Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Tablet – Mutatjuk 2024 legjobbjait

Mielőtt belecsapnánk a legjobb táblagépek ismertetésébe, illetve a kapcsolódó tudnivalók átadásába, fontosnak tartjuk kiemelni, hogy szerettünk volna egy igazán átfogó anyagot készíteni, aminek elolvasása mindenkinek segítséget nyújt az igényeihez legjobban igazodó táblagép kiválasztásában.

Külön kiemeltük a legjobb választásnak bizonyuló tableteket, hogy szerintünk melyek tekinthetők jelenleg jó döntésnek, de bemutatunk pénztárcabarát megoldásokat, sőt a csúcskategóriára is külön figyelmet szentelünk.

Kutatásunkat nem szponzorálták gyártók és forgalmazók.

Tartalomjegyzék

A legjobb tabletek (2024)

A legjobb táblagépeket a következő forrásokból választottuk:

 • saját tapasztalatok alapján;
 • nemzetközi tesztekből és kutatásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Apple iPad Air 5

A mi választásunk

Előnyök
 • 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelző
 • Piacvezető M1 chip
 • 12 megapixeles elő- és hátlapi kamera
 • Apple Pencil és Magic Keyboard támogatás
 • Megszokott Apple-minőség
Elérhető itt
alza.hu
notebook.hu
Árukereső.hu

Ha szenvedélyesen rajongunk az Apple termékeiért és ragaszkodunk a prémium megoldásokhoz, akkor új táblagép vásárlása előtt mindenképpen érdemes számításba venni az Apple iPad Air 5-ös modellt, mert jelenleg a piac legjobbjai közé sorolható.

Hatalmas kijelző, ami rengeteg lehetőséget tartogat

Az átláthatóság és a kezelhetőség tekintetében az Apple iPad Air 5 biztosan nem okoz majd csalódást, hiszen egy 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelzőt kapott, amit minden földi jóval felvérteztek. True Tone-technológia, széles színtartomány, tükröződésgátló bevonat, sőt még ujjlenyomat-taszító réteg is szerepel a listán.

A méret mellett ráadásul a sokoldalúság is jellemző a kijelzőre, hiszen az Apple táblagépe teljes mellszélességgel támogatja a második generációs Apple Pencilt, a Smart Keyboard Foliót és a Magic Keyboardot. Segítségükkel valóban minden helyzetben, így a munkában is tökéletesen megállja a helyét az eszköz.

60 százalékkal jobb teljesítmény az előző generációhoz képest

Az előző modellhez viszonyítva az iPad Air 5 legnagyobb újdonságát a piacvezető M1 lapkakészlet alkalmazása adja, ami 8 magos processzorával akár 60 százalékkal jobb teljesítményt kínál elődjéhez mérten. Egy igazi erőmű, amelynek nem okoznak gondot a játékok, a kép- és videószerkesztés, de az összetettebb feladatok sem.

Az Apple saját tervezésű Neural Engine-je ráadásul a gépi tanulás terén is kiemelkedővé teszi a táblagépet, ami egy-egy 12 megapixeles kamerát kapott az elő- és hátlapon egyaránt. Segítségükkel kiváló fotókat készíthetünk, sőt videóhívásainkat is a legjobb minőségben tudjuk majd lebonyolítani.

Samsung Galaxy Tab S8

A mi választásunk Android felhasználóknak

Előnyök
 • 11 hüvelykes kijelző
 • 120 Hz-es képfrissítési frekvencia
 • Tartozék S Pen
 • 8000 mAh-s akkumulátor
 • Erőteljes szoftveres háttér
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

A Samsung Galaxy Tab S8 az egyik legjobb Android-alapú táblagép, ami a prémium mezőnyhöz tartozik; elragadó megjelenése és erőteljes hardveres háttere mellett pedig sokoldalú felhasználhatóságával hódít.

Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlettel és 120 Hz-es kijelzővel

A gyártó az okostelefonos szegmensnél már bevett technológiákat alkalmazott a Galaxy Tab S8 tervezésekor. Így került a tablet középpontjába egy Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet, valamint egy 11 hüvelykes kijelző, ami 16 millió színárnyalat megjelenítése mellett 120 Hz-es képfrissítési frekvencián dolgozik.

A magabiztos hardveres háttér tehát adott, sőt mindezt olyan tulajdonságokkal egészítette ki a Samsung, mint az ujjlenyomat-olvasó, a kijelzőt védő Gorilla Glass 5 bevonat, valamint a nagy tudással rendelkező kamerarendszer, ami egy 12 megapixeles előlapi, és egy 13+6 megapixeles hátlapi egységgel lett felszerelve.

Az élet minden területén megállja a helyét

A Samsung Galaxy Tab S8 mindemellett rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, ami biztosítja számára a sokoldalú felhasználhatóságot. Ilyen például a csomagban megtalálható S Pen, ami digitális tollként alaposan leegyszerűsíti a nagy kijelző használatát – legyen szó akár a hétköznapokról, akár a munkahelyi teendőkről.

Mindezt nagyon erős szoftveres háttérrel egészítette ki a Samsung. A tablet rengeteg előre telepített extra programmal várja a felhasználókat, így a Notes ideális például jegyzetek készítésére, a Clip Studio Painttel kreativitásunkat kamatoztathatjuk, és míg a Google Duóval a videóhívásokat emelhetjük magasabb szintre, a többablakos móddal a multitasking sem okoz majd gondot.

Apple iPad Pro 12,9

A legjobb prémium tablet – Apple rajongóknak

Előnyök
 • 12,9 hüvelykes Liquid Retina XDR-kijelző
 • Újgenerációs M2 chip
 • Nagy tudású kamerarendszer
 • Második generációs Apple Pencil és Magic Keyboard támogatás
 • Az iPad-élmény legfelsőbb szintje
Elérhető itt
alza.hu
notebook.hu
Árukereső.hu

Amennyiben ragaszkodunk az Apple ökoszisztémájához, a legújabb technológiákhoz és az abszolút prémium szinthez, akkor az iPad Pro 12,9 az idei évben a legmagasabb szintet kínálja minden tekintetben.

Újgenerációs M2 lapkakészlettel és extrém dinamikatartományú kijelzővel

Az Apple táblagépe egy igazi óriás. Hatalmas kijelzője ellenére mégis kecses, modern és jól kezelhető készülékről van szó, amit jó kézbe venni. Mindemellett pedig használni is, hiszen az extrém dinamikatartományú 12,9 hüvelykes Liquid Retina XDR-kijelző hihetetlen részletgazdagsággal és gyorsasággal prezentálja tartalmainkat.

Mindezt az Apple legújabb generációs chipje egészíti ki. Az M2-es lapkában egy nyolcmagos CPU és egy tízmagos GPU kapott helyet, de gyorsabb lett a Neural Engine, és a memória sávszélessége egyaránt bővült. Egy ilyen konfiguráció előtt egyszerűen nincsenek akadályok, lehetetlen olyan feladatot találni, amelyet nem képes elvégezni.

