Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Fűtés mobil klímával – minden tudnivaló egy helyen

Egyre gyakrabban hallani a köztudatban a mobil klímás fűtés lehetőségéről. Amennyiben minket is érdekel a téma, és szeretnénk mindent megtudni róla egy helyen, akkor itt a remek alkalom.

Magyarországon egyelőre még nem tekinthető különösebben elterjedt megoldásnak, ha egy háztartás nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is használja a klímaberendezését, holott külföldön egyre elfogadottabb a köztudatban ez a multifunkcionális megoldás.

Ennek az oka nem más, minthogy egyre többen jönnek rá arra: egy mobil klímával nemcsak otthonunk hűtése, hanem fűtése is egészen gazdaságosan megvalósítható. Emiatt az alábbiakban minden fontos információt összegyűjtöttünk egy helyre, amit a klímás fűtés kapcsán tudni kell.

Ma már megéri mobil klímával fűteni

Ha szóba kerül a klímás fűtés, a legtöbb ember rögtön legyint és elhessegeti a témát arra hivatkozva, hogy ez a fűtési megoldás rendkívül drága, mert a technológia túl sok áramot fogyaszt, emiatt legfeljebb a központi fűtőrendszer kiegészítésére alkalmas.

Ez azonban tévedés. Rengetegen azért ítélik meg ilyen hamar a klímás fűtés technológiáját, mert nem akarnak, vagy nincs idejük megismerkedni vele, hiszen egy fűtéskorszerűsítés mindig rendkívül stresszes folyamat, illetve megelégszenek azzal, amijük van, úgy gondolják, hogy tökéletes számukra a gázkazán.

Csakhogy ezek az előítéletek sokszor nagyon súlyos tízezreket, esetenként százezreket vehetnek ki a zsebünkből fűtési szezononként, hiszen amennyiben minden feltétel adott hozzá, a lakás jó fekvésű és megfelelő a szigetelése, akkor a legmodernebb gázkazánokhoz viszonyítva is 10-15 százalékkal olcsóbban tudjuk kihozni fűtési költségeinket egy klíma segítségével.

Miért gazdaságos fűtésre a mobil klíma?

Amint az nagy mobil klíma kutatásunkból korábban kiderült, ma már a legtöbb klímaberendezés képes arra, hogy nyáron hűtsön, télen pedig fűtsön. Adja magát azonban a kérdés, hogy miért használnánk fűtésre is ezeket az eszközöket, azaz mitől olyan gazdaságosak?

A válasz a működési elvben keresendő, hiszen minden fűtési megoldástól, még a kiegészítő alternatíváktól is drasztikusan különböznek a klímaberendezések. Példának okáért egy olajradiátor egy nagy teljesítményű fűtőszálat forrósít fel, illetve alakítja át hőenergiával az elektromos áramot, ami nem túl költséghatékony.

Ilyenkor ugyanis egységnyi elektromos energia hasonló mennyiségű hőenergiát állít elő, és nem nehéz kiszámolni a mai energiaárak mellett, hogy ez ebben a formában bizony nem a legszerencsésebb, illetve legolcsóbb alternatíva.

A hőszivattyú a titok nyitja

A mai klímaberendezések többsége az úgynevezett hőszivattyús elvet követi, ami az imént említett egy az egyben történő energiaátalakításhoz mérten akár négyszer vagy ötször is jobb hatásfokot tud biztosítani egy ilyen berendezés számára, ha fűtésről van szó.

A hőszivattyús működési elv lényege, hogy a berendezés gyakorlatilag újra és újra felhasználja a hőenergiát, ezáltal egy levegő-levegő alapú eszközről van szó, ami hűtéskor a benti levegőt a keringetés során lehűti, fűtéskor pedig felfűti, és egy adott szinten tartja.

