán nevezik őket táblagépnek – legfeljebb másodlagos jelzőként –, de a hibridek általában sokkal jobb és esztétikusabb megoldások, mintha közönséges Bluetooth billentyűzettel egészítenénk ki egy tabletet.

Milyen táblagépet vegyek?

Noha a fentiekben már bemutattunk néhány konkrét modellt, és mindegyik kapcsán igyekeztünk kiemelni, hogy mikor, kinek, illetve milyen helyzetben lehet jó döntés, azonban tisztában vagyunk vele, hogy ennél jóval több aktuális táblagép található még a piacon.

Ha bizonytalanok vagyunk, nem találjuk a listán a kiválasztott típust, de szeretnénk jól dönteni, az alábbi vásárlási tanácsadóban minden fontos kritériumot körbejárunk, amit fontos számításba venni a vásárlás előtt.

A legfontosabb alapszabály: óvakodjunk a nagyon olcsó, névtelen termékektől!

Még mielőtt konkrét gyakorlati tanácsokat adnánk a választáshoz, érdemes megjegyezni egy nagyon fontos alapszabályt. Ez nem más, minthogy egy valamire való, használható táblagép jelenleg nagyjából 30-40 ezer forinttól kezdődik, ez tehát az a kategória, amit belépő szintnek tekinthetünk, az ennél olcsóbb névtelen termékek zöme óriási csalódást okozhat nekünk vagy gyermekünknek egyaránt.

A 15-20 ezer forintos tabletek ugyanis többnyire nagyon gyenge hardverrel rendelkeznek, könnyen meghibásodhatnak, nem rendelkeznek terméktámogatással, és gyakran a legalapvetőbb feladatokra is teljesen alkalmatlanok. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha munkához vásárolnánk, vagy ajándéknak szánnánk a készüléket.

Ha mindezt el szeretnénk kerülni, inkább gyűjtsünk egy kicsit több pénzt vagy vásároljunk részletfizetéssel, de jegyezzük meg, hogy a táblagépek olyanok, mint a telefonok, a belépő kategória nem a legolcsóbb darabokkal kezdődik.

Mire használnánk a táblagépet?

Rendkívül lényeges kérdéskör tablet vásárlása előtt, hogy mire szeretnénk használni az adott táblagépet, amit jellemzően nemcsak az alkalmazás módja, hanem a géppel megcélzott korosztállyal is érdemes lehet leszűrnünk.

Gyerekek esetén

A gyerekeknél érdemes jobban megvizsgálni az adott korosztályt. Egy 3-4 éves óvodás vagy egy kisiskolás számára teljesen elegendő lehet egy belépő szintű termék, hiszen legfeljebb egyszerű applikációk vagy a Youtube futtatására használják a gépet.

Amint azonban nagyobb gyermekről, tinédzserről van szó, aki már a tanulásba is bevonná az eszközt, érdemes lehet egy kicsit drágább és nagyobb tudású eszközt választani legalább 3GB RAM-mal és erőteljesebb hatmagos processzorral, ami megállja a helyét a jobb mobiljátékok futtatásakor és online tanulás mellett is.

Felnőttek esetén

Ha felnőttként csak internetezésre, esetleg a Netflix vagy a Facebook használatára kellene egy tablet, akkor felesleges a prémium modellek közül válogatnunk, hiszen ezeket az applikációkat és tulajdonságokat egy jobb középkategóriás modell is tökéletesen el tudja majd látni.

Egészen más a helyzet akkor, ha a táblagép a munkánkhoz kell. Nagyobb táblázatok kezelése, több ablakos mód futtatása, erőforrásigényes applikációk, kép- és videószerkesztők, 3D modellezők használata mellett például nem is lehet kérdés, hogy a drágább modellek, a felső kategória között kell keresgélnünk magunknak.