Minden téren az életünkhöz igazodik

Az erős hardveres háttér mellett az iPad Pro 12,9 annyira sokoldalú, hogy mindenhol megállja a helyét a hétköznapokban. Ha fotózni vagy videózni szeretnénk, az eszköz fejlett szenzorokkal és szoftverekkel segíti törekvéseinket, miközben támogatja az Apple Pencil második generációját és a Magic Keyboardot is.

Ezekkel a kiegészítőkkel a rajzolás, jegyzetelés és gépelés egyaránt pofonegyszerű lesz, így bárhol és bármikor tanulhatunk vagy dolgozhatunk vele. Hasznos társként ráadásul az App Store-ból több millió applikációt tölthetünk le azért, hogy az eszköz maximálisan kiszolgáljon minket valamennyi élethelyzetben. 

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

A legjobb prémium tablet – Android rajongóknak

Előnyök
 • 14,6 hüvelykes AMOLED 2X kijelző
 • Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészlet
 • AKG-hangszórók Dolby Atmos támogatással
 • Víz- és porálló kialakítás
 • Továbbfejlesztett S Pen
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

Ha egy prémium kategóriás, Android operációs rendszerre épülő táblagépet vásárolnánk, ami minden tekintetben kimagasló tudást nyújt, akkor a Samsung Galaxy Tab S9 Ultránál jobbat nehezen találunk.

120 Hz-es AMOLED-kijelzővel, erőteljes Snapdragon lapkakészlettel

A Samsung Galaxy Tab S9 Ultra a prémium okostelefonok között már bizonyított Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészletre alapozza teljesítményét. Ennek köszönhetően rendkívül erőteljes hátteret biztosít: nem jelentenek akadályt a játékok, a filmek, a videószerkesztők, így még akkor sem vall kudarcot, ha a munkában vagy a tanulásban kell segítenie.

Használjuk bármire is, egyenesen elragadó körítéssel tálalja az élményeket. Ezt leginkább az óriási, 14,6 hüvelykes AMOLED 2X kijelzőnek köszönheti, ami 120 Hz-es képfrissítési aránnyal és HDR10+ támogatással rendelkezik. A látványvilág mellett ráadásul a zenék, a filmek és a videóhívások is a legjobb minőségben szólalnak meg – hála a Dolby Atmos hangzással megtámogatott AKG-hangszóróknak.

Az S Pen még soha nem volt ilyen hasznos társ

Nem elég, hogy nagyon mutatós termékdizájnnal büszkélkedhet, a Samsung Galaxy Tab S9 Ultra meglepően tartós is lett, hiszen ez a termékcsalád első IP68-as besorolású tagja. Ez víz- és porálló kialakítást jelent, így bátran használhatjuk a szabadban is, ha éppen a kertben vagy a strandon dolgoznánk vele.

Fontos kiemelni még, hogy a Samsung legújabb táblagépe továbbfejlesztett S Pen digitális tollat kapott, ami gyorsabb és érzékenyebb kialakításával sokkal hasznosabb lesz a mindennapok során. Természetesen az eszköz is rendelkezik a Samsung összes hasznos applikációjával és szoftverével, de az Android operációs rendszernek hála bármikor bővíthetjük is programkínálatát.

Apple iPad 10,9 (10. generáció)

Szuper választás Apple felhasználóknak

Előnyök
 • 10,9 hüvelykes True Tone kijelző
 • Apple A14 Bionic lapkakészlet
 • Rengeteg kreativitást támogató lehetőség
 • Első generációs Apple Pencil támogatás
 • 12 megapixeles kamerák
Elérhető itt
alza.hu
notebook.hu
Árukereső.hu

Ha szeretjük kamatoztatni a bennünk rejlő kreatív erőket, és egy olyan Apple táblagépet keresünk, ami az élet minden területén magabiztosan támogat minket ebben, akkor ez az iPad modell biztosan jó választás lesz.

Erős hardver egy elragadó külsőbe zárva

Az Apple iPad 10,9 az A14 Bionic lapkakészletre építi tudását. A fiatalos, modern és letisztult külsőt így egy erőteljes, rengeteg lehetőséggel kecsegtető háttér támogatja meg, méghozzá egy 10,9 hüvelykes True Tone kijelzővel, ami az Apple Pencil első generációs kiadását is magabiztosan kezeli.

Ha egyszerűbb fotókra vagy kiváló minőségű videóhívásokra van szükségünk, ez a táblagép akkor sem hagy minket cserben. Elő- és hátlapján egyaránt egy-egy 12 megapixeles kamerát találunk, amelyek akár 4K felbontású videókat is képesek rögzíteni, méghozzá 60 fps társaságában.

Kreativitásra és alkotásra hangolva

A 2022-ben megjelent iPad kétségtelenül azok számára jó választás, akiknek életük az alkotás és a kreativitás. Ez a tablet ugyanis úgy lett kifejlesztve, hogy lehetőséget biztosítson az önkifejezésre, valamint a hatékony munkavégzésre – legyen szó akár jegyzetelésről, akár rajzolásról, akár kapcsolattartásról.

Ideális eszköz munkavégzéshez, miközben szórakozáshoz sem utolsó! Erőteljes lapkakészletének hála nem okoz gondot a játékok futtatása, a kiterjesztett valóság kezelése, az Apple TV+ mellett pedig gyárilag rengeteg hasznos applikációt tartalmaz, sőt az App Store-ból akár mindennap új tartalmakkal lephetjük meg magunkat.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Kiváló ár-érték arány

Előnyök
 • 10,4 hüvelykes kijelző
 • Dupla kamera
 • S Pen a dobozban
 • Erőteljes hardver
 • Hasznos gyári szoftverek
Elérhető itt
Árukereső.huSzeretnél megfizethető áron egy olyan Android-alapú táblagépet, ami támogatja a kreativitásodat, hasznos társ a munkában és akkor sem hagy cserben, ha a nyers erejére van szükség? A Samsung Galaxy Tab S6 Lite jó döntés lesz!

A nagy kijelző és a tartozék S Pen minden helyzetben hasznos társsá teszi

A Samsung Galaxy Tab S6 Lite azon túl, hogy nagyon erőteljes hardveres háttérrel büszkélkedhet – még az újgenerációs mobiljátékok sem okoznak neki gondot –, felhasználhatósága nagyon széles skálán mozog. A 10,4 hüvelykes kijelző hasznos segítség a munkában vagy ha tanulásról van szó, de még akkor is, ha filmet néznénk rajta.

Alkalmazását jelentős mértékben megnöveli az S Pen, amit minden vásárló megtalálhat a dobozban, a tablet mágneses tartójának hála pedig bárhová magával viheti. Segítségével a jegyzetelés, a rajzolás, a hétköznapi teendők és az eszköz kezelése egyaránt nagyon könnyű lesz.

