Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

5+1 ínycsiklandó zöldséges recept forrólevegős fritőzhöz

Forrólevegős fritőzben készíteni zöldségeket a gép egyik lehető legjobb felhasználási módja. Amellett, hogy tökéletes állagúak lesznek, kívül ropognak, belül jól átsülnek, rengeteg időt is spórolunk! Hiszen kétszer olyan gyorsan elkészülnek a hozzávalók, mint a hagyományos sütőben. Sok esetben pedig az előmelegítést is kihagyhatjuk! Nem utolsó sorban a végeredmény egészséges, hiszen ennél a megoldásnál alig használunk olajat.

Érdekelnek 2024 legjobb forrólevegős fritőzei? Tekintsd meg kapcsolódó kutatásainkat, ahol független air fryer tesztekkel segítjük a döntést.

Általános tippek a tökéletes zöldség kivitelezéséhez

Ha a következő javaslatokat általánosságban betartjuk, garantáltan finom lesz a végeredmény:

  • Előkészítéskor vágjuk egyforma méretűre a zöldségeket, annak érdekében, hogy egyenletesen süljenek át
  • Ne használjunk túl sok olajat
  • Ne zsúfoljuk a gépbe a zöldségeket, mindig egy rétegbe, egymás mellé tegyük őket, ha kell, inkább süssünk több alkalommal
  • Félidőben rázzuk meg a kosarat

Összességében bármilyen zöldség elkészíthető a forrólevegős sütőben, viszont egyes textúrák eltérő elkészítési módszert igényelnek, legyen szó friss vagy fagyasztott hozzávalókról. De ne gondoljuk, hogy a forrógőzös fritőznek bármi akadály, ugyanis a legtöbb már képes sütésre, grillezésre, melegítésre, és még aszalásra is! Nézzünk utána, hogy a miénk mire alkalmas, és bátran kísérletezzünk vele.

Könnyen elkészíthető, változatos zöldséges receptek

Forrólevegős fritőzben készült zöldségköret

Ez a nagyon egyszerűen elkészíthető sült zöldségköret bármilyen étel mellé remekül passzol, de magában is finom és laktató.

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 1 pirospaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2 bögre kelbimbó
  • 1 nagy cukkini
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál hagymapor
  • ½ teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál fekete bors

Elkészítés

Vágjuk apró kockákra a paprikát, a vöröshagymát és a cukkinit, majd a kelbimbókat szeleteljük hosszában félbe. Ezt követően a fűszerekkel együtt tegyük őket egy nagy tálba, és keverjük jól össze.

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 190 °C fokra.

Rendezzük a zöldségeket egymás mellé egy rétegben a légsütő kosarában. Süssük 10-15 percig. Félidőben rázzuk meg a kosarat, hogy egyenletes legyen a sütés.

Ha elkészült, tálalhatjuk akár húsok, halak, vagy más sült zöldségek mellé.

Sült karfiol

A karfiol sokak számára tartozik azon ételek közé, amiket nem szívesen fogyaszt. De ha elkészítjük ezt a receptet, biztosan a kedvencünk lesz! Leginkább egészséges nassolnivalóként ajánljuk.

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál piros chilipor
  • ¼ teáskanál kurkumapor
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • só és bors (ízlés szerint)
  • lime a tálaláshoz
  • friss koriander a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés

Vágjuk a karfiolt kisebb, közepes méretű rózsákra. Figyeljünk, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek az egyenletes sütés érdekében.

Helyezzük a felvágott karfiolrózsákat egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá az olívaolajat és a fűszereket. Keverjük jól össze.

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 200 °C fokra. Rakjuk a fűszerezett karfiolt a gép kosarába egy rétegben elhelyezve. Ha több rétegben fér csak el, ne pakoljuk egymásra, inkább süssük több részletben. Ha szükségesnek ítéljük, olívaolaj spray-t fújhatunk még a tetejére.

Süssük a karfiolt 200 °C fokon 12-15 percig, addig amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Félidőben rázzuk meg a kosarat!

Ha elkészült, tegyük egy tányérra, facsarjunk rá a lime-ból, szórjuk meg apróra vágott korianderrel, és találjuk mártogatóssal. Érdemes minél hamarabb, frissen fogyasztani, akkor a legfinomabb!  

Bundás csicseriborsógolyók édes savanyú szósszal

A fehérjében gazdag receptek csapatát bővíti ez a csicseriborsógolyós étel, ami általában a húsimádók nagy kedvence is szokott lenni.

Hozzávalók (2 adaghoz és 1 bögrényi szószhoz)

Szószhoz:

  • 1 bögre natúr joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1/2 teáskanál pirospaprika

Csicseriborsógolyókhoz:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 bögre apróra vágott friss koriander
  • 2 zöldhagyma, vékonyan felszeletelve

Elkészítés

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 200 °C fokra.

Egy kis tálban keverjük össze a szószhoz a hozzávalókat, tálalásig helyezzük a hűtőbe.

A csicseriborsót mossuk meg, csepegtessük le, majd a fűszerekkel együtt turmixban vagy konyhai robotgéppel dolgozzuk finom, krémes állagúra. Adjuk hozzá a tojást és a szódabikarbónát, és a választott gép legmagasabb fokozatával dolgozzuk jól össze. Tegyük át egy tálba, és keverjük hozzá a koriandert és a zöldhagymát.

A masszából púpos evőkanálnyi adagokat a tenyerünkkel alakítsuk golyóformára, és mehetnek is a gép kosarába. Fújjunk rá az olajspray-ből, süssük körülbelül 5-6 percig aranybarnára.

Tálaljuk a hűtőbe tett szósszal.

