Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Kapszulás kávéfőző tisztítása – fontos tudnivalók

Ismerd meg a kapszulás kávéfőző tisztításának alapvető tudnivalóit! Ahhoz, hogy készüléked hosszú élettartamú legyen, és kifogástalan kávét készítsen, érdemes időnként elvégezned az ajánlott lépéseket!

A kapszulás kávéfőzők nem csupán a kávéfőzést könnyítik meg, szerencsére a tisztításuk sem bonyolult. Esetükben is fontos a bizonyos időközönként elvégzett vízkőtelenítés, és a kivehető alkatrészek rendszeres átmosása. Gondolunk például a csepptálcára, a kapszulatartóra és a víztartályra. Érdemes megvárni, hogy ezek az alkatrészek teljesen megszáradjanak, mielőtt visszahelyezzük őket. 

Általános ajánlások a tisztítás kapcsán

Javasolt a készülék kivehető alkatrészeit, ha nem is minden használatot követően, de legalább hetente vízzel (és akár mosogatószerrel) átmosni: a csepptálcát, a kapszulatartót, a víztartályt, s ha van, akkor a tejestartályt is. Ez amiatt fontos, mert ezeknél a részegységeknél is felgyűlhetnek a szennyeződések, ami pedig kedvez a kórokozók megtelepedésének, szaporodásának.

Mielőtt azonban belefognánk a tisztítási procedúrába, feltétlenül áramtalanítsuk a gépet. Az egyszerű takarítási metódust ki kell egészítenünk körülbelül 3 havonta (vagy 400 lefőzött kávé után – de hát ki számolja?) a vízkőtelenítő eljárással. Egyes ajánlások szerint elegendő évente egyszer. 

Intő jelek, melyek arra utalnak, hogy a készülék vízköves

Megfeledkeztünk a kötelező negyedéves vízkőmentesítésről? Aggodalomra semmi ok, bizonyos jelek emlékeztetni fognak arra, hogy eljött a vízkőtelenítő procedúra ideje. Azért érdemesebb nem megvárni a kritikus állapotot és inkább a megelőzésre törekedni, remek megoldás, ha ismétlődő emlékeztetőt állítunk be, így biztosan nem megy ki a fejünkből. 

Nézzük a jeleket! Szivárgást, csökkenő vízfolyást tapasztalunk. Szintén erre enged következtetni, ha mérséklődik a víznyomás, netán egyáltalán nem folyik belőle víz. Nem melegít a rendszer, ijesztő, szokatlan hangokat hallat a gép. Talán mind közül a legutolsó a legerősebb jelzés, na és persze, ha egyre csökkenő mennyiséget tapasztalunk a lefőzött kávé terén, vagy akár teljes sztrájkolást a gép részéről. 

A kapszulás kávéfőző vízkőmentesítésének lépései

Dönthetünk a házi megoldások mellett: a jól bevált ecet vagy citromlé éppúgy teszi a dolgát, mint a speciális vízkőmentesítő szerek, de hiába számítanak áldásos vízkőtelenítőnek, ha kárt tehetnek az egyes alkatrészekben, emiatt kerülni érdemes, vagy csak hígítva alkalmazandók. A legjobb megoldást mégiscsak a készülékhez tartozó saját márkás készítmények alkalmazása jelenti.

Ezeket a vízkőoldó folyadékokat vízzel kell higítani. Dolce Gusto és Nespresso gépek esetében töltsük fel a víztartályt fél liter vízzel, majd adjuk hozzá a vízkőmentesítő folyadékot. A vízkőtelenítő program elindítása eltérő lehet a különböző márkák/típusok esetében. Például Gusto modelleknél a bekapcsoló gombot 5 másodpercig lenyomva kell tartani, majd amikor a gomb villogni kezd, beaktiváltuk a programot.

Kétszer érdemes átfolyatni a vízkőmentesítő oldattal kevert vizet a készüléken, ezt a piros pozícióba forgatással tehetjük meg. A két átmosás között várjunk két percet. Végül a friss vízzel történő átmosás következhet, engedjük le a tartály mennyiségének felét a piros pozícióban, a másik felét a kék állásban. Amint elkészültünk, kapcsoljuk ki a gépet. 

A speciális üzemmód például Nespresso Inissia gépeknél úgy indítható el, hogy lenyomva tartjuk az espresso és a lungo gombot 3 másodpercig. (Mindig tájékozódjunk az általunk használt típus útmutatójában ennek kapcsán.) A villogó fényjelzés azt jelenti, hogy sikeresen aktiváltuk a vízkőtelenítő módot, majd a lungo gomb megnyomásával meg is kezdhető a folyamat.

A kifolyt, használt vízkőmentesítő keveréket ismételten vissza kell töltenünk a tartályba, hogy újra átmossa a készüléket. Ezután öblítsük el a víztartályt, majd tegyünk bele friss vizet, és engedjük át a gépen. A vízkőmentesítő üzemmód kikapcsolása szintén a két gomb egyidejű, 3 másodpercig tartó lenyomásával történik. 

Igazából gyerekjáték az egész művelet, és jócskán megéri, hogy továbbra is élvezhessük a kifogástalanul lefőzött kávékölteményeket. 

Amennyiben érdekelnek az elérhető legjobb kapszulás gépek, 2023-as átfogó kapszulás kávéfőző tanácsadónk segítségével tájékozódhatsz!