A Samsung gyári szoftvereivel még tovább növelhető a hatékonyság

Miközben az elő- és hátlapi kamerákkal akár a tartalomgyártás területén is remekelhetünk vele – a videóhívásokról nem is beszélve –, a Samsung Galaxy Tab S6 Lite egy sor hasznos gyári szoftverrel próbálja meg növelni saját hatékonyságát. Segítségükkel könnyedén társítható az eszköz számítógéppel vagy egy okostelefonnal, de a Google Duóval akár még videós konferenciákat is szervezhetünk.

Mindezt az Android operációs rendszerre épülő One UI 3.1 kezelőfelülettel kiegészülve, ami könnyed használatot biztosít a kevésbé gyakorlott tabletfelhasználóknak is. Az eszköz ráadásul Samsung Knox biztonsági rendszerrel érkezik, így nem kell aggódnunk személyes adataink védelme miatt.

Lenovo Tab M10 Plus (3. generáció)

Pénztárcabarát választás

Előnyök
 • 10,6 hüvelykes kijelző
 • Kiváló ár-érték arány
 • Hasznos gyári alkalmazások
 • 7500 mAh-s akkumulátor
 • Dupla kamera
Elérhető itt
Árukereső.hu


Nem szeretnénk túl sokat fizetni egy táblagépért, de nagy kompromisszumokat sem kötnénk? Ebben az esetben érdemes körbenézni a kiváló ár-érték arányú termékeiről ismert Lenovo háza táján, hiszen a Tab M10 Plus egy nagyon jó választás.

Elég erős a multitaskinghoz, a tanuláshoz és a játékhoz is

Ára ellenére a Lenovo Tab M10 Plus valóban nem igényel különösen nagy kompromisszumokat a felhasználók részéről. A Mediatek Helio G80 lapkakészlettel ugyanis egy 8 magos processzor dolgozik benne – dedikált GPU-val kiegészítve –, így nem okoz neki gondot a multitasking, az összetett munkahelyi feladatok elvégzése, de a tanulás támogatása sem.

Sőt mi több, a Lenovo táblagépe elboldogul a játékokkal, a 7500 mAh-s akkumulátor, valamint a jól optimalizált Android operációs rendszer pedig az üzemidő tekintetében sem okoz csalódást. Aki szereti megörökíteni az emlékeit, netán videóhívásokhoz használná a tabletet, ez a modell a két darab 8 megapixeles kamerájával az ő igényeit is kiszolgálja.

Külön gyereksarokkal és minden fontos Google applikációval

A Lenovo Tab M10 Plus táblagépet gyakorlatilag használatra kész állapotban kapjuk meg. Minden fontos applikációt gyárilag feltelepítettek rá, így az összes alap Google szoftver mellett még külön gyereksarok is található benne a Google Kids Space részeként, aminek hála a legkisebbeknek egyaránt bátran odaadhatjuk az eszközt.

Vékony kialakítása ellenére erős alumíniumházzal rendelkezik, így nem kell félni attól, hogy kárt tesznek benne a gyerekek, akik természetesen nemcsak szórakozásra, hanem tanulásra is magas hatásfokkal használhatják. A Google Play áruházból ráadásul több millió applikáció közül válogathatunk ahhoz, hogy a tablet valóban minden helyzetben megállja a helyét!

Xiaomi Redmi Pad

A beugró szint képviseletében

Előnyök
 • 10,6 hüvelykes kijelző
 • Tartós fémház
 • Erőteljes hardver
 • Dolby Atmos támogatás
 • 8000 mAh-s akkumulátor
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

Olcsó táblagépet keresünk, ami csak minimális kompromisszumokat követel, de magabiztosan hozza azt, amit egy belépő szintű tablettől elvárhatunk? Ha a válaszunk igen, akkor a Xiaomi Redmi Pad jó döntés lesz!

Fémházba zárt erő

A Xiaomi Redmi termékcsaládja mindig is a megfizethetőségről és a kiváló ár-érték arányról volt híres. Tökéletesen igaz ez az állítás a Xiaomi Redmi Pad táblagépre is, ami a belépő szintet szeretné kiszolgálni, ehhez azonban több középkategóriás megoldást kínál, így például tartós unibody fémházat, elegáns megjelenést és egy erőteljes nyolcmagos processzort.

A gyártó ugyanis a 6 nm-es gyártástechnológiára épülő MediaTek Helio G99-es platformra építette fel a tabletet, amihez egy 10,6 hüvelykes, maximum 90 Hz-es képfrissítési rátára képes kijelzőt társítottak, ami több mint 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes, méghozzá 400 nites fényerő mellett.

Hosszú üzemidő, gyorstöltéssel kiegészülve

Válasszuk játékra, munkára vagy éppen tanulásra, a Xiaomi Redmi Pad minden tekintetben megállja majd a helyét. A 8000 mAh-s akkumulátornak köszönhetően ráadásul kellően hosszú üzemidő vár ránk, a 18 W-os gyorstöltéssel pedig nagyon hamar feltölthető, ha szükség van rá.

Az elhangzottakon felül a Xiaomi Redmi Pad a szórakozást is magas szintre emeli a Dolby Atmos hangzást biztosító sztereó hangszórókkal, miközben a dupla kamera (2 × 8 megapixel) mellett olyan extrákat nyújt, mint a FocusFrame funkció, ami videóhívás közben automatikusan követi a résztvevőket.

Samsung Galaxy Tab A8 10.5

Kedvencünk a korábbi évekből

Előnyök
 • 10,5 hüvelykes kijelző
 • Dolby Atmos térhangzás négy hangszóróval
 • 7040 mAh-s akkumulátor
 • 15 W-os gyorstöltés
 • A Samsungtól megszokott szoftveres háttér
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

Fontos a megfizethetőség, a nagy teljesítmény és a kellően átlátható kijelző? Amennyiben ragaszkodunk a Samsung termékeihez, a Galaxy Tab A8-as modell 10,5 hüvelykes képernyővel ellátott változata jó döntés lesz

Hatalmas kijelző egy magabiztos hardveres háttérrel

Azon túl, hogy a Samsung táblagépe tökéletesen hozza a gyártóra jellemző dizájnbéli sajátosságokat, a 10,5 hüvelykes kijelzőjével hűséges társunk lehet a mindennapok során. A full HD felbontású panel ugyanis munkához, játékhoz, de még filmnézéshez is tökéletes. 

Mindezt pedig kielégítő hardverekkel támogatta meg a Samsung. Ebben a modellben ugyanis egy nyolcmagos Unisonic Tiger T618-as processzor dolgozik, de biztosan nem lesz probléma az üzemidővel sem a 7040 mAh-s akkumulátor és a 15 W-os gyorstöltő miatt.

