Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro – robotporszívó teszt

A Xiaomi-féle Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro az egyik legnépszerűbb feltörölni is képes modell a robotporszívók jelenlegi piacán, tesztünkben pedig annak járunk utána, milyen funkciókat kínál, és mennyire hatékony takarítás terén.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Főbb jellemzők

 • egyszerű beüzemelés
 • megnövelt szívóerő
 • nagyfrekvenciás vibrációs felmosás
 • több leesés érzékelő
 • kiváló ár/érték arány

Elérhető itt

mi-home.hu – hivatalos
xiaomishop.hu – hivatalos
alza.hu


A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro egy középkategóriás robotporszívó, tehát nem a legolcsóbb modell, cserébe többet tud, mint a jelenleg 100 ezer forint alatt kapható variánsok, ugyanakkor itt még le kell mondani az olyan kényelmi funkciókról, mint a drágább gépek önürítő dokkolója vagy éppen a mesterséges intelligenciával működő akadályfelismerés. 

Ettől függetlenül a tesztalanyunk egy kompetens készülék, ár/érték arányban a jelenlegi piac egyik legjobb választása. Nem véletlenül végzett előkelő helyen a 2023-as robotporszívó vásárlási tanácsadónkban, tesztünkben viszont az ott olvashatónál részletesebben vesézzük ki a masina működését, kitérve a pozitívumokra és a kevésbé jól sikerült részleteket egyaránt.

Specifikációk:

 • Méret: 350 mm széles, 97 mm magas
 • Súly: 3,6 kg
 • Portartály: 450 ml
 • Víztartály: 250 ml
 • Szívóerő: 3000 Pascal
 • Akkumulátor: 5200 mAh
 • Navigáció: lézeres (LDS, azaz LIDAR)

Első lépések

A robotporszívó dobozát kinyitva megtaláljuk magát a kör alakú gépet, a kompakt méretű dokkolót a hozzá tartozó hálózati kábellel, a portartályt, a víztartályt, egy apró „fésűt”, amivel a gép tisztítható, illetve kapunk egy extra oldalkefét és egy bónusz, a feltörléshez szükséges mikroszálas törlőrongyot, amiből egyet már alapból találunk a víztartályra helyezve.

Összeszerelni nagyon nincs mit, a dokkolót áram alá kell helyezni, a porszívót a helyére tolni, majd jöhet az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Mi Home applikáció a beüzemeléshez – ami magyarul sajnos nem tud, így alapból az angol nyelvű menüben kell eligazodni.

Az appot elindítva csak rá kell bökni a jobb felső sarokban lévő + gombra, majd kiválasztani a készülék hozzáadása (add a device) opciót. A legtöbb esetben a telefon automatikusan érzékeli a gépet, de ha erre nem kerül sor, egy listából mi magunk is kiválaszthatjuk a vásárolt modellt. 

A mobil és a robot párosítása után az alkalmazás csatlakoztatja az eszközt a vezeték nélküli hálózatunkhoz (így az távolról is irányíthatóvá válik), és ekkor rögtön érdemes elvégezni a szoftverfrissítést is, hogy a gép a lehető legjobb programmal állhasson neki a munkának.

Mire képes a porszívónk?

Bár a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro elég ügyesen kerüli ki az útjába kerülő dolgokat, az első alkalommal érdemes megkönnyíteni a dolgát, és minden mozgatható akadályt (cipők, játékok, kisállat tálkái stb.) felszedni az útjából, majd elindítani egy takarítást, hogy elkészülhessen a lakásunk térképe.

Az applikációban élőben, pár másodperc késéssel kirajzolódik, hogy mit lát a robotunk, miközben LIDAR (vagy ahogy a Xiaomi nevezi: LDS), azaz lézer segítségével tájékozódik és térképezi fel a takarítandó területet. 

A gép lenyűgöző precizitással méri fel az életterünket, és a begyűjtött információk alapján még az egyes szobákat/helységeket is igyekszik megkülönböztetni egymástól. Nálunk ez a feladat ugyan nem sikerült tökéletesen (két szobát egynek, illetve egy másik szobát két helységnek érzékelt) de a különböző színnel jelölt területek a Settings/Area Editor menüpont alatt utólag szerkeszthetők: egyesíthetők, vagy akár szét is választhatók a felhasználó által húzott vonalak mentén.