Idősek esetén

Az idősebb felhasználók esetén az esetek többségében mindig megfelelő lehet egy egyszerűbb belépő szintű, maximum olcsóbb középkategóriás modell. Ők azok, akik korukból fakadóan még türelmesen ki tudják várni, ha egy program nem kettő, hanem négy másodperc alatt tölt be, így felesleges számukra 2-300 ezer forintot költeni egy tabletre.

Ők a legtöbbször internetezéshez, esetleg a Facebook böngészéséhez vagy videóhívásokhoz használják a tabletet, tehát ami támogatja a WiFi-t, legalább 1GB RAM található benne, és minimum egy négymagos processzor, mindemellett pedig egy szelfikamerát is beépített a gyártó, az többnyire megfelelő választás lehet számukra.

Mire figyeljünk vásárláskor a hardver szempontjából?

Egy táblagép megvásárlása előtt a legfontosabb, hogy a hardveres tulajdonságok tekintetében tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, így azzal is, hogy a kérdéses eszköz képes lesz majd megfelelően ellátni a feladatát a gyakorlatban. Lássuk, hogy egy tablet esetében milyen részegységekre kell odafigyelni a leginkább ebből a szempontból.

Kijelző

A legtöbben a nagyobb kijelző miatt vásárolnak tabletet, hogy könnyebben tudják kezelni, mint okostelefonjukat. Nem feltétlenül jó döntés minél nagyobbat választani, hiszen általában a tabletek maximum 11 hüvelykes kijelzőméretig használhatók kényelmesen, afölött már találkozhatunk kellemetlenségekkel.

A 8 hüvelyknél kisebb típusoknak nincs sok értelme, hiszen közel akkorák, mint egy okostelefon, a 11 hüvelyknél nagyobbakhoz pedig már érdemes billentyűzetet és egeret vásárolnunk bizonyos tevékenységekhez. Hogy a kijelző milyen technológiára épül, az egyáltalán nem lényeges szempont, sokkal inkább az, hogy mekkora felbontásra képes.

A full HD elérése ezen a téren elég fontos, a rosszabb tulajdonságúak legfeljebb kisebb gyermekek vagy idősek számára lehetnek megfelelőek. Ha munkára is használnánk, lényeges lehet figyelembe venni a színhűséget – pláne kép- és videószerkesztés esetén –, de az sem hátrány, ha kezeli a digitális tollakat, hiszen rengeteg munkafolyamatban óriási segítséget jelenthet egy ilyen eszköz.

Lapkakészlet

Sokan egyáltalán nem törődnek ezzel a tulajdonsággal, holott érdemes odafigyelni rá. Ami fontos: a lapkakészlet nem egyenlő a processzorral! Ezek összetett chipek, melyek tartalmazzák a processzort is – például a modem vagy a grafikai feldolgozóegység mellett –, azonban mégis az egyik legfontosabb kritérium, hogy a CPU milyen tulajdonságokkal bír.

A legtöbb gyártónak vannak ezen a téren sajátosságai, az Apple például csak saját fejlesztésű Bionic chipeket használ, és míg a Microsoft jellemzően Intelre épít, addig az Android alapú gyártók Kirin, Snapdragon és Mediatek lapkákkal vannak szerelve. Alapvetően egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál, azonban teljesítményüket fontos figyelembe venni a vásárlás előtt.

Ami fontos lehet itt, hogy legalább négymagos processzorral szerelt táblagépet vegyünk magunknak. Ez már belépő szinten is elvárás, és míg a középszinten a hatmagos, addig a prémium kategóriában a nyolcmagos verziók lehetnek alapvetők.

Az órajel sebessége a választáskor nem túl lényeges, nem véletlen, hogy sok gyártó – például az Apple – fel sem tünteti ezt, mert a saját ökoszisztéma miatt egy papíron gyengébb hardverből is rendkívül jól optimalizált megoldásokat tudnak kihozni.

