Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Cosori Pressure Cooker gyorsfőző teszt

Leteszteltük a Cosori Pressure Cooker névre keresztelt gyorsfőzőt, amely a klasszikus kukták továbbfejlesztett, modern változataként nagyon hasznos és biztonságos társ lehet a konyhában.

Előre leszögeznénk, hogy nem vagyunk túl nagy konyhatündérek. A legtöbbször tökéletesen megelégszünk azzal, amit egy air fryerben el tudunk készíteni, így kicsit félve ismerkedtünk a Cosori legújabb termékével, ami Pressure Cooker gyorsfőzőként mutatkozott be előttünk.

Amint azonban kibontogattuk, beüzemeltük és elolvastuk a használati utasítást, nagyon hamar jó barátságot kötöttünk, hiszen rájöttünk, hogy a Cosori ismét valami olyan dolgot alkotott, ami nem csak jól működik, de mindemellett nagyon hasznos társ lehet a konyhában.

Feltéve, ha ismerjük a főzés alapjait, hiszen itt azért egy kicsit jobban át kell látni ezt a tudományát, de ha az alapokat ismerjük, a gyorsfőző segítségével isteni ételeket készíthetünk gyorsan és ízletesen.

Lássuk, hogy mit tud a gyakorlatban a Cosori Pressure Cooker!

Cosori Pressure Cooker

Előnyök:

  • 1100 watt teljesítmény
  • 5,7 literes űrtartalom
  • Időzítő
  • 9 az 1-ben gyorsfőző
  • Kivehető főzőedény

Elérhető itt

Cosori.hu – hivatalos
Árukereső.hu

Egyszerű csomagolásban érkezett, hasznos kiegészítők hadával

A Cosoritól ugyan megszoktuk, hogy termékeiket nagyon látványos dobozkába zárják, ennél a gyorsfőzőnél azonban nem volt szempont mindez, így egyszerű, ámde rendkívül vastag kartondobozban kapott helyet hungarocell távtartók közé zárva.

A biztonság tekintetében tehát maximálisan elégedettek lehetünk, ami azonban ennél sokkal fontosabb, hogy mennyi hasznos kiegészítőt találtunk a csomagban, amelyek alaposan megkönnyíthetik a készülék hatékony és biztonságos alkalmazását.

A gyorsfőző, illetve a belevaló belső edény mellett ugyanis találunk a csomagban egy speciális gőzölő állványt, egy leveses kanalat, egy rizslapátot és egy hasznos mérőpoharat, valamint egy rendkívül alapos és valóban hasznos magyar nyelvű útmutatót.

Ezt érdemes átlapozni az első használat előtt, és nem csak azért, mert itt találhatunk hozzáférést az online receptekhez, hanem azért is, mert a gyorsfőző bár nagyon biztonságos, azért könnyen lehet rosszul is használni.

Érdekesség, hogy a dobozból előkerül még egy nagyobb paksaméta is – ízlésesen csomagolva –, ami az idegen nyelvű útmutatót és egy nyomtatott receptkönyvet tartalmaz, sőt idegen nyelvű matricákat, amelyek felragaszthatók az eszköz oldalára, ha esetleg németül, franciául, olaszul vagy spanyolul jobban tudjuk értelmezni a kezelőfelületet, mint angolul.

A szokásos Cosori-minőség jellemzi a dizájnt és az anyagminőséget

A gyártó mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy még egy egyszerű konyhai gép is olyan megjelenéssel rendelkezzen a konyhában, ami képes új színt hozni a helyiségbe, és nincs ez másképpen ezzel a gyorsfőzővel sem.

Mondhatni a klasszikus kuktafazekak formáját gondolták újra az eszköznél, méghozzá a fekete műanyagok és a szürkés fémbevonat kombinációjával, ízléses termékdizájnnal, letisztult megjelenéssel és kompakt mérettel.

Az illesztések szokásosan precízek, az anyaghasználat pedig nagyszerű, érezhetően strapabíró, jól összerakott gépről beszélünk, de külön kiemelnénk a belevaló belső edényt, ami olyan bevonattal rendelkezik és olyan kialakítást kapott, hogy egyszerűen jó kézbe venni.

Használatra kész állapotban kapjuk

További jó hír – különösen azoknak, akiknek még nem volt dolguk ilyen készülékkel –, hogy gyakorlatilag használatra kész állapotban érkezik, nincs szükség összeszerelésre vagy bonyolult mutatványokra, a kicsomagolás után egy percen belül ki tudjuk próbálni.