A Samsung erős szoftveres háttere mindenkit kiszolgál

A Galaxy Tab A8-as két kamerát is kapott – az előlapon egy 5, a hátlapon egy 8 megapixeles szenzort –, de ennél sokkal fontosabb, hogy a gyártó ennél a modellnél is gondoskodott a kimagasló szoftveres támogatásról. Ott a direkt gyerekek számára megálmodott Samsung Kids, a videóleckéket segítő Screen Recorder vagy a biztonságra fókuszáló Samsung Knox.

A táblagép természetesen elég erős az osztott képernyős módhoz, automatikusan párosítható valamennyi Samsung eszközhöz, egyszóval rengeteg hasznos, okos és kényelmi funkciót kínál a felhasználók számára.

Google Pixel Tablet

Korábbi kedvencünk

Előnyök
 • 10,95 hüvelykes QHD kijelző
 • Google Tensor G2 lapkakészlet
 • Beépített Chromecast és Google VPN
 • 8000 mAh-s akkumulátor
 • Stílusos termékdizájn
Elérhető itt
alza.hu

A prémium Android-alapú táblagépek képviseletében a Google Pixel Tablet jelenleg magasan a legjobbak között található a piacon, ami nem meglepő, hiszen elragadó megjelenése mögött kiemelkedő teljesítmény lapul.

Hatalmas erő a saját fejlesztésű Google chipnek köszönhetően

A Google kétségtelenül stílusos formatervet álmodott meg a Pixel Tablethez. A letisztult és modern küllem finom vonalakra és egy 10,95 hüvelykes kijelzőre épül fel, ami nagy kontrasztaránnyal, valamint HDR- és Alway On Display támogatással lett felvértezve. Az elragadó külső mögött azonban egy igazi fenevad lakozik!

A Google ugyanis egy saját fejlesztésű chippel, a Tensor G2-vel szerelte fel a tabletet. Ez az 5nm-es gyártástechnológiára épülő, nyolcmagos processzorral kiegészült lapkakészlet a Pixel 6-hoz mérten 60 százalékos teljesítménynövekedést kínál, a gépi tanulás mellett pedig Titan M2 biztonsági egységgel is ellátták a maximális adatvédelem érdekében.

Saját töltőállvánnyal a csomagjában

A Google Pixel Tablet egy 8000 mAh-s akkumulátort kapott, ami a jól optimalizált rendszer miatt akár egész álló nap kitart mellettünk. Az eszközhöz ráadásul találunk egy saját töltőállványt is a csomagban, amivel lakásunk díszévé tehetjük, sőt okosotthonos rendszerünk központját egyaránt kialakíthatjuk a segítségével.

Az eszköz ugyanis Android operációs rendszerre épül, amihez legalább 5 éves támogatást és frissítéseket ígér a Google, méghozzá különféle hasznos funkciók mellett. Ilyen a Chromecast, amivel a táblagép egyfajta multimédiás központtá tehető, de a biztonság megszállottjai biztosan örülnek majd a Google VPN-szolgáltatásoknak is, amivel az online adatátvitel könnyedén titkosítható.

Android vagy iOS?

Míg az okostelefonos szegmensben jellemzően nagyobb a szórás az Android és az iOS alapú termékek között, addig a táblagépek kapcsán lényeges kiemelni, hogy sokkal egyszerűbb az összkép.

Emiatt az alábbiakban zömmel csak Android operációs rendszerre épülő tableteket állítottunk a középpontba az olcsóbb szegmensekben, hiszen az Apple eszközei már a kezdetek óta a csúcskategóriát célozzák, így belépő áron legfeljebb használtan lehet hozzájutni egy iPad-hez az ember, de esetünkben ez természetesen nem jelentett opciót.

Egy egészen külön kategória továbbá ebben a témakörben a Windows 10 operációs rendszer, mely egyre gyakrabban jelenik meg tabletes környezetben, azonban egyelőre nem sikerült nagyobb szeletet kihasítania magának a tortából.

A bemutatott eszközök között természetesen ilyen típust is találunk az alábbiakban, hiszen aki sokat használja a Microsoft termékeit, annak érdemes lehet egy ilyen háttérrel rendelkező gépet választani az átjárhatóság miatt.

Miért vegyünk táblagépet egy okostelefon mellé?

Mielőtt rátérünk a konkrét termékbemutatókra, nagyon lényeges feltenni egy kérdést, ami az emberek többségét foglalkoztatja: miért vegyünk táblagépet magunknak, ha már van egy okostelefonunk? Lássuk a legfontosabb érveket:

Nagyobb kijelző

A tableteket jellemzően azért szeretik sokan, és azért érdemes beszerezni ilyen eszközöket, mert lényegesen nagyobb a kijelzőjük, mint egy okostelefonnak. A mai mobilok esetében általánosságban 7 hüvelyk alatti a központi megjelenítő mérete, azonban egy jobb tablet esetében a 9-10 hüvelykes képátló már egyfajta általános szintet képvisel, ami jelentős különbség.

Egyszerűbb kezelés

A nagyobb kijelző különösen hasznos abban az esetben, ha idősebbeknek, vagy kisebb gyermekeknek szánjuk az eszközt, hiszen ez a két korcsoport jellemzően nehezebben kezeli a kisebb paneleket. Természetesen felnőttként is hasznos lehet a nagy méret, különösen olyan esetekben, ha gyakran használjuk a terméket multitasking folyamatokhoz, aprólékosabb munkákhoz.

Erősebb hardver

A legtöbb táblagép a funkcionalitás terén elmarad az okostelefonoktól, ellenben a célzott lehetőségek és az erőforrás specifikálása miatt erősebb hardver jellemző rájuk. Ha ez papíron nem is látható, a gyakorlatban észrevehető lesz, hiszen ezek a hordozható eszközök nem lesznek annyira leterhelve, mint egy okostelefon, így több feladat vagy az erőforrás-igényesebb applikációk futtatása sem okoz nekik gondot.

Hosszabb üzemidő

Mivel a nagyobb kijelzőből fakadóan a tabletek nagyobb készülékházba is kerülnek, ezért a tervezőknek lehetőségük van komolyabb teljesítményű akkumulátorok alkalmazására. Ezzel a legtöbb esetben élnek is – persze azért közel sem mindig –, így a tabletek esetében hosszabb üzemidővel számolhatunk, sőt gyakran össze sem vethetők az okostelefonok tulajdonságaival ezen a téren.

Hibrid táblagépek

Jelenleg kis szegletét fedi le a piacnak, mégis érdemes kiemelni a sorból, hogy a hagyományos tabletek mellett ma már léteznek úgynevezett hibrid megoldások. Lényegük, hogy gyárilag rendelkeznek egy csatlakoztatható billentyűzettel, tehát alapállapotban úgy néznek ki, mint egy miniatűr laptop, a klaviatúra és a kijelző azonban elválaszthatók egymástól.

