Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
Roborock S7 robotporszívó

Roborock S7: a Xiaomi legújabb robotporszívója

A robotporszívók piacán igencsak jelentős névvé nőtte ki magát a Xiaomi az elmúlt néhány évben – köszönhetően leginkább a Roborock termékcsaládnak, melynek több tagját is teszteltük már korábban (Roborock S5 Max tesztünk itt található), most pedig elérkezett az idő a generációváltásra, a CES 2021 eseményen ugyanis a kínai gyártó bemutatta legújabb termékét. Ez lett a Roborock S7, mely több tekintetben is nagy fejlődést mutat elődeihez viszonyítva!

Frissítés: Magyarországon elsőként teszteltük a Roborock S7 robotporszívót, mely minden tekintetben levett minket a lábunkról.

Kapcsolódó hivatkozás: Roborock S7 teszt

Roborock S7

Főbb jellemzők

  • Rendkívül alapos takarítás
  • Új szintre emelt felmosás funkció
  • Teljeskörű testeszabás okostelefonról
  • Pontos feltérképezés, okos térkép funkciók
  • No go és no mop zónák
  • Széleskörűen automatizálható működés

Elérhető itt

ROBOROCKSHOP.HU
ALZA.HU


A Roborock S7 már a külsőségek, a termékdizájn tekintetében is rögtön érezteti, hogy a kínai gyártó újdonságáról van szó, ezáltal ismét egy kerekded alakú eszközt kapunk, melynek a felső részén újfent kiugró toronyrészben találjuk a működéshez szükséges szenzorokat. Ezen felül ott lesz még a három vezérlőgomb, melyekkel ugyanazokat a funkciókat érhetjük el, mint az S6 Max V robotporszívónál.

Nagy változások a termék alsó felén

A készülék alsó felén megmaradt a dupla hajtókerék, a töltőcsatlakozó, a leesés elleni védelmet biztosító érzékelő, az irányítást szabályozó forgókerék, valamint természetesen a tisztítást segítő keferendszer, mely ezúttal is egy oldalkeféből és egy főkeféből áll össze, melynek sörte nélküli kialakítása rögtön szemet szúr, és hamarosan utána is járunk az okának.

Előbb azonban lássuk még a sajátosságokat, hiszen a robotporszívó alsó felén találunk egy speciális, ultrahangos technológián alapuló érzékelőt, mely azt a célt szolgálja, hogy az eszköz automatikusan felismerje, ha nem padlón, hanem szőnyegen halad, ami a tudás tekintetében igencsak jelentős előnnyel szolgál.

Az S7 fehér és fekete színben érkezik, mindkettő látványosnak tűnik a maga módján, noha a fekete egy kicsit elegánsabb hatást kelt ezúttal is.

A VibraRise, avagy a szónikus felmosás

Hogy rögtön rátérjünk a Xiaomi Roborock S7 tudására, a gyártó a bemutató során egy vadonatúj technológiát, a hozzájuk köthető VibraRise funkciót hangoztatta a leginkább, ami nem meglepő, hiszen ez a szónikus felmosási funkció rendkívül magas szintre emeli ezt a tulajdonságot, és alapvetően újragondolja mindazt, amit ezzel kapcsolatban a robotporszívókról gondoltunk.

A működési elv

A szónikus megoldás lényege, hogy a porszívó a működés során gyakorlatilag nedves hullámokat generál, melyek képesek magas nyomásukból kifolyólag könnyebben felszedni a padlóról a koszt és a port pontosan úgy, mintha a saját kezünkkel, egy rongy segítségével súrolnánk fel a padlót.

Hogy ez mennyire hatékony a gyakorlatban, azt jól mutatja, hogy percenként akár 3000 pulzálásra is képes, ami erőteljes hatást ér el, mégis rendkívül kíméletes a padlóhoz. A hivatalos bemutató szerint a 300 ml-es víztartállyal és a szintén továbbfejlesztett mop által a porszívó akár az odaszáradt makacs szennyeződéseket is felszedi a padlóról, legyen az étel vagy üdítőfolt, esetleg sár.

Mit tud az új mop?

Mint említettük, a Roborock S7 tekintetében a felmosás funkciót egy új mop teszi még teljesebbé. Nemcsak az anyagösszetétel tekintetében lépett szintet ezen a téren a Xiaomi robotporszívója, hanem az alkalmazott technológia terén is, hiszen a mop gyakorlatilag felemelhető kialakítást kapott, ezáltal elfelejthetjük a nedves szőnyegszéleket, melyek a korábbi verzióknál gyakran okoztak problémát.

