Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Milyen hideget fúj a mobil klíma?

Egy mobil klíma vajon képes ugyanolyan teljesítménnyel hűteni a környezetét, mint egy hagyományos légkondicionáló? Többek között erre a kérdésre is válaszolunk az alábbiakban.

Klímavásárlás előtt rengeteg olyan kérdést kell feltenni magunknak, amely utána éveken keresztül meghatározhatja a mindennapjainkat.

Mint az a nagy mobil klíma kutatásunkból korábban kiderült, már a megfelelő készülék kiválasztása is komolyabb felkészülést igényel, és akkor még nem beszéltünk azokról az egyéni igényekről, amelyek befolyásolhatják a választást.

Az egyik ilyen tulajdonság a mobil klímák kapcsán az, hogy a készülék konkrétan mennyire hűvös levegő előállítására képes a környezetében.

Az alábbiakban alaposan körbejártuk ezt a témát, és nemcsak konkrét számokkal szolgálunk olvasóinknak, hanem azt is kifejtjük, hogy miért nem egészséges csak a teljesítményre koncentrálni a mobil klíma beállításakor a külső hőmérséklethez való igazodás helyett.

Egy mobil klíma akár 5 Celsius-fokos hideg levegő előállítására is képes

Hogy rögtön megválaszoljuk a címben feltett, illetve a fentiekben már feszegetett kérdést, egy jobb teljesítményre képes mobil klímának egyáltalán nem okoz gondot, hogy 5-7 Celsius-fokos levegőt állítson elő maximális működés mellett.

Ez a nagy nyári melegben már extrém hidegnek számít, és a legtöbb klíma csak maximális teljesítmény mellett tud ennyire hűvös levegőt szállítani, de szükség esetén megvalósítható.

Más kérdés, hogy gyakorlatilag nem létezik olyan automatizált beállítás, amikor szükség lehetne arra, hogy a mobil klíma ennyire hideget állítson elő a lakás falai között.

A termosztát szabályozza a hőmérsékletet

Az elméleti teljesítmény ugyanis nem jelent egyet azzal, hogy a gyakorlatban a készüléknek bármikor ennyire le kellene hűtenie a levegőt, hiszen még a legnagyobb nyári forróság idején is megelégszünk a 20-22 fokos belső hőmérséklettel a lakásban, ami kellemesen hűvösnek hat.

Amennyiben odakint kánikula tombol, tehát 32-35 Celsius-fokos a hőség, akkor sem kell a klímának 5-7 Celsius-fokos hőmérsékletet ránk zúdítania, mert az egyáltalán nem egészséges, de erre az alábbiakban még visszatérünk.

A klíma és a saját egészségünk szempontjából is az a leginkább helyénvaló, ha a kinti hőmérséklethez mérten 10-15 Celsius-fokkal hidegebb levegőt fúj a klíma, amit ráadásul nem nekünk kell szabályozni, mindezt a készülék, egészen pontosan a termosztát automatikusan beállítja.

A mi feladatunk csak annyi, hogy megadjuk a kívánt belső hőfokot, ezáltal például a 22 Celsius-fokot, majd a mobil klíma olyan teljesítményre kapcsol, hogy ezt a megfelelő hőmérsékletű levegő termelésével elő tudja állítani.

Fontos odafigyelni a mobil klíma megfelelő beállítására

Miután az előző bekezdésben szóba került a mobil klíma és az egészség kapcsolata, nagyon fontos szóba megemlítenünk ebben a cikkben a megfelelő beállítás kérdéskörét.

Egy mobil klíma működése akkor optimális, ha a kinti viszonyokhoz képest 10-15 Celsius-fokkal hűvösebb levegőt kell előállítania. Ez nemcsak a klíma élettartama miatt lényeges, hanem azért is, mert az ettől negatív irányban eltérő beállítások már rossz hatást gyakorolhatnak az egészségünkre.

Természetesen mindezt rengeteg más egyéb tulajdonság is meghatározza, példának okáért a lakás fekvése, hogy hány fok van az adott helyiségben, de az sem mindegy, hogy milyen gyors fokozaton üzemel a ventilátor.

Utóbbi azért jelent komoly gondot, mert minél lassabban juttatjuk be a levegőt a lakásba, annál több ideje van a klímaközegen belül lehűlni, míg nagyobb fordulaton kevésbé hatásos ez a folyamat.