Az ilyen tabletek tehát billentyűzetről és érintőképernyőről egyaránt üzemeltethetők. Kifejezetten jó választásnak bizonyulnak olyan esetekben, ha sokat kellene gépelnünk utazás közben, vagy szükség lenne egy tapipadra, egy egérre a munkához – hiszen a hibrid rendszerek legalább egy USB portot is mindig tartalmaznak.

Többségük Windows 10 operációs rendszert használ, és részben emiatt ritkán nevezik őket táblagépnek – legfeljebb másodlagos jelzőként –, de a hibridek általában sokkal jobb és esztétikusabb megoldások, mintha közönséges Bluetooth billentyűzettel egészítenénk ki egy tabletet.

Milyen táblagépet vegyek?

Noha a fentiekben már bemutattunk néhány konkrét modellt, és mindegyik kapcsán igyekeztünk kiemelni, hogy mikor, kinek, illetve milyen helyzetben lehet jó döntés, azonban tisztában vagyunk vele, hogy ennél jóval több aktuális táblagép található még a piacon.

Ha bizonytalanok vagyunk, nem találjuk a listán a kiválasztott típust, de szeretnénk jól dönteni, az alábbi vásárlási tanácsadóban minden fontos kritériumot körbejárunk, amit fontos számításba venni a vásárlás előtt.

A legfontosabb alapszabály: óvakodjunk a nagyon olcsó, névtelen termékektől!

Még mielőtt konkrét gyakorlati tanácsokat adnánk a választáshoz, érdemes megjegyezni egy nagyon fontos alapszabályt. Ez nem más, minthogy egy valamire való, használható táblagép jelenleg nagyjából 30-40 ezer forinttól kezdődik, ez tehát az a kategória, amit belépő szintnek tekinthetünk, az ennél olcsóbb névtelen termékek zöme óriási csalódást okozhat nekünk vagy gyermekünknek egyaránt.

A 15-20 ezer forintos tabletek ugyanis többnyire nagyon gyenge hardverrel rendelkeznek, könnyen meghibásodhatnak, nem rendelkeznek terméktámogatással, és gyakran a legalapvetőbb feladatokra is teljesen alkalmatlanok. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha munkához vásárolnánk, vagy ajándéknak szánnánk a készüléket.

Ha mindezt el szeretnénk kerülni, inkább gyűjtsünk egy kicsit több pénzt vagy vásároljunk részletfizetéssel, de jegyezzük meg, hogy a táblagépek olyanok, mint a telefonok, a belépő kategória nem a legolcsóbb darabokkal kezdődik.

Mire használnánk a táblagépet?

Rendkívül lényeges kérdéskör tablet vásárlása előtt, hogy mire szeretnénk használni az adott táblagépet, amit jellemzően nemcsak az alkalmazás módja, hanem a géppel megcélzott korosztállyal is érdemes lehet leszűrnünk.

Gyerekek esetén

A gyerekeknél érdemes jobban megvizsgálni az adott korosztályt. Egy 3-4 éves óvodás vagy egy kisiskolás számára teljesen elegendő lehet egy belépő szintű termék, hiszen legfeljebb egyszerű applikációk vagy a Youtube futtatására használják a gépet.

Amint azonban nagyobb gyermekről, tinédzserről van szó, aki már a tanulásba is bevonná az eszközt, érdemes lehet egy kicsit drágább és nagyobb tudású eszközt választani legalább 3GB RAM-mal és erőteljesebb hatmagos processzorral, ami megállja a helyét a jobb mobiljátékok futtatásakor és online tanulás mellett is.

Felnőttek esetén

Ha felnőttként csak internetezésre, esetleg a Netflix vagy a Facebook használatára kellene egy tablet, akkor felesleges a prémium modellek közül válogatnunk, hiszen ezeket az applikációkat és tulajdonságokat egy jobb középkategóriás modell is tökéletesen el tudja majd látni.

Egészen más a helyzet akkor, ha a táblagép a munkánkhoz kell. Nagyobb táblázatok kezelése, több ablakos mód futtatása, erőforrásigényes applikációk, kép- és videószerkesztők, 3D modellezők használata mellett például nem is lehet kérdés, hogy a drágább modellek, a felső kategória között kell keresgélnünk magunknak.

Idősek esetén

Az idősebb felhasználók esetén az esetek többségében mindig megfelelő lehet egy egyszerűbb belépő szintű, maximum olcsóbb középkategóriás modell. Ők azok, akik korukból fakadóan még türelmesen ki tudják várni, ha egy program nem kettő, hanem négy másodperc alatt tölt be, így felesleges számukra 2-300 ezer forintot költeni egy tabletre.

Ők a legtöbbször internetezéshez, esetleg a Facebook böngészéséhez vagy videóhívásokhoz használják a tabletet, tehát ami támogatja a WiFi-t, legalább 1GB RAM található benne, és minimum egy négymagos processzor, mindemellett pedig egy szelfikamerát is beépített a gyártó, az többnyire megfelelő választás lehet számukra.

Mire figyeljünk vásárláskor a hardver szempontjából?

Egy táblagép megvásárlása előtt a legfontosabb, hogy a hardveres tulajdonságok tekintetében tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, így azzal is, hogy a kérdéses eszköz képes lesz majd megfelelően ellátni a feladatát a gyakorlatban. Lássuk, hogy egy tablet esetében milyen részegységekre kell odafigyelni a leginkább ebből a szempontból.

Kijelző

A legtöbben a nagyobb kijelző miatt vásárolnak tabletet, hogy könnyebben tudják kezelni, mint okostelefonjukat. Nem feltétlenül jó döntés minél nagyobbat választani, hiszen általában a tabletek maximum 11 hüvelykes kijelzőméretig használhatók kényelmesen, afölött már találkozhatunk kellemetlenségekkel.

A 8 hüvelyknél kisebb típusoknak nincs sok értelme, hiszen közel akkorák, mint egy okostelefon, a 11 hüvelyknél nagyobbakhoz pedig már érdemes billentyűzetet és egeret vásárolnunk bizonyos tevékenységekhez. Hogy a kijelző milyen technológiára épül, az egyáltalán nem lényeges szempont, sokkal inkább az, hogy mekkora felbontásra képes.

A full HD elérése ezen a téren elég fontos, a rosszabb tulajdonságúak legfeljebb kisebb gyermekek vagy idősek számára lehetnek megfelelőek. Ha munkára is használnánk, lényeges lehet figyelembe venni a színhűséget – pláne kép- és videószerkesztés esetén –, de az sem hátrány, ha kezeli a digitális tollakat, hiszen rengeteg munkafolyamatban óriási segítséget jelenthet egy ilyen eszköz.

Lapkakészlet

Sokan egyáltalán nem törődnek ezzel a tulajdonsággal, holott érdemes odafigyelni rá. Ami fontos: a lapkakészlet nem egyenlő a processzorral! Ezek összetett chipek, melyek tartalmazzák a processzort is – például a modem vagy a grafikai feldolgozóegység mellett –, azonban mégis az egyik legfontosabb kritérium, hogy a CPU milyen tulajdonságokkal bír.