Mint ismert, a korábbi Roborock robotporszívóknál a mop felrakása és leszerelése minden alkalommal szükségszerű volt, amikor fel akartuk mosni a padlót az eszközzel. Ennek azonban mostantól vége – legalábbis részben. Nyilván a koszos mopot így is érdemes minden felmosás után leszedni, kimosni és megszárítani, ha viszont általános nedves feltörlés volt, akkor ez mostantól elhanyagolható lesz.

Miért jó ez az új technológia?

Itt jön be a képbe a fentiekben említett szőnyegérzékelő szenzor. Ha ugyanis a robotporszívó érzékeli a szőnyeget, azonnal cselekszik, és a mopot gyakorlatilag fél centivel felemeli a földről, ami bőven elegendő ahhoz, hogy a normál rövidszőrű szőnyeget ne vizezze össze.

Nyilván a szőnyegek elhelyezkedését lehetőségünk van a kapcsolódó alkalmazáson belül a térképen is kijelölni, így már az első út során minden melegburkolatot rögzíthetünk a porszívónak, No-Mop zónával pedig távoltathatjuk tőle, de ha egy lábtörlő vagy egy kisebb rongyszőnyeg odébb csúszott, mostantól a robotporszívó magától is felismeri és nem áztatja el, mint a korábbi típusok.

Megnövelt szívóteljesítmény a HyperForce technológiával

Nemcsak a felmosás funkcióhoz nyúlt azonban hozzá alaposabban a Xiaomi a Roborock S7 robotporszívónál, hanem a porszívást, az általános száraztakarítást is képesek voltak magasabb szintre emelni vele. Ennek apropójából álmodták meg a HyperForce technológiát, mely képes volt 2500Pa-ra növelni a korábbi 2000Pa-s szívóerőt, ami kimagasló teljesítményt jelent.

Mindezt úgy érték el, hogy a szívómotor tekintetében nagy változások nem történtek, a szívónyílást azonban jelentősen átalakították, és bár nyilván a maximális teljesítmény növelte a zajszintet is, nagytakarítások alkalmával viszont kellemes kompromisszum, arról nem is beszélve, hogy sok esetben úgysem vagyunk otthon, ha az eszköz működik.

A robotporszívó egyébiránt négy teljesítményfokozattal rendelkezik, de már közepes szinten is biztosított, hogy a port még a nagyszőrű szőnyegekből is a tartályba varázsolja, a legerősebb szintet csak kivételes esetekben alkalmazzuk, hiszen bizonyára a motor élettartamára nem gyakorol majd túl pozitív hatást ez a fokozat.

Módosított főkefe a hatékonyabb porszívásért                

A Xiaomi jelentős módosítást hajtott végre a Roborock S7 főkeféjén is, melyet megszabadítottak a sörtéktől, és úgynevezett úszókefeként jellemeztek. Lényege, hogy az eddigiekkel ellentétben nemcsak fix tengelyen mozog, hanem képes több irányban elmozdulni, ezáltal más szögekben forogni, amivel alkalmazkodik szinte bármilyen szőnyeghez és talajegyenetlenséghez.

Így nem okoz gondot a magas szőnyeg, a végelzáró elem vagy a küszöb takarítása sem, ugyanakkor nem árt tudni, hogy egy sokkal érzékenyebb és drágább alkatrészről van szó, ami a karbantartás tekintetében okozhat később kellemetlenségeket. Ami biztos, hogy sokkal óvatosabban kell bánni vele mind a tisztításkor, mind abban az esetben, ha cérnaszálat vagy hajszálakat csavart fel.

A főkefén egyébiránt a sörték helyett szilikonlamellák helyezkednek el, melyek speciális kialakítással, spirális elhelyezkedéssel lettek megalkotva. Ezt a Xiaomi mérnökei gondos tesztelések és kísérletek során tervezték meg, így garantáltan sokkal jobb tulajdonságok várhatók tőle a porszívózás terén, mint elődeitől.

Akár 3 órás működés, nagy por- és víztartály mellett

Amivel kapcsolatban jelentősebb változás nem történt, az az akkumulátor kapacitása. Ez nem meglepő, hiszen az 5200 mAh-s Li-ion akkumulátor már a korábbi modelleknél is elegendő volt, és ezúttal is legalább 3 órányi folyamatos takarítást tesz lehetővé, tehát garantáltan kielégíti majd az igényeinket abban az esetben, ha nem egy luxusvillában élünk.

A gyártói ajánlás szerint akár 300 négyzetmétert is képes kitakarítani egy szuszra a Roborock S7, és mivel a legtöbb magyar lakás hasznos alapterülete átlagosan 50-100 négyzetméterre tehető, ezért egy töltéssel akár három-négy alkalommal is képes lesz körbejárni a robotporszívó. Természetesen a Roborock S7 soha nem marad energia nélkül ezen a téren!