Az inverteres klímák képesek szabályozni a teljesítményüket

Itt érdemes kiemelni a sorból az úgynevezett inverteres klímákat, amelyek képesek arra, hogy önállóan szabályozzák a teljesítményüket, ezáltal mindig pontosan olyan mértékben hűtsenek, amennyire szükség van az adott beállítások eléréséhez.

Amennyiben tehát az adott helyiségben 23 Celsius-fok van, mi azonban szeretnénk ezt lehűteni 22 Celsius-fokra, akkor a bekapcsolást követően a mobil klíma nem a legnagyobb teljesítményen próbálja meg ezt elvégezni, mert magától érzékeli, hogy nincs nagy különbség a meglévő és az elérendő érték között.

Pontosan ez a helyzet akkor is, ha a mobil klímát csendes üzemmódra állítottuk, vagy tudjuk szabályozni a fordulatszámát, és egy kifejezetten alacsony értéket állítottunk be. Ilyen esetben az inverteres klímának meg kell gátolnia azt, hogy a pára megfagyjon, ezáltal igyekszik folyamatosan 0 fok környékén szabályozni a hűtőközeget.

A legtöbb mobil klímánál a fagyás nem jelent veszélyt, azonban nem árt tudni, hogy a hagyományos, külön kültéri egységgel rendelkező légkondicionálóknál igencsak valós problémáról van szó, hiszen a kicsapódó pára ilyenkor megfagy, és nemcsak a hideg levegő útját állja el, hanem a gépet is tönkreteheti.

Ha úgynevezett on-off üzemeléssel rendelkező klíma esetében következik be mindez, akkor a beltéri egységhez kapcsolódó ventilátor nem kapcsol ki, tovább üzemel, és a beltéri kellemes meleg levegővel képes lesz olvasztó hatást elérni.

Könnyen megbetegedhetünk, ha túl alacsony hőmérsékletre állítjuk a mobil klímát

A mobil klíma hűtőteljesítményének megfelelő kalibrálása azért nagyon fontos, mert ha az eszköz túl alacsony hőfokon üzemel, akkor attól könnyedén megbetegedhetünk. Ennek az oka, hogy bizonyos esetekben a klíma a fentiekben említett körülmények között akár 5-7 Celsius-fokos hideg leadására is alkalmas lehet.

Nem kell azonban szakértőnek vagy orvosnak lennünk ahhoz, hogy megválaszoljuk a következő kérdést: mennyire egészséges 5 Celsius-fokos levegővel érintkezni akkor, ha odakint 30-32 Celsius-fokos az átlaghőmérséklet?

Segítünk: egyáltalán nem az. A megfázásos betegségektől kezdve, a legkülönfélébb felső légúti fertőzéseken és gyulladásokon át mindenféle bajunk, akár még ízületi problémáink, sőt izom-, ízületi és tüdőgyulladásunk is lehet a jelentős hőmérsékletkülönbségtől.

Ha nem szeretnénk lefagyasztani a mobil klímát

Hangsúlyozandó, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a mobil klímával mégis el kell érni egy olyan alacsony hőfokot, amely a beltéri egységben már fagyásközeli hatást okoz. Amennyiben ezt el akarjuk kerülni, akkor érdemes egy inverteres kialakítású készüléket választani.

Ez a technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy az ilyen készülékek nagyon alacsony fordulatszámon, ezáltal kifejezetten csendes zajszint mellett üzemeljenek, tehát elkerülhetjük a kellemetlen zajhatást úgy, hogy közben a klímaberendezés sem tudja lefagyasztani magát.

Ha a klíma nem inverteres, akkor nagyon alacsony hőfokon az eszköz a fagyás elkerülése miatt percekre kikapcsol azért, hogy párásabb, melegebb, kellemetlen szagú levegőt fújjon ki magából egészen addig, amíg helyre nem billen a belső hőmérséklete.

Hogyan tudjuk megmérni, hogy milyen hideget fúj a mobil klíma?

Most, hogy körbejártuk a mobil klímák működési tulajdonságait, illetve az egészséghez kapcsolódó sajátosságokat, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy egy ilyen légkondicionáló eszköz által kifújt levegő hőmérséklete hogyan mérhető meg.

