Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

A konyhai robotgépek leggyakoribb hibái

Milyen hibalehetőségek jelentkezhetnek egy konyhai robotgépnél? Melyek a leggyakoribb problémák? Ezekre a kérdésekre válaszolunk aktuális cikkünkben.

Óriási segítséget jelenthetnek a mindennapi sütés-főzések során a konyhai robotgépek. Sajnos azonban még a legjobb minőségű termékeknek is megvannak a maguk kopóalkatrészei, illetve általános hibajelenségei, melyekkel nem árt tisztában lenni a vásárlás előtt.

Mint arra korábban a konyhai robotgép kutatásunk is rávilágított, a piacon jelenleg rengeteg különféle terméktípus között válogathatunk, éppen emiatt pedig kis túlzással ahány termék, annyi különféle hibalehetőség vár ránk.

Éppen ezért az alábbiakban leginkább csak általánosságban vettük sorra a különféle hibalehetőségeket, hogy probléma esetén tudjuk: mi okozhatja a bajt, az javítható-e vagy megelőzhető-e otthon, esetleg rögtön szervizhez kell fordulnunk vele.

A megelőzés mindig a legfontosabb

Mielőtt konkrétan rátérnénk az egyes hibajelenségekre, fontos kiemelni a konyhai robotgépek kapcsán, hogy a problémák megelőzése mindig rendkívül lényeges, ezáltal meg kell előznünk a bajt, aminek a legjobb módja a rendszeres karbantartás, illetve tisztítás.

A robotgépek esetében ez a két tulajdonság kéz a kézben jár, hiszen nincs bennük például szűrőberendezés vagy olyan elem, ami karbantartást igényel, sokkal inkább egy általános, minden használat után javasolt tisztítás lehet a fontos, ami gyakran évekkel is kitolhatja a meghibásodást.

Érdemes mosogatógépben tisztítható típust választani

A mai konyhai robotgépek egy jelentős része már úgy került kialakításra, hogy nem szükséges kézzel mosogatni alkatrészeiket, így gyakorlatilag nincs más teendőnk, mint szétszedni őket, és az arra alkalmas elemeket elhelyezni a mosogatógépben.

A legtöbb gyártó külön jelöli, vagy a használati útmutatóban kiemeli azokat az alkatrészeket, melyek betehetők a mosogatógépbe, amit minden esetben fontos betartani, ellenkező esetben meghibásodást okozhat, ha gépi tisztítást választunk.

Legyen tehát mindig alapvető teendő a konyhai robotgép használatát követően az, hogy az elöblítés után az arra alkalmas elemeket betesszük a mosogatógépbe, a lerakódott kosz és por ugyanis akadályozhatja, nehezítheti a működést, ami az idő előtti meghibásodás melegágya lesz.

Mindig szereljük szét, amennyire csak lehet

A legtöbb konyhai robotgép alaposan szétszerelhető, és bár a motorhoz nyilvánvalóan nem tudunk – illetve nem is kell – hozzányúlni, azonban példának okáért az étellel érintkező alkatrészeket minden jobb minőségű eszközből ki lehet venni és tisztítani.

Alapvető fontosságú, hogy robotgépünket mindig annyira szétszereljük, amennyire erre lehetőség van. Ezeket öblítsük el, mosogatószeres vízben áztassuk ki – még akkor is, ha mosogatógépbe tesszük őket –, amire nem csak a higiénia miatt lesz szükség.

A túl sok lerakódás ugyanis alaposan megnehezítheti a gépek munkáját, a motor erőlködni kezd, sokkal nagyobb teljesítményt kell leadnia ugyanannak a feladatnak az elvégzéséhez, ami alaposan lerövidítheti az eszköz élettartamát.

A leggyakrabban mechanikai eredetű hibák jelentkeznek

A konkrét hibajelenségek kapcsán fontos kiemelni a konyhai robotgépekről, hogy az esetek döntő többségében mechanikai eredetű problémák jellemzőek rájuk, amikor az eszköz egyáltalán nem akar működni, vagy nem pont úgy, ahogyan az elvárható lenne.

Ennek a megállapításához jellemzően mindig szét kell szerelni a gépet, és amennyiben garanciális termékről van szó, esetleg nem lehet hozzá alkatrészt kapni, akkor ne kockáztassunk, mert a legtöbbször nem éri meg, hiszen barkácsmódszerekkel ezek az eszközök nem javíthatók.

Köztudott, hogy a konyhai robotgépekben rengeteg apró méretű mozgó alkatrész található, melyek folyamatos kopásban vannak és megterhelt állapotban nagyon könnyen sérülnek. Fogaskerekek, hajtószíjak, gyorscsatlakozók, reteszelési problémák, késkopások sorolhatók ide a legtöbbször.

A legtöbb alkatrészt egy megfelelő szervizben könnyedén tudják cserélni, azonban lássunk néhány konkrétabb meghibásodást, melyek a mechanikai eredetű problémákhoz sorolhatók.

Késtartó törése

Ha konyhai robotgépünk rendelkezünk szeletelő feltéttel, akkor nagyon gyakori hibajelenség, hogy az itt található műanyag eltörik vagy elreped. A késtartót ugyanis csak műanyagból lehet elkészíteni, és ha probléma van vele, akkor az eszköz működésképtelenné válik, illetve bizonyos funkciói nem működnek majd.

