Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Redmi 9 okostelefon teszt

Az okostelefonok kis túlzással mára fogyóeszközökké váltak az életünkben. Míg az ezredforduló környékén négy-öt évre terveztünk egy készülékkel, addig manapság annyira felgyorsult a technológiai fejlődés, hogy egy-két esztendő leforgása alatt a legmodernebb modell is idejétmúlttá válik.

Mindez szoftveresen és hardveresen egyaránt igaz állítás, így az emberek többsége igyekszik ilyen időközönként lecserélni a telefonját. Csakhogy nincs mindenkinek évente vagy kétévente több százezer forintja arra, hogy újat vásároljon magának, de óriási szerencse, hogy a belépő szinten ma már egyre több gyártó kínál nagyon minimális kompromisszumok mellett jó alternatívákat.

Tartalomjegyzék

Egy olcsó és jó okostelefont kerestünk

A fenti kritériumok tükrében hetekig böngésztük a piacot azért, hogy ráakadjunk egy olyan okostelefonra, mely rendkívül jó áron nyújtja gyakorlatilag ugyanazokat az alapfunkciókat, mint a százezrekkel drágább modellek.

Kutatásunk során pedig eljutottunk a Xiaomi Redmi 9 okostelefonhoz, amit nagyon hamar megszerettünk annak ellenére is, hogy korábban még nem volt dolgunk egy belépő szintű készülékkel, ami valójában csak az árcédula alapján sorolható ide, hiszen a tudása bőven a középmezőnyt képviseli.

Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy miért sikerült már az első napokban beleszeretnünk ebbe az olcsó és ügyes kis eszközbe, ami magasan képes kiszolgálni az átlagfelhasználók igényeit a mindennapokban.

Xiaomi Redmi 9

Főbb jellemzők
  • AI négyes kamerarendszer
  • Full HD+ felbontás
  • Hosszú üzemidő
  • Zajszűrős mikrofon
  • Három választható szín
Elérhető itt
ALZA.HU


Csomagolás, termékdizájn

Mivel a Xiaomi okostelefonok Kínából származnak, a régi berögződés miatt sokan hajlamosak azt hinni, hogy olcsó utánzatok, ötlettelen, alacsony minőséget képviselő termékek csupán, azonban a Redmi 9 a legjobb példa arra, hogy ezeket a sztereotípiákat egyszer és mindenkorra el kellene felejteni legalább a globális gyártók kapcsán.

Igényes csomagolás

Mindezt pedig már a termék csomagolása is alátámasztja, hiszen rendkívül ízléses, erős, keményített kartondobozban kapott helyet a telefon, melyen rögtön láthatjuk a vidámabb zöld és kék hátlappal felszerelt változatokat, noha nálunk szerencsére egy szürke, azaz Carbon Grey árnyalatú modell landolt.

A dobozra került fotók egyébiránt nem túl előnyösek, a készülék élőben sokkal csinosabb és formásabb – mintha direkt torzítottak volna a képen a kínaiak –, de ügyes kis fricska volt a részükről a Huawei kálváriája kapcsán, hogy már a csomagolás oldalán feltüntették: ez a telefon bizony a Google összes szolgáltatásával kompatibilis.

A kibontást követően egyébiránt réteges, koporsószerűen kapott helyet a dobozban a telefon. Ez azt jelenti, hogy a felső részen egy többnyire levegővel és vaskos, többnyelvű használati útmutatóval megtöltött, illetve a SIM tálcát nyitó tűvel felvértezett vékony dobozt találunk, annak a kiemelését követően bukkan csak elő maga a telefon – méghozzá biztonságos nejlontasakban, nagyon vastag extra védőfóliával bevonva.

Csak ezt kiemelve találkozhatunk az alsó rekeszben a töltőfejjel és az USB-C típusú kábellel, hiszen a Xiaomi még nem spórol a töltőkkel, a telefont teljesen készen, kompletten vehetjük ki a dobozából, gyakorlatilag használatra kész állapotban.

Kiegészítők

Összességében tehát a csomagolás rendkívül igényes és érezhetően óvatos, a biztonságra törekedtek vele a tervezők, hogy szállítás közben a kisebb sérüléseket el tudja nyelni a doboz, illetve a benne található légüres tér, hiszen oldalirányból – ahol a telefon a legközelebb esik a csomagoláshoz – dupla vastagságú, gyakorlatilag kikezdhetetlen papírfelület található.