Rendszermemória

A rendszermemória kérdése szintén nagyon fontos szempont a megfelelő táblagép kiválasztásakor annak ellenére is, hogy a legtöbb gyártó hajlamos ezt a tulajdonságot háttérbe szorítani. A RAM mennyisége ugyanis alaposan meghatározza a rendszer sebességét, ezért az 1-2GB rendszermemóriával rendelkező eszközök legfeljebb a kisebb gyermekek és a türelmes idősek számára jelenthetnek jó döntést.

Az okostelefonokhoz hasonlóan azonban a tabletekről is kijelenthető az alapszabály, hogy 3GB RAM ma már a belépő szint abban az esetben, ha nemcsak filmet néznénk a táblagépen, hanem dolgoznánk, esetleg tanulnánk is vele. Ez a mennyiség már bírja a multitaskingot, nem okoznak neki gondot a jobb mobiljátékok sem, de erős processzorral többnyire minden helyzetben megállja a helyét.

A prémium szinten ma már jellemzően 4-6-8GB RAM található a tabletekben, ami az irodai asztali számítógépek sebességével vetekszik több tekintetben. Amiért érdemes nem spórolni a rendszermemóriával, az nem más, minthogy a belső tárhellyel (ROM) ellentétben, nem bővíthető, amennyit beépítettek a gépbe, annyiból kell gazdálkodnunk a jövőben.

Belső tárhely

Sokan összekeverik a rendszermemóriával, hiszen míg előbbi a RAM megjelöléssel van feltüntetve a specifikációban, addig a belső tárhely a ROM névre hallgat. Nagy előnye, hogy a legtöbb táblagépnél bővíthető, így ha netán rosszul mértük fel a helyzetet, a későbbiekben egy micro SD kártyával orvosolni tudjuk a problémát, így csak ezért soha ne vásároljunk drágább modelleket.

Általánosságban elmondható, hogy a 8-16GB belső tárhellyel rendelkező tabletek csak a kisebb gyerekeknek és az időseknek elegendők, a belépő szintnek azonban az okostelefonokhoz hasonlóan itt is a 32GB felel meg. Ez már elegendő több játék feltelepítésére vagy munkára, noha utóbbiak esetén érdemesebb inkább a 64-128GB-os modellek közül válogatni.

Az ennél nagyobb (256 vagy 512GB-os modellek) jellemzően feleslegesek, hiszen a felhő alapú tárhelyek és szolgáltatások, valamint az 5G korszakában ma már senki sem tárol ennyi adatot huzamosabb ideig egyetlen eszközön.

Kamerák

Minden egyes táblagép rendelkezik kamerával, már a belépő szinten is legalább egy előlapi és egy hátlapi típussal találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy ezek az eszközök még a prémium szinten sem azért kerülnek az eszközökbe, hogy professzionális minőségű fényképeket vagy videókat készítsünk a segítségükkel.

A drágább modelleknél már akadnak jobb hátlapi fényképezőgépek, de nem ez a jellemző, míg a szelfikamerák esetén a legalapvetőbb típusok is elegendők ahhoz, hogy megfelelő körülmények között videótelefonálhassunk a segítségükkel.

Lényeges tehát, hogy az előlapon legyen kamera, azért viszont nem érdemes drágább tabletet választani, mert a hátlapon jobb a fényképezőgép, esetleg nem egy, hanem mindjárt két szenzor található rajta, mert szoftveresen nagyon gyengék, az okostelefonok közelébe sem érnek ezen a téren.

Hálózat

A hálózati kapcsolódás témája igencsak fontos a tableteknél. Sokan elfelejtik, hogy az okostelefonokkal ellentétben ezeknek a gépeknek a többsége nem rendelkezik SIM kártyával. Néhányuk igen, de nem ez a jellemző. Ezért sincsenek 5G-s táblagépek, mert ezeknél a termékeknél a WiFi kapta a központi szerepet.