Automatikus dokkolás és töltés

A tartozék dokkolót ugyanis ehhez a termékhez is társítja a Xiaomi, ahová a kis robot a munka végeztével képes magától visszatalálni, tehát manuális töltésre soha nem lesz szükség, noha a kapcsolódó applikációból egyetlen gombnyomással ez is kivitelezhető.

A robotporszívó belsejében egyébiránt egy 470ml-es portartályt találunk, ami egy átlagos takarításhoz tökéletesen elegendő a fenti alapterület esetén, de a víztartály terén is 300ml-es kapacitással számolhatunk, ami a gyártó elmondása szerint 200 négyzetméter nedves feltörlésére elégséges.

Önürítő rendszer a láthatáron

A robotporszívók automatizálásának egyik legnagyobb hátránya az állandó ürítés kérdése, hiszen minden nagyobb takarítás után ki kell venni a portartályt, hogy az eszköz másnap is munkába állhasson. 

Bár egyelőre még csak félszavakban hallottunk róla, de a Xiaomi erre is talált megoldást az Auto-Empty Dock képében, mely várhatóan egy külön megvásárolható, önürítésre alkalmas dokkoló lesz. Ez nem forradalmi újdonság ugyan, más gyártók kínálatában már találunk rá példát, azonban a Xiaomi termékpalettáján ez az első kísérlet. 

Ha a koncepció megvalósul, akkor részeként a robotporszívó a dokkolón nemcsak a töltést tudja elvégezni automatikusan, de a portartály tartalmát is át tudja szivattyúzni egy másik tárolóba, amit sokkal ritkábban kell majd üríteni, amivel még kényelmesebbé teszi a takarítást.

Nagy előrelépés a szoftveres tudás terén

A korábbról ismert alapfunkciók mellett a Xiaomi Roborock S7 természetesen a szoftveres háttér, a kapcsolódó tudás tekintetében is képes volt szintet lépni, így gyakorlatilag teljes mértékben a saját igényeinkhez igazíthatjuk működését. Állíthatjuk a szívóerőt, a felmosáshoz alkalmazott vízmennyiséget, kijelölhetünk neki olyan helyeket, ahová nem szabad bemennie, de akár olyan zónákat is, ahol tilos a felmosás.

A takarítási folyamatokat az időzítővel teljesen automatizálhatjuk, de mostantól a mop-hoz kapcsolódva mi szabályozhatjuk a rezgések erősségét, sőt aktiválhatunk alapos felmosást is, aminek részeként sokkal intenzívebb hatást érhetünk el. 

A készülék még mindig a LiDAR navigációs technológiáját alkalmazza, amivel otthonunk feltérképezése rendkívül pontos és precíz lesz, sőt mi több, a szobák megkülönböztetése mellett akár négy szintet is könnyedén kezelhetünk.

Akár hangutasítással is

Mindehhez pontos útvonalkövetés társul, így folyamatosan ellenőrizhetjük a robotporszívó helyzetét és a takarítás állapotát, de a beépített szenzor segítségével a szőnyegek kijelölése is teljesen automatikus lesz, így a legtöbb esetben a no-mop zónák értelmüket vesztik – legalábbis általános mindennapi felhasználás esetén. 

A virtuális falakhoz egyébiránt most sincs szükség hardveres kiegészítőkre, teljes egészében szoftveres alapokon nyugszik a technológia. A vezérlés tekintetéven a Roborock S7 természetesen teljes egészében működtethető a Mi Home okostelefonos applikációról, de adhatunk neki parancsokat hangvezérléssel is. 

Képes kezelni az Amazon Alexát, az Apple Sirit, de még a Google Home-ot is, így egyszerű hangutasítások elegendők ahhoz, hogy megadhassuk neki az általános takarítási ütemeket, legyen szó akár rendszeres feladatokról, akár egyszeri takarításról a kiömlött üdítő vagy chips miatt.

Roborock S7 megjelenés és ár

A megjelenés tekintetében a Xiaomi először az amerikai piacot célozza meg a Xiaomi Roborock S7 robotporszívóval, ott már márciusban a boltok polcaira került a készülék.

Frissítés: Európában is elérhető már a készülék: Magyarországon a Roborockshop-on és az Alzán is elérhető, ha pedig nem bírunk magunkkal az Aliexpress-ről is megrendelhetjük a Roborock S7 robotporszívót (nekünk 1 hét alatt megérkezett) egy picit olcsóbban.

A kiegészítők árcédulájáról még nem esett szó, azonban itt is drágulás várható a fejlettebb technológiák alkalmazása miatt, a legérdekesebb azonban alighanem az Auto-Empty Dock, vagyis az önürítő dokkoló végösszege lesz, hiszen egy ilyen kiegészítőt elérhető áron kínálni maga lenne a biztos siker a gyártó részéről.

Tekintsd meg kapcsolódó robotporszívó oldalunkat, ahol összegyűjtöttük a piac jelenlegi legjobbjait.