A hűtés és a fűtés elmélete

Ahhoz azonban, hogy megértsük a hőszivattyús megoldás gazdaságos jellegét, nagyon fontos megismernünk az így működő fűtés és hűtés elméletét. Mint köztudott, a klímaberendezésekben egy speciális hűtőközeg található, ami működés során cseppfolyós állagból gáz halmazállapotúvá változik, ezáltal tökéletesen alkalmas hő elvezetésére.

Amennyiben hűtésre van szükség, akkor a hűtőközeg felmelegszik, gáz halmazállapotban kerül a kompresszorba, ott összepréselődik, sűrűsödik, a kinti közegbe kerülve leadja a hőenergiát, majd erőteljesen lehűtött állapotban kerül vissza, hogy ezzel hűtse a benti levegőt.

Ha fűtésről van szó, akkor gyakorlatilag ugyanez a folyamat játszódik le, csak éppen rövidebb úton, hiszen a gáz által keltett hőenergia nem kerül kivezetésre a lakásból, hanem az a benti levegő hőmérsékletét támogatja majd meg.

Az elektromosság csak a rendszert működteti

Mint az már a fentiekből is kiderülhetett, a klímaberendezések hatékonyságát leginkább az adja a fűtés tekintetében, hogy nem vesz részt közvetlenül a hő előállításában – mint egy olajradiátornál vagy hősugárzónál –, hanem csak a rendszer működéséért felel.

Ez pedig gyakorlatilag egyfajta alapszintű energiabefektetésnek tekinthető a többi megoldáshoz viszonyítva, és így lehet az, hogy egy jobb mobil klímával akár négyszer-ötször hatékonyabban, illetve olcsóbban fűthetünk, mint például egy elektromos radiátorral.

Azért nem mindig érdemes váltani

Bár a fentiek alapján sokan úgy gondolhatják, hogy minden esetben jobb választás, ha mobil klímára váltunk a fűtés tekintetében, azonban közel sem lenne objektív ez az összeállítás, amennyiben ezt a véleményt hangoztatnánk.

Tény és való, hogy egy elektromos radiátorhoz mérten a mobil klíma jobb választás, hiszen hatékonyabb alternatíva, sőt egy modern gázfűtéshez mérten is lehet 10-15 százalékos megtakarítás, azonban azt a fentiekben is jeleztük, hogy ez csak bizonyos körülmények között valósulhat meg.

A megtérülési idővel is számolni kell

Ennek az oka pedig nem más, minthogy a fűtéskorszerűsítésnél vagy fűtéskialakításnál mindig számolni kell a megtérülési idővel is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy már kiépített gázkazános- vagy padlófűtés esetén gyakran több évtized is lehet az az időtartam, amíg a teljes rendszer visszaszolgálja az árát.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy néhány évvel ezelőtt épített lakóház esetébe nem feltétlenül érdemes lecserélni klímára a gázkazánt, ha fűtésről van szó, mert eleve az eredeti rendszer sem hozta még vissza a beletett pénzt.

Mikor érdemes klímát választani a gáz helyett fűtésre?

Természetesen vannak azért olyan esetek és helyzetek, amikor a mobil klímás fűtés kiépítése elgondolkodtató lehet. Példának okáért egy új ház építésekor minden esetben érdemes számításba venni, méghozzá több okból kifolyólag is.

Egyrészt a klímával az év minden időszakában tudjuk biztosítani otthonunk megfelelő komfortszintjét, miközben a kiépítés költsége feleannyi lehet, mint egy gázkazánalapú rendszernek, és akkor még nem is beszéltünk a vezetékek, a radiátorok, a kémények és egyebek hiányáról, melyekkel rengeteg hely felszabadítható a házban.

Szintén jó döntés lehet a klíma olyan esetekben, ha éppen fűtéskorszerűsítés előtt állnánk, hiszen ilyenkor a régi rendszer vélhetően már leszolgálta a magáét, visszatermelte a befektetett költségeket.