Szerencsére a tabletek 99 százalékánál alapvető felszereltség a WiFi modem megléte. Ha jobbat és gyorsabbat akarunk, akkor a középkategóriától már találhatunk WiFi 6 szabványt támogató típusokat, de egyébként ritkán kell erre külön odafigyelni, mert a tabletek esetén általában ez az egyetlen lehetőség adott a hálózati csatlakozásra.

További kritériumok

A hardver kapcsán további kritériumokat is találhatunk a táblagépek kapcsán, melyeket nem árt ismerni a vásárlás előtt. Lehetőségeinkhez mérten válasszunk például Type-C csatlakozóval ellátott típusokat, hiszen ez egy gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb formula, ami egyben a jövő is.

Érdemes odafigyelni rá, hogy legyen mikrofon és hangszóró is a gépben, hiszen ez a kommunikációhoz, a videótelefonáláshoz elengedhetetlen. Ha médiatartalmak lejátszására is alkalmaznánk, érdemes az alapvető tulajdonságok között számon tartani a dupla sztereó hangszóró meglétét.

A tabletek zömén még találhatunk jack csatlakozót, de egyre több modellről hiányzik. Ha ez fontos, mert a munkához vagy az online oktatáshoz vezetékes fülhallgatót használunk, akkor figyeljünk oda a 3,5 mm-es jack csatlakozó meglétére. Nyilván akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs ilyesmi, a Bluetooth headsetek is jó alternatívát kínálnak már.

Végül, de nem utolsó sorban nem árt figyelembe venni a választáskor a táblagép súlyát. Egy félkilós eszközt kifejezetten kellemetlen egész nap kézben tartani és hordozni, tehát érdemes 500g alatti kategóriában nézelődni saját kényelmünk érdekében.

Kiegészítők

Az okostelefonokhoz hasonlóan a tabletekhez is rengeteg kiegészítőt érhetünk el, melyek között rengeteg hasznos alternatívát találunk.

Lényeges például gondoskodni a külső védelemről. Ha gyakran szállítjuk magunkkal, mindenképpen vegyünk hozzá egy jobb minőségű tokot, de a kijelző védelmét is biztosítsuk fóliával annak ellenére, hogy a nagyobb méret miatt egy tabletet nehezen dobunk le, illetve a többséget ellátták valamilyen védelemmel (pl. Gorilla Glass).

Precíz munkálatokhoz szükség lehet speciális beviteli eszközökre, melyeket jellemzően Bluetooth technológiával tudunk csatlakoztatni a legtöbb táblagéphez. Egy digitális toll például jó szolgálatot tehet, ha sok táblázatot vagy adatbázist kezelünk, illetve aprólékos munkát végzünk, de ha sok szöveggel dolgozunk, akkor egy billentyűzet és egy egér is jó szolgálatot tehet hozzá. A lehetőségek tárháza csaknem végtelen!

Mire figyeljünk vásárláskor a szoftver szempontjából?

Minden tablet rendelkezik egy előre feltelepített operációs rendszerrel, mely alapvetően meghatározza az eszköz lehetőségeit és felhasználhatóságát egyaránt, de mellette lényeges lehet, hogy milyen előre feltelepített applikációk találhatók meg rajta. Hogy melyik mellett döntünk, az gyakorlatilag teljesen mindegy, de fontos, hogy illeszkedjen az addig használt ökoszisztémához.

Android

A piacon jelenleg Android operációs rendszerrel szerelt táblagépből találunk a legtöbbet. Ugyanaz a rendszer, mint ami okostelefonokon megtalálható, néhány gyártó azonban gondoskodott róla, hogy saját kezelőfelülettel, extra applikációkkal és lehetőségekkel kecsegtessen a felhasználók számára.

Ezen a téren határozottan az élen jár a Samsung, akik speciális szoftverekkel, gyakran előfizetésekkel – például ideiglenes Youtube Premium – várják a vásárlókat. Alapvetően az Android egy jól használható és egyszerűen kezelhető platform, mely hatalmas szabadságot biztosít a felhasználók számára.

