Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

iPhone 16 & iPhone 16 Pro – megjelenés, ár és minden tudnivaló az Apple legújabb okostelefonjáról

Utoljára frissítve:

Az Apple bemutatta a legújabb iPhone-generációt. Az iPhone 16 több tekintetben is túlmutat elődjein, de az AI-funkciók bevezetését leszámítva forradalmi újdonságokat nem hozott.

Minden ősszel kitörő lelkesedéssel várja az egész tech világ, hogy az Apple bemutassa legújabb okostelefonjait. Az aktuális iPhone modellek ugyanis világszerte hatalmas lelkesedést váltanak ki a rajongókból és a szakmából egyaránt.

Nem véletlenül, hiszen ezek a készülékek minden évben ott vannak a legjobb okostelefonok között, és alighanem ez idén sem lesz másként. Lássuk, hogy mit tudtunk meg az iPhone 16-ról, illetve nagyobb testvéreiről.

Mindent az iPhone 16-ról

Amint az már a korábbi pletykák alapján várható volt, az iPhone 16 eget rengető újdonságokkal idén nem szolgál, de azért most sem hiányoznak azok a finomhangolások, amelyek ráveszik majd a felhasználókat a típusváltásra.

A jól megszokott termékdizájn most sem változott sokat

Gyakorlatilag az iPhone 11 óta ugyanarra a sémára épülnek az Apple okostelefonjai, és ezen a téren a 16. generációs modell sem változtat drasztikusan. A lapos kialakítású készülékház két nagyobb újdonságot hozott.

Az egyik a hátlapon található, ahol a kamerasziget sokkal szolidabb lett, változott a kamerák elrendezése, sőt a LED vaku ki is került onnan, míg a másik az extra az oldalsó gombok megjelenésében keresendő, amelyek közül az egyik szintén nem olyan ismeretlen sokak számára.

Programozható funkciógomb és kameragomb

Bár az utóbbi években inkább a gombmentesítés volt a trend az okostelefonos piacon, az Apple azonban ismét szembe megy egy kicsit a forgalommal.

Ennek fényében jön egy programozható funkciógomb, amihez számos extra dolgot hozzárendelhetünk ízlésünknek, illetve hétköznapjainknak megfelelően,

A másik extra gomb a kamerához kapcsolódik majd. Ez nem olyan nagy újdonság, hiszen sok-sok évvel ezelőtt több okostelefonon is volt ilyen funkció, azonban az iPhone 16 visszahozza ezt a lehetőséget: dedikált gombot, egy érintőfelületet kap a kamerarendszer, amivel fényképeket készíteni, zoomolni egyaránt tudunk majd többek között.

A kameragomb (Camera Control) valójában nem egy hagyományos mechanikus gomb lesz, hanem egy haptikus visszajelzéssel ellátott nyomásérzékelő felület, egy touchpad. Számos funkciója lesz, így egyetlen nyomással előhívhatjuk a kamerát, fotózhatunk, videózhatunk, sőt a nyomás erősségét érzékelve olyan hatást kelt majd, mint a PS5-féle DualSense kontroller gombjai.

Az A18 lapkakészlet nagy előrelépést ígér

Érdekesség, hogy az Apple rögtön két generációt is lépett az iPhone 16 lapkakészletével, hiszen a telefonban az A18-as chipset dolgozik, ami elődjéhez hasonlóan 3nm-es gyártástechnológiára épült, mégis nagyon sok finomhangoláson és fejlesztésen esett át.

Azon túl ugyanis, hogy a számozásban végre utolérte az iOS-t, a készülék 30 százalékkal jobb számítási teljesítményre lesz képes, de 35 százalékos javulás várható a grafikus képességek tekintetében is (állítólag már az asztali számítógépekkel vetekszik a tudásuk).

Ami azonban ennél sokkal fontosabb, hogy a chip teljes mellszélességgel támogatja a mesterséges intelligenciát, hiszen várható volt, hogy az Apple felül majd korunk legnagyobb hype-vonatjára.

Apple Intelligence

A gyártó által csak egyszerűen Apple Intelligence névre keresztelt funkció egészen hasonló, mint a Samsungnál vagy Google-nél már látott megoldások. Érdekesség azonban, hogy ezek jelentős része valóban a készülék hardverén fut majd, de bizonyos feladatok felhő alapú számításokkal történnek.

Az Apple egyelőre nem villantott olyan megoldásokat, amelyek esetleg túlmutatnak a konkurencián, így elsőre csak a szövegalkotásban, a keresésben nyújt majd segítséget, de állítólag Siri használata is hatékonyabb lesz általa.

A prezentáción kellően izgalmasnak tűnt a Visual Intelligence, ami hasonlít a Samsung-féle kép alapú keresésre, de itt keresés helyett a kamerát tárgyakra, egy plakátra vagy éppen egy szórakozóhelyre irányítva rögtön információkat kaphatunk az adott dologról.