Azt persze érdemes tudni, hogy ez a szoftver egyik leggyengébb része, hiszen a telefon képernyőjén a szerkesztés sokszor nehézkes (egy nagyobb képernyőjű tablet megléte esetén érdemes inkább azt használni), és nálunk megtörtént, hogy a rendszer nem volt hajlandó egyesíteni két egymás mellett lévő területet, sokadik próbálkozásra sem.

Ha elkészült a térkép (amiből több is lementhető, ha több szintes az életterünk), akkor az alkalmazáson belül érdemes áttekinteni, hogy pontosan mire is képes a robotporszívónk.

Takarítás módja: a főképernyőn, a térkép alatti menüben a teljes területet érintő Normal cleanup módnál beállítható a takarítás módja (csak porszívózás, porszívózás és feltörlés, csak feltörlés), a szívóteljesítmény (halk, sztenderd, közepes, turbo) és feltörlés esetén a vízadagolás mértéke (alacsony, közepes, magas) is.

Adott továbbá a Custom cleanup lehetőség, ahol megadható, hogy a robot melyik szobákat és azokat milyen sorrendben takarítsa, és emellé helyiségenként beállítható, hogy hányszor (1 vagy 2), milyen módban, milyen szívóteljesítménnyel és milyen vízadagolással történjen a munka.

Virtuális fal, lezárt területek, térképszerkesztés: a beállítások (Settings) menüpontban további lehetőségek várják a felhasználókat. Beállíthatók virtuális falak, amiket semmilyen körülmények között nem lép át a gép, illetve méretezhető téglalapokkal kijelölhetők olyan speciális területek, ahol mozoghat a robotporszívó, de nincs feltörlés és porszívózás, illetve megszabhatók olyan részek, ahol feltörlés nincs – ide értelemszerűen porszívózni sem megy majd be a gép, mert a feltörlőrongy nem megemelhető, mint egyes drágább modelleknél (pl. Roborock S8). 

A robotporszívó az itt elvégzett beállításokat gond nélkül követi, de a zónák precíz kijelölése a térkép mérete miatt szintén macerás (itt is jól jöhet egy tablet): nálunk például csak harmadszorra sikerült eltalálni a szőnyeg széleit, hogy azon már ne akarjon feltörölni a masinánk. Adott továbbá az említett Area Editor, ahol a helyiségek határait állíthatjuk be.

Időzítés: szintén a beállítások között találjuk a Scheduled cleanup, tehát időzítés funkciót, ahol beállítható, hogy egy megadott időpontban a gép magától kezdjen el takarítani. Itt ugyanúgy választhatunk a már említett Normal és Custom takarítási mód között, és rendelkezésünkre állnak a fentebb ecsetelt lehetőségek is – tehát akár az is megszabható, hogy a robot milyen sorrendben takarítsa a szobákat.

Emellett megszabható az is, hogy a robot egy adott feladatsort minden nap, vagy a kiválasztott napokon végezzen el. Mindössze pár érintéssel beállítható például, hogy a robotporszívónk minden hétköznap délután háromkor automatikusan felporszívózzon a lakásban.

Az alkalmazásban azt is megadhatjuk, hogy minden területet kétszer takarítson végig a gép, illetve megszabhatunk olyan időintervallumot (DND, Do Not Disturb, azaz ne zavarj mód), mikor semmiképp sem indulhat újra.

Utóbbival főleg nagyobb lakások esetén érdemes élni, ugyanis a robotporszívónknak van egy olyan funkciója, hogy alacsony töltöttség esetén visszamegy a dokkolóhoz, és akkor folytatja a munkát, ha sikerült elég energiát magába szívnia. Ez remek funkció, csak nem túl kellemes, ha este 11-kor indul újra a robot – ezt érdemes megakadályozni azzal, hogy például este nyolc és reggel kilenc között DND-t állítunk be.

Emellett a robotporszívó megosztható más Mi Home fiókokkal, hogy a velünk egy háztartásban élők is tudják irányítani, adott a Google Home és Amazon Alexa kompatibilitás, tehát okoshangszóróval akár hangparanccsal is indítható a takarítás, az Automation menüpontban pedig mindenféle okosotthonos rutinokat állíthatunk be. Ha például van Xiaomi légtisztítónk, akkor megszabható, hogy a porszívózás végeztével az automatikusan kapcsoljon be, hogy kiszűrje a levegőből a takarítás közben felverődött szálló port.