Töltő

Ebben a vaskos dobozkában pedig még a kiegészítőknek is jutott hely. Azt már fentebb említettük, hogy találunk majd töltőfejet és adatkábelt, valamint használati útmutatót, de nagyon jó fej dolog a Xiaomi részéről, hogy eleve a készülék védelmét is azonnal biztosítják nekünk.

Szilikon tok

A dobozban ugyanis lesz egy fekete színű szilikon tok, ami tökéletesen passzol az eszközre – még a töltőcsatlakozó védelmét is kiválóan ellátja –, de önmagában mi azért nem bíznánk rá a védelmet. Addig azonban jó, amíg nem vásárolunk hozzá egy jobb minőségű, minden oldalról zárható tokot.

Kijelzővédő fólia

Érdekesség, hogy a telefonhoz gyárilag egy elképesztően erős kijelzővédő fólia is jár, aminek a felhelyezésével nem nekünk kell bajlódnunk – annak idején a Honor alaposan meg tudta keseríteni ezzel a felhasználók életét –, eleve ott lesz a képernyőn, és gyakorlatilag kikezdhetetlen. Csak egy szike használatával tudtuk megmozdítani a sarkát, de egyébként inkább hagyjuk rajta, jó szolgálatot tesz.

Nem zavaró, erőteljes védelmet kínál, és bár nem csúszik annyira, mint az üveg, sőt nagyon gyűjti a koszt, illetve az ujjlenyomatot is, ennyi kompromisszum azonban bőven belefér azért, hogy a képernyőt mindig tökéletes biztonságban tudhassuk vele.

Termékdizájn

Általánosságban kijelenthető, hogy a termékdizájn tekintetében évek óta egy helyben toporognak az okostelefonok, így a gyártók csak apró újításokat mernek meglépni, és azokat is leginkább a prémium ligában. Nem meglepő ennek fényében, hogy a Xiaomi Redmi 9 nem a különleges megjelenésével vesz majd le minket a lábunkról, noha érdemes azonnal kiemelni: ezen a téren semmi probléma nincs vele.

Kézbe véve a készülék meglepően masszív összhatást kelt, olyan pontos illesztéseket kapunk, mint ami csak a jóval drágább modelleknél várható el, miközben minden oldalról tökéletesen lekerekített formák várnak ránk. Kiváló tapintás, sima összhatás, az árához képest meglepően minőségi összhatás vár ránk

Előlap

Az előlap tekintetében a legérdekesebb alighanem a szelfikamera elhelyezkedése. A belépő szinten még kifejezetten meglepő, ha csepp alakú szenzorszigetet találunk egy készüléknél, a Redmi 9 azonban tökéletes szoftveres összehangoltsággal kínálja nekünk mindezt, méghozzá meglepően vékony kávák társaságában.

Hajlított élek nyilván nincsenek, de egyedül a panel alsó felén lett egy kicsit vastagabb a káva a magasabb szinteken megszokotthoz mérten, a felső részen azonban nem feltűnő, bár lehet, hogy a csepp alakú notch csapja be egy kicsit a szemünket.

Készülékház

A készülékház meglepően masszívra sikeredett. Nem recseg, nem ropog, a hajlításra szinte egyáltalán nem érzékeny, kialakítása magas minőséget képvisel.

Egy hónap után – jórészt tokban tartva – semmilyen karcolódást nem látunk rajta, még a töltőcsatlakozónál sem, ahol ez gyakran problémát szokott okozni.

Felül egy infraport, alul a töltőbemenet mellett pedig a hangszóró, a mikrofon és a 3,5mm-es jack csatlakozó kapott helyet ezen az elemen, és míg a SIM tálcát a bal oldalán találjuk – két nano SIM és egy micro SD kártya fogadására alkalmas az eszköz –, addig a bekapcsológombot és a hangerőszabályozókat a jobb térfélen.

