Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Redmi 10 – a középkategóriás okostelefonok legújabb királya

A Redmi-széria a Xiaomi egyik legsikeresebb termékcsaládja, ami nem meglepő, hiszen úgy szolgálják ki vele a középkategóriát, hogy közben a lehető legjobb ár-érték arányt nyújtják a felhasználók számára.

Az általunk is tesztelt Xiaomi Redmi 9 például már-már belépő kategóriát megszégyenítő áron kínál bőven középkategóriás hardvert, és bár mai szemmel akadnak ugyan hiányosságai, mondhatni inkább gyengeségei, aggodalomra azonban semmi ok, hiszen érkezik a trónörökös.

Az 5G-t még nem támogatja a Redmi 10

Amit már itt az elején érdemes, illetve fontos kiemelni – hiszen a legtöbb embert ez érdekli minden új telefon bejelentésekor –, hogy a Xiaomi Redmi 10 egyelőre még nem környékezi meg az 5G világát.

Aki tehát az újgenerációs mobilhálózatok előnyeit élvezné, annak továbbra is fontos lesz mélyebben belenyúlnia a zsebébe, mert ezen a szinten egyelőre még nem tud 5G-s lapkakészlettel szolgálni a gyártó.

Persze ne feledjük el, hogy még mindig egy 50-60 ezer forintos készülékről van szó a jelek szerint, ekkora összeg esetén pedig egyáltalán nem nagy kompromisszum, ha a telefon nem kezeli ezt a technológiát. Pláne annak fényében, hogy minden más tekintetben mekkorát fejlődött!

6,5 hüvelykes, 90 Hz-es LCD kijelző

A méreteit tekintve a telefon a manapság általános trendeket követi, ezáltal mindennek nevezhető, csak éppen kicsinek nem. Kiterjedése egészen pontosan 161,9 x 75,5 x 8,9 milliméter lesz, mely egy 6,5 hüvelykes, 1080×2400 képpontos IPS LCD kijelzőt rejt.

A képfrissítési ráta tekintetében a 90 Hz a maximum, de az AdaptiveSync technológiának köszönhetően bármikor visszaskálázható akár 45 Hz-ig is, ha szükség van rá. A Xiaomi természetesen a védelemről sem feledkezett meg, ezen a téren Gorilla Glass 3 borítást kapott a panel.

MediaTek Helio G88 lapkakészlettel, 4/6GB RAM-mal

Konkrétan a hardverkészlet tekintetében a Xiaomi Redmi 10 nem produkál túl jelentős előrelépést, de akinek volt már a kezében egy Redmi 9-es, az jól tudja, hogy ezen a szinten nincs is szükség túl nagy lépésekre.

Ennek megfelelően a készülék középpontjába egy Helio G85-ös lapkakészletre épülő Helio G88 került, mely Cortex-A75 magokra épül fel – összesen nyolc darabra –, maximálisan pedig 2GHz-es órajeleket képes felvonultatni.

A 12 nanométeres gyártástechnológiára épülő chipset rendelkezik még egy Mali-G52-es grafikus feldolgozóval is, tehát a maga kategóriájában kifejezetten elragadó teljesítmény várható tőle, válasszuk akár 4-, akár 6GB rendszermemóriával.

Ha már szóba került a memória, érdemes kiemelni, hogy a készülék kapható lesz 64 és 128GB-os belső tárhellyel is, amit természetesen microSDXC kártyával bármikor szabadon bővíthetünk, ha esetleg kevésnek gondolnánk.

A kamerás teljesítmény fejlődik a legtöbbet

Míg a kamerás teljesítmény tekintetében a Redmi 9 nem volt túl erős, pontosabban inkább megfelelt az ár-érték aránynak, addig az örökös esetében óriási előrelépésre számíthatunk a Xiaomitól.

A négy darabból álló kamerarendszer központi eleme ugyanis egy 50 megapixeles egység lesz, melyet egy 8+2+2 megapixeles szisztéma egészít ki. Utóbbiak sorban a 120 fokos ultraszéles-, a makró- és a mélységérzékelős kamerák lesznek.

Bár a teljesítmény növekszik, a felbontás várhatóan nem, így továbbra is a full HD ígérkezik a maximumnak a videós teljesítmény mellett, és sajnos a 30fps is megmarad korlátnak, ami kifejezetten rossz hír, noha az árhoz képest minimális kompromisszum.

Itt érdemes megemlíteni a szelfikamerát is. Az elülső panel felső részének közepén helyezkedik el, már 8 megapixeles teljesítményre képes, azonban a csepp alakú szenzorsáv helyett kameralyukban helyezték el.

5000 mAh-s akkumulátor, 18W-os gyorstöltés

Noha az akkumulátor teljesítményét tekintve túl jelentős különbséget nem tapasztalhatunk a Xiaomi Redmi 9 és a Redmi 10 között, hiszen mindkettő 5000 mAh-s kapacitással rendelkezik, azonban a töltési tulajdonságuk már egészen más lapra tartozik.

Míg az előző generáció kifejezetten lassú töltési tulajdonságokkal rendelkezett, addig a Redmi 10 esetében már 18W-os gyorstöltésről beszélhetünk, sőt egy 22,5W-os adapter lesz a dobozában, miközben powerbankként is képes üzemelni, ezáltal 9W-tal tölteni más eszközöket.

Biztonság és kommunikáció

Amire mérget vehetünk még a Xiaomi Redmi 10 kapcsán, hogy teljes Google támogatással érkezik, így az Android 11 operációs rendszert nemcsak a jól megszokott MIUI kezelőfelület 12.5-ös verziójával, hanem rengeteg előre telepített applikációval kapjuk majd.

A biztonság tekintetében a termékről természetesen nem hiányozhat az ujjlenyomat-olvasó, mely a hátlapról a bekapcsoló gombra került a Note 10-hez hasonlóan, de 2D-s arcfelismeréssel is élhetünk, ha az adatbiztonság elérése a cél.

Ezen felül a telefon már dupla hangszóróval rendelkezik, nem hiányzik belőle a 3,5mm-es jack csatlakozó, a kommunikáció tekintetében pedig a WiFi és az 5.0-s Bluetooth került bele, de ahogyan fentebb már említettük, az 5G helyett meg kell elégednünk még az LTE kapcsolattal.

Megjelenés, ár

A Xiaomi Redmi 10 Kínában már a napokban elérhetővé vált, azonban a Xiaomi egyelőre nem beszélt még arról, hogy a nyugati régiókba mikor hozzák el a termékcsalád legújabb tagját.

Az viszont biztos, hogy Európa sem marad majd Redmi 10 nélkül, hiszen világszerte elképesztően nagy népszerűségnek örvend ez a típus, így alighanem ősszel, legkésőbb a karácsonyi szezonban már mi is a kosarunkba tehetjük itthon.

A tervek szerint szürke, fehér és kék színekben kerül piacra, méghozzá legalább kétféle változatban. A 4/64GB-os modell átszámítva kicsivel több mint 50 ezer forint lesz, míg a 6/128GB-os verzió is bőven megmarad 70 ezer forint alatt.