Porszívózás: közel hibátlan

A Xiaomi évek óta élen jár a robotporszívók fejlesztésében, és ennek jó példája a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, ami kifogástalanul végzi a munkáját. A készülék „tornyában” forgó lézernek köszönhetően sosem téved el, az egészen vékony akadályokat (pl. egy dohányzóasztal lába) leszámítva messziről érzékeli az útjába kerülő tárgyakat és még a 2 cm magas küszöbökön is vígan átmászik. 

A LIDAR navigációnak hála a robot minden napszakban pontosan közlekedik, nincs szüksége fényre, és hiába van az „orrában” rugós ütköző, csak a legritkább esetben rongyol bele az útjába kerülő akadályokba.

Ehelyett lelassít, finoman megközelíti a tárgyakat a minél alaposabb takarítás érdekében, majd szépen kikerüli őket.

Nem akad el a görgős székekben, szűkebb helyekre és benavigálja magát, viszont a vezetékeket (pl. hosszabbító) nem szereti. A középen forgó szilikon kefe hajlamos felcsavarni őket, éppen ezért ezeket érdemes elpakolni az eszköz útjából a takarítás megkezdése előtt. A nagyobb piszkokat amúgy egy oldalkefe löki a gép hasa alá, ezzel biztosítva, hogy a középső kefe és az ott érvényesülő szívóerő hatására szépen a tartályba kerüljenek. 

A takarítás menete amúgy a megszokott: a gép helyiségről helyiségre jár, előbb végighalad a korábban feltérképezett szobák szélei mellett haladava, majd ezt követően párhuzamos vonalak mentén végigporszívózza az összes szabadon bejárható területet. A 3000 Pascalos szívóerő a kosz jelentős részét gond nélkül felszippantja, még a sárdarabok, a macskaalom, vagy a szétszórt száraztáp sem okoz gondot neki, és turbó módban a szőnyegekből is szépen kiszedi az oda szóródott morzsát, hajszálakat vagy állatszőröket.

A robot ugyanakkor magától nem ismeri fel, hogy szőnyegen jár, ott nem kapcsol magasabb fokozatba, az érzékelőinek hála viszont időben észreveszi a lépcsőket, így attól nem kell tartani, hogy lebukdácsol az emeletről, vagy leesik a pincébe – persze ez elkerülhető lenne akár virtuális falakkal is.

A 450 milliliteres, HEPA szűrővel ellátott portartály átlagosnak mondható, a kosz függvényében (főleg, ha van otthon kisállat) akár egy takarítás alatt megtelik, így érdemes minden takarítás után kiüríteni. Ez elég egyszerű feladat: csak fel kell emelni a porszívó fedelét, kivenni a tartályt, majd a kuka felett kinyitni a tetejét és kirázni a koszt. Kialakításának köszönhetően a tartály akár könnyen ki is mosható, csupán arra kell figyelni, hogy rendesen kiszáradjon, mielőtt visszatennénk a robotunkba.

Az 5200 milliamperórás akkumulátornak hála a gép akár két és fél órán át is képes takarítani, persze ennyi ideig csak a legalacsonyabb szívóteljesítmény mellett, de az üzemidőre ettől függetlenül nem lehet panasz, ugyanis még turbo fokozaton is simán kihozható 50-60 perces takarítás a telepből. Ebbe az időbe pedig belefér akár egy 60 négyzetméteres otthon felporszívózása is.

A teljes visszatöltéshez amúgy nagyjából két és fél órára van szüksége a gépnek, ami szintén átlagos teljesítménynek mondható.

Feltörlés: nem szabad csodát várni

Bár napjaink robotporszívói egyre fejlettebbek, azért azt még most is érdemes kiemelni, hogy egy ilyen eszköz nem váltja ki az ember által végzett alapos porszívózást, a gép inkább szinten tartást végez. És ez hatványozottan igaz a feltörlés funkcióra: rengeteg modell rendelkezik már ilyen funkcióval, de csodát várni nem szabad, és nincs ez másképp Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro esetében sem.

A tesztalanyunk ezen a fronton javarészt ugyanazt nyújtja, mint a legtöbb hasonló gép az elmúlt évekből: kapunk egy, a gép aljára külön felpattintható, 250 milliliteres víztartályt, amire fel van erősítve egy mikroszálas rongy. Az eszközünk a fentebb említett beállítások függvényében nedvesíti be ezt a rongyot, amit aztán húz maga alatt takarítás közben, ezzel feltörlést imitálva – hangsúlyozzuk, felmosásról itt szó sincs.