Hátlap

A telefon hátlapja teljesen műanyag, ami egyáltalán nem hátrány, hiszen különösen a recézett felületnek köszönhetően nagyon jó fogást biztosít, nem csúszik annyira, mint az üveghátlap, ellenben az ujjlenyomatot valamiért ugyanolyan jól gyűjti, ami nagyon kellemetlen lehet.

Különösen a kamerasziget körüli körkörös régióban, mely sima felületképzéssel rendelkezik, és összesen négy darab kamerát rejt, méghozzá LED vaku és a szigetbe épülő ujjlenyomat-olvasó társaságában.

Az összkép elképesztően letisztult, a készülékre jó ránézni, nagy kár, hogy a tokok miatt ebből a legtöbbször semmit sem láthatunk.

Ami még kellemetlen lehet, hogy a kamerasziget kiemelkedik a hátlap síkjából, azonban ennél sokkal rosszabbat is láthattunk már korábban, megfelelő tokban egyáltalán nem is érzékeljük majd.

Kijelző

A megjelenítő tekintetében a Xiaomi Redmi 9 maximálisan kielégíti azokat az igényeket, melyek ebben az árkategóriában esetleg felmerülhetnek, sőt túlzás nélkül oda mernénk tenni egy jóval drágább középkategóriás mobil mellé is, biztosan nem okozna problémát legalább megközelíteni ugyanazt a szintet.

6,53 hüvelykes IPS LCD kijelző

A Xiaomitól megszokott módon a Redmi 9 is egy IPS LCD típusú kijelzőt kapott, méghozzá kifejezetten nagyot, hiszen a képátmérő 6,53 hüvelyk, ami az előlap 83,2 százalékát foglalja el, tehát a kijelző-készüléktest aránya szintén jobb, mint a belépő kategóriában általában tapasztalható.

Ha mindez nem lenne elegendő, a telefon 400 nites fényerőre képes, 19,5:9-es képarányt vonultat fel 395 ppi képpontsűrűség mellett, miközben a felbontás, a megjelenítés tekintetében sem vall kudarcot.

Védelem

Már a fentiekben is kiemeltük, hogy a Xiaomi eleve egy vastag védőfóliával szállítja a készüléket, aminek jóvoltából egy alapszintű extra bevonatot kap a telefon annak ellenére is, hogy a gyártó gondoskodott a Redmi 9 egyéb protekciójáról.

Ez konkrétan nem más, mint a Gorilla Glass 3-as üvegfelület, ami nem a legújabb és legmodernebb védelmi vonal, amit a Corning megálmodott, de annak fényében, hogy a belépő szinten ritkán találkozni vele, ez további plusz pontot és pozitívumot jelent, hiszen a legtöbb karcolást könnyedén felfogja.

Gyakorlati teljesítmény

Általánosságban kijelenthető, hogy a készülék kijelzője a gyakorlatban sem okozott csalódást. Nyilván ez annak is függvénye, hogy milyen telefont birtokoltunk korábban, de ha nem egy 120Hz-es Super AMOLED panellel vetjük össze a tudását, akkor abszolút kielégítőnek tűnik majd.

A 60Hz-es képfrissítési ráta főleg a videók és egyéb mozgóképek esetében ugyan néha korlátnak tűnik, mintha ezek a felvételek nem futnának olyan simán, vagy olyan színhűséggel, mint az elvárható lenne, azonban minden más tekintetben dicséret illeti az eszközt.

Legyen szó akár a tartalmak megjelenítéséről, akár az érintőpanel gyorsaságáról, ezen a ponton nincs hiba, sőt a kijelzőbe belelógó csepp alakú notch sem tekinthető zavarónak.

Éppen ellenkezőleg, kifejezetten exkluzív hatást kelt annak, aki korábban nem találkozott még ilyesmivel testközelből.

Az értesítési LED nagyon hiányzik

Alighanem dizájnbéli megfontolás állhat a háttérben – hiszen a felső részen nehezen lehetne ízlésesen elhelyezni, legfeljebb a szelfikamera mellett –, de sajnos a Redmi 9 egyik nagy hiányossága, hogy nem található rajta értesítési LED, amihez annyira hozzászoktunk az évek során, hogy több hét után is hiányoljuk.