Zöldségekkel és sajttal töltött édesburgyonya

Ha egy könnyen elkészíthető, laktató fogást keresel, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 2 közepes nagyságú édesburgonya
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 2 bögre spenót
  • 1 bögre reszelt cheddar sajt
  • 1 zöldhagyma
  • 1/4 bögre friss áfonya
  • 1/3 bögre pekándió
  • 2 evőkanál vaj
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

Elkészítés

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 200 °C fokra. Kenjük be a burgonyákat kívülről olajjal és rakjuk őket a gép kosarában lévő tálcára. Süssük őket körülbelül 30-40 percig, amíg a burgonya megpuhul. Ha elkészült, vegyük ki, várjuk meg, míg kicsit kihűl.

Amíg sül a burgonya, a zöldhagymát vágjuk apróbb, az áfonyát pedig nagyobb darabokra. Ha teszünk bele pekándiót, egy mozsár segítségével zúzzuk szintén apróra, és pirítsuk meg. A spenótot pároljuk meg és csöpögtessük jól le a levét.

Ezt követően vágjuk a burgonyákat hosszában ketté. Kanalazzuk ki a belsejét, meghagyva körülbelül az ¼ részét. Egy tálban villával pépesítsük össze a kikanalazott burgonyát, tegyük hozzá a spenótot, ¾ bögre sajtot, a hagymát, az áfonyát, a pekándiót, a vajat, a sót és a borsot. Keverjük össze, majd kanalazzuk bele a burgonyahéjba.

Csökkentsük a hőfokot 180 °C -ra. Helyezzük a töltött burgonyákat a vágott felükkel felfelé a légsütő kosarában lévő tálcára. Süssük 10 percig. Szórjuk rá a maradék sajtot, majd süssük további 1-2 percig, amíg a sajt megolvad a tetején.

Jó étvágyat hozzá!

Sült-avokádós taco

Ez a mexikói konyha alapú recept könnyen feldobja a legszürkébb hétköznapjainkat is.

Hozzávalók (4 fő részére)

A töltelékhez:

  • 2 bögre friss kelkáposzta vagy káposztasaláta keverék
  • 1/4 bögre szeletelt friss koriander
  • 1/4 bögre sima görög joghurt
  • 2 evőkanál lime lé
  • 1 teáskanál méz
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt chipotle bors
  • 1/4 teáskanál bors

Az avokádóhoz:

  • 1 tojás
  • 1/4 bögre kukoricaliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt chipotle bors
  • 2 közepes avokádó
  • Olívaolajos főzőspray

A tálaláshoz

  • 8 tortilla lap
  • 1 közepes paradicsom
  • Morzsolt fehér sajt (opcionális)

Elkészítés:

A káposztát és a koriandert vágjuk apróra, majd keverjük össze a joghurttal, lime lével, mézzel, sóval és kétféle borssal. A tálalásig hagyjuk lefedve a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

Melegítsük elő az air fryert 200 °C fokra. Egy mélytányérban verjük fel a tojást. Egy másik mélytányérban keverjük össze a kukoricalisztet, a sót, a fokhagymaport és a chipotle borsot. Hámozzuk meg, majd szeleteljük fel a puhára érett avokádót, és mártsuk szeletenként először a tojásba, aztán a kukoricalisztes keverékbe, és óvatosan nyomkodjuk meg az ujjunkkal, hogy jól rátapadjon a bunda.

Tegyük az avokádószeleteket egy rétegben egymás mellé a légsütős fritőz kosarában lévő tálcára, fújjuk be felülről az olívaolajos főző spray-vel. Süssük őket aranybarnára körülbelül 3-4 percig. 

Ha elkészült, helyezzük őket a tortillalapba, amibe kanalazzunk a káposztakeverékből, és tegyünk a tetejére apróra vágott paradicsomot, koriandert, illetve fehér sajtot.

Házi készítésű burgonyachips

Ezzel a házi készítésű chips-szel biztosan nem nyúunk mellé, ha társasozáshoz vagy közös filmnézéshez keresünk rágcsálnivalót.

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 2 nagy burgonya
  • Olívaolajos főzőspray
  • ½ teáskanál tengeri só
  • Friss petrezselyem (opcionális)
  • Parmezán (opcionális)

Elkészítés

Melegítsük elő a forrógőzös fritőzt 180 °C fokra. 

Mandolin kézi szeletelő vagy zöldséghámozó segítségével vágjuk a burgonyát nagyon vékony szeletekre. Tegyük egy nagy tálba, és adjunk hozzá hideg vizet, annyit, hogy ellepje. Áztassuk 15 percig, majd csepegtessük le. Ezt követően adjunk hozzá még egyszer ugyanennyi hideg vizet, áztassuk újra 15 percig. Az áztatásra azért van szükség, hogy kivonja a burgonyából a természetes keményítőt és a végeredmény valóban ropogós legyen.

Csöpögtessük le a burgonyát, tegyük papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, és töröljük szárazra. Fújjunk rá főzőspray-ből, sózzuk meg. 

Ezután helyezzük a szeleteket egy rétegben az fritőz kosarába lévő tálcára. 15-17 percig süssük, amíg ropogós és aranybarna nem lesz, 5-7 percenként megforgatva. Ha úgy látjuk, a burgonyaszeletek inkább puhák, még tegyük vissza a sütőbe. Előfordulhat, hogy a javasolt időnél tovább kell sütni, ezért ellenőrizzük közben is a chips állagát. 

Ha elkészült, szórhatunk rá apróra vágott friss petrezselymet és reszelhetünk rá parmezánt.

Kapcsolódó anyagaink:

Forrólevegős fritőz receptek (általános)

Vegán forrólevegős fritőz receptek