Kuplungprobléma

Szintén a gyakori robotgép hibák közé sorolható a kuplungszerkezet törése, ami főleg olyan esetekben fordulhat elő, amikor a forgószerkezetbe valamilyen keményebb darab, például csonthéjas mag vagy húsdaráláskor csontdarab kerül, ami komoly ellenállást tud visszaadni a motornak.

Ilyen esetekben nem a robotgép motorja, hanem egy köztes alkatrész, konkrétan a kuplungszerkezet sérül, egészen konkrétan eltörik. Ennek az oka, hogy a kuplungot borító felület a legtöbbször műanyagból áll, mely az ilyen erőhatásoknak nem tud ellenállni.

Habverő elemeinek törése

A legtöbbször a konyhai robotgépeket habverésre használjuk, azonban a kapcsolódó fejek kialakítása és felépítése sokszor nagyon gyengécske, és éppen emiatt gyakran okozhatnak hibát a használat során.

Típustól, modelltől és kialakítástól is függ, hogy a habverő miként törik, de jellemzően a vékonyabb rudak pattannak el, ha túl sűrű alapanyaggal találkoznak. Javításra jellemzően nincs mód, a legtöbbször csak a kiegészítő cseréje segít.

Fogaskerék meghibásodása

A kevésbé nyilvánvaló vagy látható mechanikai hibák közül a leggyakoribb és legsúlyosabb minden esetben a belső fogaskerék elhasználódása. Az olcsó előállítás miatt ma már jellemzően ezek is műanyagból készülnek, ezáltal nagyobb erőhatásra könnyedén sérülnek.

Törésük nem jellemző, inkább a fogak lekopása vagy leválása az általános, ami különösen akkor jellemző, ha nem rendeltetésszerűen használjuk az eszközt, esetleg túl nagy terhelést adunk neki, például túl kemény tésztát dagasztunk vele a kelleténél.

Általános tünet ilyenkor, hogy bármilyen fejet teszünk a robotgépbe, az motorhang mellett sem mozog vagy csak rángatózik. A javításhoz minden esetben alaposan szét kell szedni az eszközt.

Kúpkerék meghibásodása

Sokszor együtt jelentkezik a hajtó fogaskerék hibájával, máskor teljesen önállóan, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem egy túl gyakori probléma, éppen ellenkezőleg, normál esetben, megfelelő használat esetén kifejezetten ritkán lehet találkozni vele.

Jellemzően műanyag alkatrész, amit gyárilag zsírszerű kenőanyaggal láttak el annak érdekében, hogy jól bírja a kopást. Túl nagy terhelésnél vagy a kenőanyag fáradása esetén azonban előfordulhat, hogy a kúpkerék meghibásodik, amivel gyakorlatilag a robotgép hajtása is ellehetetlenül.

A legtöbb alkatrész műanyag

Noha a prémium kategóriás konyhai robotgépek esetében ez nem mindig igaz, a termékkategória legtöbb modelljénél azonban megállapítható, hogy a belső alkatrészek többsége műanyagból készül, ami ilyen erőhatások mellett nem a legmegbízhatóbb választás.

Dacára ugyanis a gyártástechnológia drasztikus fejlődésének, a műanyag elemeknél sokkal gyakoribbak a szerkezeti sérülések, hiszen rosszabb ellenállással rendelkeznek a fizikai behatásokkal szemben, a nagy terhelés mellett pedig hamar jelentkeznek repedések és törések.

Elektromos hibák is előfordulhatnak a konyhai robotgépeknél

Bár a statikai és mechanikai problémák határozottan a leggyakoribb meghibásodások a konyhai robotgépeknél, azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk a különféle elektromos problémákat sem, melyek ezeknél a berendezéseknél jelentkezhetnek, illetve előfordulhatnak.

Amit ezzel kapcsolatban lényeges kiemelni, hogy az elektromos hibák hátterében a legtöbbször a felhasználókon kívüli hiányosságok állnak, azaz nem lehet őket rendszeres tisztítással megelőzni, és sok esetben az is kiszámíthatatlan, hogy mikor következnek be.

Nyilván a nem rendeltetésszerű használat, a túlzott erőltetés kiválthatja például az elektromos motor vagy az elektromos panel meghibásodását, ugyanakkor normál esetben is jelentkezhetnek efféle kellemetlenségek.

Hiba esetén mindig forduljunk szervizhez

Mint minden elektromos háztartási gép, úgy természetesen a konyhai robotgép esetén is nagyon fontos alapszabály, hogy meghibásodásnál még akkor se próbáljuk megjavítani a problémás eszközt, ha annak már nincs is különösebb tétje, ezáltal érvénytelen rá a garancia, és az sem fontos, hogy sikerül-e megjavítanunk vagy sem.

Ennek az oka egyrészt az, hogy a konyhai robotgépekben jellemzően olyan alkatrészek sérülnek meg, melyeket nem lehet tartósan javítani, általában még a szakszervizben is csak egy minőségi cserealkatrésszel tudják orvosolni a bajt, annyira speciális elemekről van szó.

Ezen felül a konyhai robotgépek nagyon precíz, gondos mérnöki munka eredményei, ezáltal egy rossz javítás könnyen tűz-, baleset- vagy életveszélyessé teheti őket, ami a lehetséges következmények felmérésekor aligha lehet megtérülő.

Probléma esetén tehát mindig forduljunk szervizhez a javítási munkálatokkal!