Sem a töltés állapotáról, sem a bejövő értesítésekről nem tudunk tehát tudakozódni anélkül, hogy ne aktiváljuk a kijelzőt. Bár az beállítható, hogy értesítés érkezésekor a képernyő magától bekapcsoljon, de ez csak akkor előnyös, ha egész nap ott van előttünk a telefon, egyébként a LED hiánya amilyen jelentéktelennek tűnik, annyira hiányzik majd a mindennapokban.

Hardver

Fontos hangsúlyozni a Xiaomi Redmi 9 kapcsán, hogy bár az árcédula alapján a belépő szintet képviseli, azonban a tudás szempontjából bőven a középkategóriába sorolható, amit a lapka- és memóriakészlet egyaránt alátámasztanak.

Mediatek lapkával, 4GB RAM-mal

Személy szerint soha nem volt még korábban olyan okostelefonom, amiben Mediatek lapka dolgozott volna, így fogalmam sem volt, hogy mit várhatok a 12nm-es gyártástechnológiára épülő Helio G80-astól – mely egyébként a Snapdragon 665-ös lapkával említhető egy oldalon.

Az mindenképpen jó előjel volt, hogy a nyolcmagos, két darab Cortex-A75 és hat darab Cortex-A55 magra épülő lapkát Mali-G52 GPU-val egészítették ki, sőt a mi modellünk 4GB RAM-ot is kapott, amit egy irodai számítógép még ma is gyakran megirigyelne.

Nem csoda, hogy ezzel a párosítással nagyon jó eredményt ért el a benchmarkokon, az AnTuTu mérésein például 201829 pontot szerzett, ami meglepően jó egy többéves konstrukciótól. Összehasonlításképpen jelenleg a 12GB RAM-mal, és a piac legerősebbjének tartott Snapdragon 888-as lapkakészlettel szerelt Xiaomi Mi 11 teljesített 708425 pontot.

Mit tud a gyakorlatban ez a hardver?

Meglepően sokat. A Redmi 9 egy hónapon át mindennapi használatban volt nálunk, nem kíméltük, mindent ezen keresztül intéztünk, megbeszéléseket, videóchateket, de még videót is rögzítettünk, illetve vágtunk vele.

A készülék soha nem fagyott le, soha nem akadozott, még akkor sem okozott csalódást, ha éppen dugig volt a memóriája és a gyorsítótára mindenféle applikációmaradékkal.

A hardverkiosztás kifejezetten dinamikus összhatást kelt. Ha kiürítettük a memóriáját és a gyorsítótárát, kell némi idő például a Gmail, a Facebook vagy az Instagram elindításához – méréseink szerint maximum 2 másodperc –, de ha nem törlünk semmit a háttértárból, akkor minden azonnal a szemünk elé tárul, nincs akadozás, nincs megtorpanás, simán lapozhatunk a menüben, vagy görgethetjük a közösségi oldalak idővonalait.

Volt már a kezünkben erősebb Snapdragon lapkával és 8GB RAM-mal szerelt okostelefon, azonban lényeges különbséget ezen a téren nem igazán éreztünk a kettő között. A kamera kifejezetten gyors, és bár a szerkesztőprogramok esetén néha hajlamos gondolkozni – főleg a feldolgozás és a mentés során –, azonban nem találtunk mobiljátékot, ami kifogott volna rajta.

Tükörsimán futott a Call of Duty Mobile közepes beállításokkal, a Fornite alacsony részletesség mellett, de élmény volt vele a PUBG Mobile, a Mudrunner, a GTA San Andreas és a Need for Speed No Limits, egyszóval az erőforrásigényesebb applikációk sem okoznak neki különösebb gondot. Még akkor sem gondolkodik, ha mellette zenét hallgatunk rajta, esetleg háttérbe tesszük, hogy megnézzünk valamit a Facebookon, az átmenet az applikációk között mindvégig tükörsima.

Nem is igazán értjük, hogy mihez kellhet valakinek ennél erőteljesebb vagy gyorsabb mobil, hiszen a Xiaomi okostelefonján tényleg nem tudtunk fogást találni. Ha egyszerű hétköznapi felhasználók vagyunk, ergo nem szerkesztünk HD videókat 0-24 órában és nem Photoshopra, illetve párhuzamosan videókonferenciára használjuk a telefonunkat, akkor a Redmi 9 hardvere garantáltan kiszolgál majd minket.