Nagyon fontos azonban, hogy ne szabdossuk le ész nélkül a különféle matricákat és figyelmeztető jelzéseket, mert dacára annak, hogy a kézikönyvben minden le van írva, azért fontos lehet már a beüzemeléskor tisztában lenni az olyan kényes pontokkal, mint például a gőzleeresztő szelep holléte.

Az első beüzemelés előtt nincs más teendőnk, mint mindent kipakolni a belső edényből, eltávolítani a biztonsági papírokat, és azonnal indíthatjuk a próbaüzemet.

A próbaüzem nemcsak egyfajta fertőtlenítést ad a főzőfelületnek, de mindemellett biztonságosan megismerteti velünk a gyorsfőző működését – gyakorlatilag egyszerű vízforralás segítségével.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a próbaüzemet feltétlenül végezzük el az első beüzemelés után, hiszen magyar nyelven, lépésről-lépésre le van írva a felhasználói kézikönyvben, és nekünk is eközben vált világossá, hogy miként működik a gép, mire kell odafigyelni a biztonság tekintetében és egyáltalán milyen folyamatai vannak vele az ételkészítésnek.

A Cosori Pressure Cooker gyorsfőző a gyakorlatban

Használata tanulást igényel

A próbaüzem után kicsit bizonytalankodva ugyan, de azért rögtön kipróbáltuk élesben is az eszközt, mielőtt azonban rátérnénk az első tényleges főzési élményekre, mindenképpen ki kell emelnünk a termék sarkalatos pontját: ha helyesen akarjuk használni, akkor az bizony tanulást igényel.

Egy air fryerhez viszonyítva sokkal bonyolultabb a kezelése és a működése is, viszont itt emelnénk ki rögtön, hogy mi annak ellenére sem ijedtünk meg tőle, hogy ez volt az első alkalom, hogy ilyen eszközt használtunk a konyhában.

Láttunk már hasonlót működni, pontosan tisztában voltunk az előnyeivel is, azonban egészen más valakit látni dolgozni vele, mint alkalmazni a gyakorlatban.

Emiatt hosszasan bújtuk a használati utasítást – szerencsénkre valóban mindenben segített –, gondosan odafigyeltünk a biztonsági előírások betartására, így nem is maradt el a sikerélmény, de ehhez legalább 50-60 percet azzal foglalatoskodtunk, hogy kiismertük és elvégeztük a próbaüzemet.

Egészen más megközelítést igényel, mint a hagyományos főzés

Ettől senki sem mentesül majd, mint ahogyan attól sem, hogy egy ilyen készülékben egészen más főzni, mint hagyományos fazékban. Teljesen mások az arányok – hiszen nincs elpárolgó gőz –, de még az ízesítésre is oda kell figyelni, mert itt minden, amit beleszórunk az edénybe, az aromája ott is marad, nincs veszteség.

Ez alapvetően óriási előny azoknak, akik szeretnek kísérletezni, ízletesen főzni, de hátrány azoknak, akik az egyszerűséget, a bevált recepteket keresik, hiszen itt fontos lesz újítani, de amint az számunkra is bebizonyosodott: érdemes foglalkozni vele.

Rizsfőzőként tökéletesen megállta a helyét

Hogy ezt bebizonyítsuk, mi a rizzsel kísérleteztünk vele, hiszen elég egyszerű ahhoz, hogy ne lehessen elrontani, de mégis sokoldalúvá tehető annyira, hogy az eszköz működését és hatékonyságát alátámaszthassuk.

Valamint azt is, mennyire más hozzáállást igényel ebben készíteni az ételeket!

Történt ugyanis, hogy rizsfőzés előtt fellapoztuk a használati útmutatót, ami a következő utasítással szolgált a rizs és a vízarány tekintetében: 1:11/48

Elsőre nem igazán tudtuk értelmezni ezt a matematikai képletet, így egy zacskó rizshez egy a térfogatához mért negyed mennyiség vizet adagoltunk a megfelelő fűszerezés társaságában. Az eredmény? Kudarc, hiszen túl kevésnek bizonyult a víz mennyisége, de nem adtuk fel.

Második nekifutásra egy kicsit több vizet adagoltunk hozzá – inkább érzésre, mint matematikai képletekbe bonyolódva –, és a végeredmény 12-15 perc alatt a mi ízlésünkhöz tökéletesen igazodó rizs lett.

Tudni kell, hogy mi alapvetően kicsit szétfőzve, nem pergősen fogyasztjuk a rizst, de kevesebb vízzel így sem okozhat gondot az elkészítése, ezért kezdetben mindenkinek rá kell majd éreznie az arányokra, azonban éppen ez a főzés egyik szépsége.