Amiben a Mop 2 Pro többet tud a hasonszőrű társainál, hogy feltörlés közben rezegteti a rongyot, percenként 1000 alkalommal, ami elméletileg segít abban, hogy hatékonyabb legyen a leszáradt szennyeződések eltávolítása. Fontos továbbá, hogy ez a gép két módon tud feltörölni: egyrészt adott az alapból beállított standard mód, ami annyit tesz, hogy a robotunk a szokásos módon halad az útján, és húzza maga alatt a rezegtetett rongyot. 

Tapasztalataink szerint ez a megoldás nem sokat ér, inkább csak benedvesíti a padlót, így már az első feltörlés előtt érdemes kiválasztani a Professional módot. Ha ezt megtesszük, akkor nemcsak a rezegtetést kapjuk meg (ami szintén ki- és bekapcsolható), de a robotporszívónk elkezd Y alakban mozogni feltörlés közben, ezzel elérve, hogy tényleg feltörléshez hasonló tevékenységet végezzen. Ilyenkor az történik, hogy a gép előregurul jobb irányba, aztán vissza, majd előre bal irányba, majd újra jobbra, megint vissza, aztán balra és így tovább. 

Ezzel a móddal már elérhető, hogy pozitív változás álljon be a padló tisztaságában, de ismét hangsúlyoznánk, hogy csodát várni nem szabad. A drágább gépek képesek a rongyot a padlóra nyomni, de itt nincs ilyen megoldás, így a makacsabb szennyeződéseket (pl. a macska leszáradt nedvestápja vagy egy kóla leragadt cseppje) a rezgés sem távolítja el a földről.

Megjegyeznénk azt is, hogy a vízadagolásnak csak maximumon van értelme, nálunk ugyanis a középső és legalacsonyabb fokozaton át sem nedvesedett rendesen a rongy, a gép percekig úgy dolgozott, hogy a mikroszálas anyag közepe száraz maradt így két párhuzamos csíkot húzott maga után a gép, köztük száraz felülettel. Ha a vízadagolás rendben van, akkor lesz látható eredménye a műveletnek: csillogóbb, alapvetően tisztább lesz a padló a robot után, de közel sem annyira, mintha mi magunk állnánk neki feltörölni egy nedves ronggyal.

Bár a 250 milliliteres víztartály elsőre kicsinek tűnhet, a gép alapvetően ügyesen adagolja a vizet, esetünkben még negyven percnyi takarítás után is bőven maradt folyadék a tárolóban. Még egy 40-50 négyzetméteres terület esetén sem kell attól félni, hogy nem lesz elég nedvesség a feltörléshez.

A kiegészítő kapcsán ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Xiaomi elkövette ugyanazt a hibát, mint a legtöbb gyártó: a víz betöltésére és kiengedésére szolgáló nyílás olyan pozícióban van a tartály tetején, hogy a takarítás végeztével igazi kínlódás megszabadulni az el nem használt víztől. Rázni és forgatni kell, ha nem szeretnénk, hogy a bennmaradt folyadék bedohosodjon két használat között.

Ami pedig az akkuterhelést illeti, a rezegtetés és a vízadagolás egyáltalán nem fogyaszt sok extra energiát: egy harmincöt perces feltörlés a legmagasabb vízadagolással, turbo porszívófokozat mellett mindössze 30 százaléknyi energiát fogyasztott le a maximumra töltött telepből.

Az ítélet

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro összességében egy remek robotporszívó, ami eredményesen és önállóan végzi a dolgát, kényelmesebbé téve a mindennapi életünket. A porszívós képességeibe nem lehet belekötni, és emellé jön a feltörlés lehetősége, ami, ha nem is tökéletes, azért többet tesz annál, hogy szimplán benedvesíti a padlót, takarítást imitálva. 

A szoftvernek ugyan vannak olyan részei, amiken még lehetne finomítani, de a rendelkezésre álló funkciók sokasága egy jól testreszabható gépet eredményez, aminek a szívóereje is rendben van, az akkumulátor pedig olyan, hogy még egy 60 négyzetméteresnél nagyobb lakásban is újratöltős pihenőidők nélkül tud dolgozni a gép.

ElőnyökHátrányok
egyszerű beüzemeléstérkép szerkesztése mobilon akadozhat
megnövelt szívóerővíztartály kiürítése nehézkes
nagyfrekvenciás vibrációs felmosásmagától nem ismeri fel a szőnyeget
több leesés érzékelő
kiváló ár/érték arány