Belső tárhely

Noha létezik belőle 32 és 128GB belső tárhellyel szerelt változat, azonban az általunk tesztelt telefon a közbenső 64GB ROM-mal lett felszerelve, amit bőven elegendőnek találtunk. Játékokkal és egyéb applikációkkal, valamint zenékkel, fényképekkel és videókkal gazdagon megtöltve, állandó frissítések mellett is mindössze 21GB-ot sikerült elfoglalni eddig a készüléken, ami jelentéktelen.

Arról nem is beszélve, hogy szükség esetén ott a Xiaomi Cloud, aminek köszönhetően kihasználhatjuk a felhő alapú adatmentést, de microSD kártya segítségével akár 512GB-ra is feltornázhatjuk a belső tárhelyet, ha ennyire lényeges szempont az adattárolás.

Biztonság

A szoftveres megoldások mellett – kód, rajz és így tovább – a Xiaomi Redmi 9 kétféle hardveres biztonsági funkciót is kínál a felhasználók számára. Az egyik a 2D-s arcfelismerő, melyet bár kipróbáltunk, de nem nyerte el a tetszésünket, közelébe sem ér egy Face ID-nek vagy más technológiának, így használatát mi nem igazán javasoljuk.

Nem úgy az ujjlenyomat-olvasóét, mely a hátlapon került elhelyezésre, és elképesztően pontosan működik, ha a felület tiszta, akkor ritkán hibázik.

Szoftveresen több ujjunk biometrikus azonosítóját kapcsolhatjuk hozzá, és bár az érintést követően gondolkozik néhány tized másodpercet, azonban továbbra se felejtsük el, hogy nem egy prémium kategóriás készüléket tartottunk a kezünkben.

Akkumulátor és töltés

Amiért nagyon hamar bele lehet szeretni a Xiaomi Redmi 9-be, az a dinamikus hardver mellett alighanem az üzemidő.

Ennek az oka az 5020 mAh-s akkumulátorban keresendő, ami majdnem kétszer olyan nagy, mint amit ezen a szinten az okostelefonokba építenek, így nem meglepő, hogy a hatása igencsak meglátszik az üzemidőn.

Konkrét méréseket nem végeztünk, azonban a gyakorlati tapasztalatunk az, hogy normál használat – rendszeres telefonálás, közösségi oldalak használata, fotózás, zenehallgatás, Spotify és némi mobiljáték – mellett is bőven elegendő volt kétnaponta tölteni úgy, hogy 50 százalék alá csak nagyon ritkán engedtük a töltöttséget.

Elképesztően jól bírja a terhelést, szinte alig merül még úgy is, hogy folyamatos Bluetooth kapcsolatban van egy okoskarkötővel, és nagyon sok alkalmazást úgy állítottunk be, hogy folyamatosan használják a hardvert, ami nem éppen egy akkumulátorkímélő megoldás.

Ami kicsit feketeleves ezen a téren, az a töltés. A készülékhez sajnos csak egy 10W-os töltőfej jár – pedig elfért volna a dobozban a 18W-os –, így a töltési idő gyakran 2-3 óráig is eltart, azonban mindez csekély kompromisszum azért cserébe, hogy nem kell minden nap csatlakoztatni hozzá.

Hangzás, hangszóró, mikrofon

A Redmi 9 nem egy médialejátszó, emiatt a Xiaomi egy kicsit spórolt ezen a területen. Sztereó hangszórókat tehát ne várjunk tőle. Ennek ellenére csalódást azért nem okoz a készülék, kifejezetten kellemes, mondhatni meleg hangkép jellemzi, de azért ne hasonlítsuk össze sztereó tulajdonságokkal rendelkező készülékekkel, hiszen ég és föld a különbség.

A hangszórók és a mikrofonok egyébiránt általában nagyon jól vizsgáztak, a hangrögzítő meglepően ügyesen szerepelt – kicsit hiányzott, hogy a telefonhívásokat nem tudtuk rögzíteni vele –, és telefonáláskor sem kihangosítással, sem normál üzemmódban nem panaszkodott senki a hangunk minőségére, mi is jól hallottunk mindent.