A gázfűtéssel jól harmonizál a klíma

Amennyiben gázfűtéssel rendelkezünk, és szemezgetünk a klímával, akkor érdemes lehet megismerkedni a temperáló fűtés fogalmával, ami nem más, mint a kettő egyfajta harmonikus elegyítése, hiszen egy már kialakított gázfűtés esetén sokkal kevesebb ráfordítással tudunk kiépíteni egy klímarendszert.

A temperáló fűtés lényege, hogy a gáz és a klíma egyfajta okos rendszert alkotnak egymással, ami azt jelenti, hogy amikor még nincs olyan hideg, elegendő lenne csak egyetlen helyiséget fűteni, vagy némi rásegítésre van szükség, akkor ezek a rendszerek képesek egymással együttműködni.

Ez a módszer jelentős mértékben le tudja csökkenteni a fűtésszámlánkat, hiszen a rendszer intelligens módon képes kezelni az egyes helyiségeket, ezáltal a klímát használni, ha csak a hálószobában és a fürdőben akarunk egy kis fűtést, majd a gázkazánt elindítani, amennyiben az egész házban szeretnénk kellemesebb hőmérsékletet.

Különösen tavasszal és ősszel lehet óriási segítség

Noha tény és való, hogy egy jobb mobil klíma akár központi fűtésrendszerként is tökéletesen megállja a helyét, ugyanakkor a leginkább kiegészítőként nagyon hasznos, pláne az olyan átmeneti időszakokban, mint a tavasz vagy az ősz.

Ezekben az időszakokban ugyanis esténként vagy reggelente fontos lehet némi fűtés, hogy ne fázzunk a lakásban, de pazarlás lenne ilyenkor bekapcsolni, és akár napközben is járatni a gázkazánt. A legjobb hatásfok általában ilyenkor érhető el a klímaberendezésekkel.

Mert megijedni nem kell, még mínuszokban is képesek kellemes meleget teremteni a lakásban, de ha odakint elhanyagolhatóbb mértékű a hideghatás, akkor lényegesen kisebb energiafelvétel vagy zajszint mellett jobban megállják a helyüket.

Mindegyik klímaberendezéssel lehet fűteni?

Amennyiben eldöntöttük, hogy legalább kiegészítő fűtésre szeretnénk mobil klímát vásárolni, akkor adja magát a kérdés, hogy vajon mindegyik berendezés alkalmas arra, hogy fűtsünk vele? Erre a kérdésre közel sem olyan egyszerű válaszolni, mint gondolnánk!

Bár a hagyományosabb klímákon is találunk úgynevezett fűtés funkciót, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek teljesen alkalmatlanok arra, hogy példának okáért a téli időszakban gazdaságosan fűtsék a lakást, hiszen minél hidegebb odakint az idő, annál jobban romlik a teljesítményük.

Nagyjából +5/+8 Celsius fokig hatásosak, azonban ha hidegebbre fordul az idő, teljesítményük annyira leromlik, hogy mindenképpen valami erősebb alternatíva után kell néznünk.

Az inverteres klímaberendezések az igazán jók fűtésre

Hogy klíma és klíma között van különbség, az a fentiekből már talán kiderült, de a fűtésre igazán alkalmas típusok azok a mobil klímák lesznek, melyek inverteres kialakításúak. Ezek a leginkább gazdaságosabbak, ha melegítésről van szó, és akár -15/-20 Celsius fok esetén is tökéletesen megállják a helyüket.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha ennél hidegebb odakint az idő, akkor a fűtés egyszerűen kikapcsol, éppen ellenkezőleg, ugyanúgy meleg lesz a lakásban, azonban a klímának sokkal több energiabefektetésre lesz szüksége ugyanolyan hatás elérésére, azaz működése nem lesz gazdaságos.

Magyarországon ritkán esik a hőmérő higanyszála tartósan -10 Celsius fok alá, éppen ezért az inverteres mobil klíma az év legnagyobb időszakában tökéletesen kiszolgálja igényeinket.