A legtöbb gyártónak vannak ezen a téren sajátosságai, az Apple például csak saját fejlesztésű Bionic chipeket használ, és míg a Microsoft jellemzően Intelre épít, addig az Android alapú gyártók Kirin, Snapdragon és Mediatek lapkákkal vannak szerelve. Alapvetően egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál, azonban teljesítményüket fontos figyelembe venni a vásárlás előtt.

Ami fontos lehet itt, hogy legalább négymagos processzorral szerelt táblagépet vegyünk magunknak. Ez már belépő szinten is elvárás, és míg a középszinten a hatmagos, addig a prémium kategóriában a nyolcmagos verziók lehetnek alapvetők.

Az órajel sebessége a választáskor nem túl lényeges, nem véletlen, hogy sok gyártó – például az Apple – fel sem tünteti ezt, mert a saját ökoszisztéma miatt egy papíron gyengébb hardverből is rendkívül jól optimalizált megoldásokat tudnak kihozni.

Rendszermemória

A rendszermemória kérdése szintén nagyon fontos szempont a megfelelő táblagép kiválasztásakor annak ellenére is, hogy a legtöbb gyártó hajlamos ezt a tulajdonságot háttérbe szorítani. A RAM mennyisége ugyanis alaposan meghatározza a rendszer sebességét, ezért az 1-2GB rendszermemóriával rendelkező eszközök legfeljebb a kisebb gyermekek és a türelmes idősek számára jelenthetnek jó döntést.

Az okostelefonokhoz hasonlóan azonban a tabletekről is kijelenthető az alapszabály, hogy 3GB RAM ma már a belépő szint abban az esetben, ha nemcsak filmet néznénk a táblagépen, hanem dolgoznánk, esetleg tanulnánk is vele. Ez a mennyiség már bírja a multitaskingot, nem okoznak neki gondot a jobb mobiljátékok sem, de erős processzorral többnyire minden helyzetben megállja a helyét.

A prémium szinten ma már jellemzően 4-6-8GB RAM található a tabletekben, ami az irodai asztali számítógépek sebességével vetekszik több tekintetben. Amiért érdemes nem spórolni a rendszermemóriával, az nem más, minthogy a belső tárhellyel (ROM) ellentétben, nem bővíthető, amennyit beépítettek a gépbe, annyiból kell gazdálkodnunk a jövőben.

Belső tárhely

Sokan összekeverik a rendszermemóriával, hiszen míg előbbi a RAM megjelöléssel van feltüntetve a specifikációban, addig a belső tárhely a ROM névre hallgat. Nagy előnye, hogy a legtöbb táblagépnél bővíthető, így ha netán rosszul mértük fel a helyzetet, a későbbiekben egy micro SD kártyával orvosolni tudjuk a problémát, így csak ezért soha ne vásároljunk drágább modelleket.

Általánosságban elmondható, hogy a 8-16GB belső tárhellyel rendelkező tabletek csak a kisebb gyerekeknek és az időseknek elegendők, a belépő szintnek azonban az okostelefonokhoz hasonlóan itt is a 32GB felel meg. Ez már elegendő több játék feltelepítésére vagy munkára, noha utóbbiak esetén érdemesebb inkább a 64-128GB-os modellek közül válogatni.

Az ennél nagyobb (256 vagy 512GB-os modellek) jellemzően feleslegesek, hiszen a felhő alapú tárhelyek és szolgáltatások, valamint az 5G korszakában ma már senki sem tárol ennyi adatot huzamosabb ideig egyetlen eszközön.

Kamerák

Minden egyes táblagép rendelkezik kamerával, már a belépő szinten is legalább egy előlapi és egy hátlapi típussal találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy ezek az eszközök még a prémium szinten sem azért kerülnek az eszközökbe, hogy professzionális minőségű fényképeket vagy videókat készítsünk a segítségükkel.

A drágább modelleknél már akadnak jobb hátlapi fényképezőgépek, de nem ez a jellemző, míg a szelfikamerák esetén a legalapvetőbb típusok is elegendők ahhoz, hogy megfelelő körülmények között videótelefonálhassunk a segítségükkel.

Lényeges tehát, hogy az előlapon legyen kamera, azért viszont nem érdemes drágább tabletet választani, mert a hátlapon jobb a fényképezőgép, esetleg nem egy, hanem mindjárt két szenzor található rajta, mert szoftveresen nagyon gyengék, az okostelefonok közelébe sem érnek ezen a téren.

Hálózat

A hálózati kapcsolódás témája igencsak fontos a tableteknél. Sokan elfelejtik, hogy az okostelefonokkal ellentétben ezeknek a gépeknek a többsége nem rendelkezik SIM kártyával. Néhányuk igen, de nem ez a jellemző. Ezért sincsenek 5G-s táblagépek, mert ezeknél a termékeknél a WiFi kapta a központi szerepet.

Szerencsére a tabletek 99 százalékánál alapvető felszereltség a WiFi modem megléte. Ha jobbat és gyorsabbat akarunk, akkor a középkategóriától már találhatunk WiFi 6 szabványt támogató típusokat, de egyébként ritkán kell erre külön odafigyelni, mert a tabletek esetén általában ez az egyetlen lehetőség adott a hálózati csatlakozásra.

További kritériumok

A hardver kapcsán további kritériumokat is találhatunk a táblagépek kapcsán, melyeket nem árt ismerni a vásárlás előtt. Lehetőségeinkhez mérten válasszunk például Type-C csatlakozóval ellátott típusokat, hiszen ez egy gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb formula, ami egyben a jövő is.

Érdemes odafigyelni rá, hogy legyen mikrofon és hangszóró is a gépben, hiszen ez a kommunikációhoz, a videótelefonáláshoz elengedhetetlen. Ha médiatartalmak lejátszására is alkalmaznánk, érdemes az alapvető tulajdonságok között számon tartani a dupla sztereó hangszóró meglétét.

A tabletek zömén még találhatunk jack csatlakozót, de egyre több modellről hiányzik. Ha ez fontos, mert a munkához vagy az online oktatáshoz vezetékes fülhallgatót használunk, akkor figyeljünk oda a 3,5 mm-es jack csatlakozó meglétére. Nyilván akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs ilyesmi, a Bluetooth headsetek is jó alternatívát kínálnak már.

Végül, de nem utolsó sorban nem árt figyelembe venni a választáskor a táblagép súlyát. Egy félkilós eszközt kifejezetten kellemetlen egész nap kézben tartani és hordozni, tehát érdemes 500g alatti kategóriában nézelődni saját kényelmünk érdekében.

Kiegészítők

Az okostelefonokhoz hasonlóan a tabletekhez is rengeteg kiegészítőt érhetünk el, melyek között rengeteg hasznos alternatívát találunk.