Fontos, hogy a tesztet soha ne a legmelegebb nyári napokon végezzük el, mert ilyenkor sokat csalhatnak az értékek, inkább valamikor késő tavasszal, amikor nagyjából 25 Celsius-fok körül alakul odakint a hőmérséklet.

A tesztelés lényege, hogy a mobil klímát egyszerű hűtő üzemre állítjuk úgy, hogy a beltéri egység ventilátorát a legmagasabb értéken hagyjuk, a hőfok beállításával pedig megcélozzuk a legalacsonyabb beállítható számot, majd várunk.

Nagyjából 8-10 percre van szüksége a mobil klímának ahhoz, hogy elérje a kívánt értéket. Ekkor valamilyen hőmérő eszközzel – akár egy szobai hőmérő is ideális hozzá – közvetlenül az egység tetején megmérjük a beszívott meleg levegő értékét, valamint a kifújt levegő hőmérsékletét is.

Ekkor kaphatjuk meg a legpontosabban, hogy az alapbeállítások mellett mennyire hideg levegő leadására képes a mobil klímánk. Fontos továbbá, hogy ezzel tesztelhetjük az eszköz megfelelő működését is.

Amennyiben ugyanis a két érték közötti különbség legalább 10 Celsius-fok, akkor a mobil klíma megfelelően működik, de ha ettől nagyon eltérő eredményt kapunk, akkor hívjunk mielőbb szerelőt.

Miért nem fúj elég hideg levegőt a mobil klíma?

Igazán kellemetlen, amikor a nagy nyári melegben azt tapasztaljuk, hogy bár a mobil klíma egész nap működik, nekünk mégis nagyon melegünk van, és a hőmérő higanyszála is azt mutatja: valami nincs rendben.

Ilyenkor feltesszük a kérdést, hogy vajon miért nem fúj elég hideg levegőt a mobil klíma? Sajnos erre nem lehet egyetlen határozott válasszal szolgálni, vagy egy bizonyos dolgot felelőssé tenni érte, mindig alaposabb utánajárást igényel a probléma felderítése.

Hogy mégis hol érdemes elkezdeni a nyomozást? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legáltalánosabb okokat, amelyek a fenti hibajelenséget előidézhetik.

Nem megfelelő a mobil klíma teljesítménye

Amennyiben egy újonnan beszerelt mobil klímáról van szó, tehát ez az első szezon, amikor használatban van, akkor érdemes minden esetben a teljesítményéhez kapcsolódó problémakörre gondolni.

A berendezés ugyanis ilyenkor még nem működött annyira hosszú ideig, hogy karbantartáshoz kapcsolódó hibákra kellene gyanakodnunk, tehát alighanem annyira kis teljesítményű típust választottunk, hogy az nem tudja kielégítően ellátni az adott helyiség hűtését.

Ezért fontos már a vásárláskor odafigyelni arra, hogy betartsuk a gyártói ajánlásokat, vagyis a választáskor figyelembe venni azt, hogy hány négyzetméterig vagy hány légköbméterig ajánlják az adott terméket.

Ezt a tulajdonságot érdemes mindig fenntartásokkal kezelni, és a javasoltnál nagyobb készüléket választani, így elkerülhető lehet az a probléma, hogy a legnagyobb nyári melegben a mobil klíma képtelen lesz a benti hőmérsékletnél hidegebbet előállítani.

Elkoszolódott a légszűrő

Minden mobil klíma igényel némi karbantartást. Legalább a szezon elején fontos egy alaposabb tisztítás, amit nyugodtan szakemberre bízhatunk, de bizonyos esetekben mi is elvégezhetjük a feladatot. Ilyen például a légszűrő kitakarítása, ami a teljesítmény miatt rendkívül lényeges.

Amennyiben ugyanis a légszűrő piszkos, netán eltömődik, akkor a légáramlás korlátozott lesz, ami olyan súlyossá válhat, hogy könnyen úgy érezhetjük: nem is klíma működik az adott helyiségben, csak egy kisebb teljesítményű ventilátor.

A legtöbb modell esetében a légszűrő tisztítható, így érdemes rendszeres időközönként kiszerelni a helyéről, és alaposan kitakarítani. Ehhez minden esetben kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a mobil klímát.