Mi a titkuk az inverteres klímáknak?

A legnagyobb titok alighanem az, hogy nincs titok, az inverteres klímák azért ennyire hatékonyak, mert minden alkatrészük lényegesen nagyobb, így például a hőcserélők, a ventilátorok vagy a kompresszorok, aminek köszönhetően sokkal nagyobb hatásfokú működésre képesek.

Ezen felül olyan műszaki adottsággal rendelkeznek, hogy nem okoz nekik gondot a működés során kicsapódó folyadék fagyása, lévén saját beépített leolvasztó mechanizmusuk van, ami úgy működik, hogy fagyás érzékelésekor a gép egy időre leáll, és az előállított meleg levegőt az olvasztásra fordítja, majd miután megoldódott a probléma, tovább folytatja a munkát.

Mivel a nagyobb teljesítmény nagyobb elemeket eredményez, ezért az ilyen típusú mobil klímák jellemzően nagyobb méretekkel rendelkeznek, mint társaik, ez azonban minden esetben minimális kompromisszumnak tekinthető a nagy egészhez mérten.

Klímával fűtenénk? Jegyezzük meg a COP és SCOP értéket!

Ha már elhatározásra jutottunk a klímával való fűtés kapcsán, a nehézségek sora még egyáltalán nem ért véget, ha választásról van szó. Kis túlzással ugyanis, ha hűtésre keresünk mobil klímát, akkor aligha tudunk jól választani, de a fűtés sajnos egészen más lapra tartozik.

Példának okáért oda kell figyelnünk olyan kifejezésekre, mint a COP és SCOP érték, melyek a fűtésre alkalmas klímaberendezések esetén nagyon fontos tulajdonságok.

COP érték

A COP érték pontos ismerete nélkül nem szabad, illetve nem is nagyon lehet fűtésre alkalmas mobil klímát vásárolni. A Coeffiecient of Performance kifejezést ugyan sikerült egy kicsit problémásan magyarítani, itthon jósági fokként emlegetik, amit csak azért írunk le, mert rengetegen használják a COP érték szinonimájaként.

Gyakorlatilag egyfajta arányszámról van szó, ami azt mutatja, hogy az adott klímaberendezés milyen hatékonyság mellett képes felhasználni a kapott energiát. Kicsit közérthetőbben a COP érték az 1kW energiából átalakítható hőenergia mértékét képes jelölni.

A kérdéses érték az elektromos radiátoroknál általában 1 körül fixált, tehát egy az egyben alakítja át az energiát hőenergiává, azonban a mobil klíma esetén ennél sokkal jobb értékekkel találkozhatunk, figyeljünk oda rá.

SCOP érték

A SCOP érték hasonló a COP-hoz annyi különbséggel, hogy ez egy átalány, egy olyan jóságfok, amit az egész szezon figyelembevételével állapítottak meg, és figyelembe vették a téli szezonban a -15 és a +10 Celsius fokos kilengéseket is hozzá.

A COP-hoz hasonlóan minél magasabb a SCOP érték, rendszerint annál nagyobb hatásfokra és annál gazdaságosabb használatra számíthatunk a klímától, ha fűtésre van szükségünk. A jobb berendezéseknél a 4-es SCOP érték mondhatni egyfajta alap, de sokszor nem ritka az 5.5-ös SCOP sem egy-egy prémium minőségű terméknél.

Mit jelentenek ezek az értékek a gyakorlatban?

Bár kiválóan hangzanak a kérdéses eredmények, a gyakorlatba csak nagyon nehéz átültetni őket. Emiatt érdemes kiemelni például, hogy ha a mobil klíma COP értéke már meghaladja a 2,75-öt, akkor normál körülmények között sokkal gazdaságosabban használható, mint a gázfűtés.

