Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 – robotporszívó teszt

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro robotporszívó már megjárta a tesztlaborunkat (és elég jól vizsgázott), viszont ahol van Pro kiegészítést kapott modell, ott lennie kell egy alapverziónak is. Jelen tesztünkben a Xiaomi robotporszívók közül a sima Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 robotot vesszük szemügyre, részletesen bemutatva, hogy a kedvezőbb árért cserébe milyen kompromisszumokat kell kötni a nagytestvérhez képest.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2

Főbb jellemzők

 • felmosás funkció
 • okos vezérlés
 • vSLAM navigáció
 • időzíthető működés
 • belépő árkategória

Elérhető itt

XIAOMISHOP.HU – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos


A Pro modellel ellentétben a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 nem középkategóriás, hanem belépő kategóriás robotporszívó, amiről elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy az alapvető feladatát, tehát a porszívózást szinte hiba nélkül ellátja, de a használata közben és a feltörlés funkciót is kipróbálva azért elég gyorsan világossá válik, hogy a komolyabb változatért nem véletlenül kérnek jóval több pénzt a boltokban.

Specifikáció 

 • Méret: 350 mm széles, 81 mm magas 
 • Súly: 3,6 kg 
 • Portartály: 550 ml 
 • Víztartály: 250 ml 
 • Szívóerő: 2700 Pascal 
 • Akkumulátor: 3200 mAh 
 • Navigáció: vSLAM

Csak szerényen

A készülék dobozát kinyitva rögtön tapasztalható, hogy ez egy olcsóbb modell, hiszen a kör alakú robotporszívónk mellett csak a legszükségesebb kiegészítőket találjuk: dokkoló, hálózati kábel, portartály, víztartály, az eszköz takarítást segítő kis „fésű”, oldalkefe és egy feltörlő kendő – tehát extra darabokat az utóbbi két kiegészítőből itt nem kapunk.

A hátágú oldalkefét ugyan nekünk kell bepattintani a helyére, de egyéb szerelést nem igényel a gép, csak áram alá kell helyezni az aprócska dokkolót, majd a helyére tolni a robotot. 

Az eszköz ekkor automatikusan tölteni kezd, mi pedig elővehetjük az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Mi Home applikációt a beüzemeléshez, ami magyarul továbbra sem tud, így alapból az angol nyelvű menüben kell eligazodni.

Az alkalmazás első indítása után csak ki kell választani a jobb felső sarokban + ikont, majd a készülék hozzáadása opcióra bökni. A legtöbb Xiaomi eszköz esetében az okostelefonunk magától felismeri a gépet, de ha ez nem történne meg, egy méretes listában mi magunk is megkereshetjük a vásárolt típust.

Akár csak a Pro variánsnál, a mobil és a robotporszívó párosítása után az alkalmazás csatlakoztatja az eszközt a vezeték nélküli hálózatunkhoz (így az távolról is irányíthatóvá válik), és szinte rögtön kapunk egy értesítést a gyárinál frissebb szoftver elérhetőségéről, amit az első indítás/takarítás előtt érdemes is azonnal telepíteni.

Koccanásokra felkészülni

Az egyik legnagyobb eltérés a sima Mop 2 és a Mop 2 Pro modellek között, hogy a tesztalanyunk a nagytestvérnél egyszerűbb navigációs rendszerrel rendelkezik: nincs 360 fokban látó lézer (ezért nincs a gép tetején „lövegállás”), a gép úgynevezett vSLAM megoldással dolgozik. A tetőn van egy kamera, az orrban pedig szenzorok, amik jó esetben időben észreveszik az akadályokat.

Ez a rendszer nem lát olyan jól, mint a Lidarral szerelt modellek, a robotnak fényre van szüksége, hogy eligazodjon, és sok esetben csak ütközéskor érzékeli, hogy valami az útjába került. Ennek megfelelően fel kell készülni arra, hogy a gép rendszeresen neki fog menni az útjába kerülő dolgoknak – hogy aztán szépen kikerülje őket. 

Mivel a robot elején itt is van ütköző, az ilyen találkozások nem tesznek kárt az eszközben, arra viszont érdemes figyelni, hogy az ilyen érintkezésre esetleg érzékeny tárgyainkat még időben elpakoljuk a porszívó elől. Ugyanígy a cipőket, játékokat, kábeleket, hosszabbítókat is érdemes előre felszedni, hogy ne akasszák meg a takarítást.

Ez azért is fontos, mert amennyiben közbe kell avatkoznunk, és ki kell szabadítanunk a gépet, akkor elég nagy rá az esély, hogy elfelejti hol van, illetve merre járt, és elkezdi az egész takarítási ciklust elölről, még akkor is, ha már végzett a rendelkezésére álló terület jelentős részével.