Ha mosható szűrőről beszélünk, akkor azt folyóvíz alatt érdemes átöblíteni, majd alaposan meg kell szárítani. A nem mosható filtert javasolt a szabad levegőn kiporszívózni vagy sűrített levegővel kifújatni. A leghatásosabb nyilván az, ha mindegyik folyamatot el tudjuk végezni, hiszen ezáltal a szűrő légrései teljesen felszabadulhatnak.

Amikor szűrőcserére van szükség, mindig gondosan ügyeljünk arra, hogy olyan típust válasszunk, amely pontosan illeszkedik a klímaberendezéshez. Ellenkező esetben nemcsak a beszerelése okozhat problémákat, hanem később a hatékonysága is hagyhat kívánnivalót maga után.

Nem megfelelőek a beállítások

Az elégtelen termosztátbeállítás szintén előidézheti azt, hogy a mobil klíma közel sem fúj olyan hideg levegőt, mint az elvárható lenne. Ezt nagyon könnyen ellenőrizhetjük azzal, hogy a klíma működését manuálisról átváltjuk automatikusra vagy maximális teljesítményű hűtési módra.

Abban az esetben, ha a klíma ezeknél a beállításoknál elkezd hideg levegőt áramoltatni magából, akkor biztosak lehetünk benne, hogy eddig rossz beállításokat használtunk, sőt az sem kizárt, hogy fűtési módra volt kapcsolva. Ilyenkor hiába állítjuk alacsonyra a hőfokot, a nagy nyári melegben az is kevés lesz.

Dugulás van a rendszerben

Bár a mobil klímák esetében ritkának számít – hiszen nem rendelkeznek olyan külső egységgel, ahol ez gyakori problémát okozhat –, de néha előfordul, hogy a rendszerben valamiféle dugulás keletkezik, ami alaposan megnehezíti az eszköz megfelelő működését.

Ellenőrizzük ilyenkor az összes csövet, a be- és kimeneti nyílásokat, hogy a klíma képes legyen megfelelő mennyiségű levegőt felvenni. Sokszor csak a por, hosszabb kihagyás után viszont állatokhoz köthető dugulások vagy eltömődések is nehezíthetik az eszköz működését.

Ez utóbbi problémák esetében érdemes megakadályozni, hogy ez a helyzet még egyszer előálljon, ennek érdekében pedig fel lehet szerelni olyan kiegészítőket, amelyek segítséget nyújtanak a probléma elkerüléséhez, de sokszor a rendszeres takarítás is elegendő lehet.

Különösen a porosabb környezetben ugyanis a beszívónyílás olyan sok port és koszt tud megkötni, hogy hiába takarítjuk a szűrőt, annak eltömődése így is legalább részleges dugulást tud okozni a rendszerben, ami a hűtőteljesítmény csökkenését idézheti elő.

Túl kevés a hűtőközeg

Mindent kipróbáltunk a fentiek közül, de a mobil klíma még mindig nem fúj magából elég hideg levegőt? Ha az eszköz már évek óta szolgálatban van az adott helyiségben, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a hűtőközeg mennyiségével lehet probléma.

A hűtőközeg gyakorlatilag az úgynevezett klímagáz. Ha túl kevés van belőle, akkor a működési hatékonyság megkérdőjelezhető lesz. A mennyisége viszont folyamatosan nyomon követhető, amennyiben odafigyelünk bizonyos jelekre.

Példának okáért, ha alacsony a hűtőközeg szintje, akkor a klíma folyamatosan a beállítások módosítását igényli, azaz folyton utána kell állítani ahhoz, hogy ugyanazt a teljesítményt érje el, mint korábban. Ez pedig természetesen egy idő után a villanyszámlán is láthatóvá válik.

Sajnos ez az egyik olyan jelenség az eddig említettek közül, amely minden esetben szerelő bevonását igényli, hiszen csak és kizárólag szakember tudja, hogyan kell biztonságosan elvégezni a mobil klíma újratöltését, illetve hol, milyen gázt kell tölteni a rendszerbe ahhoz, hogy a teljesítmény ismét kielégítő legyen.

A szakember azért is fontos, mert megvannak az eszközei ahhoz, hogy ellenőrizze a hűtőközeg esetleges szivárgását.