Bár a gyártó korábban már sok érdekességet bejelentett az Apple Intelligence kapcsán, azonban bármennyire is hangoztak jól ezek az ígéretek, az iPhone 16 esetében többnyire még csak ígéretek maradnak, sőt magukat az AI-funkciókat egyaránt csak később kaphatják meg a tulajdonosok, és akkor is csak angol nyelven.

A kamerás tudás is fejlődött, de nem sokat

A kamerarendszer tekintetében már most biztosak lehetünk abban, hogy bár a számok tekintetében nagy változás nincs az iPhone 16 kapcsán, hiszen a főkamera megmaradt 48 megapixelesnek, azonban történtek kisebb finomhangolások.

Nem valószínű, hogy emiatt váltanak majd azok, akik eddig iPhone 15-öt használtak, de például előrelépés történt az optikai zoom minőségében, a nagylátószögű szenzor pedig kiegészült autofókusszal, sőt a hivatalos számok szerint 2,6-szor több fény átengedésére képes.

Az akkumulátor is növekszik

Bár az Apple egyelőre nem osztott meg konkrét részleteket ezzel kapcsolatban, az viszont biztos, hogy az iPhone 16 egy nagyobb akkumulátort kaphat majd. Hogy pontosan mennyivel, az hamarosan kiderül, de az üzemidő így is javult volna, hála az iOS legújabb energiatakarékos megoldásainak, valamint a lapkakészlet kapcsolódó fejlődésének.

iPhone 16 ár & megjelenés

Az Apple a fejlesztések ellenére is meg tudta tartani az iPhone 16 korábbi árát, így a készülék 128GB belső tárhellyel felszerelt változata 6,1 hüvelykes kijelzővel 399 990 forinttól indul majd itthon, míg a 16 Plus esetében szintén ekkora tárhely mellett 449 990 forint lesz a kezdőár.

Megjelenés szeptember 20-án, de az előrendelés már szeptember 13-tól indul.

Mindent az iPhone 16 Pro-ról és az iPhone 16 Pro Max-ról

Az Apple természetesen idén is gondolt azokra, akik a maximumot akarják kihozni aktuális iPhone modelljükből, hiszen érkezik az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max is.

6,3 és 6,9 hüvelykes kijelzőkkel érkeznek

A két nagyobb modellről tudni kell, hogy bár a kijelzők méretei növekedtek, azonban dacára a 6,3 és a 6,9 hüvelykes paneleknek, a készülékek méretei nem változtak az előző modellekhez mérten, mert a mérnököknek sikerült lecsípniük inkább a kávák méretéből.

Mindkét modell titánium házban kapott helyet, nem hiányoznak majd róluk az extra gombok, sőt az üzemidő terén is minden eddiginél magasabbra tette a mércét az Apple, de hogy ezt nagyobb akkumulátorral vagy szoftveres fejlesztésekkel érték el, nem derült ki pontosan.

A18 Pro lapkakészlet

Kifejezetten nagy meglepetést okozott az Apple azzal, hogy a Pro és a Pro Max modellek kapcsán bejelentették az A18 Pro lapkakészletet, ami még többet tud, mint az alapkiadásban helyet kapott chip.

Bár tavaly is hasonló elvet követett az Apple, akkor még játék volt a számokkal, most azonban két azonos számozású chipről van szó, csak más tulajdonságokkal.

A Pro változat a hírek szerint 15 százalékkal tud többet, mint a tavalyi Pro lapkák, a grafikus teljesítmény szempontjából pedig 20 százalékos előnyről számolt be az Apple.

Természetesen ezek a lapkák is kezelik az Apple Intelligence-t, azonban a Pro modellek sem kapják meg előbb, csak októberben, és akkor is kizárólag angol nyelven, béta változatban.

48 megapixeles főkamera, 4K/120fps-es videófelvétel

A Pro és a Pro Max azon túl, hogy megtartották a korábbi modellek kamerás elrendezését, a tudás tekintetében már magasabb szintet ütnek meg, így a 48 megapixeles főkamera mellé egy szintén 48 megapixeles széles látószögű szenzor került, méghozzá egy 12 megapixeles telefotó modullal, ami 5x optikai zoomra alkalmas.

A kamerás tudás egyik legnagyobb újdonsága, hogy segítségével már 4K minőségű videók is rögzíthetők 120fps társaságában. Érdekesség, hogy mindkét felsőligás modellnél a Camera Control gomb lehetőséget ad a lencsék közti váltogatásra is, ami rengeteg extra funkciót biztosít majd.

iPhone 16 Pro / Pro Max ár & megjelenés

Az árazás tekintetében az iPhone 16 Pro és Pro Max esetében sem tapasztalhatunk jelentős eltéréseket: a kisebb modell 499 990 forintért, a nagyobb 599 990 forintért kerül a magyar boltok polcaira.

Megjelenés ebben az esetben is szeptember 20-án, de a két modellt már szeptember 13-tól előrendelhetjük.