Lényeges például gondoskodni a külső védelemről. Ha gyakran szállítjuk magunkkal, mindenképpen vegyünk hozzá egy jobb minőségű tokot, de a kijelző védelmét is biztosítsuk fóliával annak ellenére, hogy a nagyobb méret miatt egy tabletet nehezen dobunk le, illetve a többséget ellátták valamilyen védelemmel (pl. Gorilla Glass).

Precíz munkálatokhoz szükség lehet speciális beviteli eszközökre, melyeket jellemzően Bluetooth technológiával tudunk csatlakoztatni a legtöbb táblagéphez. Egy digitális toll például jó szolgálatot tehet, ha sok táblázatot vagy adatbázist kezelünk, illetve aprólékos munkát végzünk, de ha sok szöveggel dolgozunk, akkor egy billentyűzet és egy egér is jó szolgálatot tehet hozzá. A lehetőségek tárháza csaknem végtelen!

Mire figyeljünk vásárláskor a szoftver szempontjából?

Minden tablet rendelkezik egy előre feltelepített operációs rendszerrel, mely alapvetően meghatározza az eszköz lehetőségeit és felhasználhatóságát egyaránt, de mellette lényeges lehet, hogy milyen előre feltelepített applikációk találhatók meg rajta. Hogy melyik mellett döntünk, az gyakorlatilag teljesen mindegy, de fontos, hogy illeszkedjen az addig használt ökoszisztémához.

Android

A piacon jelenleg Android operációs rendszerrel szerelt táblagépből találunk a legtöbbet. Ugyanaz a rendszer, mint ami okostelefonokon megtalálható, néhány gyártó azonban gondoskodott róla, hogy saját kezelőfelülettel, extra applikációkkal és lehetőségekkel kecsegtessen a felhasználók számára.

Ezen a téren határozottan az élen jár a Samsung, akik speciális szoftverekkel, gyakran előfizetésekkel – például ideiglenes Youtube Premium – várják a vásárlókat. Alapvetően az Android egy jól használható és egyszerűen kezelhető platform, mely hatalmas szabadságot biztosít a felhasználók számára.

Ha a telefonunkon is ilyen rendszer fut, illetve kedveljük a Google szolgáltatásait, akkor mindenképpen ilyen megoldások közül válogassunk. Jellemzően az olcsóbb kategóriában csak ilyen alaprendszerrel szerelt tableteket találunk.

iOS

Az iOS az Apple ökoszisztémájának a része, így ha a cupertinói óriás termékeivel dolgozunk, tehát iPhone és Mac van a birtokunkban, akkor érdemes egy ilyen rendszerre épített táblagépet választanunk, hiszen ezzel rengeteg extra lehetőséget, óriási átjárhatóságot kapunk majd.

Általánosságban elmondható, hogy az iOS alapja az okostelefonokról ismert operációs rendszer némileg átalakított és a megjelenés tekintetében is átszabott változata. Rendkívül biztonságos, látványos és nagyon könnyen kezelhető megoldás, amivel a prémium kategóriában találkozhatunk a leginkább, de a középkategóriában is egyre erősebb az Apple.

Ha iPad vásárlásán törjük a fejünket, akkor azon mindig iOS fut majd, mely több ponton is nagy hasonlóságot mutat az Androiddal, de hangsúlyosak rajta az Apple saját szolgáltatásai, illetve saját fejlesztésű applikációi.

Windows 10

A Microsoft jelenléte egyelőre nem túl erős a táblagépes szegmensben. Egyelőre nagyon kevés ilyen típusú gépen fut Windows 10 operációs rendszer, melyek általában inkább hibridnek tekinthetők, és nem egyszerű tabletnek, tehát az eszközök egyszerre netbookként is funkcionálnak.

Teljes értékű szisztémáról van szó, mely mind a megjelenés, mind a szolgáltatások tekintetében teljesen hasonlít az otthoni számítógépeken használt operációs rendszerhez. Jellemzően csak a legdrágább kategóriában találkozhatunk Windows 10 alapú táblagépekkel, így csak nagyon indokolt esetben érdemes ilyen megoldást választani.

Gyakran ismételt kérdések

E-könyv olvasó vagy táblagép?

A hasonló kinézetből fakadóan gyakran felmerül a kérdés, hogy e-könyv olvasót vagy tabletet vásároljunk magunknak? Sok helyen feltüntetik, hogy az e-könyv olvasók jellemzően jobban olvasható kijelzővel rendelkeznek, nem fárasztják a szemünket, ezen felül pedig az akkumulátoruk is jobban bírja. Ebből egyedül utóbbi tulajdonság igaz, hiszen ezek az eszközök csak egyetlen dolgot tudnak, de azt nagyon jól, így teljesen evidens, hogy jobban bírják egy töltéssel.

Minden más azonban táblagépen is megvalósítható, ezáltal a fényerő kalibrálásával vagy egy speciális applikációval ilyen eszközön sem okoz majd gondot például a könyvszerű háttér biztosítása, tehát egy olcsóbb tablet jellemzően jobb döntés, hiszen nemcsak olvashatunk rajta, hanem egy sor más funkciót is kínál nekünk (internetes böngészés, mobiljáték stb.)

Milyen tabletet vegyek tanuláshoz?

Ez attól függ, hogy mit értünk tanulás címszó alatt? Amennyiben egyszerű online oktatásról van szó, jellemzően felesleges sokat költeni, egy belépő középkategóriás táblagép is megállja majd a helyét, a lényeg, hogy legyen benne egy 4-6 magos processzor, legalább 3GB RAM és egy jobb előlapi kamera.

Amennyiben azonban egyetemi jegyzeteléshez, gyakori online böngészéshez, nagyobb dokumentumok kezeléséhez használnánk a tabletet, akkor érdemes lehet egy kicsit jobbat és erősebbet nézni, hogy minden helyzetben megállja a helyét. Ha belefér a költségvetésünkbe, és Apple ökoszisztémában dolgozunk, ilyenkor jó választás egy iPad, vagy egy magasabb kategóriás Samsung.

Milyen táblagépet vegyek internetezéshez?

Ha kizárólag internetezésre használnánk a táblagépet, jellemzően nem szükséges túl drága modellt beszerezni hozzá. Jellemzően ideális választásnak bizonyulnak a belépő kategóriás megoldások is, melyek kényelmesen kezelik a böngészőket, de akár még a Youtube applikáció sem okoz nekik gondot.

Milyen tabletet vegyek mobiljátékra?

Ha szeretjük a mobiljátékokat, esetleg gyermekünknek választunk táblagépet, akkor döntésünket jellemzően befolyásolja, hogy mennyire összetett applikációkat szeretnénk majd futtatni a hardveren. Az egyszerűbb, kisebb korosztálynak szánt, minimál dizájnra épített játékokhoz ugyanis teljesen ideális lehet a belépő szint, de egy nagyobb gyermeket egy ilyen eszköz már nem tud kiszolgálni.

