Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Milyen tabletet vegyünk a gyereknek?

Szeretnénk saját tabletet vásárolni gyermekünknek, de fogalmunk sincs, hogy mire kell odafigyelni a választáskor? Ebben nyújtunk segítséget az alábbiakban.

Minden gyermek igényel manapság valamiféle digitális szórakozást. Ez mondhatni teljes egészében generációs sajátosságnak tekinthető a részükről, és bár sok szülő partner benne, rengetegen nem tudják, hogy mi lenne a jó döntés a legkisebbek számára.

Sokan egyetértenek abban, hogy a tablet határozottan ide sorolható, azonban szinte mindenkinek szüksége van némi segítségre abban, hogy milyen típust válasszanak a gyerek számára.

Bár tablet kutatásunkban több helyen is utaltunk arra, hogy mely modellek lehetnek ideálisak a kisebbeknek, most azonban részletesen ismertetjük azokat a szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt.

Miért előnyös egy táblagép a gyereknek?

Alapvetően erre a kérdésre úgy kell válaszolnunk, hogy az okostelefonokhoz és a laptopokhoz viszonyítjuk a tableteket, hiszen valójában a két véglet közé ékelődve találkozhatunk ezzel a termékkategóriával.

Nyilván töméntelen mennyiségű előnyt fel lehetne itt sorolni, azonban mi az alábbiakban csak a legfontosabbakra hagyatkoztunk, hogy a szülők könnyen és átláthatóan tudják számításba venni a táblagépek előnyeit. Lássuk:

  • Egy tablet alapvetően olcsóbb beruházás lehet egy jobb képességű telefonnál, miközben kedvezőbb az árfekvése egy laptophoz képest.
  • Tökéletesen alkalmas arra, hogy a szórakozáshoz fűződő igényei mellett a tanuláshoz kapcsolódó teendőit is elláthassa vele a gyermek, ami a járványhelyzetben különösen fontos lehet.
  • A táblagépen is lehet játszani, rengeteg slágerjáték fut rajtuk (Call of Duty Mobile, Fortnite, Minecraft), miközben többségük vagy ingyenes vagy olcsóbb, mint PC-n, illetve konzolon.
  • Minden olyan funkció megtalálható rajta, mint egy laptopon, így a gyerek tud például Youtube-ozni, a nagyobbak elérik a közösségi oldalakat és így tovább.
  • A nagyobb képernyő miatt könnyebben kezelhető a gyerekeknek, és a szemüket sem kell annyira erőltetni a használat során.

Szempontok a gyerekeknek való tablet kiválasztásakor

Amennyiben szeretnénk gyermekünk számára a legjobb táblagépet vásárolni, akkor oda kell figyelnünk néhány dologra még a vásárlás előtt. Megijedni azonban szükségtelen, az alábbiakban pedig minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a legjobb mellett voksolhassunk.

Nem kell annyira elveszni a specifikációkban

Hogy rögtön mindenkit megnyugtassunk, az első és legfontosabb, hogy bár dobálózhatnánk itt különféle specifikációkkal, hogy mennyi RAM és milyen processzor legyen a kiválasztott eszközben, valójában azonban ezzel semmire sem mennénk, és máris elmondjuk, hogy miért.

A mai tabletek ugyanis úgy kerültek kialakításra, hogy teljes egészében kiszolgálják az adott kategórián belüli réteget, vagyis egy belépő szintű eszköztől ne várjuk el azt, hogy gyermekünk könnyedén futtatja majd rajta az új mobiljátékokat is, mert azt eleve általános használatra találták ki.

Ha mobiljátékra szánt táblagépet akarunk számára, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni hozzá, és az 50-100 ezer forintos kategóriából válogatni az optimális teljesítmény érdekében, de ha csak Youtube, Facebook és otthoni tanulás a cél, akkor az olcsóbb változatok is elegendőek lehetnek.

Egy bizonyos árkategória fölött ugyanakkor már felesleges nézelődni a táblagépek között, ezáltal egy felsőkategóriás Samsungot vagy egy Apple iPadet soha nem tud majd kihasználni gyermekünk, sőt ezeknek az árából már egy jobb laptop is könnyedén kihozható.

A gyerekeknek szánt típusokat a legtöbbször érdemes elkerülni

Nagyon fontos alapszabály a táblagép kiválasztásakor, hogy a kifejezetten gyerekeknek szánt típusokat érdemes figyelmen kívül hagyni. Ezek akkor tekinthetők jó döntésnek, ha egy 3-4 éves lurkót szeretnénk bevonni a digitális szórakozás világába, azonban a nagyobbaknak ezek az eszközök óriási csalódást okozhatnak .

Ennek az oka, hogy a direkt gyermekeknek szóló tabletek jellemzően valamilyen butított szoftverrel és hardverrel ellátott megoldások, rendkívül korlátozottak, és bár külsőleg talán megfelelnek a kisebb korosztály igényeinek – színesek, rajzfilmbe illő kialakításúak –, de a legtöbbször ez az egyetlen pozitív tulajdonságuk.

Ezen felül semmivel sem olcsóbbak, sőt gyakran inkább drágábbak, mint egy ismertebb gyártó terméke, de garantáltan alig kell kiegészíteni a vételárat ahhoz, hogy lurkónk egy megfelelő minőségű, akár éveken át jól használható tablethez juthasson.