Összességében tehát teljesen elfogadható minőséget kínál a hangok tekintetében is a telefon.

Adatkommunikáció

Ezen a téren sem vall szégyent a Redmi 9! A készülékben minden alapvető, 2021-ben a belépő szinten elvárható funkció megtalálható az 5G-támogatás kivételével. Ennek megfelelően van kétsávos WiFi, 5.0-s Bluetooth, de még az NFC sem hiányzik belőle.

A kommunikációs csatornái jól működnek, a Bluetooth rendkívül pontos és meglepően gyors, szinte mindent azonnal felismer, nem szakad meg állandóan és feleslegesen, egyedül a WiFi-t képes néha elveszíteni, de az opció ki- és bekapcsolása a legtöbbször megoldja a gondot.

Hogy ez a telefon hibája vagy a routeré, sajnos nem tudnánk egyértelműen megmondani, de a probléma nem volt különösebben zavaró.

Kamerák

Bár a kamerák is a hardver részei, azonban ma már annyira fontosak egy okostelefon esetében, hogy rengetegen csak ezt figyelembe véve választanak az egyes modellek közül. Mivel más tekintetben meg voltunk elégedve a Xiaomi Redmi 9-cel, alighanem már kikövetkeztethető volt, hogy a gyártó leginkább a kamerákkal húzta meg azt a bizonyos nadrágszíjat, hiszen hiába van a telefonon négy szenzor is, ha azok a gyakorlatban sajnos a legtöbbször csalódást okoznak. Lássuk egy kicsit aprólékosabban, hogy miről van szó!

Szelfikamera

A legkisebb csalódást alapvetően a szelfikamera okozta. A csepp alakú szenzorsziget egy 8 megapixeles, f/2.0 rekeszértékű, HDR-képes fényképezőgépet rejt magában, ami a fotózás mellett videót is képes rögzíteni rólunk, méghozzá 1080p felbontás és 30fps képfrissítési ráta mellett.

A hátlapi szenzorokhoz viszonyítva meglepően jó minőségű képeket tudunk készíteni a segítségével, noha az ideális fényviszonyokat azért rendkívüli módon igényli, bár mintha még így is jobb teljesítményt nyújtana sötétebb közegben, mint a hátsó négyes.

Szoftveresen kifejezetten sok beállítást ad, gyakorlatilag olyan mértékben effektezhetjük önarcképeinket a segítségével, ahogyan nem szégyelljük, de portré, panorámakép és még egy sor más egyéb beállítás is vár itt ránk, tehát igazi szelfikirályok, illetve szelfikirálynők lehetünk vele, ha ez a cél.

Hátlapi kamerarendszer

Ehhez képest számunkra óriási csalódást okozott a hátlapi kamerarendszer teljesítménye. Eleve négy darab szenzort helyeztek el rajta, amit már az első ismerkedés során túl soknak találtunk, de a gyakorlatban kiderült, hogy valóban túlzás ez az egész, ha ugyanis nincsenek optimális fényviszonyok, rosszabb minőségű képeket készít mint egy többéves, egykamerás okostelefon.

Az értékek tekintetében találunk egy 13 megapixeles elsődleges kamerát, egy 8 megapixeles széleslátószögű szenzort, valamint egy 5 megapixeles makró-, és egy 2 megapixeles mélységérzékelő egységet. Egy ilyen összeállítástól azért már jó minőségű fotókat reméltünk, de sajnálatos módon igencsak kiábrándító felvételek készülnek vele, ha nincs elég természetes fény, vagy eleve nem tartózkodunk kinn a szabadban.

Szoftveres fronton egyébiránt kifejezetten sokat tud a Redmi 9, a rengeteg effekt és egyéb szépítő megoldás mellett készíthetünk panorámaképeket, timelapse felvételeket, de rögtön vághatunk és effektezhetünk vele videót, készíthetünk makró felvételeket, éjszakai mód viszont például nincs, ami nem meglepő a fentiek után, hiszen ezeket a gyenge kamerákat nincs szoftver és mesterséges intelligencia, ami meg tudná támogatni.

