Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Így készítsd fel robotfűnyíródat az első használatra a téli szünet után

Előkerült a garázsból a robotfűnyíró és szeretnéd átnézni egy kicsit az első indítás előtt? Cikkünkben az összes fontos karbantartási tippet összegyűjtöttünk, hogy minden simán menjen.

A robotfűnyírók azon túl, hogy tavasztól-őszig nagyon hasznos segítséget jelentenek a kert gondozásában, rengeteg karbantartást is igényelnek a precíz munkavégzéshez. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a téli leállást követően először küldenénk munkába az eszközt.

Hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy robotfűnyírónk már első alkalommal is megfelelő minőségű munkát végezzen? Az alábbiakban minden fontos karbantartási tanácsot megosztunk, hogy elkerülhessük az ilyenkor jelentkező problémákat és kellemetlenségeket.

Kezdjük egy általános takarítással

Amennyiben ősszel úgy tettük el robotfűnyírónkat, hogy nem takarítottuk el megfelelően és nem gondoskodtunk a legalapvetőbb karbantartási teendőkről, akkor az első és legfontosabb minden esetben az, hogy alaposan letisztítsuk a gépet.

Különösen fontos odafigyelni ezen a ponton a szenzorokra, valamint a kerekek és a vágószerkezet környezetére. Ezeken a pontokon ugyanis annyira kemény, sárból és fűnyesedékből álló réteg rakódhat le, ami alapjaiban befolyásolhatja a fűnyírás minőségét.

Ellenőrizzük a robotfűnyíró töltőcsatlakozóját

A robotfűnyírók egyik legérzékenyebb pontja a töltőcsatlakozó. Bár a gyártók különböző módon védik ezeket a pontokat, sajnos az időjárás viszontagságait nehezen viselik. Sőt mi több, ha hosszú ideig állnak – pláne egy magas páratartalmú garázsban –, akkor hajlamosak a rozsdásodásra.

Ezt érdemes még az első csatlakozás előtt ellenőrizni, és amennyiben korróziót látunk a fűnyíró vagy a dokkoló csatlakozójánál, akkor egy kíméletesebb drótkefével biztosítsuk annak eltávolítását. Közben gondosan ügyeljünk arra, hogy a csatlakozót ne deformáljuk el és ne kerüljenek rozsdadarabok sem olyan helyekre, ami esetleg akadályozná a működést.

Élezzük meg a pengéket

Minden fűnyíró lelkét a pengék adják, amelyek még akkor is élüket veszthetik, ha csak a lágyszárú pázsittal érintkeznek. Az éles pengék a kulcsai annak, hogy a robotfűnyíró ne szabdalja, hanem valóban vágja a füvet, azaz a végeredmény az esztétika szempontjából se okozzon csalódást.

Az első indítás előtt tehát gondoskodjunk arról, hogy a pengék tisztítása mellett megélezzük őket – ha csak a gyártó ezt nem rendeli másként. A folyamathoz használhatunk egyszerű fenőkövet, de az ügyesebbek akár egy csiszolókoronggal ellátott flexet is alkalmazhatnak ebből a célból.

A meghajtó kerekek ellenőrzésére is szükség van

Hogy a robotfűnyíró megfelelően el tudja látni a feladatát, ahhoz elengedhetetlen a meghajtást szolgáló kerekek jó állapota. Nagyon ritka, hogy ezek eltörnek vagy túlságosan elhasználódnak, de egy többéves fűnyíró esetében már előfordulhat ez a probléma.

Ilyenkor egyetlen megoldás létezik: a kerekek cseréje az első használat előtt. Amennyiben a kerekek jó állapotban vannak, a rárakodott szennyeződések letisztításáról akkor is gondoskodnunk kell. Járjunk el körültekintően, hiszen a kemény sárdarabok olyan helyen is megakadhatnak, amelyek akadályozzák a robotfűnyíró mozgását.

A határoló vezetékek ellenőrzését sem szabad elhanyagolni

Amennyiben fűnyírónk működése határolóvezetékekre épül, és a téli időszakban sem bontottuk el a rendszert, akkor elengedhetetlen, hogy a huzalokat ellenőrizzük. Előfordulhat ugyanis szálszakadás, de az is, hogy a vezetékek és a dokkolóállomás között megszakad a kapcsolat.

Utóbbit érintkezési hiba, de akár korrózió is előidézheti, szóval mindig ellenőrizzük a rendszer működését az első indítás előtt. Fontos továbbá megnézni, hogy a huzalokon nem törtek-e át növények, hiszen azokat a gondtalan munkavégzés érdekében el kell távolítani.

Frissítsük a robotfűnyíró szoftverét

Mivel a robotfűnyíró hónapokon keresztül állt, szinte biztos, hogy a gyártó közben kiadott egy-két frissítést hozzá, sőt akár még az alkalmazáshoz is befuthatott néhány extra funkció. Mivel ezek előnyösen befolyásolhatják a működést vagy a működtetést, érdemes lefuttatni a frissítést.

Ez azért lényeges az első indítás előtt, mert így a fűnyíró rögtön nekiláthat a munkának és nem kell hosszú percekig a frissítésekkel, valamint a hozzájuk kapcsolódó esetleges új beállításokkal vacakolnunk.

A kertet is fel kell készíteni az első fűnyírásra

Természetesen nemcsak a robotfűnyírót, hanem magát a kertet is fel kell készíteni arra, hogy az eszköz ismét munkába tudjon állni. Lényeges szépen elhordani a vakondtúrásokat, összegyűjteni a leveleket, az esetleges ágakat, tobozokat és az egyéb növényi nyesedéket.

Ez nagyon fontos, mert így eltávolíthatjuk azokat a problémás elemeket, amelyek esetleg kárt tehetnek a robotfűnyíró pengéiben. Érdemes egyébiránt a határoló vezetékek nélkül működő modelleknél ismét feltérképeztetni a kertet, hiszen előfordulhattak változások a téli időszakban, vagy megjelenhettek olyan foltok, amelyeket no-go zónaként kell jelölni az első néhány nyírás alkalmával.

FONTOS: a robotfűnyírót először akkor indítsuk el, ha a fű már 5-7 centiméter magasra nőtt, ellenkező esetben károsíthatjuk a friss fűszálakat és a pázsit nem tud kellően megerősödni. 

A 2024-es robotfűnyírók többsége már a magas fűvel is könnyedén elboldogul, így bátran várjuk meg az első nyírással, amíg kizöldül a pázsit, és legalább napközben teljesen száraz közegben dolgozhat a gép.

Kapcsolódó kutatásunk:

Legjobb robotfűnyírók (2024)