Bár vannak ismert gyártók – például az Alcatel –, akik készítenek zárt rendszerre épülő, a szakmában csak „eldobható tabletnek” becézett eszközöket, de ezek kizárólag kezdésnek, legfeljebb óvodás korig tekinthetők jó választásnak.

A legolcsóbb (főként névtelen) termékeket mindig kerüljük

Miért költsünk 50-70 ezret egy táblagépre, amikor 15-20 ezerért is van már ránézésre ugyanolyan a piacon? A  kulcsfogalom itt nem más, minthogy a kérdéses eszköz csak ránézésre hasonlít a drágábbra, hiszen kívülről valóban nincs túl nagy eltérés a termékek között.

A gépház mögött azonban óriási különbségek lehetnek az egyes táblagépek kapcsán, és ezt mindenképpen fontos megjegyezni, de még ennél is lényegesebb, hogy a legolcsóbb, gyakran névtelen modellek nemcsak a tudásban teljesítenek egy bizonyos szint alatt, hanem a megbízhatóságuk is megkérdőjelezhető.

Gyakrabban hibásodnak meg, sokszor nem azt nyújtják, amit a csomagoláson megígérnek, probléma esetén pedig nem lehet velük sehová sem fordulni, így nincs például gyors és hivatalos szerviz, miközben olyan témakörök tekintetében is aggályokat vetnek fel, mint az adatbiztonság.

Sajnos a magyar piac is tele van ilyen névtelen termékekkel, így nem árt óvatosnak lenni, hiszen biztosan senki sem akar csalódást okozni gyermekének egy olyan tablettel, ami már az első héten elromlik, vagy nem pont azt tudja, amit ő korábban elképzelt.

Legyen strapabíró kialakítása

Bár tévedés, hogy a gyerekek megfelelő szülői felügyelet mellett nem tudnak vigyázni a drágább elektromos kütyükre, azonban tény és való, hogy esetükben könnyebben történhetnek balesetek, még nehezen ismerik a határaikat.

Hajlamosak erősebben nyomni a kijelzőt, meghajlítani a készülékházat, vagy olyan játékokat is használni a tablet közelében, melyek esetleg megkarcolhatják azt. Emiatt nagyon fontos lesz odafigyelni a választáskor arra, hogy strapabíró megoldással legyen dolgunk.

Amit ezen a ponton számításba vehetünk, hogy a táblagépnek legalább a készülékháza készüljön masszív fémből. A hátlap lehet műanyag, de ha az oldalelemek fémből készültek, akkor normál körülmények között túl nagy baj már nem történhet.

Ezen felül érdemes figyelni a kijelzővédelemre. A Gorilla Glass már a táblagépeknél is elfogadott módszer a karcolások ellen, de ha ez nincs, akkor sem kell kétségbe esni, ellenben érdemes befektetni legalább egy jobb minőségű üvegfóliára.

Figyeljünk oda a kijelzőre is

Ha a belső specifikációkra nem is igazán figyelünk oda a választáskor, a kijelző tulajdonságaira azért nem árt, hiszen szemmel látható, sőt túlzás nélkül orbitális különbségek lehetnek egy IPS LCD és egy AMOLED kijelző között, de közel sem csak a típus számít.

A legjobb minőségű, legszebb színekkel operáló megjelenítők minden kétséget kizáróan az AMOLED alapúak, azonban itt érdemes kiemelni, hogy az IPS LCD-k esetében sem kell túlzott kompromisszumokat kötnünk, ha kellően nagy felbontás tartozik hozzájuk.

Mivel egy táblagépbe sok esetben 7-9 hüvelykes kijelző is kerülhet – ennél nagyobbat egy gyereknek felesleges nézni –, ezért nyilván a 4K-s megoldásokkal nem igazán kalkulálhatunk, de azért ügyeljünk arra, hogy minél magasabb számok legyenek a specifikáción.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Példának okáért egy 1280 x 800 pixeles kijelző ma már nagyon a belépő szint, már egyáltalán nem ajánlott, hiszen az 50-70 ezer forintos árkategóriában is találhatunk full HD vagy annál jobb kijelzőket 1920×1200 pixeles képernyőkkel és így tovább.

A belső tárhely nagyon fontos

Ha kifejezetten gyermekünk számára keresünk táblagépet, akkor nagyon fontos kritérium lehet még, hogy mekkora tárhellyel rendelkezik az adott eszköz. Mivel ez alaposan meghatározza egy tablet vételárát, ezért sok szülő hajlamos itt spórolni.

Merthogy microSD kártyával minden megoldható, egy dolgot azonban sokan nem tudnak: az újabb Android operációs rendszerek esetében már nem lehet applikációkat telepíteni külső tárhelyre, legfeljebb fényképek, zenék és egyéb adatok menthetők rá, ami komoly gondot okozhat.

Merthogy a gyerekek többségének applikációk kellenek, méghozzá lehetőség szerint minél több, és mivel az alaprendszernek is van egy elég komoly mérete, néhány mobiljáték feltelepítését követően meglepően hamar kinőhető egy 16GB-os belső tárhely.

Érdemes lehet tehát inkább a 32GB ROM-mal szerelt típusoknál meghúzni ma már a határt, pláne annak fényében, hogy egy jobb mobiljáték vagy egy nagyobb applikáció az állandó frissítések mellett nem ritkán akár 3-5GB helyet is foglalhat.