Az applikációban pár másodperc késéssel itt is kirajzolódik, hogy mit lát a robotunk a lakásból, és bár a navigáció nem ér a Pro modell nyomába, a gép azért pontosan felméri az otthonunkat, és képes az egyes szobákat megkülönböztetni egymástól. Az Area Editor menüpont alatt ezek a helységek ráadásul ugyanúgy szerkeszthetők, mint a nagytestvérnél: egyesíthetők, vagy akár szét is választhatók a felhasználó által húzott vonalak mentén.

Ami meglepett, hogy ez a modell ügyesebben felismerte a szobáim határait, mint a Mop 2 Pro és a beolvasott területek szerkesztése is zökkenőmentesebb volt, mint a drágább variánsnál.

Ami az elérhető funkciókat illeti, itt kicsit szerényebb a felhozatal, mint a Mop 2 Prónál.

Takarítás módja

A főképernyőn, a térkép alatti menüben beállítható a szívóteljesítmény (halk, sztenderd, erős, turbo) és feltörlés esetén a vízadagolás mértéke (alacsony, közepes, magas) is – utóbbi viszont csak akkor jelenik meg, ha felpattintjuk a víztartályt a gép aljára. Az egyetlen testreszabhatósági funkció pedig az, hogy kijelölhető, melyik szobákban takarítson a gép, azt viszont nem szabályozhatjuk, hogy legyen csak felmosás porszívózás nélkül.

Virtuális fal, lezárt területek, térképszerkesztés

Kész térképen létrehozhatunk virtuális falakat, amiken soha nem gurul át a gép, általunk beállított méretű téglalapokkal meghatározhatunk területek, ahol mozoghat a robotporszívó, de nincs feltörlés és porszívózás, illetve kijelölhetők olyan szakaszok, ahol feltörlés nincs – ide porszívózni sem megy majd be a gép, mert a kendő megemelésére ez a robotporszívó szintén nem képes.

Időzítés

A beállítások szerepel a Scheduled cleanup, vagyis az időzítés funkció, aminél mi állíthatjuk be, hogy milyen időpontban kezdjen el magától takarítani a gép. A Pro modellel ellentétben itt csak a porszívó szívóereje szabályozható, a feltörlésre vonatkozó opciók hiányoznak, és arra sincs lehetőség, hogy meghatározzuk melyik területeket takarítsa ki a gép. Ha beállítunk egy rendszeres takarítást minden napra, akkor a robotunk automatikusan végig fogja járni a rendelkezésére álló teljes területet.

Itt is beállítható olyan időszak (DND, Do Not Disturb, magyarul ne zavarj mód), mikor a gép nem indulhat el. A robotporszívónak alacsony töltöttség (15%) esetén automatikusan visszamegy a dokkolóhoz, és akkor folytatja a munkát, ha már elegendő energiával rendelkezik. A funkció hasznos, de valószínűleg senki nem szeretné, ha este 11-kor indulna újra a robot – ezért érdemes mondjuk este 8 és reggel 9 között DND-t beállítani. 

Erre azért is érdemes figyelni, mert Turbo fokozaton a 100 százalékra töltött akkumulátor 35-40 perc alatt képes a kritikus pontig merülni, azaz 40 négyzetméternél nagyobb takarítandó terület esetén garantált, hogy egy töltésből nem lesz meg a teljes porszívózás.

A robotporszívó megosztható a család többi telefonján lévő Mi Home fiókkal, hogy ők is tudják irányítani a gépet, illetve a robot kompatibilis a Google Home és Amazon Alexa rendzerekkel, így okoshangszórón kereztül akár hangparanccsal is megkezdhető a takarítás. Az Automation menüpontban pedig adott a lehetőség, hogy okosotthonos rutinokat szabjunk meg. Egy Xiaomi légtisztító esetén például beállítható, hogy a takarytás után magától kapcsoljon be, hogy kiszűrje a porzívózás során a levegőbe jutott extra szálló port.

Rendesen végzi a dolgát

Bár az egyszerűbb navigáció miatt lassabban közlekedik és a kisebb akkumulátor miatt gyorsabban merül, de a porszívózás minőségét illetően a sima Mop 2 nem nagyon marad el a Mop 2 Pro modelltől. A 2700 Pascal szívóerő nem jelentősen alacsonyabb, mint amit a nagytestvérnél kapunk, és itt is elmondható, hogy a gépnek nem okoznak problémát a görgős székek, de az ágy- és asztallábak sem, az egészen szűk területekre is bejut, de a különböző vezetékek (pl. hosszabbító) azért még gondot jelenthetnek. A középső kefe fel tudja csavarni ezeket, így porszívózás előtt érdemes időt szánni arra, hogy ezeket rögzítsük vagy elpakoljuk.