Ha a telefonunkon is ilyen rendszer fut, illetve kedveljük a Google szolgáltatásait, akkor mindenképpen ilyen megoldások közül válogassunk. Jellemzően az olcsóbb kategóriában csak ilyen alaprendszerrel szerelt tableteket találunk.

iOS

Az iOS az Apple ökoszisztémájának a része, így ha a cupertinói óriás termékeivel dolgozunk, tehát iPhone és Mac van a birtokunkban, akkor érdemes egy ilyen rendszerre épített táblagépet választanunk, hiszen ezzel rengeteg extra lehetőséget, óriási átjárhatóságot kapunk majd.

Általánosságban elmondható, hogy az iOS alapja az okostelefonokról ismert operációs rendszer némileg átalakított és a megjelenés tekintetében is átszabott változata. Rendkívül biztonságos, látványos és nagyon könnyen kezelhető megoldás, amivel a prémium kategóriában találkozhatunk a leginkább, de a középkategóriában is egyre erősebb az Apple.

Ha iPad vásárlásán törjük a fejünket, akkor azon mindig iOS fut majd, mely több ponton is nagy hasonlóságot mutat az Androiddal, de hangsúlyosak rajta az Apple saját szolgáltatásai, illetve saját fejlesztésű applikációi.

Windows 10

A Microsoft jelenléte egyelőre nem túl erős a táblagépes szegmensben. Egyelőre nagyon kevés ilyen típusú gépen fut Windows 10 operációs rendszer, melyek általában inkább hibridnek tekinthetők, és nem egyszerű tabletnek, tehát az eszközök egyszerre netbookként is funkcionálnak.

Teljes értékű szisztémáról van szó, mely mind a megjelenés, mind a szolgáltatások tekintetében teljesen hasonlít az otthoni számítógépeken használt operációs rendszerhez. Jellemzően csak a legdrágább kategóriában találkozhatunk Windows 10 alapú táblagépekkel, így csak nagyon indokolt esetben érdemes ilyen megoldást választani.

Gyakran ismételt kérdések

E-könyv olvasó vagy táblagép?

A hasonló kinézetből fakadóan gyakran felmerül a kérdés, hogy e-könyv olvasót vagy tabletet vásároljunk magunknak? Sok helyen feltüntetik, hogy az e-könyv olvasók jellemzően jobban olvasható kijelzővel rendelkeznek, nem fárasztják a szemünket, ezen felül pedig az akkumulátoruk is jobban bírja. Ebből egyedül utóbbi tulajdonság igaz, hiszen ezek az eszközök csak egyetlen dolgot tudnak, de azt nagyon jól, így teljesen evidens, hogy jobban bírják egy töltéssel.

Minden más azonban táblagépen is megvalósítható, ezáltal a fényerő kalibrálásával vagy egy speciális applikációval ilyen eszközön sem okoz majd gondot például a könyvszerű háttér biztosítása, tehát egy olcsóbb tablet jellemzően jobb döntés, hiszen nemcsak olvashatunk rajta, hanem egy sor más funkciót is kínál nekünk (internetes böngészés, mobiljáték stb.)

Milyen tabletet vegyek tanuláshoz?

Ez attól függ, hogy mit értünk tanulás címszó alatt? Amennyiben egyszerű online oktatásról van szó, jellemzően felesleges sokat költeni, egy belépő középkategóriás táblagép is megállja majd a helyét, a lényeg, hogy legyen benne egy 4-6 magos processzor, legalább 3GB RAM és egy jobb előlapi kamera.

Amennyiben azonban egyetemi jegyzeteléshez, gyakori online böngészéshez, nagyobb dokumentumok kezeléséhez használnánk a tabletet, akkor érdemes lehet egy kicsit jobbat és erősebbet nézni, hogy minden helyzetben megállja a helyét. Ha belefér a költségvetésünkbe, és Apple ökoszisztémában dolgozunk, ilyenkor jó választás egy iPad, vagy egy magasabb kategóriás Samsung.