AI természetesen azért van, és gyakran rengeteget segít, működésekor lényegesen lassabb lesz a képkészítés folyamata, ellenben egyszerre több fotóval dolgozik ilyenkor a készülék, és ezeket összemosva készít egy jobb minőségű felvételt. Csodát persze ilyenkor se várjunk tőle, ha a fényviszonyok nem ideálisak.

A videós teljesítményről is hasonlókat lehet elmondani. Még jó fényviszonyok között sem készít olyan tűéles felvételeket az eszköz, mint ami elvárható lenne tőle – stabilizálás még szoftveresen sincs –, a full HD felbontás és a 30fps mintha csak elméleti szinten valósulna meg benne. Videófelvételek készítésére tehát nem a legszerencsésebb, ha csak nem valami agyontömörített mozgóképet akarunk rögzíteni vele a Facebookra vagy az Instagramra. Ezeknek az igényeknek megfelel a teljesítmény.

Szoftver

Szoftveres oldalról a Xiaomi Redmi 9 Android 10 alapú operációs rendszerrel érkezik gyárilag, amit MIUI 11-es kezelőfelülettel dobtak fel a fejlesztők, ezt azonban ne nagyon szokjuk meg, ha manapság vásárolunk, hiszen már elérhető rá a biztonságosabb és látványosabb MIUI 12, amire a miénk is rendben frissült, bár jól megijesztett minket vele. Az update letöltést követően ugyanis közel negyed órán keresztül bootolt a telefon az újraindítást követően, ami azért elég extrém időtartam egy ekkora frissítésnél is.

A funkciókról és az előre feltelepített applikációkról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a készülék kapcsán, gyakorlatilag minden ott lesz előttünk készen, nekünk csak be kell jelentkezni mindenhová. Nem hiányoznak a Google szolgáltatások, a Gmail, a Youtube, de előre felrakják nekünk a Facebookot, a WPS Office-t, sőt a Netflix is megbújuk majd a programok között.

Lesz pár alapvető mobiljáték is, rendszerszintű sötét mód, de a Xiaomitől megszokott tonnányi segédprogram és egyéb sem hiányzik a listáról. Saját böngésző, távirányító, felhő alapú szolgáltatás, a közkedvelt Mi Videó, a Mi Community, vagyis egy sor hasznos dolog, aminek köszönhetően a készülék csak még jobb vételnek tűnik ebben az árkategóriában.

Az ítélet

A Xiaomi Redmi 9 jelenleg 40-50 ezer forint kifizetése esetén már a miénk lehet. Ennek fényében alighanem új értelmet nyernek a fentiek, hiszen ma már egy nagyobb családi bevásárláskor elmegy egy ekkora összeg, amiért a kínai gyártó egy rendkívül korrekt okostelefont ad nekünk.

Nem csoda, hogy itthon is egyre többen szeretik a  gyártó termékeit, hiszen kevés pénzből is magas minőséget, rengeteg funkciót és erőteljes hardvert kapunk úgy, hogy az a háttérben gyakran képes maga mögé utasítani a nála három-négyszer drágább készülékeket is.

Nyilván néhány tekintetben szükségünk lesz bizonyos kompromisszumokra, így például a hátlapi kamerák elképesztően gyengék, a töltés pedig lassú, de mind a készülék kialakításának minősége, mind az erőteljes hardver vagy annak teljesítménye képes feledtetni velünk ezeket az apróságokat.

Megkockáztatjuk, hogy a Xiaomi Redmi 9 jelenleg az egyik, ha nem a legjobb ár-érték arányt kínáló okostelefon a belépő szinten, ami inkább csak az árcédulájára, mint a tudására érvényes jelző.

Utóbbi kapcsán ugyanis több tekintetben inkább a középkategóriát erősíti!

Elérhető itt
ALZA.HU


ElőnyökHátrányok
Rendkívül kedvező árcédulaNagyon gyenge kamerarendszer
Árához képest kimagasló tudásLassú töltés
Dinamikus hardverNincs állapotjelző LED
Óriási akkumulátor és üzemidő 
Szilikon tok és védőfólia a csomagban 
Rendkívül igényes kialakítás és termékdizájn 
Gazdag szoftveres háttér 

Tovább olvasnál Xiaomi témában? Összegyűjtöttük 2021 legjobb Xiaomi telefonjait független vásárlói vélemények és tesztek alapján.