A nagyobb szennyeződseket itt szintén az oldalkefe terelgeti a gép alá, így a középső kefe és a szívóerő együttes munkájának hatására a portartályba kerülnek.

A takarítás menete ugyanakkor eltér a Pro modelltől: ez a variáns nem azzal indít, hogy körbejárja egy adott helyiség széleit, hanem rögtön elkezdi párhuzamos vonalak mentén végigporszívózni a szobákat, majd néha (de nem mindig) az algoritmus úgy dönt, hogy a következő helység elkezdése előtt még végigmegy a falak/akadályok mentén is.

Mindez a takarítás minőségét nem nagyon befolyásolja: a Próhoz hasonlóan a Mop 2 is simán felszedi a kosz nagy részét, és a sárkavicsokat, illetve a macska által kikapart almot és szertehagyott száraztápot is feltakarítja, turbó módban pedig a szélesebb szálú szőnyegeket is alaposan átdolgozza. Viszont a Turbo módot érdemes előre bekapcsolni, mert szőnyegfelismerés itt sincs, szóval ilyen „területre” érve a gép nem kapcsol automatikusan maximum fokozatra.

Meglepő módon itt a portartály nagyobb (550 ml), mint a Pro esetében, és szintén elég egyszerűen takarítható: csak ki kell nyitno a porszívó tetején lévő fedelet, kiemelni a tartályt, majd a szemetes kirázni a koszt belőle. A tartály könnyen mosható, de arra érdemes odafigyelni, hogy a következő használat előtt teljesen megszáradjon.

Ahogy azt már kicsit fentebb említettem, a mindössze 3200 milliamperórás akkumulátor viszonylag gyorsan lemerül: turbo fokozaton nagyjából 35-40 perc hozható ki belőle. A szívóerőt alacsonyabbra állítva ez az időintervallum persze kitolható, silent módban akár két órán keresztül is képes menetelni a gép. A visszatöltés pedig nagyjából másfél órát vesz igénybe 15 százalékról – ennyi idő telik el, mielőtt újra útra indul a gép, ha nem volt elég szuflája a teljes takarítás befejezéséhez.

Nedves törlés

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 feltörlő funkcióval is rendelkezik, viszont azt gyorsan leszögezném, hogy ez a funkció ezen modell esetében leginkább a parasztvakítás kategóriába sorolható. A gép itt az abszolút minimumot nyújtja: az aljára felpattintható egy 250 milliliteres víztartályt, amire fel van erősítve egy kendő.

Az eszköz az általunk megszabott mértékben nedvesíti be a rongyot, majd – a gyártó állítása szerint – a padlóhoz nyomja a kendőt, és így áll neki a feltörlésnek. Ha ez még így is van, annak jelentős hatása nincsen.

A rongyot a gép nem rezegteti, speciális oda-vissza történő feltörlő mozgást sem végez, tényleg csak húzza maga alatt a kiegészítőt, ami egyszerűen csak benedvesíti a padlót.

Ennek megfelelően feltörlésről nem lehet beszélni, a kendő legjobb esetben is csak némi extra port szed fel, leszáradt foltokat és egyéb piszkokat nem képes eltüntetni. Én egymás után többször is végigjárattam a gépet ugyanazon területen, és a padló kicsit ugyan csillogóbb lett, de közelebbről vizsgálva észrevettem, hogy a művelet még a macska vizes tappancsa által hagyott foltot sem tüntette el a maga után.

Az ítélet

Bár a feltörlés funkciót itt teljesen haszontalannak érzem, ennek ellenére a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 nem egy rossz vétel. A navigációja ugyan elmarad a Pro modellétől és nem kapjuk meg az ottani összes testreszabási lehetőséget, de porszívóként abszolút jól vizsgázott a gép, a kompromisszumokat illetően pedig összességében nem lehet egy rossz szavunk sem, ezek ugyanis tükröződnek az árban is.

Ha valaki amúgy sem használná a feltörlés funkciót, ezzel a robottal nem csinál rossz vásárt. Ha viszont nem feltétlenül cél a minél alacsonyabb ár, illetve szeretnénk látható eredményt is produkáló feltörlést, akkor érdemes a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro variánst választani és kifizetni az extra felárat.

Érdekelnek az idei év legjobb robotporszívói? Tekintsd meg aktuális robotporszívó vásárlási tanácsadónkat, ahol folyamatosan frissítjük a legjobb robotporszívók listáját.

ElőnyökHátrányok
pontos térképkészítésnedves feltörlés kevésbé hatékony
időzíthető takarításautomatikus szőnyegfelismerés hiányzik
nagyobb portartály (Pro-hoz képest)kevésbé pontos navigáció
okos vezérlés
több fokozatú, megfelelő szívóerő