Milyen táblagépet vegyek internetezéshez?

Ha kizárólag internetezésre használnánk a táblagépet, jellemzően nem szükséges túl drága modellt beszerezni hozzá. Jellemzően ideális választásnak bizonyulnak a belépő kategóriás megoldások is, melyek kényelmesen kezelik a böngészőket, de akár még a Youtube applikáció sem okoz nekik gondot.

Milyen tabletet vegyek mobiljátékra?

Ha szeretjük a mobiljátékokat, esetleg gyermekünknek választunk táblagépet, akkor döntésünket jellemzően befolyásolja, hogy mennyire összetett applikációkat szeretnénk majd futtatni a hardveren. Az egyszerűbb, kisebb korosztálynak szánt, minimál dizájnra épített játékokhoz ugyanis teljesen ideális lehet a belépő szint, de egy nagyobb gyermeket egy ilyen eszköz már nem tud kiszolgálni.

Egy Call of Duty Mobile, egy Minecraft vagy egy Roblox ugyanis már megkövetelik legalább a középkategóriát, hiszen nemcsak erős többmagos processzor és grafikai feldolgozó egység, hanem sok RAM is kell majd ilyenkor a gépnek – legalább 4GB –, miközben a belső tárhely méretére szintén figyeljünk oda, hiszen ezek az applikációk rengeteg helyet foglalhatnak.

Milyen táblagépet vegyünk idősebbeknek, nagyszülőknek?

Az idősebb korosztály körében kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a tabletek, hiszen a nagy kijelző miatt könnyebben kezelik, egyszerűbben átlátják ezeket az eszközöket, miközben jellemzően nincs nagy igényük olyan értelemben, hogy összetett képszerkesztő applikációkat akarnának futtatni, esetleg egyszerre több szoftvert.

Jellemzően internetezésre, a családdal való kapcsolattartásra, videóchatelésre használják ezeket az eszközöket. A belépő kategória tökéletesen kiszolgálja őket, arra viszont figyeljünk, hogy ne egy névtelen, gyorsan meghibásodó eszközt válasszunk, hanem egy megfelelő támogatással rendelkező, ismertebb gyártó nevével ellátott termékét, mely szükség esetén javítható, működése megbízható.

Milyen tabletet vásároljak Netflix-hez?

Magyarországon is egyre népszerűbb a filmes és sorozatos tartalmakra koncentráló Netflix applikáció, amit sokan szeretnének tabletről használni. Hogy ehhez milyen eszközt érdemes venni? Mivel a szoftver nem igényel túl erős hardvert, ezért akár egy belépő szintű tablet is ideális lehet hozzá, de van egy dolog, amiért érdemes egy kicsit jobban a zsebünkbe nyúlni ilyenkor.

Ez nem más, mint a kijelző! Egy belépő szintű táblagépnél a megjelenítő gyakran közel sem kínál olyan magas minőséget, mint egy középkategóriás eszköznél, hiába kezeli akadásmentesen a Netflix-et. Érdemes tehát egy legalább full HD felbontásra alkalmas eszköz mellett dönteni, hogy a videós tartalmak a lehető legjobb minőségben jelenhessenek meg.

Milyen táblagépet válasszunk filmnézéshez?

Ha csak és kizárólag filmeket és sorozatokat néznénk a tableten, és azt is letöltött formában, nem streamelve, akkor a kiválasztáskor két dologra kell odafigyelni. Az egyik a kijelző minősége! Legyen minél nagyobb felbontású – a full HD ma már alapvetőnek tekinthető ezen a téren –, illetve jó színhűséggel rendelkezzen, de a látószögre is érdemes lehet odafigyelni.

A processzor erőssége vagy a memória mérete filmnézés esetén nem túl mérvadó, ellenben a belső tárhely mérete annál inkább. Ha letöltött filmeket és sorozatokat akarunk nézni a táblagépről, akkor válasszunk minél nagyobb belső tárhellyel rendelkező típust, vagy olyat, amit utólag bővíthetünk például microSD kártyával.