Sokkal ízletesebb lett a rizs

Azon túl, hogy az állagot tökéletesen eltaláltuk, a rizs ízéről is beszélnünk kell egy kicsit. Mi ételízesítővel készítjük ezt a köretet, ami nemcsak sót, hanem extra aromákat is ad a rizs számára, hogy önmagában is fogyasztható legyen.

Kísérletképpen most extra só nélkül, csak egy kis ételízesítő adagolásával készítettük a gyorsfőzőben, és az eredmény egyenesen elképesztő lett. Túlzás nélkül mondhatjuk: a legfinomabb rizs lett, amit valaha ettünk.

Nemcsak a rizs természetes íze maradt meg a szemekben, de a fűszerek sem főttek ki belőle, mintha belepárolódtak volna a gabonába, így önmagában is egyenesen csodálatos hatást keltett.

Persze nem csak rizsfőzésre jó

A rend kedvéért azért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Cosori Pressure Cooker nem csak rizs főzésére ideális. Mivel a gyorsfőző gyakorlatilag magában tartja a gőzt – nincs semmi kipárolgás –, más ételek esetében is hasonló ízgazdagság várható tőle.

A gyártó ajánlja levesekhez, valamennyi főzést igénylő gabonaféléhez, zabkásákhoz, ragukhoz, omlós húsokhoz, sőt még joghurt és sütemény is előállítható vele a megfelelő üzemmód mellett.

A készülék nemcsak lassú főzésre, hanem párolásra és szuvidálásra, sőt melegen tartásra is alkalmas, tehát funkciókból nincs hiány.

Gyorsan és hangtalanul dolgozik

A Cosori gyorsfőzője nemcsak a nevében gyors, hanem valóban képes elképesztően hamar elkészíteni a kért fogásokat. Ha az előmelegítést nem számítjuk, akkor a rizs nettó 12 perc alatt készen volt, de levesek és húsok esetén sem igényel több időt 30-35 percnél.

Ez rengeteg időmegtakarítást jelent a hétköznapokban, különösen abban az esetben, ha már vannak hozzá bevált receptjeink, így csak bele kell szórni az összetevőket, és megvárni, amíg elkészül például egy jó zöldségleves vagy egy szuper ragu.

Ami nagyon lenyűgözött minket, hogy akkora nyomás uralkodik a készülékben, hogy működése gyakorlatilag teljesen hangtalan, még a víz rotyogása sem hallatszik benne, teljesen olyan, mintha nem is történne semmi a konyhában.

Sőt, a készülék jóval kevesebb párát csinál a lakásban és a kellemetlen szagok nagy részétől is mentesül a háztartás.

A biztonságra nem lehet panasz

Mivel nagy nyomáson, gyakorlatilag forró gőzzel dolgozik, voltak aggályaink a készülék biztonságát illetően, azonban már a próbaüzem során bebizonyosodott, hogy nincs ok a félelemre, a Cosori nagy figyelmet szentelt erre is.

Az eszköz fedőjét például nem lehet rosszul rátenni, hiszen addig nem indul el a program, és ha rátettük, nem is lehet egyszerűen letekerni, csak azt követően, hogy a nyomást természetes vagy manuális módon eleresztette.

Ha türelmesek vagyunk, akkor pár perc alatt a fedő nyithatóvá válik – egy úszószelep mutatja, mikor távozott belőle minden nyomás –, de van rajta egy gőzleeresztő gomb is, amit elegendő meghúzni ahhoz, hogy manuálisan kieresszük belőle a gőzt.

Alapvetően ez az egyetlen olyan dolog, amire figyelni kell, hiszen ha mi eresztjük ki, akkor hirtelen nagy mennyiségű forró gőz távozik belőle. Fel is hívja a figyelmet a gyártó, hogy sem ilyenkor, sem egyéb esetben nem szabad az eszköz fölé hajolni.

Összességében tehát egy percig sem éreztük veszélyesnek vagy problémásnak a készüléket, mindent jól kitaláltak és biztosítottak a Cosori mérnökei, ha tehát valaki emiatt hezitálna a vásárláson, akkor az bátran elengedheti a félelmeit.

Működtetése gyorsan megtanulható

Bár első ránézésre a gyorsfőző elég bonyolult szerkezetnek tűnik, rengeteg gombot találhatunk rajta, de a magyar nyelvű útmutatóval és a próbaüzemmel csakhamar kiismerhetjük, hogy mi és mire való.