Egy Call of Duty Mobile, egy Minecraft vagy egy Roblox ugyanis már megkövetelik legalább a középkategóriát, hiszen nemcsak erős többmagos processzor és grafikai feldolgozó egység, hanem sok RAM is kell majd ilyenkor a gépnek – legalább 4GB –, miközben a belső tárhely méretére szintén figyeljünk oda, hiszen ezek az applikációk rengeteg helyet foglalhatnak.

Milyen táblagépet vegyünk idősebbeknek, nagyszülőknek?

Az idősebb korosztály körében kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a tabletek, hiszen a nagy kijelző miatt könnyebben kezelik, egyszerűbben átlátják ezeket az eszközöket, miközben jellemzően nincs nagy igényük olyan értelemben, hogy összetett képszerkesztő applikációkat akarnának futtatni, esetleg egyszerre több szoftvert.

Jellemzően internetezésre, a családdal való kapcsolattartásra, videóchatelésre használják ezeket az eszközöket. A belépő kategória tökéletesen kiszolgálja őket, arra viszont figyeljünk, hogy ne egy névtelen, gyorsan meghibásodó eszközt válasszunk, hanem egy megfelelő támogatással rendelkező, ismertebb gyártó nevével ellátott termékét, mely szükség esetén javítható, működése megbízható.

Milyen tabletet vásároljak Netflix-hez?

Magyarországon is egyre népszerűbb a filmes és sorozatos tartalmakra koncentráló Netflix applikáció, amit sokan szeretnének tabletről használni. Hogy ehhez milyen eszközt érdemes venni? Mivel a szoftver nem igényel túl erős hardvert, ezért akár egy belépő szintű tablet is ideális lehet hozzá, de van egy dolog, amiért érdemes egy kicsit jobban a zsebünkbe nyúlni ilyenkor.

Ez nem más, mint a kijelző! Egy belépő szintű táblagépnél a megjelenítő gyakran közel sem kínál olyan magas minőséget, mint egy középkategóriás eszköznél, hiába kezeli akadásmentesen a Netflix-et. Érdemes tehát egy legalább full HD felbontásra alkalmas eszköz mellett dönteni, hogy a videós tartalmak a lehető legjobb minőségben jelenhessenek meg.

Milyen táblagépet válasszunk filmnézéshez?

Ha csak és kizárólag filmeket és sorozatokat néznénk a tableten, és azt is letöltött formában, nem streamelve, akkor a kiválasztáskor két dologra kell odafigyelni. Az egyik a kijelző minősége! Legyen minél nagyobb felbontású – a full HD ma már alapvetőnek tekinthető ezen a téren –, illetve jó színhűséggel rendelkezzen, de a látószögre is érdemes lehet odafigyelni.

A processzor erőssége vagy a memória mérete filmnézés esetén nem túl mérvadó, ellenben a belső tárhely mérete annál inkább. Ha letöltött filmeket és sorozatokat akarunk nézni a táblagépről, akkor válasszunk minél nagyobb belső tárhellyel rendelkező típust, vagy olyat, amit utólag bővíthetünk például microSD kártyával.

Miért vegyek tabletet, ha már van okostelefonom?

Jellemzően a nagyobb kijelző és a kényelem miatt. Egy táblagépen általában kényelmesebb dolgozni vagy multimédiás tartalmakat nézni, dokumentumokat áttekinteni, mint a telefonok aprócska kijelzőjén, ami munkánál vagy tanulásnál hatalmas segítséget jelenthet. Ettől eltekintve nyilván mindenkinek magának kell tudnia, hogy kihasználná-e a tabletet vagy sem.

Aki rengeteget utazik, és csak a szórakoztatásra használná, annak ugyanolyan jó választás lehet egy tablet, mint azok számára, akik csak a tanuláshoz vagy csak a munkához vásárolnák. A legtöbb esetben a nagy kijelző és a hosszú akkumulátor-üzemidő miatt döntenek mellette az emberek, illetve azért, mert könnyebb magukkal vinni, mint egy laptopot.

Digitális rajzolásra és képszerkesztésre is alkalmas egy táblagép?

Ha nem is mindegyik, de igen! Bár a professzionális munkákhoz érdemesebb inkább digitális rajztáblát vásárolni, ugyanakkor a jobb tableteket ilyen feladatokhoz is bevethetjük. Ehhez sajnos mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de a drágább Apple eszközök és a Samsung termékei például egy megfelelő digitális tollal kiegészítve jó hátteret adhatnak a digitális alkotáshoz.

Az olcsóbb típusok sajnos ilyesmire alkalmatlanok, mert nagyon rossz a visszajelzési rátájuk, nehéz megszokni az állandó késlekedésüket, egy összetettebb rajz esetén pedig a hardveres korlátok is nagyon hamar kiütközhetnek.

Honnan tudom, hogy egy tablet alkalmas-e a SIM kártya fogadására?

Ha olyan környezetben is használnánk online feladatokra táblagépünket, ahol nincs WiFi, akkor lényeges lehet olyan típust választani, ami képes a SIM kártya fogadására. Ilyenkor az eszköz önmaga tudja kezelni a mobilinternetet pontosan úgy, mint bármelyik másik telefon. (Nyilván egy okostelefonos hotspot is jó alternatíva ilyenkor!)

Ha ilyen tabletet keresünk, akkor a gyártók jellemzően már a csomagoláson jelzik, hogy alkalmas-e a SIM kártya kezelésére vagy sem. Ezt a gyártói egyezmény szerint jellemzően a „Cellular” jelöléssel szokták megkülönböztetni, de a 4G/LTE, rövidesen az 5G feltüntetése szintén erre utal.

Lehet SMS-t küldeni és telefonálni is egy táblagéppel?

Amennyiben az eszköz képes SIM kártya fogadására, és a szoftveres háttér ezt támogatja, akkor mind az SMS küldés, mind a telefonálás megvalósítható vele. Utóbbi jellemzően csak kihangosítás vagy egy jobb headset mellett lehet működőképes, hiszen a nagyobb méretű tabletek kifejezetten kényelmetlenek lehetnek ilyenkor

Melyik tablet alkalmas jegyzeteléshez?

Sokan azért szeretnének táblagépet vásárolni maguknak, hogy környezetbarát módon, egyszerűen készíthessenek digitális jegyezeteket például egy egyetemi tanórán vagy egy munkahelyi meetingen, ahol nem szeretnének a billentyűzettel kopogni. Egyre több tablet nyújt erre ma már lehetőséget, azonban kizárólag azok, melyek támogatják a digitális tollakat! A kérdéses technológiában az Apple és a Samsung messze az élen járnak, így mindkét gyártónak saját szoftverei és saját gyártású hardverei vannak arra az esetre, ha egy tableten szeretnénk úgy írni, illetve jegyzetelni, mintha papírra tennénk ugyanazt.