Miért vegyek tabletet, ha már van okostelefonom?

Jellemzően a nagyobb kijelző és a kényelem miatt. Egy táblagépen általában kényelmesebb dolgozni vagy multimédiás tartalmakat nézni, dokumentumokat áttekinteni, mint a telefonok aprócska kijelzőjén, ami munkánál vagy tanulásnál hatalmas segítséget jelenthet. Ettől eltekintve nyilván mindenkinek magának kell tudnia, hogy kihasználná-e a tabletet vagy sem.

Aki rengeteget utazik, és csak a szórakoztatásra használná, annak ugyanolyan jó választás lehet egy tablet, mint azok számára, akik csak a tanuláshoz vagy csak a munkához vásárolnák. A legtöbb esetben a nagy kijelző és a hosszú akkumulátor-üzemidő miatt döntenek mellette az emberek, illetve azért, mert könnyebb magukkal vinni, mint egy laptopot.

Digitális rajzolásra és képszerkesztésre is alkalmas egy táblagép?

Ha nem is mindegyik, de igen! Bár a professzionális munkákhoz érdemesebb inkább digitális rajztáblát vásárolni, ugyanakkor a jobb tableteket ilyen feladatokhoz is bevethetjük. Ehhez sajnos mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de a drágább Apple eszközök és a Samsung termékei például egy megfelelő digitális tollal kiegészítve jó hátteret adhatnak a digitális alkotáshoz.

Az olcsóbb típusok sajnos ilyesmire alkalmatlanok, mert nagyon rossz a visszajelzési rátájuk, nehéz megszokni az állandó késlekedésüket, egy összetettebb rajz esetén pedig a hardveres korlátok is nagyon hamar kiütközhetnek.

Honnan tudom, hogy egy tablet alkalmas-e a SIM kártya fogadására?

Ha olyan környezetben is használnánk online feladatokra táblagépünket, ahol nincs WiFi, akkor lényeges lehet olyan típust választani, ami képes a SIM kártya fogadására. Ilyenkor az eszköz önmaga tudja kezelni a mobilinternetet pontosan úgy, mint bármelyik másik telefon. (Nyilván egy okostelefonos hotspot is jó alternatíva ilyenkor!)

Ha ilyen tabletet keresünk, akkor a gyártók jellemzően már a csomagoláson jelzik, hogy alkalmas-e a SIM kártya kezelésére vagy sem. Ezt a gyártói egyezmény szerint jellemzően a „Cellular” jelöléssel szokták megkülönböztetni, de a 4G/LTE, rövidesen az 5G feltüntetése szintén erre utal.

Lehet SMS-t küldeni és telefonálni is egy táblagéppel?

Amennyiben az eszköz képes SIM kártya fogadására, és a szoftveres háttér ezt támogatja, akkor mind az SMS küldés, mind a telefonálás megvalósítható vele. Utóbbi jellemzően csak kihangosítás vagy egy jobb headset mellett lehet működőképes, hiszen a nagyobb méretű tabletek kifejezetten kényelmetlenek lehetnek ilyenkor

Melyik tablet alkalmas jegyzeteléshez?

Sokan azért szeretnének táblagépet vásárolni maguknak, hogy környezetbarát módon, egyszerűen készíthessenek digitális jegyezeteket például egy egyetemi tanórán vagy egy munkahelyi meetingen, ahol nem szeretnének a billentyűzettel kopogni. Egyre több tablet nyújt erre ma már lehetőséget, azonban kizárólag azok, melyek támogatják a digitális tollakat! A kérdéses technológiában az Apple és a Samsung messze az élen járnak, így mindkét gyártónak saját szoftverei és saját gyártású hardverei vannak arra az esetre, ha egy tableten szeretnénk úgy írni, illetve jegyzetelni, mintha papírra tennénk ugyanazt.