Azt azért természetesen nagyon fontos itt megjegyezni, hogy a COP értékek például minden esetben egy adott kinti hőmérséklet mellett kerültek mérésre, vagyis a klímával való fűtés hatásfokát jelentős mértékben meghatározza majd, hogy odakint hány fok van.

Ezért adhat átfogóbb képet, ha a COP érték mellett a SCOP is figyelembe van véve, hiszen itt átlagolás történik, a hideg és meleg napok aránya egyaránt szerepet játszik a kalkulációnál. Konkrétan tehát egy mobil klíma biztosan jó lesz fűtésre, ha COP értéke eléri a 3-at, SCOP értéke pedig meghaladja a 4-et.

Még kedvezményes tarifákat is kaphatunk klímás fűtés esetén

Amit csak nagyon kevesen tudnak, hogy klímás fűtés esetén lehetőségük van a tulajdonosoknak arra, hogy kedvezményes tarifát kérjenek az áramszolgáltatójuktól. Ez az úgynevezett H tarifa, aminek köszönhetően a klímaberendezés még a kalkulált eredményekhez mérten is sokkal kedvezményesebben működtethető.

Érdekesség, hogy az ELMÜ-ÉMÁSZ ügyfeleknek a H tarifán felül a GEO tarifa áll a rendelkezésünkre. Utóbbi kapcsán problémát okozhat a napi két óra beütemezett áramszünet, amikor gyakorlatilag így fűtés nélkül marad a lakás.

Ellenkező esetben azonban ez minimális kompromisszum annak fényében, hogy a kedvezményes tarifákkal a villamosenergia árából akár 30 százalékot is spórolhatunk ahhoz képest, ha hagyományos áramforrásról üzemeltetjük klímánkat.

A klímás fűtés és a lakás levegőminősége

Mindenki fázott már meg rosszul tisztított klímától, így sokan azért tartanak a kérdéses berendezéssel való fűtéstől, mert attól félnek, hogy rossz hatást gyakorol a lakás levegőjére. Ez azonban csak akkor igaz, ha nem foglalkozunk a berendezéssel, és nem tisztítjuk ki havonta legalább egyszer.

Amennyiben így teszünk, a klíma inkább előnyös lehet a lakás levegőminőségének javítására, hiszen a beépített légszűrő berendezés tisztíthatja a levegőt, sőt a páramentesítésről egyaránt gondoskodhat, így a kellemetlen és kártékony penész mennyiségét egyaránt csökkenthetjük vele.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a klímaberendezésben milyen légszűrő található, hiszen a legtöbb csak a port fogja meg, de vannak, melyek a polleneket is, ami az allergiások számára óriási felüdülés lehet főként tavasszal.

Természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amennyiben elhanyagoljuk a mobil klíma tisztítását, akkor természetesen okozhat egészségügyi problémákat, hiszen a belső nedvesség miatt a baktériumok, a penészgombák elszaporodhatnak benne, de rendszeres karbantartással ez nem fordulhat elő.

A klíma kiépítése gyors és olcsó

Noha a fentiekben nagyon sok előny elhangzott azzal kapcsolatban, hogy miért érdemes mobil klímát választani fűtésre, de azt még nem igazán hoztuk szóba, hogy a kérdéses rendszer kiépítése alapvetően gyors és olcsó, de legalábbis gyorsabb és olcsóbb, mint egy gázkazános megoldásé.

Ennek az oka, hogy a mobil klíma kiépítéséhez és telepítéséhez nem kellenek engedélyek, nincs szükség radiátorokra, csőrendszerekre és bonyolult elektronikákra, de még arra sem, hogy a beüzemelés után szakértő ellenőrizze a beüzemelést, hiszen kevésbé veszélyes, mint a gázzal működő megoldások. Ezen felül egy klímaberendezés bekötése nagyjából feleakkora költségből jön ki, mint a gázfűzés, mégpedig éppen az imént említett rengeteg extra berendezés és felszerelés miatt.