Az első használat után azonnal memorizáltunk mindent, így másodszorra már papír nélkül végeztük a beállításokat, emiatt még azok számára sem okoz majd gondot a használat, akik nem beszélnek angolul, esetleg most először találkoznak ilyen konyhai eszközzel.

Működéséhez egy tágas, könnyen működtethető, jól átlátható panel áll a rendelkezésünkre hagyományos gombokkal, valamint egy kis kijelzővel, aminek a jelzéseire érdemes odafigyelni, hiszen nemcsak az időt tudja mutatni, hanem még azt is, ha az eszköz túlmelegedett vagy éppen előmelegítést tart.

Karbantartása pofonegyszerű

Bár rizsfőzés után alapvetően elegendő volt papírtörlővel áttörölni a nedvessé vált elemeket, illetve vízzel elöblíteni a belső edényt, de akkor sem kell megijedni, ha valamilyen szaftosabb ételt készítenénk benne, mert az eszköz karbantartása és tisztítása nagyon egyszerű.

Eleve az egész belső edény egyben kiemelhető, az könnyedén tisztítható kézzel.

Más karbantartásra csak hosszabb távon lesz szükség, de erről is alapos leírást kapunk magyar nyelven az útmutatóban, hiszen kiemelhető például az úszószelep és a tömítőgyűrű is, ha azok külön tisztítást igényelnek.

Sőt jó hír, hogy a készülék képes az öntisztításra, ehhez csak vizet kell tölteni bele, majd elindítani egy egyszerű programot 5-10 percre.

Az applikáció sokat segíthet

Amint azt fentebb többször is említettük, a készülékhez letölthető egy hasznos társalkalmazás (VeSync), amihez találunk célzott QR kódot az útmutató első oldalain.

Érdemes letölteni, mert nagyon sok magyar nyelvű recepthez, segítséghez és oktatóvideóhoz férhetünk így hozzá, sőt csatlakozhatunk egy online közösséghez is, ahol ötleteket gyűjthetünk vagy tanácsokat kérhetünk másoktól.

Ennél nagyobb támogatói hátteret alig tudunk elképzelni egy ilyen eszköz kapcsán, sőt a Cosori még házon belüli séfeket is tart, akikkel kapcsolatba léphetünk e-mailben, ha esetleg elakadtunk volna valamiben.

Ha megtanuljuk kezelni, a Cosori Pressure Cooker óriási segítség lehet a konyhában

Mindent összevetve határozottan ki merjük jelenteni, hogy a Cosori ismét egy olyan terméket tett le az asztalra, ami azon túl, hogy nagyon jól működik, valódi segítséget nyújt a konyhában, alaposan felgyorsíthatja bizonyos ételek elkészítését.

Tény és való, hogy használata tanulást és sok kísérletezést igényel, de aki otthon van a konyhában, annak ez inkább lesz öröm és boldogság, és nem negatívumként éli majd meg azt, hogy másképpen kell bánni vele, mint egy fazékkal a tűzhelyen.

Külön jó pont, hogy a gyártó gondoskodott a biztonságról, a rendkívül tartalmas magyar nyelvű leírásról és a támogatói háttérről, így aki régóta tervezi egy hatékony és modern kukta beszerzését, ami önmagában, tűzhely nélkül működik, annak biztosan nem okoz majd csalódást ez az eszköz.

Cosori Pressure Cooker

Előnyök:

  • 1100 watt teljesítmény
  • 5,7 literes űrtartalom
  • Időzítő
  • 9 az 1-ben gyorsfőző
  • Kivehető főzőedény

Elérhető itt

Cosori.hu – hivatalos
Árukereső.hu

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb Cosori air fryerek 2025-ben!

HATÉKONY ÉS GYORS SEGÍTSÉG AZ IGAZI KONYHATÜNDÉREKNEK
HATÉKONY ÉS GYORS SEGÍTSÉG AZ IGAZI KONYHATÜNDÉREKNEK
Ha szeretünk kísérletezni a konyhában, de nincs rá sok időnk, akkor itt a megoldás.
Előnyök
Rendkívül hatékony munkavégzés
Az ételek sokkal ízletesebbé válnak
Minden tekintetben biztonságos
Rendkívül alapos magyar nyelvű útmutató
Számtalan étel elkészíthető benne
Szinte hangtalanul dolgozik
Hasznos kiegészítők járnak hozzá
Hátrányok
Tapasztalt szakácsoknak is tanulást igényel
Manuális gőzleeresztésnél nagy körültekintésre van szükség
9
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával